Από πού προέρχονται τα ονόματα των κατασκευαστών μοτοσυκλετών;

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.611
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Από πού προέρχονται τα ονόματα των κατασκευαστών μοτοσυκλετών;​

031fec11e7773012d74ba59aa1fe54e2_XL.jpg

Τα ονόματα και λογότυπα εταιρειών που φτιάχνουν τις μοτοσυκλέτες που καβαλάμε ή ονειρευόμαστε να καβαλήσουμε κρύβουν συχνά πίσω τους μιαν ιστορία, από το επώνυμο το ιδρυτή ως μια απόφαση της μοίρας, ή ακόμη και απολύτως τίποτα σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις.
Σε αυτή τη μικρή έρευνα στην καταγωγή των ονομάτων των κατασκευαστών (τωρινών και του παρελθόντος) το κεντρικό μοτίβο που προέκυψε ήταν το απλούστερο: οι παλιότερες μάρκες του κόσμου ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν ονόματα που είτε απευθείας ή μέσω κάποιας σύνθεσης (όταν υπάρχουν περισσότεροι του ενός) φωτογραφίζουν τους ιδρυτές τους.
Πολλές φορές η νέα εταιρεία έπαιρνε κατευθείαν το επώνυμο των ιδρυτών της, λ.χ. Brough, Norton, Benelli, Ducati, Harley-Davidson και όλοι οι Ιάπωνες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα αρχικά ή μέρη των ονομάτων των ιδρυτικών της προσωπικοτήτων, βλέπε ΚΤΜ, Bimota κ.ά.
Carlo Guzzi

Carlo Guzzi
Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, με μια λαμπρή τέτοια περίπτωση την Aprilia που βαφτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα από ένα αυτοκίνητο της Lancia.
Το μοτίβο αυτό διατηρείται ακόμη σε μεγάλο βαθμό στην Ινδία, όπου οι περισσότεροι μεγάλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τα ονόματα των ιδρυτικών οικογενειών, π.χ. Bajaj, ενώ στην Κίνα επικρατεί μια διαφορετική λογική.
Οι Κινέζοι κατασκευαστές συνήθως έχουν ένα μεγάλο επίσημο όνομα που ξεκινά από την πόλη όπου εδρεύουν και μετά το όνομα της βιομηχανίας, ενώ στις εξαγωγικές τους δραστηριότητες είθισται να σχηματίζουν πιο σύντομες ονομασίες με αρχικά της κινέζικης επωνυμίας για να προφέρονται πιο εύκολα από εμάς τους δυτικούς. Επίσης, η πιο πρόσφατη μόδα είναι η δημιουργία θυγατρικών με πιο εύπεπτα ονόματα, όπως έκανε η Loncin με τη Voge, για παράδειγμα.
mego gt50

ΜΕΓΚΟ GT 50 (1983)
Οι Έλληνες
Ξεκινάμε αυτή τη βόλτα στην καταγωγή των ονομάτων των κατασκευαστών από την Ελλάδα, μάλλον την πιο απρόσμενη χώρα μιας και η έννοια “ελληνική μοτοσυκλέτα” ακούγεται περίπου τόσο ρεαλιστική όσο και ο “τίμιος πολιτικός”.
Κι όμως, η Ελλάδα είχε κατασκευαστές δικύκλων αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως την περίφημη ΜΕΓΚΟ. Πρόκειται για μια κατασκευάστρια που το 1947 άρχισε με ελαφριά τρίκυκλα υπό την επωνυμία ΝΙΓΚΟ, εκ του Νίκου Γκοργκόλη που την ίδρυσε στα Τρίκαλα.
lefas fsd11

Lefas FSD-11
Όταν η ΜΕΒΕΑ (Μεσογειακαί Επιχειρήσεις Βιομηχανίας Εμπορίου & Αντιπροσωπειών) μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας το 1962, αυτή μετονομάστηκε σε ΜΕΓΚΟ από τις πρώτες συλλαβές των ΜΕΒΕΑ και Γκοργκόλης, όνομα που διατηρήθηκε και μετά το 1967 που η εταιρεία επέστρεψε πλήρως στην ιδιοκτησία της οικογένειας Γκοργκόλη, ως πρόδρομος της σημερινής εισαγωγικής εταιρείας Γκοργκόλης ΑΕ.
Άλλες ελληνικές εταιρείες που κατασκεύαζαν δίκυκλα ήταν αυτές των αδελφών Μαράτου στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1950, και φυσικά δεν ξεχνάμε τις καινοτόμες δημιουργίες του Θανάση Λέφα, καθώς και στις δύο αυτές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν τα επώνυμα των δημιουργών για να ονοματίσουν τα προϊόντα.
Alta 50S Left Side

