ΜΟΤΟ GP μεταγραφικά και άλλα σχόλια

stelios62

Μαθουσάλας member
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Honda Cbr650r Cbf250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Για πάμε σιγά σιγά μπας και δούμε άσπρη μέρα , η νέα Yamaha με κινητήρα V4 .... από ήχο στραγάλια μου θυμίζει ....!

maik900

Administrator
Motoparea team
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
Varadero 1000 MK1 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ducati: Έφεραν τον Casey Stoner για να βελτιώσει τη μοτοσυκλέτα του Bagnaia - Και τον Pecco​

Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα στο τεστ του Misano από τις οδηγίες του Αυστραλού - Τι είπε ο Bagnaia
Pecco

O Pecco Bagnaia σημείωσε στο επίσημο τεστ του Misano τον 8ο καλύτερο χρόνο, μαζεύοντας αρκετά δεδομένα, καθώς “έγραψε” 71 γύρους συνολικά. Στο γκαράζ του εθεάθη και ο Casey Stoner που φαίνεται να του έδωσε σημαντική βοήθεια με τον Αυστραλό να προσπαθεί να τον βοηθήσει εδώ και μερικές εβδομάδες.

Η σκιά του εαυτού του είναι φέτος ο Pecco Bagnaia που δεν έχει ανέβει στο βάθρο στους τελευταίους 5 αγώνες και πλέον κινδυνεύει να χάσει και την 3η θέση στην γενική κατάταξη από τον Bezzecchi. Το αγωνιστικό Σαββατοκύριακο στο Misano ήταν καταστροφικό για τον δις Παγκόσμιο Πρωταθλητή, καθώς πήρε την 13η θέση στον αγώνα Sprint και είχε πτώση στον αγώνα της Κυριακής, μια πτώση που... χαροποίησε τους ιθύνοντες της Ducati αφού τα δεδομένα έδειξα ότι ο Ιταλός το πάλεψε πραγματικά για να πάει όσο πιο γρήγορα μπορούσε.

Για το τεστ στο Misano ο Pecco δήλωσε: “Είμαι αρκετά χαρούμενος γιατί μπορέσαμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πακέτο της φετινής σεζόν. Πρέπει να πω ότι δεν είναι εύκολο να καταλάβεις ποια κατεύθυνση να ακολουθήσεις γιατί, σε αντίθεση με το παρελθόν, πρέπει να ψάξεις αλλού για απόδοση. Με όλο τον χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας σήμερα, δοκιμάσαμε διαφορετικές λύσεις, αλλάξαμε το βάρος [ισορροπία] και πρέπει να πω ότι καταλήξαμε σε κάτι”, ενώ πρόσθεσε ότι τον καλύτερο χρόνο του τον έκανε έπειτα από 21 γύρους με τα ίδια ελαστικά.

"Δεν ξέρω αν μπορούμε να μεταφέρουμε τα πάντα στην Ιαπωνία, γιατί πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση. Αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι κινούμασταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα δούμε. Νομίζω ότι ορισμένες λύσεις θα λειτουργήσουν σίγουρα, ενώ άλλες θα πρέπει να εξεταστούν με περισσότερες λεπτομέρειες στην Ιαπωνία. Η κατεύθυνση που πήραμε σήμερα είναι κάτι που δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αποδώσει καρπούς”, συμπλήρωσε ο Bagnaia, που ανέφερε επίσης ότι αυτό ήταν ένα από τα καλύτερα τεστ που έχουν κάνει τη φετινή σεζόν και μία από τις φορές (ίσως η πρώτη φέτος) που έδωσε θετικό feedback στους μηχανικούς.

Στο πλευρό του Bagnaia τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται και ο Casey Stoner. Ο Αυστραλός που έδωσε στην Ducati τον πρώτο της τίτλο στο MotoGP 15 χρόνια πριν κάνει το ίδιο ο Bagnaia συμβουλεύει τον Bagnaia, ενώ βοηθά και με την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας αναλύοντας τα δεδομένα και δίνοντας κατευθύνσεις στους μηχανικούς του Borgo Panigale.

Για τον Stoner που έγινε θρύλος και για την ικανότητά του να ξεπερνά τα αντιληπτά όρια μιας μοτοσυκλέτας, ο Bagnaia δήλωσε ότι είναι πολύ τυχερός που οι δυο τους έχουν πολύ καλή σχέση. Δήλωσε επίσης ότι είναι εκπληκτικό πώς ο Stoner καταλαβαίνει την ισορροπία μιας μοτοσυκλέτας "κοιτάζοντας απ' έξω" (από τα δεδομένα), όπως και την ικανότητα στο να αναλύει τα δεδομένα. "Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να τον έχω εδώ σήμερα”, δήλωσε ο Bagnaia και παραδέχτηκε ότι τον βοήθησε πολύ.

maik900

Administrator
Motoparea team
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
Varadero 1000 MK1 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ο Bagnaia κριτικάρει το ντοκιμαντέρ για το «Sepang Clash» – Κάποιοι ρόλοι παρουσιάστηκαν διαφορετικά απ’ότι ήταν​

Ο Pecco Bagnaia δεν δίστασε να ασκήσει ανοιχτά κριτική απέναντι στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του MotoGP για το περιβόητο «Sepang Clash» του 2015, θεωρώντας πως η επιλογή της στιγμής και ο τρόπος παρουσίασης ορισμένων γεγονότων ήταν ατυχείς και παραμορφωμένοι.

