Η «Στρουμπουλή» – Μια BMW R850GS στα χέρια μου

R.E.H

member
Μοτοσυκλέτα
Royal Enfield Himalayan
Όνομα
Παναγίωτης
Περιοχή
Νίκαια
Παναη οταν εβαλες το πισω αμοτισερ εκανες και καποια ρυθμιση;

Παναγιώτη, έκατσα εχθές και ρύθμισα με την βοήθεια του μικρού και το static sag και το riders sag

Χρειάστηκαν κάμποσες μετρήσεις

Τώρα μένει να κάνω βόλτες και να ρυθμίσω και την απόσβεση σε ένα μέσο όρο

R.E.H

member
Μοτοσυκλέτα
Royal Enfield Himalayan
Όνομα
Παναγίωτης
Περιοχή
Νίκαια
Ο δράκος της παλαιότητας

Στα περισσότερα παραμύθια υπάρχει κι ένας δράκος. Στην περίπτωση της «στρουμπουλής», αυτός είναι η ηλικία της.

Δύσκολα βρίσκεις ώριμη μοτοσυκλέτα όπου ο προηγούμενος ιδιοκτήτης να έχει προσπαθήσει πραγματικά να τη διατηρήσει σαν καινούργια. Συνήθως την κρατάνε εμφανίσιμη, τη συντηρούν στα βασικά, και αν κάτι χαλάσει, το φτιάχνουν. Προληπτικές αντικαταστάσεις; Σπάνια.

Αναρτήσεις; Σπανίως καινούργιες. Στην καλύτερη, ίσως επισκευασμένο το υδραυλικό ενός αμορτισέρ. Αλλαγή ελατηρίων; Εκτός κουβέντας — κυριαρχεί η λογική «αυτά δεν παθαίνουν τίποτα». Και λόγω του telelever μπροστινού, πολλοί πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται αντικατάσταση. Λάθος εντυπώσεις για το τι κάνει και τι δεν κάνει το πιρούνι.

Καλωδιώσεις και σωληνώσεις; Εκεί επικρατεί χάος. «Αφού δεν χάλασε, μην το πειράζεις» — ακόμη κι αν η πλεξούδα έχει αρχίσει να μαδάει.

Αγοράζοντας μια παλιά μοτοσυκλέτα, ξέρεις ότι πας για ανακατασκευή. Το πόσο εκτεταμένη θα είναι εξαρτάται από το πόση εμπιστοσύνη θέλεις να νιώθεις πάνω της. Συχνά, το κόστος της υπερβαίνει την αρχική τιμή αγοράς. Και επειδή τα λεφτά αυτά δεν πρόκειται να τα πάρεις πίσω, πολλοί απλώς παραιτούνται: «δεν αξίζει».

Η δική μου συμβίωση

Κάπως έτσι είναι και η δική μου ιστορία με τη «στρουμπουλή» — ανάμεσα σε «πρέπει» και «θέλω», και στο πώς την έχω φανταστεί.

Μετά από κάθε μεγάλη αλλαγή, της κάνω μια βόλτα. Αυτή τη φορά, άλλαξα το μπροστινό αμορτισέρ, επισκεύασα το πίσω, έκανα συγχρονισμό στα σώματα ψεκασμού, ρύθμισή τους, και έβαλα μπεκ από το 1200.
Η διαφορά στο πάτημα είναι αισθητή, παρόλο που δεν έχω βρει ακόμα τις σωστές ρυθμίσεις. Οι αποσβέσεις δουλεύουν πολύ καλύτερα — νιώθεις τους τροχούς να ακολουθούν το δρόμο.

Πρώτη στάση: Ψάθα

Η διαδρομή γνώριμη: παλιά Εθνική προς Θήβα και μετά, από την Αγία Σωτήρα προς Ψάθα. Σταματάω πού και πού για φωτογραφίες ή για να χαζέψω το τοπίο.

Είμαι ικανοποιημένος από το νέο μπροστινό. Το πίσω δουλεύει καλύτερα από πριν, αλλά η διαφορά σε σχέση με το μπροστινό είναι εμφανής. Η «στρουμπουλή» έχει ωραίο πάτημα, ιδανική για επαρχιακούς με ροή. Δεν της αρέσουν οι απότομες αλλαγές ταχυτήτων — ευτυχώς έχει ροπή, και δεν χρειάζονται συχνές αλλαγές.

Μετά από περίπου 3000 χλμ μαζί, το βασικό της μειονέκτημα είναι το βάρος. Κάνει αισθητή την παρουσία του κάθε φορά που σταματάς.

