Aλλα Μοτερια.....

Buckley

member
Δημοσιεύσεις
860
Ηλικία
58
Περιοχή
Αθήνα
Μοτοσυκλέτα
Husky wr 390
Όνομα
Παναγιώτης

Mercedes 280 SL: Ταξιδεύοντας στο χρόνο!​


Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου είναι στα 1.360 κιλά και περίπου 48 κιλά ζυγίζει το hard top. Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης οροφής βέβαια, όπως ίσως θα έχετε αντιληφθεί παρατηρώντας την, είναι στην αεροδυναμική, μιας και το περίεργο σχήμα της και το μεγάλο ύψος της μεταφράζονται σε χειρότερο αεροδυναμικό συντελεστή από εκείνον που έχει όταν συνδυάζεται με υφασμάτινη κουκούλα.
Μπαίνουμε με αποφασιστικότητα στο εσωτερικό και πραγματικά νιώθουμε ότι μπορούμε να δούμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, εξαιτίας των μεγάλων γυάλινων επιφανειών. Όλα λειτουργούν άψογα, οπότε μας δίνουν το «αγχολυτικό» δικαίωμα να απολαύσουμε το μαγικό ταξίδι στο χρόνο. Το αυτοκίνητο ποτέ δεν ήταν τόσο σπορ όσο, για παράδειγμα, η Jaguar E-Type ίδιας εποχής, για την οποία διαβάσατε στο τεύχος 4Τ Απριλίου, προσέφερε όμως έναν ιδανικό συνδυασμό, τον οποίο μας αποκαλύπτει ακόμη και τώρα, που είμαστε μαζί της στο γοητευτικό κομμάτι των δρόμων στην Αττική.
Mercedes 280 SL

Όλα λειτουργούν άψογα, οπότε μας δίνουν το “αγχολυτικό” δικαίωμα να απολαύσουμε το μαγικό ταξίδι στο χρόνο.

Σε σχέση με τον κινητήρα, σε αυτή την έκδοση η αύξηση της διαμέτρου των κυλίνδρων σε 86,5 χιλιοστά έφερε την αύξηση του μήκους του μπλοκ, και βέβαια του στροφαλοφόρου, του επικεφαλής εκκεντροφόρου και της κυλινδροκεφαλής, με όλα τα παραπάνω να έχουν ως συνέπεια την αύξηση του βάρους του αυτοκινήτου.
Παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα σε κάνει να χαμογελάς ακόμη και σήμερα. H ισχύς φτάνει στους 170 ίππους στις 5.750 σ.α.λ. και η ροπή στα 240 Nm στις 4.500 σ.α.λ., νούμερα που της εξασφάλιζαν επιδόσεις επιπέδου 9,4 δλ. για την επιτάχυνση από στάση και ως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα και τελική ταχύτητα περίπου 200 χλμ./ώρα. Σημειώστε ότι στα αυτοκίνητα για τις HΠA η ισχύς δεν ξεπερνούσε τους 155 ίππους, λόγω των αυστηρών προδιαγραφών εκπομπής ρύπων.
Mercedes 280 SL

Τεχνολογικό highlight για την εποχή της, στον τομέα του κατά τα άλλα συμβατικής τεχνολογίας μοτέρ με δύο βαλβίδες ανά κύλινδρο και με μόνο έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής, ήταν χωρίς αμφιβολία το σύστημα άμεσου μηχανικού ψεκασμού. O κινητήρας συνδυαζόταν στο 90% των περιπτώσεων με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, όπως του αυτοκινήτου της δοκιμής μας (από πάνω έως κάτω: 2, 3, 4, N, R και P), ενώ για τους λάτρεις των μηχανικών κιβωτίων υπήρχαν δύο εναλλακτικές: το 5άρι της ZF, που συνδυαζόταν με μπλοκέ διαφορικό και ήταν διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας -από την περίοδο παραγωγής της 250 SL-, και το πιο σύνηθες 4 σχέσεων, κατασκευής Mercedes.
Δεν είναι όμως μόνο ο εξαιρετικός συνδυασμός κινητήρα και αυτόματου κιβωτίου, αλλά και τα καλά φρένα (σ.σ.: κορυφαία για εκείνην την εποχή – δίσκοι 273 χλστ. εμπρός και 279 πίσω), ό,τι επισημαίνεις οδηγώντας την εξαιρετική Mercedes 280 SL της δοκιμής μας. Ο τομέας των αναρτήσεων δουλεύτηκε τότε με τρόπο, ώστε να συνδυάζεται με ράντιαλ ελαστικά. Η ιστορία αναφέρει ότι ο υπεύθυνος της Mercedes, Pούντολφ Oύλενχαου, είχε πιέσει πολύ έντονα τις εταιρείες ελαστικών Continental και Michelin να εξελίξουν ελαστικά που θα ταίριαζαν ιδανικά με το χαρακτήρα της SL.
Mercedes 280 SL

Mercedes 280 SL: GT εποχής ακόμη και για το σήμερα​

Όλα παίζουν το ρόλο τους για να εξελιχθεί, και ελπίζουμε να αποτυπωθεί τόσο καλά μια παρουσίαση ενός κλασικού αυτοκινήτου και να καταφέρει το μοντέλο να μας ταξιδέψει στη δική του εποχή με τόση συνέπεια, λες και ζήσαμε στις μέρες του. Όταν είναι σε τέτοια άριστη κατάσταση, η δοκιμή -ιεροτελεστία για εμάς- μετατρέπεται σε απόλαυση, ενώ χαμογελάς ακόμα και την ώρα που την επιστρέφεις, κλείνεις το A/C και το αναλογικό ράδιο εποχής, στο οποίο εκτιμάς ακόμη και το χαρακτηριστικό «σκρατς» που ακούγεται, και θες να τη βολέψεις στο πάρκινγκ, με το έργο σου να γίνεται παιχνιδάκι από την ύπαρξη του υδραυλικού τιμονιού. Εξάρτημα σπάνιο για ένα σπορ αυτοκίνητο εκείνης της εποχής. Η «παγόδα» παραμένει ένα ωραίο GT, που συνδυάζει ιδανικά την οδηγική συμπεριφορά με την άνεση, την εργονομία, τον εξοπλισμό και την αξιοπιστία του «αστεριού» της αυτοκίνησης, ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα. Εμείς ονειρευόμαστε ότι ταξιδεύουμε μαζί της και σε άλλες πανέμορφες διαδρομές της χώρας μας μέσα από τα Ismailos Classics Tour, μαγεμένοι και από το αποτέλεσμα της ανακατασκευής!_ Μ. Σαλ.
Mercedes 280 SL

Mercedes SL (1963-1971)
H 230 SL ήταν το πρώτο μοντέλο της νέας γενιάς SL, που παρήγαγε η γερμανική εταιρεία σε τρεις εκδόσεις μεταξύ 1963-1971. Οι εκδόσεις της «παγόδας» που ακολούθησαν το 1967 (250 SL) και το 1968 (280 SL) δεν είχαν εμφανισιακές, αλλά μηχανικές διαφορές, που αφορούσαν την αύξηση της χωρητικότητας του κινητήρα από 2.308 κ.εκ. (150 ίπποι/196 Nm) σε 2.496 κ.εκ. (150 ίπποι/216 Nm) και 2.778 κ.εκ. (170 ίπποι/240 Nm), αντίστοιχα. Πουλήθηκαν συνολικά 48.912 αντίτυπα.

Πηγη www.4troxoi.gr
Του Ισμαήλου η αμερικανική εκδοση με τα άσχημα φανάρια.Στην ΑΜ φωτό ο πατέρας μου παραδίδει στο Χορν την πρώτη που έφτασε Ελλάδα 1963.
XOPN 230 sl.jpg
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.325
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Porsche 718 Cayman GT4 RS: Πολεμική μηχανή​



Η νέα Porsche 718 Cayman GT4 RS αποτελεί την κορυφαία έκφανση του κουπέ μοντέλου που απευθύνεται στους σκληροπυρηνικούς θιασώτες της σπορ οδήγησης. Εξ ου και οι «παραδοσιακές» αρετές πάνω στις οποίες βασίζεται, όπως το χαμηλό βάρος και η φυσική αναπνοή της κινητήριας μονάδας της.

Porsche 718 Cayman GT4 RS

Ο 4λιτρος και ατμοσφαιρικός flat-six κινητήρας, γνωστός από την αγωνιστική 911 GT3 Cup και την πολιτική 911 GT3, αποτελεί τον βασικό πόλο έλξης ενός σπορ αυτοκινήτου που έχει σχεδιαστεί για μέγιστη οδηγική απόλαυση. Με το όριο περιστροφής να αγγίζει τις 9.000 σ.α.λ., σε σύγκριση με την 718 Cayman GT4, η 718 Cayman GT4 RS έχει επιπλέον 80 ίππους, και συνολικά 500, με αποτέλεσμα χάρη στα 1.415 κιλά του αμαξώματος να προσφέρει μια αναλογία κιλών ανά ίππων της τάξης του 2,83.
Αυξημένη κατά 20 Nm είναι και η ροπή, που πλέον φτάνει τα 450 Nm.

Porsche 718 Cayman GT4 RS

Ανάμεσα στα εντυπωσιακά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της νέας 718 Cayman GT4 RS είναι οι εισαγωγές αέρα που βρίσκονται πίσω από τα παράθυρα οδηγού και συνοδηγού, οι οποίες βελτιώνουν τη ροή αέρα εισαγωγής και, ταυτόχρονα, «γεννούν» έναν συναρπαστικό θόρυβο, ακριβώς δίπλα στα αυτιά των επιβατών. Την ίδια στιγμή, οι χαρακτηριστικές εισαγωγές μπροστά από τους πίσω τροχούς έχουν διατηρηθεί με στόχο την ψύξη της κινητήριας μονάδας.