Ο Ιταλός δις πρωταθλητής της Ducati, γνωστός για τον ευθύ του χαρακτήρα, δεν μάσησε τα λόγια του όταν ρωτήθηκε για την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ που επανέφερε στο προσκήνιο το ιστορικό επεισόδιο ανάμεσα στον Valentino Rossi και τον Marc Marquez, ένα γεγονός που είχε σημαδέψει για πάντα την ιστορία του πρωταθλήματος.

Ο Bagnaia εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του αρχικά για το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στις 23 Οκτωβρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με την τραγική επέτειο των 14 χρόνων από τον θάνατο του Marco Simoncelli στη Sepang, κάτι που ο Pecco χαρακτήρισε απρεπές και ακατάλληλο. «Δεν ήταν η στιγμή. Και σίγουρα όχι σε μια μέρα όπως εκείνη, την επέτειο του Sic», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να φανεί πως η χρονική επιλογή του MotoGP έδειξε έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στους αναβάτες και στην ιστορία του αθλήματος.

Παράλληλα, ο Bagnaia τόνισε πως η ίδια η σύλληψη της ιδέας δεν του άρεσε καθόλου. «Πιστεύω πως οι αναβάτες έχουν μια ευαισθησία που πολλοί από αυτούς που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις δεν διαθέτουν. Ακόμη και η ιδέα να γυριστεί ένα τέτοιο “ντοκιμαντέρ”, αν μπορεί να το πει κανείς έτσι, δεν ήταν καλή. Ορισμένοι ρόλοι παρουσιάστηκαν με τρόπο λίγο παραμορφωμένο. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες», σχολίασε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί πως το αποτέλεσμα δεν απέδωσε με δικαιοσύνη τις καταστάσεις και τα πρόσωπα εκείνης της εποχής.

Ο Ιταλός αποκάλυψε επίσης ότι του ζητήθηκε να συμμετάσχει στο ντοκιμαντέρ, αλλά αρνήθηκε, κρίνοντας ότι δεν υπήρχε λόγος να ξανανοίξει μια τόσο φορτισμένη ιστορία. «Με ρώτησαν στις αρχές της χρονιάς αν ήθελα να συμμετάσχω, αλλά απάντησα ότι δεν είχε κανένα νόημα να μιλήσω γι’ αυτό. Έβαλαν τον Dovizioso, που είπε ότι δεν θυμόταν τίποτα, και ακόμη και τον Sasaki, που ο καημένος δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό», ανέφερε με εμφανή ειρωνεία.

Όσο για τη σκηνή που τον δείχνει ως νεαρό τότε αναβάτη της VR46 Academy να χειροκροτεί μέσα στο box της Yamaha τη στιγμή του επεισοδίου, ο Bagnaia δήλωσε πως δεν καταλαβαίνει γιατί συμπεριλήφθηκε. «Ούτε καν κατάλαβα αυτή την απόφαση· ο καθένας κάνει τις δικές του επιλογές», είπε λακωνικά, δείχνοντας την αποστασιοποίησή του από εκείνη την εικόνα.

maik900

Administrator
Motoparea team
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
Varadero 1000 MK1 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
MotoGP, Acosta: «Ζω με τη μητέρα μου και ταξιδεύω με βαν. Δεν σκέφτομαι τα χρήματα».

pedro-acost2025-misano-1761841678.jpg

«Πριν από την κορυφαία κατηγορία, είχα πάντα τον καλύτερο διαθέσιμο εξοπλισμό. Σήμερα, όμως, είμαι πιο ρεαλιστής, γιατί ξέρω ότι έχω το δυναμικό να κερδίζω αγώνες. Είμαι ο Pedro όπως παλιά. Σκέφτομαι τη νίκη 24 ώρες το 24ωρο. Δεν είμαι εδώ για να κάνω φίλους».

Αναιδής και πολιτικά μη ορθός, σαν μια πιο ακραία εκδοχή του Fabio Quartararo. Εκτός από το απέραντο ταλέντο του, αν και όχι πάντα συνοδευόμενο από σταθερές επιδόσεις, ο Pedro Acosta έχει γίνει γνωστός στο MotoGP και για τη «κοφτερή» του γλώσσα. Ο «Καρχαρίας του Mazarron» έχει επικρίνει αρκετές φορές την KTM και δεν έχει κρύψει ποτέ ότι τον κινεί μια ιερή φλόγα, η αδιάκοπη επιθυμία για νίκη.
Ο Pedro απέχει πολύ από τους αναβάτες που θέλουν να είναι συμπαθείς με κάθε κόστος και έτσι εξήγησε τη συχνά υπερβολικά ειλικρινή στάση του:

«Με τον καιρό συνειδητοποίησα ότι πρέπει να είμαι επαγγελματίας ακόμα και με αυτούς που δεν συμπαθώ, αλλά θεωρώ σωστό να με γνωρίζουν για αυτό που είμαι. Αν πουλούσα μια ψεύτικη εικόνα, δεν θα κοιμόμουν ήσυχος. Κάποιοι σε εκτιμούν και κάποιοι όχι, αλλά το σημαντικό είναι να τα έχω καλά με τον εαυτό μου», εξομολογήθηκε στο Motorsport.com.

