Το ίδιο post το έβαλα και στην ομάδα της motoparea στο facebook. 10.000 άνθρωποι είναι αυτοί, που σχολιάζουν, πατάνε likes, τσακώνονται, τα βρίσκουν. 10.000 μοτοσυκλετιστές που είναι μαζί μας στους δρόμους, που θα τους συναντήσουμε στο φανάρι και ας μην τους ξέρουμε καθόλου. 10.000 οχήματα που θα τρέξουν, θα φρενάρουν, θα παρκάρουν. 10.000 οδηγοί που τρέχουν να προλάβουν την δουλειά, που πάνε μια βόλτα στην παραλία μετά την δουλειά, που σκέφτοναι τα έξοδα του μήνα, που...
Πολλά τα σχόλια (πάνω από 140), μοιρασμένα με τους μισούς να λένε καλά εκάνες και τους άλλους μισούς φώναξε αστυνομία.
Ενδεικτικά βάζω μερικά:
"Δυστυχώς ο συγκεκριμένος κύριος μάλλον χρειάζεται και άλλου είδους βοήθεια... Γνώμη μου."
"Μιλάς για έναν άνθρωπο ο οποίος σου δήλωσε ότι έχει 3 ζημιές σε έναν μήνα και εκτίμησες ότι τα βγάζει δύσκολα οικονομικά και πιθανόν έχει και ψυχολογικό θέμα από όλα αυτά.
Τέτοια βοήθεια χρειάζεται.
Και επειδή όπως ανέφεραν και άλλοι σχολιαστές, δεν ξέρεις τι είναι ο άλλος"
"Ο συγκεκριμένος κυριος ομως, ισως να κανει ενα διάλειμμα απο την οδηγηση πριν προκαλεσει πολυ μεγαλυτερη ζημιά απο οποιαδηποτε οικονομικη"
"φιλε, αν ομως χτυπαγες (εσυ, αυτος, εγω ο οποιοσδήποτε) ενα παιδι, δεν θα λεγοσουν "ζαλισμενος" αλλα εγκληματιας . Οποιος ειναι "ζαλισμενος" ας μην οδηγαει."
"Η γνώμη μου είναι ότι έπρεπε να καλέσεις αστυνομία κ ασφαλιστή ,να σου κάνει δήλωση.Τωρα αυτός είναι απρόσεκτος!!δεν χρωστάει κάνεις άλλος να την πληρώσει...ας πάρει συγκοινωνία....θα του έδινες ένα καλό μάθημα να προσεχή!!Τώρα του έκανες κακό!!με την ανοχή σου τον αναγκάζεις να κάνει πάλι το ίδιο λάθος!!"
"Μήπως πρέπει να του πάρουν δίπλωμα, αυτοκίνητο κλπ γιατί εάν μέσα σε έναν μήνα έχει προκαλέσει 3 (χαζα) ατυχήματα το σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσει και κάποιο σοβαρό."
"πολυ αγαθη η σκεψη σου, αν και οι πιθανοτητες ειναι να πει "του κλαφτηκα του μ...κα και τσιμπησε"
"Ναι, ωραία τα αλληλέγγυα και τα κάνε το καλό και άστο να πέσει, αλλά τον τύπο τον εκρινες από την εμφάνιση. Σκέψου λίγο την αντίθετη περίπτωση, να έφταιγες εσύ δλδ, να κατεβαινε να έβλεπε το ψηλό αγόρι με την μηχανάρα, την κρανάρα, την μπουφανάρα, τον αέρα του άπλα και του καλοζωισμένου και να σκεφτόταν " εδώ είμαστε, θα πληρώσει ο μοτοάπλας ότι γρατζουνιά έχει το αμάξι μου!" . Εγώ με την ψυχρή μου λογική θα του ζηταγα να κάνει δήλωση γιατί απλά, έκανε οδηγικό λάθος και δεν παίζει ρόλο αν είναι 30 ή 300 τα έξοδα."
"Όπως έγραψες , ο οδηγός αυτός σου είπε ότι έχει κάνει πολλές δηλώσεις από τέτοια αφηρημάδα , δλδ ο τύπος μάλλον δεν πρέπει να οδηγεί , αφηρημάδα είναι και το στοπ και το κόκκινο φανάρι κτλπ
Να του τα πάρεις φίλε μου για να το σκέφτεται την επόμενη φορά και να μην είναι αφηρημένος"
"Για το τυπικό της υπόθεσης, ήταν να καλεσης το 100 για να κοιτάξει αν ο (χριστιανός,) είχε όλα τα απαραίτητα για να βρίσκεται στον δρόμο και μετά εσύ ας πήγαινες πάσο, συγνώμη αλλά ποιος μας λέει ότι πιο κάτω γινοταν κάτι πιο μοιραίο, λέω εγώ τώρα"
"Όλοι έχουμε προβλήματα και γώ πολυ περισσότερα."
