“νερό της φωτιάς”

SHOOTER045

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.101
Ηλικία
49
Περιοχή
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ /ΠΕΛΛΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GLX 90
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Περιοχή
Ν.ΠΕΛΛΑΣ
έχω εκφραστεί για αυτό από την πρώτη σελίδα, πραγματικά το αγαπημένο μου, ταιριάζουν με αρκετούς οι γεύσεις μας βλέπω
cheers Smileys drinking beer Emoticon



Με την διαφορά οτι εγώ πήρα το superstition
 

dimitris777

new member
Δημοσιεύσεις
169
Ηλικία
52
Περιοχή
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μοτοσυκλέτα
SUZUKI VSTROM DL 650 XT
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Περιοχή
Ν. ΧΗΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
1618467113195.png
...και αυτο νερο της φωτιας ειναι!!!
Παλαιωμενο Τσιπουρο στα 22€ απο γνωστη αλυσιδα μαρκετ.
*****ο "καψιμο" που φερνει περισσοτερο σε ποιοτικο μπραντι, πολυ καλο ρουμι (δεν εχει γλυκια γευση) εχει ομορφα αρωματα, ισως να αφηνει μια γευση λιγο σοκολατα προς το τελος...!!!
Πραγματικα ξεχωριστο!
ΠαρασκευοΣαββατοΚυριακο...ερχεται!!https://www.skroutz.gr/s/11903158/Σπυρόπουλος-Αποσταγματοποιία-Παλαιωμένο-Τσίπουρο-500ml.html
 
Τελευταία επεξεργασία:

ThanosP

member
Δημοσιεύσεις
1.696
Ηλικία
32
Περιοχή
Κορινθος
Μοτοσυκλέτα
Africa twin
Tuareg 660
Όνομα
Θάνος
View attachment 30573
...και αυτο νερο της φωτιας ειναι!!!
Παλαιωμενο Τσιπουρο στα 22€ απο γνωστη αλυσιδα μαρκετ.
*****ο "καψιμο" που φερνει περισσοτερο σε ποιοτικο μπραντι, πολυ καλο ρουμι (δεν εχει γλυκια γευση) εχει ομορφα αρωματα, ισως να αφηνει μια γευση λιγο σοκολατα προς το τελος...!!!
Πραγματικα ξεχωριστο!
ΠαρασκευοΣαββατοΚυριακο...ερχεται!!https://www.skroutz.gr/s/11903158/Σπυρόπουλος-Αποσταγματοποιία-Παλαιωμένο-Τσίπουρο-500ml.html
Για παλαιωμένο τσίπουρο δοκιμάστε σε οπίων αρέσει και αυτά τα δυο .
Το manifesto είναι λίγο πιο σκληρό
B4C75E3F-EE6C-4302-9175-55F538E60AA3.jpgA3A63E09-1EFC-44D6-838D-3643933144A4.jpg
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.420
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ουίσκι: 7 περιορισμένης παραγωγής ετικέτες για ρέκτες​

whi1.jpg
Τα πολύ μικρά και σχετικά άγνωστα αποστακτήρια της Σκωτίας κρύβουν πολύ συχνά διαμάντια που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

H Σκωτσέζικη Ένωση Αποστακτηρίων έχει πάνω από 130 μέλη, όμως μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών καταφέρνει να γεμίσει τα μπαρ και τις κάβες με τα ουίσκι τους. Οι μικρότεροι παραγωγοί χωρίς τα μέσα των μεγάλων ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση προς τον δρόμο για την αναγνώριση. Επενδύουν στην ποιότητα και στο αργό αλλά σταθερό χτίσιμο μιας ομάδας φίλων του ουίσκι που θέλει να απολαύσει κάτι πέρα από τα συνηθισμένα.

whi2.jpg

Copper Dog Blended Scotch Whisky. Οι μερακλήδες υπάλληλοι στα αποστακτήρια όταν διψούσαν και ήθελαν να κλέψουν λίγο από το προϊόν το έβαζαν μέσα σε μικρά χάλκινα φλασκιά τα οποία έλεγαν copper dogs. Το συγκεκριμένο ουίσκι δεν θυμίζει σε τίποτα παράνομο απόσταγμα ή moonshine, παρά το όνομά του και είναι περισσότερο ένα αφιέρωμα σε εκείνες τις παλιές εποχές. Είναι γλυκόπιοτο με νότες σοκολάτας και ξηρών καρπών.


whi7.jpg

Compass Box Great King Street: Glasgow Blend. Είναι πικάντικο, καπνιστό και τυρφώδες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι δημιουργοί του ήθελαν να φτιάξουν ένα ουίσκι που να μοιάζει με εκείνα του 19ου αιώνα. Τα κατάφεραν φτιάχνοντας ένα πολύ γεμάτο και κυρίως πολύ δυνατό κι έντονο ουίσκι.​


whi8.jpg

Eden Mill 2019 Release Single Malt. Το εντυπωσιακό μπουκάλι του θυμίζει ακριβό άρωμα και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Με το που ανοίγεις το πώμα ξεχειλίζουν αρώματα sherry, βανίλιας και μπαχαρικών. Το εντυπωσιακό ταξίδι συνεχίζεται με την πρώτη γουλιά που είναι γεμάτη καραμελωμένα μπισκότα και μια επίγευση που ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό και το τυρφώδες.​


Η παραγωγή τους είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένη, όμως η προσθήκη κάποιων εκδόσεων με ακόμα πιο περιορισμένη παραγωγή είναι η προστιθέμενη αξία που χρειάζονται για να γίνουν ποθητά στους φίλους του ουίσκι. Μια αριθμημένη φιάλη δεν σε κάνει μόνο κοινωνό ενός σπάνιου ποτού, αλλά και μέλος μιας κλειστής λέσχης με κοινό σημείο αναφοράς.


