Σφηνάκια & Shaker

SHOOTER045

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.101
Ηλικία
49
Περιοχή
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ /ΠΕΛΛΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GLX 90
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Περιοχή
Ν.ΠΕΛΛΑΣ
Κάτω από το γήπεδο έχει Μάρκετ ιν.
Χρυσές δουλειές έχει κάνει Rolling

Τα μπουκάλια με το κοκτέιλ ,ετοιμάζονταν απο την βάση.
Και ανέβαιναν στην κερκίδα απο έξω με σακούλες
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Φέτος το καλοκαίρι το ζούμε εξωτικά σε 12 bars της Αθήνας​

Το #AngosturaTikiWeek επιστρέφει δυναμικά σε 12 bars και φέρνει επικά tiki cocktails​

MG_0061.jpg

Η εικόνα έχει ως εξής. Έξω κάνει ζέστη, δουλεύεις όλη μέρα και έρχεται η ώρα να σχολάσεις. Με το που έρχεται αυτή η στιγμή, μεταφέρεσαι ΑΥΤΟΜΑΤΑ (ως δια μαγείας ιδανικά, μην χρονοτριβούμε με check-in σε αεροδρόμια τώρα) σε μια αμμουδερή, πάλλευκη παραλία γεμάτη φοίνικες, χωρίς φασαρία με μοναδική παρέα τον ήχο από ένα shaker που έρχεται από μια καλύβα από μπαμπού, που στέκεται αγέρωχη παραδίπλα και τροφοδοτεί δροσερά Angostura cocktails εσένα και όποιον άλλον θέλεις σε αυτή την privé παραλία (φαντασίωσή μας είναι ό,τι θέλουμε θα κάνουμε).

Ωραία εικόνα ε; Οκ, τώρα που σε φτιάξαμε να σου πούμε ότι μπορεί να μην γίνεται να βρεθείς αυτόματα σε ένα τέτοιο ονειρικό σκηνικό (σόρι, ε), μπορείς όμως να απολαύσεις αυτά τα επικά cocktails, με τα πολύχρωμα ομπρελάκια και τις φανταστικές γεύσεις εδώ δίπλα. Και αυτό είναι ΠΟΛΥ σημαντικό, κατά τη γνώμη μας.
Πώς; Πηγαίνοντας απλώς στο Tiki Week by Angostura Rums! Σε περίπτωση που σου έχει ξεφύγει, τα τελευταία τρία χρόνια ο οίκος Angostura αφιερώνει μια εβδομάδα στα tiki cocktails, με βάση το αγαπημένο premium ρούμι Angostura, τα οποία μπορείς να απολαύσεις σε αγαπημένα bars της Αθήνας.
Φέτος την απόλυτη Tiki εμπειρία μπορείς να τη ζήσεις σε 12 αγαπημένα bars σε όλη την Αθήνα, τα οποία θα βάλουν τα εξωτικά τους και από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 4 Ιουλίου από τις 20.00 έως και τις 00.00 θα σερβίρουν μοναδικές Angostura κοκτεϊλάρες σε tiki τιμές!


Πού μπορείς, λοιπόν, να απολαύσεις εξωτικά Angostura cocktails; Άνοιξε το google maps και σημείωνε pins!
Στο Baba au rum (Κλειτίου 6)
Στο Beauty killed the beast (Παραμυθίας 14, Αθήνα)
Στο CHE Cocina y Barra Sudamericana (Καραΐσκου 151, Πειραιάς)
Στο Holy Spirit (Λαοδίκης 41, Γλυφάδα)
Στο Κλουβί (Δημοφώντος 57)
Στο Λοκάλι (Σαρρή 44)
Στο Μπλε Παπαγάλος (Λεωνίδου 31)
Στο Juan Rodriguez Bar •Compañia de Bebida (Παλλάδος 3)
Στο Royal Monkey (Λεβίδου 11, Κηφισιά)
Στο Upupa Epops (Αλκμήνης 7)
Στο White Monkey (Γρηγορίου Γυφτοπούλου 6, Χαλάνδρι)
Στο 9 Βήτα Home Bar (Θουκυδίδου 9Β, Χαλάνδρι)

Περισσότερες πληροφορίες: angosturatikiweek.com

Πηγη www.oneman.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Το Pornstar Martini είναι ένα σύγχρονο classic cocktail​


241733423_1900103750176350_8165822531423733084_n.jpg

Δεν ευθύνεται μόνο το όνομά του για τη φήμη του αλλά και η απίθανη γεύση του.​

Είναι λογικό ένα cocktail με τέτοιο όνομα να καταφέρει να κάνει ντόρο μόλις βγει. Όμως, για να φτάσει να θεωρείται ένα σύγχρονο classic, τότε σημαίνει ότι έχει πολλά περισσότερα από ένα πιασάρικο όνομα. Όταν ο bartender Douglas Ankrah το εμπνεύστηκε και ανακάτεψε πουρέ passion fruit, λικέρ passion fruit, vodka με γεύση βανίλια, σιρόπι βανίλιας και prosecco, κατάφερε να κερδίσει τις γευστικές παλέτες πολλών ανθρώπων και να μπει στους καταλόγους σχεδόν όλων των λονδρέζικων bars.

Όταν ο Douglas Ankrah το έφτιαξε, δούλευε στο LAB bar του Λονδίνου και σίγουρα δεν ήξερε ότι θα έχει τόση μεγάλη επιτυχία. Δεν ήξερε ότι έφτιαχνε κάτι που είναι ευκολόπιοτο και άκρως εξωτικό. Δύο δεκαετίες μετά αποτελεί στην Αγγλία -και όχι μόνο- ένα από τα πιο πολυσυζητημένα cocktails τα οποία τα ζητάει ο κόσμος συνεχώς είτε τα βρίσκει στον κατάλογο του κάθε bar είτε όχι. Αυτό από μόνο του αποτελεί λόγο για να χαρακτηριστεί ένα σύγχρονο classic cocktail.




