Τα σουβλάκια της ζωής μας:
Το σουβλάκι που θαυμάζουμε δεν είναι απλώς ένα γρήγορο και φτηνό φαγητό που σερβίρεται καθημερινά στα άπειρα ψητοπωλεία της χώρας. Το σουβλάκι που αγαπάμε δεν είναι κάτι που τρως διεκπεραιωτικά από οπουδήποτε απλώς για να τιθασεύεις την ακόρεστη πείνα σου. Το σουβλάκι που θα μας αναγκάσει να πάμε παντού για να το παραγγείλουμε δεν είναι μόνο ψημένο κρέας τυλιγμένο σε μία πίτα με ζαρζαβατικά.
Όχι.
Το σουβλάκι που θα κερδίσει επάξια μια παντοτινή θέση στο στόμα και την καρδιά μας είναι λιτό και απέριττο αλλά κρύβει σε κάθε δαγκωνιά του χαρακτήρα και μεράκι. Δεν είναι διαθέσιμο όλες τις ώρες αλλά σου μένει στο μυαλό για πάντα. Μπορεί να θριαμβεύσει μέσα σε ένα ευρύχωρο εστιατόριο αλλά και σε ελάχιστα τετραγωνικά στην μέση του πουθενά. Είναι πληθωρικό αλλά δεν κρύβει την ποιότητα κάτω περισσότερες τηγανιτές πατάτες. Για την ακρίβεια δεν έχει καθόλου πατάτες. Είναι λαϊκό και παραδοσιακό, χωρίς αστέρια Μισελέν, όμως η γεύση του μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσα τις πιο ακριβοπληρωμένες γκουρμέ υπάρξεις. Το σουβλάκι που μας κρατάει ξύπνιους τα βράδια είναι το εθνικό μας street food που φτιάχνουν χιλιάδες σουβλατζήδες αλλά πολύ, πάρα πολύ λίγοι μάστορες.
Στην οχτάχρονη καριέρα μας στο ελληνικό φουντμπλόγκινκ ψάξαμε εξονυχιστικά, περπατήσαμε χιλιόμετρα, παραγγείλαμε ένα από όλα, μιλήσαμε στοργικά στις σχάρες,γυρίσαμε μαζί με τους γύρους ιδρώσαμε δίπλα στους ψήστες, θαυμάσαμε από κοντά την τέχνη του τυλιχτή και λαδώσαμε ατελείωτες χαρτοπετσέτες. Δαγκώσαμε άφοβα αμέτρητα σουβλάκια σε όλες τις πιθανές εκδοχές τους και για την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου θερμίδων “που έχετε φάει το καλύτερο σουβλάκι” έχουμε να μοιραστούμε όχι μία, ούτε δύο αλλά δέκα διαφορετικές απαντήσεις. Είμαστε οι The Eaters και αυτά είναι τα σουβλάκια της ζωής μας.
Αχιλλέας, Νέος Κόσμος
Στο ήσυχο στενάκι της Σπινθάρου στο Νέο Κόσμο γυρνάει ακούραστα εδώ και 34 ολόκληρα χρόνια ένας από τους πιο ποιοτικούς χοιρινούς γύρους που μπορείς να φας σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Ο γύρος του Αχιλλέα δεν έγινε διάσημος χωρίς αιτία ούτε μαζεύει σταθερά κόσμο από όλες τις γειτονιές της Αττικής χωρίς λόγο.
Φιλεταρισμένος καθημερινά στο χέρι και μαριναρισμένος μαεστρικά βρίσκει τη θέση του σε πίτα τραγανή και αλλά αφράτη, με εκείνα τα ατημέλητα καψίματα που της δίνουν έξτρα γοητεία. Συνοδεύεται πιστά από φρέσκα κρεμμύδια, ζουμερές ντομάτες και φτιαχτικό, ισορροπημένο τζατζίκι μαζί με τα σωστά μπαχάρια.
Ο χειροποίητος γύρος του Αχιλλέα
Ένα αληθινό τυλιχτό αριστούργημα που αξίζει να το απολαύσεις ζεστό και επί τόπου χαζεύοντας τις παλιακές πινακίδες και τους αστραφτερούς μεταλλικούς πάγκους που σε ταξιδεύουν σε μία χαμένη εποχή αθωότητας.