Μικρά αποστακτήρια και περιορισμένος αριθμός φιαλών συνειρμικά οδηγεί στην εκτίμηση ότι έχουμε να κάνουμε υποχρεωτικά με περιπτώσεις που απαιτούν βαθιές τσέπες. Αυτό δεν είναι κάτι που ισχύει απόλυτα. Ένα καλό και ιδιαίτερο ουίσκι δεν αντικατοπτρίζεται πάντα στην τιμή του και αυτό μερικές φορές λειτουργεί και αντίστροφα. Οι μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτά τα αποστακτήρια έχουν την ικανότητα να συμπιέζουν τα περιττά κόστη που αφορούν μόνο τους μεγάλους παίκτες και να τα δίνουν όλα για το καλύτερο προϊόν απερίσπαστοι.

whi5.jpg

Infrequent Flyers 27-Year-Old. Η ασυνήθιστη ηλικία του προδίδει και την ιδιαιτερότητά του. Δεν είναι απλά single malt, αλλά προέρχεται ολόκληρο από ένα και μόνο βαρέλι το οποίο φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού σε μια μυστική τοποθεσία για να το κάνει ακόμα πιο ποθητό. Με καταγωγή από το ανεμοδαρμένο Speyside, σίγουρα θα έχει τον χαρακτήρα του και τη θάλασσα μέσα του​


whi4.jpg

Laphroaig The Kinship 18-Year-Old. Αυτό το Laphroaig είναι και το πιο ακριβό της λίστας, όμως έχει τους λόγους του και το δικαιολογεί. Πρόκειται για ένα single malt που έχει ωριμάσει και τα 18 του χρόνια μέσα σε ένα βαρέλι που κάποτε φιλοξενούσε oloroso sherry. H γλυκύτητα που του έχει προσφέρει η μακρόχρονη παραμονή του μπορεί να ξεγελάσει. Η γλυκόριζα, η καραμέλα και η μεταξένια του υφή κρύβουν μια περιεκτικότητα σε αλκοόλ που φτάνει το εντυπωσιακό 56,4%. Ένας ουίσκι πραγματικός gentleman που καμουφλάρει τη δύναμή​


whi3.jpg

Elements of Islay Ar11. Παράχθηκε σε μόλις 840 φιάλες και μέσα στις δύο δεκαετίες που έχει στη διάθεσή του για να ωριμάσει κατάφερε να φτιάξει έναν ασύγκριτο χαρακτήρα που το κάνει ιδανικό για pairing με κρέας. Η μυρωδιά του καμένου ξύλου και της μαρινάδας είναι το καλύτερο ξεκίνημα για να προετοιμάσουν την έκπληξη μιας σχεδόν umami επίγευσης με μια υποβόσκουσα αλμυρότητα.​


Τα επτά ιδιαίτερα ουίσκι αυτής της λίστας που παρουσιάζεται στην gallery πιο πάνω έχουν από μια ενδιαφέρουσα ιστορία να πουν και είναι έτοιμα να στη διηγηθούν γουλιά- γουλιά. Την επόμενη φορά που θα αναζητήσεις ένα δώρο για σένα ή κάποιον φίλο, ξέφυγε από την πεπατημένη και βάλε ένα από αυτά στις επιλογές σου. Ακόμα κι αν δεν προλάβεις κάποια από τις αριθμημένες φιάλες έχεις κάνει το πρώτο βήμα για να ανακαλύψεις τι άλλο έχουν να σου προσφέρουν οι μικροί παραγωγοί.


Πηγη www.ratpack.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.420
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ


Η ιστορία του ουίσκι

Το ουίσκι είναι ο βασιλιάς των αποσταγμάτων. Όμως δεν είναι και το πρώτο απόσταγμα που φτιάχτηκε. Ίσα-ίσα. Τα μυστικά της απόσταξης προέρχονται από έναν λαό που δε θα το περίμενες ποτέ. Συγκεκριμένα, από τους Μουσουλμάνους, οι οποίοι τελειοποίησαν τις μεθόδους απόσταξης και τις μετέφεραν στη Δύση. Ο Abu Musa Jabir ibn Hayyan, έζησε τον 8ο αιώνα μ.Χ. -είναι γνωστός και ως Geber- και θεωρείται ο πατέρας της απόσταξης. Χώρος δράσης του είναι εκεί που βρίσκεται το σημερινό Ιράκ. Ακούγεται κάπως ειρωνικό η θρησκεία που απαγορεύει στους πιστούς της να πίνουν αλκοόλ, να είναι εκείνη που οπαδοί της εξέλιξαν την απόσταξη. Ο Geber είναι ο πρώτος που εφηύρε τον στύλο απόσταξης που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα στην πιο εξελιγμένη του μορφή. Αυτό που έκανε και ήταν πρωτοπόρο, ήταν ότι αντί να χρησιμοποιεί τρίχωμα από πρόβατα για να μαζεύει το προϊόν της απόσταξης, αυτός έβαλε μία σωλήνα και έφτιαξε τον στύλο απόσταξης όπως τον ξέρουμε σήμερα. Λέγεται ότι η ιδέα ήρθε στον Geber μελετώντας γραπτά του Ζώσιμου του Πανοπολίτη, ο οποίος είχε φτιάξει κάτι παρόμοιο, όχι όμως για ποτά αλλά για μέταλλα. Μέσω του εμπορίου και των συναλλαγών, αυτή η εφεύρεση έφτασε στη Δύση και συγκεκριμένα στους μοναχούς της εποχής εκείνης, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την καυτή βροχή για φαρμακευτικούς σκοπούς. Όμως η ιδέα της απόσταξης ανήκει στον Geber.
Η πρώτη γραπτή αναφορά στο ουίσκι έλαβε χώρα το 1405, όπου στα ιρλανδέζικα χρονικά του μοναστηριού του Clonmacnoise γράφεται ότι ένας άστεγος πέθανε από υπερβολική κατανάλωση Uisge beatha τα Χριστούγεννα. Το Uisge beatha (ούσκε μπα) ήταν η κελτική έκφραση για το «νερό της ζωής» και η πρώτη επίσημη καταγραφή σε βασιλικά έγγραφα ανάγεται στο 1494, όταν ο βασιλιάς James ΙV ζητάει «οκτώ δοχεία βύνης για την παρασκευή uisge beatha». Σήμερα έχει επιζήσει σε αρκετά ποτά σαν όρος όπως το eau de vie (Γαλλία), acquavita (Ιταλία), akvavit (Σκανδιναβία) και okowita (Πολωνία).
Οι μοναχοί, εξαίρετοι στη διαδικασία απόσταξης εκείνα τα χρόνια, αποστάζουν με συνέπεια, για λόγους, φυσικά, ιατρικούς. Γιατί, όπως έγραψε ο Σκωτσέζος ποιητής James Hogg, «Αν κάποιος ήξερε πόσο ακριβώς έπρεπε να πίνει κάθε μέρα και το ακολουθούσε με ευλάβεια, είναι σίγουρο πως ούτε θα αρρώσταινε ούτε θα πέθαινε ποτέ». Το 1536-1541 o βασιλιάς Henry VIII της Αγγλίας διαλύει μοναστήρια και δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να αποστάξουν. Αν το καλοσκεφτείς είχαν τα δίκια τους, εκείνοι καλλιεργούσαν τα δημητριακά και ήθελαν μερίδιο της απόλαυσης.
Το 1600 ξεκινάνε πολλοί Σκωτσέζοι αλλά και Ιρλανδοί από το μεγάλο νησί τις αναζητήσεις για τη Νέα Γη και φτάνουν στην Αμερική έχοντας φυσικά στα αμπάρια τους ουίσκι. Εκεί γνώρισαν νέα είδη δημητριακών, κάτι που εξέλιξε τη διαδικασία αρκετά. Η ιστορία λέει ότι το πλοίο Mayflower έδεσε στο Plymouth και όχι στην περιοχή που έλεγαν οι βασιλικές διαταγές, επειδή άρχισαν να ξεμένουν από αλκοόλ. Αργότερα το αλκοόλ και ειδικότερα το ουίσκι έπαιξε τεράστιο ρόλο στην αποικία αλλά και στην εξόντωση των αυτοχθόνων. Οι νέοι κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν στις διαπραγματεύσεις τους με τους ντόπιους οι οποίοι είχαν κατά κάποιο τρόπο εθιστεί σε αυτό.
Την ίδια περίοδο και συγκεκριμένα το 1608, στη Βόρεια Ιρλανδία δίνεται η πρώτη επίσημη άδεια για να ανοίξει αποστακτήριο. Το όνομά του, The Old Bushmills Distillery, το οποίο και παραμένει μέχρι και σήμερα το παλαιότερο αποστακτήριο στον κόσμο. Έναν αιώνα αργότερα δημιουργείται η Μεγάλη Βρετανία με την ένωση του Βασιλείου της Αγγλίας και εκείνου της Σκωτίας. Αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των φόρων και συγκεκριμένα στο ουίσκι. Ο λεγόμενος English Malt Tax του 1725, ανάγκασε πολλούς από τους ιδιοκτήτες αποστακτήριων να λειτουργούν τη νύχτα με αποτέλεσμα να αποκαλούν συνθηματικά το ουίσκι, σεληνόφως. Έτσι απέκτησε και η λέξη moonshine τη σημασία του λαθραίου ποτού.
Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού πολέμου το 1775-1783, το ουίσκι χρησιμοποιήθηκε πολύ και σαν συνάλλαγμα, ενώ όταν ο πόλεμος τελείωσε άφησε πίσω του ένα τεράστιο χρέος. Το 1791 τέθηκε σε εφαρμογή ο φόρος για το ουίσκι από τη νέα εθνική κυβέρνηση του George Washington, κάτι που απογοήτευσε πολλούς από τους βετεράνους του εμφυλίου και τους αγρότες σιτηρών. Οι αντιδράσεις γίνονταν όλο και πιο έντονες και τελικά ξεκίνησε η «επανάσταση του ουίσκι», όταν οι αγρότες ξεσηκώθηκαν, αρνούμενοι να πληρώσουν τον φόρο. Οι συγκρούσεις ήταν αρκετές με αποκορύφωμα τον Ιούλιο του 1794, όταν είχαμε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και στρατού. Μέχρι το 1801 ο φόρος συνέχισε να υπάρχει, ενώ σταμάτησε η εφαρμογή του όταν κέρδισε τις εκλογές ο Thomas Jefferson υποσχόμενος ότι θα τον καταργήσει, όπως και έκανε.