Alta 50S
Εξαίρεση στην Ελλάδα υπό αυτήν την έννοια αποτέλεσε η Alta, μια κατασκευάστρια που δραστηριοποιήθηκε από το 1962 ως το 1978 φτιάχνοντας μικρές μοτοσυκλέτες και τρίτροχα αυτοκίνητα, αρχικά στην Αθήνα και μετά στην Ελευσίνα. Το όνομα αυτής δε γνωρίζουμε ακριβώς πως προέκυψε, αλλά εύκολα κάνουμε τη νοητική σύνδεση με την ιταλική λέξη alta που σημαίνει ψηλή.
Ας κάνουμε τώρα μια βόλτα ανά την Υφήλιο για να συναντήσουμε γνωστούς κατασκευαστές δικύκλων από διάφορες χώρες εξερευνώντας την προέλευση των ονομάτων τους.
George Brough

George Brough
Οι Άγγλοι
AJS
– Τα αρχικά του ονόματος του ιδρυτή της ήταν αυτά που έδωσαν στην προπολεμική (1909-1931) αγγλική εταιρεία και το όνομά της, A. J. Stevens & Co. Ltd.
Brough Superior – Από το 1919 ως το 1940 ο George Brough έφτιαχνε τις εκλεκτές και πανάκριβες σπορ μοτοσυκλέτες του στη Haydn Road του Nottingham, δίνοντας φυσικά το επώνυμό του στην εταιρεία.
BSA – Ιδρύθηκε το 1861 στο Birmingham από μια ομάδα 14 οπλουργών με στόχο την κατασκευή όπλων, εξ ου και το αναλυτικό όνομα που κρύβουν τα τρία αρχικά γράμματα: Birmingham Small Arms. Μοτοσυκλέτες άρχισε να φτιάχνει από το 1910.
Norton – Ιδρύθηκε το 1898 από το James Lansdowne Norton στην οδό Bradford στο Birmingham, κατασκευάζοντας μοτοσυκλέτες από το 1902.
Royal Enfield – Η ιστορία αυτής της εταιρείας χάνεται στο μακρινό 1851 και μια βιοτεχνία του George Townsend που έφτιαχνε βελόνες στο Redditch. Ασχολήθηκε με τις μοτοσυκλέτες και τα αυτοκίνητα από το 1901 έχοντας περάσει ήδη από το 1892 στα χέρια του Albert Eadie, ως Eadie Manufacturing Company Limited. Αυτή εταιρεία μετονομάστηκε σε Royal Enfield την εποχή που έκλεισε ένα μεγάλο συμβόλαιο κατασκευής πυροβόλων όπλων για την κρατική βιομηχανία Royal Small Arms Factory που έδρευε στην πόλη Enfield, στο βόρειο Λονδίνο, ενώ η κατασκευή μοτοσυκλετών ανατέθηκε στη θυγατρική της, New Enfield Cycle Company Limited. Από το 1955 η Enfield συνεργάστηκε με την ινδική Madras για να φτιάξουν την Enfield of India, η οποία μετά το οριστικό κλείσιμο της αγγλικής εταιρείας ανεξαρτητοποιήθηκε υιοθετώντας το γνωστό όνομα Royal Enfield.
Triumph – Το 1885 ο Γερμανός Siegfried Bettmann μετακόμισε από τη Νυρεμβέργη στο Coventry και μαζί με τον συμπατριώτη συνέταιρό του, Moritz Schulte, επιδόθηκαν στην κατασκευή ποδηλάτων υπό την επωνυμία Triumph. Έναν χρόνο μετά η εταιρεία μετονομάστηκε σε Triumph Cycle Co. Ltd. και λίγο αργότερα σε New Triumph Co. Ltd. Το 1936 το όνομα άλλαξε ξανά σε Triumph Engineering Co Ltd, έχοντας πια περάσει στα αγγλικά χέρια του Jack Sangster.
Η σημερινή της ονομασία, Triumph Motorcycles, δόθηκε από τον John Bloor που την εξαγόρασε χρεωκοπημένη το 1983 και την έφερε στα σημερινά της ύψη.

