“νερό της φωτιάς”

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.420
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Συζητάμε με 2 αγαπημένους bartenders για όσα πρέπει να ξέρεις γύρω από την τέχνη του καπνιστού whisky.​

main-289.jpg

Ητύρφη, το κάπνισμα, τα αρώματα, η αφυδάτωση, η απόσταξη, σχεδόν όλα τα στάδια παίζουν τον μοναδικό τους ρόλο στο να δώσουν τον καπνιστό χαρακτήρα στο whisky. Εμείς για όλα αυτά αλλά και για ακόμα περισσότερα γύρω από τα καπνιστά μιλήσαμε με δύο bartenders που τα αγαπάνε πάρα πολύ.

Καθίσαμε νοητά γύρω από ένα τραπέζι μαζί με τον Αλέξανδρο Σουρμπάτη, Bar manager του Casablanca social club στην Θεσσαλονίκη, και τον Κωνσταντίνο Θεοδωρακόπουλο, συνιδιοκτήτη της εταιρείας Bart, portfolio ambassador της Granikal και bar manager στο Beef Bar Athens. Αφού βάλανε σε χαμηλό χωρίς πάγο, ο καθένας το αγαπημένο του καπνιστό, άρχισα τις ερωτήσεις, με απώτερο σκοπό να μας λύσουν όλες τις απορίες γύρω από τα καπνιστά whiskies.



Τα καπνιστά whiskies έχουν ένα ξεχωριστό άρωμα, μία μοναδική επίγευση που σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα ευωδιαστό BBQ. Γιατί όμως βγάζουν αυτόν τον καπνιστό χαρακτήρα; Σε τι οφείλεται; Ο Αλέξανδρος μας εξηγεί: «Ο καπνικός χαρακτήρας αυτός δημιουργείται κατά το στάδιο της βυνοποίησης. Εκεί, αφού το κριθάρι έχει “ξεγελαστεί” και έχει ξεκινήσει να μετατρέπει το άμυλο σε σάκχαρα, πρέπει να τερματιστεί η διαδικασία αλλιώς τα σάκχαρα θα αρχίσουν να αποτελούν τροφή για την ανάπτυξη του κριθαριού. Η διακοπή αυτή πραγματοποιείται με στέγνωμα του κριθαριού με θερμότητα. Κάποτε σχεδόν όλα τα αποστακτήρια, τώρα πολύ λίγα, χρησιμοποιούσαν τύρφη κατά τη διάρκεια του στεγνώματος. Η τύρφη είναι ένας ποάνθρακας, που έχει σχηματιστεί στο υπέδαφος με την αργή αποσύνθεση φερτών υλικών, κυρίως φυτικών και αποτελεί καύσιμη ύλη. Με τη χρήση της μέσα στη φωτιά που άναβαν για να στεγνώσουν το κριθάρι απελευθερωνόταν τεράστια ποσότητα καπνού. Οι φαινολικές ενώσεις του καπνού δεσμεύονταν από το κριθάρι και παρέμεναν καθ’όλη τη διάρκεια της περαιτέρω επεξεργασίας του. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η αίσθηση αυτή του καπνού περνάει από το στεγνωμένο κριθάρι στο τελικό προϊόν».
Σε αυτό συμφωνεί και ο Κωνσταντίνος ο οποίος μας είπε: «Ο καπνιστός χαρακτήρας που εντοπίζουμε στα whiskies είναι αποτέλεσμα της χρήσης τύρφης κατά τη διάρκεια του στεγνώματος τους στα malting floors. Η τύρφη είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα της αποσύνθεσης φυτών από διάφορους υγρότοπους. Χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από κηπουρούς καθώς βοηθάει το χώμα να συγκρατεί νερό, αέρα και θρεπτικά συστατικά που σε άλλη περίπτωση θα χανόντουσαν στο έδαφος. Τα αποστακτήρια τη χρησιμοποιούσαν λόγω του ότι ήταν αρκετά εύφλεκτη και βοηθούσε στη φωτιά με την οποία στεγνώνει το κριθάρι στα malting floors (θα μιλήσουμε άλλη φορά για αυτό). Καθώς λοιπόν η τύρφη καίγεται στον κλίβανο απελευθερώνει τα καπνιστά αρώματα της και αρωματίζει έτσι το κριθάρι μας».