Οι λόγοι για την επιτυχία του Pornstar Martini είναι πολλοί. Οι βασικότεροι είναι ότι έχει ένα άκρως πιασάρικο όνομα, διάσημα συστατικά και όμορφη εμφάνιση. Το πρώτο σκέλος θα το αναλύσουμε παρακάτω, αλλά όσον αφορά το δεύτερο, μοιάζει σαν να πήρε ο Ankrah τα πιο διάσημα συστατικά της εποχής και να έφτιαξε ένα νόστιμο cocktail. To passion fruit που λατρεύεται από πολλούς, η βανίλια που δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην του αρέσει, η vodka που ειδικά τότε ήταν το πιο διάσημο απόσταγμα και το prosecco που τότε άρχιζε να γίνεται ιδιαίτερα αγαπητό και προσφέρει μια ωραία υφή και αίσθηση σε κάθε γουλιά.
Ο συνδυασμός τους έχει σαν αποτέλεσμα ένα πανέμορφο cocktail το οποίο σερβίρεται σε ποτήρι martini που από μόνο του είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχει την λέξη martini στο όνομά του, αφού τίποτα άλλο δεν θυμίζει το κλασσικό cocktail.


Όσον αφορά το όνομά του, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από την έμπνευσή του. Μπορεί εμείς να το ξέρουμε σαν Pornstar Martini αλλά δεν ήταν αυτό το πρώτο του όνομα. Αρχικά λεγόταν Maverick Martini, εμπνευσμένο από το Mavericks Gentlemen’s Club, ένα από τα πιο γνωστά strip club στο Cape Town της Νοτίου Αφρικής. Εκεί το 2002, ο Ankrah πήγαινε συχνά αφού βρισκόταν στην πόλη για δουλειές και τότε έγραφε το βιβλίο του “Shaken and Stirred”.

Σε μια από τις επισκέψεις του εμπνεύστηκε το cocktail. Όταν επέστρεψε στο Λονδίνο, άλλαξε το όνομα και του έδωσε αυτό το πιο πιασάρικο αλλά αρκετά προβοκατόρικο όνομα, προσθέτοντάς το στον κατάλογο του μαγαζιού που δούλευε τότε. Όπως ο ίδιος είχε πει «Είναι ένα ποτό που θα μπορούσε μια πορνοστάρ να το παραγγείλει για να το πιει. Δεν είμαι υπέρ της πορνογραφίας, ούτε ήθελα να προωθήσω τις porn stars. Απλά ήθελα το όνομα να βγάζει κάτι σέξι, κάτι που να δημιουργεί αξέχαστες εικονες». Παρ’ όλα αυτά στις μέρες μας πολλοί έχουν αλλάξει το όνομά του και το έχουν κάνει Passion star Martini.



Επίσης, εκείνη την περίοδο το bar LAB αλλά και το Townhouse, ήταν δύο bar ορόσημα για τους bartenders. Ήταν από τα πρώτα bar που χρησιμοποιούσαν φρέσκα φρούτα, πουρέδες, και γενικά αποτελούσε σχολείο για τις νέες τάσεις στο bartending και το mixology. Αυτές οι τάσεις ήταν που έβγαλαν και το Portnstar Martini. Νομίζω όμως ότι δεν είναι μόνο το όνομα ο λόγος που έγινε τόσο διάσημο.

Είναι ταυτόχρονα sexy αλλά και chic και την περίοδο των ‘00s αυτά τα δύο στοιχεία έπαιζαν πολύ μεγάλο ρόλο στο Λονδίνο. Είναι η εποχή που η Kate Moss είναι η βασίλισσα της πόλης, το διεθνές τζετ σετ διασκεδάζει στο Λονδίνο και τα καλύτερα bar βρίσκονται εκεί. Κάπως έτσι το Pornstar Martini έγινε διάσημο από την πρώτη μέρα που σερβιρίστηκε στο bar που δούλευε ο Ankrah. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος «Δεν προλαβαίναμε τις παραγγελίες και τα shakers δεν σταματούσαν ποτέ».

Πηγη www.oneman.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
CLASSIC COCKTAILS

To Smash δεν είναι απλά ένα classic cocktail, είναι ολόκληρη φιλοσοφία​

Μια κλασική επιλογή που αποτελεί λευκό καμβά δημιουργίας για τους bartenders.​

the-blackrabbit-H0N1cupP5Kw-unsplash.jpg

Όταν βλέπω Smash σε κατάλογο cocktail ενός μαγαζιού η χαρά μου είναι διπλή. Από τη μία γιατί καταλαβαίνω ότι ακόμα επιβιώνει αυτό το -είδος- cocktail και από την άλλη γιατί ξέρω ότι θα πιv ένα δυνατό, γευστικό ποτό που θα προκαλέσει εκρήξεις στο στόμα μου.

Το Smash είναι ένα classic που μοιάζει με το Julep αλλά δεν είναι Julep. Είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καμβάς και να πειραματιστείς. Είναι ένα classic που αν το φτιάξεις και το πιεις σωστά τότε θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σου cocktail.
Ίσως, το ότι μοιάζει τόσο πολύ με το Julep να είναι και ο λόγος που έχει χάσει τη διασημότητα του αλλά η αίγλη του παραμένει πολύ ψηλά. Η ιστορία του αλλά και η πολυπλοκότητα του αποτελέσματος που παράγει είναι αυτή που το κάνει να ξεχωρίζει τόσο έντονα.

Η βασική διαφορά ενός Julep με αυτό είναι ότι το πρώτο ανακατεύεται ο δυόσμος ενός στο δεύτερο τα φύλλα χτυπιούνται και συνθλίβονται μέσα στο shaker. Το χρώμα, η φρεσκάδα αλλά και η ισορροπία στις τανίνες του παγωμένου ουίσκι που δίνει ο δυόσμος μοιάζει σαν να ήταν αυτό που έλειπε για το τέλειο αποτέλεσμα. Η λιγότερο ουσιαστική διαφορά είναι ότι το Smash δε σερβίρεται σε αυτά τα ιδιαίτερα τσίγκινα ποτήρια γεμάτα θρυμματισμένο πάγο.

