Τι θα γίνει με τα γ@&οκινητά σας;

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

«Τι θα γίνει με τα γ@&οκινητά σας;»​

nonpaper_kinhta_742020.jpg

Η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να κοστίσει ζωές και όμως μεγάλη μερίδα οδηγών δεν αλλάζει συνήθειες. Μα καλά, δεν καταλαβαίνετε;​

Τα κινητά ή έξυπνα τηλέφωνα όπως έχουν μετονομαστεί, αποτελούν αναγκαίο κακό στις μέρες μας, καθώς εκτός της βασικής λειτουργίας, δηλαδή να μπορεί κάποιος να μας βρει ανά πάσα στιγμή, διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, με ένα σωρό εφαρμογές και λειτουργίες. Η συνεχής χρήση, οδήγησε στην εξάρτηση όλων από το κινητό και έτσι σήμερα είναι καθημερινή εικόνα, άνθρωποι σκυμμένοι στην οθόνη του smartphone, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, μοιάζουν εθισμένοι σε κάτι που ρουφάει τις στιγμές αλλά και την προσοχή τους. Σε παρέες, σε καφετέριες, στο λεωφορείο, την ώρα που περπατούν, ή όπου αλλού θέλει ο καθένας αλλά όχι στο δρόμο! Όχι την ώρα που οδηγούν!

Αρχικά είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα μικρό μέρος του γυναικείου πληθυσμού. Τις κατά τα άλλα συμπαθέστατες κυρίες και δεσποινίδες, που μετέτρεπαν το κάθισμα του οδηγού σε προσωπικό ατελιέ βαψίματος και μακιγιάζ. Τώρα η κατάσταση έχει ξεφύγει. Aντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών απορροφημένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το ένα χέρι στο κινητό τους και όποτε το θυμηθούν με το άλλο στο τιμόνι του αυτοκινήτου.

Αν είσαι μοτοσικλετιστής, ΣΙΓΟΥΡΑ θα είχες την "ευχάριστη" εμπειρία να διαπιστώσεις τα παραπάνω γραφόμενα στην πράξη. Αρκεί να κοιτάξεις μέσα στο αυτοκίνητο από το παράθυρο ή από τον καθρέπτη και θα δεις να μιλούν στο τηλέφωνο λες και βρίσκονται στον καναπέ του σπιτιού τους, να αναζητούν το πρόσφατο τραγούδι της Beyonce στο youtube ή να ψάχνουν τι θα γίνει στο επόμενο επεισόδιο της αγαπημένης τους τούρκικης σαπουνόπερας.

Αυτοκίνητα παρεκκλίνουν της πορείας τους, αλλάζουν λωρίδα, μπαίνουν ανάποδα σε μονόδρομους, παραβιάζουν ερυθρούς σηματοδότες και στοπ, γιατί οι οδηγοί τους κοιτούν τη φωτογραφία που ανέβασε η Σουζάνα στο facebook, επιδεικνύοντας τη γλουτιαία της περιοχή, ευρισκόμενη στα μαγευτικά νησιά Φίτζι. Και αν καταφέρεις και τη γλιτώσεις και τους κάνεις παρατήρηση, ακούς κλασικές δικαιολογίες του τύπου "δεν σε είδα", ή απολαμβάνεις πλούσιους λεκτικούς θησαυρούς από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης, γιατί τους διέκοψες από την αγαπημένη τους ασχολία.

Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις ανθρώπων που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και χρειάζεται απλά να απαντήσουν σε κάποιο επείγον τηλεφώνημα. Όμως και σε αυτή την περίπτωση μπορούν να σταθμεύσουν σε κάποιο σημείο που δεν ενοχλούν, μέχρι να τελειώσουν το τηλεφώνημα, ή έστω να χρησιμοποιήσουν ένα Bluetooth.

