Η μοτοσυκλέτα κάνει καλό στην υγεία

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.178
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
από το TheRideAdvice.com



Πιθανώς να έχετε ακούσει το ρητό: “δεν θα βρεις ποτέ μια μοτοσυκλέτα παρκαρισμένη έξω από το γραφείο ενός ψυχιάτρου” (σ.σ. εμείς δεν το έχουμε ακούσει πάντως). Σε οποιαδήποτε περίπτωση το νόημα της φράσης είναι ακριβώς αυτό: η μοτοσυκλέτα κάνει καλό στην υγεία μας, και στη σωματική και στην πνευματική. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να το υποστηρίξουμε με κάποια στοιχεία από επιστημονικές μελέτες.


Ας δούμε πρώτα τον εγκέφαλο. Αρκετές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω στα γνωστικά οφέλη της οδήγησης μοτοσυκλέτας. Η πιο γνωστή είναι αυτή του Εργαστηρίου του Δρ. Ryuta Kawashima, του τμήματος Λειτουργικής Απεικόνισης του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου Tohoku. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Ο εγκέφαλος του αναβάτη βρίσκεται σε διέγερση όταν οδηγεί μοτοσυκλέτα. Οι διαφορές στο επίπεδο διέγερσης παρατηρήθηκαν συγκρίνοντας μοτοσυκλετιστές που οδηγούν συχνά με άλλους που έχουν να οδηγήσουν πάνω από 10 χρόνια.

Το να ενσωματώσεις την οδήγηση της μοτοσυκλέτας στην καθημερινότητά σου βελτιώνει κάποιες γνωστκές λειτουργίες (ιδιαίτερα τις λειτουργίες του προμετωπιαίου φλοιού) και έχει θετικά αποτελέσματα στην πνευματική και σωματική μας υγεία, με ένα από αυτά τη μείωση του άγχους.



Η μελέτη πραγματοποιήθηκε πάνω σε δύο ομάδες ατόμων. Αυτούς που χρησιμοποιούσαν καθημερινά την μοτοσυκλέτα τους και αυτούς που τη χρησιμοποιούσαν σπάνια. Διαπιστώθηκε ότι στους τακτικούς οδηγούς το δεξί ημισφαίριο του προμετωπιαίου λοβού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ήταν ενεργοποιημένο ανεβάζοντας ταυτόχρονα και το επίπεδο της συγκέντρωσής τους.

Κατόπιν ανατέθηκε στους “μη οδηγούς” να οδηγήσουν καθημερινά μοτοσυκλέτα για κάποιους μήνες. Το αποτέλεσμα; Κάποιες γνωστικές λειτουργίες, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την μνήμη και την ικανότητα αντίληψης του χώρου αυξήθηκαν δραματικά. Αυτοί οι οδηγοί επίσης ανέφεραν ότι μειώθηκε το επίπεδο άγχους τους και η σκέψη τους έγινε πολύ περισσότερο θετική.


Ο Δρ Ryuta Kawashima εξήγησε τα αποτελέσματα αυτά:

“Στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές μελέτες πάνω στην οδήγηση αυτοκινήτων. Το αυτοκίνητο είναι ένα “εύκολο” μηχάνημα που δεν ενεργοποιεί τον εγκέφαλό μας παρά μόνο όταν βρεθούμε σε γραμμές τρένου, ή όταν κάποιος πεταχτεί μπροστά μας. Χρησιμοποιώντας την μοτοσυκλέτα έχουμε θετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλό και την αντίληψή μας”.


Από τις εμπειρίες που όλοι έχουμε με τις μοτοσυκλέτες μας, θα συμφωνήσουμε. Η οδήγηση μίας μοτοσυκλέτας προσφέρει πραγματική ελευθερία. Το να μειώσεις το άγχος σου πηγαίνοντας μία μακρινή βόλτα ή ξεφεύγοντας με ελιγμούς από το μποτιλιάρισμα προσδίδει σε αυτή την αίσθηση. Το βιβλίο “Zen and the Art of Motorcycle Maintenance” λέει κάτι παρόμοιο.

Τα άλλα καλά νέα είναι ότι τα οφέλη της οδήγησης μίας μοτοσυκλέτας δεν περιορίζονται στον εγκέφαλο. Μπορεί επίσης να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερίνης σας!

Ακόμη και μία απλή βόλτα με τη μοτοσυκλέτα σε βοηθάει να κάψεις θερμίδες καθώς χρησιμοποιείς τους μύες σου πολύ περισσότερο από ό,τι στο αυτοκίνητο.


Όπως το τεπόζιτο της μοτοσυκλέτας σου, έτσι και εσύ, όσο πιο γρήγορα οδηγείς, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνεις. Εάν δε, οδηγείς σωστά (βάζοντας το δύναμη όχι στα χέρια αλλά στο υπόλοιπο σώμα) έχεις κάνει μία κανονική προπόνηση σαν να είχες πάει στο γυμναστήριο.

Όποιος πηγαίνει σε track days μπορεί να επιβεβαιώσει ότι μετά από 15 λεπτά οδήγησης μέσα στην πίστα έχεις ήδη ιδρώσει και θες να ξεκουραστείς. Εκτιμάται ότι με την οδήγηση μοτοσυκλέτας καις 200 με 300 θερμίδες την ώρα.


Εάν βέβαια θες να χάσεις βάρος, μάλλον θα πρέπει να ασχοληθείς με το μότοκρος. Μια καναδέζικη μελέτη έχει δείξει ότι οι οδηγοί μότοκρος, εντούρο κλπ παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η μελέτη του Δρ. Jamie Burr διαπίστωσε ότι η τακτική οδήγηση χωμάτινης μοτοσυκλέτας είναι ένας τρόπος να χάσεις βάρος, να χτίσεις μύες, να αυξήσεις την αντοχή σου και να ρίξεις την πίεση.


Η εμβιομηχανική της οδήγησης στο χώμα δείχνει ξεκάθαρα αυτό. Σε μία συνέντευξή του ο δρ. Jamie Burr ανέφερε ότι η χρήση χωμάτινης μοτοσυκλέτας έχει τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό με αυτά του jogging και του γυμναστηρίου. Το να ισορροπείς πάνω στην μοτοσυκλέτα, το να ελέγχεις το τιμόνι και να σηκώνεσαι πολύ συχνά σε όρθια θέση θυμίζει πολλές ασκήσεις γυμναστηρίου. Φυσικά οι θερμίδες που καις εδώ είναι διπλάσιες σε σχέση με μια μοτοσυκλέτα ταχύτητας.


Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θέλεις να κάνεις κάτι καλό για την υγεία σου, πέτα τον διάδρομο που σκουριάζει στο σπίτι σου και αγόρασε ακόμα μία μοτοσυκλέτα. Γιατί το να έχεις δύο μοτοσυκλέτες είναι πολύ καλύτερο από το να έχεις μία.
 

VKon

GS is a great way to spend time on the roads
Δημοσιεύσεις
1.339
Ηλικία
56
Περιοχή
Καβάλα
Μοτοσυκλέτα
F 800 GS
Όνομα
Κώστας
Περιοχή
Καβάλα
Πιστεύω ότι όποιος είναι μοτοσικλετιστής νοιώθει νεότερος σε σχέση με την ηλικία του. Η μοτοσικλέτα σου δίνει φτερά να ζεις την κάθε στιγμή. Σου δίνει ζωή ;)
 
Top Bottom