Πόση ζέστη μπορούμε να αντέξουμε

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.451
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ζέστη, κουφόβραση, λιοπύρι, καύσων: Πόση ζέστη μπορούμε να αντέξουμε​


Η Ελένη Δανάη Μαυράκη έχει κάνει την επιπλέον έρευνα και έχει συλλέξει τις λεπτομέρειες που βελτιώνουν κάπως την άνεση, επειδή για κάποιο λόγο αποφάσισε ότι πρέπει να βγει βόλτα, υπό 40 βαθμούς

Κείμενο: Ελένη Δανάη Μαυράκη​

Δεν θα πω όλοι, αλλά οι περισσότεροι από εμάς, λίγο πολύ έχουμε προβληματιστεί κάπως για το πώς θα οδηγήσουμε την καλοκαιρινή περίοδο με τις υψηλές θερμοκρασίες. Έχουμε δει πώς να προστατεύσουμε την μοτοσυκλέτα μας, έχουμε κάνει μια μικρή έρευνα αγοράς για καλοκαιρινά μπουφάν και λοιπό εξοπλισμό, και παρ’ όλα αυτά, δεν νιώθουμε ακριβώς έτοιμοι και άνετοι να βγούμε στον δρόμο όταν ακούμε στην πρόγνωση καιρού για βαθμούς άνω των 37 Κελσίου.

1. Αποφεύγουμε την οδήγηση τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας​

Και μην μου πείτε ότι είναι προφανές και αυτονόητο, γιατί τις προάλλες γυρίσαμε από μια βόλτα 4 το απόγευμα, με καυτό αέρα να μπαίνει μέσα από την μάσκα και να στεγνώνει τα μάτια και το είναι μου. Καλό είναι να υπολογίζουμε την ώρα που θα ξεκινήσουμε αλλά την ώρα που θα μας πάρει να καλύψουμε αποστάσεις. Αν κάνουμε ταξίδι και όχι βόλτα, το να ξεκινάμε χάραμα είναι μια καλή ιδέα – σταματάμε το μεσημέρι για φαγητό, ξεκούραση και προστασία από τον ήλιο και συνεχίζουμε το απόγευμα.

40 vathmoi 7


Να ξυπνάς πριν στις 6 και να οδηγείς χωρίς καφέ. Σκληρό​

2. Βενζινάδικα​

Μπορούμε να ξεκουραστούμε στην σκιά τους για λίγο, να ρίξουμε νερό στο κεφάλι, να βρέξουμε το μπάφερ μας ή να βγούμε σε αναζήτηση σνακ δίπλα από το ταμείο. Το καλύτερο; Φοράμε ένα πλατύ χαμόγελο και ρωτάμε αν μπορούμε να βάλουμε για λίγο το κράνος μας στο ψυγείο που έχουν πάγο. Αξίζει!

3. Αγαπάμε τον εαυτό μας​

Οδηγώντας με βερμούδα (που γενικά δεν προβλέπεται αλλά πολλοί το επιλέγουν) δεν μας δροσίζει, καθώς το δέρμα μας κρατάει όχι μόνο ζέστη από τον ήλιο αλλά και από την άσφαλτο. Οπότε, παντελόνι.
Κάλτσες. Ωπ, τι… δεν το περίμενες αυτό ε; Λετς μπι όνεστ, είναι πολλοί αυτοί που θα επιλέξουν παπούτσι αντί για μπότα, είτε μοτοσυκλετιστικό, είτε απλό αθλητικό. Σε αυτή (την μη – προβλεπέ) περίπτωση, μην ξεχάσετε να φορέσετε κάλτσα που καλύπτει τον αστράγαλο, καθώς τόσο ο ήλιος όσο κι ο καυτός αέρας από την άσφαλτο και την μοτοσυκλέτα, καίνε και αφυδατώνουν το δέρμα.
Cooling vest/ jacket. Η απόλυτη πολυτέλεια. Γιλέκα ή μπουφάν με ενσωματωμένο σύστημα που βάζουμε κρύο νερό, μας δροσίζει όσο οδηγούμε και σιγά σιγά εξατμίζεται για να μην καταλήξουμε να οδηγούμε με μια σούπα γύρω μας.



Γαντάκια, γιατί κανείς δεν απολαμβάνει την οδήγηση με ιδρωμένη παλάμη – ίου.
Μπάφερ για λαιμό και κυρίως για να μην καίγεται το σβέρκο μας και να προστατευόμαστε από διάφορα ιπτάμενα…
Προστατεύουμε τα μάτια μας. Είτε έχει ειδική ζελατίνα το κράνος μας, είτε φοράμε γυαλιά ηλίου, η οδήγηση στην άσφαλτο θα μας κουράσει αν δεν έχουμε κάτι να τα προστατεύσουμε.