Velocette – Όταν ιδρύθηκε το 1896 λεγόταν Taylor Gue Co Ltd, ενώ μετονομάστηκε σε Veloce Motor Company, αντλώντας το όνομά της από το πρώτο της μοντέλο, Veloce (1905). Το μετέπειτα όνομά της προέκυψε κατά τύχη, ξανά εξαιτίας μιας μοτοσυκλέτας: τo 1913 η Veloce παρουσίασε τη δίχρονη Velocette και λίγο αργότερα τη συνόδευσε με μια τετράχρονη εκδοχή, καταφέρνοντας τέτοια επιτυχία που όταν το 1925 παρουσίασε το Veloce 350 διαμαρτυρήθηκαν οι έμποροί της ζητώντας να χρησιμοποιηθεί το πιο πετυχημένο και αρεστό όνομα Velocette. Η επιθυμία τους εισακούστηκε, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που εν τέλει έμεινε και ως όνομα της εταιρείας.
Vincent – Κατασκευάστρια με δραστηριότητα από το 1928 ως το 1955, πήρε το όνομα του ιδρυτή της, Philip Vincent. Αυτός είχε ξεκινήσει την εταιρεία του εξαγοράζοντας τη γραμμή παραγωγής μιας άλλης εταιρείας που λεγόταν HRD, εκ των αρχικών του ιδρυτή της Howard Raymond Davies, πιλότου της RAF. Αρχικά η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε ως Vincent HRD, για να το κόψει σε σκέτο Vincent μερικά χρόνια αργότερα.

Συνεχιζεται.....

Πηγη www.bikeit.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.611
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Από πού προέρχονται τα ονόματα των κατασκευαστών μοτοσυκλετών;​


Societ Anonima Moto Guzzi


Οι Ιταλοί

Aprilia
– Αν και δεν είναι απολύτως βέβαιο, ο αστικός μύθος λέει πως το όνομα της εταιρείας προέρχεται από το αυτοκίνητο Lancia Aprilia (1937-1949), ένα από τα αγαπημένα του ιδρυτή της εταιρείας Alberto Beggio. Φυσικά θα έπαιξε ρόλο η ετυμολογία του ονόματος στα ιταλικά, που συνδυάζει την Άνοιξη, τον Απρίλιο και τη λατινική ρίζα της λέξης που σημαίνει “ανοικτός” ή “νεανικός”.

Benelli – Η χήρα Teresa Boni Benelli έστησε ένα μηχανουργείο για τους έξι γιους της – Giuseppe, Giovanni, Francesco, Filippo, Domenico και Antonio (Tonino) – και φυσικά το ονόμασε Benelli Garage. Αυτή ήταν η αρχή της εταιρείας που από το 1919 είναι γνωστή για τις μοτοσυκλέτες της. Το όνομα έχει αρκετή ιστορία ώστε οι σημερινοί Κινέζοι ιδιοκτήτες της να το έχουν υιοθετήσει αυτούσιο.

Beta – Το 1904 ξεκίνησε κατασκευάζοντας ποδήλατα με το όνομα του ιδρυτή της, ως Società Giuseppe Bianchi, αρχικά στη μικρή πόλη Via Bellariva και μετέπειτα στη Φλωρεντία. Το σημερινό της όνομα προέκυψε από τα αρχικά των ηγετών της την εποχή που άρχισε να κατασκευάζει μοτοσυκλέτες: Bianchi Enzo και Tosi Arrigo, ενώ ως και σήμερα στο τιμόνι της βρίσκεται ένας Bianchi, ο δισέγγονος του ιδρυτή Guiseppe, Lapo Bianchi.

Bimota – Το 1973 οι κ.κ. Valerio Bianchi, Giuseppe Morri και Massimo Tamburini ίδρυσαν στο Rimini την εταιρεία που ονομάστηκε από τις πρώτες συλλαβές των επωνύμων τους.

