Χαζομάρα ? Κατά πάσα πιθανότητα ......

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.673
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
ενταξει ρε παληκαρια καταλαβαμε ...τα μπεεε μβεεε πανε αργα και ιδρωνεται και ζεστενεστε.... εμεις με τα honda δεν σας καταλαβαινουμε.....

Μια πικροχολίαση και μια ζήλια που βγάζετε οι χονταίοι .......
Νταξ βρε παιδιά θα σας κάνουμε και εσάς παρέα ....... (κοινωνική ορθότης κιετς)

Laugh 1 Laugh 1
 

Face

member
Δημοσιεύσεις
669
Ηλικία
55
Περιοχή
ATHENS
Μοτοσυκλέτα
SUZUKI V-strom 650 XT
Όνομα
NIKOS
Πολύ πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο από το Moto μέσω συνδέσμου από FaceBook στο οποίο ο αρθρογράφος υποστήριζε ότι το καλοκαίρι είναι καλύτερο για τον αναβάτη που ζεσταίνεται να φοράει μαύρο μπουφάν σε σχέση με ανοικτόχρωμο ..........

Χμμμμμμ cdefghigi cdefghigi

το σκεπτικό του αρθρογράφου επικεντρώνεται στις ιδιότητες που έχουν τα σώματα (και τα μπουφάν μηχανής) όσον αφορά την απορρόφηση ακτινοβολίας (π.χ. ηλιακής) σε σχέση με το χρώμα τους. Είναι γεγονός ότι ένα μαύρο αντικείμενο απορροφά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ακτινοβολίας σε σχέση με ένα ανοικτόχρωμο. Σε αντίθεση το ανοικτόχρωμο αντικείμενο αντανακλά το μεγαλύτερο μέρος της προσπίπτουσας ακτινοβολίας και απορροφά ένα μικρό μέρος μόνο.
[Μιλώ πάντα με σχετικούς όρους καθώς το απόλυτα 'μελανό σώμα ' της Φυσικής είναι δύσκολο να επιτευχθεί στην καθημερινότητα, όπως και το απόλυτα λευκό σώμα.]

Υπό την παραπάνω έννοια, ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η θερμότητα που αναπτύσσει το σώμα της/του αναβάτη, εφόσον αυτό καλύπτεται από ανοικτόχρωμο μπουφάν, δεν θα απορροφηθεί, αλλά θα ανακλαστεί προς τα πίσω στο ίδιο το σώμα, ενώ ένα μαύρο μπουφάν θα την απορροφήσει.

Τρίχες .........

Η μετάδοση της θερμότητας, μπορεί να λάβει χώρα με τρεις τρόπους:
  • με επαφή των σωμάτων
  • με ρεύματα μεταφοράς (τυπικά σε ρευστά)
  • με ακτινοβολία.
Ναι μεν, η θερμότητα που νιώθουμε όταν μας τσουρουφλίζει ο Ήλιος οφείλεται στην ακτινοβολία του που απορροφούν τα ρούχα μας ή το δέρμα μας (καθώς ούτε επαφή έχουμε ούτε ρεύματα μεταφοράς από τον Ήλιο), η μετάδοση όμως της θερμότητας από και προς το ρούχο μας γίνεται πρωταρχικά μέσω επαφής - και όταν κινούμαστε με τη μηχανή μέσω ρευμάτων μεταφοράς αέρα - και όχι μέσω ακτινοβολίας, κατά μία αριθμητικά πολύ άνιση αναλογία (πολύ περισσότερη μετακίνηση θερμότητας λόγω επαφής και μεταφοράς παρά λόγω ακτινοβολίας).

Οπότε, ένα σκούρο μπουφάν το οποίο λόγω ηλιακής ακτινοβολίας θα έχει ανεβάσει θερμοκρασία πολύ υψηλότερη σε σχέση με ένα ανοικτόχρωμο απλά θα στέλνει μέσω επαφής προς το σώμα μας πολύ περισσότερη ζέστη από ότι θα στέλνει ένα ανοικτόχρωμο μπουφάν με χαμηλότερη θερμοκρασία.
Όταν κινούμαστε με τη μηχανή, λόγω των ρευμάτων μεταφοράς του αέρα (γι αυτό χρειάζονται τα διάτρητα το καλοκαίρι), η απαγωγή της θερμότητας από το σώμα μας προς το μπουφάν και προς το περιβάλλον λαμβάνει χώρα μέσω και επαφής αλλά κυρίως και μέσω μεταφοράς. Αυτές οι δύο περιπτώσεις δεν επηρεάζονται από το χρώμα του μπουφάν.

Οπότε συνοψίζοντας: πάρτε την καλή σας - τη δίροδη - και κάντε μια βόλτα με μαύρο και μία με ανοικτόχρωμο μπουφάν σε ντάλα ήλιο ..... καθότι το πείραμα καθοδηγεί τη θεωρία στις φυσικές επιστήμες, τα συμπεράσματα δικά σας !

* Η θερμική ισορροπία των σωμάτων είναι ένα πολύ μεγάλο και πλατύ κεφάλαιο της φυσικής τους συμπεριφοράς οπότε είπα να μην εμβαθύνω και περισσότερο ........
PraisingPraisingPraising
 
Top Bottom