Τα ποτάμια της Ελλάδας

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
29.910
Ηλικία
63
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
Varadero 1000 MK1
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Αράπιτσα







Ο ποταμός Αράπιτσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία και την οικονομία της Νάουσας. Πηγάζει από το άλσος του Αγίου Νικολάου, στους πρόποδες του Βερμίου.

Ακολουθώντας μια διαδρομή δύο χιλιομέτρων ανάμεσα από καλλιέργειες, διασχίζει τη Νάουσα για να κατηφορίσει κατόπιν στον κάμπο της Ημαθίας, έως ότου απολήξει στην «Τάφρο 66», διανύοντας περίπου 10 χιλιόμετρα.

Η Αράπιτσα οφείλει το όνομα της στη σκοτεινή απόχρωση των νερών της. Το τοπίο της προκαλεί δέος σε κάθε ταξιδιώτη, καθώς σχηματίζει εντυπωσιακούς καταρράκτες και η κοίτη της μέσα στην πόλη είναι βαθιά και απότομη.

Ορισμένοι θεωρούν ότι το ποτάμι στην αρχαιότητα λατρεύονταν ως ο Θεός Όλγανος, η προτομή του οποίου βρέθηκε στην κοίτη του.

Στις όχθες της Αράπιτσας, στην περιοχή Νυμ- φαίον, υπήρξε στην αρχαιότητα η Σχολή του Αριστοτέλη, όπου ο μεγάλος φιλόσοφος δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.

Στον καταρράκτη των Στουμπάνων άφησαν την τελευταία τους πνοή πέφτοντας οι ηρωίδες Ναουσαίες το 1822 για να μην υποδουλωθούν στον Τούρκο κατακτητή.

Στα νεότερα χρόνια, τα νερά της Αράπιτσας βοήθησαν στη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της Νάουσας, καθώς με την ενέργειά τους λειτούργησαν μεγάλες κλωστοϋφαντουργίες, μύλοι κ.λ.π. Τα νερά του ποταμού υδροδοτούν την πόλη και βοηθούν στην άρδευση του εύφορου κάμπου της.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
29.910
Ηλικία
63
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
Varadero 1000 MK1
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Σπερχειός​

maxresdefault.jpg
arhikip8050161.jpg


Ο Σπερχειός είναι ποταμός της Στερεάς Ελλάδας, που παλαιότερα ονομαζόταν Αλαμάνα, ονομασία γνωστή σήμερα κυρίως από τη Μάχη της Αλαμάνας. Ο Σπερχειός έχει μήκος 82 χιλιόμετρα. Πηγάζει από το βουνό Τυμφρηστός (Βελούχι) της Ευρυτανίας και, με γενική κατεύθυνση προς τα ανατολικά, εισέρχεται στη Φθιώτιδα, διασχίζει την ομώνυμη κοιλάδα (Κοιλάδα του Σπερχειού), ανάμεσα στην Οίτη και στη δυτική προέκταση του όρους Όθρυς, και χύνεται στον Μαλιακό Κόλπο.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
29.910
Ηλικία
63
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
Varadero 1000 MK1
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Γοργοπόταμος​

Bridge-of-Gorgopotamos.jpg
1200px-ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ2.jpg
katarraktes3.jpg


Ο Γοργοπόταμος είναι ποταμός του νομού Φθιώτιδας δίνοντας το όνομά του στο ομώνυμο χωριό. Πηγάζει από την Οίτη και ρέει προς τον κάμπο του Σπερχειού, στον οποίο συμβάλλει, λίγο πριν τις εκβολές του Σπερχειού στον Μαλιακό κόλπο. Το συνολικό του μήκος είναι 8 χιλιόμετρα. Στην αρχαιότητα ο ποταμός κατέληγε κατ’ ευθείαν στον Μαλιακό κόλπο αλλά με τις συνεχείς προσχώσεις και την επέκταση του κάμπου της Λαμίας ενώθηκε τελικά με τον Σπερχειό.

Ο Γοργοπόταμος σχηματίζει βαθύ φαράγγι στην Οίτη, πάνω από το οποίο διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ, από γέφυρα ύψους 30 μέτρων και μήκος 250. Στον Γοργοπόταμο ενώνονται και τα νερά του Φθιωτικού Ασωπού που ρέει ανάμεσα στην Οίτη και το Καλλίδρομο.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
29.910
Ηλικία
63
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
Varadero 1000 MK1
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Γαλλικός ποταμός​







Ο Εχέδωρος ποταμός ή Γαλλικός, είναι ποταμός της Κεντρικής Μακεδονίας. Πηγάζει από το νομό Κιλκίς (Κρούσσια όρη) και εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Το μήκος του είναι 70 χλμ. Ο μεγαλύτερος παραπόταμός του είναι ο Σπανός.
Ο Εχέδωρος ποταμός είναι γνωστός γιατί στην άμμο της κοίτης του ποταμού υπήρχαν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες χρυσού. Το μεσαίωνα ονομαζόταν και Γομαροπνίχτης, λόγω των ξαφνικών πλημμυρών του.