Cagiva – Ιδρύθηκε το 1950 από τον Giovanni Castiglioni στο Varese, παίρνοντας έτσι και το όνομά της: CAstiglioni GIovanni VArese.

Ducati – Το 1926 ο Antonio Cavalieri Ducati και οι τρεις γιοι του, Adriano, Marcello και Bruno, ίδρυσαν τη Società Scientifica Radiobrevetti Ducati (SSR Ducati) κατασκευάζοντας λυχνίες και άλλα εξαρτήματα για ραδιόφωνα. Το οικογενειακό όνομα δεν άλλαξε ούτε όταν η παραγωγή στράφηκε στις μοτοσυκλέτες.

26 F.lli Ducati mod all 2 1920x1020
Adriano, Bruno και Marcello Ducati

Fantic – Η Fantic Motor γεννήθηκε το 1968 από τον Mario Agrati και τον Henry Keppel, με μια επωνυμία που ουδεμία σχέση έχει με τα ονόματά τους.

FB Mondial – Οι αδελφοί Luigi, Carlo, Ettore και Ada Boselli ίδρυσαν την εταιρεία και εύλογα το όνομά της περιέχει τα αρχικά FB εκ του "Fratelli Boselli", δηλαδή Αδελφοί Boselli.

Gilera – Μια ακόμη κατασκευάστρια που πήρε το επώνυμο του ιδρυτή της, στην προκειμένη περίπτωση του Giuseppe Gilera που τη δημιούργησε το 1909 στην Arcore, για να καταλήξει στην Piaggio το 1969.

Lambretta – Αυτή η ιταλική εταιρεία που έγινε γνωστή από τα σκούτερ που αποτέλεσαν το αντίπαλο δέος της Vespa πήρε το όνομά της από τη γειτονιά Lambrate του Μιλάνου όπου δημιουργήθηκε. Η λέξη Lambretta αναφέρεται σε μια μυθική νεράιδα του ποταμού Lambro που διατρέχει την περιοχή και δίνει το όνομά του στη συγκεκριμένη συνοικία.

Malaguti – Ο Antonino Malaguti δημιούργησε την εταιρεία στο San Lazzaro di Savena το 1930 και φυσικά της έδωσε το επώνυμό του.

Moto Guzzi – Γεννήθηκε ως Società Anonima Moto Guzzi το 1921, ονομασμένη από το επώνυμο του συνιδρυτή της, Carlo Guzzi. Αρχικά η ονομασία ήταν G.P. (Guzzi-Parodi), ωστόσο η οικογένεια
των αδελφών Giorgio και Angelo Parodi που συνεταιρίστηκαν με τον Guzzi δεν ήθελαν να φαίνεται το όνομά τους, έτσι η εταιρεία ονομάστηκε τελειωτικά Moto Guzzi S.p.A.

Moto Morini – Άλλη μια περίπτωση εταιρείας που βαπτίστηκε με το επώνυμο του ιδρυτή της, εν προκειμένω του Alfonso Morini που τη δημιούργησε στη Bologna το 1937.

MV Agusta – Το όνομά της περιέχει μια πλήρη περιγραφή της εταιρείας: Meccanica (μηχανική) Verghera (από την πόλη που ιδρύθηκε) Agusta (από τον Κόμη Domenico Agusta που στην ίδρυσε το 1945).

enrico piaggio

Enrico Piaggio

Piaggio – Ο Enrico Piaggio ξεκίνησε μια επιχείρηση ξυλείας με το όνομά του στη Γένοβα το 1882, ο γιος του Rinaldo τη μετονόμασε σε Piaggio & C κατασκευάζοντας σιδηροδρομικά εξαρτήματα και μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο στράφηκε σε στρατιωτικές παραγγελίες φτιάχνοντας θαλάσσια σκάφη, αεροπλάνα και υδροπλάνα. Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με το εργοστάσιο να έχει βομβαρδιστεί από τους Συμμάχους, ο εγγονός Enrico Piaggio έστρεψε την παραγωγή στην κατασκευή ελαφριών και φτηνών δικύκλων, ανοίγοντας το τεράστιο κεφάλαιο της Vespa.