Το ότι είναι ένας από τους «εκλεκτούς» της κορυφαίας κατηγορίας του έφερε και αρκετά χρήματα, αλλά φαίνεται να μην τον απασχολεί ιδιαίτερα:
«Μέχρι σήμερα, τα χρήματα είναι αυτό που με ενδιαφέρει λιγότερο. Θέλω να κερδίζω. Αν ήμουν τριάντα χρονών ή ετοιμαζόμουν να φτιάξω οικογένεια, τότε θα ανησυχούσα. Τώρα, όμως, ζω ακόμα με τη μητέρα μου και ταξιδεύω με ένα βαν — το μόνο “καπρίτσιο” που έχω επιτρέψει στον εαυτό μου από τα κέρδη μου. Εν τέλει, κάνω παρέα με τους ίδιους φίλους όπως πάντα και ζω την ίδια ζωή.

Αν συναναστρεφόμουν με ανθρώπους άλλου επιπέδου, θα άλλαζα και εγώ δεν το θέλω αυτό. Είμαι ευτυχισμένος να βγαίνω για φαγητό στο κέντρο της Murcia με τους δικούς μου. Προσωπικά δεν μου αρέσει να τραβάω την προσοχή», τόνισε.

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, ως φιλόδοξος αναβάτης είχε διαφορετικές προσδοκίες για το 2025:
«Μέχρι τώρα θεωρούσα τη χρονιά μου στην Moto2 τη χειρότερη, αλλά σήμερα θα υπέγραφα να κάνω τέτοιους αγώνες ξανά. Νιώθω λίγο απογοητευμένος, γιατί βρίσκομαι στο απόγειο ως αναβάτης και ξέρω ότι έχω το δυναμικό να βρεθώ μπροστά», επανέλαβε.

Κάνοντας σύγκριση με το παρελθόν, ο αναβάτης της KTM είπε:

«Οι μονομαχίες ανάμεσα σε Rossi και Lorenzo, μεταξύ Jorge και Pedrosa ή Valentino και Marquez σε έκαναν να πετάγεσαι από τον καναπέ. Τώρα είναι αλλιώς. Αλλά η δίψα για επιτυχία είναι ίδια για όλους. Το σκέφτομαι 24 ώρες το 24ωρο. Δεν είμαι εδώ για να κάνω φίλους».
Ωστόσο, η θέληση δεν αρκεί, καθώς για να περάσεις τη γραμμή τερματισμού πρώτος, χρειάζεται να βρεις τη λύση:

«Πριν το MotoGP, είχα πάντα τον καλύτερο εξοπλισμό στη διάθεσή μου, ώστε να επικεντρώνομαι μόνο στην οδήγηση. Όταν με νικούσαν, έφταιγα εγώ. Φέτος είχα εμπιστοσύνη στη μοτοσυκλέτα και πίεσα τον εαυτό μου και όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ήθελα, κατηγορούσα τον εαυτό μου. Για να ξεφύγω από αυτόν τον αρνητικό κύκλο, βασίστηκα σε κοντινά μου άτομα, όπως τον μάνατζέρ μου, Albert Valera. Συνειδητοποίησα ότι, όταν έπεφτα, αυτό σήμαινε πως προσπάθησα να ξεπεράσω τα όρια της RC16. Σε αυτές τις στιγμές είναι σημαντικό να ηρεμείς και να θυμάσαι το δυναμικό σου», εξομολογήθηκε.
Τέλος, κοιτάζοντας προς το 2027, είπε:

«Είμαι σίγουρος ότι κάνοντας καλούς αγώνες θα ανοίξουν πόρτες. Όσοι γνωρίζουν από μοτοσυκλέτες ξέρουν τι μου λείπει για να κερδίσω».

maik900

Administrator
Motoparea team
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
Varadero 1000 MK1 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

MotoGP: Loris Capirossi - Στην αρχή τα 850 θα είναι 1,5-2,5 δευτερόλεπτα πιο αργά από τώρα!​

Ο στόχος της αύξησης του συναγωνισμού και των προσπεράσεων είναι το πρώτο μέλημα
capirossi

Ως σύμβουλος ασφαλείας της DORNA, ο Loris Capirossi έδωσε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο πλαίσιο του podcast Mig Babol, και είπε πολλά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κορυφαίου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος μοτοσυκλέτας MotoGP.
O Capirossi έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα στο MotoGP, δύο στην κατηγορία των δίχρονων 125 cc (1990, 1991) και ένα στην κατηγορία των δίχρονων 250 cc, το 1998. Δύο χρόνια αργότερα ανέβηκε στην κορυφαία κατηγορία των δίχρονων 500 κυβικών εκατοστών και έπειτα ήταν από τους αναβάτες που έκαναν την μετάβαση στις τετράχρονες μοτοσυκλέτες το 2003, πάνω στην σέλα της Desmosedici GP03 των 989 cc. Στην κορυφαία κατηγορία ήταν επίσης ανταγωνιστικός και πέτυχε 9 νίκες, 13 pole positions και 42 βάθρα. Έχοντας κλείσει την αγωνιστική του καριέρα το 1999, ο Ιταλός εργάζεται πλέον ως σύμβουλος ασφαλείας της Dorna, και έχει τον τελευταίο λόγο για την ασφάλεια των αναβατών, όσον αφορά στις πίστες αλλά και στις μοτοσυκλέτες.
Ο Loris Capirossi φιλοξενήθηκε στο podcast Mig Babol και θυμήθηκε τα χρόνια του στη Ducati, που έμεινε από το 2003 έως το 2007, στην συνέχεια μετακόμισε στην Suzuki για τρεις σεζόν, πριν ξανά πάει στην Ducati για να κλείσει την καριέρα του το 2011.
Μαζί με τις αναμνήσεις από το παρελθόν, μεγάλο ενδιαφέρον είχαν τα λεγόμενα του Capirossi για τη νέα εποχή MotoGP που ξημερώνει το 2027.
Ας δούμε τις σημαντικότερες αλλαγές που έρχονται το 2027 (περισσότερα εδώ):
  • Ο κυβισμός των κινητήρων θα μειωθεί από 1000 cc σε 850 cc
  • Μέγιστος αριθμός κινητήρων που επιτρέπεται για κάθε αναβάτη σε μια σεζόν θα μειωθεί από επτά σε έξι
  • Το καύσιμο των μοτοσυκλετών θα είναι 100% βιώσιμα καύσιμα
  • Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ θα μειωθεί από τα 22 στα 20 λίτρα
  • Τα φαίρινγκ θα είναι 50mm πιο στενά και η “μούρη” της μοτοσυκλέτας θα είναι 50mm πιο μικρή
  • Όλα τα συστήματα ρύθμισης του ύψους της μοτοσυκλέτας και τα συστήματα holeshot θα απαγορευτούν
  • Τα δεδομένα GPS όλων των αναβατών θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις ομάδες