Οι εκβολές του ποταμού ανακηρύχθηκαν, μαζί με τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, προστατευόμενη περιοχή και αποτελούν τμήμα του Εθνικού Πάρκου Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα.

Μυθολογία​

Ηρακλής και Κύκνος
Σύμφωνα με τη μυθολογία, στις όχθες του ποταμού Εχέδωρου έγινε η μονομαχία του Κύκνου με τον Ηρακλή, καθώς ο τελευταίος προσπάθησε να περάσει αναζητώντας τα βόδια του Γηρυόνη. Ο Άρης όμως, ως πατέρας του Κύκνου, επενέβη και η μάχη σταμάτησε.

Ονομασία​

Στην αρχαιότητα ο ποταμός ονομαζόταν Εχέδωρος, δηλαδή ο έχων δώρα, διότι στην άμμο της κοίτης του υπήρχαν ψήγματα χρυσού. Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως όταν ο Ξέρξης πέρασε μέσα από την Μακεδονία στον δρόμο του προς την Ελλάδα ο στρατός του ήπιε όλο το νερό του ποταμού και τον ξέρανε. Η λατινική ονομασία του προέρχεται από τη ρωμαϊκή αποικία Καλλίκουμ (Callicum), του 1ου αιώνα π.Χ. Callicum ονομαζόταν το κόσκινο από δέρμα κατσίκας, με το οποίο συνέλεγαν τη χρυσόσκονη. Η αποικία ήταν κέντρο συλλογής χρυσού και στα μετέπειτα χρόνια ονομαζόταν και Γκαλλίκουμ (Gallicum).
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
29.910
Ηλικία
63
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
Varadero 1000 MK1
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Βοιωτικός Κηφισός ποταμός​

kifisos_1000.jpg
44673564950_9bed0fdc64_b.jpg


Ο Βοιωτικός Κηφισός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, διασχίζει τους νομούς Βοιωτίας και Φθιώτιδας, με συνολικό μήκος 60 χλμ. Διαθέτει δύο κύριες πηγές η μία είναι στο χωριό Καστέλλια στην Γκιώνα και η δεύτερη σε υψόμετρο 900μ στα χωριά Πολύδροσο και Λιλαία από τον Παρνασσό. Διατρέχει την εύφορη κοιλάδα ανάμεσα στα όρη Καλλίδρομο και Παρνασσό, στην συνέχεια αρδεύει με τις διακλαδώσεις του τον κάμπο της Κωπαϊδας και εκβάλλει στην λίμνη Υλίκη.

Σημαντικότεροι παραπόταμοι του είναι δύο: ο Μαυρονέρι ποταμός (κοντά στο χωριό Δαύλεια πηγάζει και ενώνεται με τον Κηφισό κοντά στη Χαιρώνεια) και ο ποταμός Ερκύνα (οι πηγές του είναι στην Λιβαδειά και ενώνεται με τον Κηφισό λίγο έξω από την Λιβαδειά).

Ενώ με τα νερά τους τροφοδοτούν τον Κηφισό επίσης και ρεύματα: Αποστολιά, Λιβαδόρραχη, Κουνανίτη, Ξηρόρεμα, Παλιαμπελόρρεμα, Αγοριανίτη, Μηλόρεμα, Κεραμιδίου, Μέλανα και Πλατανιάς.
Ο Κηφισός προσφέρεται για καταβάσεις rafting και kayak.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
29.910
Ηλικία
63
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
Varadero 1000 MK1
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Κομψάτος​





Ο Κομψάτος (ταυτίζεται με τον Κοσσινίτη ποταμό) είναι ποταμός της Θράκης στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει συνολικό μήκος 68 χιλιόμετρα και πηγάζει από την οροσειρά της Ροδόπης (περιοχή Διάσπαρτου) και καταλήγει στη λίμνη Βιστωνίδα. Η περιοχή του ποταμού είναι σημαντικός βιότοπος για ορνιθοπανίδα για 130 περίπου είδη πουλιών τα οποία έχουν παρατηρηθεί, ορισμένα από τα οποία είναι απειλούμενα με εξαφάνιση. Η λεκάνη απορροής του Κομψάτου είναι 567 τ.χ.

Επίσκεψη στην κοιλάδα του ποταμού Κομψάτου μπορεί να κάνει κάποιος ακολουθώντας την πεζοπορική κυκλική διαδρομή Κοττάνη - Κούνδουρος - Τσαλαπετεινός - Καλότυχο - Λυκότοπος - Κοττάνη διάρκειας 10 ωρών (απόσταση 25 χιλιομέτρων).
 
Top Bottom