H ιστορία πίσω από το cocktail​




Ο ιστορικός ποτών David Wondrich αναφέρει ότι το πρώτο Smash κάνει την εμφάνισή του στα μέσα της δεκαετίας του 1840. Η δημοτικότητα του ήταν μεγάλη από την αρχή είτε σαν Brandy Smash, είτε σαν Whisky Smash. Λιγότερες αναφορές τότε είχε το Gin Smash με Old Tom gin. Τα κολεγιόπαιδα της εποχής τα κατανάλωναν σωρηδόν έχοντας ένα τέτοιο cocktail στο ένα χέρι και ένα πούρο στο άλλο.
Λίγο αργότερα, εμφανίζεται και στο θρυλικό Bartender’s Guide του Jerry Thomas το 1862 με βάση το κονιάκ. Ο Jerry Thomas χρησιμοποιεί στη συνταγή του δυόσμο και συγκεκριμένα 2 κλωνάρια, ζάχαρη, και μπράντι. Όλα χτυπημένα στο ποτήρι όπως και στα Julep. Ο Thomas είναι και ο πρώτος που αρχίζει και βάζει φρούτα στην εξίσωση με την προσθήκη κομματιών πορτοκαλιού, ροδάκινων ή και μούρων. Ακόμα όμως το Smash αναφέρεται στην κατηγορία των Juleps ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βιβλίο: «είναι στην πραγματικότητα ένα Julep σε διαφορετική κλίμακα».

Η αναφορά του Smash στο Bartender's Guide του Jerry Thomas στην πρώτη έκδοση του 1862


Η αναφορά του Smash στο Bartender's Guide του Jerry Thomas στην πρώτη έκδοση του 1862 / Bartender's Guide by Jerry Thomas [1862]

Φρούτα έβαλε και ο Harry Johnson στην παρουσίαση του ποτού το 1888 στο New and Improved Illustrated Bartender’s Manual. Στο βιβλίο του πρώτον αναφέρει ξεκάθαρα το χτύπημα του δυόσμου μέχρι να διαλυθεί και δεύτερον προτείνει τέσσερις μοναδικές παραλλαγές. Το Old Style Whisky Smash, το Fancy Whisky Smash, Fancy Brandy Smash και το Medford Rum Smash.

Από τότε υπάρχουν άπειρες παραλλαγές του Smash με οποιαδήποτε βάση, οποιοδήποτε βότανο και οποιοδήποτε φρούτο. Η επόμενη του μεγάλη εμφάνιση είναι στο The Savoy Cocktail Book του 1930.

Μία από τις 4 παραλλαγές του Smash από τον Harry Johnson στο New and Improved Illustrated Bartender's Manual του 1888
Μία από τις 4 παραλλαγές του Smash από τον Harry Johnson στο New and Improved Illustrated Bartender's Manual του 1888 / New and Improved Illustrated Bartender's Manual by Harry Johnson [1888]

Κάπου εκεί, λόγω και της ταραχώδους περιόδου που ακολούθησε, το Smash άρχισε να χάνεται από τους καταλόγους και τα bars. Αυτός που το έφερε πάλι στη ζωή -όπως και πολλά άλλα κλασικά- είναι ο μοναδικός Dale DeGroff όταν έγραψε στο βιβλίο του στα τέλη της δεκαετίας του 1990: «Βαρέθηκα λίγο τα mint juleps, οπότε πολτοποίησα λίγο λεμόνι μαζί με το δυόσμο».
Συγκεκριμένα, ο DeGroff στο βιβλίο του The Essential Cocktail: The Art of Mixing Drinks παρουσίασε μια συνταγή η οποία αποτελεί βάση για πολλές από τις εκδοχές του Smash που βλέπουμε παγκοσμίως.

Ένα υπέροχο Smash σταφύλι​


Η έμπνευσή μου να γράψω για το Smash δεν ήρθε τυχαία. Την προηγούμενη Δευτέρα βρέθηκα ανάμεσα σε δύο στοές στην μπάρα του ανακαινισμένου Peek a Bloom. Εκεί μιλήσαμε με τον head bartender Ηλία Τσιαβλή για cocktails, συνταγές, ιστορία και φυσικά μπάρες και ποτά. Όλα αυτά με αφορμή τον καινούργιο άκρως ενδιαφέρον κατάλογο cocktail που έφτιαξε στον οποίο έχει συμπεριλάβει τη δική του εκδοχή.
Από την πρώτη στιγμή που το είδα στον κατάλογο ήξερα ότι αυτή θα είναι η επιλογή μου, κι ας διάβαζα και τα υπόλοιπα. Είχα τόσο καιρό να δω σε κατάλογο ελληνικού bar Smash που δεν γινόταν να μην το δοκιμάσω.
Τούτο το Smash είχε βάση το Gin, απόσταγμα σταφυλιού, ολόκληρο σταφύλι, μαντζουράνα και λάιμ.

Όπως ένα Smashed που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και σε αυτό, τα υλικά χτυπήθηκαν όλα μαζί στο shaker και διπλοσουρώθηκαν πριν το ποτό καταλήξει σε ένα παγωμένο ποτήρι coupe.
Από την στιγμή που το πλησίασα στο στόμα μου να το δοκιμάσω, τα αρώματα από την μαντζουράνα και το σταφύλι σε γέμιζαν με ευχάριστα συναισθήματα. Η πρώτη γουλιά ήταν το κάτι άλλο. Ένα πραγματικό smash μέσα στο στόμα μου.
Τελικά κατάλαβα για άλλη μια φορά ότι ένα καλό Smash δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα πιο διάσημα κλασικά cocktails.

Πηγη www.oneman.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Είναι το Negroni το καλύτερο αντρικό κοκτέιλ!

Negroni1.jpg
Το κόκκινο χρώμα του ζαλίζει.