Από το 1987 στην Σπινθάρου
Τυλιχτό με πίτα από τον Αχιλλέα
Τόμας, Νέος Κόσμος
Και πάλι στη γειτονιά του Νέου Κόσμου ένας Αρμένης παραδίδει καθημερινά σεμινάρια κεμπαμπολογίας διατηρώντας δικαιωματικά την έδρα του καθηγητή εδώ και τρεις δεκαετίες. Ακολουθώντας πιστά μια συνταγή που βρίσκεται μόνο στο μυαλό του, ο Τόμας ανακατεύει μοσχάρι και αρνί μαζί με κρεμμύδι και αλάτι, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ευτυχία είναι φτιαγμένη από τα πιο απλά υλικά. Το κεμπάπ του τυλίγεται σε πίτα μόνο με ντομάτα και κρεμμύδι και δεν ξέρει τι σημαίνει τηγανιτή πατάτα. Λιώνει πριν φτάσει στο στομάχι, χαρίζει απλόχερα στιγμές ΩΣΝΓ και θα μπορούσε άνετα να είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Mήτρου Σαρκουδινού 49, Νέος Κόσμος
Λευτέρης ο Πολίτης, Αθήνα
Αν το σουβλάκι είναι μια ιστορία που γράφεται μέχρι σήμερα ο Λευτέρης ο Πολίτης πρέπει είναι η αρχή της. Ξεκινώντας το μακρινό 1951 από μία τροχήλατη καντίνα στο κέντρο της Αθήνας ο περήφανος Σταύρος Σαββόγλου νοίκιασε ένα στενό διάδρομο δίπλα στην Ομόνοια, έδωσε στο ονειρό του το όνομα του γιου του Λευτέρη και ξεκίνησε να φτιάχνει τα θρυλικά σουβλάκια με μπιφτέκι που έχουν ταϊσει ολόκληρες γενιές. Πενήντα χρόνια και τρεις γενιές μετά η Σατωβριάνδου 20 (τώρα και στην Ρόμβης 18) αποτελεί έναν ιερό τόπο για τους λάτρεις του εθνικού μας street food και ένα αδιαπραγμάτευτο to-eat στη λίστα των τουριστών που θέλουν να πουν ότι έζησαν στο έπακρο την ελληνική εμπειρία. Ο εγγονός του Τάσσος Σαββόγλου συνεχίζει μια βαριά και πολύ απαιτητική παράδοση τυλίγοντας τα επικά μοσχαρίσια μπιφτέκια του σε εθιστικές πίτες που ψήνονται πάνω στους χυμούς που αφήνει το ψημένο κρέας. Τα συνοδευτικά είναι λιτά και ακριβώς όσα χρειάζονται. Φρεσκοκομμένο κρεμμύδι, ντομάτα και το trademark κόκκινο πιπέρι από την Αριδαία που δίνει εκείνο πικάντικο στοιχείο. Ο κυρ Σταύρος θα ήταν περήφανος.
Σατωβριάνδου 20 |
Ρόμβης 18, Αθήνα
Κώστας, Αθήνα
Για τους πολλούς φανατικούς οπαδούς του που συρρέουν καθημερινά από όλα μήκη του κόσμου στην Πεντέλης, ένα κάθετο στενάκι της Μητροπόλεως το σουβλάκι που φτιάχνει ο Κώστας είναι η αυτονόητη απάντηση στην ερώτηση “που θα φάω το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα”. Η παράλειψη του από το hall of fame που διαβάζεις θα ήταν ένα θανάσιμο αμάρτημα. Στον Κώστα που άνοιξε για πρώτη φορά τις πίτες του το 1950 στην Αδριανού και συνεχίζει να διατηρεί αυτή την ακλόνητη φήμη μερικά μέτρα παρακάτω, επιλέγεις ανάμεσα σε ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι και χοιρινό καλαμάκι τετραγωνιζέ για μια λιτή αλλά τόσο γεμάτη και γευστική εμπειρία. Εκτός από την ντομάτα και το φρέσκο κρεμμύδι, εδώ θα απολαύσεις ένα δωρικό αλλά προσεγμένο τυλιχτό με γιαούρτι, κόκκινο πιπέρι μαϊντανό, που είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της Μέκκας των σουβλακιών.
Όπως κάθε τι που αξίζει σε αυτή τη ζωή, το σουβλάκι του Κώστα δεν είναι καθόλου δεδομένο. Η πρώτη φωτιά ανάβει στις 9 και λίγο μετά τις τρεις τα πάντα έχουν τελειώσει. Από τον παππού Κώστα στον εγγονό Κώστα η ο κώδικας έχει μεταφερθεί και τηρείται κατά γράμμα. Καλές πρώτες ύλες, καθαριότητα και απλότητα.Προϋποθέσεις για μία παντοτινή αγάπη.
Πεντέλης 5, Αθήνα
Η Βόλβη, Αθήνα
Μικρό παιδάκι συγκριτικά με τους πανάρχαιους θεσμούς του 1950, η Βόλβη ξεκίνησε με θράσος και αυτοπεποίθηση μέσα στο σκοτάδι του λοκτντάουν από τον Άρη Δούκα (Noel, Mr Fix) και τον μάστορα στο ψήσιμο Τάσο Περδίκη. Ένας μικροσκοπικός χώρος στο 24 της Ευριπίδου, ακριβώς έξω από την Βαρβάκειο, που προσφέρει λίγες επιλογές, μικρά σουβλάκια αλλά πολλές συγκινήσεις.
Το λιτό μενού, γραμμένο με θαλπωρή σε μαυροπίνακα, διαθέτει μόνο χοιρινό καλαμάκι και μοσχαρίσιο σουτζουκάκι εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο. Κανένα άγχος για το τι θα παραγγείλεις. Ντομάτα, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι, ρίγανη, μπούκοβο, μουστάρδα και μία γλυκιά σάλτσα πάπρικας συμπληρώνουν μία εμπειρία κρέατος που εξελίσσεται ιδανικά δίπλα στον φυσικό της χώρο. Τίποτε σε αυτό το μικρό καταφύγιο αυθεντικότητας δεν είναι αφημένο στην τύχη του, ξεκινώντας από τα κάρβουνα που όντως έρχονται από Δήμο Βόλβης. Παραδοσιακό και προσεγμένο το σουβλάκι της Βόλβης δείχνει πως μπορείς να τιμήσεις την ιστορία στο σήμερα.
Ευριπίδου 24-26, Αθήνα
Πηγη
www.theeaters.gr