Άρα πρέπει να ρίξουμε αυτή την υπέροχη ευθύνη στην τύρφη που κάνει τούτα τα whiskies τόσο ιδιαίτερα σε σχέση με τα άλλα. Ο Κωνσταντίνος μας το αναλύει.«Το είδος τύρφης προφανώς αλλάζει από περιοχή σε περιοχή επηρεάζοντας και το τελικό αποτέλεσμα στο ποτήρι μας. Ο βαθμός μέτρησης των φαινολών είναι τα ppm δηλαδή parts per million. Το whisky με τις περισσότερες φαινόλες είναι το octomore με 309 ppm. Αλλά ο αριθμός αυτός είναι το ποσοστό φαινολών πριν την απόσταξη. Ο πραγματικός αριθμός του “ζουμιού” μετά την απόσταξη είναι λιγότερο από το μισό συνήθως και να μη μιλήσουμε καλύτερα για την παλαίωση κατά την οποία το απόσταγμα “χάνει” ppm. Βέβαια, ένα απόσταγμα στα 309 ppm δε θα μπορούσαμε να το πιούμε αφού θα ήταν σαν να πίναμε κάρβουνο. Στην πρώτη μου επίσκεψη στη Σκωτία μου έκανε εντύπωση πως η τύρφη είναι τελείως άοσμη και μόνο αφού την κάψεις δίνει αυτό το καπνιστό χαρακτήρα”.

Ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης συνεχίζει: «Τα καπνιστά (ή αλλιώς τυρφώδη) whiskies είναι αρκετά ιδιαίτερα λόγω της συγκεκριμένης διαδικασίας που περιγράψαμε παραπάνω. Ο καπνικός χαρακτήρας τους είναι πολύ συγκεκριμένος και ουσιαστικά καθιστά τα εν λόγω ουίσκι μοναδικά λόγω του γευστικού τους προφίλ. Tο καταναλωτικό κοινό που τα επιλέγει δεν είναι τόσο ευρύ όσο των υπολοίπων ουίσκι που δεν είναι τυρφώδη. Φυσικά, έχω να προσθέσω λόγω επαγγελματικής εμπειρίας ότι όσο περισσότερο καταναλώνει κάποιος ουίσκι (σε γευσιγνωστικό επίπεδο και όχι φυσικά διασκέδασης) θα πιει τυρφώδη ουίσκι και θα αναζητά αυτή την ιδιαιτερότητα στον ουρανίσκο όλο και συχνότερα».



Μία σχέση λατρείας και πάθους θα έλεγα εγώ. Όμως οι δύο bartenders πως προτιμούν να απολαμβάνουν ένα καπνιστό whisky; Σκέτα ή σε κάποιο cocktail; “Όταν πρόκειται για συνήθη κατανάλωση τα πίνω σκέτα γιατί τα συνδυάζω και με κάποιο πούρο, αλλά σε κάποια κοκτέιλ με ουίσκι θα προσθέσω μια μικρή ποσότητα για να αυξήσω την πολυπλοκότητα και το γευστικό προφίλ του. Ειδικά στο ΥΠΕΡΑΓΑΠΗΜΕΝΟ μου scotch and soda, στο οποίο συνηθίζω να βάζω 45ml. ουίσκι μη καπνιστό και 15ml. τυρφώδες ουίσκι. Πάντα με μια φλούδα λεμόνι γιατί τα έλαια της ταιριάζουν απόλυτα με τον καπνό. Σημαντικό μυστικό για αυτά τα ουίσκι είναι η προσθήκη νερού. Είναι ακριβώς σαν να πετάς ένα κουβά νερό στο τζάκι. Η αίσθηση του καπνού θα είναι πολύ εντονότερη.
Ποια όμως είναι τα αγαπημένα τους καπνιστά αναρωτήθηκα. Ο Κωνσταντίνος μας απάντησε «Ένα νέο αγαπημένο μου “καπνιστό whisky είναι το wolfburn morven το οποίο παλαιώνει σε βαρέλια από Laphroaig. Είναι στο DNA γενικά του whisky η τύρφη καθώς μέχρι να μπει η τεχνολογία στη βιομηχανία του whisky όλα τα αποστακτήρια χρησιμοποιούσαν τύρφη», ενώ ο Αλέξανδρος μας είπε «μου αρέσουν σχεδόν όλα τα ουίσκι που έχουν τύρφη η αλήθεια είναι. Αλλά αν πρέπει να περιορίσω λίγο τις επιλογές μου ξεκινώντας από τα λιγότερο καπνιστά και συνεχίζοντας στα πολύ καπνιστά θα έλεγα ότι τα αγαπημένα μου είναι τα εξής: Brora, Laphroaig, Port Askaig, Ardbeg, Longrow και Kilchoman».



