Πολωνια -Σλοβακια-Αυστρια & Β. Ιταλία 2026

grigoris gs

well know member
Περιοχή
ΠΑΤΡΑ ΑΧΑΙΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GS ADVE
Όνομα
ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Περιοχή
ΠΑΤΡΑ ΑΧΑΙΑΣ
Κατά της 11 πλέον έχοντας πιει τον καφέ μας και ξεμουδιάσει, κατηφορίζουμε απολαμβάνοντας το άγριο άγονο τοπίο που όσο κατεβαίνουμε δίνει ξανά την θέση του σε πυκνό πράσινο δάσος με την συννεφιά να κρατά και την θερμοκρασία σε ωραία δροσερά επίπεδα. Φτάνουμε στην Trichiana όπου είναι η έναρξη του san Boldo pass με τις 18 απότομες φουρκέτες και τα 5 εντυπωσιακά τούνελ που έχουν σκαφτεί μέσα στον κάθετο βράχο. Το όλο πάσο μαζί με τα τούνελ έχει μήκος 17 χλμ. Τα δε τα τούνελ είναι μονής διαδρομής και ρυθμίζονται από ένα φανάρι. Πρώτη φορά εδώ και με το που τέλειωσαν τα τούνελ, τα ξαναέκανα και μια δεύτερη φορά δεν παίρνει παραπάνω από 5 με 6 λεπτά. Δεν ξετρελάθηκα αλλά είναι όμως κάτι το ιδιαίτερο καθότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το ορεινό αυτό πέρασμα λέγεται και ο «Δρόμος των 100 Ημερών» λόγω της ταχύτατης κατασκευής του κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε όλη την διαδρομή σήμερα η κίνηση στα πάσα και στον επαρχιακό δρόμο ελάχιστη με την ροή μας να είναι γρήγορη που κάνει τη όλη οδηγική εμπειρία ακόμη πιο ευχάριστη. Αφού περνάμε την Τovena που σηματοδοτεί το τέλος του πασου, περνούμε κατεύθυνση προς το Combai μια διαδρομή γνωστή για τα δάση καστανιάς τα οποία και μας παρέχουν αρκετά κομμάτια πυκνής σκιάς.

grigoris gs

well know member
Περιοχή
ΠΑΤΡΑ ΑΧΑΙΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GS ADVE
Όνομα
ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Περιοχή
ΠΑΤΡΑ ΑΧΑΙΑΣ
Το όλο σκηνικό αλλάζει σταδιακά όσο πλησιάζουμε τις καταπράσινες βουνοπλαγιές που ονομάζουν ο δρόμος του Prosecco στην περιοχή του Valdobbiadene. Μιλάμε για πολύ αμπέλι όσο βλέπει το μάτι σου σε ότι κλίση και έκταση μπορείς να φανταστείς. Ακόμα και οι αυλές των σπιτιών έχουν αμπέλια και όχι λουλούδια. Το θέαμα που εκτείνεται μπροστά μας με τους λόφους τις πεδιάδες και τις πλαγιές γεμάτες αμπέλια είναι εντυπωσιακό. Οι δρόμοι είναι στενοί και γεμάτοι συνεχόμενες, κλειστές στροφές. Ακολουθούν πιστά την κλίση και το ανάγλυφο της περιοχής δίνοντας μια πρωτόγνωρη οδηγική εμπειρία. Είμαστε πλέον στα 70 χλμ από Μέστρε δεν υπάρχει κάτι άλλο που να έχουμε να δούμε και πλέον η θερμοκρασία που ήταν ευχάριστη και σύμμαχος μας έως τώρα ξεκινάει να τσιμπάει. Με την θερμοκρασία πλέον από 29 έως 33 βαθμούς μπαίνουμε autostrada για τα τελευταία σκάρτα 60 χλμ της διαδρομής. Τρεις (3) παρά είκοσι είμαστε ξενοδοχείο.