Όλα τα παραπάνω γίνονται για να έχουμε ασφαλέστερους, πιο περιβαλλοντικά βιώσιμους και ανταγωνιστικότερους αγώνες. Η ασφάλεια θα επιτευχθεί με την μείωση του μεγέθους του κινητήρα και ως εκ τούτου τις μικρότερες ταχύτητες. Η χρήση 100% βιώσιμων καυσίμων θα κάνει τον θεσμό πιο “πράσινο”, ενώ η ανταλλαγή των δεδομένων GPS, η απαγόρευση των συσκευών ρύθμισης του ύψους του αναβάτη και ο περιορισμός της αεροδυναμικής θα “φουντώσουν” τον ανταγωνισμό, εστιάζοντας στις ικανότητες των αναβατών και παράλληλα θα μειώσουν το σημερινό χάσμα που χωρίζει τις μοτοσυκλέτες παραγωγής και εκείνες του MotoGP.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Capirossi λοιπόν δήλωσε πως μπορεί η τεχνολογία να έχει κάνει τεράστια βήματα, όμως εκείνος είναι πεπεισμένος πως η μεγάλη διαφορά προέρχεται από τα αεροδυναμικά βοηθήματα.
Δήλωσε ξεκάθαρα πως λατρεύει τα φτερά και είναι σίγουρος πως χωρίς τα αεροδυναμικά βοηθήματα η διαφορά μεταξύ της Ducati GP11, του 2011 και της σημερινής Ducati GP25 θα ήταν πολύ μικρή.
Desmosedici GP 03

Στην συνέχεια ανέφερε πως η Ducati του 2003 ήταν ένα πραγματικό θηρίο και πως στο πρώτο τεστ στην Βαλένθια δοκίμασε πέντε διαφορετικά πλαίσια, γιατί η μοτοσυκλέτα δεν μπορούσε να πάει ευθεία! Ωστόσο, η τετράχρονη μοτοσυκλέτα τον κέρδισε και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ιταλός: “Ήταν βίαιη αλλά... προβλέψιμη, μπορούσα να ολισθήσω αν ήθελα, ενώ με τις δύστροπες δίχρονες μηχανές 500 cc μπορούσες να τραυματιστείς σοβαρά”
Η Desmosedici GP 03

Οι εκτιμήσεις του Capirossi για το μέλλον του MotoGP από το 2027 και μετά είναι ενδιαφέρουσες. “Θα είναι μια ανατροπή: οι κινητήρες θα περάσουν από 1.000 σε 850 cc, τα συστήματα μορφοποίησης του ύψους θα καταργηθούν και τα μπροστινά φτερά θα είναι μικρότερα. Σύμφωνα με προσομοιώσεις, οι χρόνοι των γύρων θα είναι πιο αργοί από 1,5 έως 2,5 δευτερόλεπτα ανάλογα με την πίστα. Όμως η κατάσταση θα αλλάξει γρήγορα, οι μηχανικοί θα βρουν νέες λύσεις και σύντομα οι 850 cc θα είναι τόσο γρήγορες όσο οι σημερινές 1000 cc”.
Τέλος, ο Loris είναι βέβαιος πως η μικρότερη ισχύς δεν θα σημαίνει και λιγότερο θέαμα και οι αναβάτες θα πρέπει να δουλέψουν πιο σκληρά, ενώ με την Pirelli ως νέο προμηθευτή ελαστικών, πολλά θα αλλάξουν, μια νέα εποχή ξεκινά, που αξίζει να παρακολουθήσουμε.

stelios62

Μαθουσάλας member
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Honda Cbr650r Cbf250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Η μείωση του καυσιμου ... έστω και με μιγμα καλαμποκιου ... είναι το μόνο ουσιαστικό θετικό όλα τ'αλλα ομως φρενάρουν την εξέλιξη της τεχνολογίας και αεροδυναμικής παρ'όλο που θεωρητικα είναι και φιλικα ως προς το περιβάλλον.

Τελευταία επεξεργασία:

maik900

Administrator
Motoparea team
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
Varadero 1000 MK1 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Yamaha - Τέλος εποχής για τον εν σειρά κινητήρα, με V4 στο MotoGP του 2026​

da8174abfee964765126b93c76a80c0f_XL.jpg

Η Yamaha επιβεβαίωσε πως οι YZR-M1 του 2026 θα τροφοδοτούνται από τον κινητήρα V4, με την εν σειρά διάταξη να ανήκει πια στο παρελθόν.