Τότε είναι που ο πρόεδρος της Αμερικής μοίρασε εκτάσεις σε μετανάστες Σκωτσέζους και Ιρλανδούς στην περιοχή του Kentucky. Εκείνοι άρχισαν να καλλιεργούν καλαμπόκι και το περίσσευμα της παραγωγής το απόσταζαν και το έφτιαχναν ουίσκι. Ο θρύλος λέει ότι ο καπνιστός ρόλος του Bourbon που πηγάζει από τα «καμμένα» επιφανειακά βαρέλια, οφείλεται στον αποσταγματοποιό Elijah Craig. Όταν κάποια στιγμή κατά λάθος έφτιαξε βαρέλι από σχεδόν καμμένα ξύλα και έβαλε μέσα ουίσκι, δεν ήξερε ότι δημιουργούσε ένα καινούργιο είδος. Το νέο αυτό ουίσκι είχε έντονο χρώμα, γλυκιά επίγευση και νότες βανίλιας και καπνού. Κάποια στιγμή έστειλε τα βαρέλια στη Νέα Ορλεάνη για πώληση με σφραγίδα Mayville της επαρχίας Bourbon και εκείνα έγιναν ανάρπαστα, βοηθώντας έτσι στη διάδοση του νέου είδους ουίσκι. Τότε είναι που πήρε και το όνομά του.

Από εκείνη την περίοδο μέχρι το 1920, οι εξαγωγές από Ιρλανδία και Σκωτία στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τεράστιες, ενώ κάπως έτσι άρχισαν στη Νέα Γη να φτιάχνουν και δικό τους ουίσκι. Η μεγάλη κατανάλωση όμως οδήγησε στις πρώτες αντιδράσεις. Η κορύφωσή τους ήταν το ψήφισμα του 1920 για ποταπαγόρευση, η οποία κράτησε 13 ολόκληρα χρόνια. Παράλληλα, η Ευρώπη προερχόταν από τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, όπου αρκετά αποστακτήρια, είχαν κλείσει λόγω του ότι τα δημητριακά, επαρκούσαν οριακά για να καλύψουν τις ανάγκες του λαού για σίτιση. Μέχρι το 1924, ο αριθμός των αποστακτήριων έχει μειωθεί δραστικά όπως και η κατανάλωση. Αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το νεοεκλεγέν Εργατικό Κόμμα στη Μεγάλη Βρετανία βροντοφωνάζει «Πρώτα φαγητό και ύστερα ουίσκι» ρίχνοντας ακόμα περισσότερο την κατανάλωση. Η αναγέννηση του βασιλικού αποστάγματος αρχίζει μόλις το 1960 με μαζική παραγωγή σε Σκωτία, Ιρλανδία και Αμερική.

Πηγη www.oneman.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.420
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

O Uncle Lemmy θα ήταν περήφανος για αυτό το Motörhead bourbon​

ac904.jpg

To Ace of Spades bourbon θα κάνει το ντεμπούτο του στη μεγαλύτερη συγκέντρωση μοτοσικλετιστών στον πλανήτη για να τιμηθεί όπως πρέπει η μνήμη του Lemmy Kilmister

Οι Motörhead και η Brew Pipeline συνεργάστηκαν για να φτιάξουν το μοναδικό bourbon που μπορεί να χρειαστείς σε μια παρτίδα σκληρού πόκερ. Για να έχει την υποδοχή που του αξίζει αποφάσισαν να το παρουσιασουν κατα τη διάρκεια του Sturgis Rally αναφέροντας πως είναι ένα υψηλής τάσης rye whiskey.

ac2134.jpgac213.jpgac3245.jpg

Μην σας ξεγελά και νομίζετε ότι είναι μια ακόμα πληρωμένη συνεργασία δανεισμού ενός ιστορικού λογότυπου. Ο ντράμερ Mikkey Dee και ο κιθαρίστας Phil Campbell τους συγκροτήματος, είχαν ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια των δοκιμών των αποσταγμάτων και ήταν αυτοί που έδωσαν το τελικό ok για την εμφιάλωσή του.


Το προφίλ του Ace of Spades bourbon αναφέρεται ως πικάντικο και γλυκό. Η σίκαλη και το πιπέρι κυριαρχεί στο σώμα του ενώ αφήνει τη γλυκιά κάψα της κανέλας στο τελείωμα. Αρώματα ξύλου, καπνού, καραμέλας και σοκολάτας μπορούν επίσης να ανιχνευθούν κατά την απόλαυσή του.