Όσο για την τροχαία, εξαντλεί όλη την αυστηρότητα της σε όσους δεν φορούν κράνος ή σε άλλες παραβάσεις, αμελώντας να τιμωρήσει τους παραβάτες που έχουν κάνει το κινητό τηλέφωνο, προέκταση του χεριού τους. Το ότι δεν οδηγούν όλοι μοτοσικλέτα, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σκέφτονται, τι μπορεί να προκαλέσει μια ενδεχόμενη πτώση στον αναβάτη. Φυσικά από το παραλογισμό, δεν εξαιρούμε και κατόχους δικύκλου, συνήθως ιδιοκτήτες scooter και παπιών, αυτόματη μετάδοση γαρ, που κρατούν αρχοντικά το κινητό στο χέρι και μιλάνε ή στέλνουν μηνύματα, λες και κάνουν περατζάδα στην πλατεία της γειτονιάς τους. Για αυτούς, ουδέν σχόλιο.

Σοβαρευτείτε επιτέλους και αναλογιστείτε τους κινδύνους! Η τεχνολογία έχει σκοπό να βοήθησε τον τελικό χρήστη και όχι να στραφεί εναντίον του. Μια στιγμή απροσεξίας, μπορεί να κοστίσει μια ζωή!

Πηγη www.mototriti.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

800 θανατηφόρα τροχαία από χρήση κινητού κάθε χρόνο​

2021-07-08 14_09_28-Window.jpg

Ένα ολόκληρο χωρίο ξεκληρίζεται κάθε χρόνο. Η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να κοστίσει ζωές και όμως μεγάλη μερίδα οδηγών δεν αλλάζει συνήθειες. Τι πρέπει να γίνει για να ξυπνήσετε επιτέλους;​

Τα κινητά αποτελούν αναγκαίο κακό στις μέρες μας, καθώς εκτός της βασικής λειτουργίας, δηλαδή να μπορεί κάποιος να μας βρει ανά πάσα στιγμή, διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, με ένα σωρό εφαρμογές και λειτουργίες. Η συνεχής χρήση, οδήγησε στην εξάρτηση όλων από το κινητό και έτσι σήμερα είναι καθημερινή εικόνα, άνθρωποι σκυμμένοι στην οθόνη του smartphone, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, μοιάζουν εθισμένοι σε κάτι που ρουφάει τις στιγμές αλλά και την προσοχή τους. Σε παρέες, σε καφετέριες, στο λεωφορείο, την ώρα που περπατούν, ή όπου αλλού θέλει ο καθένας αλλά όχι στο δρόμο! Όχι την ώρα που οδηγούν!

Απόσπαση προσοχής και μειωμένοι χρόνοι αντίδρασης χειρότερα από το αλκοόλ


Και τι δε βλέπεις καθημερινά στους δρόμους. Οχήματα παρεκκλίνουν της πορείας τους, αλλάζουν λωρίδα, μπαίνουν ανάποδα σε μονόδρομους, παραβιάζουν ερυθρούς σηματοδότες και στοπ, γιατί οι οδηγοί τους μιλάνε στο τηλέφωνο, γράφουν μηνύματα ή χαζεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα στοιχεία από έρευνες σχετικά με την χρήση κινητού κατά την οδήγηση είναι αποκαλυπτικά. Ο χρόνος αντίδρασης των οδηγών που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο ήταν 50% μεγαλύτερος σε σύγκριση με αυτούς που οδηγούσαν κανονικά. Παράλληλα, χρειάζονται μισό δευτερόλεπτο περισσότερο να αντιδράσουν σε κάτι το ξαφνικό στο δρόμο, που σημαίνει 14 μέτρα περισσότερα για να σταματήσει το αυτοκίνητο, όταν κινείται με μια ταχύτητα των 110 χιλιομέτρων ανά ώρα. Οι οδηγοί που κρατούν στο χέρι το κινητό τηλέφωνο έχουν κατά 30% μεγαλύτερο χρόνο αντίδρασης σε σύγκριση με αυτούς που είχαν επίπεδα αίματος αλκοόλης λίγο ψηλότερα από το επιτρεπτό όριο.

150 ευρώ πρόστιμο και 14,000 πρόστιμα αλλά πάλι δεν είναι αρκετό

Όσο για την τροχαία, εξαντλεί όλη την αυστηρότητα της σε άλλους είδους άλλες παραβάσεις, αμελώντας να τιμωρήσει τους παραβάτες που έχουν κάνει το κινητό τηλέφωνο, προέκταση του χεριού τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2020 είχαμε 13528 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου, ένα νούμερο που μοιάζει ελάχιστο μπρος στην πραγματική εικόνα αφού τουλάχιστον το 50% των οδηγών παραδέχεται ότι ασχολείται με το κινητό κατά την ώρα της οδήγησης. Και αν προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω, το 5,3% των θανατηφόρων τροχαίων την περσινή χρονιά οφείλεται στη χρήση κινητού. 800 θάνατοι ετησίως που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν ο καθένας από εμάς ήταν πιο συνειδητοποιημένος. Σκέψου μόνο ότι όταν γράφεις μήνυμα την ώρα που οδηγείς έχεις 23 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακείς σε ατύχημα.