Ο τετρακύλινδρος σε σειρά κινητήρας αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αγωνιστικής ταυτότητας της Yamaha εδώ και δεκαετίες, υποστηρίζοντας θρυλικούς αναβάτες όπως οι Valentino Rossi, Jorge Lorenzo και Fabio Quartararo. Ο συνδυασμός ευελιξίας και ομαλής απόδοσης ισχύος οδήγησε σε αμέτρητες επιτυχίες και συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου αγώνα στη Valencia, ο τετρακύλινδρος σε σειρά κινητήρας έχει αγωνιστεί σε 429 Grand Prix, έχει κερδίσει 125 αγώνες, έχει ανέβει σε 350+ βάθρα και έχει βοηθήσει τη Yamaha να κατακτήσει 8 τίτλους αναβατών, 7 τίτλους ομάδων, 5 τίτλους κατασκευαστών και 5 Triple Crowns στο MotoGP.

Ωστόσο, καθώς το MotoGP εξελίσσεται, η Yamaha αποδέχεται την πρόκληση της προσαρμογής στις νέες τεχνικές απαιτήσεις διατηρώντας παράλληλα το DNA της. Η μετάβαση στον V4 σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην επιδίωξη της Yamaha για απόδοση και καινοτομία. Η νέα διαμόρφωση αναμένεται να προσφέρει βελτιωμένη επιτάχυνση, καλύτερο χειρισμό στο φρενάρισμα και μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στις πιο πρόσφατες απαιτήσεις ελαστικών και αεροδυναμικής.

Το Grand Prix της Valencia σηματοδοτεί τον τελευταίο αγώνα και το τελευταίο κεφάλαιο για τον εμβληματικό τετρακύλινδρο κινητήρα της Yamaha στο MotoGP. Μπαίνοντας σε μια νέα εποχή, όλοι οι αναβάτες της Yamaha στο MotoGP του 2026 θα οδηγήσουν με τον κινητήρα V4 κατά τη διάρκεια των δοκιμών της Τρίτης στη Valencia, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας συναρπαστικής νέας αρχής για τη Yamaha και τους οπαδούς της παγκοσμίως.

M12026.jpg

Takahiro Sumi, Γενικός Διευθυντής, Τμήμα Ανάπτυξης Μηχανοκίνητου Αθλητισμού : «Ο τετρακύλινδρος σε σειρά κινητήρας βρίσκεται στην καρδιά της φιλοσοφίας της Yamaha εδώ και δεκαετίες. Χαρίζει αξέχαστες νίκες και διαμορφώνει τη φήμη μας για ακρίβεια και έλεγχο. Είμαστε περήφανοι για όσα έχει πετύχει αυτός ο κινητήρας και για τους αναβάτες που έγραψαν ιστορία με αυτόν, καθώς όλοι μαζί έχουν διαμορφώσει την αγωνιστική μας κληρονομιά. Ωστόσο, το MotoGP εξελίσσεται συνεχώς και πρέπει να εξελισσόμαστε μαζί του. Ο V4 αντιπροσωπεύει ένα νέο κεφάλαιο για τη Yamaha, ένα κεφάλαιο που συνδυάζει το «Πνεύμα της Πρόκλησης» μας με το αγωνιστικό μας DNA και τις τεχνικές λύσεις που απαιτούνται για να αγωνιστούμε στην κορυφή.

Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: να δώσουμε στους αναβάτες μας την καλύτερη δυνατή μοτοσυκλέτα για να κερδίσουν και να προσφέρουμε στους οπαδούς σε όλο τον κόσμο την αίσθηση του "Kando*"»
*Το Kando είναι μια ιαπωνική λέξη που εκφράζει τη βαθιά ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό που νιώθεις όταν συναντάς κάτι εξαιρετικής αξίας, ποιότητας και απόδοσης.

Massimo Bartolini, Τεχνικός Διευθυντής, Yamaha Factory Racing : «Η απόφαση να υιοθετήσουμε έναν κινητήρα V4 δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η διαδικασία ανάπτυξης ήταν εκτενής. Αναλύσαμε κάθε πτυχή της απόδοσης, από την επιτάχυνση έως τη συμπεριφορά στις στροφές και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η διαμόρφωση προσφέρει τις διαφορές που περιμέναμε, επομένως θα έχουμε τη δυνατότητα να τις μετατρέψουμε σε πλεονεκτήματα. Τα wild cards του 2025 επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες μας: ο V4, αν και βρίσκεται ακόμη στην αρχή του ταξιδιού ανάπτυξής του, προσφέρει ό,τι χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα και να ανταγωνιστούμε ξανά στο υψηλότερο επίπεδο.

Η μετάβαση από τον τετρακύλινδρο σε σειρά στον V4 είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Yamaha και είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε να βελτιώνουμε το πακέτο πριν από το 2026 και καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν για να ξεκλειδώσουμε πλήρως τις δυνατότητές του. Η μετάβαση σε μια διαμόρφωση V4 είναι εξίσου στρατηγική, καθώς μας επιτρέπει να τοποθετηθούμε για τους τεχνικούς κανονισμούς του 2027, όταν αυτή η διάταξη κινητήρα θα προσφέρει ένα πλεονέκτημα όσον αφορά τη διάταξη της μοτοσυκλέτας και την αεροδυναμική ανάπτυξη.»

maik900

Administrator
Motoparea team
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
Varadero 1000 MK1 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

MotoGP: Ο Maverick Vinales παίρνει για προπονητή τον Jorge Lorenzo!​

Η πρώτη φορά του Lorenzo σε πιο δυναμικό ρόλο στα MotoGP μετά την απόσυρση από την ενεργό αγωνιστική δράση
MotoGP

Η επόμενη σεζόν του Maverick Vinales θα είναι η δωδέκατη σερί του Ισπανού στο MotoGP και η δεύτερη με την ομάδα Tech3 KTM, η οποία αλλάζει χέρια, καθώς ο Guenther Steiner αναλαμβάνει τη διαχείριση της ομάδας.