Για τους υπεύθυνους της Brew Pipeline η επίτευξη του προφίλ αυτού του ιδιαίτερου bourbon ήταν πιο δύσκολη από ότι συνήθως. Δεν ήταν αρκετό να φτιάξουν ένα καλό ουίσκι, αλλά πίνοντάς το να θυμίζει κάτι από τους Motörhead. Σίγουρα είναι ιδανικό σε σφηνάκι για να το πιεις μαζί με μια παγωμένη μπύρα καθώς το Ace of Spades θα παίζει, φυσικά δυνατά, από πίσω, ακριβώς σαν τον Lemmy.

Πηγη www.ratpack.gr
 

Iraklis174

well know member
Δημοσιεύσεις
3.813
Ηλικία
53
Περιοχή
Κερατσινι
Μοτοσυκλέτα
Ότι κάτσει δεν υπάρχουν λεφτά χαχα
Όνομα
Ηρακλης
Ο βασιλιάς των ποτων είναι το κρασι....
Ειναι πιο φυσικο, δεν εχει παρενέργειες η ορθή χρήση του, κανει καλό στην καρδια κ τα αγγεια....


Εις υγείαν
Τών φτωχών έτσι χαχαχαχ . Υπάρχουν βέβαια και κρασιά που είναι σε άλλο. Level αλλά το ουισκακι ένα τικ πιο πάνω βέβαια αυτά είναι γούστα έτσι .
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.162
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.162
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
Ο βασιλιάς των ποτων είναι το κρασι....
Ειναι πιο φυσικο, δεν εχει παρενέργειες η ορθή χρήση του, κανει καλό στην καρδια κ τα αγγεια....


Εις υγείαν
Ρε παιδιά τι λέει η μπασκλασαρία; Ο μηχανόβιος Ξανθόπουλος; Παν και πλόκ πλίζ.... Tooth Tooth Tooth Tooth Tooth Tooth Tooth Tooth Tooth Tooth Tooth
 

Kuklinski

well know member
Δημοσιεύσεις
3.437
Ηλικία
123
Μοτοσυκλέτα
Brough Superior ss100
Όνομα
Ακης
Περιοχή
Brooklyn NY
Ασε μωρη βλαχα που στο χωριο σου κοβατε το καρπουζι με το φτιαρι.....

Σε χαλαει το κρασακι.....

10.000 χρονια το πινει ο άνθρωπος....
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.420
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

ο Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare μας αφηγείται την ιστορία ενός αποστακτηρίου​

blue-label1.jpeg

Ένα αποστακτήριο που λειτούργησε μόνο 18 χρόνια, ωστόσο πρόλαβε στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα να μετατρέψει την ατμόσφαιρα του Speyside σε ουίσκι.

Από άκρη σε άκρη σε όλη τη σκωτσέζικη ύπαιθρο όλοι αναζητούν το χαμένο ουίσκι. Είναι η νέα μεγάλη τάση από τους πιο μικρούς ανεξάρτητους εξερευνητές, μέχρι τις μεγάλες ετικέτες, να βρουν όλα τα ξεχασμένα αποστάγματα που περιμένουν σε σκοτεινές αποθήκες περιμένοντας αυτόν που θα τα βγάλει στο φως.

Το Johnnie Walker έχει μπει στα βαθιά αυτού του σαφάρι και με την εξαιρετικά περιορισμένη σειρά Ghost and Rare αποτίει φόρο τιμής σε όλα εκείνα τα αποστακτήρια που δεν άντεξαν το βάρος του χρόνου και δεν λειτουργούν πια. Η τελευταία φιάλη της σειράς είναι το Pittyvaich, ενός αποστακτηρίου που λειτούργησε από το 1974 μέχρι το 1993, δηλαδή μόνο 18 χρόνια. Δεν είναι μόνο η πολύ μικρή διάρκεια λειτουργίας του που κάνει το Pittyvaich στόχο όσων ψάχνουν σπάνια ουίσκι, αλλά και το ακόμα πιο ιδιαίτερο γεγονός ότι με έτος ανέγερσης το 1974, ήταν κι ένα από τα τελευταία καινούργια αποστακτήρια.

Οι Master Blenders του Johnnie Walker δεν αρκέστηκαν στο μικρό απόθεμα του Pittyvaich που βρέθηκε στα χέρια τους και είπαν να βρουν κάποιο τρόπο να φτιάξουν ένα blend που να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του. Γι’αυτό επιστρατεύτηκαν ακόμα δύο ουίσκι «φαντάσματα» από τα αποστακτήρια του Port Dundas και του Carsebridge.
blue-label-21.jpeg
Επειδή στόχος ήταν η ανάδειξη του των χαρακτηριστικών του Pittyvaich, προστέθηκαν μερικά ακόμα αποστάγματα από την περιοχή του Speyside. Mannochmore, Auchroisk, Cragganmore και Strathmill είναι η τετράδα των Speyside αποστακτηρίων που κατέθεσαν τον οβολό τους για το πιο τοπικιστικό premium blend που έχει συσταθεί ποτέ.

