“νερό της φωτιάς”

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.152
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
Ε τι να ξέρεις ωρε πλεμπαίε ....με τα πετρέλαια που πίνεις με κοα κοα...

Στάλθηκε από το SM-N975F μου χρησιμοποιώντας Tapatalκ
Μεροκαματιάρηδες άνθρωποι είμαστε Μιχάλη μοοο
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ποια η διαφορά μεταξύ σκωτσέζικου ουίσκι, ιρλανδικού ουίσκι και μπέρμπον​

Σήμερα έμαθα: Ποια η διαφορά μεταξύ σκωτσέζικου ουίσκι, ιρλανδικού ουίσκι και μπέρμπον

Για όσους δεν ξέρουν ήδη​

Για κάποιους μπορεί να είναι κάτι σαν κοινή γνώση, αλλά μάλλον για τους περισσότερους υπάρχουν διαφορές που δεν γνωρίζουν. Καταρχάς όλα ανήκουν στην κατηγορία του ουίσκι, απλά αλλάζουν πρώτο συνθετικό.​


Αρχικά η απάντηση για το τι φτιάχνει ένα μπέρμπον είναι ο νόμος. Η τεχνική του είναι πολύ ιδιαίτερη και πρέπει να τηρεί πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. Για να λέγεται ένα ουίσκι μπέρμπον τότε θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 51% καλαμπόκι. Το υπόλοιπο συνήθως αποτελείται από κριθάρι και σιτάρι.

Ο πολτός που θα προκύψει από αυτά, θα πρέπει να αποσταχθεί στους 160 βαθμούς η λιγότερο και να μπει στο βαρέλι, όταν φτάσει στους 125 βαθμούς. Το βαρέλι πρέπει να είναι καινούργιο και δρύινο.

Η διαφορά μεταξύ του σκωτσέζικου ουίσκι και του ουίσκι είναι κυρίως βιογραφική αλλά υπάρχουν και διαφορές στα συστατικά. Το Scotch φτιάχνεται στη Σκωτία. Ενώ το μπέρμπον στις ΗΠΑ. Το σκωτσέζικο ουίσκι παρασκευάζεται κυρίως από βύνη και κριθάρι, ενώ όπως είπαμε το μπέρμπον είναι από καλαμπόκι. Αν ζητήσετε ουίσκι στην Αγγλία το πιο πιθανό είναι να σας βάλουν σκωτσέζικο, αλλά αν πάτε στην Ιρλανδία, θα βρείτε ιρλανδικό ουίσκι, που είναι λιγότερο στυφό στη γεύση.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Η ιστορία του Talisker έχει μέσα της πολλή θάλασσα​

Το νησί του Skye είναι το Talisker και το Talisker είναι το νησί του Skye.​



Τα εκλεκτά αποστάγματα λατρεύονται για τον πολυεπίπεδο γευστικό τους χαρακτήρα, την επίγευσή τους, τον αρωματικό τους χαρακτήρα αλλά και για τις αναμνήσεις που δημιουργούμε απολαμβάνοντας τα παρέα με φίλους και αγαπημένους. Όμως το ουίσκι έχει κάτι ακόμα που το κάνει ξεχωριστό. Έχει μοναδικές ιστορίες για τη δημιουργία και την απόσταξή του, και μια από τις πιο ιδιαίτερες είναι αυτή του σκωτσέζικου single malt Talisker.
Το νησί του Skye
Άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τόπο του αλλά και με την τοπική κοινωνία το Talisker είναι ένα ουίσκι που μας ταξιδεύει σε ένα μεγάλο νησί στη βορειοδυτική πλευρά των Highlands της Σκωτίας. Το νησί του Skye. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Εβρίδων Νήσων όπου κυριαρχούν οι έντονες αλλαγές καιρικών φαινομένων ενώ μια άλλη ιδιαιτερότητα του είναι οι προσκολλημένοι στις παραδόσεις κάτοικοί του. Ο λόγος είναι ότι το νησί του Skye ήταν από παλιά απομονωμένο και δυσπρόσιτο με αποτέλεσμα αυτό από τη μία να δέσει μεταξύ τους, τους κατοίκους και από την άλλη να δημιουργήσει μια μοναδική κουλτούρα.