Γλυκό βερμούτ, τζιν και πικρό λικέρ. Tι άλλο χρειάζεται κανείς για να πλησιάσει την ομορφιά; Το Νegroni του οποίου τα τρία βασικά στοιχεία είναι αυτά και όχι άλλα (ή μήπως όχι;) έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνο από κοκτέιλ σε σύμβολο προσωπικού στυλ και, μάλιστα, ιδιαζόντως αντρικού.
Μπορεί να ακούγεται λίγο φαλλοκρατικό, αλλά πώς να το κάνουμε, ορισμένα κοκτέιλ είναι φτιαγμένα για άντρες και άλλα για γυναίκες. Κάποια, φυσικά, και για τα δύο φύλα. Ομως, εδώ έχουμε να κάνουμε με τούτο το κόκκινο πάθος που όσοι κύριοι ξέρουν, ομνύουν ανερυθρίαστα στη χάρη του.

Δεν χρειάζεται μίξερ ή κάποια άλλη τρελή ιδέα για να προσελκύσει τον απλό πότη. Μόνο επιδέξιο χέρι και ένα βαρύ, κρυστάλλινο ποτήρι. Κάπως έτσι, οι New York Times να το χαρακτήρισαν ως το τέλειο κοκτέιλ για το 2019. Μήπως να το ανακηρύξουμε από τώρα αγαπημένο κοκτέιλ και για το 2021;

Clumsies65.jpg

Οι φήμες λένε πως εφευρέθηκε το 1919 στη Φλωρεντία, όταν ένας κόμης, ο Camillo Negroni, ζήτησε από τον αγαπημένο του μπάρμαν να του φτιάξει μια ισχυρότερη δόση ενός Americano αντικαθιστώντας τη σόδα με τζιν. Σαν να λέμε: να βάλει λίγη παραπάνω φωτιά στη «μηχανή». Φυσικά, υπάρχουν και άλλες εκδοχές για το πώς πρωτοφτιάχτηκε, αλλά ας κρατήσουμε τον μύθο.

Se non è vero, è ben trovato… Ο Anthony Bourdain κάποτε δήλωσε πως το Negroni είναι το τέλειο ποτό λόγω των εγγενών αντιφάσεών του.

Σε αυτό που συμφωνούν σχεδόν όλοι είναι οι αναλογίες του κλασικού Negroni. Ίσα μέρη τζιν, πικρό λικέρ και κόκκινο βερμούτ. Το Campari είναι το παραδοσιακό πικρό που χρησιμοποιείται για το ποτό, αν και αυτές τις μέρες συχνά αντικαθίσταται. Μπορείτε να βάλετε, ας πούμε, Amaro Montenegro και να φτιάξετε ένα εξαιρετικό και ευωδιαστό Montenegroni.

Mερικά από τα εύσημα για την αναζωπύρωση του Negroni πηγαίνουν στον Anthony Bourdain. Όπως αναφέρεται στο νέο βιβλίο του Matt Hranek The Negroni: A Love Affair with a Classic Cocktail, που κυκλοφόρησε από τον οίκο Artisan Books, ο Bourdain κάποτε δήλωσε πως το Negroni είναι το τέλειο ποτό λόγω των εγγενών αντιφάσεών του:

«Είναι τρία ποτά που δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα. Δεν μου αρέσει το Campari, ούτε το γλυκό βερμούτ, ούτε το τζιν. Αλλά όταν τα συνδυάζεις με εκείνο το λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, τότε δημιουργείς κάτι άλλο. Σε προετοιμάζει για το δείπνο, αλλά επειδή είναι απεριτίφ βοηθάει και στην πέψη. Αρα, μπορείτε να το πιείτε και μετά το φαγητό. Λίγα ποτά μπορούν να το πετύχουν αυτό».

Η πίκρα του δεν έχει καμία σχέση με την πικρία πραγμάτων που χάσαμε. Αντίθετα, είναι μια ευχάριστη υπενθύμισή τους.

Negroni: Η αυθεντική συνταγή
Υλικά:
30 ml Gin
30 ml Campari
30ml κόκκινο γλυκό βερμούτ.
Εκτέλεση:
Γεμίζουμε ένα mixing glass με πάγο και ανακατεύουμε ώστε να παγώσει. Σουρώνουμε όσο νερό έχει λιώσει μέσα στο mixing glass, προσθέτουμε ένα-δύο παγάκια ακόμα και τα τρία ποτά. Αναδεύουμε σύντομα για να κρυώσει -προσοχή να μη νερώσει- και σουρώνουμε σε βαριά ποτήρια old fashioned. Προσθέτουμε στο κάθε ποτήρι πάγο (κατά προτίμηση ένα μεγάλο συμπαγές κομμάτι), τα έλαια από ένα μικρό κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού, και σερβίρουμε γαρνίροντας με μια φέτα πορτοκάλι.

Πηγή : Andro.gr [ https://www.andro.gr/geusi/negroni-cocktail/ ]
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Πόσους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής cocktail ξέρεις;​

photo-1605270012917-bf157c5a9541.jpeg

Ανέδειξε τον bartender που κρύβεις μέσα σου μαθαίνοντας τα μυστικά της κάθε τεχνικής.

Τα cocktail συνηθίζουμε να τα κατηγοριοποιούμε με δύο διαφορετικούς κανόνες, ο πρώτος έχει να κάνει με το βασικό αλκοολούχο συστατικό και ο άλλος αφορά τη μεθοδολογία. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο διαχωρισμός με βάση το κυρίαρχο συστατικό είναι και ο μόνος ουσιώδης γιατί αυτό είναι που δίνει τον χαρακτήρα στο cocktail. Έτσι όμως υποτιμούμε την τέχνη του cocktail.

Είναι τέχνη γιατί cocktail δεν σημαίνει πετάμε όλα τα συστατικά μαζί και περιμένουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Η σειρά με την οποία εισάγονται στη συνταγή έχει τη δική της σημασία, όπως και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται, ο τρόπος και το είδος του πάγου και άλλες μικρές λεπτομέρειες που κάνουν κάθε cocktail μοναδικό.


Ανέδειξε τον bartender που κρύβεις μέσα σου μαθαίνοντας τα μυστικά της κάθε τεχνικής.

