Το έπος του μεζέ

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.271
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Έχω ακούσει τα καλύτερα!!!
Οψόμεθα να τιμήσουμε λίαν συντόμως το νησί!
Smileys drinking beer Emoticon Smileys drinking beer Emoticon

....σιγά το νησί , πάω Ατσίτσα βουτάω να'σου όλες οι τσούχτρες του Αιγαίου επάνω μου .... για πριν 40 χρόνια μιλάω ....! ( χαχανο εμοτικονς)

(μέχρι να επισκευάσω το πρόβλημα στο κινητό μου...!)
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.404
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Τρώμε λαχταριστά μεζεδάκια σε κήπους και αυλές​

Πιάνουμε τραπεζάκι κάτω από φυλλωσιές και ανάμεσα σε δέντρα, και απολαμβάνουμε ασυναγώνιστα μεζεδάκια στο κέντρο και τα προάστια.
Τρώμε λαχταριστά μεζεδάκια σε κήπους και αυλές


της Ηρώς Κουνάδη

Καλές και οι πλατείες, ωραία και τα τραπεζάκια έξω στους πεζόδρομους, ο κήπος όμως και η αυλή με τη φυλλωσιά είναι άλλο πράγμα –ειδικά για όσους εξ ημών δεν μένουμε και στις πιο πράσινες γειτονιές της υφηλίου. Ψάξαμε, λοιπόν, και βρήκαμε τα πιο… πράσινα στέκια για να απολαύσουμε τα μεζεδάκια μας ανάμεσα σε μυρωδάτα αγιοκλήματα και ψηλόλιγνες λεύκες.

Λεύκες
Λεωφόρος Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, τηλ.: 210 292 4458





Λεύκες είπαμε, και τις θυμηθήκαμε πρώτες πρώτες. Στον ωραιότερο κήπο του Γαλατσίου, που το βράδυ φωτίζεται ατμοσφαιρικά, απολαμβάνουμε πειραγμένη ελληνική-μεσογειακή κουζίνα σε εξαιρετικές για την κατηγορία τους τιμές. Στα «οπωσδήποτε» του μενού σημείωσε τα ραβιόλι γλυκιάς κολοκύθας μέσα σε πικάντικη κρέμα, το λουκάνικο αγριογούρουνου πάνω σε καλαμπόκι αρωματισμένο με βούτυρο βανίλιας, την πικάνια αρνιού πάνω σε μπεσαμέλ μελιτζάνας, τα γλειφιτζούρια από κοτόπουλο, γεμιστά με τυρί Μετσοβόνε και λαχανικά, πανέ με μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς, και το χούμους παντζαριού με σιρόπι άγριου σκόρδου. Λογαριασμός με ποτήρι κρασί, στα 25€ περίπου το άτομο.

Σούζυ Τρως
Δημητρίου Μαλαγαρδή 56, Κορυδαλλός, τηλ.: 21 0496 9325

Στον καταπράσινο κήπο μιας κουκλίστικης μονοκατοικίας στον Κορυδαλλό, το ξύλινο ντεκ κορνιζάρεται από δέντρα και λουλούδια ανάμεσα στα οποία τραπεζάκια φορτώνονται με λιχουδιές φτιαγμένες με φαντασία υλικά από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μην χάσεις για κανένα λόγο τα κεφτεδάκια από κοτόπουλο που αργοψήνονται μέσα σε κόκκινη σάλτσα με φέτα και παπαρουνόσπορο, τα μοσχαρίσια συκωτάκια με κρασί Porto, καραμελωμένα εσαλότ, τζίντζερ και λάιμ, το καρπάτσιο από λαυράκι με λάιμ, ρόκα και ντοματίνια και τα χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα ανανά και σταφίδα. Συνοδεύουμε με μπύρες από μικροζυθοποιίες ή εκλεκτά ελληνικά κρασιά σε ποτήρι, και πληρώνουμε περί τα 20€-25€ το άτομο.