SWM – Εδώ έχουμε μια ιδιότυπη περίπτωση, καθώς το σωστό της όνομα είναι SV.VM (Sironi Vergani Vimercate Milano), εκ των ονομάτων των ιδρυτών της (1971), Piero Sironi και Fausto Vergani. Αν προσέξετε το σήμα της SWM διατηρείται ακόμη η τελεία στο κέντρο του W, υπονοώντας ότι στην πραγματικότητα είναι δύο V.

TM Racing – To 1976 δύο Ιταλοί φίλοι έφτιαξαν στο Pesaro μια μικρή εταιρεία αφοσιωμένη στις μοτοσυκλέτες εκτός δρόμου. Το όνομα της εταιρείας προέκυψε από τα αρχικά των παιδιών των δύο συνεταίρων, Thomas και Mirko.

Vespa – Η δημιουργία του Corradino d’ Ascanio κατ’ εντολή του Enrico Piaggio ονομάστηκε Vespa, Σφήκα στα ιταλικά, εξαιτίας του σχήματός της. Στην πορεία, καθώς η Vespa απέκτησε ξεχωριστή υπόσταση ως εταιρεία, κράτησε αυτό το πασίγνωστο όνομα.

Συνεχιζεται.....

Πηγη www.bikeit.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.611
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Από πού προέρχονται τα ονόματα των κατασκευαστών μοτοσυκλετών;​


bmw


Οι Γερμανοί

BMW
– Τα αρχικά του ονόματός της είναι περιγραφικότατα καθώς αναφέρονται στο Bayerische Motoren Werke, δηλαδή Βαυαρική Βιομηχανία Μηχανών.

DKW – Το 1916 ο Δανός μηχανικός Jørgen Skafte Rasmussen έστησε ένα εργοστάσιο στη γερμανική πόλη Zschopau, βάζοντας τον πρώτο του κινητήρα που είχε φτιάξει το 1919 σε μια μοτοσυκλέτα που ονόμασε Das Kleine Wunder, δηλαδή Το Μικρό Θαύμα. Αυτά τα τρία αρχικά της γερμανικής ονομασίας βάφτισαν και την εταιρεία του σε DKW.

Horex – Ο Fritz Kleemann έφτιαξε την εταιρεία του το 1926 στην πόλη Bad Homburg vor der Höhe, λειτουργώντας ως τα μέσα της δεκαετίας του 1950 ως Horex-Columbus-Werk K.G. και στη συνέχεια ως Horex-Werke KG. Το όνομα Horex αποτελείται από δύο συνθετικά, με το πρώτο να αναφέρεται στην πόλη Homburg και το δεύτερο τη λέξη Rex, σήμα-κατατεθέν της εταιρείας εμφιάλωσης των γονιών του.

MZ – Η γερμανική αυτή εταιρεία φέρει το πλήρες όνομα Motorenwerke Zschopau GmbH, με το πρώτο να περιγράφει τη δραστηριότητα (κατασκευή μοτοσυκλετών) και το δεύτερο την πόλη όπου εδρεύει. Τα αρχικά αυτά σχηματίζουν το ΜΖ, όνομα που για ένα μικρό διάστημα (1992-1999) είχε μετατραπεί σε MuZ, εκ του Motorrad und Zweiradwerk (Βιομηχανία Μοτοσυκλετών και Δικύκλων).

Zündapp – Μια από τις πιο ισχυρές κατασκευάστριες μοτοσυκλετών της Ευρώπης, ιδρύθηκε το 1917 στη Νυρεμβέργη από τον Fritz Neumeyer υπό την επωνυμία "Zünder- und Apparatebau G.m.b.H." (Πυροκροτητές και Συσκευές). Όταν τέλειωσε ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος και η ζήτηση πολεμικού εξοπλισμού εξέλειψε, ο Neumeyer στράφηκε στις μοτοσυκλέτες, με την εταιρεία που διατήρησε το όνομά της, συντομευμένο πλέον σε Zündapp.

bulto

Paco Bulto

Οι Ισπανοί

Bultaco
– Το 1958 ο Francesc "Paco" Bultó έφυγε από τη Montesa και ίδρυσε την εταιρεία που ονομάστηκε από έναν συνδυασμό του ονόματός του, μισό Bulto και μισό Paco.

