Σφουγγάτο φούρνου με κολοκυθάκια, πατάτες και ανθότυρο
Συνταγή για σφουγγάτο στο φούρνο με κολοκυθάκια, πατάτες και ανθότυρο
Κατηγορία Συνταγής: Πρωινό,Κυρίως,Σνακ
Χρόνος Εκτέλεσης: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 35 λεπτά
Υλικά
8 μεγάλα αυγά
500 γρ. κολοκυθάκια
250 γρ. βρασμένες πατάτες
350 γρ. ανθότυρο
150 γρ. γραβιέρα
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
5-6 φύλλα δυόσμο
50 ml εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Βράζουμε τις πατάτες και τις θρυμματίζουμε τις πατάτες με το πιρούνι.Κόβουμε τα δύο από τα κολοκυθάκια σε φέτες και τρίβουμε τα υπόλοιπα.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο.
Σε ευρύχωρο και τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις πατάτες, τα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι. Προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια εξακολουθούμε να σωτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες, τη γραβιέρα και το ανθότυρο σε μικρά κομμάτια.
Χτυπάμε τ΄αυγά μαζί με 50 ml. νερό, αλάτι-πιπέρι, τα προσθέτουμε στο σκεύος και ανακατεύουμε ανάλαφρα, απλά, κουνώντας το τηγάνι.
Αν το τηγάνι μπαίνει στο φούρνο το αφήνουμε ως έχει, εναλλακτικά μεταφέρουμε σε ταψί. Ψήνουμε το σφουγγάτο στο φούρνο στους 180ο C μέχρι να πήξουν τ΄αυγά.
Σερβίρουμε με φρέσκα κρεμμυδάκια και δυόσμο.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε αντί για ανθότυρο να χρησιμοποιήσουμε ξινομυζήθρα
– Μπορούμε να προσθέσουμε στο σφουγγάτο μάραθα και άνηθο
– Το σφουγγάτο μπορούμε να το ψήσουμε και στο τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Τσιγαριαστά Χόρτα με Αυγά και Φέτα
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης: 20 λεπτά
Υλικά
– 500 γρ. διάφορα χόρτα εποχής (αντίδια, ραδίκια, σπανάκι, σέσκουλα)
– 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
– 1 μικρό ματσάκι μυρωδικά (καυκαλήθρες, μάραθο, μαϊντανό, κόλιανδρο)
– 100 γρ. χυμό ντομάτας
– 50 ml. ελαιόλαδο
– 3-4 αυγά
– 100 γρ. φέτα
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– Αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
1) Καθαρίζουμε, πλένουμε τα χόρτα και χοντροκόβουμε τα χόρτα με το χέρι μας.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά.
2) Σε ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά.
Αραιώνουμε τον ντοματοχυμό σε 100 ml. νερό και τον προσθέτουμε στο τηγάνι μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τα χόρτα.
3) Τα σωτάρουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, αρκετό πιπέρι, τα μυρωδικά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
4) Μ΄ένα πιρούνι “ανοίγουμε” τα χόρτα δημιουργώντας κενά μέσα στα οποία ρίχνουμε τ΄αυγά, όταν πήξει το ασπράδι τους είναι έτοιμα, αποσύρουμε και προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φέτα και μπόλικο ψωμί!