R.E.H

member
Μοτοσυκλέτα
Royal Enfield Himalayan
Όνομα
Παναγίωτης
Περιοχή
Νίκαια
Χωματόδρομος στα ξαφνικά

Λίγο πριν την Ψάθα, σταματώ σε ένα πλάτωμα. Βλέπω έναν χωματόδρομο να χάνεται στο βάθος. Δεν μου πήρε πολύ: μπαίνω μέσα για να δω πού βγάζει — και να δοκιμάσω πώς συμπεριφέρεται η «στρουμπουλή» στο χώμα.

Με τις φρεσκαρισμένες αναρτήσεις, νιώθω ασφάλεια. Αν όμως αρχίσει να γέρνει, χρειάζεται γυμνασμένο κορμί και ιδρώτα για να τη σηκώσεις. Έχει πολύ καλό ζύγισμα και στις χαμηλές στροφές περνά εμπόδια με άνεση. Όσο είσαι πάνω της, δεν καταλαβαίνεις το βάρος. Μόνο αν πατήσεις κάτω — τότε σου θυμίζει γιατί την φώναξες «στρουμπουλή».
Ο δρόμος κατηφορίζει και οι βροχές τον έχουν σκάψει. Το ένα νεροφάγωμα διαδέχεται το άλλο, αλλά εκείνη στέκεται κυρία. Οι «τακουνάτες γόβες» της (τα ελαστικά) τα καταφέρνουν καλά παρότι μεικτής χρήσης.

Πίστευα ότι ο δρόμος θα οδηγεί σε μια ήσυχη παραλία. Αντ’ αυτού, έβγαλε στον ασφαλτόδρομο για Πόρτο Γερμενό. Αναστροφή και επιστροφή από τον ίδιο χωματόδρομο. Η κοντή πρώτη σχέση και η ροπή κάνουν τις ανηφόρες παιχνιδάκι — ο συμπλέκτης δεν χρειάζεται καθόλου πατινάρισμα.

R.E.H

member
Μοτοσυκλέτα
Royal Enfield Himalayan
Όνομα
Παναγίωτης
Περιοχή
Νίκαια
Ανάσες στην Ψάθα, στροφές προς Σχίνο

Μετά από λίγο, καθόμαστε στην παραλία της Ψάθας για μια ανάσα. Συνεχίζουμε προς Σχίνο, περνώντας από το Αλεποχώρι. Ο δρόμος, στριφτερός με καλή άσφαλτο, φέρνει στο φως το άλλο πρόσωπο της «στρουμπουλής». Απολαυστική στο σφιχτό στροφηλίκι. Μόνο που της λείπει η ηχητική υπόκρουση — ίσως άλλο ένα από τα μειονεκτήματά της.

R.E.H

member
Μοτοσυκλέτα
Royal Enfield Himalayan
Όνομα
Παναγίωτης
Περιοχή
Νίκαια
Στάση στα Πίσια – και μια ανηφορίτσα

Λίγο πριν τα Πίσια, βλέπουμε μια ελαφρώς λασπωμένη ανηφόρα. Σταματάμε. Την κοιτάζω στο μοναδικό της μάτι και ρωτάω: «τι λες;» Μου απαντά: «πάμε».

Με δευτέρα στο κιβώτιο, την ανεβαίνουμε λες και δεν υπήρχε. Είχα σκοπό να ανέβω και να ξανακατέβω, αλλά η διαδρομή έμοιαζε ενδιαφέρουσα. Όλο λίγο ακόμα, λίγο ακόμα, για μια ωραία τοποθεσία για φωτογραφία… και τελικά βγήκαμε στην άσφαλτο λίγο πριν την Περαχώρα.

R.E.H

member
Μοτοσυκλέτα
Royal Enfield Himalayan
Όνομα
Παναγίωτης
Περιοχή
Νίκαια
Ηραίον – Μελαγκάβι – και επιστροφή

Συνεχίσαμε προς Λίμνη Βουλιαγμένης, τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου και τον φάρο Μελαγκάβι. Άφησα τη «στρουμπουλή» στο πάρκινγκ και περπάτησα στον χώρο. Δεν είχα ξαναπάει — αξίζει.

Με περίμενε στωικά. Η διαδρομή προς Λουτράκι ήταν όμορφη. Πιάσαμε καλό ρυθμό, σταματώντας μόνο για μερικές φωτογραφίες.