Μέλισσες
Ν. Τρυπιά 39-41, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 21 0252 0566



Στρωμένη με χαλικάκι σαν παλιό θερινό σινεμά, και στολισμένη από θαμνάκια και δέντρα που παρέχουν απλόχερη σκιά τα καλοκαιρινά μεσημέρια, η αυλή των Μελισσών είναι ένας από τους αγαπημένους μας προορισμούς στα δυτικά. Εδώ δοκιμάζουμε μεζέδες παραδοσιακούς, όπως η βελούδινη φάβα παντρεμένη με κρεμμυδάκι, τα τραγανά παστουρμαδοπιτάκια και η χειροποίητη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, αλλά και πειραγμένους, σαν τα μανιτάρια πλευρώτους με κρέμα μπαλσάμικο, το κοτόπουλο σε πήλινο με σάλτσα, χαλούμι και πιτάκια και τα πιπεράτα μπριζολάκια, σε πικάντικη σάλτσα. Συνοδεύουμε με την εξαιρετική τους ρακή και πληρώνουμε περί τα 15€ το άτομο.

Κούβελος
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ.: 21 1405 2418



Και για όσους φτάσανε ως εδώ σκεφτόμενοι πως το κέντρο δεν έχει κήπους, έρχεται ο αγαπημένος κουκακιώτικος Κούβελος να τους διαψεύσει. Κάτω από σκιερά δέντρα και πυκνές φυλλωσιές, πιάνουμε τραπεζάκι που πατάει –κι εδώ– πάνω στο χαλίκι, και απολαμβάνουμε δημιουργικούς μεζέδες με έμπνευση και πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα. Στο προσφάτως ανανεωμένο μενού φιγουράρουν προτάσεις όπως οι κουρκουμπίνες Καρύστου (παραδοσιακά ζυμαρικά) από σιτάρι Ζέας με Κρόκο Κοζάνης, αιγοπρόβειο αρωματικό βούτυρο, απάκι κρητικό και τηγανητό αυγό, τα ποντιακά βαρένικα που γεμίζονται με τυρί και παντρεύονται με σάλτσα γιαουρτιού και κιμά, το χουνκιάρ μπεγιεντί, δηλαδή κοκκινιστό μοσχάρι πάνω σε πουρέ μελιτζάνας, και οι ντολμάδες αυγολέμονο που τυλίγονται με σέσκουλα και γεμίζονται με ρύζι, κιμά και μυρωδικά. Με κρασί ή μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 17-20€ το άτομο.

43 Σαραντατρίο
Αμβρόσιου Φραντζη 43, Νέος Κόσμος, τηλ: 213 0263347



Έχει κήπους ο Νέος Κόσμος; Ετοιμάσου να εκπλαγείς. Το γλυκύτατο Σαραντατρίο μας συστήνεται ως πολυχώρος κατανάλωσης εδώδιμων εδεσμάτων και ποτών, στρώνει τους ξύλινους πάγκους του με χρωματιστές κουρελούδες, κρεμάει χριστουγεννιάτικα φωτάκια στους κορμούς των δέντρων και μας σερβίρει μεζεδάκια που μας κάνουν να γλείφουμε τα δάχτυλά μας. Για να πάρεις μια ιδέα (αν και ετοιμάζεται σύντομα νέο μενού): Παξιμάδι Κυθήρων με φέτα, ντομάτα και σάλτσα μελιού, «μπουγάτσα» με γραβιέρα Ίου, δικό τους ζυμάρι και σύγκλινο, σαγανάκι με γλυκό ντοματάκι, καβουρμάς με αυγά, κοτόπουλο μπάρμπεκιου με κρεμώδη και γλυκιά σάλτσα, και ποντιακό καρότο, τριμμένο έτσι ώστε να μοιάζει με μακαρόνι και σερβιρισμένο με αλατοπίπερο, σκόρδο, ξύδι και κόλιανδρο. Συνδυάζονται όλα τέλεια με παγωμένη ρακή, και ο λογαριασμός έρχεται στα 15€ το άτομο.

Πηγη www.in2life.gr
 

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.271
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Εγώ μάλλον θα πάρω την "καστανιά" μου με τα κεφτεδάκια και θα πάω στην πλατεία απεναντι στο παγκακι ... με αυτές τις τιμές για μεζεδακια ...:cool:
 