Τα cocktail συνηθίζουμε να τα κατηγοριοποιούμε με δύο διαφορετικούς κανόνες, ο πρώτος έχει να κάνει με το βασικό αλκοολούχο συστατικό και ο άλλος αφορά τη μεθοδολογία. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο διαχωρισμός με βάση το κυρίαρχο συστατικό είναι και ο μόνος ουσιώδης γιατί αυτό είναι που δίνει τον χαρακτήρα στο cocktail. Έτσι όμως υποτιμούμε την τέχνη του cocktail.

Είναι τέχνη γιατί cocktail δεν σημαίνει πετάμε όλα τα συστατικά μαζί και περιμένουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Η σειρά με την οποία εισάγονται στη συνταγή έχει τη δική της σημασία, όπως και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται, ο τρόπος και το είδος του πάγου και άλλες μικρές λεπτομέρειες που κάνουν κάθε cocktail μοναδικό.

photo-1566417713940-fe7c737a9ef2.jpeg

Κάθε μέθοδος αναδεικνύει διαφορετικές αρετές στα περιεχόμενα του cocktail και όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι από τη δεύτερη πιο διάσημη ατάκα του James Bond όταν ένα cocktail μπορεί να παρασκευαστεί με δύο διαφορετικούς τρόπους, πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό ποτό. Πάμε να δούμε μία-μία όλες τις τεχνικές.

Shaken​

Ξεκινάμε με το Α και το Ω της φιλοσοφίας του cocktail που δεν είναι άλλο από το shaker. Δεν χρειάζονται όλα τα cocktail shaker, αλλά αυτά που το χρειάζονται είναι λίγο πιο φαντεζί κατά τη διάρκεια της δημιουργίας τους. Ο λόγος για να διαλέξει κάποιος ένα χτυπημένο cocktail είναι γιατί μπορεί να το επιβάλλουν τα υλικά, όπως πχ το ασπράδι αυγού. Επίσης μπορεί να είναι επιθυμητή η δημιουργία αφρού και αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο το shaker.

Γενικά το shaker επιτυγχάνει καλύτερη και πιο ομοιογενή μίξη των συστατικών και ο αέρας που εγκλωβίζεται από το χτύπημα, εκτός από αφρό, δίνει και μια πιο ενδιαφέρουσα, πιο πυκνή υφή στο ποτό. Μόνο τυχαία δεν έδινε τη διευκρινιστική του οδηγία ο 007.

photo-1514361892635-6b07e31e75f9.jpegphoto-1470337458703-46ad1756a187.jpegphoto-1563223771-c2142d276459.jpegphoto-1551024709-8f23befc6f87.jpeg

Stirred​

Είναι το αντίπαλο δέος στις βασικές τεχνικές και δεν είναι τίποτα πιο περίπλοκο από το να προσθέτει κάποιος τα υλικά στο ποτήρι και να να αναδεύει μέχρι να γίνει το χρώμα τουλάχιστον ομοιογενές. Ως πιο απλή τεχνική είναι η μέθοδος που προτιμάται όταν τα υλικά είναι λίγα, το gin tonic ή το ουίσκι με cola είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, αλλά ακόμα και πιο εντυπωσιακά cocktail μπορούν να είναι απλά ανακατεμένα, όπως το Negroni που απλά αναδεύεται σε δοχείο μίξης και στραγγίζεται σε ένα νέο ποτήρι με πάγο.

Blended​

Όπως και στο ουίσκι που χαρακτηρίζεται ως τέτοιο, ένα blended cocktail φτιάχνεται σε μεγάλες ποσότητες και τα υλικά αναμιγνύονται με τη βοήθεια ενός μηχανήματος συνήθως. Ποιοτικά η μίξη των υλικών είναι κάτι ανάμεσα σε shaken και stirred. Επειδή η χρήση της μηχανής επιτρέπει στο cocktail να παραμένει δροσερό χωρίς την πρόσθετη χρήση πάγου, αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για «τροπικά» και δροσερά ποτά όπως η μαργαρίτα, η piña colada κλπ. Για τον ίδιο λόγο τα blended μπορούν να είναι δροσερά ροφήματα με χαμηλό αλκοόλ για να δροσίζουν τους καλεσμένους σε ένα πάρτυ.

Frozen​

H χρήση του πάγου μπορεί να αποδειχθεί ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος στη δημιουργία ενός cocktail. Το πότε τον βάζεις, το μέγεθος του πάγου, το στράγγισμα και φυσικά ο τρόμος του νερώματος παραμονεύει διαρκώς. Το να μπορείς να αποφύγεις τη χρήση πάγου μπορεί να λύσει τα χέρια και αυτό ακριβώς κάνει ένα frozen cocktail. Το cocktail παγώνεται χωρίς τη χρήση πάγου και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκεύεται και σε ένα ψυγείο. Αυτό έχει οδηγήσει και στα έτοιμα εμφιαλωμένα cocktail που καταναλώνονται απευθείας από το ψυγείο και είναι μια καλή λύση όταν θες κάτι δροσιστικό, αλλά χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από ένα απλό αναψυκτικό.

On Tap​

Είναι η πρόσφατη μέθοδος δημιοργίας και σερβιρίσματος cocktail, αν και η τεχνική είναι γνώριμη από τη βαρελίσια μπύρα. Ένα μπαρ με signature cocktails που απολαμβάνουν μεγάλης δημοφιλίας μπορούν να σερβίρονται εύκολα και γρήγορα με αυτόν τον τρόπο. Είναι περισσότερο τρόπος για να σερβίρεις ένα ποτό και γι’αυτό κάποια μαγαζιά μπορούν να έχουν το δικό τους βαρέλι ουίσκι. Όμως το tap επιτρέπει την παράλληλη χρήση αερίου υπό πίεση για τη δημιουργία μιας νέας γκάμας cocktail ανοίγοντας νέους δρόμους δημιουργικότητας σε bartenders και πότες.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το Espresso Martini​

Η προέλευση του πιο διάσημου modern classic έχει τη δική της μαγεία.​


espresso2.jpg


Δεν ήταν η Kate Moss. Δεν ήταν η Naomi Campbell. Το μυστηριώδες μοντέλο που σύμφωνα με τον μύθο, ζήτησε ένα βράδυ από το bartender Dick Bradsell μόλις μπήκε στο Soho Brasserie του Λονδίνου στα 80s ένα ποτό για να “fuck me up and then wake me up” μπορεί να μην ήταν καν μοντέλο. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι το ποτό ήταν το Espresso Martini.

