Νέα πειραματική επίστρωση

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
27.229
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Νέα πειραματική επίστρωση υπόσχεται σχεδόν μηδενικές τριβές​

169f4eb0b8c061d355dd5dd9a9a49f4e_XL.jpg

Μια νέα μεθοδολογία για τη δραστική μείωση της τριβής σε μεταλλικές επιφάνειες από αμερικανικό πολυτεχνείο μπορεί να φέρει επανάσταση.

Η μελέτη του καθηγητή Δρ. Winston Soboyejo και του συνεργάτη του, Δρ. Tabiri Kwayie Asumadu, από το SUNY Polytechnic Institute της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) έχει τίτλο "Ανθεκτική Μακροσκοπική Υπερλιπαντικότητα σε Μεταλλικές Επιφάνειες με Επίστρωση Άνθρακα" και πίσω από τον αναλυτικό τίτλο κρύβει μια ανακάλυψη που υπόσχεται πρακτικά τον μηδενισμό της τριβής μεταξύ δύο κινούμενων μεταλλικών επιφανειών.

Η προτεινόμενη διαδικασία αφορά την επίστρωση της μεταλλικής επιφάνειας με νανοκρυστάλλους άνθρακα που προήλθαν από το φυτό κασάβα (ενδημικό στη Νότια Αμερική) μέσω μιας καινοτόμου διαδικασίας επεξεργασίας βιοαποβλήτων σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτοί οι νανoκρύσταλλοι γεμίζουν κάθε μικρή σχισμή στην επιφάνεια του μετάλλου και σταδιακά σχηματίζουν ένα φιλμ γραφίτη που δίνει στο υλικό συντελεστή τριβής της τάξης του 0.003, δηλαδή πρακτικά μηδενική τριβή, έχοντας δοκιμαστεί από τους ερευνητές σε κράματα ατσαλιού, τιτανίου και νικελίου.

Η συλλογή των νανοκρυστάλλων άνθρακα από τα φυτά γίνεται με μια διαδικασία χαμηλού κόστους και η χρήση της ως αντιτριβική επίστρωση στο υλικό έχει ένα ακόμη σπουδαίο πλεονέκτημα: μεγάλη διάρκεια ζωής.

Η παραπάνω ανακάλυψη μπορεί να έχει τεράστια οφέλη σε πολλές βιομηχανίες, καθώς η εξάλειψη των τριβών σε μηχανήματα με κινητά μέρη ακουμπά σχεδόν τα πάντα.

Φυσικά για τη βιομηχανία οχημάτων θα συνιστά μιαν επανάσταση οδηγώντας σε μηχανικά μέρη με πολύ ανώτερη αντοχή στον χρόνο αλλά και οικονομικότερη λειτουργία καθώς, όπως ενδεικτικά αναφέρεται στη μελέτη, πάνω από το 30% των καυσίμων που καταναλώνονται παγκοσμίως για την κίνηση οχημάτων ξοδεύονται για να υπερνικήσουν τριβές.

Πηγή: SUNY Polytechnic Institute
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.721
Μοτοσυκλέτα
Tracer 9, F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Πολύ ενδιαφέρον.
Ελπίζω να μην βρεθούν οι κ.κ. Δρ. Winston Soboyejo και Δρ. Tabiri Kwayie Asumadu σε κάνα χαντάκι ......
 
Top Bottom