grigoris gs

well know member
Περιοχή
ΠΑΤΡΑ ΑΧΑΙΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GS ADVE
Όνομα
ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Περιοχή
ΠΑΤΡΑ ΑΧΑΙΑΣ
Στο Μέστρε έχω ξανά διανυκτερεύσει αλλά ποτέ στο ιστορικό του κέντρο. (Ελπίζω ο ξενοδόχος να έβαλε την πινακίδα μου στο σύστημα ZTL). Μου είπε ότι το έκανε θα δείξει). Το ιστορικό κέντρο του Mestre αποδεικνύεται οκ για τελευταία διανυκτέρευση. Έχει συννεφιά και ένα ευχάριστο αεράκι που κάνει την βόλτα μας ιδανική. Χαλαρό proseco στο ιστορικό κέντρο και φαγητό σε κήπο γραφικής τρατοριας για το τελευταίο βράδι του ταξιδιού μας. Αύριο μόνο 15 χλμ και μπαίνουμε στο πλοίο της επιστροφής που σηματοδοτεί και το τέλος του φετινού ταξιδιού μας. Διάθεση για Βενετία δεν υπήρχε ότι ήταν να δούμε το έχουμε ξαναδεί συν ότι δεν είμαστε για στριμωξίδι στα στενά της.

grigoris gs

well know member
Περιοχή
ΠΑΤΡΑ ΑΧΑΙΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GS ADVE
Όνομα
ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Περιοχή
ΠΑΤΡΑ ΑΧΑΙΑΣ
Επίλογος, ή τι μου έμεινε από το ταξίδι.
Πρώτα πρώτα να ζητήσω συγνώμη αν σας κούρασα με ένα τόσο μεγάλο ταξιδιωτικό. Ως περιγραφή & αφήγηση προσπάθησα να είμαι οστό το δυνατόν περιεκτικός και κατατοπιστικός. Επίσης ξέρω ότι το πλήθος των Φωτογραφιών είναι μεγάλο και κούρασε. Η ναταλι τράβηξε γύρω στις 5100 φωτογραφίες και μου ήταν πολύ δύσκολο να διαλέξω τις καλύτερες τις πιο αντιπροσωπευτικές. Επιπροσθέτως να σας ευχαριστήσω για τον κόπο που κάνατε να το διαβάσετε και για τα σχόλια σας και τα likes σας. Φινάλε λοιπόν κάπως έτσι:
Γυρίζοντας πίσω την πρώτη βδομάδα κλασικά το μυαλό ήταν άλλου για άλλου κολλημένο στις όμορφες διαδρομές τα γραφικά τοπία την φύση στα καλύτερά της με τα πυκνά καταπράσινα δάση τα πάσα τα ποτάμια της υπέροχες παραλίμνιες διαδρομές τα κάστρα κλπ τους γραφικούς πεζόδρομους και τα επιβλητικά κτήριατις παγωμένες αφιλτράριστες μπύρες. Εντύπωση μου έκανε η καθαριότητα και η περιποίηση των εξωτερικών χώρων καθώς και ότι πάνω στα πάσα υπήρχαν ειδικά μηχανήματα που καθαρίζουν τις πλάγιες του ορεινού όγκου για τον κίνδυνο των πυρκαγιών νομίζω έχω βάλει και σχετική φώτο. Εντύπωση μου έκανε για άλλη μια φορά η ποιότητα του οδοστρώματος σε σχέση με τα δικά μας χάλια. Εντύπωση δεν μου έκανε για άλλη μια φορά η τάξη και η οργάνωση και η πειθαρχία που υπάρχει πλέον στους δρόμους με εξαίρεση τα οχήματα με Τσέχικες ή Γερμανικές πινακίδες. Στην Πολωνία μας άρεσαν τα μικρά όμορφα γραφικά χωρία οι ωραίες πόλεις με τα πανέμορφα επιβλητικά πολύχρωμα κτήρια ,οι πεζόδρομοι & τα ποτάμια μέσα στις πόλεις το καλό φαγητό και η παγωμένη αφιλτράριστη μπύρα. Η Σλοβακία ευχάριστη έκπληξη οδηγικά λόγω των πολλών καταπράσινων δασών με ωραίες διαδρομές κάλο φαγητό & μπύρα με τα γραφικά χωρία και τις περιποιημένες όμορφες πόλεις της. Η Αυστρία κλασική οδηγική απόλαυση ιδίως αν έχεις ξεμπερδέψει με τις μεγάλες πόλεις και πάρεις την απόφαση να βολτάρεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και να μένεις σε μικρά γραφικά χωριουδάκια (κατι που έχω ακολουθήσει στα τελευταία 3 ταξίδια μου εκεί ) οδηγώντας σε πάσα και παραλίμνιες περιοχές. Κάθε φορά θα δεις και κάτι καινούργιο. Το Grossglockner όσες φορές και να το περάσεις μια μαγεία το εισιτήριο βεβαία πλέον τσούζει αλλά το αξίζει. Χάρηκα που το Top mountain museum ξαναχτίστηκε και λειτουργεί κανονικά είναι εμπειρία έστω και να πιείς έναν καφέ ένα αναψυκτικό. Η Βόρεια ορεινή Ιταλία μια τα ίδια με την Αυστρία η χαρά του αναβάτη. Πάσα πράσινο γραφικά χωρία, γραφικές τρατορίες Περιποιημένα μνημεία.
Στην Πολωνία δεν πλήρωσα διόδια. Υπάρχουν βέβαια κάποια τμήματα που δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμα και εκεί όλοι πληρώνουν διόδια. Τα υπόλοιπα κομμάτια των αυτοκινητοδρόμων είναι δωρεάν για ιχ και μοτο μόνο. Μα καλά χαζοί είναι οι άνθρωποι δωρεάν αυτοκινητόδρομοι που ακούστηκε? Που είναι οι δικοί μας φωστήρες και οι Ιταλοί να τους συμβουλέψουν να βάλουν διόδια παντού άκου δωρεάν…...πάει χάλασε ο κόσμος. Στην Αυστρία πλήρωσα βινιέτα και από του χρόνου είναι πλέον μόνο ηλεκτρονική όπως έγραψα δεν μου έδωσαν στικερακι τους είχε λέει τελειώσει. Η Σλοβακία δεν είχε Βινιέτα για τις μοτό. Η Ιταλία εντάξει κλασικά διόδια και αυτά ακριβά με την μέθοδο του μπιλιέτου και βέβαια προσοχή στα ιστορικά κέντρα των πόλεων για τις ζώνες ZTL. Είναι κρίμα ότι τα πλοία είναι πλέον πανάκριβα και χάνεις 3 μέρες από το ταξίδι αν πηγαίνεις Βενετία. Βεβαία από το να πας οδικώς μέχρι την Αυστρία είναι φθηνότερο. Όπως είπα ήμουν τυχερός σε θέμα καιρού και ακόμα τυχερότερος ότι το έτερο ήμισυ τουλάχιστον όσο αφορά το θέμα ταξίδι/μηχανή ακολουθεί & δεν γκρινιάζει χρόνια τώρα. Κάποια στιγμή θα ευθυγραμμιστεί και θα βγάζει και ίσιες φωτός. Για το θέμα καιρός τα είπα νωρίτερα. Τυχερός ήμουν ευχαριστήθηκα δροσιά και οδήγηση. τα ξενοδοχεία στις πόλεις ήταν με δικό τους παρκινκ υπόγειο ή ανοιχτό φυλασσόμενο στα 10 λεπτά μάξιμουμ από το ιστορικό κέντρο της κάθε πόλης. Συνάλλαγμα για Πολωνία δεν έκανα καθόλου χρησιμοποίησα μόνο Revolut για τα πάντα. Στις χώρες με ευρώ χρησιμοποιείς κανονικά την χρεωστική σου ή την πιστωτική σου κάρτα ή την Revolut χωρίς χρεώσεις επίσης. Βενζίνες τον Ιούλιο στα 1,40 η Πολωνία στα 1,69 η Σλοβακία στα 1,76 η Αυστρία και στα 1,86 η Ιταλία. Αυτά να έχουμε υγειά και διάθεση να βολτάρουμε μακριά ή κοντά δεν έχει σημασία.