Μιλήσαμε με τον Νίκο Γινάργυρο, νικητή του φετινού διαγωνισμού World Class στην Ελλάδα και μας εξήγησε γιατί το λατρεύει αλλά και την παραλλαγή που αυτός προτείνει. Πριν όμως δούμε τι περιέχει το Espresso Martini πάμε να μάθουμε την ενδιαφέρουσα ιστορία του.

Η ιστορία του Espresso Martini​



Espresso Martini
iStock

Όπως έχει δηλώσει η Beatrice Bradsell, κόρη του εμπνευστή του cocktail, ούτε ο ίδιος θυμόταν το όνομα της γυναίκας που του το είχε ζητήσει, αλλά είχε υποθέσει ότι ήταν μοντέλο από την ομορφιά και τον αέρα της. Σύμφωνα με την ίδια, ο πατέρας της, της είχε πει ότι έφτιαξε το cocktail όταν στο Soho γυριζόταν η ταινία Absolute Beginners με τον David Bowie, άρα το έτος που θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι σερβιρίστηκε πρώτη φορά ήταν το 1985, αν αναλογιστούμε ότι η ταινία βγήκε το 1986.

Το όνομα του μοντέλου είναι μια από τις αρκετές λεπτομέρειες που παραμένουν ασαφείς και έχουν ξεθωριάσει με το πέρασμα των ετών. Ακόμα και το όνομά του δεν ήταν Espresso Martini όταν πρωτοφτιάχτηκε, αλλά Vodka Espresso. Στα τέλη των 90s άλλαξε και έγινε Espresso Martini ενώ για μια περίοδο από το 1998 μέχρι το 2003 το όνομά του ήταν Pharmaceutical Stimulant. Αυτό έλαβε χώρα όταν ο Dick Bradsell δούλεψε πίσω από την μπάρα του Pharmacy στο Notting Hill, το bar που είχε ανοίξει ο Damien Hirst.

Εξέλιξη όμως υπήρξε και στην ίδια τη συνταγή. Την πρώτη φορά που σερβιρίστηκε στο Soho Brasserie στην οδό Old Compton Street ήταν μια δημιουργία εκτός menu από τον Dick Bradsel. Τότε δεν υπήρχε coffee liqueur στα συστατικά αλλά μόνο vodka, espresso και λίγο σιρόπι ζάχαρης, ενώ σερβιριζόταν σε χαμηλό ποτήρι με πάγο με γαρνιτούρα τρεις κόκκους καφέ.

Ο Dick Bradsell έφτιαξε πολλά Vodka Espresso τη δεκαετία του ’90 στο Atlantic Bar & Grill, που βρισκόταν στο Πικαντίλι αλλά δεν υπήρχε σε κανένα μενού μέχρι ο bartender να δουλέψει στο bar του Jonathan Downey με όνομα Match EC1, που άνοιξε τον Σεπτέμβρη του 1997.
Τότε είναι που φτιάχτηκε πρώτη φορά με coffee liqueur αντί για espresso ενώ σερβιριζόταν σε ζεστό ποτήρι. Μετά από αρκετές αλλαγές στη συνταγή, καταλήξαμε στη σημερινή αλλά και στο όνομα Espresso Martini. Ο λόγος; Αρκετά προφανής.

Το Λονδίνο εκείνη την περίοδο ζούσε την τρέλα του Martini και ό,τι cocktail φτιαχνόταν είχε στο όνομά του αυτή τη λέξη. Ο διάσημος bartender Salvatore Calabrese θυμάται ότι στις αρχές της νέας χιλιετίας, όπου δούλευε έφτιαχνε ασταμάτητα Espresso Martini κι ας μην υπήρχε στον κατάλογο των cocktails. Έτσι ξεκίνησε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και σε όλα τα bars.

Ο Νίκος Γινάργυρος θυμάται ότι το πιο ωραίο Espresso Martini το έχει πιει στο Atlas στη Σιγκαπούρη το 2019, από τον εκπληκτικό bartender Lee. «Είναι ένα cocktail που ταιριάζει άνετα στις απογευματινές ώρες που ιδανικά δεν είμαστε αποφασισμένοι αν θέλουμε καφέ ή αλκοόλ. Είναι ένας συνδετικός κρίκος θα έλεγα.

Επιπλέον, η κρεμώδης υφή που δημιουργείται από το χτύπημα στο shaker, προσφέρει μια τρομερή αίσθηση όταν το πίνουμε. Ο καφές στα cocktail είναι παρεξηγημένος αλλά θεωρώ ότι μπορεί να προσδώσει τεράστια πολυπλοκότητα αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Δηλαδή, αν επιλέξουμε προσεκτικά την ποικιλία που θα χρησιμοποιήσουμε και τον τρόπο εκχύλισης, ακόμα και το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε, είναι λεπτομέρειες που κάνουν τεράστια διαφορά στο αποτέλεσμα».

Πώς θα το φτιάξεις​

Espresso Martini
iStock​

Συνταγή Classic
  • 45 ml Ketel One Vodka
  • 30 ml Espresso
  • 20 ml Coffee Liqueur
  • 2 σταγόνες saline Solution( 1g αλάτι/ 10g νερό)
Μέθοδος: Shaker και καλό σούρωμα
Ποτήρι: Extra παγωμένο Coupet
Γαρνιτούρα: κόκκοι καφέ
Συνταγή παραλλαγής
  • 45 ml Ketel One Vodka
  • 30 ml Espresso Cold Brew
  • 15 ml Coffee Liqueur
  • 5 ml Apricot Liqueur
  • 2 ριξιές Chocolate Bitter’s
Μέθοδος: Shaker και καλό σούρωμα
Ποτήρι: Extra παγωμένο Coupet
Γαρνιτούρα: Apricot Leather

Πηγη www.oneman.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Mango Bellini
Το περίφημο Bellini δημιουργήθηκε στο εμβληματικό Harry’s Bar στη Βενετία από τον Giuseppe Cipriani και η πρωτότυπη συνταγή του περιλαμβάνει ροδάκινο και prosecco. Σε αυτή την παραλλαγή με λικέρ μανταρίνι, ροζέ ημίγλυκο αφρώδη οίνο και φρέσκο μάνγκο, είναι μεθυστικό, ευκολόπιοτο και ξελογιαστικό.