Ένα άλλο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι 23 λόφοι του Κουίλιν οι οποίοι φτάνουν μέχρι και τα 1000 μέτρα υψόμετρο και προσφέρουν εκπληκτικές διαδρομές αλλά και μοναδική θέα από το ψηλά.
Το όνομα Talisker
Το όνομα Talisker προέρχεται από ένα γνωστό αξιοθέατο του νησιού στo Loch Harport, το Thalas Gair. Thalas Gair σημαίνει ο βράχος που γέρνει στη γλώσσα των Βίκινγκς, και συγκεκριμένα τα Norse τα οποία δανείστηκαν οι Κέλτες. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή ότι το Thalas προέρχεται από τα Αρχαία Ελληνικά, μετά την επαφή των Κελτών από τους Έλληνες θαλασσοπόρους.



Το αποστακτήριο του Talisker
Αν δεν υπήρχε το νησί του Skye δε θα δημιουργούνταν το Talisker και αν δεν υπήρχε το Talisker, το νησί του Skye θα παρέμενε σχετικά άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο. Το αποστακτήριό του, ανήκει σε εκείνη την εκλεκτή κατηγορία που φημίζεται για το ιδιαίτερο terroir, την τύρφη του και άλλα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το γηγενές ουίσκι τόσο ξεχωριστό.
Το αποστακτήριο βρίσκεται στις δυτικές του ακτές του νησιού του Skye, και για να ανακαλύψουμε την ιστορία του πρέπει να πάμε πίσω στο 1825, σχεδόν 200 χρόνια πίσω. Τότε ήταν που οι Hugh και Kenneth MacAskill έφτασαν στο Skye από ένα άλλο νησί, το Eigg με σκοπό να επεκτείνουν τις κτηνοτροφικές τους δραστηριότητες θέλοντας να έχουν μεγαλύτερες εκτάσεις για τα πρόβατά τους.



Το 1827 μάλιστα αγοράζουν την περιοχή Talisker και λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και του terroir του, ανακαλύπτουν ότι η περιοχή προσφέρεται για να φτιάξουν ένα πρότυπο αποστακτήριο. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των ντόπιων το όνειρό τους γίνεται πραγματικότητα το 1830,και το αποστακτήριο του Talisker, ξεκινά και επίσημα τη λειτουργία του.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε​

Το αποστακτήριο δεν είχε τη θερμή υποδοχή από τους ντόπιους, όπως υπολόγιζαν οι αδερφοί MacAskill. Ο υπεύθυνος της ενορίας, ο αιδεσιμότατος Roderick Macleod είχε οργανώσει εβδομαδιαία κηρύγματα για να ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής για όλα τα κακά που θα έφερνε το αποστακτήριο αλλά πάνω από όλα το ουίσκι που θα παραγόταν στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας τη δημιουργία του μια από τις μεγαλύτερες κατάρες που θα μπορούσαν να συμβούν για τον τόπο τους, το νησί του Skye. Τελικά, η ιστορία απέδειξε ότι είχε λάθος.



Η συνέχεια όμως δεν ήταν εύκολη για το αποστακτήριο. Το 1840 ένας φοβερός λιμός μαστίζει όλη τη Σκωτία. Η οικογένεια MacAskill βοηθάει τους φτωχούς κατοίκους του νησιού να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους. Από το 1848 μέχρι το 1898 το αποστακτήριο αλλάζει συνεχώς χέρια όμως η δημοτικότητα του αυξάνεται συνεχώς κυρίως λόγω στις αναφορές στα ποιήματά του από τον ποιητή Robert Louis Stevenson και συγκεκριμένα στο ποιήμα The Scotsman’s Return From Abroad.
Μέχρι τις απαρχές του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου το αποστακτήριο του Talisker αποκτά συνεχώς μέγεθος και αναγνωρισιμότητα ενώ οι εγκαταστάσεις του εκσυγχρονίζονται. Τότε, το 1941 σταματάει η παραγωγή, όπως και σε όλη την Σκωτία μετά τη δέσμευση του κριθαριού για τη σίτιση των στρατευμάτων. Μετά το τέλος του πολέμου, η παραγωγή ξεκίνησε ξανά όμως όχι για πολύ. Το 1960 ξεσπά μια φωτιά η οποία θα καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος του. Τελικά, μετά από δύο χρόνια ανακαινίζεται πλήρως, και επαναλειτουργεί με τους άμβυκες να αποτελούν πιστά αντίγραφα των παλιών που καταστράφηκαν ώστε να μη χαθεί ούτε στο ελάχιστο η ποιότητα του ουίσκι, κατά τη διαδικασία απόσταξης.