Επειδή όμως η απόλαυση είναι μια συνολική εμπειρία τους ρώτησα για το τέλος με τι ταιριάζει ένα καπνιστό ουίσκι; Ο Αλέξανδρος όπως είπε δυσκολεύτηκε «Δύσκολη ερώτηση. Θα απαντούσα σχεδόν με τα πάντα, αλλά δε θα ήμουν αντικειμενικός. Ούτε θα σταθώ σε μαρκετίστικες προσεγγίσεις όπως ο σολωμός, τα στρείδια και διάφορα βαριά τυριά που όντως ταιριάζουν εξαιρετικά, αλλά περί ορέξεως… Θα πω μόνο πως τα τυρφώδη ουίσκι (ανάλογα με το αλκοόλ τους) ταιριάζουν μαγικά με πούρα απλά θέλει αρκετή προσοχή. Στο κομμάτι του φαγητού τώρα, θα έλεγα τα εξής: καπνιστό ελάφι, ρέγγα καπνιστή (ειδικά σε μια τάρτα), ψητή αγκινάρα και φυσικά μην ξεχάσουμε τη σοκολάτα αρκεί να είναι τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο».

Ο Κωνσταντίνος συμπλήρωσε «στο κομμάτι του pairing με τα τυρφώδη whiskies θα μπορούσαμε να πούμε πως ταιριάζουν από τυριά ένα καλής ποιότητας ροκφόρ, καπνιστός σολομός, αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Η πλούσια γεύση του αρνιού του θηλαστικού που κυριαρχεί σε αριθμούς στο Islay. Προσωπικά στη Σκωτία απολάμβανα peated whiskies με κρέας ελαφιού και από μπαρ σνακ θα πρότεινα καπνιστά αμύγδαλα».
Καλή καπνιστή απόλαυση.
 

SHOOTER045

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.101
Ηλικία
49
Περιοχή
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ /ΠΕΛΛΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GLX 90
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Περιοχή
Ν.ΠΕΛΛΑΣ

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.271
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι

thanosgp

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
11.519
Ηλικία
52
Περιοχή
Τρίκαλα
Μοτοσυκλέτα
Τίγρης ξεδοντιασμένος 220 τελική
Όνομα
Θάνος
Περιοχή
Τρίκαλα
Εδώ δεν έχετε για τσίπουρο πτωχατζες,κοιτάτε και τα καπνιστά...


Στάλθηκε από το POCO F2 Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.162
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
.... αμα ητανε ολα για ολους .... θα τα ειχαμε ισοπεδωσει ....!
Ρε τσιφούτη,μαζεύεις του κόσμου τα λεφτά, να δω τι θα τα κάνεις..Πάλι σκούτερ θα πάρεις........ Στα διάλα.
 

Sapiokaravo

well know member
Δημοσιεύσεις
3.610
Ηλικία
54
Περιοχή
Far west
Μοτοσυκλέτα
Ιταλιδα με μεταπτυχιακο.
Όνομα
Χρηστος
Εδώ δεν έχετε για τσίπουρο πτωχατζες,κοιτάτε και τα καπνιστά...


Στάλθηκε από το POCO F2 Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Τσιπουρα να πιει ολος ο κοσμος, που λενε....ελα κατω εσυ και αν δεν αγορασεις τζιες.......DancingDancing
 

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.271
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Ρε τσιφούτη,μαζεύεις του κόσμου τα λεφτά, να δω τι θα τα κάνεις..Πάλι σκούτερ θα πάρεις........ Στα διάλα.


.... καλα φερε τωρα εσυ κανενα μπλε τζονυ να κερασεις ..... και ασε τα τσικνιστα ουϊσκια για αλλη φορα ...! Tooth
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.162
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
.... καλα φερε τωρα εσυ κανενα μπλε τζονυ να κερασεις ..... και ασε τα τσικνιστα ουϊσκια για αλλη φορα ...! Tooth
Eγω είμαι κιμπάρης ρε, τι να κλάσει το πλέ; Να δω εσύ τι θα κεράσεις; Τριτσιφούτιστε....
 

thanosgp

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
11.519
Ηλικία
52
Περιοχή
Τρίκαλα
Μοτοσυκλέτα
Τίγρης ξεδοντιασμένος 220 τελική
Όνομα
Θάνος
Περιοχή
Τρίκαλα

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.420
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Γιαπωνέζικο ουίσκι: η μεγάλη spirit τάση​

Γνωρίζοντας τoν κόσμο των Nikka​

Όσοι αγαπάνε το ουίσκι, πρέπει να γνωρίσουν τα japanese, που έχουν μπει δυναμικά στις κάβες, στις μπάρες, ακόμα και στα cocktails. Για μια καλή αρχή, βάλαμε στο τραπέζι τον πιο σημαντικό αντιπρόσωπο, τα Nikka και παράλληλα με την ενδιαφέρουσα δοκιμή κάναμε βουτιά στην ιστορία του...