Porsche 718 Cayman GT4 RS


Το νέο σταθερό πίσω φτερό με τα αλουμινένια στηρίγματα αποτελεί επίσης ένα εξίσου χαρακτηριστικό στοιχείο της εξωτερικής σχεδίασης – πρόκειται για μια λύση που υιοθετήθηκε αρχικά στην 911 RSR GT και εν συνεχεία, για πρώτη φορά σε ένα αυτοκίνητο παραγωγής της Porsche, στην 911 GT3. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της, η νέα Porsche 718 Cayman GT4 RS παράγει περίπου 25% περισσότερη κάθετη δύναμη από την GT4 στη λειτουργία Performance που προορίζεται για χρήση σε πίστες αγώνων, χάρη στο χαμηλότερο κατά 30 χλστ. ύψος της, τους εντυπωσιακούς αεραγωγούς στους μπροστινούς θόλους των τροχών και την αεροδυναμικά βελτιστοποιημένη επένδυση κάτω από το αμάξωμα που «συνδέεται» με τον πίσω διαχύτη.
Porsche 718 Cayman GT4 RS

Όπως κάθε σύγχρονο μοντέλο της σειράς RS της Porsche, η νέα 718 GT4 RS διατίθεται αποκλειστικά με το κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη PDK της εταιρείας, που φυσικά διαθέτει paddles στο τιμόνι και τον παραδοσιακό επιλογέα στην κεντρική κονσόλα. Σύμφωνα με την Porsche, χάρη στις αστραπιαίες αλλαγές που εξασφαλίζει, η 718 Cayman GT4 RS επιταχύνει από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,4 δευτερόλεπτα (GT4 με PDK: 3,9 δευτερόλεπτα) και έχει τελική ταχύτητα 315 χλμ./ώρα (GT4 με PDK: 302 χλμ./ώρα), την οποία φτάνει σε 7η σχέση.
Porsche 718 Cayman GT4 RS

Η μείωση του συνολικού βάρους κατά 35 κιλά σε σχέση με την «απλή» GT4 επιτυγχάνεται χάρη στη χρήση πλαστικού ενισχυμένου με ανθρακονήματα (CFRP) για εξαρτήματα όπως το καπό και τα μπροστινά φτερά. Η χαμηλού βάρους… μοκέτα στο εσωτερικό εξοικονομεί επιπλέον κιλά, όπως και η μείωση της ποσότητας του μονωτικού υλικού στο σύνολο της καμπίνας. Ταυτόχρονα, το πίσω παράθυρο είναι κατασκευασμένο από ελαφρύ γυαλί, ενώ το εσωτερικό πάνελ πόρτας διαθέτει υφασμάτινες θηλιές ανοίγματος.
Porsche 718 Cayman GT4 RS

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σταθεί κανείς στη ρύθμιση RS της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ανάρτησης, στην επαναβαθμονόμηση της σκληρότητας των ελατηρίων καθώς και στις νέες αντιστρεπτικές δοκούς. Το προαιρετικό πακέτο Weissach προάγει έτι περαιτέρω τη δυναμική σχεδίαση της 718 Cayman GT4 RS με στοιχεία με φινίρισμα από ανθρακονήματα. Την ίδια στιγμή, οι απολήξεις από τιτάνιο μοιάζουν με εκείνες της Porsche 935, ενώ από το ίδιο υλικό είναι κατασκευασμένο και το roll-cage που βρίσκεται εγκατεστημένο στο εσωτερικό, στο πίσω μέρος της κατασκευής. Εδώ, το επάνω τμήμα του ταμπλό είναι επενδυμένο με το υλικό Race-Tex, ενώ ένα μεγάλο λογότυπο της Porsche είναι ενσωματωμένο στο πίσω παράθυρο.

Porsche 718 Cayman GT4 RS

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το πακέτο Weissach μπορούν να παραγγελθούν σφυρήλατες ζάντες μαγνησίου 20 ιντσών με επιπλέον κόστος, αντί για τις σφυρήλατες αλουμινένιες των 20 ιντσών της βασικής έκδοσης.
Porsche 718 Cayman GT4 RS


Porsche 718 Cayman GT4 RS: Στο Nurburgring

O Jörg Bergmeister, επίσημος δοκιμαστής και πρεσβευτής της Porsche, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει στην «Πράσινη Κόλαση» του Nurburgring-Nordschleife την ταχύτητα της πιο καθαρόαιμης «718» που κατασκευάστηκε ποτέ, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της κοσμείται από τα αρχικά «RS».
Όπως αναφέρει η εταιρεία, η νέα 718 Cayman GT4 RS κατάφερε να ολοκληρώσει έναν πλήρη γύρο στη διαδρομή μήκους 20,6 χλμ. της γερμανικής πίστας σε χρόνο 7 λεπτών και 4,511 δλ., επίδοση που είναι ταχύτερη κατά 23,6 δλ. σε σχέση με εκείνη της 718 Cayman GT4.
Σύμφωνα με την γερμανική εταιρεία, ο αντίστοιχος χρόνος για το μήκος της διαδρομής των 20,832 χλμ. του «μεγάλου» Nurburgring είναι 7:09.300.
Ιδού και τα σχετικά πειστήρια:


Πηγη www.4troxoi.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.325
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Τι θα λέγατε για ένα ολοκαίνουργιο Ford Escort Mk1 rally spec;​

253748792_10158154355425653_8361422936171443927_n.jpg
Το μοναδικό αυτοκίνητο που χρειαζόταν υαλοκαθαριστήρες στα πλαϊνά τζάμια είναι και πάλι εδώ.
254292770_10158154357350653_7662043470771262799_n.jpg
Δεν προλαβαίνουμε με τόσα resto mod που ξεφυτρώνουν σαν τις πέτρες ειδικής διαδρομής του ράλι Ακρόπολις, όμως αυτό εδώ αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά. Μοιάζει με ένα εργοστασιακό Ford Escort πρώτης γενιάς, όμως δεν είναι ούτε εργοστασιακό, ούτε καν Ford. Πάνω του δεν θα βρείτε ούτε ένα σήμα της Ford ή Escort, και αυτό γιατί είναι το αποτέλεσμα που έδωσε το μεράκι μιας παρέας Ουαλών.
254348823_10158154356420653_2050767520047125672_n.jpg
Η MST Cars and Motorsport Tools είναι μια μικρή ομάδα παθιασμένων με τα ιστορικά αυτοκίνητα ράλι, τόσο παθιασμένων που φροντίζει να φτιάχνει τα δικά της από λευκό χαρτί, ή μάλλον από σκέτη καρότσα. Έχοντας ήδη πειραματιστεί με το Escort Mk2, τώρα ήρθε η σειρά του ακόμα πιο ιστορικού Escort πρώτης γενιάς.
253767745_10158154355940653_3854045447133388758_n.jpg
Οι μηχανικοί της MST αναλαμβάνουν να φτιάξουν το δικό σας Escort σύμφωνα με τα γούστα σας, όποια κι αν είναι αυτά. Αρχικά υπάρχουν δύο επιλογές κινητήρα, ενας 2,5 λίτρων απόδοσης 200 ίππων κι ένας 2,8 λίτρων απόδοσης 380. Στα κιβώτια υπάρχουν επίσης δύο επιλογές, ένα παραδοσιακό μηχανικό σε διάταξη Η κι ένα σειριακό αγωνιστικό. Ακόμα και στο εσωτερικό υπάρχει η επιλογή ενός πολυτελούς σαλονιού με δερμάτινες επενδύσεις και ανέσεις ή ένα εντελώς σπαρτιατικό γύμνο εσωτερικό με εμφανείς τις λαμαρίνες.


Σε κάθε περίπτωση μπορούν να φτιάξουν το Escort Mk1 των ονείρων σας, είτε για διαγνωστική χρήση είτε για τον δρόμο. Εμφανισιακά όμως παραμένει πιστό στα 60s με τους φουσκωμένους θόλους και τις minilite ζάντες, ενώ κάτω από την κλασική εμφάνιση, κρύβονται σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα που περιλαμβάνουν από traction μέχρι launch control.
253948311_10158154355825653_5694747855339060167_n.jpg254544047_10158154357650653_2028419397262235374_n.jpg
Οι τιμές για το αναγεννημένο Escort Mk1 ξεκινούν από τις 85.000 λίρες προ φόρων για την πιο σπαρτιατική εκδοχή του ενώ ανάλογα με τις προτιμήσεις και τον πρόσθετο εξοπλισμό, η τιμή μπορεί να φτάσει αρκετές χιλιάδες παραπάνω. Για να φτιαχτεί ένα Escort από την MST απαιτείται περίπου ένας χρόνος εργασιών κάτι που είναι απολύτως λογικό μιας και μιλάμε για ένα 100% χειροποίητο αμάξι.

 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.325
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution II​

Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution II_04-1024x576.jpg

Η Mercedes μας θυμίζει την πρεμιέρα της εμβληματικής 190 E 2.5-16 Evolution II, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης πριν ακριβώς 30 χρόνια. Και μαζί μία διαφορετική εποχή της αυτοκίνησης.
Ήταν αρχές Μαρτίου του 1990 όταν η Mercedes έκανε το μεγάλο βήμα στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό την EVO II εκδοχή της 190 E 2.5-16, ένα street-legal αυτοκίνητο το οποίο παρήχθη σε μόλις 502 αντίτυπα εκτελώντας χρέη «αυτοκινήτου πιστοποίησης» για την καθαρόαιμη-αγωνιστική εκδοχή με την οποία το γερμανικό εργοστάσιο συμμετείχε στο γνωστό πρωτάθλημα DTM.

Mercedes 190 E 2.3-16 - Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution - Mercedes 190 E 2.3-16 Evolution II


Για τους απανταχού petrolheads μιας άλλης, ξεχασμένης ενδεχομένως εποχής, η Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution II ήταν το μοντέλο που άλλαξε εκ βαθέων την έως τότε συντηρητική αντίληψη του κοινού για το “Baby-Benz” μοντέλο της εταιρείας από τη Στουτγάρδη. Βασισμένη στην επιτυχημένη σειρά «201» των Γερμανών, η 190 E 2.5-16 Evolution II κόστιζε στην εγχώρια αγορά 115.259,70 μάρκα, ποσό τριπλάσιο από εκείνο που αντιστοιχούσε για την αγορά της «ταπεινής» 190 Ε 1.8 των 109 ονομαστικών ίππων.

Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution II



Σημείο αναφοράς για την 190 Ε 2.5-16 Evolution II ήταν αντίστοιχη Evolution, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας το 1989 αποτελώντας με τη σειρά της τη φυσική εξέλιξη της 190 Ε 2.3-16 του 1984. Αν μη τι άλλο, βασικός πόλος έλξης στην Evo II ήταν ο 4κύλινδρος Μ 102 κινητήρας της, ο οποίος απέδιδε 235 ίππους έχοντας ως ανώτατο όριο περιστροφής της 7.700 σ.α.λ. Υπό την εποπτεία του επικεφαλής του τμήματος εξέλιξης κινητήρων της εταιρείας Dr Jörg Abthoff και τη συμβολή των Rüdiger Herzog, Dag-Harald Hüttebräucker και Rudolf Thom, ο «2.5άρης» κινητήρας των Γερμανών απέκτησε, μεταξύ άλλων, τέσσερα αντί για οκτώ αντικραδασμικά αντίβαρα στον στροφαλοφόρο άξονα, μικρότερη διαδρομή κυλίνδρων (82,8 χλστ.) και μεγαλύτερη διάμετρο (97,3 χλστ.) σε σχέση με εκείνον της Evolution, ενσωματώνοντας παράλληλα για την περίσταση δύο καταλύτες.

Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution II


Αν μη τι άλλο, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της εξωτερικής περιβολής της Evo II ήταν η θηριώδης πίσω αεροτομή της. Σχεδιασμένη από τον Rüdiger Faul σε συνεργασία με τον καθηγητή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, Richard Läpple, διέθετε ένα αναδιπλούμενο πτερύγιο στο άνω τμήμα της – το κατώτερο μπορούσε με τη σειρά του να ρυθμιστεί ως προς την κλίση του. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ρυθμιζόμενο σε δύο θέσεις κατά τον διαμήκη άξονα ήταν και το εμπρός σπόιλερ. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της Evo II εκδοχής της 190 Ε 2.5-16, η μέγιστη τιμή της κάθετα παραγόμενης δύναμης στον εμπρός και πίσω άξονα ήταν αντίστοιχα 21,2 και 57,1 κιλά.




Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution II


Στο DTM το ντεμπούτο της Evo II των 373 ίππων έγινε στις16 Ιουνίου του 1990 στο Nurburgring, με την πρώτη νίκη να έρχεται στις 5 Αυγούστου στον αγώνα του Diepholz. Στις 15 Οκτωβρίου του ίδιου έτους (Hockenheim) όλοι οι εργοστασιακοί οδηγοί της Mercedes είχαν στη διάθεσή του τη νέα Evo II, ενώ το 1991 ο Klaus Ludwing κατακτά τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Το 1992 ο Γερμανός οδηγός κατακτά το στέμμα στο DTM μπροστά από τους Kurt Thiim and Bernd Schneider, με την Mercedes να αποσπά τη χρονιά αυτή τη νίκη στους 16 από τους 24 στο σύνολο αγώνες του θεσμού

Πηγη www.4troxoi.gr
 

Red Shogun

well know member
Δημοσιεύσεις
3.773
Ηλικία
25
Περιοχή
Βόλος
Μοτοσυκλέτα
Suzuki FL125
Suzuki V-Strom 650
Όνομα
Τάσος
Περιοχή
Βόλος
Ένα παλιό, αγαπημένο...



BMW M5 E39...




Και μάλιστα, η BMW για να το προμοτάρει, γύρισε και μια ταινία μικρού μήκους με την Μαντόνα:

 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.325
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Citroen SM: To αυτοκίνητο που ταξίδεψε από το μέλλον​

citroen-sm-1970-3_77761_380083_type13028.jpg

Το σενάριο της περίφημης ταινίας προέβλεπε την κατασκευή ενός οχήματος ικανού να ταξιδεύει τους επιβάτες στον χρόνο. Έτσι και η Citroen SM, κάνοντας την πρώτη εμφάνισή της στις αρχές του 1970, απέδειξε στον σύντομο βίο της ότι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της.

Ορμώμενη από την επιτυχία που γνώρισε η DS από τα πρώτα κιόλας βήματα στην ευρωπαϊκή αγορά, η Citroen ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1960 την εξέλιξη ενός δυναμικότερου και πολυτελέστερου τετράτροχου.
Το τολμηρό εγχείρημα των Γάλλων ονομάστηκε Project S και καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξής του ουδέποτε έκρυψε τη συγγενική του σχέση με την «Γαλλίδα Θεά» που είχε ήδη κατακτήσει τις καρδιές των φίλων της αυτοκίνησης.

Χρειάστηκε να περάσουν εννέα ολόκληρα χρόνια ώστε οι προσπάθειες της Citroen να τελεσφορήσουν και το Project S να πάρει σάρκα και οστά, πραγματοποιώντας μια λαμπρή πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο του 1970.
Με μήκος 4,9 μέτρα, μόλις δύο πόρτες και σαφείς σχεδιαστικές αναφορές στην DS και μάλιστα στην ανοιχτή εκδοχή του περίφημου «βατράχου», η Citroen SM δεν δυσκολεύτηκε να κλέψει την παράσταση. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι για κάθε τμήμα της SM αναπτύχθηκαν πολλές σχεδιαστικές εκδοχές από τις οποίες έγινε η τελική επιλογή.

Εξίσου εντυπωσιακός ήταν και ο θάλαμος επιβατών. Πολυτελής και άνετος, τουλάχιστον για τον οδηγό και τον συνοδηγό, δείχνει πρωτοποριακό ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα. Αίσθηση προκαλεί το οβάλ τιμόνι μιας ακτίνας, τα καλοσχεδιασμένα δερμάτινα καθίσματα, το πεντάλ του φρένου σε μορφή... φούσκας, και ο πληρέστατος πίνακας οργάνων.





Σε αυτόν κεντρική θέση έχουν το ταχύμετρο και το στροφόμετρο ενώ δεξιότερα βρίσκονται οι δείκτες της βενζίνης, της θερμοκρασίας και ένα όργανο με ενδεικτικές λυχνίες από το οποίο ο οδηγός μπορεί να ενημερωθεί ακόμα και για τη φθορά που παρουσιάζουν τα τακάκια.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο εξοπλισμός περιελάμβανε air condition και ηλεκτρικά παράθυρα γεγονός ιδιαίτερα ασυνήθιστο για ένα αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε το 1970.Στο εσωτερικό μέρος τα πράγματα ήταν εξίσου εντυπωσιακά.
Ας ξεκινήσουμε από το κινητήριο σύνολο, το οποίο εξελίχθηκε ειδικά για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Η Citroen αποτελούσε εκείνη την εποχή τον κύριο μέτοχο της Maserati και θέλοντας να προσθέσει κύρος και επιδόσεις στο νέο της δημιούργημα παραχώρησε την εξέλιξη του κινητήρα στους μηχανικούς της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.Αυτό που έκανε τη Citroen SM να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της εποχής της είναι τα μηχανικά της μέρη. Ο V6 κινητήρας της Maserati, η ανάρτηση, τα συστήματα διεύθυνσης και πέδησης είναι εκείνα που ακόμα και σήμερα αποτελούν αντικείμενα μελέτης.




Οι αρχικές σκέψεις για ένα V8 μηχανικό σύνολο γρήγορα εγκαταλείφθηκαν λόγω του αυξημένου μεγέθους του. Η λύση του χωροταξικού προβλήματος δόθηκε με την κατασκευή ενός V6 2.670 κ. εκ. και απόδοσης 170 ίππων. Με δυο βαλβίδες ανά κύλινδρο και δυο εκκεντροφόρους επικεφαλής ανά πλευρά κυλίνδρων, ο μικρός σε μέγεθος και βάρος κινητήρας της Maserati, παρείχε αρκετά καλές επιδόσεις στο γαλλικό coupe των 1.460 κιλών.
Το κιβώτιο των πέντε σχέσεων, κατασκευασμένο από τη Citroen, τοποθετήθηκε στο μπροστινό μέρος του κινητήρα δίνοντας έτσι απευθείας την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς. Οι δοκιμές που έγιναν με την τοποθέτηση του κινητήρα πάνω σε DS είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οδηγώντας τον V6 της Maserati στη γραμμή παραγωγής. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι τα επόμενα χρόνια ο κινητήρας εξοπλίστηκε με σύστημα ψεκασμού, αντικαθιστώντας τα τρία διπλά καρμπυρατέρ της Weber, ενώ για τις ανάγκες της αμερικάνικης αγοράς, το 1972, αυξήθηκε και η χωρητικότητα του εξακύλινδρου συνόλου φτάνοντας τα 3 λίτρα.



Η συμβολή της Maserati στο όλο project σταματάει εκεί, μιας και την κατασκευή όλων των υπολοίπων μηχανικών μερών της SM την ανέλαβε η ίδια η Citroen. Έχοντας εφοδιάσει τη DS, από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, με υδροπνευματική ανάρτηση και δισκόφρενα, συνέχισε την εξέλιξη καινοτόμων συστημάτων επιτυγχάνοντας να βρεθεί, για ακόμη μια φορά, «αιώνες» μπροστά από τους υπόλοιπους κατασκευαστές.
Η SM αποτελούσε μια ακόμη ευκαιρία για να το αποδείξει προσελκύοντας το ενδιαφέρον και την προσοχή όλων. Έτσι, λοιπόν, οι αναρτήσεις της SM, αποτελούμενες από υδροπνευματικά αμορτισέρ με αυτόματη ρύθμιση, βασίστηκαν σε αυτές της DS. Το σύστημα αυτό πέρα από τα υψηλά επίπεδα άνεσης που πρόσφερε, έδινε τη δυνατότητα στον οδηγό να ρυθμίζει χειροκίνητα το ύψος του αμαξώματος από το έδαφος διατηρώντας το παράλληλα σταθερό, ανεξάρτητα από το βάρος του φορτίου. Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά δεν είναι, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι εξελίχθηκε τη δεκαετία του 1960.