Το γευστικό του προφίλ​

Από τότε μέχρι σήμερα το Talisker καταφέρνει να ενσωματώσει όλα εκείνα τα μοναδικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το νησί του Skye. Ένα χρυσαφένιο και χάλκινο χρώμα, με πιπεράτη μύτη αλλά και επίγευση. Τα δύο απόλυτα χαρακτηριστικά του όμως είναι η καπνιστή και τυρφώδης γεύση του, μα πάνω από όλα ο θαλασσινός του χαρακτήρας. Ένας χαρακτήρας που ενισχύεται ακόμα περισσότερο με το τελετουργικό με τα φρεσκοκομμένα στρείδια όπου το ιώδιο της θάλασσας κυριαρχεί.



Ο τέλειος αυτός συνδυασμός γεννήθηκε στο αποστακτήριο του Talisker, και συγκεκριμένα στην ιχθυαγορά του νησιού (The Oyster Shed), όπου τα φρεσκοκομμένα στρείδια έχουν την τιμητική τους. Η γεύση αυτή «συγχωνεύει» το βραχώδες τοπίο του Isle of Skye, το ουίσκι και τη θάλασσα – μια συμβίωση που ενέπνευσε το Talisker να ζωντανέψει τις νότες πιπεριού, θαλασσινού αλατιού και τον καπνιστό του χαρακτήρα.
Ένα τελετουργικό που το ανακαλύψαμε και εμείς με τη σειρά μας, μαζί με αγαπημένους αναγνώστες του OneMan, στο Blue Oyster, όπου απολαύσαμε το signature ritual Talisker & Oysters και μεταφερθήκαμε έστω και για λίγο, στη Σκωτία και στο μακρινό νησί του Skye.

Πηγη www.oneman.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Τα πέντε καλύτερα bourbon που θα πιείς το 2023​

anastasia-zhenina-i1-4YWjX1cg-unsplash-1.jpg

To bourbon είναι μία κατηγορία μόνο του. Δεν χρειάζεται να πίνεις απαραίτητα whisky για να σου αρέσει και δεν είναι καθόλου μικρό το κοινό που τα προτιμά από τα σκωτσέζικα single malt και τα ιρλανδικά blends – πόσο μάλλον όταν αποτελούν βασικό πυλώνα για ένα καλό old fashioned.
Δεν υπάρχουν καλά και κακά bourbons και έχουμε ήδη ξεχωρίσει κάποια που θέλουμε πολύ να βάλουμε στο σπίτι μας και να τα απολαύσουμε. Ακολουθούν πέντε προτάσεις για όσους θέλουν να εντρυφήσουν περισσότερο στο καλό bourbon και σίγουρα δεν πρόκειται να απογοητευτούν.

Booker’s Bourbon Lumberyard Batch​

bookerws23

Είναι η δεύτερη ετικέτα που αφιερώνει το αποστακτήριο στον ιδρυτή Booker Noe, o οποίος εκείνη την περίοδο δούλευε σε ξυλουργείο – γιατί όλοι οι μεγάλοι ξεκινούν από κάπου. Δυνατές νότες από καραμέλα, αποξηραμένα φρούτα και κανέλα, με το μπουκάλι να έρχεται κοντά μας τον Ιούλιο.

Elijah Craig Barrel Proof Bourbon Batch B523​

Elijah craig barrel proof n

Στην Αμερική, η ιστορία του Elijah Craig είναι από εκείνες που διηγείται ο πατέρας στο γιο. Για κάποιους, ο Elijah Craig θεωρείται ο ανεπίσημος πατέρας του μπέρμπον όταν αποφάσισε να αφήσει το ουίσκι από καλαμπόκι να ωριμάσει σε καψαλισμένα βαρέλια (charred). Μέχρι και σήμερα, κάθε παρτίδα Elijah Craig είναι ελάχιστα διαφοροποιημένη από την προηγούμενη και με το νέο batch να κυκλοφορεί κάποια στιγμή μέσα στο Μάιο, περιμένουμε τα καλύτερα. Παρότι είναι όλες uncut, αφιλστράριστες και barrel-proof, κάθε φορά ανακαλύπτεις νέες νότες και αρώματα.