"Σημασία δεν έχει αν του γλυτώσεις 10€ ή 1000€. Σημασία έχει να ξέρει ότι υπάρχουν συνέπειες. Όλοι πάμε σε μια δουλειά, όλοι έχουμε υποχρεώσεις. Δεν είναι δικαιολογία αυτό να παίρνεις σβαρνα τους πάντες στο δρόμο"
"Να τα πάρεις !... Και μην είσαι πονοψυχος να το θυμάται και αυτός και όλοι οι άλλοι"
"Αφου σου ειπε οτι ειναι ''απρόσεκτος'', να του τα παρεις , να μαθει να προσεχει [τουλάχιστον θα τον τσουξει Οικονομικα η μακακια του γιατι αν συνεχισει ετσι ,θα καθαρισει κανεναν ]"
"Δεν είναι μόνο το κόστος της ζημιάς .μικρό η μεγάλο απλά οι οδηγοί των αυτοκινήτων σε οποίο σημείο κι αν είναι να μάθουν να σέβονται τον αναβάτη.άρα να πληρώσουν για μάθουν να προσέχουν.άποψη μου"
"Κατά τη γνώμη μου όσο σκληρό και να ακούγεται, παίρνεις τα 30 euro. Ο λόγος είναι ο εξής, με το να το αφήσεις να περάσει έτσι ταΐζεις μια αναρμοστη οδική συμπεριφορά. Θα μπορούσε να σε είχε σκοτωσει"
Υποθέτω πως όλοι οι παραπάνω σχολιαστές, δεν έχουν κάνει στην ζωή του ούτε ένα οδηγικό λάθος, ούτε μια τροχαία παράβαση, δεν έχουν υπερβεί ποτέ το όριο και φυσικά είναι υποδείγματα πολιτών στην κοινωνία.
Πολλοί αναφέραν τα ρούχα το αμάξι. Ότι μπορεί να με κορόιδεψε. Εγώ μίλησα μαζί του και όταν κοιτάς τον άλλον στα μάτια μπορείς κρίνεις και να καταλάβεις πράγματα. Τον τρόπο που μιλάει, την στάση σώματος, την ματιά του, την αξιοπρέπειά του που όσο κι αν δυσκολεύεται την κρατάει ψηλά.
Πριν γράψω εδώ και στο facebook τον είχα ήδη πάρει τηλέφωνο. Του είπα πως δεν αξίζει τον κόπο να δώσει κάτι διότι η ζημιά ήταν μικρή. Δεν του είπα καν το ποσό παρόλο που από προχτες το βράδυ έλεγε «τα Arai είναι ακριβά κράνη γμτ» άρα ήξερε τάξη μεγεθους. Αρνήθηκε σθεναρά, ήθελε να συναντηθούμε. Η αξιοπρέπεια που λείπει στις μερες μας, και δεν μετριέται στα πόσα έχεις στην τσέπη αλλά στα πόσα κουβαλάς μέσα σου. Του ζήτησα μόνο ένα πράγμα. Αν κάποια στιγμή συμβεί το ίδιο με αυτόν στην θέση μου να θυμηθεί…και αν μπορεί, να βοηθήσει κάποιον με οποιοδήποτε τρόπο.
Σίγουρα λένε μερικοί θα προκαλέσει μεγαλύτερο ατυχημα. Πάρε τα λεφτά να πάρει μάθημα λένε άλλοι. Είμαστε όλοι αλάνθαστοι και δεν έχουμε κάνει ποτέ λάθος στο δρόμο…oh wait… μήπως κάνουμε αλλά δεν τα αναγνωρίζουμε; Μήπως φταίει ο άλλος που πατησε φρένο, ο δρομος που ήταν γλιστερός; Να θυμηθούμε ρε γαμωτο ότι είμαστε άνθρωποι. Δεν είμαστε δικαστές, αστυνόμοι, δήμιοι. Δεν δικάζουμε, καταδικάζουμε και εκτελούμε τις ποινές…
Και πάνω σε αυτό που πολλοί έγραψαν ότι έπρεπε να του τα πάρω, να φωνάξω αστυνομία, να φωνάξω ασφαλιστικές γιατί έτσι θα μάθει… Μερικές φορές οι άνθρωποι μαθαίνουν και με άλλους τρόπους εκτός της τιμωρίας.
Κάπου εδώ θυμήθηκα έναν άλλο που πριν μερικά χρόνια με χτύπησε άσχημα στην Εθνική Οδό. Ήμουν τραυματισμένος. 5 πλευρά σπασμενα, δεξί χέρι σπασμένο, δεξί πόδι ραγισμένο. Ευτυχώς φορούσα από εξοπλισμό φορούσα τα πάντα. Ήταν από πάνω μου και επέμενε πως βρέθηκα εκεί (στην λωρίδα μου όχι διήθηση) και πως αυτός είναι πιλότος σε μαχητικά και δεν έχει τυφλά σημεία. Και όλα αυτά κουνώντας μου το δάχτυλο ενώ εγώ ήμουν ξάπλα. Διαβάζοντας όλα τα σχόλια για κάποιον λόγο τον θυμήθηκα!
Διότι όπως έγραψε και κάποιος ποιος πολύ εύστοχα «… η αγαπητή παρεΐτσα των μοτοσυκλετιστών τηρεί κατά πλειοψηφία, διαχρονικά, μιά αξιοπρεπή, ανθρωπιστική, ουμανιστική, αλληλέγγυα στάση ζωής…»!
Την επόμενη φορά που σε κάποιον θα συμβεί κάτι παρόμοιο είτε ως θύτης είτε ως θύμα, θυμηθείτε αυτό το ποστ, δοκιμάστε να πράξετε διαφορετικά…