Για το σύστημα επιβράδυνσης επιλέχτηκαν δισκόφρενα και για τους τέσσερις τροχούς με τα μπροστινά να διαθέτουν 4πίστονες δαγκάνες και να βρίσκονται πολύ κοντά στο διαφορικό. Για την αποφυγή του μπλοκαρίσματος των πίσω τροχών, η δύναμη πέδησης προσαρμόζει τη ρύθμιση της πίσω ανάρτησης μέσω του υδραυλικού κυκλώματος.
Οι καινοτομίες, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Το σύστημα διεύθυνσης αποτελείται από ένα μεταβλητής υποβοήθησης υδραυλικό τιμόνι. Αυτό σημαίνει ότι η υδραυλική υποβοήθηση μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα του οχήματος προσφέροντας την απαραίτητη σταθερότητα και αίσθηση στο εξαιρετικά άμεσο τιμόνι. Το τελευταίο μάλιστα, διαθέτει μόλις δυο στροφές από άκρη σε άκρη μεταφέροντας την παραμικρή κίνηση του οδηγού στο δρόμο.
Την κατεύθυνση του τιμονιού ακολουθούν τα φωτιστικά σώματα τα οποία προσαρμόζονται, με τον ίδιο μηχανικό τρόπο, και όταν μεταβάλλεται το ύψος του αμαξώματος. Τέλος, κατά τη στάθμευση της SM οι τροχοί επανέρχονται αυτόματα σε ευθεία θέση, σύστημα που επανατοποθετήθηκε στη μεταγενέστερη Citroen XM.
Συνολικά παρήχθησαν 12.920 κομμάτια μέσα στο χρονικό διάστημα των έξι ετών, όσο κράτησε, δηλαδή, η παραγωγή της Citroen SM. Από αυτά μόλις 8 διατέθηκαν στην ελληνική αγορά από την επίσημη αντιπροσωπεία, ενώ απροσδιόριστος αριθμός αυτοκινήτων εισήχθη στη χώρα μας από ιδιώτες.


Πηγη www.caranddriver.gr
 

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.265
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Citroen με υδραυλικές αναρτήσεις, φρένα, κρατημα, άνεση, χώροι ... αλλά αν δεν είχες μηχανικό Citroen μερακλή ....! Hammer Smash
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.325
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Melkus RS 1000 – το διαφορετικό​


Η εμφάνισή του ήταν εξωπραγματική, αφού διέθετε πόρτες που άνοιγαν προς τα επάνω όπως τα φτερά του γλάρου, ενώ τον εξωτικό του χαρακτήρα τόνιζε και η τοποθέτηση του κινητήρα στο κέντρο…
Η ζωή του Heinz Melkus ήταν συναρπαστική, κυρίως επειδή πέτυχε πάρα πολλά σε αυτήν, ξεκινώντας από χαμηλά και σε πολύ δύσκολους καιρούς. Γεννημένος στη Δρέσδη το 1928, αναγκάστηκε μετά τον καταστροφικό βομβαρδισμό της από τους Συμμάχους το 1945 να κάνει οποιαδήποτε δουλειά για να επιβιώσει, αρχίζοντας από εκείνη του μεταφορέα. Τέσσερα χρόνια αργότερα βρέθηκε πίσω από το τιμόνι ενός φορτηγού, ανακαλύπτοντας μεταξύ άλλων πως η οδήγηση του άρεσε πολύ. Στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού μπήκε για πρώτη φορά το 1951, εγκαινιάζοντας μια μεγάλη σταδιοδρομία στους αγώνες αυτοκινήτου της Ανατολικής Γερμανίας και της ευρύτερης περιοχής, που κράτησε μέχρι το 1977.
Melkus

Με 80 νίκες σε 200 αγώνες έγινε ένας από τους καλύτερους και δημοφιλέστερους οδηγούς αγώνων της εποχής του, όντας έξι φορές πρωταθλητής στη χώρα του, αλλά και με τρεις κατακτήσεις του βαρύτιμου στα κράτη του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού «Τρόπαιου για την Φιλία και την Ειρήνη των Λαών» της KOMEKON. Ως αγωνιζόμενος βρέθηκε πίσω από το τιμόνι αυτοκινήτων ιδιαίτερων όπως το αεροδυναμικό Veritas, αλλά και παράξενων, όπως εκείνο που βασιζόταν στο πάτωμα ενός ξεχασμένου από τον πόλεμο αμφίβιου Volkswagen. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 ο Melkus νικούσε τους αντιπάλους του στα 500 κ.εκ. με ένα αγωνιστικό που είχε φτιάξει ο ίδιος, στον οποίο είχε τοποθετήσει κινητήρα της JAP.
Melkus

Το 1959 ο Heinz Melkus αποφάσισε, παράλληλα με την αγωνιστική του δραστηριότητα, να ιδρύσει μια δική του εταιρεία και να ασχοληθεί με την κατασκευή μονοθεσίων για τη Formula 3 και τη Formula Junior. Ήταν μοναδικός στο να φτιάχνει ταχύτατα και αξιόπιστα αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας «ταπεινά υλικά», όπως ήταν οι μεταχειρισμένοι κινητήρες της Wartburg και τα διάφορα εξαρτήματα των Trabant. Στα χρόνια που πέρασαν ως την αναστολή λειτουργίας του 1986, η Melkus κατασκεύασε αρκετά επιτυχημένα αγωνιστικά που για περισσότερες από δύο δεκαετίες έγραψαν τη δική τους ιστορία στα circuits της Ανατολικής Ευρώπης, χρησιμοποιώντας αργότερα και μηχανικά σύνολα από τη Lada και τη BMW. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η οικογένεια του Heinz δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως dealer της BMW στη Δρέσδη, με τον ίδιο να ζει μια ήσυχη ζωή ως το θάνατό του το 2005. Πρόσφατα, τα παιδιά του επιχείρησαν να αναβιώσουν τη Melkus, εξασφαλίζοντας αγωνιστικούς κινητήρες από τη Volkswagen και την Toyota. Όμως, η επιτυχία δεν ήρθε και όλα τελείωσαν οριστικά τον Αύγουστο του 2012.
Melkus


Στα 27 χρόνια της δράσης της η Melkus έχει να επιδείξει ένα και μόνο μοντέλο παραγωγής, καθώς ουδέποτε παρουσίασε άλλο, το οποίο φυσικά ήταν δίθυρο coupe. Ο λόγος για το RS 1000, το πιο ξεχωριστό sport αυτοκίνητο στη σύντομη ιστορία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που κατασκευάστηκε συνολικά σε 101 μονάδες από το 1969 έως το 1979. Η εμφάνισή του ήταν εξωπραγματική για την εν γένει φιλοσοφία του υπαρκτού σοσιαλισμού, αφού διέθετε πόρτες που άνοιγαν προς τα επάνω όπως τα φτερά του γλάρου (gullwing) που λανσάρισαν πρώτες οι Mercedes 300 SL, ενώ τον εξωτικό του χαρακτήρα τόνιζε και η τοποθέτηση του κινητήρα στο κέντρο.


Melkus

Το παραδοσιακής λογικής πλαίσιό του έντυνε ένα χυτό αμάξωμα από fibreglass, ενώ μάλλον αμφιλεγόμενης αισθητικής ήταν τα «φινιστρίνια» πίσω από τις πόρτες, που στόχευαν να του δώσουν μια διαφορετικότητα έναντι των αντίστοιχων μοντέλων της Δύσης. Το μηχανικό σύνολο που στήριξε το μοντέλο στα δέκα χρόνια που έμεινε στην παραγωγή ήταν ο δίχρονος τρικύλινδρος κινητήρας της Warburg των 992 κ.εκ., ο ίδιος που είχε τοποθετηθεί και στο 353W (στα τέλη του 1972 η χωρητικότητά του ανέβηκε στα 1.118 κ.εκ.).
Melkus

Παρά τον χαμηλό κυβισμό του, το μειωμένο βάρος του χάρις στη χρήση ελαφρών υλικών για την κατασκευή του, του επέτρεπε να αναπτύσσει τελική ταχύτητα που άγγιζε τα 175 χλμ./ώρα, ενώ μπορούσε να επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο κάτω των ένδεκα δευτερολέπτων. Όσο για τις αγωνιστικές εκδόσεις, εξασφάλιζαν στον οδηγό ισχύ που κυμαινόταν από 90 έως 120 ίππους, με την τελική ταχύτητα να ανεβαίνει στα 210 χλμ./ώρα. Ένα ανοικτό roadster με την κωδική ονομασία PT 73 Spyder εξελίχθηκε αργότερα, χρησιμοποιώντας το σασί του RS 1000, το οποίο όμως παρέμεινε πρωτότυπο.

MELKUS RS 1000 (1969) Αμάξωμα: δίθυρο coupe Kινητήρας: Δίχρονος τρικύλινδρος σε σειρά Wartburg Κυβισμός: 992 κ.εκ. Διάμετρος x διαδρομή: 73.5 mm x 78 mm Σχέση συμπίεσης: 8.5:1 Ισχύς: 69 ίπποι στις 4.750 σ.α.λ. Ροπή: 12 χλγμ. στις 3.500 σ.α.λ. Μετάδοση κίνησης: στους πίσω τροχούς Κιβώτιο ταχυτήτων: Χειροκίνητο 5 σχέσεων Ανώτατη ταχύτητα: 167 χλμ/ώρα 0-100 χλμ./ώρα: 10,9 δλ. Κατανάλωση: 9,6 λτ./100 χλμ. Μήκος: 4.000 χλστ. Πλάτος: 1.700 χλστ. Ύψος: 1.070 χλστ. Μεταξόνιο: 2.450 χλστ. Μετατρόχιο εμπρός: 1.340 χλστ. Μετατρόχιο πίσω: 1.380 χλστ. Βάρος: 680 κιλά Περίοδος παραγωγής: 1969-1972 Μονάδες παραγωγής: 101 (992 & 1.118 κ.εκ.)