Bardstown Kentucky Straight Bourbon​

bardstown bourbon

Γνωστό για το 36% σε περιεχόμενο rye και έξι χρόνια ωρίμανση σε καψαλισμένα αμερικανικά βαρέλια, το αποτέλεσμα του Bardstown είναι μία μίξη καραμέλας με δυνατά μπαχαρικά και κανέλα. Ακούγεται βαρύ για καλοκαίρι, αλλά η ιδιαίτερη γεύση του το κάνει αγαπημένο και ειδικά όταν σερβίρεται με ελάχιστο νερό.

Old Elk Cognac Cask Bourbon​

oldelk

Ανήκει στην οικογένεια των blended straight bourbon και η νέα ετικέτα έχει κάτι από Γαλλία. Ωριμάζει για δέκα επιπλέον μήνες σε βαρέλια κονιάκ, με αποτέλεσμα σε νότες που θυμίζουν ξηρά φρούτα, καραμέλα βουτύρου και απαλά μπαχαρικά. Από τις πολύ ενδιαφέρουσες εμφιαλώσεις.

Barrel Bourbon Batch 034​

barrelbourb

Από τα bourbon που οι Αμερικάνοι ονομάζουν top-shelf και για καλό λόγο. Το batch 034 που κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα, είναι ένα blend από έξι, δέκα και δεκαπέντε έτη από Kentucky straight bourbon, που η απόσταξη και η ωρίμανση γίνεται στην Ιντιάνα. Το blending των διαφορετικών mash bills, έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύπλοκο bourbon που ξεχωρίζει το μαύρο πιπέρι, η καραμέλα, η ψημένη βανίλια και φυσικά το ξύλο.

Πηγη www.ratpack.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
319091547_2990217091271884_806094218035883236_n.jpg

Το Chivas Royal Salute Blended Scotch Whisky κυκλοφόρησε στις 2 Ιουνίου 1953 ως αφιέρωμα στην Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘για να τιμήσει την τελετή της Ημέρας της Στέμματος. Αυτό το Chivas Royal Salute Blended Scotch Whisky έχει παλαιωθεί εδώ και 21 χρόνια σε δρύινα βαρέλια, πριν εμφιαλωθεί προσεκτικά και όμορφα σε χειροποίητη πορσελάνη.

Το χρονικό διάστημα που διατίθεται για τη διαδικασία γήρανσης προσθέτει βάθος και πολυπλοκότητες στη γεύση, συνδυάζοντας την κομψά για να δημιουργηθεί αυτή η ομαλή και μεταξένια υπογραφή Chivas Regal. Για τη σειρά Royal Salute Blended Scotch Whisky του Chivas Regal πραγματοποιείται προσεκτική επιλογή σπάνιων και ώριμων ουίσκι βύνης και κόκκων, με στόχο τη δημιουργία μιας πλούσιας και στρογγυλής πολυτελούς γεύσης.

Η ίδια η συσκευασία των μπουκαλιών του ουίσκι είναι προσεκτικά χειροποίητη και κάθε μπουκάλι απαιτεί 5 έως 6 ημέρες για την παραγωγή.

Πλήρεις, βαθιές φρουτώδεις γεύσεις με απαλές καπνικές νότες. Η πρώτη γεύση του Royal Salute ζωντανεύει τις λεπτές αποχρώσεις της μύτης. Πολυάριθμες γλυκές νύξεις από μαρμελάδα πορτοκάλι αρωματισμένες με φρέσκα αχλάδια ξεσπούν σε όλη τη γλώσσα. Η δεύτερη γεύση φέρνει ένα πλούσιο μείγμα μπαχαρικών και μια εξαιρετική αίσθηση φουντουκιών που έχουν ένταση στο στόμα και στη συνέχεια την τελική ζεστασιά από υπαινιγμούς καπνισμένης δρυός.
 

panavour

member
Δημοσιεύσεις
1.636
Ηλικία
63
Περιοχή
αθηναι
Μοτοσυκλέτα
voge500ds
Όνομα
pan
View attachment 51758

Το Chivas Royal Salute Blended Scotch Whisky κυκλοφόρησε στις 2 Ιουνίου 1953 ως αφιέρωμα στην Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘για να τιμήσει την τελετή της Ημέρας της Στέμματος. Αυτό το Chivas Royal Salute Blended Scotch Whisky έχει παλαιωθεί εδώ και 21 χρόνια σε δρύινα βαρέλια, πριν εμφιαλωθεί προσεκτικά και όμορφα σε χειροποίητη πορσελάνη.

