15/2/ Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.526
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Oι μικροί survivors του καρκίνου​

Στην Ελλάδα, τέσσερα στα πέντε παιδιά πετυχαίνουν την πλήρη ίαση​

Oι μικροί survivors του καρκίνου


«Οι περισσότερες μάχες κατά του παιδικού και εφηβικού καρκίνου είναι νικηφόρες», λέει στην «Κ», μετά λόγου γνώσεως, η δρ Σοφία Πολυχρονοπούλου, παιδίατρος αιματολόγος-ογκολόγος και συντονίστρια διευθύντρια του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΤΑΟ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περί τα 300 νέα περιστατικά ανήλικων ασθενών με κακοήθεις νεοπλασίες. Μεταξύ αυτών, 30%-35% έχουν κάποιο είδος λευχαιμίας, 20% έχουν όγκο στον εγκέφαλο ή γενικότερα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ στους υπόλοιπους ασθενείς εντοπίζονται ποικίλα άλλα συμπαγή κακοήθη νεοπλάσματα.

Τέσσερα στα πέντε παιδιά πετυχαίνουν την πλήρη ίαση. «Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην καταπολέμηση σχεδόν όλων των νεοπλασιών των παιδιών είναι αλματώδης, από τη δεκαετία του ’70 το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών έχει ανέβει από 30% έως 40%», διευκρινίζει η δρ Πολυχρονοπούλου. «Το ποσοστό επιβίωσης από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία σήμερα είναι πάνω από 85%, από λέμφωμα Hodgkin 85%-90%, από λέμφωμα Burkitt 75%, όταν, μάλιστα οι ασθενείς που διαγιγνώσκονταν παλαιότερα με λέμφωμα π.χ. Burkitt, είχαν ελπίδες επιβίωσης μόνο 40%».

Οταν η δρ Πολυχρονοπούλου, σήμερα πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογικής Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), ξεκινούσε την καριέρα της τη δεκαετία του ’80, η παιδιατρική ογκολογία βρισκόταν σε αχαρτογράφητα νερά. «Ο ιατρικός κόσμος δεν έδινε στα παιδιά ελπίδες επιβίωσης, η έρευνα δεν είχε ακόμα στραφεί σε αυτόν τον τομέα», θυμάται η ίδια, «έθεσα ως προσωπικό μου στόχο να αλλάξω αυτή τη νοοτροπία και προσέγγιση». Σταδιακά το ενδιαφέρον για την παιδιατρική ογκολογία αυξήθηκε διεθνώς και οδηγηθήκαμε σε νέες επιστημονικές προσεγγίσεις.

Διεθνή πρωτόκολλα​

Νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές επιλογές είναι διαθέσιμες πλέον και στη χώρα μας.
«Μέσω της ΕΕΠΑΟ και των αντίστοιχων ιατρικών τμημάτων, συμμετέχουμε από το 2000 ενεργά σε διεθνή πρωτόκολλα, διεθνείς πρωτοβουλίες και επιστημονικούς φορείς που προάγουν την ιατρική έρευνα και συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση και στην αποτελεσματική με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες, θεραπεία». Νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές επιλογές (εξειδικευμένες μοριακές αναλύσεις, στοχευμένες θεραπείες, μονοκλωνικά αντισώματα, CAR-T cell κυτταρικές θεραπείες) και γενικότερα η ιατρική της ακριβείας (precision medicine) είναι διαθέσιμες πλέον και στη χώρα μας. «Μάλιστα, όταν έχουμε σχετικό αίτημα από τον θεράποντα ιατρό, μπορούμε να συζητήσουμε το περιστατικό ασθενούς από την Ελλάδα σε διεθνή ογκολογικά συμβούλια και έτσι η οικογένεια να έχει και μια δεύτερη, τεκμηριωμένη, άποψη και από συναδέλφους άλλων κέντρων της Ευρώπης ή και των ΗΠΑ».

Το κόστος για να έρθουν στην Ελλάδα και να εφαρμοστούν νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα αναλαμβάνει η «Φλόγα», ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια. «Εχουμε δώσει πάνω από 5 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, των χειρουργείων, των ακτινολογικών και παθολογοανατομικών τμημάτων», αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος Μαίρη Τρυφωνίδου. Τα χρήματα προέρχονται «από πολλούς μικρούς δωρητές». Από το 2013 η «Φλόγα» αναλαμβάνει τη μισθοδοσία γιατρών, προπάντων παιδιάτρων ογκολόγων, ενώ διαθέτει τρεις ξενώνες για οικογένειες ασθενών από την επαρχία.