Πηγη www.drive.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.325
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Alpine A310​

p_1920_1214175.jpgp_1920_1214166.jpg

Να μια ωραία ευκαιρία για ταξίδι στην Κατερίνη. Μια απαστράπτουσα κίτρινη Alpine Α310, απόλυτα original, εκτός από το χρώμα της ταπετσαρίας εσωτερικά, άριστη σε επίπεδο τελειωμάτων, που έφτασε στη χώρα μας το 1972. Είναι πρώτης γενιάς με τις εισαγωγές δεξιά και αριστερά εμπρός (οι οποίες αφαιρέθηκαν αργότερα) και ο αύξων αριθμός της είναι 0187 από τα 2.340 αντίτυπα που κατασκευάστηκαν.
Η Α310 παρουσιάστηκε το 1971 με πλαίσιο από fiber-glass συνδεδεμένο στη μεταλλική βάση στήριξης των αναρτήσεων και του κινητήρα, που δημιουργούσε μια ενιαία «ραχοκοκαλιά» (backbone). Αν και υψηλότερη από την πολύ χαμηλή Α110 (με ύψος μόλις 1,130 μ.), η Α310 που το μεταξόνιό της φτάνει πλέον τα 2,270 μ. (συγκριτικά με τα 2,100 μ. της Α110), μπορεί να χαρακτηριστεί σαν medium και όχι σαν small όπως ο προκάτοχός της. Όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι το αυτοκίνητο πρακτικά το φοράς! Κάτι σαν… στενός κορσές!
p_1920_1214168.jpg
Στα 4,248 μ. το αυτοκίνητο παραμένει μικρό, αν και η απουσία κάθε καμπύλης και οι γωνίες που κυριαρχούν το κάνουν να φαίνεται πιο μεγάλο. Μάλιστα η υποψία δύο θέσεων πίσω το κάνουν να δείχνει πιο μεγάλο και εσωτερικά, ενώ σίγουρα είναι πιο ευήλιο. Αλλά το να μπεις και ειδικά το να βγεις είναι μια περιπέτεια και μια δύσκολη υπόθεση αν γύρω από τη μέση έχουν προστεθεί περισσευούμενα κιλά. Είναι και τα πετάλια που βρίσκονται σχεδόν στο κέντρο, λόγω των θόλων των εμπρός τροχών και η «ασφυξία» γίνεται αίσθηση, ειδικά αν έχεις κάποιο κλειστοφοβικό σύνδρομο.
Όμως όλα αυτά ξεχνιούνται όταν πάρεις το χωρίς υποβοήθηση τιμόνι στα χέρια σου. Και όχι μόνο δεν είναι τόσο βαρύ όσο θα νόμιζες, αφού με το κινητήρα πίσω-πίσω δεν υπάρχει βάρος στους εμπρός τροχούς, αλλά ανακαλύπτεις και το πως ήταν αυτή η αίσθηση που περιγράφαμε παλιότερα ως: «ξέρεις το που βρίσκονται οι τροχοί σου»!
p_1920_1214171.jpg
Και αν θέλεις τη γνώμη μου, αυτό τελικά είναι το ένα από τα δύο δυνατά σημεία του αυτοκινήτου. Γιατί σίγουρα δεν είναι ο κινητήρας με τα ωστήρια, το ελεύθερο χταπόδι και τα δύο διπλά Weber των 45΄΄ που αποδίδει κοντά στους 140 ίππους από τα 1,6 λίτρα. Δεν είναι πάλι οι αναρτήσεις που αποτελούνται από διπλά ψαλίδια σε όλους τους τροχούς! Δεν είναι ούτε τα τέσσερα δισκόφρενα και σίγουρα δεν είναι η αρχιτεκτονική του, με τον εν σειρά τετρακύλινδρο κινητήρα να κρέμεται στο βορειότερο σημείο του αυτοκινήτου! Ποιο λοιπόν είναι το δεύτερο δυνατό της σημείο; Μα, τα λίγα κιλά, τα οποία αν και δεν βρίσκονται στον… πάτο, όπως στην Α110 που έφτανε τα μόλις 545 kg, τα 850 κιλά της Α310 σίγουρα είναι κατηγορίας φτερού, συγκρινόμενα με τα σημερινά δεδομένα των σπορ αυτοκινήτων. Όπως άλλωστε έχει πει και ο Colin Chapman: «για να πετύχεις καλύτερους χρόνους, το μόνο που έχεις να προσθέσεις είναι λιγότερα κιλά».
Και ο βασικός λόγος των ελάχιστων κιλών της δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι το αυτοκίνητο είναι κατασκευασμένο από fiber-glass πάνω σε μεταλλική υποδομή τύπου ραχοκοκαλιάς, όπως έχουμε περιγράψει. Μάλιστα δεν είναι βιδωμένο, όπως στη Elan Lotus, αλλά ενσωματωμένο. Μια πρακτική που προσφέρει μεγαλύτερη ακαμψία, αλλά που όμως δυσκολεύει πολύ την επισκευή. Και μιας και μιλάμε για επισκευές θα πρέπει να πούμε ότι τα ανταλλακτικά του πλαισίου, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν πλέον. Εδώ τέλος πάλι θα πρέπει να αναφέρουμε την έκπληξή μας, όταν ανακαλύψαμε ότι μπορεί οι εξωτερικές επιφάνειες της κίτρινης Α310 που οδηγήσαμε να ήταν τέλειες, αντίθετα οι εσωτερικές δεν είχαν υποστεί καμία επεξεργασία!
p_1920_1214164.jpg
Με ελάχιστα κιλά λοιπόν και λάθος κατανομή βάρους, το μόνο εύκολο είναι να οδηγείς με το πλάι. Μόνο που λόγω λίγων κιλών, άμεσου τιμονιού και αρκετών ίππων, όλα συμβαίνουν εύκολα και σχεδόν αυτόματα. Δεν απαιτούνται αστραπιαίες αντιδράσεις για να προλάβεις την ουρά, η οποία γυρίζει με χάρη και σε κάνει να πιστεύεις ότι ξαφνικά μεταμορφώθηκες σε σκανδιναβική… οδηγάρα! Δυστυχώς δεν είσαι εσύ, είναι το αυτοκίνητο που συγχωρεί, γιατί η μετάβαση από την αρχική υποστροφή στην είσοδο μεταμορφώνεται σε ελεγχόμενη υπερστροφή στην έξοδο, εύκολα και ομαλά χωρίς δράματα. Και το σημαντικότερο, όλα αυτά συμβαίνουν σε «αργή κίνηση», κάτι που σου δίνει το χρόνο και να αντιδράσεις, αλλά και να υπολογίσεις τις πλευρικές δυνάμεις. Το αποτέλεσμα είναι μετά από λίγο να οδηγείς με τη… γλώσσα στο μάγουλο και να αυτοθαυμάζεσαι για τις… χορευτικές σου ικανότητες.

Πηγη www.gocar.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.325
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
The Simpson Design Swift Roadster

272763597_2167854360019092_1310057248233866089_n.jpg272790494_2167854460019082_8603301843752778098_n.jpg272739200_2167854546685740_757474516484259163_n.jpg
Με 142 ίππους στις 7.000 σ.α.λ., ο κινητήρας Mazda Miata συνδυάζεται με το αρχικό του κιβώτιο 5 ταχυτήτων, προσφέροντας χρόνο 0-60 μίλια/ώρα κάτω από 4,0 δευτερόλεπτα χάρη στο χαμηλό βάρος του Swift.

272760049_2167854470019081_6182719882459863880_n.jpg272766020_2167854623352399_3899640138300710719_n.jpg
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.325
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Η νέα Lancia 037 μάγεψε στο Μόντε Κάρλο (+video)​


kimera-evo037-monte-carlo-04.jpgkimera-evo037-monte-carlo-06.jpg

Η 037 είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές Lancia και εκ των αξέχαστων αυτοκινήτων του Group B. Το μοναδικό της σχήμα και το γεγονός πως αποτέλεσε ένα από τα τελευταία πισωκίνητα που αγωνίστηκαν στο WRC, την καθιστούν μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς στην αυτοκίνηση. Η Kimera Automobili ανέλαβε την «ανάσταση» της 037 Stradale, με τη μορφή της EVO37, κι όχι μόνο αυτό. Την επανέφερε στο φυσικό της περιβάλλον: τις ειδικές διαδρομές και, δη, αυτές του Μόντε Κάρλο!

H αναγεννημένη 037 βρέθηκε στην αφετηρία του εναρκτήριου αγώνα για το φετινό πρωτάθλημα του WRC, έχοντας πίσω από το τιμόνι τον επικεφαλής αγωνιστικού τμήματος και Formula 1 της Pirelli, Mario Isola, γιορτάζοντας τα 150 χρόνια της ιταλικής εταιρίας. Πολύ πιο ταιριαστό θα ήταν να αναλάμβανε τα πηδάλια ο άνθρωπος στη θέση του συνοδηγού, που δεν ήταν άλλος από τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2003, Peter Solberg! Ο Νορβηγός έδινε οδηγίες στον Ιταλό, εκτελώντας χρέη co-driver, με τον δεύτερο να παραμένει αρκετά επιφυλακτικός στην προσέγγισή του – χαρακτηριστικό το γεγονός πως όλη διαδρομή έγινε με 2α. Απόλυτα φυσιολογικό, καθότι μιλάμε για μια πανίσχυρη, κεντρομήχανη και πισωκίνητη κατασκευή.

Η EVO37 έχει στο κέντρο της τον θρυλικό τετρακύλινδρο τούρμπο των 2.1 λίτρων, σε μια εκ βάθρων αναβαθμισμένη εκδοχή με 507 άλογα και 550 Nm! Η εκτεταμένη χρήση ανθρακονημάτων και αλουμινίου κρατάει το βάρος στα 1.000 κιλά, διαμορφώνοντας την αναλογία κιλών ανά ίππο στο 1,97. Για πάμε να την απολαύσουμε στο ορεινό στροφιλίκι του Πριγκηπάτου.


Πηγη www.autogreeknews.gr
 

giamar

Αφραπογιαννος
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
19.365
Περιοχή
Λεπτοκαρυά Κατερίνη
Μοτοσυκλέτα
Voge 300 & Αστρέα Grand 100 σε μπλε
Όνομα
Γιαννης
Περιοχή
Pieria

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.325
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

VW Corrado G60 1989-1993, νέο ξεκίνημα​

volkswagen_corrado_16v_g60_3.jpeg

Με το VW Corrado, το Wolfsburg ουσιαστικά άλλαξε όνομα και φιλοσοφία στα κουπέ του. Τα GT «για τον καθένα» έδωσαν τη θέση τους σε ένα πιο αθλητικό είδος, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι απώλειες σε μια κατηγορία που το ίδιο δημιούργησε: Τα «GTi».