40 vathmoi 5


Γυαλιά ηλίου Red Bull Spect Daft-001 μαύρο/φυμέ | Motomarket​

4. Ενυδάτωση – αλλά όχι μόνο με νερό​

Μιας και η ενυδάτωση είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για να αισθανόμαστε καλά και να έχουμε αντοχή στην οδήγηση για αρκετή ώρα, είναι σημαντικό να έχουμε εφοδιάσει σωστά το σώμα μας από την προηγούμενη νύχτα (το ιδανικό). Πριν ξεκινήσουμε, διαλύουμε ένα φακελάκι ή ταμπλέτα με ηλεκτρολύτες σε ένα ποτήρι και παίρνουμε μαζί μας άλλα δυο τρία. Γενικά πίνουμε περισσότερο ηλεκτρολύτες από νερό, αποφεύγουμε αλκοόλ και καφεΐνη (είπε αυτή που σε πρόσφατη βόλτα ήπιε δυο καφέδες μέχρι το μεσημέρι) και έχουμε μαζί μας νερό, τόσο για να ρίξουμε στο κεφάλι μας ή να ξεδιψάσουμε αν χρειαστεί, αλλά όχι ως την βασική πηγή ενυδάτωσης.

5. Για τον δρόμο​

Ξεκινάμε τη μέρα μας με ελαφρύ πρωινό – χρειαζόμαστε ενέργεια αλλά δεν θέλουμε να ζορίσουμε το πεπτικό μας σύστημα όταν θα δίνουμε μάχη με την θερμοκρασία. Φυστικοβούτυρο για ενέργεια και μπανάνα είναι ένας καλός συνδυασμός, καθώς το ποτάσιο που θα χάνουμε με τον ιδρώτα, θα αναπληρώνεται από αυτό της μπανάνας.

40 vathmoi 6


Πάουερ πρωινό για να βγάλουμε τα πρώτα χιλιόμετρα | οποιοδήποτε μινι σούπερ μάρκετ​

Καλό είναι αντί να φάμε προβατίνα κάτω από τον πλάτανο ντάλα μεσημέρι, να προτιμήσουμε μικρά και ελαφριά σνακ, με αποξηραμένα φρούτα, καρπούς, ή αλατισμένα σνακ – αποφεύγοντας όσο μπορούμε τη ζάχαρη. Το βαρύ φαγητό θα μας ζορίσει όταν ξαναβγούμε να οδηγήσουμε στη ζέστη, αλλά αν πεινάμε πολύ, τότε μια σαλάτα και ένα ενοχικό ψητό (τύπου κοτόπουλο ή τα χωρίς-λίπος) είναι καλύτερες επιλογές από τηγανητά ή μαγειρευτά.

6. Για το κλείσιμο​

Φτάσαμε στο τέλος της ημερήσιας διαδρομής, παρκάραμε, βγάλαμε κράνη, μπουφάν και αναστεναγμό ανακούφισης. Μας αξίζουν ΟΛΑ όσα στερηθήκαμε. Πίτσες, σούβλες, μπύρες, μαργαρίτες, μοχίτο, ο καθένας μας κατά βάθος ξέρει τι θέλει να παραγγείλει, απ’ όταν είμαστε κάπου στα ¾ της διαδρομής. Γκο φορ ιτ! Εγώ συνήθως πάω για πίτσα. Ή παγωτό. Γεύμα παγωτού…

40 vathmoi 3


Τέλος για σήμερα​


Πηγη https://2wo.gr
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.166
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
Τα γιλεκάκια που ρίχνεις νερό μέσα τι να λένε;
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.667
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Τα γιλεκάκια που ρίχνεις νερό μέσα τι να λένε;
Δουλεύουνε αρκετά καλά, χωρίς φυσικά να κάνουν θαύματα.
Έχω της Macna. Αισθητή η διαφορά - πρώτη φορά το δοκίμασα στα Σκόπια το 2016 με μια 42-άρα, βιαζόμουν να γυρίσω σπίτι και το πλάκωσα μεσημεριάτικα - αρκεί βέβαια να το φοράει κανείς κάτω από αρκετά έως και πλήρως διάτρητο μπουφάν.
(μην το γελάτε, το έχω δει φορεμένο κάτω από μη αεριζόμενο μπουφάν και προς το τέλος της διαδρομής ο αναβάτης είχε αρχίσει να ατμίζει από λαιμό, μέση και μανίκια !!!!! )

Στα 90 Ευρώ που το πήρα τότε το θεώρησα σχεδόν ΟΚ .... με κάτι τιμές που βλέπω τώρα τελευταία, σκιάχτηκα !
 
Top Bottom