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.271
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Αυτη η εικονα της δηθεν αναχρονιστικης συνοικιακης λαικης ταβερνουλας .... οπου καποτε ισως μαζευοντουσαν κι εδω οι κρασοκανατες της εποχης φερνοντας την σαρδελλα τους τυλιγμενη στην εφημεριδα .... μου την δινει , οταν πληρωνω .....! Tooth
 

giamar

Αφραπογιαννος
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
19.371
Περιοχή
Λεπτοκαρυά Κατερίνη
Μοτοσυκλέτα
Voge 300 & Αστρέα Grand 100 σε μπλε
Όνομα
Γιαννης
Περιοχή
Pieria
Αυτη η εικονα της δηθεν αναχρονιστικης συνοικιακης λαικης ταβερνουλας .... οπου καποτε ισως μαζευοντουσαν κι εδω οι κρασοκανατες της εποχης φερνοντας την σαρδελλα τους τυλιγμενη στην εφημεριδα .... μου την δινει , οταν πληρωνω .....! Tooth
Και τι α κανσσ,α κατσ να μαλωησσ;
 

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.271
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.404
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Εγώ μάλλον θα πάρω την "καστανιά" μου με τα κεφτεδάκια και θα πάω στην πλατεία απεναντι στο παγκακι ... με αυτές τις τιμές για μεζεδακια ...:cool:
Ελα λεβεντημ στο Αγρινιο να σε κερασω μεζεδια με 15€ να τρως για 2 μερες και να παρεις και στο σπιτιToothTooth
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.404
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ψαροκεφτέδες με ούζο ή τσίπουρο​

psarokeftedes-new_899b59d134c9192ed1ebbf066f966a9f.jpg


  • Προετοιμασία: 20 λεπτά
  • Αναμονή: 30 λεπτά
  • Ψήσιμο: 20 λεπτά
  • Μερίδες: 4
  • Δυσκολία: εύκολο

Υλικά συνταγής​

  • 750 γρ. φιλέτα ψαριού (μπακαλιάρος, πεσκανδρίτσα ή γαλέος), βρασμένα, χωρίς πέτσα και κόκαλα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 3 πατάτες βρασμένες και λιωμένες με πιρούνι
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και επιπλέον για το τηγάνισμα
  • 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • αλεύρι για το πασπάλισμα
  • 50 ml ούζο ή τσίπουρο
  • αλάτι όσο θέλετε
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής​

  1. Κομματιάζετε το βρασμένο ψάρι και το αναμειγνύετε με τα κρεμμύδια (τα φρέσκα και το ξερό), τις λιωμένες πατάτες, το σκόρδο, τα αυγά, τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το ούζο (ή το τσίπουρο), το αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι.
  2. Ζυμώνετε το μείγμα και το πλάθετε σε 24 μικρούς κεφτέδες. Πασπαλίζετε τους κεφτέδες με αλεύρι και τους αφήνετε στο ψυγείο για 30΄ να σφίξουν.
  3. Ζεσταίνετε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζετε τους κεφτέδες μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τους αφήνετε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρετε.

Mix & Match​

Η θαλασσινή αλμύρα θα δέσει αρμονικά με τη γλυκιά γεύση του ούζου και το άρωμά του. Για όσους πάλι θέλουν πιο «καθαρές» αρωματικά επιλογές στο ποτό τους, μπορούν να τιμήσουν τις ψαροκροκέτες με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.404
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Μεζέδες για μπίρα​

Πατατοσουφλέ με μπέικον

patatosoyfle.jpg


Για 8 μερίδες

  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 200 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 250 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι
Σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι με τα μανιτάρια, ρίξτε τον μαϊντανό, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε.

Βάλτε σε ένα μπολ τις πατάτες, αλατοπιπερώστε, ρίξτε το μείγμα με τα σοταρισμένα μανιτάρια και τη μισή ποσότητα κεφαλογραβιέρας και ανακατέψτε. Αδειάστε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, περιχύστε με την κρέμα γάλακτος, πασπαλίστε την επιφάνεια με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και το μπέικον και σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά, ξεσκεπάστε και ψήστε άλλα 7-8 λεπτά για να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.





Chili con carne με λουκάνικα

chili_con_carne_me_loykanika.jpg


Για 4 μερίδες

  • 400 γρ. χοιρινά λουκάνικα ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 2 χρωματιστές πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. ντομάτες τριμμένες
  • 200 γρ. βρασμένα κόκκινα φασόλια
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρος
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 2 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
Σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές στο ελαιόλαδο και προσθέστε τα λουκάνικα. Ρίξτε μετά τις ντομάτες, τον κόλιαντρο, το κύμινο, το θυμάρι και την πάπρικα. Αλατίστε και μαγειρέψτε για 15 λεπτά. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέστε στο φαγητό τα φασόλια. Αφήστε τα στη φωτιά για 5 λεπτά ακόμα.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.404
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Συκώτι αλα βενετσιάνα​