Αρχή με το λικέρ μανταρίνι Άμετρο…

Υλικά:
--Αφρώδης οίνος ροζέ ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ, παγωμένος.
– 1 μάνγκο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους.
– 60 ml λικέρ μανταρίνι ΑΜΕΤΡΟ.

…και στο φινάλε απογεμίζουμε με παγωμένο αφρώδες ροζέ.

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε 1 μάνγκο. Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε 60 ml λικέρ και το μάνγκο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζουμε μία κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι σαμπάνιας flute, συμπληρώνουμε με παγωμένο αφρώδη οίνο ροζέ και σερβίρουμε αμέσως.






Melon Vodkatini
Απλό κι όμως υπέροχο. Οι λάτρεις της βότκας θα εκπλαγούν από τον απρόσμενα γευστικό γάμο της με το αρωματικό πεπόνι. Το φίνο χρώμα και κυρίως η λαχταριστή, βελούδινη υφή, κάνουν την διαφορά. Korol ρώσικη βότκα, και αρωματικό πεπόνι από το μανάβικο των Lidl.


Υλικά: – 1/6 φρέσκο πεπόνι κομμένο σε κυβάκια.
– 60 ml Korol vodka.
– 5 ml σιρόπι ζάχαρης. (Αγοράστε το σιρόπι έτοιμο ή φτιάξτε το σιγοβράζοντας ίση ποσότητα ζάχαρης σε νερό. Περιμένετε να κρυώσει εντελώς προτού το χρησιμοποιήσετε).


Εκτέλεση:
Τεμαχίζουμε το πεπόνι σε έξι ίσες φέτες και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κόβουμε σε κύβους την μία φέτα πεπόνι (χωρίς την φλούδα) και πολτοποιούμε στην βάση ενός shaker. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά και χτυπάμε με πάγο. Διπλοσουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι Martini. Γαρνίρουμε με μια φέτα πεπόνι.

Πηγή www.andro.gr/geusi/cocktails
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Και φέτος το καλοκαίρι οι επιλογές για ποτό στις διακοπές σου δεν είναι ούτε τυχαίες αλλά ούτε και λίγες.​

 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

To Ti’ Punch είναι το απλό κοκτέιλ που μας θυμίζει ότι υπάρχει και μια άλλη Καραϊβική​

photo-1633710317472-c1f19624f3ff.jpeg


Φυσικά μιλάμε για τη γαλλόφωνη Καραϊβική που επιμένει να κάνει τα πράγματα λίγο διαφορετικά, αλλά με το ίδιο πάθος.

Στην όμορφη γλώσσα των κρεολικών, το ti’ δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη λέξη που χρησιμοποιούν για το «μικρό» από το petite και όταν μιλάμε για ένα punch εννοούν ότι χρησιμοποιούν για αυτό τα απολύτως απαραίτητα υλικά για αυτό. Παρά τη λιτότητα στη λίστα των συστατικών, το Ti’ Punch έχει κατακτήσει τη θέση του πιο αγαπητού κοκτέιλ σε όλη τη γαλλόφωνη Καραϊβική, στη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα, άρα το ουκ εν τω πολλώ το ευ έχει ακόμα μια πανηγυρική εφαρμογή.
Στο επίκεντρο του κοκτέιλ αυτού βρίσκεται το rhum agricole, τόσο σαν κυρίαρχο αλκοολούχο, όσο και σαν φορέας χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί το rhum agricole, όπως ονομάζεται το ρούμι που φτιάχνουν στο γαλλόφωνο τμήμα της Καραϊβικής είναι ένα εντελώς διαφορετικό ρούμι από τα ισπανόφωνα. Αυτό που δίνει τον διαφορετικό του χαρακτήρα είναι ο φρέσκος χυμός ζαχαροκάλαμου από τον οποίο αποστάζεται, σε αντίθεση με τα ισπανόφωνα ρούμια που χρησιμοποιούν κυρίως μελάσα.


Αυτή η ιδιαιτερότητα δίνει στο rhum agricole μια πολύ πιο γήινη επίγευση και έναν έντονο grassy χαρακτήρα στον ουρανίσκο. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερης και χειρότερης ποιότητας ρούμι σε ό,τι αφορά την πρώτη ύλη της απόσταξης, είναι απλά διαφορετικά και κάθε είδος ρουμιού έχει το δικό του ορκισμένο κοινό.

Για την παρασκευή του, το Ti’ Punch έχει και σε αυτόν τον τομέα τη δική του εντελώς ασυνήθιστη διαδικασία, αν φυσικά θες να το κάνεις με τον παραδοσιακό τρόπο. Αντί για σέικερ και ποτήρια με πάγο, ξεκινάμε με ένα απλά παγωμένο ποτήρι. Στύβουμε μια φέτα λάιμ στο ποτήρι και ρίχνουμε τη στυμμένη φέτα σε αυτό. Προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σιρόπι από ζαχαροκάλαμο και ανακατεύουμε με το κουταλάκι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Τέλος συμπληρώνουμε με 60ml του rhum agricole της αρεσκείας μας και απολαμβάνουμε. H παράδοση απαιτεί ένα φρέσκο λευκό ρούμι, αλλά πάντα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα πιο ώριμο και σκουρόχρωμο για ένα λίγο πιο πολύπλοκο και ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα. Ο πάγος είναι προαιρετικός, κυρίως για όσους θέλουν να το πιουν λίγο πιο αργά και επιθυμούν να το κρατήσουν δροσερό για περισσότερη ώρα, αλλά αυτό είναι μάλλον δύσκολο για ένα τόσο νόστιμο κοκτέιλ.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