Το κάνουν ακόμα και οι μοτοσυκλετιστές

Ο συγκεκριμένος παραλογισμός δεν είναι βέβαια μόνο προνόμιο οδηγών αυτοκινήτων και φορτηγών, αφού πολλοί δικυκλιστές συνήθως ιδιοκτήτες scooter και παπιών, αυτόματη μετάδοση γαρ, κρατούν αρχοντικά το κινητό στο χέρι και μιλάνε ή στέλνουν μηνύματα ή βγάζουν φωτογραφίες, λες και κάνουν περατζάδα στην πλατεία της γειτονιάς τους. Συχνό φαινόμενο και οι διανομείς με το κινητό ανά χείρας για την εύρεση κάποιας συγκεκριμένης οδού, ενώ τύφλα να έχουν οι συσκευές ενδοεπικοινωνίας του εμπορίου μπρος σε όσους σφηνώνουν το κινητό στο κράνος για να μιλούν με την ησυχία τους χωρίς να χρησιμοποιούν χέρια.

Υπάρχουν λύσεις αλλά δεν τις χρησιμοποιούν

Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις ανθρώπων που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και χρειάζεται απλά να απαντήσουν σε κάποιο επείγον τηλεφώνημα. Όμως και σε αυτή την περίπτωση μπορούν να σταθμεύσουν σε κάποιο σημείο που δεν ενοχλούν, μέχρι να τελειώσουν το τηλεφώνημα. Παράλληλα υπάρχουν στο εμπόριο σύγχρονες συσκευές Bluetooth, στα καινούργια αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες βρίσκονται στο στάνταρ εξοπλισμό, που βοηθούν ώστε να μην αποσπάται η προσοχή σου από το δρόμο και να μην παίρνεις τα χέρια σου από το τιμόνι. Δεν μιλάμε φυσικά για όσους θεωρούν ότι πρέπει να γράφουν μήνυμα ή να κάνουν άλλες διεργασίες με το κινητό τους. Αυτοί απλά είναι εν δυνάμει εγκληματίες. Σοβαρευτείτε επιτέλους και αναλογιστείτε τους κινδύνους! Η τεχνολογία έχει σκοπό να βοήθησε τον τελικό χρήστη και όχι να στραφεί εναντίον του. Μια στιγμή απροσεξίας, μπορεί να κοστίσει μια ζωή!


Πηγη www.mototriti.gr
 

johnnie

well know member
Δημοσιεύσεις
2.281
Ηλικία
48
Περιοχή
Αθηνα
Μοτοσυκλέτα
Γιά όλα τα γούστα
Όνομα
Γιάννης Παντίδος
Κάποιες φορές παλιότερα το έκανα και βλέποντας οτι επηρεάζει άμεσα την οδήγηση μου, τώρα ποιά το αφήνω μέσα στην τσάντα στην πίσω θέση......Βλέπω αμάξια που κάνουν ζικ ζακ στον δρόμο και κάνουν μπαμ ότι έχουν κινητό στα χέρια......Ιδίως εμείς που καβαλάμε μηχανάκια θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο πολύ ευαισθητοποιημένοι....Bcdefghg
 

thenos

member
Δημοσιεύσεις
1.332
Ηλικία
48
Όνομα
Θανάσης
Ειναι τραγικό...
Σήμερα είχα δύο περιπτώσεις ανθρώπων που μιλούσαν στο κινητό και οδηγούσαν όπως να ναι...
Έχω πετύχει όμως και αναβατη της ομάδας ΔΙΑΣ με το κινητό σφηνωμένα στο κράνος και στο μάγουλο...
Πώς διάολο στέκεται εκεί ένας θεός ξέρει...
 