  • προετοιμασία5 λεπτά
  • μαγείρεμα10 λεπτά
  • μερίδες4
Συκώτι αλα βενετσιάνα

Υλικά​


  • 2 φέτες συκώτι μοσχαρίσιο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ αλεύρι
  • λίγο φρέσκο θυμάρι
  • λίγο φασκόμηλο
  • 2 κ.σ σταφίδα μαύρη
  • 1/4 φλ. βαλσαμικό ξύδι
  • 1 κ.σ κρύο βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Για τη ριγανάδα​

  • 4 φέτες χωριάτικο ψωμί
  • λίγη ρίγανη αποξηραμένη
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο βαλσαμικό ξύδι
  • ανθό αλατιού

Για το συκώτι στο τηγάνι​

Για να φτιάξουμε το βενετσιάνικο συκώτι στο τηγάνι, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια για 10΄να *****ώσουν, ανακατεύοντας τακτικά.
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Πανάρουμε τις λωρίδες συκώτι. Τις τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τις προσθέτουμε στα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το σκόρδο να αρωματιστεί λίγο και το αφαιρούμε. το μπαλσάμικο.
Τηγανίζουμε το συκώτι για 2-3΄από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε τις σταφίδες και σβήνουμε με το μαλσάμικο.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα. Τέλος, προσθέτουμε το κρύο βούτυρο. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε πάνω στη ριγανάδα.

Για τη ριγανάδα​

Φρυγανίζουμε το ψωμί στο φούρνο ή στη σχάρα μέχρι να ροδίσει.
Χτυπάμε το λάδι με το μπαλσάμικό, ραντίζουμε το ψωμί, πασπαλίζουμε ρίγανη και ανθό αλατιού και σερβίρουμε το συκώτι με τα καραμελωμένα κρεμμύδια πάνω στη ριγανάδα.

Πηγη www.argiro.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.404
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Χοιρινή τηγανιά με πράσο​

Πεντανόστιμη χοιρινή τηγανιά με πράσο που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό!​


https://www.argiro.gr/recipe/xoirini-thgania-me-praso/#popup-registration
Χοιρινή τηγανιά με πράσο

Αυτή η χοιρινή τηγανιά με πράσο, έχει τέτοια λαχταριστή μυρωδιά που σε προϊδεάζει κατάλληλα για την απίστευτη γεύση... περισσότερα

Υλικά​

Για την κρασάτη χοιρινή τηγανιά με πράσο
  • 800 γρ. χοιρινό (από τη σπάλα) κομμένο σε μπουκιές
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 μεγάλο πράσο (το άσπρο μέρος) ψιλοκομμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη χοιρινή τηγανιά​

Βάζουμε πρώτα σε ένα μπολ το κρέας.
Το πασπαλίζουμε με το μπούκοβο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.
Τα ανακατεύουμε καλά.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε γύρω γύρω το χοιρινό για 10 λεπτά.
Βγάζουμε και αφήνουμε σε μια πιατέλα το ροδισμένο κρέας για τη χοιρινή τηγανιά.
Ρίχνουμε στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι και το πράσο και τα αφήνουμε να μαραθούν για 2-3 λεπτά.
Ξαναβάζουμε το χοιρινό κρέας στη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να μαγειρευτεί καλά το κρέας, να *****ώσει καλά και να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.404
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Corndogs

corndogs2.jpg


  • 8 λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης
  • 200 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 150 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 500 ml ξινόγαλα
  • 4 αυγά
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • αλάτι
  • λάδι για τηγάνισμα
  • μουστάρδα για το σερβίρισμα

Κρατήστε 4 κουταλιές από το αλεύρι για να αλευρώσετε τα λουκάνικα και βάλτε το υπόλοιπο σε ένα μπολ. Προσθέστε το καλαμποκάλευρο, την πάπρικα, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και λίγο αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε ξεχωριστά το ξινόγαλα με τα αυγά. Ρίξτε το υγρό μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατέψτε.

Περάστε ένα καλαμάκι κατά μήκος κάθε λουκάνικου και αλευρώστε τα. Βουτήξτε τα στον χυλό και τηγανίστε τα σε καυτό λάδι. Σερβίρετε με μουστάρδα.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.404
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Σαρδέλα μαρινάτη με κουκουνάρια, μέλι και μουστάρδα στον φούρνο​

Συνδυασμός σαρδέλας με γλυκόξινες πινελιές! Μια έμπνευση που θα ζήλευε και το καλύτερο μεζεδοπωλείο!