Στη φιλοσοφία των japanese ουίσκι​

Είναι αλήθεια, ότι οι «πίνειν» συνήθειες, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να φρεσκάρονται. Καθώς η bartending σκηνή ανεβαίνει συνέχεια, προκαλεί καινούργια ερεθίσματα, ακόμα και στα straight ποτά και δημιουργεί τάσεις. Τέτοια περίπτωση είναι, για παράδειγμα, η έκρηξη που έχει σημειωθεί στο gin και στο ρούμι. Ο κόσμος «ψάχνεται» περισσότερο και σε αυτή τη λογική ξεκίνησε να δοκιμάζει το γιαπωνέζικο ουίσκι, που μπορεί να ανήκει στα πρωτοεμφανιζόμενα της βιομηχανίας των ποτών, δεν είναι όμως καινούργιο στην παραγωγή. Η ιστορία του μετράει ήδη έναν αιώνα και συνεχίζει το μέτρημα.
Σύμφωνα με μια παράδοση, γύρω στο 1920 βρέθηκε στην Ιαπωνία σ’ ένα πλοίο, ένα κιβώτιο με σκοτσέζικο ουίσκι. Οι Ιάπωνες το δοκίμασαν, ενθουσιάστηκαν και βάλθηκαν να παράγουν κάτι ανάλογο. Στην πραγματικότητα, το γιαπωνέζικο ουίσκι έχει σημαντικές διαφορές από το σκοτσέζικο. Παρά το ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιο ελαφρύ, λιγότερο επιθετικό και πιο κομψό, έχει ουσιαστικές διαφορές και κατά την παραγωγική. Στην Άπω Ανατολή τα ουίσκι προέρχονται από βρασμένο κριθάρι ενός μόνο αποστακτηρίου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα βαρέλια. Οι Ιάπωνες κάνουν blends σε βαρέλια μόνο της ίδιας εταιρείας. Χρησιμοποιούν για τα βαρέλια μεγάλη ποικιλία από ξύλα, ένα από αυτά είναι η πολύ ιδιαίτερη ιαπωνική ποικιλία Mizurana. Επιπλέον, η παραγωγή των japanese κάνει περισσότερο focus στα single malts, με ιδιαίτερη αδυναμία στα 12 ετών και πάνω. Να προσθέσουμε, ότι ένα ακόμα στοιχείο που τα διαφοροποιεί είναι η τιμή. Το ουίσκι της Άπω Ανατολής είναι ακριβό…Και δεν είναι μόνο αυτό. Επειδή εξαντλούνται γρήγορα οι φιάλες, αν δεν τις βρεις στην αρχή, κατόπιν οι τιμές τους εκτοξεύονται. Μια καλή επένδυση, λοιπόν, είναι να εξασφαλίσεις νωρίς κάποιες φιάλες.



Γνωρίζοντας το Nikka​

Στην κατηγορία των πιο διάσημων japanese ανήκουν τα εμβληματικά Nikka, με πολύ σπουδαία ιστορία. Πίσω από αυτά κρύβεται ο Masataka Taketsuru, ο πατέρας των γιαπωνέζικων ουίσκι. Ο Masataka, προερχόμενος από οικογένεια που είχε Sake brewery, ταξίδεψε το 1918 στη Γλασκόβη για να ακολουθήσει το όνειρο του, να μάθει την τέχνη του ουίσκι. Και αυτό έκανε. Ήταν ο πρώτος Ιάπωνας που σπούδασε για το ουίσκι και δούλεψε σε αποστακτήρια της Σκοτίας. Το 1920 επέστρεψε στην πατρίδα του, για να μυήσει τους Ιάπωνες σε αυτό το μαγικό ποτό. Βοήθησε, λοιπόν, να στηθεί το 1923 το πρώτο αποστακτήριο, το διάσημο Santury και να κυκλοφορήσει η πρώτη Japanese ετικέτα. Δεν σταμάταγε, όμως, να ονειρεύεται και να ψάχνει για την τελειότητα. Έτσι, το 1934 δημιούργησε επιτέλους τη δική του εταιρεία, τη Nikka, με πρώτο αποστακτήριο το Yoichi. Έψαχνε την τοποθεσία για πάρα πολύ καιρό, αναζητώντας έδαφος που να δίνει κριθάρια πολύ κοντά σε αυτά των Σκοτσέζων. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1969, δημιούργησε και το δεύτερο αποστακτήριο, το Miyagikyo. Ο συνδυασμός σε blend από τα δυο αποστακτήρια τον οδήγησαν στην κορυφή και σήμερα είναι από τα πιο βραβευμένα και εντυπωσιακά ουίσκι.