Το χρονικό διάστημα που διατίθεται για τη διαδικασία γήρανσης προσθέτει βάθος και πολυπλοκότητες στη γεύση, συνδυάζοντας την κομψά για να δημιουργηθεί αυτή η ομαλή και μεταξένια υπογραφή Chivas Regal. Για τη σειρά Royal Salute Blended Scotch Whisky του Chivas Regal πραγματοποιείται προσεκτική επιλογή σπάνιων και ώριμων ουίσκι βύνης και κόκκων, με στόχο τη δημιουργία μιας πλούσιας και στρογγυλής πολυτελούς γεύσης.

Η ίδια η συσκευασία των μπουκαλιών του ουίσκι είναι προσεκτικά χειροποίητη και κάθε μπουκάλι απαιτεί 5 έως 6 ημέρες για την παραγωγή.

Πλήρεις, βαθιές φρουτώδεις γεύσεις με απαλές καπνικές νότες. Η πρώτη γεύση του Royal Salute ζωντανεύει τις λεπτές αποχρώσεις της μύτης. Πολυάριθμες γλυκές νύξεις από μαρμελάδα πορτοκάλι αρωματισμένες με φρέσκα αχλάδια ξεσπούν σε όλη τη γλώσσα. Η δεύτερη γεύση φέρνει ένα πλούσιο μείγμα μπαχαρικών και μια εξαιρετική αίσθηση φουντουκιών που έχουν ένταση στο στόμα και στη συνέχεια την τελική ζεστασιά από υπαινιγμούς καπνισμένης δρυός.
Μια τιμουλα για να παραγγείλω pls.
 

giamar

Αφραπογιαννος
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
19.352
Περιοχή
Λεπτοκαρυά Κατερίνη
Μοτοσυκλέτα
Voge 300 & Αστρέα Grand 100 σε μπλε
Όνομα
Γιαννης
Περιοχή
Pieria

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Το Glen Scotia 48 ετών δείχνει τη μεγαλοπρέπεια των Campbeltown​

glen-scotia_48y.jpg
Μόλις 250 φιάλες θα είναι διαθέσιμες για όσους θέλουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Όχι πως το αγαπημένο αποστακτήριο του Campbeltown δεν μας έχει συνηθίσει σε μοναδικές εμφιαλώσεις, αλλά η νέα limited edition ετικέτα του, δικαίως απασχολεί τους whisky fans απανταχού.

Το νέο 48αρι έρχεται χάρη στα παλαιότερα εναπομείναντα αποθέματα των βαρελιών του Glen Scotia για μία ολοκαίνουργια έκφραση. Η πρώτη παλαίωση 43 ετών είναι ένας συνδυασμός από first-fill και refill βαρέλια bourbon, τα οποία στη συνέχεια περνούν από first-fill βαρέλια

Oloroso 230-250 λίτρων (hogshead) για πέντε χρόνια και τελειώνουν για έξι επιπλέον μήνες σε second-fill Pedro Ximenez (επίσης hogshead). Η εμφιάλωση είναι στους 40,8% αλκοολικούς βαθμούς.
Διάβασε επίσης: Πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το αγαπημένο σου βαρέλι με ουίσκι;

O Iain McAlister που είχε μιλήσει για τα αποστάγματα του Campbeltown στο Ratpack, ανέφερε σχετικά με τη νέα εμφιάλωση: «Η νέα εμφιάλωση 48 ετών, είναι μια εξαιρετική κυκλοφορία με αξιοσημείωτη κληρονομιά. Είναι τόσο ενδιαφέρον για μένα να σκέφτομαι ότι διαφορετικές γενιές διευθυντών αποστακτηρίων και οι ομάδες τους, που θα δοκίμαζαν τα βαρέλια τους με την πάροδο του χρόνου, επέλεξαν να κρατούν αυτή τη συγκεκριμένη παρτίδα αποστάγματος, ξανά και ξανά, επιτρέποντάς του να συνεχίσει το ταξίδι του στις εμφιαλώσεις».