Η Volkswagen, ήδη από το 1984, είχε αποφασίσει τη συνέχεια του Scirocco Mk.2. Εν τω μεταξύ, ένα πρωτότυπο βασισμένο στο τελευταίο είχε ήδη λανσαριστεί και ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Το πώς όμως φτάσαμε τελικά στο VW Corrado είναι μια μακριά ιστορία.
Το ζήτημα λοιπόν ήταν ότι το Wolfsburg δεν είχε ακόμα αποφασίσει τι θα κάνει με το αυτοκίνητο που προαλειφόταν για αντικαταστάτης του Scirocco Mk.2. Να του έδινε τον ρόλο του αντικαταστάτη της Porsche 914; Κάτι τέτοιο μάλλον φάνταζε αδύνατον για ένα προσθιοκίνητο μοντέλο. Εξάλλου, η αποτυχία της 914 ήταν παραπάνω από ενδεικτική. Η λύση προέκυψε διά της… τεθλασμένης. Μεσούντος του πολέμου που εξελισσόταν μεταξύ των κατασκευαστών στην κατηγορία των GTi και καθώς τα 16βάλβιδα καπάκια από μόνα τους δεν έφταναν για να αποστομώσουν τους Γάλλους, η Volkswagen σκέφτηκε να κάνει το Scirocco κάτι μεταξύ GTi και σπορ GT για να συμπληρώσει τις χαμένες πωλήσεις του Golf GTI.
Για ακόμη μια φορά όμως, το Scirocco ή όπως αλλιώς θα το έλεγαν, θα παρέμενε ένα βήμα πίσω από το Golf. Έτσι, καθώς το Scirocco Mk.2 είχε σχεδιαστεί στη βάση του Golf Mk.1, ο αντικαταστάτης του θα σχεδιαζόταν στη βάση Golf Mk.2. Και μάλιστα δεν θα μπορούσε να ονομαστεί «Taifun», όπως σχεδίαζε να βαφτίσει η Volkswagen τη νέα γενιά, επιλέγοντας και πάλι ένα όνομα ανέμου. Η General Motors έχει ήδη κατοχυρώσει αυτή το όνομα.
Ύστερα από μια μακρά περίοδο brain-storming και αφού παιδεύτηκαν με τις λέξεις «Sprint» και «Run» που ήταν τα κωδικά ονόματα του πρότζεκτ, κατέληξαν στο όνομα «Corrado». Το μόνο που επέμενε ήταν να βρουν και πώς θα είναι το αυτοκίνητο που θα το βάλουν. Και καθώς οι φιλοδοξίες της Volkswagen ήταν να πλασαριστεί upmarket σε σχέση με το Golf GTI, η απόφαση που πάρθηκε ήταν το Corrado να γίνει ένα κορυφαίο κουπέ 2+2. Και να συναρμολογείται από τον Karmann στο Osnabrück, ως εγγύηση ποιότητας και αυθεντικότητας.
Από το G60 έλειπε η αύρα, με την αίσθηση να βρίσκεται πίσω από τα εργοστασιακά νούμερα των επιδόσεων, σε αρνητικό συνδυασμό με τη μεγάλη όρεξη του μοτέρ για βενζίνη.

Με πρωτότυπη μηχανολογική προσέγγιση μέσω του μηχανικού συμπιεστή, η VW φαινόταν ότι στόχευε να πλασαριστεί στην κορυφή των επιδόσεων, αλλά το τελικό αποτέλεσμα σε αυτό το κομμάτι αποδείχτηκε κατώτερο των προσδοκιών. Εν γνώσει της; Όπως θα δούμε παρακάτω, προφανώς και «ναι!». Οι Γερμανοί ήθελαν από το VW Corrado G60 να αποτελέσει περισσότερο ένα εμβληματικό μοντέλο για τη φίρμα του Wolfsburg.
Βέβαια, το εγχείρημα κάθε άλλο παρά ανερμάτιστο ήταν εμπορικά. Οι Ιάπωνες κατασκευαστές είχαν αποδείξει ήδη από τη δεκαετία του ’70, ότι εκεί έξω υπήρχε μια πρόθυμη πελατεία για σπορ κουπέ σε προσιτή τιμή. Και δεν ήταν μόνο οι Ιάπωνες. To Rüsselsheim είχε μπει επίσης δυναμικά στο παιχνίδι, λανσάροντας το Opel Calibra. Οπότε και η VW, ως μαζικός κατασκευαστής που ήταν, ούτε τον χώρο αυτόν θα άφηνε χωρίς εκπρόσωπό της.
Στο Σαλόνι του Παρισιού του 1988 λοιπόν, οι Γερμανοί αποκάλυψαν το VW Corrado. Ανάμεσα στα νέα αισθητικά στοιχεία ξεχώριζε, αν και μικρή, μια τεχνολογική καινοτομία. Κάτω από το καπό του Corrado, ένας κομπρέσορας G αναλάμβανε να υπερπληρώνει του κυλίνδρους. Όπως ακριβώς καλοδεχούμενα το έκανε στο μικρότερο Polo G40 και θα το έκανε αργότερα στα Golf Rally και Golf GTI G60. Ο στόχος ήταν φυσικά ροπή από χαμηλά για να αντισταθμιστούν τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του αντίπαλου 6κύλινδρου ανταγωνισμού -τουλάχιστον στα χαρΗ έμφαση δόθηκε στην αεροδυναμική και η αισθητική ήταν μεν «στιβαρή», αλλά τελικά αρμονική και -γιατί όχι;- ελκυστική. Τα πίσω φανάρια θυμίζουν αυτά του Passat Mk.2.

H εντολή στους στιλίστες του Wolfsburg ήταν να σχεδιάσουν ένα αυτοκίνητο που να αποτυπώνει ολοφάνερα τη σπορ γενετική σύστασή του. Το γερμανικό τιμ λοιπόν, με επικεφαλής τον Herbert Schäfer, έδωσε μια τοξωτή σιλουέτα στο VW Corrado, με ορθογώνια εμπρός φανάρια για να τονίσει την επιθετικότητά του. Τετράγωνοι ογκώδεις προφυλακτήρες και ανασηκωμένη ουρά με μεγάλα φανάρια μπορεί σήμερα να δείχνουν ντεμοντέ, αλλά στο τέλος της δεκαετίας του ’80 ήταν απόλυτα μέσα στη μόδα της ίδιας δεκαετίας και αυτής των ’90s. Η βασική γραμμή ανέβαινε και συνδεόταν με τη διακριτικά ενσωματωμένη πίσω πτέρυγα που σηκωνόταν αυτόματα στα 120 km/h και περιόριζε το ελάφρωμα στον πίσω άξονα έως και 64%.
Η προσεγμένη αεροδυναμική έφερε το κουπέ Corrado G60 να πετύχει Cx 0,32. Νούμερο που επιτεύχθηκε με στοιχεία που ακόμη και σήμερα μπορούν να εντοπίσουν οι προσεχτικοί παρατηρητές. Όπως για παράδειγμα οι καθαριστήρες που κρύβονταν κάτω από το καπό ή οι λαβές στις πόρτες που δεν είχαν ούτε κουμπί ούτε μάνταλο… Οι μεγάλες πόρτες του αυτοκινήτου αποκάλυπταν μια καμπίνα που ήταν ταμάμ ό,τι συναντούσες σε οτιδήποτε φορούσε το σήμα «VW». Λιτή και σκούρα ατμόσφαιρα με κυρίαρχο το μαύρο και το σκούρο γκρι χρώμα, αλλά και καλό φινίρισμα στα ποιοτικά πλαστικά που παρέπεμπαν σε Golf.
VW Corrado G60 1989-1993
To μ*****τό εσωτερικό με την πολύ χρηστική σχεδίαση και το άχαρο τιμόνι είναι ανακόλουθο με την τοξωτή, όμορφη σιλουέτα του Corrado.

Το ταμπλό απείχε πολύ από ό,τι θα χαρακτήριζε ένα κομψό κουπέ, επειδή ήταν τεράστιο και πολύ τετράγωνο, αλλά από την άλλη και πλήρες. Η οδηγοκεντρική διάταξη, με το κόκπιτ να κλίνει προς τον οδηγό φιλοξενούσε τρία μεγάλα στρογγυλά όργανα με λευκές ενδείξεις που ξεχώριζαν έντονα μέσα στη γενική «μαυρίλα»: Ταχύμετρο, στροφόμετρο και το τρίτο για τη θερμοκρασία του νερού και τον δείκτη βενζίνης.
Εκτός από αυτές τις ενδείξεις, ο υπολογιστής πολλαπλών λειτουργιών που ήταν ήδη διαθέσιμος στα μοντέλα της VW (χρόνος διαδρομής, διανυθέντα χιλιόμετρα, ταχύτητα και μέση κατανάλωση, εξωτερική θερμοκρασία και λάδι) ήταν επίσης μέρος του παιχνιδιού, όπως κι ένα βολτόμετρο (!) και θερμοκρασία λαδιού στο κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας.


Ο στάνταρ εξοπλισμός σύμφωνα με τη γερμανική «παράδοση» περιοριζόταν στα απολύτως απαραίτητα, περιλαμβανομένου του υδραυλικού τιμονιού, με όλα τα άλλα προαιρετικά: Κλιματισμός, δερμάτινο σαλόνι, ρυθμιζόμενη κολόνα τιμονιού, ηλεκτρική ηλιοροφή, ηλεκτρικά παράθυρα… Σημειώστε ότι το Corrado G60 ήταν ένα πρακτικό κουπέ με πορτμπαγκάζ 300 lt που ανέβαινε στα 838 lt με ριγμένο το πίσω κάθισμα.
VW Corrado G60 1989-1993
Ο εξοπλισμός ήταν περίπου ανάλογος ενός Golf GTI και η ατμόσφαιρα η παραδοσιακά μοναστική της Volkswagen. H θέση οδήγησης τύπου κόκπιτ συνετίθετο από μια ψηλή κονσόλα δαπέδου και την κεντρική να κλίνει ελαφρά προς τον οδηγό.