Ο Ισπανός αναβάτης έχει ξεκαθαρίσει πρόσφατα τους τομείς που η KTM πρέπει να βελτιώσει στην RC16, η οποία παραμένει χωρίς νίκη από το 2022, αλλά προσπαθεί επίσης να βελτιώσει τη δική του απόδοση, και η προσθήκη του Jorge Lorenzo στο team του είναι μέρος αυτού του σχεδίου.

Ο Vinales δήλωσε: “Η συμμετοχή του Jorge σε αυτό το ταξίδι είναι μια τεράστια ευκαιρία για να μάθουμε και να βελτιωθούμε σε κάθε τομέα. Η εμπειρία του και η άποψή του θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε με σιγουριά. Ξεκινάω αυτό το νέο στάδιο με μεγάλη όρεξη και ενθουσιασμό”.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα δούμε τον Jorge Lorenzo σε ένα ρόλο “εκτός” πίστας και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.

maik900

Administrator
Motoparea team
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
Varadero 1000 MK1 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Pecco Bagnaia: «Με έναν αναβάτη με το χάρισμα του Marc Marquez στο box, ή συγκρούεσαι ευθέως ή τα βρίσκεις μαζί του»​

Ο Pecco Bagnaia μίλησε ανοιχτά για τη δύσκολη σεζόν του 2025, τη συνύπαρξή του με τον Marc Marquez στο box της Ducati Lenovo Team, αλλά και για τις ψυχολογικές πτυχές που συνοδεύουν το υψηλότερο επίπεδο του MotoGP. Ο Ιταλός βρέθηκε καλεσμένος στο podcast Supernova του Alessandro Cattelan, όπου έκανε έναν ειλικρινή απολογισμό.

«Ένιωθα περισσότερο outsider παρά διεκδικητής τίτλου»​

Ο Bagnaia δεν έκρυψε ότι το 2025 ήταν από τις πιο δύσκολες χρονιές της καριέρας του:
«Είναι καλό να κάνεις ένα διάλειμμα και να σκέφτεσαι. Βοηθάει πολύ, ειδικά μετά από μια δύσκολη σεζόν σαν κι αυτή. Αλλά μετά από μια εβδομάδα βαριέμαι και θέλω να ξαναρχίσω. Έρχομαι από τέσσερις σεζόν όπου τερμάτιζα πάντα πρώτος ή δεύτερος. Φέτος, δυστυχώς, δεν βρήκαμε ποτέ την ισορροπία για να είμαστε σταθερά γρήγοροι. Είχα μόνο σποραδικές αναλαμπές. Ένιωθα περισσότερο σαν outsider παρά σαν διεκδικητής του τίτλου.»

Ο ίδιος ανέλαβε και το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί:
«Δεν αισθάνομαι καλά, γιατί αναγνωρίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει περισσότερα. Σε αρκετές περιπτώσεις ήμουν εγώ αυτός που δεν απέδωσε τη σωστή στιγμή. Υπήρξαν και άτυχες καταστάσεις. Αν βρεθώ ξανά σε παρόμοια θέση, θα είμαι πιο προετοιμασμένος.»

Τα λάθη, τα sprint και η πίεση από την Παρασκευή​

Ο Pecco συνέδεσε τις δυσκολίες των τελευταίων ετών με τον τρόπο που προσεγγίζει τα Σαββατοκύριακα:
«Το 2022 κάναμε λάθος επιλογές μετά τα τεστ και βρεθήκαμε απροετοίμαστοι στην αρχή. Ήμουν 91 βαθμούς πίσω και παρ’ όλα αυτά καταφέραμε να κερδίσουμε. Το 2023 είτε κέρδιζα, είτε ήμουν στο βάθρο, είτε μηδέν. Αυτό συνεχίστηκε και το 2024 και έτσι χάθηκε ο τίτλος. Αν δεν πιέζεις στο μέγιστο από τις δοκιμές, συχνά βρίσκεσαι σε καταστάσεις αγώνα όπου είναι εύκολο να κάνεις λάθη. Με τα sprint, πρέπει να δίνεις το 100% από το πρωί της Παρασκευής.»

«Το αποκαλούσα… το φρενοκομείο»​

Οι κακές εκκινήσεις τον έφεραν συχνά στο μέσον του γκρουπ:
«Όταν ξεκινάς μπροστά, έχεις λίγες μοτοσυκλέτες να περάσεις. Όταν όμως έχεις 15 μπροστά σου, με όλους αυτούς τους στροβιλισμούς αέρα, αλλάζει τελείως ο τρόπος που φρενάρεις και οδηγείς. Δεν ήμουν συνηθισμένος. Φέτος βρέθηκα πολλές φορές εκεί πίσω και το αποκαλούσα “το φρενοκομείο”. Μια διαφορά ενός δεκάτου στο γύρο μπορεί να αλλάξει τα πάντα: από τρίτος να ξεκινάς όγδοος, και μαζί αλλάζει όλη η προσέγγιση του αγώνα.»