grigoris gs

well know member
Περιοχή
ΠΑΤΡΑ ΑΧΑΙΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GS ADVE
Όνομα
ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Περιοχή
ΠΑΤΡΑ ΑΧΑΙΑΣ
Υστερόγραφο
Ξέχασα να ευχαριστήσω την αγαπημένη εταιρεία της καρδιάς μας που σχεδόν πάντα μας έχει στην τσίτα όταν είναι να ταξιδέψουμε και περιμένουμε όλο αγωνία το μήνυμα που θα μας ενημερώνει ότι ακυρώνεται η κράτηση μας για τον χψ λόγο βλάβη αλλαγή πλοίου ματαίωση δρομολογίου κλπ και ας έχεις πληρώσει από τον Φεβρουάριο και σε έχεις κλείσει ξενοδοχεία και ας έχει 40 βαθμους καύσωνα λεπτομέρειες τωρα. Και τελευταία στιγμή κανείς αγώνα δρόμου να δεις τι θα κάνεις με τις διαδρομές τα ξενοδοχεία και τα λοιπά καθότι ούτε η επιστροφή είναι σίγουρη ασχέτως ότι φέτος τελικά έγινε το δρομολόγιο της επιστροφής κανονικά με άλλο πλοιο. Σιγα μην φύγεις χαλαρός & light.

Top Bottom