Η δοκιμή​

Η δοκιμή 9 ετικετών Nikka επιβεβαίωσε τον συναρπαστικό κόσμο των japanese whiskies. Κάθε ένα, ενώ φλερτάρει με το premium level, έχει διαφορετικό χαρακτήρα και μας δίνει το ανάλογο έναυσμα απόλαυσης. Τα japanese whiskies είναι πιο φιλικά, πιο προσιτά αρωματικά και γευστικά και μπορούν να αποτελέσουν επιλογή ακόμα και για κάποιον που δεν είναι συνηθισμένος να πίνει ουίσκι.

Pure Red Malt​

Τονισμένα αρώματα μελιού, με καραμέλα και βανίλια, εμπλουτίζονται με νότες σοκολάτας και αχλαδιού. Το στόμα βγάζει ξηρούς καρπούς, κυρίως καραμελωμένα macademia και μερικές πικρές νύξεις. Καλή επίγευση και διάρκεια. Αξίζει να το δοκιμάσετε σκέτο.

All Malt​

Πρωτότυπη και σύνθετη μύτη με αρώματα γλυκού σταφυλιού, σοκολάτας, τσιπς μπανάνας, αποξηραμένων ροδάκινων και σταφίδας σε ένα φόντο αλμύρας και καπνού. Το στόμα μπαίνει *****ά, ανεβάζει εντάσεις και τελειώνει με ελαφρά πικρές νότες, που παραπέμπουν σε grapefruit και πικραμύγδαλο. Άλλη μια περίπτωση για straight δοκιμή.

Nikka Coffey Malt​

Ωραία μύτη, με αρώματα φλούδας πορτοκαλιού, σοκολάτας, βερίκοκου και καφέ. Στο στόμα παραμένουν οι γλυκόπικρες νότες εσπεριδοειδών, αγκαλιασμένες από το αλκοόλ. Καλή επίγευση. Πάει πολύ σε old fashioned cocktails.

Taketsuru Pure Malt​

Ευδιάκριτα αρώματα δημητριακών ζευγαρωμένα με νότες γλυκόριζας και καπνού. Το στόμα είναι αυστηρό, σοφιστικέ, με νότες περγαμόντου και πορτοκαλιού. Στο τέλος, βγάζει νότες καπνιστού και αλμυρής καραμέλας. Μεγάλη επίγευση. Δοκιμάστε το σε ένα Highball.

MiyaGikyo​

Πολύ γοητευτική και κομψή μύτη, με αρώματα λουλουδιών, χαμομηλιού, τσαγιού και βανίλιας. Το στόμα είναι επίσης φινετσάτο, με νότες μελιού και πορτοκαλιού. Μεγάλη επίγευση. Τόσο ντελικάτο, που πρέπει να το απολαύσετε σε ένα ποτήρι γευσιγνωσίας σκέτο και αργά αργά.

Pure Malt Black​

Ωραία μύτη γεμάτη και σύνθετη με αρώματα λουλουδιών, βοτάνων και φρούτων. Το στόμα είναι λιπαρό, πλούσιο, με συναρπαστικές νότες μελιού, σοκολάτας, βανίλιας και καπνού. Πολύ καλή επίγευση. Εννοείται, straight.

Coffey Grain​

Γλυκά αρώματα ανακατεύονται με τροπικές νότες ανανά και μπανάνας. Στο στόμα, κυριαρχούν τα γλυκά μπαχαρικά, το χαμομήλι και ο καφές. Καλή επίγευση. Είναι ιδανικό για κλασικά cocktails, όπως το Manhattan.

From the Barrel​

Δυνατή μύτη, με αρώματα μπανάνας και καπνού. Με λίγες σταγόνες νερού ανοίγει και γίνεται πιο σύνθετο και πιο *****ό. Εξαιρετικό σε sour.

Nikka 12​

Εντυπωσιακά αρώματα πράσινου μήλου και σέλερι, με νότες μελιού, βανίλιας, καραμέλας, κανέλας και μοσχοκάρυδου. Το στόμα μπαίνει με αλμυρές νότες και στη συνέχεια εξελίσσει γλυκές νύξεις. Μεγάλη επίγευση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να καταναλωθεί σόλο και με προσοχή.
 

SHOOTER045

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.101
Ηλικία
49
Περιοχή
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ /ΠΕΛΛΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GLX 90
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Περιοχή
Ν.ΠΕΛΛΑΣ
Άριστο...