1675451651855.png

30' προετοιμασία
13' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 13'

Υλικά​

Μερίδες: 6
  • 1.200 γρ. περίπου φρέσκες σαρδέλες, μέτριου μεγέθους
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός ή δυόσμος (τα φύλλα)
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κριθαροκουλούρα (ή άλλα παξιμάδια της αρεσκείας μας) τριμμένη στον πολυκόφτη ή τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία​

  1. Για να φτιάξουμε μαρινάτες σαρδέλες στον φούρνο, αρχικά καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τις σαρδέλες. Με το ένα χέρι πιάνουμε το σώμα της σαρδέλας και με το άλλο τραβάμε το κεφάλι της προς τα κάτω, αποχωρίζοντάς το από το σώμα.
  2. Σέρνουμε το δείκτη μας κατά μήκος της κοιλιάς του ψαριού και μέχρι την ουρά, τραβώντας προς τα έξω το κεντρικό κόκαλο και τα εντόσθια.
  3. Ανοίγουμε τη σαρδέλα στη μέση και αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα από εντόσθια και από την κεντρική ραχοκοκαλιά.
  4. Ξεπλένουμε τα φιλέτα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και την πάπρικα, αν τη χρησιμοποιήσουμε.
  6. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φιλέτα σαρδέλας.
  7. Τα γυρνάμε, να βραχούν καλά από όλες τις πλευρές.
  8. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  10. Στραγγίζουμε ελαφρώς τα φιλέτα σαρδέλας από τη μαρινάδα και τα βάζουμε, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα λαδωμένο ταψί που να τα χωράει σε μονή στρώση.
  11. Τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα που έχει μείνει στο μπολ και πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και τα τριμμένα παξιμάδια.
  12. Ψήνουμε για 12 - 13 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ώσπου να ροδίσουν οι σαρδέλες.
  13. Σερβίρουμε τις μαρινάτες σαρδέλες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.404
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Πώς να φτιάξετε την πιο γευστική μπρουσκέτα​

mprousketa


Ταιριάζουν σε κάθε εποχή, είναι γευστικές και μπορείτε να τις φτιάξετε με πολλούς τρόπους. Αρκεί να δώσετε προσοχή στα βασικά σημεία τους.​

Επιλέξτε το σωστό ψωμί
Το ψωμί αποτελεί είναι η βάση της μπρουσκέτας και είναι σημαντικό στοιχείο της. Στην Ιταλία χρησιμοποιούν ψωμί Τοσκάνης που παρασκευάζεται χωρίς αλάτι, αλλά στην Ελλάδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωριάτικο ψωμί με μαγιά, κόβοντάς το σε φέτες 1,5 εκατοστού και φρυγανίζοντάς το. Η καλύτερη μπρουσκέτα, λένε, πρέπει να έχει στο βάθος γεύση καπνού και γραμμές σχάρας αποτυπωμένες πάνω στο ψωμί.

Αξιοποιήστε το σκόρδο
Το σκόρδο δίνει άρωμα και έξτρα γεύση και είναι σημαντικό να το χρησιμοποιήσετε. Το ιδανικό είναι να τρίψετε μισή σκελίδα ανά ψωμάκι, έτσι ώστε να δώσει ένταση στις υπόλοιπες γεύσεις, χωρίς να τις καλύψει.

Προσέξτε την ντομάτα
Προτιμήστε τις μεγάλες και βαθυκόκκινες ντομάτες, οι οποίες ξεφλουδισμένες κάνουν ακόμη πιο ζουμερή την μπρουσκέτα (για καλύτερα αποτελέσματα, μάλιστα, τις κόβουν στα 4 και τις βάζουν για λίγο σε νερό που βράζει, έτσι ώστε η φλούδα τους να φύγει εύκολα). Υπάρχει επίσης και η εναλλακτική που προσφέρουν τα ντοματίνια, τα οποία απλώς κόβονται στη μέση χωρίς ξεφλούδισμα.

Κόψτε την ντομάτα σας, μαρινάρετε για 10 λεπτά σε ελαιόλαδο με βασιλικό και καρυκεύματακαι τοποθετήστε την πάνω στη σκορδάτη φέτα ψωμιού, με την προσθήκη λίγου αλατιού και ελαιόλαδου.