Με βάση το σασί Α2 των Golf Mk. 2/Jetta, όλα τα VW Corrado πλην του VR6 χρησιμοποιούσαν τα υποπλαίσια, την ανάρτηση και τα φρένα αυτής της αρχιτεκτονικής. Για το G60, ως βάση του μοτέρ επελέγη το εγνωσμένης αξιοπιστίας και στιβαρότητας 1.800άρι του Golf GTI Mk. 1 με τα 112 άλογα. Χάρις όμως σε ένα κομπρέσορα G60 με μηχανικό έλεγχο, η ισχύς σκαρφάλωσε στα 160 άλογα στις 5.600 rpm με την καμπύλη της ροπής των 225 Nm να γίνεται επίπεδη από τις 4.000 rpm. Το «G» στο συμπιεστή αναφέρεται στο σχήμα του supercharger (G-Lader στα γερμανικά), ο οποίος εσωτερικά αποτελείται από δύο περιστρεφόμενα σπιράλ. Και το 60 στη διάμετρο του κομπρέσορα που στην πραγματικότητα ήταν 59,5 mm.
Τα νούμερα των επιδόσεων επιβεβαίωναν την εξαιρετική ελαστικότητα αυτού του κινητήρα, με τη ροπή να κρατιέται στα 200 Nm μεταξύ 2.400 και 5.700 rpm. Το πλεονέκτημα του G-Lader που είναι ένας είδος μηχανικού υπερσυμπιεστή διπλής εισόδου, ήταν σύμφωνα με τη VW η κατά 30% έως 40 % ψηλότερη διαθέσιμη ροπή στην περιοχή των χαμηλών και μεσαίων στροφών σε σχέση με το αντίστοιχο ατμοσφαιρικό μοτέρ. Χωρίς μηχανική υπερπλήρωση, στην περίπτωση του Golf ή του Corrado G60, τέτοια ροπή θα απαιτούσε μοτέρ με χωρητικότητα τουλάχιστον 2,5 λίτρων. Με τον λόγο συμπίεσης να είναι για την περίπτωση όμως στο 8,0:1.
VW Corrado G60 1989-1993
Ο εύθραυστος συμπιεστής G60 ήταν (και είναι) ακριβός, με πολλούς ιδιοκτήτες να καταφεύγουν στον πιο αξιόπιστο κομπρέσορα της Mercedes-Benz SLK 230 Kompressor.

Συνεχιζεται......
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.325
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

VW Corrado G60 1989-1993,​


Η προσθήκη του G-Lader υπέβαλε υποχρεωτικά την κυλινδροκεφαλή σε επιπλέον θερμική επεξεργασία, ενώ ενισχύθηκε και η φλάντζα της. Από την άλλη, οι πείροι των εμβόλων ενοποιήθηκαν και επιμηκύνθηκαν, ενώ ενισχύθηκαν και οι βίδες στερέωσης στις μπιέλες. Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που έπρεπε να αντέξουν, οι βαλβίδες εξαγωγής ψύχονταν με νάτριο και οι βαλβίδες εισαγωγής θωρακίστηκαν. Όσο για το σασμάν, η VW παρέμεινε πιστή στο χειροκίνητο 5άρι κιβώτιο με τις ντίζες. Οι επιδόσεις που ανακοίνωνε το εργοστάσιο ήταν μέγιστη ταχύτητα 225 km/h και 8,3” για το σπριντ των 0-100 km/h. Η VW τελικά είχε πάρει ένα κοινό κινητήρα και παρότι τον ανέβασε ψηλά σε ισχύ, παρέμεινε ελαστικός χαμηλά…

To VW Corrado G60 θα σαγηνεύσει όποια ή όποιον εκτιμά τις επιδόσεις, αλλά όχι απαραίτητα την καθαρόαιμη σπορ οδήγηση​

Με την πλατφόρμα A2, το προσθιοκίνητο VW Corrado G60 πατούσε εμπρός με γόνατα τύπου μακφέρσον, ενώ πίσω σε ημιάκαμπτο και με τα αυτοδιορθούμενα ρουλμάν του Golf και του Passat. Αυτά κατηύθυναν αυτόματα τους πίσω τροχούς ανάλογα με την ταχύτητα στις στροφές και συνεπώς ανάλογα με τις πλευρικές δυνάμεις.
Το VW Corrado G60 φορούσε στάνταρ ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών με λάστιχα 185/55 που από πίσω έκρυβαν δισκόφρενα με τα εμπρός να είναι αεριζόμενα. Μάλιστα, πάλι στάνταρ, το σύστημα πέδησης υποστηριζόταν από ABS της Teves. Όσο για το τιμόνι, ήταν κρεμαγέρα με υδραυλική υποβοήθηση.
VW Corrado G60 1989-1993
Η μακριά κλιμάκωση του σασμάν καταδείκνυε εν πολλοίς ότι στην ουσία, η Volkswagen ήθελε το Corrado G60 πιο εξευγενισμένο απ' ό,τι πρέσβευε η κοψιά του. Κατά τους Γερμανούς, η ισορροπία και ομοιογένεια είχαν μεγαλύτερη αξία από τη σπορ αποδοτικότητα.

Όλα αυτά ακούγονται καλά στα χαρτιά, αλλά τι έκανε το αυτοκίνητο στον δρόμο; Με συγκρατημένο το βάρος στα 1.115 κιλά και αναλογία ισχύος/βάρους λιγότερα από 7 kg/PS, το VW Corrado G60 παρόλα αυτά αποδεικνυόταν αδέξιο για σπορ κουπέ. Αποτελεσματικό, ελαστικό με υγιείς αντιδράσεις και σταθερό, εκείνο που του έλειπε ήταν η ζωντάνια. Όχι τόσο στις επιδόσεις όσο στις αντιδράσεις και περισσότερο στην επικοινωνία του με τον οδηγό. Θα μπορούσε να είναι ένα φιγουράρει για μικρό GT, αν η σιλουέτα δεν προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να σου πει πως είναι κάτι άλλο. Πιο σκληροπυρηνικό. Και δεν το λέμε επικαλούμενοι τους μάστορες σε αυτό το είδος, τους Γάλλους. Σύγχρονό του ήταν και το Opel Calibra, με πιο σύγχρονη γραμμή και την ίδια και παραπάνω ισχύ. Και κυρίως λιγότερο αλμυρό σε τιμή. Από την άλλη, το λάθος της VW ήταν να τοποθετήσει μια αμφιβόλου αξιοπιστίας υπερπλήρωση. Και λέμε «λάθος», καθώς η VW ήταν και είναι ένας μαζικός κατασκευαστής.
Για να περικυκλώσουμε και ιστορικά το όνομα «Corrado», να πούμε ότι τον Μάρτιο του 1990 λανσαρίστηκε το ατμοσφαιρικό μοντέλο με το 16βάλβιδο 1.800άρι μοτέρ του Golf GTI Mk.2 με 136 PS. Και αντικαταστάθηκε το 1992 από τον 16βάλβιδο δίλιτρο κινητήρα του Golf GTI Mk.3. Μόνο που για την περίπτωση τροποποιήθηκε η κεφαλή κατεβαίνοντας από τα 152 επίσης στα 136 άλογα. Ως εκ τούτου, τα δύο αυτοκίνητα πετύχαιναν πολύ παρόμοιες επιδόσεις με το δίλιτρο να είναι προφανώς σαφώς πιο ελαστικό. Το 1993, λανσαρίστηκε μια ακόμα βασική έκδοση με το 8βάλβιδο δίλιτρο μοτέρ του Golf GTI Mk.3 με 116 άλογα.
Τον Οκτώβριο του 1991, το VW Corrado G60 παραχώρησε τη θέση του στην κορυφή της γκάμας του μοντέλου στο Corrado VR6 -με το πρώτο να παραμένει όμως στον κατάλογο για ακόμη δύο χρόνια. Το VR6 φόρεσε τον ίδιο κινητήρα V6 των 15° με το ομώνυμο Golf, αλλά σε έκδοση ανεβασμένη σε χωρητικότητα στα 2,9 λίτρα και στους 190 ίππους -εκτός από την Ελβετία και τη Βόρεια Αμερική που διατηρήθηκε ο κινητήρας 2,8 του Golf VR6. Μοντέλο που θα μπορούσε στα χαρτιά να είναι πολύ επιτυχημένο, αν δεν έκαιγε με την ψυχή του και δεν καταδικαζόταν σε χώρες με απαγορευτικό φορολογικό σύστημα, όπως για παράδειγμα η δική μας.
VW Corrado G60 1989-1993
Οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν ένα VW Gorrado για κλασικό θα πρέπει να ψάξουν εξονυχιστικά για οξείδωση στα ύποπτα σημεία. Υπαίτια η συναρμολόγηση στη Wilhelm Karmann GmbH και όχι στο Wolfsburg.