Derbi – Η εταιρεία από την ισπανική περιοχή της Καταλονίας ονομάστηκε από την πρόταση DERivats de Bicicletes, δηλαδή Παράγωγα Ποδηλάτων.

GASGAS – Η εταιρεία που ίδρυσαν οι Narcìs Casas και Josep Pibernat και ξεκίνησε το 1985 με την κατασκευή trial ονομάστηκε από τη λέξη Gas, Γκάζι.

Montesa – Να μια σπάνια περίπτωση που το όνομα δεν σημαίνει τίποτα το προφανές, απλώς επιλέχθηκε για να χαρακτηρίσει την εταιρεία που έστησαν το 1944 στη Βαρκελώνη οι Pere Permanyer και Francesc Xavier "Paco" Bultó (της Bultaco).

OSSA – Δημιουργήθηκε το 1929 στη Βαρκελώνη από τον βιομήχανο Manuel Giró και έγινε γνωστή για τα ελαφριά δίχρονα για trial, motocross και enduro. Το αρχικό της όνομα ωστόσο ήταν Orpheo Sincronic Sociedad Anónima (εξ ου και τα αρχικά O.S.S.A.), καθώς πριν τις μοτοσυκλέτες κατασκεύαζε μηχανές προβολείς για κινηματογράφους.

Rieju – Το 1934 οι Luis Riera Carré και Jaime Juanola Farrés ανοίγουν μια εταιρεία για την κατασκευή εξαρτημάτων ποδηλάτων. Το όνομά της προέκυψε από τη σύνθεση των επωνύμων τους, RIEra και JUanola.

1 Saxtorp start


Οι λοιποί Ευρωπαίοι

AJP, Πορτογαλία
– Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1987 από τους αδελφούς António Pinto και Jorge Pinto, τα αρχικά των οποίων σχημάτισαν το όνομα.

Brixton, Αυστρία – Δημιουργήθηκε ως μάρκα από το αυστριακό KSR Group το 2017, με ένα όνομα που προφανώς επιλέχθηκε ως οικείο στο ευρωπαϊκό κοινό, παρότι η εταιρεία δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη ομώνυμη κεντρική γειτονιά του Λονδίνου.

Husqvarna, Σουηδία – Το 1689 η Husqvarna ιδρύθηκε στη σουηδική πόλη Huskvarna με αντικείμενο την κατασκευή τουφεκιών (μουσκέτων) και παίρνοντας το όνομά της από παράφραση της πόλης όπου έδρευε. Το σήμα της απεικονίζει την κάνη ενός κανονιού βλέποντάς τη από το στόμιο. Το 1903 άρχισε να κατασκευάζει μοτοσυκλέτες, ενώ φυσικά δεν πείραξε το παμπάλαιο όνομά της, όπως άλλωστε και η ΚΤΜ που την εξαγόρασε το 2014.

Jawa, Τσεχία – Το 1929 ο František Janeček αγόρασε το τμήμα μοτοσυκλετών της εταιρείας Wanderer και έφτιαξε στην Πράγα της Τσεχίας τη δική του εταιρεία, συνδυάζοντας τα δύο πρώτα γράμματα του επωνύμου του και αυτού της Wanderer, με αποτέλεσμα το Jawa.

KTM, Αυστρία – Το 1934 ο μηχανικός Johann Trunkenpolz έστησε ένα συνεργείο αυτοκινήτων στο Mattighofen και το 1937 επεκτάθηκε πουλώντας μοτοσυκλέτες της DKW και αυτοκίνητα της Opel. Η εταιρεία του ονομαζόταν Kraftfahrzeug (μηχανοκίνητο όχημα) Trunkenpolz Mattighofen, αλλά το 1953 που μπήκε συνέταιρος ο Ernst Kronreif, άλλαξε σε Kronreif & Trunkenpolz Mattighofen. Τα αρχικά ΚΤΜ δεν άλλαξαν δηλαδή και με αυτά το 1954 παρουσιάστηκε το πρώτο δίκυκλο της εταιρείας, R125 Tourist.