H τιμή της κάθε φιάλης θα είναι περίπου στα 13.000 ευρώ.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

To Benriach έχει μία εμφιάλωση για τον κάθε απαιτητικό whisky lover​

benriach.jpg

Προφέρεται Μπενρίαχ και προέρχεται από τα Scottish Gaelic που συνεχίζει ο κόσμος να μιλάει σε αρκετά μέρη της Σκωτίας. Η ακριβής μετάφραση, είναι ο Λόφος του Riach και είναι το πρώτο αποστακτήριο από το οποίο περνάς από το Βορρά, διασχίζοντας το περίφημο Whisky Trail της Speyside περιοχής.

Χτισμένο από τον John Duff το 1898 το παραδοσιακής γοητείας αποστακτήριο του Benriach βρίσκεται στην καρδιά του Speyside. Χρησιμοποιεί νερό από την υπόγεια πηγή Burnside που κυλάει από κάτω του, κριθάρι από τις τριγύρω καλλιέργειες και τύρφη από τους κοντινούς λόφους. Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του; Για μένα είναι δύο. To πρώτο είναι πως τη θέση του master distiller κατέχει η, πλέον θρυλική, Rachel Barrie που θεωρείται από τις πιο επιδραστικές γυναίκες στο χώρο του whisky. Το δεύτερο, είναι πως το Benriach έχει μία φιάλη για όλους.

Για όλες τις φάσεις, τις ανάγκες, τις γεύσεις φυσικά και όλα όσα υποδηλώνουν τον Speyside χαρακτήρα του αποστακτηρίου. Ενημερωτικά, από το 2004 η εταιρία έχει αρχίσει και πειραματίζεται αρκετά με τα αποστάγματα που παράγει, γεγονός που την έχει καταστήσει πρωτοπόρο στην βιομηχανία, με αρκετές τολμηρές και ασυνήθιστες για το Speyside εκφράσεις whisky, που έχουν αποφέρει αμέτρητα βραβεία.

benriach1


Μέσα σε όλο αυτό το υπέροχο βραβευμένο line up, υπάρχουν δύο φιάλες που ο κόσμος έχει μάθει να αγαπάει. Γιατί; Γιατί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γεύσης που δείχνει την πολυπλοκότητα και τις διαφορετικές εκφράσεις του Benriach. Tο πρώτο είναι το Smoky Ten. Δεν είναι ένα twist της αγαπημένης εμφιάλωσης των 10 ετών, αλλά ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για το οποίο, εκτός από την τεχνοτροπία, ευθύνονται και τα βαρέλια με Τζαμαϊκανό ρούμι.

Το Benriach Smoky Ten (που ήταν γνωστό ως Curiositas στις παλιές εμφιαλώσεις), παράγεται με βαριά καπνισμένη βύνη - κάτι το οποίο δεν το συναντάς συχνά στα whisky του Speyside παρότι αρχικά φτιάχνονταν έτσι. Αυτό το καθιστά αρκετά ενδιαφέρον και πολύπλοκο καθώς ο καπνός δένει με τον παραδοσιακό φρουτώδη χαρακτήρα του αποστακτηρίου, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ διακριτικός.

benriach2


Στη μύτη υπάρχει έκρηξη καπνού και αρώματα από βελανιδιά και μέλι, ενώ η παλέτα του ουρανίσκου έχει έναν συνδυασμό τροπικών φρούτων και μπαχαρικών, με την τύρφη και τα μπαχαρικά να γεμίζουν το στόμα. Και πάλι όμως, είναι αρκετά διακριτικό και η επίγευσή του εκτός από καπνιστή είναι και γλυκιά. Εύκολο whisky, νόστιμο και αρκετά ενδιαφέρον για όσους αγαπούν τον καπνό, αλλά είναι αρκετά ανοιχτόμυαλοι για νέα παντρέματα.

Το 12αρι του Benriach από την άλλη, είναι εξίσου μια κατηγορία μόνο του. Αρχικά αυτή η εμφιάλωση προέκυψε μαζί με το relaunch που έκανε το brand το 2020 και εκτός από τα βαρέλια bourbon υπάρχει παλαίωση σε sherry και port. Οπότε μιλάμε για έναν αρκετά πολύπλοκο και κατά βάση φρουτένιο χαρακτήρα, που στη μύτη έχει ίχνη μελιού, κακάο και κόκκινα φρούτα. Ο ουρανίσκος είναι ξεκάθαρα γεμάτος φρούτα, με πορτοκάλι και κεράσι, σταφίδες αλλά και μόκα.