Στάλθηκε από το POCO F2 Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Όντως
Άριστο
Κατ εμέ με ποιο γλυκιά γεύση απο λαγκαβουλιν
Αν και δεν είμαι φαν των καπνιστών, αυτό με εξέπληξε ευχάριστα.
Το ήπια χτες με παρέα και σίγουρα θα το έχω στην πεοσωπκη μου κάβα
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.420
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ο βασιλιάς των αποσταγμάτων οφείλει πολλά στην παλαίωση και στα βαρέλια που το αγκαλιάζουν.​

whiskeybarrel3.jpg

Ένας φίλος μια φορά, ενώ πίναμε είχε πει «Η πρώτη γουλιά ξεχνιέται εύκολα, η δεύτερη όμως μένει για πάντα». Δεν ξέρω αν ισχύει για όλα τα αποστάγματα, αλλά είμαι σίγουρος ότι τότε πίναμε ουίσκι. Η δεύτερη γουλιά είναι αυτή που σε κάνει να δεις ξεκάθαρα τα πάντα όσον αφορά αυτό το υπέροχο απόσταγμα. Η δεύτερη γουλιά για εμάς είναι η δεύτερη ανάγνωση όπου θα μιλήσουμε για το δεύτερο στάδιο. Αυτό της παλαίωσης.

«Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα στη Σκωτία έπιναν το ουίσκι χωρίς να έχει περάσει παλαίωση», κάποιος θα έλεγε ότι δεν έπιναν ουίσκι, έπιναν κάτι άλλο. Τόσο σημαντικό είναι αυτό το στάδιο στο χτίσιμο του χαρακτήρα της κάθε φιάλης. Για αυτό τον λόγο κάτσαμε πάλι με τον Κωνσταντίνο Θεοδωρακόπουλο, συνιδιοκτήτη της εταιρείας Bart, portfolio ambassador της Granikal και bar manager στο Beef Bar Athens και μιλήσαμε για αυτό το μοναδικό και υπέροχο κομμάτι στην παραγωγή ενός ουισκιού.


«Οι πρώτες αναμνήσεις των περισσότερων που έχουν να κάνουν με το ουίσκι είναι αυτό το απόσταγμα σε ένα ποτήρι που σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δεν έχει διάφανο χρώμα και έχει πιο γεμάτες μυρωδιές. Αυτό έχει να κάνει με την παλαίωση σε βαρέλια, διαδικασία που σύμφωνα με τους ειδικούς συμβάλλει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην τελική γεύση του ουίσκι (Οι περισσότερες αναφορές κάνουν λόγο για ευθύνη 70% στο τελικό αποτέλεσμα)».



Η ιστορία της παλαίωσης​

Το glenfiddich είναι το malt με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως.  Έχει 43 warehouses στα οποία ωριμάζει τα ουίσκι του


Το glenfiddich είναι το malt με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Έχει 43 warehouses στα οποία ωριμάζει τα ουίσκι του
Κάπου εκεί αποφάσισα να τα πάρω από την αρχή τα πράγματα. Να μιλήσουμε για το τι ορίζεται παλαίωση και να βρούμε τις ρίζες της. Πώς οδηγηθήκαμε στη χρήση της για ραφινάρισμα και γευστική εξέλιξη του αποστάγματος; «Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα στη Σκωτία έπιναν το ουίσκι χωρίς να έχει περάσει παλαίωση και όταν έμπαινε σε βαρέλια αυτό συνέβαινε για να αποθηκεύσουν απλά τις μεγάλες ποσότητες. Φυσικά αυτή η παλαίωση δε βοηθούσε πάντα στην γεύση αφού στα βαρέλια αυτά μπορεί πριν να υπήρχαν μέσα ψάρια. Κάπου εκεί ήρθε το ισπανικό Sherry να βοηθήσει τα πράγματα. Οι παραγωγοί Sherry μετέφεραν το προϊόν τους μέσα σε βαρέλια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Sherry ήταν πολύ διαδεδομένο εκεί. Η πρώτη αναφορά για Sherry στο Ηνωμένο Βασίλειο χρονολογειται το 1597 και ακόμα και ο θρυλικός Shakespeare το αναφέρει 40 φορές στα έργα του όντας και ο ίδιος μεγάλος φαν».


Τι γινόταν με τα άδεια βαρέλια Sherry όμως; «Οι παραγωγοί malt ανακάλυψαν πως η αποθήκευση του ουίσκι τους σε αυτά άλλαζε το χρώμα αλλά και τη γεύση του ουίσκι προς το καλύτερο. Έτσι τα πρώην βαρέλια Sherry εκθρόνισαν τα βαρέλια ρώσικης δρυός που με τη σειρά τους είχαν πάρει τη θέση των βαρελιών από βρετανική δρυ.