KTM R 100


Motobécane, Γαλλία – Κατασκευάστρια μικρών δικύκλων από το 1923, πρόγονος της ΜΒΚ που εξαγοράστηκε από τη Yamaha και έκτοτε κατασκευάζει σκούτερ για λογαριασμό των Ιαπώνων στη Γαλλία. Το όνομά της προέρχεται από το προφανές πρώτο συνθετικό moto και τη λέξη bécane, που είναι το “μηχανάκι” στη γαλλική αργκό.

Peugeot, Γαλλία – Η πασίγνωστη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία μετρά ιστορία από το 1810, ονομασμένη από το επώνυμο της ιδρυτικής της οικογένειας Peugeot. Ξεκίνησε να φτιάχνει αυτοκίνητα υπό τον Armand Peugeot (1849–1915) το 1886, ενώ το μοτοσυκλετιστικό της κομμάτι είναι ανεξάρτητο και υπό γερμανικο-ινδική πλέον συνιδιοκτησία.

Sherco, Γαλλία – Το 1998 ο Marc Tessier φτιάχνει μια νέα εταιρεία, Sherco Moto S.A.R.L. με αντικείμενο τις μοτοσυκλέτες εκτός δρόμου, και δύο εργοστάσια σε Ισπανία και Γαλλία, με το πρώτο να ασχολείται με trial μοτοσυκλέτες μόνο, ενώ το δεύτερο με τα υπόλοιπα αντικείμενα (MX, enduro, SM). Το όνομα της εταιρείας είναι μια σύνθεση των λέξεων Bultaco (τα δικαιώματα του ονόματος είχαν εξαγοραστεί από τον Tessier) και Sherpa, ενώ ως το 2001 οι μοτοσυκλέτες που έφτιαχνε κυκλοφορούσαν ως 'Sherco by Bultaco', προφανώς θέλοντας να εκμεταλλευτεί το δυνατό όνομα της ισπανικής εταιρείας που είχε αποκτήσει.

Ural – Το πλήρες της όνομα είναι IMZ-Ural, με τα αρχικά να προκύπτουν από την πλήρη ονομασία του στα ρωσικά: Irbitskiy Mototsikletniy Zavod, δηλαδή Εργοστάσιο Μοτοσυκλετών στο Irbit. Irbit είναι η πόλη στην οποία φτιάχτηκε το εργοστάσιο, ενώ το Ural αναφέρεται στα Ουράλια Όρη, την οροσειρά στους πρόποδες της οποίας βρίσκεται η Irbit.

Συνεχιζεται.....

Πηγη www.bikeit.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.611
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Από πού προέρχονται τα ονόματα των κατασκευαστών μοτοσυκλετών;​


soichiro honda

Soichiro Honda

Οι Ιάπωνες

Honda
– Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια δικύκλων της Γης έχει πάρει, όπως και όλοι οι Ιάπωνες κατασκευαστές, το όνομα του αξέχαστου ιδρυτή της, Soichiro Honda.

Kawasaki – Ο σημερινός κολοσσός που ονομάζεται Kawasaki Heavy Industries ξεκίνησε το 1836 από τον Shōzō Kawasaki με αντικείμενο τη ναυτική βιομηχανία.

Suzuki – Η πρώτη ενασχόληση του Michio Suzuki το 1909 ήταν η κατασκευή βιομηχανικών αργαλειών, κάτι που έγινε με την εταιρεία που έφερε το όνομά του, Suzuki Loom Works, με έδρα στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι (τότε) Hamamatsu και φυσικά ήταν πρόγονος της σημερινής Suzuki Motor.

Yamaha – Η πολυεθνική Yamaha Motor Co., Ltd. ιδρύθηκε το 1955, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Yamaha Corporation, το αρχικό όνομα της οποίας ήταν Nippon Gakki Co. πριν πάρει το επώνυμο του ιδρυτή της, Torakusu Yamaha, που είχε κάνει το πρώτο του ξεκίνημα το 1887 με την κατασκευλη μουσικών οργάνων.

william walter arthurdevidson williamharley

Από αριστερά: William Davidson, Walter Davidson, Arthur Davidson, William Harley

Οι Αμερικάνοι

Harley-Davidson
– Πασίγνωστη η ιστορία της θρυλικής αμερικανικής εταιρείας, βαπτισμένη το μακρινό 1901 με τα ονόματα των ιδρυτών της: William S. Harley και Arthur Davidson.

