Σιάτιστα: Η αρχοντική κωμόπολη της Κοζάνης
Αξέχαστο φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο σε έναν τόπο με υπέροχα αρχοντικά και επισκέψιμα οινοποιεία-κελάρια, όπου αναπαύεται το διάσημο (η)λιαστό κρασί της περιοχής
Καθώς ταξίδευαν στα Βαλκάνια και στην κεντρική Ευρώπη, δηλαδή, αρκετοί έμεναν μόνιμα για καιρό στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις για να ελέγχουν τις δουλειές τους ή για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Γενιά με γενιά, λοιπόν, ανέπτυξαν καλλιτεχνικές ανησυχίες, ενώ έγιναν και
κοινωνοί σε νέες ιδέες και σε αισθητικά ρεύματα, που τα έφεραν κατόπιν και στη Σιάτιστα.
Τα αρχοντικά
Για τους εμπόρους, ο πιο πρόσφορος τρόπος για να δείξουν τον πλούτο που αποκτούσαν και τη γενικότερη επιτυχία τους, ήταν
η οικοδόμηση επιβλητικών αρχοντικών οικιών. Με τη σειρά τους, έπειτα, αυτές έγιναν
σύμβολα μιας δυναμικής αστικής τάξης. Όλες, εντωμεταξύ, φτιάχτηκαν από ξακουστές συντεχνίες (σινάφια)
Ηπειρωτών και Μακεδόνων μαστόρων, περιλαμβάνοντας υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους, μεσοπάτωμα, όροφο και εσωτερική αυλή («μεσιά»). Εξωτερικά, μάλιστα, μοιάζουν
σαν οχυρά με κλειστά σαχνισιά, κάτι λογικό, αφού η Σιάτιστα υφίστατο συχνές επιδρομές.
Αν υπάρχει κάτι που θα σας αφήσει έκθαμβους, όμως, είναι η εσωτερική τους διακόσμηση, κυρίως στον όροφο όπου δέχονταν επισκέψεις και οργανώνονταν οι γιορτές –οπότε υπήρχε η δυνατότητα να επιδειχθεί ο πλούτος μιας οικογένειας. Εδώ θα δείτε λοιπόν
πολύχρωμες τοιχογραφίες που αναπαριστούν κυρίως φυτά, αλλά και μυθολογικές παραστάσεις και προσωπογραφίες,
βιτρό στα παράθυρα,
ξυλόγλυπτα και
γύψινες διακοσμήσεις στα τζάκια. Όλα ακτινοβολούν χαρά και αγάπη για τη ζωή.
Το πιο διάσημο από τα 30 περίπου αρχοντικά που βρίσκονται σε καλή κατάσταση είναι
το Αρχοντικό της Πούλκως (2465021352), παλαιότερα γνωστό ως Οικία Πουλκίδη, το οποίο άνοιξε για το κοινό το 2017. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1752 κι έχει αναστηλωθεί και ανακαινιστεί υποδειγματικά. Ο διάκοσμός του, ειδικά, θα σας θαμπώσει με την ομορφιά του.
Στη Χώρα βρίσκονται δύο ακόμα θαυμάσια σπίτια,
το Αρχοντικό Μανούση –που σύμφωνα με την επιγραφή στην πρόσοψη χτίστηκε το 1762– και
το Αρχοντικό Δόλγκηρα, το οποίο χτίστηκε το 1700 και
λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο. Πληροφορίες για επίσκεψη και ξενάγηση στους εσωτερικούς χώρους θα σας δώσουν στο περίπτερο του Δήμου, στην πλατεία της Χώρας (2465022254).
Το διάσημο ηλιαστό κρασί της Σιάτιστας
Σπουδαία θέση ανάμεσα στους πλούσιους της Σιάτιστας είχαν οι οινοποιοί. Το
μοναδικό ηλιαστό (λιαστό) κρασί της πόλης έφευγε παλαιότερα με τα καραβάνια για να φτάσει μέχρι τα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη,
ακόμα και την κεντρική Ευρώπη. Το 1993 θεσπίστηκε η ζώνη ΠΓΕ Σιάτιστα, οπότε τα αμπέλια που παράγουν τους οίνους ΠΓΕ Σιάτιστα (Τοπικός Οίνος Σιάτιστας) πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρα άνω των 600μ.
Το ηλιαστό κρασί παρασκευάζεται
από σταφύλια γλυκά, κυρίως από τις ποικιλίες μοσχόμαυρο, χοντρόμαυρο, νιγρικιώτικο και ξινόμαυρο, αλλά και από κάποιες αρωματικές ποικιλίες λευκών σταφυλιών. Επιπλέον οι περιοχές της Σιάτιστας και του Βελβεντού αποτελούν
τμήμα της Διαδρομής του Κρασιού των Λιμνών –μία από τις διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της βόρειας Ελλάδας. Σήμερα υπάρχουν στη Σιάτιστα
4 επισκέψιμα οινοποιεία: το ιστορικό και καλά οργανωμένο «Δύο Φίλοι», ο «Νάκος», τα «Magoutes Vineyard» και «Ώττας». Θα βρείτε όμως και
7 παραδοσιακά κελάρια στα οποία μπορείτε επίσης να πάτε, αφού πρώτα κλείσετε ραντεβού.
