ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ?

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.403
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Σωστα , οποτε τι να μας πουν οι γενοκτονιες μερικων εκατονταδων χιλιαδων Ελληνων , Αρμενιων και Ασσυριων στην Μ. Ασια ... αριθμητικα μιλαω ...! facepalm 2
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.962
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Λύθηκε το μυστήριο με το «ναυάγιο της Φαλκονέρας» έπειτα από 58 χρόνια​

Το πλοίο εντοπίστηκε πρόσφατα σε βάθος 700 μέτρων στα ανοιχτά της Αντιμήλου - Νέα ευρήματα για τα αίτια της βύθισής του



Tο άφαντο για δεκαετίες «ναυάγιο της Φαλκονέρας» εντοπίστηκε προσφάτως – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – σε βάθος 700 μέτρων στα ανοιχτά της Αντιμήλου και σε απόσταση περίπου 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί. Η αιτία της βύθισης του πλοίου, δε, φαίνεται ότι είναι διαφορετική από αυτήν που είχε αναδειχθεί δικαστικά, γεγονός που ανατρέπει πολλά από τα δεδομένα του τραγικού δυστυχήματος το οποίο είχε τότε συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Το οχηματαγωγό «Ηράκλειον», το οποίο χάθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966 παρασύροντας στον βυθό περίπου 280 επιβάτες, δεν φαίνεται να βυθίστηκε κυρίως από τη μετακίνηση ενός προβληματικά δεμένου φορτηγού, όπως θεωρούσαμε μέχρι σήμερα, αλλά από ένα μεγάλο ρήγμα στα ύφαλα του πλοίου που προκλήθηκε πιθανόν από πρόσκρουση σε μικρή βραχονησίδα στη διάρκεια μεγάλης θαλασσοταραχής.

Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα προκύπτει από τη μελέτη στα υπολείμματα του πλοίου, κάτι που μόνο σήμερα μπόρεσε να γίνει.
Τα στοιχεία που δίνουν νέες διαστάσεις στην πρωτοφανή ναυτική αυτή τραγωδία πριν από 58 χρόνια στο Μυρτώο Πέλαγος έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται από ομάδα σημαντικών ερευνητών παρόμοιων θαλασσίων ευρημάτων οι οποίοι και έχουν χρησιμοποιήσει τα ηχοεντοπιστικά συστήματα (sonar) και την επονομαζόμενη «διαστασιολόγηση» του ναυαγίου του «Ηράκλειον».

Το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο εκτελούσε την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία Πειραιάς – Χανιά και Πειραιάς – Ηράκλειο την περίοδο του 1965-1966, ναυπηγήθηκε το 1949 στη Γλασκώβη ως δεξαμενόπλοιο, είχε μήκος 152 μέτρων και πλάτος 18 μέτρων, που ταυτίζονται με τα ευρήματα στο sonar των ερευνητών στον βυθό της Αντιμήλου. Το 1964, έπειτα από μετασκευή σε φεριμπότ, αποκτήθηκε από την εταιρεία των αδελφών Τυπάλδου. Το «Ηράκλειον» αναχώρησε στις 7.30 μ.μ. της 7ης Δεκεμβρίου 1966 από το λιμάνι της Σούδας με μισή ώρα καθυστέρηση, μεταφέροντας 206 επιβάτες, 70 μέλη του πληρώματος και 17 φορτηγά στον Πειραιά με άνεμο 5-6 μποφόρ, ο οποίος δεν είχε θεωρηθεί απαγορευτικός για τον απόπλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, στις δύο τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου, καθώς το πλοίο έπλεε 6 μίλια βορειοανατολικά της Φαλκονέρας, ένα μεγάλο φορτηγό-ψυγείο 5 τόνων με φορτίο πορτοκάλια, το οποίο είχε τοποθετηθεί τελευταίο κάθετα, απασφαλίστηκε από τους διαρκείς κλυδωνισμούς και χτύπησε με φόρα στη δεξιά πλευρική μπουκαπόρτα. Όπως προκύπτει από τις ίδιες αναφορές, ο καταπέλτης άνοιξε από τις προσκρούσεις του φορτηγού – ψυγείου, αφού φέρεται – σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου του ναυαγίου – να μην είχε ασφαλιστεί επαρκώς.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή εκείνη την ώρα ξεπερνούσαν τα 10 μποφόρ.
Ωστόσο όπως επισημαίνεται πλέον με βάση τα τωρινά ευρήματα υπάρχει πλήρης επιβεβαίωση μια πολυσέλιδης έκθεσης επτά πλοιάρχων που είχε συνταχθεί τότε για το δυστύχημα αλλά είχε μπει στα συρτάρια.