Το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας με Νεοπλασίες, που έχει τεθεί σε λειτουργία λίγο πάνω από ένα χρόνο, ήταν ένας από τους ιδρυτικούς στόχους της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Καρκινάκι». Πρόκειται για έναν ψηφιακό φάκελο ασθενούς, απαραίτητου για τις συνεχείς επαναληπτικές εξετάσεις. «Οταν οι θεραπείες ολοκληρώνονται με επιτυχία, όλοι πιστεύουμε ότι ο εφιάλτης τελείωσε, ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι», αναφέρει η πρόεδρος Μένια Κουκουγιάννη. Το μετατραυματικό στρες αλλά και πιθανές μαθησιακές δυσκολίες είναι μερικά μόνο από τα αδιάγνωστα θέματα. «Στα επτά χρόνια λειτουργίας μας έχουμε δημιουργήσει ψυχοθεραπευτικές και εκπαιδευτικές ομάδες γονέων και παιδιών που νόσησαν με καρκίνο». Οι survivors, όπως ονομάζονται, έχουν πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν για να επαναφέρουν τη ζωή τους στην κανονικότητα.
Oι μικροί survivors του καρκίνου-1

Μοναδική παρέα το τάμπλετ και το τηλέφωνο​

Ο μικρός Φίλιππος, άλλοτε λάτρης της θάλασσας, δεν κολυμπούσε καθόλου, ήθελε να βρίσκεται στη ζέστη της άμμου και την υπόλοιπη μέρα να κοιμάται. «Μια σειρά από συμπτώματα, όπως πολλές μελανιές στα πόδια, η απουσία όρεξης και ζωντάνιας, με είχαν θορυβήσει», θυμάται η μητέρα του, Γεωργία Γκαγκασούλη. «Ο Φίλιππος διεγνώσθη με οξεία μυελογενή λευχαιμία, ήταν η χειρότερη εκδοχή της νόσου, μας είχαν δώσει ποσοστό θνησιμότητας 80%». Μαμά και γιος περνούν τους επόμενους πέντε μήνες στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί προσπαθούν να καταστείλουν τη νόσο, προτού προχωρήσουν σε μεταμόσχευση.

Μοναδική παρέα του 8χρονου είναι το τάμπλετ και το τηλέφωνο. Η μητέρα του συνδέεται με τους γονείς των διπλανών θαλάμων, «με τους οποίους έχουμε δημιουργήσει φιλίες ζωής», τονίζει. «Σε ένα μοναδικό εξιτήριο 24 ωρών μου ζήτησε να περάσουμε από το σχολείο του, συνέπεσε να είναι διάλειμμα και όλα τα παιδιά ήρθαν στα κάγκελα και τον χαιρετούσαν», λέει η κ. Γκαγκασούλη.

Στο επόμενο στάδιο, ξεκινάει η αναζήτηση για τον κατάλληλο δότη μυελού των οστών, ο οποίος τελικά βρίσκεται στη Γερμανία. Λίγες μέρες μετά τη μεταμόσχευση ο νεαρός ασθενής ζητάει μια χάρη από τη μαμά του: να πάει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου λουλούδια και δώρο στην αγαπημένη του, η οποία του συμπαραστέκεται όλο αυτό το διάστημα από απόσταση. «Επιστρέφοντας σπίτι ζούμε τηρώντας πολύ αυστηρούς κανόνες υγιεινής: το παιδί έπινε αποστειρωμένο νερό και φαγητά που πριν είχαν καταψυχθεί, είχαμε βγάλει κουρτίνες και χαλιά». Τον πρώτο χρόνο μπαινοβγαίνουν συχνά στο νοσοκομείο. «Ο Φίλιππος έκλεισε τον Ιούλιο μια πενταετία από τη διάγνωση, είναι πλέον επισήμως ένας survivor».
 

Panos76

well know member
Δημοσιεύσεις
2.096
Ηλικία
48
Περιοχή
Παιανία
Μοτοσυκλέτα
Honda NC 750 Integra 2016
Yamaha crypton-x 2011
Όνομα
Panos
Απορώ που βρίσκουν όλα αυτά τα λεμφώματα σε παιδιά κ τα θεραπεύουν κιόλας.
Κ μάλιστα Hodgkin's...
Αρκετά σπάνια σε παιδιά.
Γιατί δεν λένε τι πρόοδο έχουν κάνει σε οστεοσαρκώματα τυπικά, σε Ewing's, νευροβλαστωματα κ νεφροβλαστωματα που, κυριολεκτικά, θερίζουν;
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.526
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: 8 μύθοι και αλήθειες για τους επιζώντες από τον παιδικό καρκίνο​

419736648_10226297277606561_6277296464789441893_n.jpg

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου.

Η λευχαιμία, ο όγκος στον εγκέφαλο ή στην σπονδυλική στήλη και τα λεμφώματα αποτελούν τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου στα παιδιά.
Τα παιδιά με καρκίνο αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των άλλων παιδιών ή εφήβων και μεταφέρουν ασθένειες.