Πάντως είναι άλλο να διαβάζεις στοιχεία και να βλέπεις φωτογραφίες κι άλλο
να διαβαίνεις την πόρτα ενός κελαριού 200 χρόνων και να οσφραίνεσαι την υγρασία και τα αρώματα του οίνου που ωριμάζει στα βαρέλια ή να δοκιμάζεις τα κρασιά, σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, με παραδοσιακά έπιπλα και στρωσίδια. Πρόκειται για μοναδική εμπειρία.
Το (η)λιαστό κρασί της Σιάτιστας είναι
ένα κόκκινο (ή κοκκινωπό) παλαιωμένο, γλυκό και πολύ αρωματικό κρασί. Για να φτιαχτεί, τα σταφύλια απλώνονται πάνω σε σίτες («λιάστρες»), για περίπου 40-60 μέρες, σε σκιερό και καλά αεριζόμενο μέρος. Έτσι φεύγει η υγρασία και συμπυκνώνονται τα σάκχαρά τους. Μετά πιέζονται για να εξαχτεί ο
μούστος, που φιλτράρεται και ύστερα
ωριμάζει στα βαρέλια για 4 με 5 χρόνια. Το φρέσκο λιαστό κρασί της Σιάτιστας είναι ημίξηρο, με πορτοκαλί χρώμα, ενώ το παλαιωμένο είναι ένα κόκκινο, γλυκό κρασί.
Τα Μπουμπουσάρια και οι Καβαλάρηδες του Δεκαπενταύγουστου
Οι αρχαίες τελετές προς τιμήν
του θεού Διονύσου έχουν αφήσει τα ίχνη τους στη Σιάτιστα με δύο μεγάλες εθιμικές εορταστικές εκδηλώσεις, που διατηρούνται με ενθουσιασμό από τους σημερινούς κατοίκους της κωμόπολης. Οι
Καβαλάρηδες είναι ένα δρώμενο που γιορτάζεται
κάθε Δεκαπενταύγουστο, με ομαδικά γλέντια και ξεφαντώματα –όχι μόνο από τους ανθρώπους της περιοχής, αλλά και τα άλογά τους.
Ανήμερα της Παναγίας, λοιπόν,
γύρω στους 150 καβαλάρηδες ξεκινούν από τη Σιάτιστα και διανύουν 12 χιλιόμετρα, με προορισμό
το μοναστήρι στο Μικρόκαστρο Κοζάνης, όπου και προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας. Μετά τη λειτουργία οι καβαλάρηδες στέκονται για να ξαποστάσουν
στο ξωκλήσι του Αη-Λιά Μικροκάστρου, κάτω από τους παραδοσιακούς ήχους των χάλκινων οργάνων της ευρύτερης περιοχής.
Τα
Μπουμπουσάρια, από την άλλη, είναι ένας καταπληκτικός αποκριάτικος εορτασμός, ο οποίος διεξάγεται
τη μέρα των Θεοφανείων και κλείνει με ένα γερό γλέντι στην πλατεία της Γεράνειας. Παρέες μεταμφιεσμένων διασχίζουν τη Σιάτιστα,
ο κόσμος χορεύει κάτω από τους ήχους των χάλκινων, ενώ οι μασκαρεμένοι παρουσιάζουν τα επίκαιρα γεγονότα
με μια γερή δόση σάτιρας. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, είναι
ένα καρναβάλι που προηγείται των Αποκριών. Το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσετε με την ψυχή σας, εάν βρεθείτε γιορτές στη Σιάτιστα.
Πού να φάτε
Τα
«Γραβάδικα» (24650/22711, 6947775478) στη συνοικία Γεράνεια είναι μια εξαιρετική κρεατοταβέρνα, που προσφέρει και πολύ καλά τοπικά μαγειρευτά. Εδώ θα δοκιμάσετε πεντανόστιμα
πρόβεια παϊδάκια, μπριζόλα ξηράς ωρίμανσης, μπιφτέκια, αλλά και
ζυγούρι με πράσα, καθώς και
πρόβατο κοκκινιστό. Έχει επίσης μεγάλη αίθουσα, με ρουστίκ διακόσμηση, αλλά και μια όμορφη αυλή.
Στα
«Τρία Πηγάδια» (2465022991), στην κεντρική πλατεία της Χώρας, θα βρείτε παϊδάκια πρόβεια (το λένε «παλιό» το πρόβειο κρέας στη Σιάτιστα), φιλετάκια μοσχαρίσια και
κοντοσούβλι μοσχάρι. Ακόμα, μαγειρευτά όπως ζυγούρι με πράσο,
χοιρινό με αρμιά,
μπάτζο σαγανάκι και γενικά τοπικά τυριά όπως το τουλουμίσιο –και ασφαλώς κρασιά από τα οινοποιεία της περιοχής. Ζεστή αίσθηση στη μικρή σάλα με τη ρουστίκ διακόσμηση, τραπεζάκια έξω όταν έχει καλό καιρό.
Η ταβέρνα
«Ευ Ζην» (2465021133), τέλος, βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του Αγίου Χριστοφόρου
με θέα στη Γεράνεια και στο όρος Μπούρινος. Σερβίρει καλομαγειρεμένα μαγειρευτά της τοπικής κουζίνας, παρασκευασμένα με ντόπια κρεατικά και με προϊόντα προερχόμενα από παραγωγούς της περιοχής.
Πηγη
www.travel.gr