R.E.H

member
Μοτοσυκλέτα
Royal Enfield Himalayan
Όνομα
Παναγίωτης
Περιοχή
Νίκαια

Συμπέρασμα

Το BMW R850GS ξεδιπλώνει τις αρετές του στον δρόμο. Κρατάει ρυθμό χωρίς να ζητάει πολλά από τον αναβάτη. Έχει να προσφέρει πολλά — παρά τα χρόνια του. Αρκεί να του δώσεις τη φροντίδα που του πρέπει.

Και τότε αρχίζεις να αναρωτιέσαι: αξίζει να συνεχίσω να ρίχνω λεφτά πάνω της ή να την αποχωριστώ; Είναι, άραγε, ένα βαρέλι δίχως πάτο; Ή είναι τελικά ένας καλός σύντροφος, που όσο τον φροντίζεις, τόσο σου το επιστρέφει;

[media]

The Owl.

well know member
Όνομα
George
Σε αυτα τα μηχανακια ριχνεις γιατι σου αρεσει και ποτε δεν θα παρεις πισω.
Ακριβώς αυτό,τα μοτερια αυτα ειναι μεράκι,ψυχοθεραπεία κ τρόπος ζωής.
Κ μόνο που βλέπω αυτή την φωτο είναι σαν να πήγα ήδη μια μεγάλη βόλτα...κ ας (ηταν) τραβηγμένη μέσα στο γκαράζ..
1000018481.jpg

Είσαι ωραίος Re H... Smileys drinking beer Emoticon

stelios62

Μαθουσάλας member
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Honda Cbr650r Cbf250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Το hestiatorion πέρασε απαρατήρητο από ότι βλέπω

Με τρομαξες βρε Πανο , δεν βλεπω και καλα μακρυα , ειδα ασπρη πλακα και νομισα in memorian ... μα ποτε το΄θαψε κιολας σκεφτηκα ...! Tooth

patsavour

well know member
Περιοχή
αθηναι
Μοτοσυκλέτα
voge500ds
Όνομα
pan
Μην λες τέτοια ρε,αν θα φύγει (που θα φύγει κι αυτό) άταφο θα πάει.χεχεχε.

giamar

Member
Motoparea Honorary Member
Περιοχή
Λεπτοκαρυά Κατερίνη
Μοτοσυκλέτα
Voge 300 & Αστρέα Grand 100 σε μπλε
Όνομα
Γιαννης
Περιοχή
Pieria
Η αλήθεια είναι ότι ο Πάνος είναι ανήσυχο πνεύμα μοτοσικλετιστή.
Αλλά με τα πεμφε παίζει ένα άλλο πράμα ,αν κολλήσεις με τα προτερήματα - ιδιόμορφιες των, δύσκολα φεύγεις .

R.E.H

member
Μοτοσυκλέτα
Royal Enfield Himalayan
Όνομα
Παναγίωτης
Περιοχή
Νίκαια
Ενα από το πρώτα μικρά θεματάκια που είχα δει και με ενοχλούσε ήταν μια μικρή υγρασία λαδιού που έβγαινε από την τάπα πλήρωσης του λαδιού και λέρωνε τον κύλινδρο.

Πήρα νέα oring από τον Παναγιώτοπουλο (4,5) ευρώ και τα τοποθέτησα αφού έβγαλα τα παλιά τα οποία ήταν καλυμμένα με κάποιο είδος σιλικόνης

Για κάποιο διάστημα μικρό η διαρροή σταμάτησε και νόμιζα ότι το είχα λύσει….

Αλλά μετά την τελευταία βόλτα πάλι τα ίδια …

Αυτή την φορά πήρα και τα δύο πλαστικά κομμάτια που αποτελούν την τάπα και 2 νέα oring ( κόστος με αποστολή στο σπίτι από τον Παναγιώτοπουλο 28 ευρώ)

Τα τοποθέτησα σήμερα και θα δούμε πως θα πάει και αυτή η προσπάθεια…

Έχει αρχίσει να μου θυμίζει τις εποχές που είχα Land Rover

Ίσως για κάποιο λόγο είχαν προσπαθήσει να σταματήσουν την διαρροή με σιλικόνη…

Στην επόμενη βόλτα θα μάθουμε …

R.E.H

member
Μοτοσυκλέτα
Royal Enfield Himalayan
Όνομα
Παναγίωτης
Περιοχή
Νίκαια
Για την ώρα δεν φεύγει, από την άλλη μέχρι στιγμής δεν έχω "παντρευτεί" καμία μηχανή και δεν σκοπεύω ...
Η ζωή είναι μικρή, παντρεύτηκα την σύντροφο μου, οι μηχανές είναι οι εξωσυζυγικές μου σχέσεις