Έτσι, τα βαρέλια Sherry καθιερώθηκαν και έγιναν συνώνυμο του ουίσκι. Όλα αυτά μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Η λήξη της ποτοαπαγόρευσης το 1933 και η πολύ χαμηλότερη τιμή του βαρελιού που προηγουμένως είχε παλαιώσει bourbon, κάνουν τα ex-bourbon βαρέλια (Q. Alba oak) πρωταγωνιστές στη βιομηχανία του ουίσκι καθώς οι distillers της εποχής ενδιαφέρονταν κυρίως να μειώσουν τα κόστη παραγωγής χωρίς να καταλαβαίνουν ακριβώς τον ρόλο των βαρελιών στη γεύση του ουίσκι. Σήμερα το 90% (!!!) των βαρελιών που χρησιμοποιούνται για παλαίωση Σκωτσέζικου ουίσκι είναι πρώην βαρέλια bourbon και το υπόλοιπο ποσοστό ποικίλει σε άλλες κατηγορίες (ex Sherry, rum, Port ακόμα και βαρέλια που έχει παλαιώσει μπύρα ή ακόμα και cognac (Q. Robur)».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ

Το μερίδιο των αγγέλων​

«Φυσικά πέρα από το είδος του βαρελιού και άλλοι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην παλαίωση. Αρχικά το μικροκλίμα (terroir). Η παλαίωση σε τροπικό κλίμα δεν είναι ίδια με την παλαίωση στη Σκωτία. Έτσι βλέπουμε το kavalan στην Ταϊβάν να χάνει 10-12% κάθε χρόνο από το συνολικό απόσταγμα που παλαιώνει στο βαρέλι ενώ στη Σκωτία κατά μ.ο. το μερίδιο των αγγέλων (ονομάστηκε έτσι αφού λέγεται πως οι άγγελοι πίνουν το ουίσκι που λείπει) είναι 2%. Αντίστοιχα βλέπουμε το πολυβραβευμένο αποστακτήριο Michter’s να έχει 9% angel share (γενικά στο bourbon το angel share είναι περίπου 4%). Σε αυτό συμβάλουν πράγματα όπως το πόσο ψηλά αλκοολικά αποστάζει ένα αποστακτήριο, η θέση του βαρελιού στο warehouse ακόμα και η τεχνητή αλλαγή θερμότητας μέσα στην αποθήκη».

Το speyside cooperage είναι το μοναδικό που δέχεται επισκέπτες στην Σκωτία. Βρίσκεται στο Craigellachie του Speyside και αφού συναρμολογησουν ένα βαρέλι από το μηδέν τροφοδοτούν διάσημα αποστακτήρια. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, κληρονομήσαν την δουλειά από τους προγόνους τους.
Το speyside cooperage είναι το μοναδικό που δέχεται επισκέπτες στην Σκωτία. Βρίσκεται στο Craigellachie του Speyside και αφού συναρμολογησουν ένα βαρέλι από το μηδέν τροφοδοτούν διάσημα αποστακτήρια. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, "κληρονομήσαν" την δουλειά από τους προγόνους τους.
«Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως το angel share δεν έχει την ίδια μορφή παντού. Στη Σκωτία βλέπουμε πάντα με την παλαίωση μια μείωση του Abv καθώς λόγω της υψηλής υγρασίας και της χαμηλής θερμοκρασίας εξατμίζεται περισσότερο αλκοόλ σε σχέση με νερό. Αλλά σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία και ξηρότερο κλίμα η παλαίωση δίνει και μεγαλύτερη εξάτμιση νερού άρα συνολικά αύξηση του Abv στο βαρέλι. Αυτό έχει να κάνει με το μέγεθος των μορίων αλλά ας μην μπούμε τόσο βαθιά ακόμα».

Το terroir και τι σημαίνουν τα έτη παλαίωσης​

«Στην Σκωτία το θέμα terroir χάνεται όλο και περισσότερο αφού πέρα από το κυρίως εισαγόμενο κριθάρι πολλά αποστακτήρια παλαιώνουν σε τεράστιες αποθήκες μακριά από το φυσικό τους χώρο. Κάποτε επικρατούσε η άποψη πως όσο παλαιότερο το ουίσκι τόσο καλύτερο και το αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη ζήτηση του ουίσκι οδήγησε τη βιομηχανία σε πολλές N.Α.S.(no age statement) εμφιαλώσεις».