ΑΛΗΘΕΙΑ
Ο παιδικός καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός. Είναι απόλυτα ασφαλές για τα άλλα παιδιά να παίζουν και να αλληλοεπιδρούν με παιδιά με καρκίνο. Ο λόγος που τα παιδιάή οι έφηβοι με καρκίνο συχνά απομονώνονται και φορούν μάσκες είναι το αδύναμο ανοσοποιητικό τους σύστημα.
ΜΥΘΟΣ
Τα παιδιά που έχουν νοσήσει από καρκίνο είναι «γενετικά κατώτερα» και δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.
ΑΛΗΘΕΙΑ
Αυτά που επηρεάζουν τη γονιμότητα όσων ξεπέρασαν τον παιδικό καρκίνο είναι ο τύπος του καρκίνου από τον οποίο θεραπεύτηκαν και η θεραπεία που ακολούθησαν. Προβλήματα γονιμότητας, δεν αφορούν την πλειονότητα των παιδιών.
ΜΥΘΟΣ
Τα παιδιά με καρκίνο δεν ζουν πολύ.
ΑΛΗΘΕΙΑ
Η μείωση του προσδόκιμου ζωής εξαρτάται από το πόσο έγκαιρα έγινε η διάγνωση του καρκίνου, το ποια ήταν η αρχική θεραπεία και το πόσο κατάλληλη ήταν η θεραπεία που ακολουθήθηκε. Η φύση και η σοβαρότητα των μεταγενέστερων επιπτώσεων επηρεάζουν επίσης το προσδόκιμο ζωής.
ΜΥΘΟΣ
Τα παιδιά με καρκίνο δεν έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο και την εργασία τους.
ΑΛΗΘΕΙΑ
Δύο στους 3 επιζώντες παιδικού καρκίνου υποφέρουν από μεταγενέστερες επιπτώσεις, οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν απαραίτητα τις γνωσιακές και μαθησιακές ικανότητές τους.
ΜΥΘΟΣ
Τα παιδιά με καρκίνο που έχουν θεραπευτεί, δεν έχουν πια ανάγκη τη συνεχή μετέπειτα φροντίδα.
ΑΛΗΘΕΙΑ
Η συνεχής μετέπειτα φροντίδα είναι πολύ σημαντική, αφού ο κίνδυνος εκδήλωσης δεύτερης κακοήθειας ή επιπτώσεων στην υγεία των επιζώντων είναι αρκετά μεγάλος. Ζωτικής σημασίας αποτελεί η λεπτομερής ενημέρωση για τον τύπο του καρκίνου από τον οποίο έπασχε ο επιζών, οι πιθανές επιπτώσεις της θεραπείας που ακολούθησε και η τακτική του παρακολούθηση.
ΜΥΘΟΣ
Τα παιδιά με καρκίνο θα έχουν ένα θλιβερό και μελαγχολικό μέλλον. Δεν θα μπορέσουν ποτέ να έχουν μια κανονική ζωή.
ΑΛΗΘΕΙΑ
Τα παιδιά με καρκίνο επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο και τις δραστηριότητές τους μετά τη θεραπεία τους. Σε άλλες περιπτώσεις, προσαρμόζονται μέσω της δημιουργίας μιας «νέας κανονικότητας», της οποίας μέρος είναι τόσο η ασθένεια όσο και η θεραπεία της.
ΜΥΘΟΣ
Τα παιδιά με καρκίνο θα «κουβαλούν» για πάντα το στίγμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Θα είναι πάντοτε στο περιθώριο και θα έχουν προβλήματα στην εργασία, την προσωπική και την κοινωνική τους ζωή.
ΑΛΗΘΕΙΑ
Γενικότερα, οι επιζώντες εκλαμβάνονται ως ήρωες και μαχητές που θαρραλέα ξεπέρασαν αυτήν την ασθένεια. Είναι η ζωντανή απόδειξη και μαρτυρία ότι ο παιδικός καρκίνος είναι θεραπεύσιμος. Αποτελούν πρότυπα που φέρουν ελπίδα, κίνητρο και έμπνευση σε άλλους επιζώντες, νέους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
ΜΥΘΟΣ
Οι επιζώντες του παιδικού καρκίνου έχουν γενικά περιορισμένες επικοινωνιακές και σχεσιακές δεξιότητες και δεν μπορεί κανείς να συναναστραφεί μαζί τους.
ΑΛΗΘΕΙΑ
Στις περισσότερες χώρες, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τα παιδιά/έφηβοι με καρκίνο απομακρύνονται από τους συνομηλίκους τους και είναι αδύνατο να συμμετάσχουν σε κανονικές σχολικές και άλλες δραστηριότητες. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιζώντες από τον παιδικό καρκίνο τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αντοχή σε καταστάσεις, λόγω των επιπτώσεων των προκλήσεων που αντιμετώπισαν και των εμπειριών τους. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ανερχόμενες ερευνητικές μελέτες που υποδεικνύουν ότι μερικές συμπεριφορές επιζώντων από τον παιδικό καρκίνο σχετίζονται με PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες). Αυτό δίνει περαιτέρω έμφαση στην ανάγκη για σθεναρότερη επακόλουθη φροντίδα, χώρους που να αισθάνονται ασφάλεια και δυναμικούς κύκλους υποστήριξης για παιδιά με καρκίνο και επιζώντες από τον παιδικό καρκίνο.
 

Attachments

  • 417440152_1529376991186739_2441658906138847819_n.jpg
    417440152_1529376991186739_2441658906138847819_n.jpg
    61 KB · Προβολές: 2
Top Bottom