Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης ΕΚΑΒ

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
27.392
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης​

Οι μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούνται διεθνώς, από όλα τα σύγχρονα Συστήματα Ιατρικών Επειγόντων, για δύο λόγους.
  • Αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών συνθηκών στα κέντρα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.
  • Ταχεία ανταπόκριση σε κρίσιμα περαστικά, στον προβλεπόμενο χρόνο κάτω των 5 λεπτών, με την διαθεσιμότητα των ασθενοφόρων να μην το επιτρέπει.
Το Τμήμα ξεκίνησε την λειτουργία του το 1996, με τις μοτοσυκλέτες να στελεχώνονται με οδηγό και ιατρό Επείγουσας Ιατρικής. Έκλεισε τον κύκλο του το 2007 και τρία χρόνια αργότερα, το 2010, ξεκίνησε από την αρχή, με τις μοτοσυκλέτες να στελεχώνονται με πτυχιούχους Διασώστες.

Η λειτουργία του στηρίχτηκε σε διεθνή πρότυπα και συγκεκριμένα της αντίστοιχης Υπηρεσίας του Λονδίνου (NHS/LAS). Κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας, τα οποία παρουσιάστηκαν σε Διεθνή Ημερίδα, με προσκεκλημένους από την Υπηρεσία του Λονδίνου. Τα ετήσια αποτελέσματα, παρουσιάστηκαν 14 μήνες αργότερα, σε Διεθνές Συνέδριο Επειγόντων, στην Θεσσαλονίκη.

Σήμερα στην Αθήνα λειτουργούν 15 μοτοσυκλέτες, καλύπτονται τρεις Τομείς, στην πρωινή και απογευματινή βάρδια. Κεντρικός, Νότια και Δυτικά Προάστια. Εκ περιτροπής και ανάλογα με τις εφημερίες των Νοσοκομείων, οι οποίες επηρεάζουν την διαθεσιμότητα των ασθενοφόρων, καλύπτεται το Κέντρο του Πειραιά. Την Θερινή Περίοδο, ο Τομέας Νοτίων Προαστίων, μεταφέρεται στην Παραλιακή Ζώνη αυτών των προαστίων. Ζεύγη μοτοσυκλετών, κατά την θερινή Περίοδο, καλύπτουν τουριστικούς προορισμούς (Κέρκυρα, Ρόδος, Χαλκιδική κλπ).

Η ταχύτητα του μέσου δεν στηρίζεται στην επικίνδυνη οδήγηση, αλλά στην ίδια την ευελιξία του, γι’ αυτό ο δείκτης ατυχημάτων του Τμήματος έως σήμερα είναι μηδενικός.

Ο ρόλος των μοτοσυκλετών είναι πολλαπλός.
• Ταχεία ανταπόκριση, σε κρίσιμα συμβάντα, ιδίως καρδιολογικά, με αποτέλεσμα την επιτυχή ανάταξη περισσότερων ανακοπών, σε σύγκριση με την περίοδο χωρίς λειτουργία μοτοσυκλετών.
• Βοήθεια σε ασθενοφόρο, ιδίως σε περιπτώσεις ατυχημάτων με πολλά θύματα.
• Αποσαφήνιση κλήσεων για μεταφορά ασθενούς, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της διαθεσιμότητας των ασθενοφόρων, τα οποία πλέον μπορούν να απασχολούνται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.
• Κάλυψη ειδικών συμβάντων τα οποία απασχολούσαν για πολύ χρόνο ασθενοφόρα, όπως απειλές αυτοκτονίας, ή φωτιές με πιθανά θύματα.
• Κάλυψη διαδηλώσεων και θυμάτων στο κέντρο αυτών, συμβάντα στα οποία δεν μπορούσαν με ευκολία να προσεγγίσουν τα ασθενοφόρα.
• Κάλυψη αθλητικών εκδηλώσεων, λόγω της δυνατότητας κίνησης στο πλήθος, παρακολούθησης δρομέων κλπ.

Το Τμήμα στελεχώνεται αποκλειστικά, με Διασώστες, πτυχιούχους ΙΕΚ ΕΚΑΒ και κατόχους διεθνών πιστοποιήσεων (ERC/BLS, ILS, ALS – PHTLS, PALS), οι οποίοι επανεκπαιδεύονται διαρκώς.

Μοτοσυκλέτες λειτουργούν σε αρκετές πόλεις της Χώρας, ανάλογα με τις ανάγκες, σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Σέρρες, Λάρισα, Βόλος, Κρήτη.
Η ασφάλεια των Διασωστών – αναβατών διασφαλίζεται με πλήρεις στολές ατομικής προστασίας υψηλών προδιαγραφών, τις οποίες παρέχει το ΕΚΑΒ.

Ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνει:


– Διαγνωστικό monitor 12 απαγωγών.
– Παλμικό οξύμετρο, πιεσόμετρο, στηθοσκόπιο, σακχαρόμετρο, φορητή αναρρόφηση.
– Πλήρες κιτ αεραγωγού, με ασκό ενηλίκων, παίδων, με στοματοφαρυγγικούς αεραγωγούς και λαρυγγικές μάσκες όλων των μεγεθών.
– Κιτ τραύματος, εγκαυμάτων, τοκετού.
– Σετ φλεβοκέντησης με τους αντίστοιχους ορούς.
– Αερονάρθηκες, αυχενικά κολάρα.
-Φιάλη Ο2, με μάσκες χορήγησης.

Πηγη www.ekab.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
27.392
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης ΕΚΑΒ - Σωτήριες και αυτή την εβδομάδα​

d0d09cee6dfa524c291c664f5b5f7b7d_XL.jpg

Καταλυτική αποδείχθηκε για άλλη μια φορά,η επιχειρησιακή δράση των Μοτοσυκλετών Ταχείας Ανταπόκρισης,στην Ανατολική Αττική.
Πιο συγκεκριμένα,σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τετάρτης, στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στη Β´Είσοδο του Νέου Βουτζά.Όλα έγιναν όταν ένα ΙΧ όχημα,με τρεις επιβαίνοντες νεαρής ηλικίας, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού.

Μέσα σε 3 λεπτά η μοτοσυκλέτα (Μ28) που κάλυπτε την περιοχή της Νέας Μάκρης, έφτασε στο σημείο και ο Διασώστης, με τη συνδρομή πυροσβεστών και αστυνομικών,προχώρησε στον απεγκλωβισμό των τραυματιών και παρείχε την καθιερωμένη επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, με αποτέλεσμα την έγκαιρη και ασφαλή διακομιδή των τριών νεαρών τραυματιών, με ισάριθμα ασθενοφόρα, στο εφημερεύων νοσοκομείο.
εκαβμοτο24β.jpg

Αντίστοιχα, το πρωί της Πέμπτης, η μοτοσυκλέτα που κάλυπτε την περιοχή (Μ57), κλήθηκε να αντιμετωπίσει παρολίγον πνιγμό 80χρονου άνδρα, στην παραλία της Ραφήνας. Ο ναυαγοσώστης και οι λιμενικοί που βρίσκονταν στο σημείο είχαν ανασύρει τον ηλικιωμένο άνδρα από τη θάλασσα και είχαν ξεκινήσει την παροχή πρώτων βοηθειών.

Με την άφιξη του Διασώστη-Μοτοσυκλετιστή στο σημείο, ξεκίνησε η εκτίμηση και αντιμετώπιση του αιμοδυναμικά ασταθούς άνδρα, με αναρρόφηση και ακινητοποίηση της ΑΜΣΣ, χορήγηση Ο2 με μάσκα μη επανεισπνοής,τοποθέτηση φλεβικής γραμμής και χορήγηση υγρών, νευρολογική εκτίμηση και προστασία από την υποθερμία, με αποτέλεσμα την διακομιδή εν ζωή στο εφημερεύον νοσοκομείο, από τους συνάδελφους Διασώστες του ασθενοφόρου.

Πηγή & Φωτογραφίες: EKAB Facebook
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
27.392
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ έσπευσαν σε σύγκρουση φορτηγού με αμαξοστοιχία​

21e14716aec4728ee1c97dccd2e882e9_XL.jpg

Τη σημασία της άμεσης απόκρισης για πρώτες βοήθειες έδειξαν ξανά οι Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ.

Χτες. Τρίτη 30/7/, άμεση ήταν η ανταπόκριση του ΕΚΑΒ Χαλκίδας, όταν για άγνωστο λόγο, φορτηγό εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε με αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα - Αθήνα. Στο σημείο έφτασαν μέσα σε λίγα λεπτά η Μοτοσικλέτα Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, που καλύπτει τον τομέα Χαλκίδας (Μ23) και το ασθενοφόρο (ΕΜ3).

Τρεις τραυματίες διεκομίσθησαν άμεσα στο Γ.Ν. Χαλκίδας, φέροντας ελαφρά τραύματα και χωρίς η κατάσταση τους να εμπνέει κάποια ανησυχία.

Πηγή: Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ
 
Top Bottom