Αν θέλετε να συνοδεύσετε την μπρουσκέτα σας με το κατάλληλο κρασί, επιλέξτε ελαφριά λευκά, φρέσκα και φρουτώδη. Τα ροζέ και τα ελαφριά κόκκινα επίσης ταιριάζουν.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.404
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Μπουρεκάκια με σαλάμι και τυρί​


Μπουρεκάκια με σαλάμι και τυρί

Υλικά​

  • 1 /2 φλ. ηλιέλαιο
  • 1 /2 φλ. χλιαρό γάλα
  • 1 /2 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 /2 κ. σ. ξύδι
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. μαγιά στιγμής
  • 200 γραμ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • παπαρουνόσπορο ή μαύρο σουσάμι

  • Για τη γέμιση​

  • 8 φέτες σαλάμι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Μπουρεκάκια​

Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, το χλιαρό γάλα (όχι πάνω από 35°C), τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι και τη μαγιά.

Τα ανακατεύουμε μέχρι διαλυθούν και να φτιάξουμε τη ζύμη μας για μπουρεκάκια με σαλάμι και τυρί.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και λίγο λίγο το προσθέτουμε ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.

Όταν μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα, τη χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια ομοιόμορφα, σε μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού.

Η ζύμη για τα μπουρεκάκια με σαλάμι και τυρί, πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και αρκετά λαδερή.

Πιάνουμε ένα κομμάτι ζύμης.

Πατάμε τη ζύμη ανάμεσα στις παλάμες μας να πλατύνει.

Βάζουμε σε κάθε μπουρέκι από λίγο σαλάμι και λίγο τυρί.

Κλείνουμε καλά τις ενώσεις.

Βάζουμε αραιά τα μπουρεκάκια σε λαδωμένο ταψί, με την ένωση προς τα κάτω.

Όταν τα τελειώσουμε και τα 12, τα αλείφουμε με ένα πινέλο με γάλα ή με διάλυμα αυγού.

Πασπαλίζουμε με μαυροσίσαμο ή γλυκάνισο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Μπορείς να τα έχεις έτοιμα γεμισμένα στην κατάψυξη και να τα ψήσεις τελευταία στιγμή.
 

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.142
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)

Μπουρεκάκια με σαλάμι και τυρί​


Μπουρεκάκια με σαλάμι και τυρί

Υλικά​

  • 1 /2 φλ. ηλιέλαιο
  • 1 /2 φλ. χλιαρό γάλα
  • 1 /2 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 /2 κ. σ. ξύδι
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. μαγιά στιγμής
  • 200 γραμ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • παπαρουνόσπορο ή μαύρο σουσάμι

  • Για τη γέμιση​

  • 8 φέτες σαλάμι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Μπουρεκάκια​

Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, το χλιαρό γάλα (όχι πάνω από 35°C), τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι και τη μαγιά.

Τα ανακατεύουμε μέχρι διαλυθούν και να φτιάξουμε τη ζύμη μας για μπουρεκάκια με σαλάμι και τυρί.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και λίγο λίγο το προσθέτουμε ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.

Όταν μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα, τη χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια ομοιόμορφα, σε μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού.

Η ζύμη για τα μπουρεκάκια με σαλάμι και τυρί, πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και αρκετά λαδερή.

Πιάνουμε ένα κομμάτι ζύμης.

Πατάμε τη ζύμη ανάμεσα στις παλάμες μας να πλατύνει.

Βάζουμε σε κάθε μπουρέκι από λίγο σαλάμι και λίγο τυρί.

Κλείνουμε καλά τις ενώσεις.

Βάζουμε αραιά τα μπουρεκάκια σε λαδωμένο ταψί, με την ένωση προς τα κάτω.

Όταν τα τελειώσουμε και τα 12, τα αλείφουμε με ένα πινέλο με γάλα ή με διάλυμα αυγού.

Πασπαλίζουμε με μαυροσίσαμο ή γλυκάνισο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Μπορείς να τα έχεις έτοιμα γεμισμένα στην κατάψυξη και να τα ψήσεις τελευταία στιγμή.
Πουσαι Λακια να πας στο master chef....
Tο χεις κατά πως φαίνεται.....

Στάλθηκε από το SM-N975F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Top Bottom