Τέλος τα αποξηραμένα φρούτα και τα εσπεριδοειδή στην επίγευση, μαρτυρούν την ταυτότητα των βαρελιών και κάνουν το Benriach 12, όχι απλά ένα κορυφαίο single malt, αλλά και εξαιρετικά νόστιμο, αντάξιο του καθενός που θέλει να κάνει ένα ιδανικό δώρο στον εαυτό για τις γιορτές, αλλά να μυήσει και όλους όσοι θέλουν να πάνε ένα βήμα παρακάτω τις γνώσεις τους για τα εκλεπτυσμένα αποστάγματα.

benriach4


Το Benriach έχει μία φιάλη για μένα, για σένα, για όλους. Ένα βραβευμένο αποστακτήριο που ξεχωρίζει στην πληθώρα και αντέχει στο χρόνο και που μέσα από τη γνώση και την τεχνοτροπία, έχει κατακτήσει την καρδιά του κάθε ορκισμένου φαν, είναι ιδανικό για να συντροφεύσει τις πιο ζεστές και γιορτινές ημέρας.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
421257329_18292563853199687_2585927195591903158_n.jpg421256638_18292563862199687_4007434370699297357_n.jpg

Γνωρίστε τον πιο άξιο αποδέκτη του βραβείου Whisky of the Year 2023.

Λόγος για το Loch Lomond 18 ετών Single Malt! Αυτό το εκπληκτικό single malt ωρίμασε σε αμερικανικά δρύινα βαρέλια από το βαρελοποιείο του Loch Lomond, προσδίδοντας μια γεμάτη και κρεμώδη υφή στο απόσταγμα, καθώς και αρώματα φύλλων καπνού, βουτυρωμένου φρυγανίσματος και βανίλιας.

Είναι μια τέλεια αναπαράσταση του χαρακτηριστικού στυλ, έχει νόστιμες νότες ψημένου μήλου και πλούσιας καραμέλας με απαλό καπνό ξύλου στο τελείωμα, στο τυπικό στυλ των Loch Lomond Whiskies.

Παλαιωμένο σε τρία είδη αμερικανικών δρύινων βαρελιών, εμφιαλώνεται σε ποσοστό 46% και δεν φιλτράρεται με ψύξη για να διατηρήσει τα πράγματα όπως τα σχεδίαζε η φύση. Αυτή η έκφραση έχει συγκεντρωθεί από τον Michael Henry, τον master blender της Loch Lomond, του οποίου η υπογραφή σε κάθε μπουκάλι αποτελεί την προσωπική τους εγγύηση ποιότητας.

– Μύτη: Τα αρώματα πράσινου μήλου και γκρέιπφρουτ συγχωνεύονται, πριν περάσει ο χαρακτήρας του αγιόκληματος και της ώριμης δρυός. .

– Γεύση: Κομψές νότες ξύλου από καβουρδισμένη δρυ και κουτί πούρων γίνονται πράσινα φρούτα με μήλο και φραγκοστάφυλο.

– Τελείωμα: Μακρά επίγευση με αποξηραμένο τσάι και φύλλα καπνού σε ισορροπία με απαλή φαρμακευτική τύρφη και καπνό ξύλου.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.328
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Ως το νεότερο μέλος της οικογένειας Rebel, αυτό το σταρένιο απόσταγμα ξεδιπλώνει όλα τα αγαπημένα χαρακτηριστικά Kentucky Straight Bourbon. Μιλάμε για ένταση!

Μην σας ξεγελάσει το γλυκό του άρωμα. Είναι ζεστό στον ουρανίσκο, με έντονες νότες καραμέλας και βανίλιας και στεγνό τελείωμα. Αναδύει αρώματα μελιού, σταφίδας και βουτύρου.

Το 68% της σύστασής του ανήκει στο καλαμπόκι, το 12% στη βύνη και το υπόλοιπο 20% στο σιτάρι, κύρια υπεύθυνο για τον ξεχωριστό χαρακτήρα του αποστάγματος.

Απολαμβάνεται σκέτο ή με πάγο, ενώ είναι ιδανικό και για coctail.

411130792_869122578546804_966654403940423489_n.jpg
 
Top Bottom