giamar

Αφραπογιαννος
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
19.354
Περιοχή
Λεπτοκαρυά Κατερίνη
Μοτοσυκλέτα
Voge 300 & Αστρέα Grand 100 σε μπλε
Όνομα
Γιαννης
Περιοχή
Pieria
Ειναι τραγικό...
Σήμερα είχα δύο περιπτώσεις ανθρώπων που μιλούσαν στο κινητό και οδηγούσαν όπως να ναι...
Έχω πετύχει όμως και αναβατη της ομάδας ΔΙΑΣ με το κινητό σφηνωμένα στο κράνος και στο μάγουλο...
Πώς διάολο στέκεται εκεί ένας θεός ξέρει...
Χθες τα ίδια κι εγώ .
Ντιλιβερας ,σφήνα το τηλ στο κράνος .
 

Kuklinski

well know member
Δημοσιεύσεις
3.434
Ηλικία
123
Μοτοσυκλέτα
Brough Superior ss100
Όνομα
Ακης
Περιοχή
Brooklyn NY
Προχθές στο κεντρο 10/10 γυναικες με κινητο κ ζιγκ ζαγκ....

Έκαναν μπαμ απο απόσταση οτι δεν οδηγουσαν καλα....

Κρατάτε αποστάσεις
 

Διαμαντής

new member
Δημοσιεύσεις
75
Ηλικία
54
Περιοχή
Ελλάδα
Όνομα
Διαμαντής
Πολύ επικίνδυνο. Ακόμα και με ΒΤ ή ανοιχτή ακρόαση εν μέρη αποσπάμαι. Το έχω καταλάβει σε εμένα.
Υπάρχει τεχνική λύση. Όταν λειτουργούν τα data φωνής και η ταχύτητα > 10χαω να κοβεται η γραμμη. Για κάθε επιβάτη. Δεν χρειάζεται ενεργό GPS. Γίνεται και με τις κεραίες αναμετάδοσης. Θελει νομο ομως και πολιτικα νεφρα. Δηλαδή όλα τα χρόνια που οδηγούσαμε χωρίς να μιλάμε σε κινητό τί παθαμε? Σε αχυροκαλύβες ζούσαμε?
 

Λαμπης

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
8.981
Ηλικία
53
Περιοχή
Πετραλωνα
Όνομα
Θανάσης βεγγος
Σημερα, βραδυ στη κηφισιας, αλλαγη λωριδας απο γυναικα οδηγο που μιλαγε με χειρονομιες με το συνοδηγο..
Εγω κανονικα στο κεντρο της διπλα λωριδας....ημουνα με Καζερ που στριβει με τη σκεψη, ολα καλα.
Ουτε που καταλαβε τι εγινε, δεν με ειδε καν
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Μετά από αυτό, δεν θα ξαναπιάσεις το κινητό ενώ κρατάς τιμόνι​

Ποτέ κινητό και τιμόνι μαζί


Το κινητό πλέον έχει γίνει προέκταση του χεριού μας. Προσφέρει τρομερές ευκολίες, ατελείωτη πρόσβαση σε πληροφορίες και μία συνεχή επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Παράλληλα όμως απαιτεί την ολοκληρωτική προσοχή μας, κάτι που αυτόματα το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο κατά την οδήγηση.

Όταν στέλνετε μηνύματα και οδηγείτε, αποσπάται η προσοχή σας με τρεις τρόπους: οπτικά, χειροκίνητα και γνωστικά. Αποσπάτε τα μάτια σας από το δρόμο για να κοιτάξετε την οθόνη του τηλεφώνου σας, αποσπάτε τουλάχιστον το ένα χέρι από το τιμόνι για να πληκτρολογήσετε και αποσπάτε επίσης το μυαλό σας από την οδήγηση.
Μερικές πληροφορίες που θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε:
  • Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών, η ανάγνωση ενός μηνύματος στο κινητό διαρκεί 5 δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια αυτών των πολύτιμων δευτερολέπτων που τα μάτια σας είναι αποσπασμένα από το δρόμο, μπορείτε να οδηγήσετε το μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.
  • Περίπου το 36% των οδηγών χρησιμοποιούν το κινητό σε κόκκινο φανάρι ή στοπ. Το 25% των οδηγών συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο και κατά την οδήγηση.
  • Οι οδηγοί που στέλνουν μηνύματα ενώ οδηγούν έχουν 23 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα.
  • Το να στέλνετε μηνύματα ενώ οδηγείτε είναι πιο επικίνδυνο από ό,τι αν είστε υπό την επήρεια αλκοόλ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μεταφορών του Virginia Tech, είναι έξι φορές πιο πιθανό να εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα ενώ οδηγείτε αν στέλνετε μηνύματα, σε σχέση με το αν ήσασταν υπό την επήρεια μέθης.
  • Το 77% τοις εκατό των εφήβων δήλωσαν ότι οι γονείς τους τούς λένε να μην στέλνουν μηνύματα ή ηλεκτρονικά μηνύματα κατά την οδήγηση, αλλά στη συνέχεια γυρίζουν και το κάνουν οι ίδιοι.
  • Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η 1η αιτία τροχαίων ατυχημάτων είναι η υπερβολική ταχύτητα και δεύτερη η απόσπαση προσοχής του οδηγού.
 