Σύμφωνα με την τότε εκτίμηση το «Ηράκλειον» παρεξέκλινε της πορείας του κατά 11 ναυτικά μίλια από το στίγμα που το ίδιο έδωσε προτού βυθιστεί. Επιπλέον προσδιόριζαν ότι ο θόρυβος που ακούστηκε δεν προήλθε από το άνοιγμα της μπουκαπόρτας λόγω της σύγκρουσής της με το ψυγείο αλλά εξαιτίας πρόσκρουσης σε γειτονική βραχονησίδα που είχε ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο ρήγμα στα ύφαλα και κατ’ επέκταση στη βύθιση του πλοίου Έτσι δικαιολογείται και η δημιουργία της τεράστιας πετρελαιοκηλίδας αφού προκλήθηκε η ζημιά και στην δεξαμενή των καυσίμων ενώ έτσι εξηγείται και το ότι το φορτηγό – ψυγείο που βρέθηκε δεν είχε εμφανείς ζημιές. Συμπληρώνοντας ότι η πλευρική μπουκαπόρτα του γκαράζ ήταν σχετικά ψηλά και δεν θα μπορούσαν από κει να εισέλθουν μεγάλες ποσότητες νερού που θα οδηγούσαν στην ραγδαία ανατροπή του.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.962
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Τι έγινε όταν το ίντερνετ έφθασε σε μια απομονωμένη φυλή​

Ένα απλό παράδειγμα τι μπορεί να κάνει το διαδίκτυο και πόσο επηρέαζε τις ζωές μας​

Τι έγινε όταν το ίντερνετ έφθασε σε μια απομονωμένη φυλή


Έρευνες, μελέτες για το τι προκαλεί το διαδίκτυο και η έκθεση μας στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά μερικές φορές η ίδια η ζωή μπορεί να εξηγήσει καλύτερα από επιστημονικές διατριβές.​

Στο τροπικό δάδος του Αμαζονίου, η φυλη Μαρούμπα έγινε χωρίς τη θέλησή της αντικείμενο μελέτης από τους κοινωνιολόγους.

Στους νέους, δόθηκαν smartphones και πρόσβαση στο διαδίκτυο και το αποτέλεσμα ήταν εκληκτικό.

Η φυλή ζει εδώ και καιρό σε κοινοτικές καλύβες που βρίσκονται διάσπαρτες εκατοντάδες χιλιόμετρα κατά μήκος του ποταμού Ituí. Έχει τη δική τη γλώσσα, ενώ ζει κυρίως από το κυνήγι και το ψάρεμα.

Για εκατοντάδες χρόνια ζούσαν απομονωμένοι, αλλά ο Έλον Μασκ αποφάσισε να τους ανοίξει παράθυρο στον κόσμο.


Η φυλή Μαρούμπα είναι μία από τις εκατοντάδες σε όλη τη Βραζιλία που ξαφνικά συνδέθηκαν με τη Starlink, την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου της Space X, της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας του Μασκ.

Στην αρχή, που μπήκε το ίντερνετ στη ζωή τους, όλοι ήταν χαρούμενοι. Το χρησιμοποιούσαν για καλούν βοήθεια σε έκτακτη ανάγκη, για να επικοινωνούν με μέλη της κοινότητας που ζούσαν μακριά.

Όμως σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, οι νέοι εθίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και απομονώθηκαν, απέχοντας από τις δραστηριότητες που έκαναν μαζί όλη η κοινότητα.

Έπαψαν να ενδιαφέρονται για τις παραδόσεις του, ενώ όπως δηλώνουν οι μεγαλύτεροι της κοινότητας, έγονα τεμπέληδες και εθίστηκαν στο πορνό.

Στους εννέα μήνες ένας στους δύο ανήλικους, σταμάτησε να βοηθάει στις εργασίες, ενώ περνούσαν 4-5 ώρες ημερησίως μπροστά από ένα τηλέφωνο.

Αντί να συναντιούνται οι έφηβοι μιλούσαν μέσω ομαδικών συνομιλιών, ενώ δεν έλειψαν και τα περιστατικά εθισμού σε βιντεοπαιχνίδια.

