Κολοκυθόπιτα «ξυπόλητη» ή κολοκυθοφάι
Μία από τις «πρόχειρες» ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές πίτες, που οι γιαγιάδες ήξεραν να «σκαρώνουν» με απλά υλικά, που υπήρχαν πάντα στα σπίτια.
Το εντυπωσιακό είναι, πως όσο πιο απλή ήταν στην παρασκευή της η πίτα, τόσο πιο νόστιμη γινόταν.
Υλικά
• 1 κιλό κολοκύθια τριμμένα
• 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλικομμένο
• 3 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλικομμένο
• 3 αυγά χτυπημένα
• 180 - 200 γραμ. φέτα τρίμμα
• 50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 2 φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο (280 γραμ.)
• 4 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 κουτ. σούπας βούτυρο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
https://4.bp.blogspot.com/-BV3qRixC...kolokythopita_ksypoliti_i_kolokythofai_21.jpg
Στίβουμε με τα χέρια μας τα κολοκύθια, τα βάζουμε σ᾿ ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το βούτυρο, το δυόσμο, το μαϊντανό, το μάραθο, , μπόλικο πιπέρι και λίγο αλάτι, (εξαρτάται απ΄το πόσο αλμυρή είναι η φέτα).
Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, για 10' περίπου, μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 5' να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, τη φέτα και ανακατεύουμε.
Έπειτα, σ᾿ ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα, για να μην σβολιάσει και φτιάχνουμε μια σφιχτή μπεσαμέλ.
https://4.bp.blogspot.com/-X0tAWdfg...kolokythopita_ksypoliti_i_kolokythofai_25.jpg
Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε 5' να κρυώσει.
Ακολούθως, ρίχνουμε την μπεσαμέλ μέσα στο μείγμα με τα κολοκύθια και τ’ ανακατεύουμε πολύ καλά μ᾿ ένα κουτάλι.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι 24 * 30 εκ., το πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζουμε να φύγει το περίσσιο και ρίχνουμε το μείγμα.
Το απλώνουμε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 170°C, ή σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 200°C, για 35' - 40' περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.
Όταν την βγάλουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε 10' να σταθεί, κι έπειτα την κόβουμε.
ΥΓ εξτρα προσθεσα και σουσαμι;)
View attachment 18297