duke200

member
Δημοσιεύσεις
1.310
Ηλικία
44
Όνομα
Alex
Βλέπω όλο τον κόσμο να οδηγάει όλα τα οχήματα με ένα κινητό στο αυτί, όλοι αυτοί μιλάνε για τόσο σοβαρό θέμα που αξίζει να ρισκάρουν την ακεραιότητα τους και των γύρω τους? Πόσο δύσκολο είναι δηλαδή να πεις "συγνώμη, οδηγάω, θα σε πάρω μετά"?

Sent from my X19 using Tapatalk
 

Aggelos 1969

well know member
Δημοσιεύσεις
2.482
Ηλικία
54
Περιοχή
Αθήνα
Μοτοσυκλέτα
Transalp 650
Όνομα
Άγγελος
Περιοχή
Αχαρναί Αττικής
Το συγκεκριμένο θέμα όντως έχει ξεφύγει. Καθημερινά βλέπω ανθρώπους να οδηγούν και να μιλάνε ή να κοιτάνε το κινητό τους. Που πας ρε Καραμήτρο χωρίς να κοιτάς; Το κορυφαίο είναι ότι βλέπω και οδηγούς σκούτερ (εννοείται ξεκράνωτοι) με το κινητό στο αυτί και πάνε. Γυναίκες με το Νι στο πίσω παρμπρίζ να βγάζει μάτι το κινητό όμως στο χέρι. Μετά λέμε τι φταίει στο τάδε τροχαίο και δεν τον είδε ή δεν αντέδρασε γρήγορα. Τι λες τώρα να χάσουν κανένα like ή κανένα μήνυμα για να αφοσιωθούν στην οδήγηση;
 

jliordos

old member
Δημοσιεύσεις
4.513
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Μοτοσυκλέτα
BMW R1250GS ADVENTURE
Όνομα
Ιωάννης
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Το συγκεκριμένο θέμα όντως έχει ξεφύγει. Καθημερινά βλέπω ανθρώπους να οδηγούν και να μιλάνε ή να κοιτάνε το κινητό τους. Που πας ρε Καραμήτρο χωρίς να κοιτάς; Το κορυφαίο είναι ότι βλέπω και οδηγούς σκούτερ (εννοείται ξεκράνωτοι) με το κινητό στο αυτί και πάνε. Γυναίκες με το Νι στο πίσω παρμπρίζ να βγάζει μάτι το κινητό όμως στο χέρι. Μετά λέμε τι φταίει στο τάδε τροχαίο και δεν τον είδε ή δεν αντέδρασε γρήγορα. Τι λες τώρα να χάσουν κανένα like ή κανένα μήνυμα για να αφοσιωθούν στην οδήγηση;
Να ήξερες πλέον το 2023 όλοι για ένα like ζούμε, χαχαχαχα
 

Kyriakos88

new member
Δημοσιεύσεις
14
Ηλικία
35
Περιοχή
Peristeri
Μοτοσυκλέτα
Vstrom 650
Όνομα
Kyriakos
Περιοχή
Περιστέρι
Το κινητό είναι μεγάλος εθισμός και ο κόσμος δεν βάζει μυαλό. Δεν αντέχει ούτε 10 λεπτά χωρίς να το κοιτάξει και να του αποσπάσει την προσοχή, δυστυχώς!
 
Top Bottom