Μειώνεται ο κυβισμός στα Motogp.

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.412
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα

MotoGP: Συμφωνία για κινητήρες 850 κυβικών από το 2027​


Κάμφθηκαν αντιρρήσεις

Μέχρι σήμερα οι δύο από τους πέντε κατασκευαστές μοτοσυκλετών MotoGP δεν ήθελαν να προχωρήσει η ιδέα περιορισμού των κινητήρων στα 850 κυβικά από το 2027. Σύμφωνα με τον Gigi Dall’Igna της Ducati, η Aprilia ήταν η μία από τις δύο εταιρείες που είχαν αντιρρήσεις, με βασικό επιχείρημα το κόστος εξέλιξης των νέων κινητήρων. Τώρα όμως φαίνεται πως και η δεύτερη ιταλική εταιρεία έδωσε το ΟΚ, οπότε από το 2027 οι μοτοσυκλέτες των MotoGP θα κατέβουν στα 850 κυβικά. Αυτό επιβεβαίωσε ο Pit Beirer της KTM, λέγοντας πως η πλειοψηφία θέλει τα 850 κυβικά και πως αυτή η αλλαγή θα μειώσει την ιπποδύναμη και την ροπή, δίνοντας περισσότερο βάρος σε άλλους τεχνολογικούς τομείς…

Βέβαια όλα αυτά δεν είναι εύκολο να τα κατανοήσουμε πλήρως, διότι με τα αντίθετα επιχειρήματα άλλαξαν οι κανονισμοί για να γίνουν οι μοτοσυκλέτες 1000 κυβικά από 800 που ήταν και με τα ίδια επιχειρήματα έγιναν 800 κυβικά από 1000 που ήταν στην αρχή!

Επιστροφή λοιπόν στα 850 κυβικά, που μάλλον θα ευνοήσει αρχικά την Honda, την Yamaha και την Ducati που είχαν μοτοσυκλέτες των 800 κυβικών και έχουν έτοιμες και δοκιμασμένες τεχνολογικές λύσεις, σε αντίθεση με την KTM και την Aprilia που έγιναν ανταγωνιστικές στην εποχή των 1000 κυβικών και θα πρέπει να σχεδιάσουν από το μηδέν κινητήρες με 850 κυβικά.

Το πόσο καλό ή κακό θα κάνει στον ανταγωνισμό η επιστροφή σε μικρότερου κυβισμού κινητήρες είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Το παρελθόν δεν βοηθάει πολύ για να προβλέψουμε το μέλλον, διότι την εποχή των 800 κυβικών τα ιαπωνικά εργοστάσια ξόδευαν τεράστια ποσά στα MotoGP και είχαν τα μεγαλύτερα ονόματα για αναβάτες, ενώ τώρα βλέπουμε μια σαφή υποχώρηση στο ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στα MotoGP. Η Yamaha έχει μόνο δύο μοτοσυκλέτες αντί για τέσσερεις και η Honda άφησε τον νεαρό Alex Rins για να πάρει την θέση του ο “μεσήλικας” Zarco και είχε και την φυγή του Μarc Marquez… Αν προσθέσουμε το κόστος εξέλιξης των νέων κινητήρων 850cc (έστω και μικρό), μοιάζει δύσκολο η αλλαγή κυβισμού να τους προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα.

Το πιθανότερο είναι μαζί με την μείωση του κυβισμού να μειωθεί και η χωρητικότητα των ρεζερβουάρ, κάτι που θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στις απόδοση των κινητήρων, διότι η κατανάλωση καυσίμου θα αποτελέσει βασικό παράγοντα και οι αναβάτες δεν θα μπορούν να έχουν “full-power” χάρτες σε όλη την διάρκεια του αγώνα.

Επίσης η αντοχή των ελαστικών θα αυξηθεί, λόγω μικρότερης καταπόνησής τους από τους κινητήρες, όχι μόνο στις εξόδους των στροφών αλλά και στις ευθείες αφού δύσκολα θα πλησιάσουν τις μέγιστες τελικές ταχύτητες των 1000cc.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή σε λιγότερα κυβικά θα ανακατέψει την τράπουλα, έστω και προσωρινά… Μετά από λίγο, όποιος ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα θα κάνει την τεχνολογική διαφορά.

Πηγή: https://www.motomag.gr/news/race-news/motogp-symfonia-gia-kinitires-850-kybikon-apo-2027
 

duke200

member
Δημοσιεύσεις
1.310
Ηλικία
44
Όνομα
Alex
Ε σιγά το δύσκολο. Ίδιο μοτέρ θα έχουν μόνο θα κοντυνουν λίγο τη διαδρομή στοστροφαλο

Sent from my X19 using Tapatalk
 

wheelboy

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
3.832
Μοτοσυκλέτα
Multistrada 1200s DVT
Όνομα
Yannis
Περιοχή
Ελευσίνα
Σκεφτόμαστε να μειώσουμε γενικώς τώρα. Με το καλό και στα 500cc. Forward to the past cdefg Rolling
Back to the future…

Back To The Future GIF


Tooth Tooth Tooth Tooth
 
Top Bottom