Ο στόχος των Master Blenders του Johnnie Walker μάλλον επετεύχθη και το σύμπλεγμα των 8 αποσταγμάτων από το Speyside δίνει ένα νέο νόημα στον όρο blended whisky. Η ατμόσφαιρα του Speyside είναι παρούσα από τη στιγμή που ανοίγει κανείς το πώμα του ιδιαίτερου αυτού Johnnie Walker Blue Label. Κυριολεκτικά η ατμόσφαιρα αφού οι γήινες μυρωδιές του φθινοπωρινού Speyside αναδύονται μαζί με τις γλυκές και φρουτώδεις νότες καθώς και το άρωμα του φρέσκου μήλου. Τα ουίσκι «φαντάσματα» ολοκληρώνουν το προφίλ του με τόνους μελιού και ξύλου σε ένα αριστούργημα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 43,8%

Πηγη www.ratpack.gr
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.162
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός

ο Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare μας αφηγείται την ιστορία ενός αποστακτηρίου​

View attachment 38236

Ένα αποστακτήριο που λειτούργησε μόνο 18 χρόνια, ωστόσο πρόλαβε στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα να μετατρέψει την ατμόσφαιρα του Speyside σε ουίσκι.

Από άκρη σε άκρη σε όλη τη σκωτσέζικη ύπαιθρο όλοι αναζητούν το χαμένο ουίσκι. Είναι η νέα μεγάλη τάση από τους πιο μικρούς ανεξάρτητους εξερευνητές, μέχρι τις μεγάλες ετικέτες, να βρουν όλα τα ξεχασμένα αποστάγματα που περιμένουν σε σκοτεινές αποθήκες περιμένοντας αυτόν που θα τα βγάλει στο φως.

Το Johnnie Walker έχει μπει στα βαθιά αυτού του σαφάρι και με την εξαιρετικά περιορισμένη σειρά Ghost and Rare αποτίει φόρο τιμής σε όλα εκείνα τα αποστακτήρια που δεν άντεξαν το βάρος του χρόνου και δεν λειτουργούν πια. Η τελευταία φιάλη της σειράς είναι το Pittyvaich, ενός αποστακτηρίου που λειτούργησε από το 1974 μέχρι το 1993, δηλαδή μόνο 18 χρόνια. Δεν είναι μόνο η πολύ μικρή διάρκεια λειτουργίας του που κάνει το Pittyvaich στόχο όσων ψάχνουν σπάνια ουίσκι, αλλά και το ακόμα πιο ιδιαίτερο γεγονός ότι με έτος ανέγερσης το 1974, ήταν κι ένα από τα τελευταία καινούργια αποστακτήρια.

Οι Master Blenders του Johnnie Walker δεν αρκέστηκαν στο μικρό απόθεμα του Pittyvaich που βρέθηκε στα χέρια τους και είπαν να βρουν κάποιο τρόπο να φτιάξουν ένα blend που να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του. Γι’αυτό επιστρατεύτηκαν ακόμα δύο ουίσκι «φαντάσματα» από τα αποστακτήρια του Port Dundas και του Carsebridge.
View attachment 38237
Επειδή στόχος ήταν η ανάδειξη του των χαρακτηριστικών του Pittyvaich, προστέθηκαν μερικά ακόμα αποστάγματα από την περιοχή του Speyside. Mannochmore, Auchroisk, Cragganmore και Strathmill είναι η τετράδα των Speyside αποστακτηρίων που κατέθεσαν τον οβολό τους για το πιο τοπικιστικό premium blend που έχει συσταθεί ποτέ.

Ο στόχος των Master Blenders του Johnnie Walker μάλλον επετεύχθη και το σύμπλεγμα των 8 αποσταγμάτων από το Speyside δίνει ένα νέο νόημα στον όρο blended whisky. Η ατμόσφαιρα του Speyside είναι παρούσα από τη στιγμή που ανοίγει κανείς το πώμα του ιδιαίτερου αυτού Johnnie Walker Blue Label. Κυριολεκτικά η ατμόσφαιρα αφού οι γήινες μυρωδιές του φθινοπωρινού Speyside αναδύονται μαζί με τις γλυκές και φρουτώδεις νότες καθώς και το άρωμα του φρέσκου μήλου. Τα ουίσκι «φαντάσματα» ολοκληρώνουν το προφίλ του με τόνους μελιού και ξύλου σε ένα αριστούργημα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 43,8%

Πηγη www.ratpack.gr
Φλούφλικο, αν δεν έχει την γευση του αμμοχάλικου εμένα δεν μου ταιριάζει...
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.162
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
Μωρέ ας είχαμε 2,3 νεροπότηρο κ ας ηταν κ από το πρόσφατο gay parade... Stoned Emoticon
Εξαιρετικό ουϊσκι, έφερα δύο μπουκάλια από το Dubai γιατί αρέσει στην γυναίκα μου, εγώ σταθερός στο Λαγκαβούλι...
 

The Owl.

well know member
Δημοσιεύσεις
2.021
Όνομα
George
Εξαιρετικό ουϊσκι, έφερα δύο μπουκάλια από το Dubai γιατί αρέσει στην γυναίκα μου, εγώ σταθερός στο Λαγκαβούλι...
Άμα της φανούν πολλά εδώ είμαστε να βοηθήσουμε... Tooth

Πέραν αυτού είναι γάλα το άτιμο..
Το βάζεις κατάψυξη μισή μέρα πριν κ μετά απλά μαγικο..
 