Οι στιγμές που σε «σπάνε» ψυχολογικά​

Ο Bagnaia αναφέρθηκε και στις βαριές στιγμές του αθλήματος:
«Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα, όταν βλέπεις ελικόπτερα να μπαίνουν στην πίστα, είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστείς. Τρέχουμε γιατί είναι η δουλειά μας, αλλά εγώ είμαι ευαίσθητος άνθρωπος και δυσκολεύομαι να ξαναβρώ συγκέντρωση. Το 2021 δεν κέρδισα το πρωτάθλημα γιατί πέθανε ο Jason Dupasquier στο Mugello και έκανα ένα ανόητο λάθος. Ήταν λάθος από έλλειψη καθαρού μυαλού.»

Bagnaia & Marquez: «Η σχέση ήταν εξαιρετική»​

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στη συνύπαρξη με τον Marquez:
«Δεν είχα ποτέ σοβαρά προβλήματα, τα πάω καλά με όλους. Όταν έχεις έναν αναβάτη με το χάρισμα του Marc Marquez στο box, έχεις δύο επιλογές: ή συγκρούεσαι απευθείας μαζί του ή τα βρίσκεις. Είχε ήρεμη στάση, καταλάβαινε τη δυναμική της ομάδας και γνωριστήκαμε καλύτερα. Η σχέση μας ήταν εξαιρετική.»

Ducati vs Honda: δύο διαφορετικές φιλοσοφίες​

Ο Ιταλός εξήγησε και τη διαφορά φιλοσοφίας εξέλιξης:
«Στη Honda, όλη η εξέλιξη κατευθυνόταν στο στυλ του Marquez, ώστε να ξεχωρίζει μόνο αυτός με τη μοτοσυκλέτα. Σε αντίθεση με τη Ducati, μπορείς να ακολουθήσεις δύο δρόμους ταυτόχρονα. Φέτος δουλέψαμε με δύο διαφορετικές προδιαγραφές αεροδυναμικών. Εγώ προτιμώ μια πιο εύκολη, διαχειρίσιμη μοτοσυκλέτα, ενώ εκείνος μια πιο “κοφτερή” συμπεριφορά στο πίσω μέρος.»

maik900

Administrator
Motoparea team
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
Varadero 1000 MK1 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Gigi Dall’Igna: «Δεν δώσαμε πάντα στον Bagnaia αυτό που χρειαζόταν για το 100%»​

Μπορεί η Ducati να σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της το 2025, όμως ο “εγκέφαλος” της Borgo Panigale, Gigi Dall’Igna, παραμένει αυτοκριτικός, παραδεχόμενος πως υπήρξαν στιγμές που η ομάδα δεν κατάφερε να στηρίξει ιδανικά τον Pecco Bagnaia.

Η κυριαρχία της Ducati τη φετινή σεζόν δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Με τον Marc Marquez να επιστρέφει στις νίκες, την κατάκτηση του τέταρτου συνεχόμενου τίτλου κατασκευαστών και όλους τους αναβάτες της να ανεβαίνουν στο βάθρο, το 2025 γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της μάρκας.

CREMONA, ITALY – MAY 04: Gigi Dall’Igna of Italy and Ducati Team celebrates the victory on the podium during the WorldSBK race 2 during the FIM Superbike World Championship Italy on May 04, 2025 in Cremona, Italy. (Photo by Mirco Lazzari/Getty Images)
Σε συνέντευξή του στην Gazzetta dello Sport, ο General Manager της Ducati Corse, Gigi Dall’Igna, έκανε έναν απολογισμό που συνδυάζει την ικανοποίηση με τον ρεαλισμό.
«Ήταν μια υπέροχη χρονιά, όπως και οι προηγούμενες. Το γεγονός ότι τέσσερις διαφορετικοί αναβάτες μας κέρδισαν αγώνες δείχνει το επίπεδό μας. Όμως, κανείς δεν τα κάνει όλα τέλεια», τόνισε ο Ιταλός μηχανικός.

Το «αγκάθι» με τον Bagnaia και η έλλειψη δοκιμών​

Παρά την επιτυχία, ο Dall’Igna στάθηκε στην περίπτωση του Pecco Bagnaia, παραδεχόμενος πως η μοτοσυκλέτα δεν ήταν πάντα στο σημείο που ήθελε ο Ιταλός δις παγκόσμιος πρωταθλητής:
«Δεν καταφέραμε πάντα να φέρουμε τον Pecco στις συνθήκες εκείνες που θα του επέτρεπαν να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Μερικές φορές τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θέλεις, αλλά όπως προκύπτουν. Ο απολογισμός είναι θετικός, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης».

Ανταγωνισμός χωρίς «δώρα»​

Η Ducati συνεχίζει να κυριαρχεί παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται χωρίς τα προνόμια των παραχωρήσεων (concessions) που απολαμβάνουν οι Honda, Yamaha και Aprilia. Αυτό σημαίνει λιγότερα ελαστικά, λιγότερες δοκιμές και περιορισμένη εξέλιξη κινητήρα. H Στρατηγική είναι οτι η GP25 βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην GP24, με την Ducati να επιλέγει μια συντηρητική προσέγγιση στην αρχή. Απο την άλλη μερία πήραν το ρίσκο, οτί χωρίς διωτικές δοκιμές, πολλές νέες λύσεις δοκιμάστηκαν απευθείας στα αγωνιστικά τριήμερα.
«Δεν έχουμε μαγικό ραβδί. Όταν ένας αναβάτης ζητά κάτι, χωρίς δοκιμές είναι δύσκολο να το προσφέρεις άμεσα και με ασφάλεια», εξήγησε ο Dall’Igna.