Smileys drinking beer Emoticon Smileys drinking beer Emoticon Smileys drinking beer Emoticon

stelios62

Μαθουσάλας member
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Honda Cbr650r Cbf250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Αν τυχόν ξανα'χεις διαρροή ... δοκίμασε να περάσεις μια-δυο βόλτες με ταινία τεφλόν το λουκακι όπου θα θηλυκωσεις μετα το O-ring. Το να βρεις και γνήσιο O-ring σιλικόνης αν τυχόν ... αυξάνει τις πιθανότητες. eye

R.E.H

member
Μοτοσυκλέτα
Royal Enfield Himalayan
Όνομα
Παναγίωτης
Περιοχή
Νίκαια
Αν τυχόν ξανα'χεις διαρροή ... δοκίμασε να περάσεις μια-δυο βόλτες με ταινία τεφλόν το λουκακι όπου θα θηλυκωσεις μετα το O-ring. Το να βρεις και γνήσιο O-ring σιλικόνης αν τυχόν ... αυξάνει τις πιθανότητες. eye
Σε ευχαριστώ Στέλιο, θα το έχω κατα νου.

Smileys drinking beer Emoticon

wheelboy

Administrator
Motoparea team
Μοτοσυκλέτα
Multistrada 1200s DVT

Aprilia Tuareg 660
Όνομα
Yannis
Περιοχή
Ελευσίνα
Μου κανει εντυπωση παντως που δεν εχουν βαλει την παραδοσιακη βιδωτη ταπα και την εχουν με κουμπωτο συστημα.

stelios62

Μαθουσάλας member
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Honda Cbr650r Cbf250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Μου κανει εντυπωση παντως ...... την εχουν με κουμπωτο συστημα.

Δεν ξέρεις από ... αυτοκίνητα εσύ. ! Tooth

patsavour

well know member
Περιοχή
αθηναι
Μοτοσυκλέτα
voge500ds
Όνομα
pan
Mια ερωτησουλα ,γιατι δεν το αναφερεις πουθενα,κι επειδη βλεπω οτι η αφρατουλα,εχει δακτυλιο ABS.
Το ABS λειτουργει η οχι.Και αν ΔΕΝ λειτουργει,πως ειναι το φρεναρισμα του χωρις αυτο,δεδομενου του ιδιαιτερου μπροστινου συστηματος που εχει.Παντα με ενδιεφερε,αυτο το μηχανακι,αλλα οσα ευρισκα σε αγγελιες,που μπορουσα να αγορασω ειχαν το θεμα οτι δεν λειτουργουσε το ABS.

R.E.H

member
Μοτοσυκλέτα
Royal Enfield Himalayan
Όνομα
Παναγίωτης
Περιοχή
Νίκαια
Mια ερωτησουλα ,γιατι δεν το αναφερεις πουθενα,κι επειδη βλεπω οτι η αφρατουλα,εχει δακτυλιο ABS.
Το ABS λειτουργει η οχι.Και αν ΔΕΝ λειτουργει,πως ειναι το φρεναρισμα του χωρις αυτο,δεδομενου του ιδιαιτερου μπροστινου συστηματος που εχει.Παντα με ενδιεφερε,αυτο το μηχανακι,αλλα οσα ευρισκα σε αγγελιες,που μπορουσα να αγορασω ειχαν το θεμα οτι δεν λειτουργουσε το ABS.
Το ABS της είναι λειτουργικό και έχει επέμβει ουκ ολίγες φορές (ειδικά σε βρεγμενα η γλιστερά οδοστρώματα)

Πάντως νομίζω ότι χωρίς αυτό δεν θα καταλάβαινα έγκαιρα ότι ο τροχός έχει μπλοκάρει ...
Smileys drinking beer Emoticon

patsavour

well know member
Περιοχή
αθηναι
Μοτοσυκλέτα
voge500ds
Όνομα
pan
Όντως με εκπλησσει το γεγονός.Σχεδον ποτε ,μα ποτε όμως, δεν βρηκα στο car που ψάχνω χρόνια,gs τοσων ετων ,να έχει λειτουργικο ABS.Και κατά 90% δεν το αναφερουν οι ιδιοκτητες στις αγγελιες,και πρέπει να τους ρωτήσεις μετ'' επιτασεως,κοινώς να τους το βγάλεις με το τσιγκελι.Μπραβο,πετύχες κελεπουρι.Ορθια χιλιόμετρα,και πάντα ωραία (όπως πάντα περιγραφεις) ταξιδιωτικα.

Top Bottom