Indian – Όταν πρωτοϊδρύθηκε το 1897 ως κατασκευάστρια ποδηλάτων ονομαζόταν Hendee Manufacturing Company από το επώνυμο του ιδρυτή George M. Hendee, ωστόσο πολύ γρήγορα μετονομάστηκε σε American Indian και έναν χρόνο αργότερα κόπηκε και το American, θεωρώντας πως ως Indian Motorcycle Co. θα είχε καλύτερη απήχηση στις υπερατλαντικές αγορές της Ευρώπης.

Οι Ινδοί

Bajaj
– Ο πολυεθνικός όμιλος Bajaj Group ιδρύθηκε το 1926 από τον Jamnalal Bajaj στη Mumbai της Ινδίας, πήρε φυσικά το επώνυμό του και έκτοτε παραμένει στον έλεγχο της ομώνυμης οικογένειας.

LML – Η εταιρεία που έκλεισε το 2020 ονομάστηκε από τα αρχικά των Lohia Machines Limited, όντας μέρος του γιγάντιου πολυεθνικού ομίλου επιχειρήσεων Lohia Group που από τα πρώτα του βήματα παραμένει υπό την διοίκηση της οικογένειας Lohia.

Mahindra – Το πλήρες όνομά της είναι Mahindra & Mahindra και ιδρύθηκε το 1945 αρχικά ως Mahindra & Mohammed, αρχικά από τους αδελφούς Kailash Chandra Mahindra και Jagdish Chandra Mahindra μαζί με τον Malik Ghulam Muhammad. Άλλαξε το όνομά της αλλάζοντας το Mohammed με ένα δεύτερο Mahindra το 1948, ενώ παραμένει στην ιδιοκτησία της οικογένειας Mahindra ως και σήμερα.

TVS – Η τρίτη κατασκευάστρια δικύκλων της Ινδίας και δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη της χώρας πήρε το όνομά της από τον T. V. Sundram Iyengar, τον άνθρωπο που το 1911 ίδρυσε την TVS Motor Company στην πόλη Chennai ως μεταφορική εταιρεία με φορτηγά και λεωφορεία.

0521 jamnalal bajaj

O Jamnalal Bajaj (αριστερά) με τον Mahatma Gandhi (δεξία)

Οι Κινέζοι

CFMOTO
– Το πλήρες όνομά της είναι Zhejiang Chunfeng Power Co. Ltd., με την πρώτη λέξη να δηλώνει την πόλη όπου εδρεύει, ενώ η δεύτερη δίνει τα αρχικά CF με τα οποία μας είναι γνωστή.

NIU – Η Niu Technologies με έδρα στο Πεκίνο ιδρύθηκε το 2014 από δύο πρώην εργαζόμενους της Xiaomi για να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες ηλεκτρικών δικύκλων της Κίνας, με ένα όνομα που επιλέχθηκε με κριτήρια μάρκετινγκ, να θυμίζει το νέο, την καινοτομία.

QJ Motor – Άλλη μια παραδοσιακή δύναμη της κινέζικης βιομηχανίας, άλλη μια παραδοσιακή ονοματοδοσία: Zhejiang Qianjiang Motorcycle Group Co., δηλαδή βρισκόμαστε στην ίδια πόλη με τη CFMOTO (Zhejiang), ενώ το Qianjiang δικαιολογεί τα αρχικά QJ από το 1985 όταν και ιδρύθηκε.

Voge – Εδώ έχουμε ένα ακόμη όνομα που θεωρητικά δε σημαίνει κάτι για μας. Η Voge φτιάχτηκε από την τεράστια Loncin Holdings ως μια πολυτελής μάρκα για εξαγωγές προς δυσμάς.

Οι Ταϊβανέζοι

KYMCO
– Το όνομα αυτό συντίθεται από τα αρχικά της επίσημης ονομασίας της εταιρείας που συστήθηκε στην Kaohsiung της Ταϊβάν το 1963: Kwang Yang Motor Co. Ltd.

SYM – Επίσης εδώ έχουμε μια σύνθεση του επίσημου ονόματος, Sanyang Motor Co. Ltd., για την εταιρεία που ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι το 1954 από τους Huang Chi-Chun και Chang Kuo An.

Πηγη www.bikeit.gr
 
Top Bottom