Από τα δίχρονα στην ψηφιακή εποχή​

Κλείνοντας, ο Gigi θυμήθηκε τις ρίζες του, από τους θρυλικούς δίχρονους κινητήρες των 250cc της Aprilia μέχρι τη δημιουργία της RSV4 στα Superbikes, που ήταν και το «εισιτήριό» του για τον σύγχρονο κόσμο των τετράχρονων Moto GP.

stelios62

Μαθουσάλας member
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Honda Cbr650r Cbf250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Ducati και ξερό ψωμί ... μέχρι να πάρουν την πρωτοβουλία οι Κινέζοι να αντιγράψουν στεγνά το desmo αφού ντρέπονται οι άλλοι ...! abcdefghgk

maik900

Administrator
Motoparea team
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
Varadero 1000 MK1 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ο Francesco Bagnaia «κλείδωσε» το 2027 – Πιο κοντά στην Aprilia, τέλος εποχής με Ducati;​

Ο Francesco Bagnaia έφυγε από την πρώτη ημέρα δοκιμών του MotoGP στο Buriram με δύο «νίκες»: μία αγωνιστική, στον τρόπο που διαχειρίστηκε το πρόγραμμα της Ducati και μία στρατηγική, καθώς επιβεβαίωσε πως έχει ήδη αποφασίσει για το συμβόλαιό του το 2027.

Δομημένη δουλειά, όχι κυνήγι χρόνων​

Ο εργοστασιακός αναβάτης της Ducati εντυπωσίασε από το πρώτο session. Όχι γιατί «έσπασε» τα χρονόμετρα, αφού τερμάτισε 10ος, 0,416 δευτ. πίσω από την κορυφή αλλά γιατί δούλεψε με ξεκάθαρο πλάνο.
«Σε σύγκριση με πέρυσι ήταν πολύ καλύτερα. Πέρυσι η πρώτη μέρα δοκιμών ήταν δύσκολη. Σήμερα ένιωσα άνετα από την αρχή με τη νέα μοτοσικλέτα και μπορέσαμε να οργανώσουμε σωστά τη δουλειά μας», εξήγησε.
Ο Bagnaia δεν έψαξε τον απόλυτο γύρο. Το απόγευμα επικεντρώθηκε σε long run και σε προσομοίωση Sprint.
«Έκανα τον καλύτερό μου χρόνο το πρωί. Το απόγευμα δούλεψα σε μεγάλη απόσταση και στο τέλος σε προσομοίωση Sprint. Δεν θέλω να ρισκάρω τόσο νωρίς».

Αεροδυναμική: Παλιό ή νέο φέρινγκ;​

Το μεγάλο ερωτηματικό για την Ducati αφορά το νέο αεροδυναμικό πακέτο. Στη Μαλαισία υπήρχαν αμφιβολίες στο Buriram ξεκίνησε το ξεκαθάρισμα.
«Ήταν σημαντικό να διαλύσουμε τις αμφιβολίες για το φέρινγκ που δοκιμάσαμε στη Μαλαισία. Κάναμε καλή δουλειά».
Παράλληλα, η νέα συσκευή ride-height του GP26 λειτούργησε θετικά, ιδιαίτερα στο φρενάρισμα, ενώ ο Bagnaia επέλεξε σταθερά το μικρό ρεζερβουάρ, σαφές μήνυμα ότι η δουλειά έγινε με έμφαση στη διαχείριση Sprint ρυθμού.

«Ναι, έχω αποφασίσει»​

Το πραγματικό βάρος της ημέρας, όμως, δεν ήταν τεχνικό. Όταν ρωτήθηκε για το 2027, ο Bagnaia δεν άφησε περιθώρια:
«Είμαι πλήρως συγκεντρωμένος στις δοκιμές και στον πρώτο αγώνα. Σε λίγες μέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Ναι, έχω αποφασίσει».
Και εδώ ξεκινά το πολιτικό παιχνίδι του paddock.

Το σενάριο Ducati​

Η Ducati φέρεται να έχει ήδη «κλειδώσει» την ανανέωση του Marc Marquez, ενώ ο Pedro Acosta προορίζεται για εργοστασιακή θέση στο μέλλον. Η παραμονή του Bagnaia στο επίσημο γκαράζ της Borgo Panigale ουσιαστικά έκλεισε όταν έγινε σαφές ότι ο Marquez συνεχίζει και ο Acosta ανεβαίνει.
Επιλογή δορυφορικής ομάδας; Απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ο λόγος που ο Francesco Bagnaia εμφανίζεται πιο κοντά στην Aprilia δεν είναι μόνο συναισθηματικός ή εθνικός είναι γιαρί η Aprilia έχει ήδη αποδείξει ότι διαθέτει μοτοσικλέτα ικανή να παλεύει για νίκες, με σταθερή πρόοδο σε αεροδυναμική, φρενάρισμα και σταθερότητα στην είσοδο στροφής.

Παράλληλα, το project της Noale του προσφέρει άμεσο ηγετικό ρόλο, κάτι που δύσκολα θα είχε σε μια Yamaha που βρίσκεται ακόμα σε μεταβατική φάση με τον νέο V4 κινητήρα. Επιπλέον, το ενδεχόμενο να βρεθεί στο ίδιο γκαράζ με τον Marco Bezzecchi δημιουργεί ένα 100% ιταλικό δίδυμο με χημεία και κοινή φιλοσοφία εξέλιξης.

Το μόνο που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση. Και το πιο πιθανό είναι όταν η Ducati ανακοινώσει τον Marquez, οι υπόλοιπες μεταγραφές θα πέσουν σαν ντόμινο.

Top Bottom