Το διαδίκτυο έκανε αμέσως αίσθηση. «Άλλαξε τη ρουτίνα τόσο πολύ που ήταν επιζήμιο», παραδέχτηκε ο Enoque, αρχηγός του χωριού. «Στο χωριό, αν δεν κυνηγάς, δεν ψαρεύεις και δεν φυτεύεις, δεν τρως».

Σύντομα κατάλαβαν ότι πρέπει να θέσουν όρια. Και επέτρεψαν μέσω παρεμβάσεων στις κεραίες την πρόσβαση στο διαδίκτυο μόνο τις απογευματινές ώρες και αυτό για δύο ώρες ή όποτε υπήρχε έκτακτη ανάγκη.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.962
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Emmett Till: Ο 14χρονος νέγρος που δολοφονήθηκε επειδή ... φλέρταρε​

Τον δολοφόνησαν άγρια επειδή σφύριξε σε μια γυναίκα​

Emmett Till: Ο 14χρονος νέγρος που δολοφονήθηκε επειδή ... φλέρταρε


Το καλοκαίρι του 1955, ο 14χρονος Αφροαμερικανός Έμετ Τιλ είχε πάει διακοπές από το Σικάγο για να επισκεφτεί την οικογένειά του στο Μόνεϊ του Μισισιπή.​


Ψώνιζε σε ένα κατάστημα που ανήκε στον Ρόι και την Κάρολιν Μπράιαντ — και κάποιος είπε ότι πιθανόν να σφύριξε στην κυρία Μπράιαντ, μια λευκή γυναίκα.
Κάποια στιγμή γύρω στις 28 Αυγούστου, τον απήγαγαν, τον ξυλοκόπησαν, τον πυροβόλησαν στο κεφάλι, του έδεσαν μια μεγάλη μεταλλική βεντάλια στο λαιμό με συρματοπλέγματα και τον πέταξαν στον ποταμό Ταλαχάτσι. Το σώμα του βρέθηκε σύντομα και ξεκίνησε έρευνα.

Χρειάστηκαν λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες για να εκδικαστεί η υπόθεση: ο Ρόι Μπράιαντ και ο ετεροθαλής αδερφός του Τζει Γ. Μίλαμ κατηγορήθηκε για τη δολοφονία και ένα ολόλευκο, εξ ολοκλήρου ανδροκρατούμενο δικαστήριο αθώωσε και τους δύο. Κανείς άλλος δεν κατηγορήθηκε ούτε διώχθηκε ποτέ για συμμετοχή στην απαγωγή ή τη δολοφονία. Ο Μπράιαντ και η Μίλαμ, ωστόσο, αργότερα ομολόγησαν και είπαν σε δημοσιογράφο του περιοδικού όλες τις φρικτές λεπτομέρειες του εγκλήματός τους. Και οι δύο, πλέον, έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια.

Τον Μάιο του 2004, το FBI άνοιξε εκ νέου την έρευνα για να διαπιστώσει εάν εμπλέκονταν άλλα άτομα, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα του Μισισιπή. Δικηγόρους, ομοσπονδιακούς δικηγόρους και τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου. Το σώμα του Till εκτάφηκε για αυτοψία το 2005. Τον Μάρτιο του 2006, το FBI ανακοίνωσε ότι οι πληροφορίες που αναπτύχθηκαν στην εξαντλητική του έρευνά επιβεβαίωσαν το προηγούμενο συμπέρασμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι η πενταετής παραγραφή σε οποιαδήποτε πιθανή ομοσπονδιακή παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων είχε λήξει. Αποκλείοντας έτσι την ομοσπονδιακή δίωξη αυτής της υπόθεσης, το FBI ανέφερε τα αποτελέσματα της έρευνάς του στον Τζόις Τσάιλς, εισαγγελέα της Τέταρτης Δικαστικής Περιφέρειας του Μισισιπή.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης άνοιξε ξανά την υπόθεση το 2018 όταν ένα βιβλίο έθεσε εν αμφιβόλω την κατάθεση της λευκής γυναίκας που ήταν κομβική. Ωστόσο, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει πως το FBI ανέκρινε την Carolyn, η οποία αρνήθηκε πως είχε αποποιηθεί ποτέ την κατάθεσή της. Έτσι, οι αρχές κατέληξαν πως «δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν πως ανέφερε ποτέ στον καθηγητή πως κάποιο μέρος της κατάθεσής της ήταν αναληθές».

Αν και δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση, η τραγική δολοφονία βοήθησε να δυναμώσει το αυξανόμενο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στη χώρα αυτή τη δεκαετία του 1950 και μετά.
 
Top Bottom