Φεστιβάλ ταξιδιωτικού μοτοσικλετισμού

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.725
Μοτοσυκλέτα
Tracer 9, F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
....... το Ακρωτήριο Ταίναρο το Νοτιότερο Άκρο της Ευρώπης (αν και ορισμένοι το αμφισβητούν για λίγα μέτρα με την Ισπανία, εμάς σαν Έλληνες μας βολεύει η πρώτη εκδοχή!) ......

Αφήνοντας τα θέματα της ΜΟΤΟΕ και της οργάνωσης εκτός, επί του συγκεκριμένου θέματος καθώς η διαφορά δεν είναι "λίγα μέτρα" αλλά 40+ χιλιόμετρα σου παραθέτω μια πιο αναλυτική μου απάντηση επί του θέματος την οποία είχα δημοσιεύσει στο FB.
Καθώς μιλούν οι αριθμοί απλά δείχνει ότι οι υπόλοιποι από τους "ορισμένους" μάλλον δεν είναι σωστά ενημερωμένοι και αναπαράγουν μια εσφαλμένη άποψη. Αν μπορείς να παραθέσεις στοιχεία και όχι εικασίες που να οδηγούν σε διαφορετικό συμπερασμα θα είναι πολύ ενδιαφέρον.

Αντιγράφω από την παλαιότερη δημοσίευσή μου:

" Την περασμένη εβδομάδα, βρεθήκαμε ξανά στην περιοχή του Ταινάρου και είπα να ρίξω μια επανάληψη της περπατάδας προς το φάρο που είχα να κάνω κάμποσα χρόνια (από βόλτα με το GSMotoClub το 2015 αν θυμάμαι καλά).
Με αφορμή τη βόλτα θυμήθηκα τη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο το Ταίναρο ή η μύτη της Ισπανίας κοντά στο Γιβραλτάρ (Punta de Tarifa) οριοθετούν το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, καθώς σε διάφορες ιντερνετικές πηγές οι απόψεις διίστανται.
Ευτυχώς πλέον η άντληση πληροφορίας αποτελεί σχετικά εύκολη διαδικασία, οπότε βουρ για να βρω τις γεωγραφικές συντεταγμένες των δύο σημείων που μας ενδιαφέρουν. Βασικά μας ενδιαφέρει το γεωγραφικό πλάτος, η συντεταγμένη που αναφέρεται στη θέση ενός σημείου στην επιφάνεια της Γης κατά μήκος ενός μεσημβρινού και μετράται σε μοίρες από τον ισημερινό προς τον πόλο.
Το πλήρες μήκος ενός μεσημβρινού ανέρχεται στα 20004 χλμ με αρκετά καλή προσέγγιση και αυτό αντιστοιχεί σε γωνία 180 μοιρών (0 με 90 μοίρες βόρειο γεωγραφικό πλάτος καθώς και 0 με 90 μοίρες νότιο γεωγραφικό πλάτος). Ως αποτέλεσμα των στοιχείων αυτών προκύπτει πως σε μια μοίρα γεωγραφικού πλάτους αντιστοιχεί τόξο μήκους 111,13 χλμ επί της επιφάνειας της Γης.
Ως πηγές συντεταγμένων χρησιμοποίησα τα google maps, τη wikipedia και την ιστοσελίδα lattitude.to
Οι διαφορες τους είναι πολύ μικρές και στην πράξη μεταφράζονται σε λιγότερο από 700 μέτρα - οπότε παραθέτω τα στοιχεία από google maps ......
Google maps:
Punta: 36,000313 (36 μοίρες, 0 λεπτά 1 δεύτερο)
Ταίναρο: 36,385378 (36 μοίρες, 23 λεπτά 7 δεύτερα)
Η γωνιακή διαφορά σύμφωνα με τα παραπάνω μεταξύ των δύο σημείων (και σε δεκαδική απόδοση) είναι ίση με 0,385065 μοίρες γεωγραφικού πλάτους, με το ταιναρο να βρίσκεται βορειότερα κατά αυτή την απόκλιση.
Σε χιλιομετρική απόσταση επί της επιφάνειας της Γης, αν πολλαπλασιάσουμε τη γωνιακή αυτή απόκλιση με το μήκος τόξου που αντιστοιχεί σε κάθε μοίρα γεωγραφικού πλάτους προκύπτει ο αριθμός 42,794.
Αυτά είναι και τα χιλιόμετρα επί της επιφάνειας της Γης που βρίσκεται το Ταίναρο βορειότερα από την τοποθεσία Punta de Tarifa.
Το Ταίναρο λοιπόν είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και ένας ιδιαίτερα αξιόλογος προορισμός, δεν είναι όμως το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης ..... "

Και για να προλάβω πιθανή αντίρρηση επί του θέματος της ένωσης του νησιού Isla de Tarifa με την ηπειρωτική Ισπανία με γέφυρα , οπότε και πως οι Ισπανοί τεχνιέντως το έκαναν αυτό για να μας φάνε την νοτιοπρωτιά, να επισημάνω πως το μήκος του νησιού είναι περί το ένα χιλιόμετρο όλο και όλο. Απότε μη λαμβάνοντας το υπόψη η διαφορά παραμένει στα 40+ χιλιόμετρα .......
 
Τελευταία επεξεργασία:
Top Bottom