MotoGP: Οι αναβάτες ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους μια φορά ανά τρία λεπτά!

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.292
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

MotoGP: Οι αναβάτες ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους μια φορά ανά τρία λεπτά!​




Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα που σχετίζεται με το οφθαλμικό σύστημα των αναβατών των MotoGP και τη λειτουργία των ματιών τους κατά τη διάρκεια των αγώνων, πραγματοποίησε η Driving Vision Science (DVS) για λογαριασμό της φαρμακευτικής εταιρείας που εξειδικεύεται στον τομέα της οφθαλμολογίας, SIFI

Η έρευνα διενεργήθηκε σε συνεργασία με την ομάδα LCR Honda. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα που σχετίζονται με την όραση, μελετώντας από το 2015 τις αντιδράσεις του Cal Crutchlow και εν συνεχεία του Takaaki Nakagami. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα είναι άκρως εντυπωσιακά.
Σύμφωνα με αυτά λοιπόν ένας αναβάτης των MotoGP όταν οδηγεί τη μοτοσυκλέτα του στην πίστα, ανοιγοκλείνει τα μάτια του μια φορά περίπου κάθε τρία λεπτά, τη στιγμή που ένας φυσιολογικός άνθρωπος μέσα σε ένα λεπτό ανοιγοκλείνει τα μάτια του κατά μέσο όρο 15 με 20 φορές!
Αυτό, σύμφωνα με την έρευνα, οφείλεται στις ακραίες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι αναβάτες κατά τη διάρκεια των αγώνων, όπως το οπτικό στρες, η φυσική και η πνευματική συγκέντρωση, αλλά και του μικροκλίματος που δημιουργείται εντός του κράνους.
Στην πίστα του Sachsenring για παράδειγμα, ένας αναβάτης μπορεί να πραγματοποιήσει δύο γύρους δίχως να ανοιγοκλείσει τα μάτια του ούτε μια φορά.

Στόχος της έρευνας είναι να εξελίξει συγκεκριμένες λύσεις και μέσα στα επόμενα χρόνια να δοκιμάσει μια σειρά από προϊόντα ικανά να βελτιώσουν την όραση ανθρώπων που είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω διασκέδασης παρουσιάζουν μεγάλο οπτικό στρες και οφθαλμική καταπόνηση.
Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λόγος που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας είναι η λίπανση του βολβού του ματιού και η προστασία του από τη σκόνη και τα επιβλαβή μικροαντικείμενα. Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη εξήγηση την οποία δίνουν Ιάπωνες επιστήμονες και η οποία δημοσιεύθηκε το 2012 στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences». Βάσει αυτής, ένας άλλος σημαντικός λόγος που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας συχνά, είναι γιατί αυτό μας βοηθά να συγκεντρωθούμε αποτελεσματικότερα.

Πηγη https://2wo.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.292
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Μελέτη δείχνει τη θαυμαστή προσαρμογή του σώματος των πιλότων MotoGP στις ακραίες τελικές ταχύτητες!​


046fcd1c36bc9944eb551b3235134804_XL.jpg

Οι ταχύτητες που αναπτύσσουν οι πρωτότυπες μοτοσυκλέτες του MotoGP, έχουν αναγκάσει το σώμα των πιλότων να προσαρμοστεί σε αυτούς τους ρυθμούς. Μία πρόσφατη μελέτη μάλιστα, δείχνει πως οι οδηγοί της μεγάλης κατηγορίας ανοιγοκλείνουν πολύ πιο αραιά τα μάτια τους από έναν καθημερινό άνθρωπο!
Το ξεκίνημα της περασμένης σεζόν, στο Qatar, έκρυβε ένα εξωπραγματικό ρεκόρ τελικής ταχύτητας στη μεγάλη κατηγορία του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Ήταν τότε που ο Johann Zarco, πάνω στην Ducati της Pramac Racing, κατάφερε να καταγράψει το απίστευτο 362.4χλμ/ώρα!!
Αν το αναλύσουμε, αυτό σημαίνει ότι ο Γάλλος έκανε περίπου 100 μέτρα μέσα σε ένα δευτερόλεπτο!

Ένας φυσιολογικός άνθρωπος ανοιγοκλείνει τα μάτια του μέσα σε περίπου 15 εκατοστά του δευτερολέπτου. Σε τέτοιες ταχύτητες, ο οδηγός λογικά δεν θα έβλεπε τίποτα για περίπου 15 μέτρα μέσα στην πίστα!
Meleth-Prosarmogh-Swma-MotoGP-hjk2.jpg

Τρομακτικό; Σίγουρα για τους περισσότερους από εμάς ναι. Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει πως οι πιλότοι της μεγάλης κατηγορίας και το σώμα τους, έχει προσαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες!

Τα τελευταία έξι χρόνια, η Ιταλική Φαρμακοβιομηχανία Sifi, διεξάγει πειράματα και κάνει μελέτες, βοηθώντας μας να εξηγήσουμε πως προσαρμόζονται τα μάτια των πιλότων του MotoGP σε αυτές τις συνθήκες.
Η εξέταση ξεκίνησε στα τέλη του 2015, με τον Cal Crutchlow και μέσα σε διάστημα τριών ετών μπήκε στο πείραμα και ο ομόσταυλός του στην LCR, Takaaki Nakagami.
Το 2018 η έρευνα συμπεριέλαβε και αναβάτες από τις μικρότερες κατηγορίες του πρωταθλήματος, την Moto2 και την Moto3.

Η ρουτίνα της κάθε εξέτασης περιελάμβανε επίσκεψη και έλεγχο του οδηγού πριν τον κάθε αγώνα, αλλά και 30 λεπτά μετά το τέλος αυτού.
Οι μελέτες έδειξαν ότι οι αναβάτες ή καλύτερα το σώμα τους παρέμενε σε αγωνιστικό ρυθμό ακόμα και αρκετά μετά το πέσιμο της καρώ σημαίας!

Meleth-Prosarmogh-Swma-MotoGP-hjk3.jpg

Τα πρώτα συμπεράσματα ήταν ότι όλοι οι οδηγοί, όλων των κατηγοριών, έχουν προσαρμοστεί σε αυτές τις ταχύτητες, με αποτέλεσμα να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους σε διαστήματα πολύ πιο αραιά από τα 4-6 δευτερόλεπτα ενός φυσιολογικού ατόμου.
Μάλιστα, ειδικά οι πιλότοι της μεγάλης κατηγορίας, το κενό ανάμεσα στην πρώτη φορά που ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους και στη δεύτερη ήταν πιο αραιό από τους οδηγούς της Moto2/Moto3.
O Carlos Chines, ένας εκ των ιδρυτών της Sifi, πιστεύει ότι η σχετική έρευνα είναι ακόμα στην αρχή της κι έχει ακόμα πολλά να μας δείξει.
Είναι πολλά ακόμα που έχουμε να μάθουμε, όπως επισημαίνει ο Ιταλός, για τις διαφορές ανάμεσα στα μάτια ενός φυσιολογικού ατόμου και σε αυτά ενός πιλότου MotoGP.

Ένα από τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών είναι και εξειδικευμένες προπονήσεις για τα μάτια, που ίσως ενσωματωθούν στην καθημερινότητα των οδηγών μέσα στο 2022 ή το 2023!

Πηγη www.bikeit.gr
 
Top Bottom