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.271
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Φαντασου τωρα ενα αποσταγμα απο τα συγκεκριμενα δημητριακα (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη) .... που οι αρχαιοι ημων περιφρονουσαν και τα δινανε μονον ως τροφη σε γαδάρους , να γινεται και Blue Label .......! facepalm 2

 

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.144
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
αμαν πχια ολα εγω ;;;;; να ζητατε λαγκαβουλια ξερουτε ....μαθετε και τι εστι λαγκαβουλια αγροίκοι

....



Πριν ακριβώς τρία χρόνια, τον Οκτώβριο του 2018, ο κόσμος ήταν ένα πολύ διαφορετικό μέρος. Τη λέξη πανδημία τη συναντούσες μόνο σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ο κόσμος ταξίδευε ελεύθερος και η Σκωτία ήταν ακόμα στην Eυρωπαϊκή Ένωση.

Η σημαντικότερη, όμως, διαφορά ίσως είναι ότι η αφεντιά μου ήταν ακόμα κάτοικος Σκωτίας και τα σκωτσέζικα αποστακτήρια ήταν λίγο πιο κοντά, λίγο πιο εύκολα προσβάσιμα.

Ένα από αυτά τα αποστακτήρια, βρίσκεται στο Islay και είναι εδώ και πολλά χρόνια ίσως το αγαπημένο αποστακτήριο του ελληνικού κοινού. Έχει ιστορία 200+ χρόνων και το ιδιαίτερο γευστικό του προφίλ κάνει εδώ και δεκαετίες τους απανταχού ουισκόφιλους να “υποκλίνονται”.

Hit The Road

Το σκωτσέζικο φθινόπωρο, μακράν η ομορφότερη εποχή για τη χώρα, αποτελεί ιδανική περίοδο -και αφορμή- για εξορμήσεις! Και όταν μιλάμε για εξορμήσεις, φυσικά, εννοούμε ουισκο-εξορμήσεις.

Έτσι λοιπόν, όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο αντίστοιχο άρθρο, μια όμορφη φθινοπωρινή Παρασκευή του Οκτώβρη ξεκίνησα από το Fife προς το Islay για ένα ταξίδι που τρεις μέρες, 700 χιλιόμετρα, δύο μπλόκα από αγελάδες, πολλή βροχή και ακόμα περισσότερο ουίσκι μετά, έμελλε να ριζωθεί στη καρδία μου ως μια από τις ομορφότερες εμπειρίες της ζωής μου.

Το σκηνικό ήταν ειδυλλιακό. Σκωτσέζικα ειδυλλιακό. Παχιά συννεφιά που κάλυπτε πλήρως τον ουράνιο θόλο, ψιλόβροχο και όσο κρύο έπρεπε ώστε να μην χρειάζεσαι πέμπτο στρώμα ρούχων. Ιδανικό.

Ιδανικό… τουλάχιστον για ουίσκι!

Η διαδρομή μέχρι το νησί περιλαμβάνει στάση στη Γλασκώβη για πρωϊνό και στο μαγευτικό Inveraray για καφέ ή μεσημεριανό και επίσκεψη στο πανέμορφο ομώνυμο κάστρο.


Το κάστρο Inveraray στην ομώνυμη κωμόπολη.

Φτάνοντας στο λιμάνι του Kennacraig, το ferry μας περιμένει για να μας αφήσει δύο ώρες μετά στο Port Askaig, το ένα από τα δύο λιμάνια του Islay με το δεύτερο να είναι το Port Ellen.

Το Islay νομίζω δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η νοτιότερη των Εβρίδων νήσων της Σκωτίας έχει αποκτήσει θρυλική φήμη στους κύκλους των ουισκόφιλων που λατρεύουν την ιστορία, την παράδοση και τα αρώματα του μικρού αυτού νησιού που αποτελεί σημείο αναφοράς στη συνείδηση και την γευστική παλέτα τους. Γνωστό παγκοσμίως για τον καπνιστό χαρακτήρα της πλειοψηφίας των ουίσκι που παράγουν τα αποστακτήριά του, αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως που επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο “προσκύνημα” σε ένα από τα -εννιά πλέον- αποστακτήρια που βρίσκονται στο νησί.

Στην νότια του πλευρά, η ακτή Kildalton φιλοξενεί τα τρία, ίσως, πιο εμβληματικά αποστακτήρια του νησιού, τους “τρείς γίγαντες” του Islay, Ardbeg, Laphroaig και Lagavulin. Μια ολόκληρη μέρα του ταξιδιού μας οφείλει να αφιερωθεί στα τρία αυτά αποστακτήρια, με πρώτη στάση να είναι φυσικά, στον “Βασιλιά του Islay”, το θρυλικό Lagavulin.


Το αποστακτήριο

Τοποθετημένο σε μια ιδιαίτερα ρομαντική τοποθεσία, επιβλέπει τα ερείπια του κάστρου Dunyvaig που κάποτε ήταν ναυτική βάση των Αρχόντων των Νήσων (Lords of the Isles), επικεφαλής του Clan MacDonald.
To όνομα Lagavulin προέρχεται από τα gaelic, την αρχαία τοπική διάλεκτο της Σκωτίας: Lag a’ Mhuilinn, “Hollow of the Mill” που αποδίδεται ως “Η Κοιλότητα Δίπλα στον Μύλο”.