French 75: Το κοκτέιλ που μοιάζει με πυγμάχο με βελούδινα γάντια​

pexels-photo-7809755.jpeg

Έχει φινέτσα, είναι δροσιστικό, έχει ιστορία και φέρνει γρήγορα την ευθυμία, τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Ένας παλιός κανόνας της μπάρας λέει ότι ένα καλό ουίσκι, ένα καλό ρούμι και γενικά ένα καλό ποτό, δεν το βάζεις σε κοκτέιλ. Πρέπει να πίνεται ως έχει, με μοναδική ελάχιστη παρασπονδία, ελάχιστο νερό ή ένα παγάκι. Ο κανόνας αυτός, όπως πολλές άλλες βεβαιότητες της ζωής έχει τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση και από τη στιγμή που τα κοκτέιλ δεν είναι πια ένας τρόπος για να αναβαθμίσεις μέτρια ποτά, αλλά μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία, βλέπουμε εκλεκτά αποστάγματα να τσαλακώνονται θυσιάζοντας κάτι από τον χαρακτήρα τους για να προσφέρουν τον υπόλοιπο στο συνολικό αποτέλεσμα.

Ακόμα και όταν αυτός ο κανόνας ίσχυε, υπήρχε μια σπουδαία εξαίρεση, αυτή του πραγματικού βασιλιά των ποτών, ο οποίος δεν είναι το ουίσκι. Η σαμπάνια παρά την πάρα πολύ ευγενική καταγωγή της, δεν δίσταζε να ανακατευτεί με άλλα ποτά, πιο λαϊκά, ακόμα και χυμούς.

Ένα ποτό με τόσο βαρύ όνομα δεν μπορεί να χάσει από τον συγχρωτισμό του με ευτελή υλικά και η μιμόζα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσει κανείς μια μη εργάσιμη μέρα. Έχοντας ξεδιαλύνει τις όποιες δεύτερες σκέψεις γύρω από τα κοκτέιλ σαμπάνιας, ας ρίξουμε μια ματιά στο σπουδαιότερο όλων, το French 75.


O μυθιστορία των κοκτέιλ αναφέρει πως ο συνδυασμός σαμπάνιας και τζιν είναι παλαιότερος από την πρώτη αναφορά του French 75. Υπάρχει μια ιστορία που θέλει τον Charles Dickens να επισκέπτεται τη Βοστώνη το 1967. Εκεί πρόσθεσε στο Champagne Cup του, ένα πρώιμο κοκτέιλ με σαμπάνια, χυμό λεμονιού και ζάχαρη, μια δόση τζιν, άρα ο συνδυασμός υπήρχε και αν δεν κατάφερε να τον κάνει διάσημο ο Dickens θα τον έκανε η Ποτοαπαγόρευση.

Η πρώτη εμφάνιση του κοκτέιλ με το γαλλικό όνομα έγινε το 1927, στην κορύφωση της Ποτοαπαγόρευσης και μάλλον ήταν ένας τρόπος για να γίνει κάπως αξιοπρεπής η πόση του τζιν που έφτιαχναν τότε στις μπανιέρες. Σύμφωνα με εκείνες τις πρώτες αναφορές, το όνομά του οφείλεται στο πυροβόλο των 75 χιλιοστών του γαλλικού στρατού, ένα πυροβόλο με φήμη που το ήθελε να παίζει καθοριστικό ρόλο στη νίκη της Γαλλίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με αποτέλεσμα να χτίσει έναν μύθο γύρω του, αντίστοιχο με αυτόν του Spitfire ή του Τ-34.

Για να γίνει ακόμα πιο ωραία η ιστορία ο μύθος λέει ότι έτσι το βάφτισαν οι Αμερικανοί πολεμικοί ανταποκριτές στο Παρίσι την εποχή του πολέμου, δίνοντας και μια νότα Hemingway στον χαρακτήρα του, έστω και έμμεσα.

Καμία από όλες αυτές τις πληροφορίες δεν επαληθεύτηκε, και μάλλον η γαλλικότητα αυτού του κοκτέιλ είναι όσο επιφανειακή ήταν η γνώση της γαλλικής γλώσσας του Monsieur Candie στο Django, άλλωστε αν οι Γάλλοι έφτιαχναν ένα κοκτέιλ σαμπάνιας, θα προτιμούσαν το κονιάκ, αντί του τζιν, μια βερσιόν που υπάρχει, αλλά ζει στη σκιά της πιο ανοιχτόχρωμης εκδοχής του. Όλα αυτά βέβαια μικρή σημασία έχουν γιατί το French 75 είναι πολλά περισσότερα από την ψεύτικη καταγωγή του.

Σε μια εποχή που οι φυσαλίδες του τόνικ και της σόδας λαμβάνουν περισσότερη προσοχή από ποτέ η σαμπάνια, όπως και οποιοσδήποτε άλλος καλός αφρώδης οίνος, προσφέρει ασύγκριτη στιβαρότητα φυσαλίδων σε μακρόσυρτα μαργαριταρένια κολιέ στο ποτήρι. Αντί να ψάχνετε τρόπους για να κάνετε λίγο πιο ενδιαφέρον το spritz σας, δοκιμάστε σε ένα shaker 30ml τζιν, 15 ml χυμό λεμονιού και 15ml σιροπιού ζάχαρης.

Χτυπήστε καλά με άφθονο πάγο μέχρι να παγώσει και στραγγίξτε σε ένα flute, απογεμίστε το κομψό ποτήρι με περίπου 100ml σαμπάνιας, προσέκο ή όποιο άλλο αφρώδες κρασί σας αρέσει, και γαρνίρετε μια μια φλούδα λεμονιού. Το χτύπημα του βλήματος των 75 χιλιοστών δεν θα αργήσει.
 
Top Bottom