Πάμε όμως να μιλήσουμε γι’ αυτό που όλοι ψάχνουν, λίγοι καταλαβαίνουν και πολλοί λιγότεροι ξέρουν τι ισχύει. Τι σημαίνουν τα έτη που γράφει πάνω ένα μπουκάλι; «Όπως ξέρουμε, όταν έχουμε ένα ουίσκι 10 ετών το νεαρότερο ουίσκι του blend πρέπει να είναι 10 ετών. Η μεγάλη ζήτηση βέβαια ανάγκασε πολλές εταιρίες να βγάλουν Nas εμφιαλώσεις στη θέση συνήθως των αντίστοιχων 10 και 12 years που είχαν πριν. Αν και συνήθως τα μεγαλύτερα ουίσκι θεωρούνται καλύτερα, υπάρχουν NAS εκδόσεις που πραγματικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα όπως το Wolfburn ένα αποστακτήριο που επανιδρύθηκε πρόσφατα και κάθε εμφιάλωση του δείχνει πως και νεαρότερα ουίσκι έχουν θέση ανάμεσα στα κορυφαία παγκοσμίως».


Ο Κωνσταντίνος σε ένα από τα warehouses του Glenfiddich


Ο Κωνσταντίνος σε ένα από τα warehouses του Glenfiddich
«Τέλος, έχουμε πολλές κατηγορίες βαρελιών ανάλογα με την παλαίωση. Τα single barrels όπου το ουίσκι έχει παλιώσει σε έναν μόνο τύπο βαρελιού. Μπορούμε επίσης να δούμε Double, triple etc wood ή cask για ουίσκι που έχει παλιώσει σε δύο τύπους βαρελιού. Έπειτα, υπάρχουν τα finish που δείχνουν ένα τελείωμα μικρότερης χρονικής διάρκειας σε βαρέλια συγκεκριμένου τύπου. Τέλος, τα αγαπημένα των μυημένων cask strength τα οποία δεν αραιώνουν με νερό και έρχονται κατευθείαν στους αλκοολικούς βαθμούς που βγήκαν από το βαρέλι».
Κλείσε τα μάτια, πιες την τελευταία σου γουλιά και σκέψου πόσα χρόνια ωρίμαζε το ουίσκι που πίνεις για να φτάσει στο ποτήρι σου. Κοίταξέ το μετά και θα καταλάβεις γιατί το λένε ο «υγρός χρυσός».
 

bugsbunny

new member
Δημοσιεύσεις
300
Περιοχή
Αθήνα
Μοτοσυκλέτα
VOGE 500 DS
Όνομα
George
Όντως
Άριστο
Κατ εμέ με ποιο γλυκιά γεύση απο λαγκαβουλιν
Αν και δεν είμαι φαν των καπνιστών, αυτό με εξέπληξε ευχάριστα.
Το ήπια χτες με παρέα και σίγουρα θα το έχω στην πεοσωπκη μου κάβα
έχω εκφραστεί για αυτό από την πρώτη σελίδα, πραγματικά το αγαπημένο μου, ταιριάζουν με αρκετούς οι γεύσεις μας βλέπω
cheers Smileys drinking beer Emoticon
 

dimitris777

new member
Δημοσιεύσεις
169
Ηλικία
52
Περιοχή
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μοτοσυκλέτα
SUZUKI VSTROM DL 650 XT
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Περιοχή
Ν. ΧΗΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Την περασμενη βδομαδα δοκιμασα το παρακατω... Καταπιεσα τον εαυτο μου για να το πιω. Δεν αξιζει τα φραγκα του.
1617122391017.png

Την επομενη θα τσιμπησω το Jura που βλεπω καλα λογια απο πολλους εδω μεσα!!!....και καμια 10ρια φετες προσουτο μοσχαρισιο..!!
 

SHOOTER045

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.101
Ηλικία
49
Περιοχή
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ /ΠΕΛΛΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GLX 90
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Περιοχή
Ν.ΠΕΛΛΑΣ
Την περασμενη βδομαδα δοκιμασα το παρακατω... Καταπιεσα τον εαυτο μου για να το πιω. Δεν αξιζει τα φραγκα του.
View attachment 29750

Την επομενη θα τσιμπησω το Jura που βλεπω καλα λογια απο πολλους εδω μεσα!!!....και καμια 10ρια φετες προσουτο μοσχαρισιο..!!



Το jura το ηπιαμε στο Ρέθυμνο με συνοδεία τοπικής γραβιέρας απο τα Ζωνιανά


Με την πρώτη ευκαιρία θα το πάρω για την προσωπική μου κάβα
 
Top Bottom