Εμπορικά, η πορεία του Corrado σημείωσε 97.521 πωλήσεις, από τον Οκτώβριο του 1988 μέχρι το τέλος Ιουλίου του ’95. Το μοντέλο δεν θα αντικαθίστατο παρά μόνο το 2008, οπότε και η Volkswagen εισήλθε εκ νέου στην κατηγορία με το Scirocco Mk.3.
Συχνά ξεχασμένο, στη σκιά του μεγάλου αδελφού, του VR6, το VW Corrado G60 σήμερα αξίζει μια ματιά για κλασικό αυτοκίνητο. Οι τιμές που παίζουν στην αγορά είναι προσιτές για ένα αυτοκίνητο με γοητευτική γραμμή. Πρακτικό και με καθημερινό εύρος χρήσης, το VW Corrado G60 διαθέτει εκείνο το βασικό πακέτο επιδόσεων έτσι ώστε να μπορείς να το αποκαλείς σπορ. Εκείνο που απομένει για τον ενδιαφερόμενο είναι να βρει ένα σε καλή κατάσταση και καλά συντηρημένο (σπάνιο), φουλ στοκ και με ξεκάθαρο ιστορικό -ακόμα πιο σπάνιο.
To VW Corrado G60 σε αριθμούς
ΑΜΑΞΩΜΑ
Τύπος Αυτοφερόμενο ατσάλινο
Καροσερί Δίπορτη, κουπέ, 2+2 θέσεων
Συντελεστής οπισθέλκουσας Cx 0,32
Διαστάσεις 4.048 mm x 1.674 mm x 1.318 mm
Μετατρόχιο εμπρός-πίσω 1.435 mm - 1.428 mm
Μεταξόνιο 2.470 mm
Βάρος 1.115 kg
Ωφέλιμο φορτίο 390 kg
Πορτμπαγκάζ 300/838 lt
Ρεζερβουάρ 55 lt
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Υπερτροφοδοτούμενος, τετράχρονος βενζινοκινητήρας
Θέση Εμπρός, εγκάρσια
Υλικό Αλουμινένιος κορμός, αλουμινένιο καπάκι
Κύλινδροι Τέσσερις σε σειρά
Χωρητικότητα 1.781 cc
Διάμετρος x διαδρομή 81 mm x 86,4 mm
Εκκεντροφόροι Ένας επικεφαλής, κίνηση με ιμάντα
Bαλβίδες Δύο επικεφαλής ανά κύλινδρο
Συμπίεση 8,0:1
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική Bosch Digifant MP4.0
Τροφοδοσία Έμμεσος ηλεκτρονικός ψεκασμός πολλαπλών σημείων, μηχανικός συμπιεστής τύπου G, ιντερκούλερ αέρα-αέρα
Σύστημα λίπανσης Υπό πίεση, χωρητικότητα κυκλώματος 4,0 lt
Σύστημα ψύξης Υγρόψυκτο, κλειστό κύκλωμα υπό πίεση, θερμοστατικά ελεγχόμενο ηλεκτρικό βαντιλατέρ, χωρητικότητα 5,5 lt
Μέγιστη ισχύς 160 PS/5.600 rpm
Μέγιστη ροπή 220 Nm/4.000 rpm
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος Στους εμπρός τροχούς
Συμπλέκτης Ξηρός μονόδισκος
Κιβώτιο 5τάχυτο+όπισθεν
Τελική σχέση μετάδοσης 3,45:1
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός Ανεξάρτητη, γόνατα μακφέρσον, ελατήρια, υδραυλικά τηλεσκοπικά αμορτισέρ, αντιστρεπτική ράβδος
Πίσω Ημιάκαμπτος άξονας, ελατήρια, υδραυλικά τηλεσκοπικά αμορτισέρ, αντιστρεπτική ράβδος
Ζάντες Αλουμινένιες, 6,5J x 15”
Λάστιχα 185/55 VR15
ΦΡΕΝΑ
Τύπος Υδραυλικά, διπλό κύκλωμα, σέρβο, ABS
Εμπρός Αεριζόμενα δισκόφρενα 279 mm
Πίσω Απλοί δίσκοι 226 mm, κατανομέας πίεσης
Χειρόφρενο Μηχανικό στα πίσω δισκόφρενα
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Τύπος Υδραυλική κρεμαγέρα
Κύκλος στροφής 10,5 m
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Τύπος 12βολτο
Μπαταρία 44 Ah
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελική ταχύτητα 225 km/h (5η)
0-100 km/h 8,3”
0-400 m 16,8” @ 146 km/h
0-1.000 m 29,5”
Kατανάλωση 10,2 lt/100 km (μέση)
ΤΙΜΗ
Τιμή σήμερα €12.500 (άριστη κατάσταση)

Πηγη www.drive.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.325
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Lotus Omega, το πιο ποθητό Opel στην Ιστορία



Οι μηχανικοί της Lotus ανέκαθεν ήξεραν να κάνουν ένα αυτοκίνητο συναρπαστικό, όπως αποδεικνύει η μεταμόρφωση του flatliner Opel Omega σε ένα συναρπαστικό σπορ σεντάν επιδόσεων και ένα από τα πιο ποθητά αυτοκίνητα της εποχής του και όχι μόνο



Στην πραγματικότητα, μιλάμε για τόσο μεγάλη αλλαγή που στην ουσία δεν πρόκειται για μετατροπή, βελτίωση ή εξέλιξη. Αλλά για μετενσάρκωση. Το Opel Omega ήταν ένα πισωκίνητο μεγάλο σεντάν, φημίζονταν για την άνεση και την κορυφαία αεροδυναμική του, χάρη στην αιχμηρή μάσκα και τα πλευρικά κρύσταλλα που έρχονταν «πρόσωπο» με τις κολώνες, χωρίς εσοχές και πλαίσια. Είχε επίσης κορυφαίους χώρους. Αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει και τόσο…

Οι μηχανικοί της Opel ενίσχυσαν το σασί και εξέλιξαν την ανάρτηση. Πάνω σε μια καλή βάση, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην Opel, η οποία είχε εξοπλίσει το μοντέλο με μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων στο πίσω μέρος. Χρησιμοποίησαν επίσης την αυτορυθμιζόμενη ανάρτηση του μεγαλύτερου Senator, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της παραμόρφωσης της παθητικής μεταβολής της γωνίας κάμπερ υπό πίεση.



Κάτω από το μεγάλο καπό υπήρχε πολύς χώρος για έναν συναρπαστικό κινητήρα. Ένας εξακύλινδρος σε σειρά με ρίζες στη γκάμα της Opel με δύο τούρμπο Τ25 της Garrett και πίεση 0,7 bar από τις 1.500 rpm μόλις, απέδιδε 382 ίππους και 48 kgm ροπή. Το αυτοκίνητο έκανε 5,2” 0-100 km/h, τιμή εντυπωσιακή για το 1990-92, το διάστημα παραγωγής του Lotus Omega. Ελαφρωμένες και σφυρήλατες μπιέλες, πιστόνια και στρόφαλος σε σχέδιο της Lotus και κατασκευή της Mahle, καθώς και ροϊκή εξέλιξη στην κυλινδροκεφαλή υπόσχονταν ευστροφία, αντοχή και σπορ χαρακτήρα. Το κιβώτιο ήταν εξάρι χειροκίνητο της ZF, από την Corvette ZR-1 της εποχής και τα φρένα της AP Racing διαμέτρου 328 mm εμπρός και 300 πίσω.







Η Lotus είχε σχεδιάσει ένα νέο bodykit για το αυτοκίνητο με επιθετικό εμπρός προφυλακτήρα, με μεγάλους αεραγωγούς και επιθετικό σπόιλερ, φούστες για τα μαρσπιέ και αεροτομή στο πίσω μέρος. Εκτός από την τελική των 285 km/h το πακέτο έδινε καλύτερη αεροδυναμική συμπεριφορά στο πλαίσιο. Το αυτοκίνητο φημίζονταν για το κράτημα του σε σχέση με άλλα γρήγορα σεντάν της εποχής, όπως η Mercedes 500 E της σειράς W124.

Πηγη www.drive.gr
 

Buckley

member
Δημοσιεύσεις
860
Ηλικία
58
Περιοχή
Αθήνα
Μοτοσυκλέτα
Husky wr 390
Όνομα
Παναγιώτης
Με μία αλοιφουλα καινούργιο θα γινει abcdefghgk
Mercedes ponton ,χωρίς καμμιά διάθεση αντιπαράθεσης τώρα σταματείστε ρε παιδιά αυτό το αστειάκι με την αλοιφούλα ,πρέπει να το χω δει γραμμένο για μηχανάκια αυτοκίνητα καμμιά εκατοστή φορές cdef
 

Buckley

member
Δημοσιεύσεις
860
Ηλικία
58
Περιοχή
Αθήνα
Μοτοσυκλέτα
Husky wr 390
Όνομα
Παναγιώτης
Lotus Omega, το πιο ποθητό Opel στην Ιστορία



Οι μηχανικοί της Lotus ανέκαθεν ήξεραν να κάνουν ένα αυτοκίνητο συναρπαστικό, όπως αποδεικνύει η μεταμόρφωση του flatliner Opel Omega σε ένα συναρπαστικό σπορ σεντάν επιδόσεων και ένα από τα πιο ποθητά αυτοκίνητα της εποχής του και όχι μόνο



Στην πραγματικότητα, μιλάμε για τόσο μεγάλη αλλαγή που στην ουσία δεν πρόκειται για μετατροπή, βελτίωση ή εξέλιξη. Αλλά για μετενσάρκωση. Το Opel Omega ήταν ένα πισωκίνητο μεγάλο σεντάν, φημίζονταν για την άνεση και την κορυφαία αεροδυναμική του, χάρη στην αιχμηρή μάσκα και τα πλευρικά κρύσταλλα που έρχονταν «πρόσωπο» με τις κολώνες, χωρίς εσοχές και πλαίσια. Είχε επίσης κορυφαίους χώρους. Αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει και τόσο…

Οι μηχανικοί της Opel ενίσχυσαν το σασί και εξέλιξαν την ανάρτηση. Πάνω σε μια καλή βάση, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην Opel, η οποία είχε εξοπλίσει το μοντέλο με μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων στο πίσω μέρος. Χρησιμοποίησαν επίσης την αυτορυθμιζόμενη ανάρτηση του μεγαλύτερου Senator, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της παραμόρφωσης της παθητικής μεταβολής της γωνίας κάμπερ υπό πίεση.



Κάτω από το μεγάλο καπό υπήρχε πολύς χώρος για έναν συναρπαστικό κινητήρα. Ένας εξακύλινδρος σε σειρά με ρίζες στη γκάμα της Opel με δύο τούρμπο Τ25 της Garrett και πίεση 0,7 bar από τις 1.500 rpm μόλις, απέδιδε 382 ίππους και 48 kgm ροπή. Το αυτοκίνητο έκανε 5,2” 0-100 km/h, τιμή εντυπωσιακή για το 1990-92, το διάστημα παραγωγής του Lotus Omega. Ελαφρωμένες και σφυρήλατες μπιέλες, πιστόνια και στρόφαλος σε σχέδιο της Lotus και κατασκευή της Mahle, καθώς και ροϊκή εξέλιξη στην κυλινδροκεφαλή υπόσχονταν ευστροφία, αντοχή και σπορ χαρακτήρα. Το κιβώτιο ήταν εξάρι χειροκίνητο της ZF, από την Corvette ZR-1 της εποχής και τα φρένα της AP Racing διαμέτρου 328 mm εμπρός και 300 πίσω.





Η Lotus είχε σχεδιάσει ένα νέο bodykit για το αυτοκίνητο με επιθετικό εμπρός προφυλακτήρα, με μεγάλους αεραγωγούς και επιθετικό σπόιλερ, φούστες για τα μαρσπιέ και αεροτομή στο πίσω μέρος. Εκτός από την τελική των 285 km/h το πακέτο έδινε καλύτερη αεροδυναμική συμπεριφορά στο πλαίσιο. Το αυτοκίνητο φημίζονταν για το κράτημα του σε σχέση με άλλα γρήγορα σεντάν της εποχής, όπως η Mercedes 500 E της σειράς W124.

Πηγη www.drive.gr
Για πόθο βάλε 1900 gt καλύτερα.
 
Top Bottom