Πιθανότατα παράνομη απόσταξη γινόταν στο μέρος από το 1742 αλλά επίσημα το Lagavulin χρονολογείται στο 1816, όταν οι John Johnston και Archibald Campbell κατασκεύασαν δύο αποστακτήρια το ένα δίπλα στο άλλο στο μέρος όπου βρίσκεται το σύγχρονο Lagavulin. Τα ονόματά τους, Lagavulin και Ardmore (διαφορετικό από το σημερινό αποστακτήριο των Highlands). Δύο περίπου δεκαετίες μετά συγχωνεύθηκαν για να σχηματίσουν το σύγχρονο Lagavulin.

Απέκτησε ιδιαίτερη φήμη το 1862 όταν ο blender James Logan Mackie αγόρασε το αποστακτήριο. Ο ανηψιός του, Peter, το 1878 ξεκίνησε τα ταξίδια προς το Islay για να μάθει τα μυστικά της απόσταξης και τελικά ανέλαβε την παραγωγή του Lagavulin. O Peter Mackie, έλαβε σύντομα και τον τίτλο Sir ως μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του ουίσκι στο τέλος του 19ου αιώνα. Δημιούργησε το blend White Horse το 1890, ήταν συνιδρυτής του Craigellachie και θεωρούταν σπουδαίος νεωτεριστής.



Υπάρχουν μόνο λίγα σκωτσέζικα αποστακτήρια που μπορούν να φτιάξουν ουίσκι για μεμονωμένη χρήση και από αυτά το Lagavulin μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι από τα πιο εξέχοντα!
-Alfred Barnard, The Whisky Distilleries of the United Kingdom, 1887.


Όταν πέθανε, το 1924, η εταιρεία ονομάστηκε White Horse Distillers και το 1927 έγινε μέρος της Distillers Company Limited (DCL), μετέπειτα Diageo. To 1941 σταματάει την παραγωγή του λόγω του Β΄ Π.Π. και το 1951 μια μεγάλη φωτιά καταστρέφει μεγάλο μέρος του αποστακτηρίου. Το 1974 τα πατώματα βυνοποίησης του αποστακτηρίου σταματούν τη λειτουργία τους ενώ μια κομβική, όπως αποδείχθηκε αργότερα, χρονιά ήταν το 1988 που το Lagavulin 16 ετών προστέθηκε στη συλλογή Classic Malts of Scotland της Diageo.

H πεποίθηση της Diageo, τότε, ήταν ότι θα ήταν ελκυστικό μόνο στους πιο αφοσιωμένους καταναλωτές. Το τυρφώδες προφίλ του εκείνα τα χρόνια θεωρούταν απωθητικό για τους περισσότερους. Στην πραγματικότητα όμως το Lagavulin γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία και ζήτηση που το αποστακτήριο, την δύσκολη εκείνη εποχή των 80s και 90s, δυσκολευόταν να ακολουθήσει. Τότε, για να καταλάβουμε τη διαφορά, λειτουργούσε μόνο δύο μέρες την εβδομάδα. Δεν χρειαζόταν παραπάνω. Πλέον φυσικά λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες τη βδομάδα μόνο για να καταφέρει να συμβαδίσει με την ζήτηση.



Το Malt Mill και η διαμάχη με το Laphroaig

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες στην πολυετή ιστορία του Lagavulin περιλαμβάνει τον γείτονα Laphroaig και ξεκίνησε να εκτυλίσσεται το 1908. Τότε, η JL Mackie & Co στην οποία ανήκε το Lagavulin προσπάθησε να αποκτήσει τα δικαιώματα διανομής του νέου αποστάγματος του Laphroaig. Αυτό αρνήθηκε και ο Peter Mackie, γνωστός για τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του, αφού απέτυχε να τους πείσει να αντιστρέψουν την απόφασή τους αποφάσισε να προβεί σε πιο δραστικά μέτρα.

Ίδρυσε ένα δεύτερο, καινούργιο αποστακτήριο στο Lagavulin το οποίο θα έφτιαχνε ουίσκι για να ανταγωνιστεί το Laphroaig! Στόχος του ήταν να ακολουθήσει διαδικασίες και τεχνικές που ακολουθούσαν τα αποστακτήρια του Islay στην προ-βιομηχανική εποχή. Είχε δύο αποστακτήρες και τρία μικρά washbacks και η βύνη του στεγνωνόταν αποκλειστικά πάνω από φωτιά τύρφης! Το όνομά του; Malt Mill.

Λειτούργησε για 54 χρόνια, μέχρι το 1962 και σήμερα η φήμη του φτάνει τα όρια του αστικού μύθου. Δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο διαθέσιμες φιάλες ουίσκι από το Malt Mill αλλά το 2012, στην -βραβευμένη- ταινία The Angel’s Share του Ken Loach παρουσιάζεται ένα υποτιθέμενο βαρέλι Malt Mill σε δημοπρασία. Λίγο καιρό μετά, μια μικρή φιάλη Malt Mill με ουίσκι από την τελευταία απόσταξη εμφανίστηκε στο Lagavulin και φυλάσσεται στο αποστακτήριο σαν ένα πολύτιμο, πλέον, κειμήλιο.


 
Top Bottom