Πιστοποίηση ενδυμάτων μοτοσυκλέτας

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.129
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Πιστοποίηση ενδυμάτων μοτοσυκλέτας



Πίσω από την ετικέτα έγκρισης ενός ρούχου μοτοσυκλέτας υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες για την παρεχόμενη ασφάλεια-προστασία του ρούχου σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς.

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι κανονισμοί εξελίσσονται όχι μόνο για τα οχήματα αλλά και για όλα τα αξεσουάρ και τα ρούχα με τα τελευταία να παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην ασφάλειά μας.

Τα νέα υλικά από την μία πλευρά, αλλά και οι νέες διαδικασίες δοκιμής από την άλλη σημαίνουν ότι τα ρούχα που φοράμε είναι όλο και πιο προστατευτικά χάρη στην εξέλιξη των διαδικασιών ελέγχου και πιστοποίησης.

Η ασφάλεια είναι το πρώτιστο ζητούμενο από εμάς ιδιαίτερα στα κράνη που διαλέγουμε. Όμως αυτό πρέπει να είναι και το ζητούμενό μας και στα υπόλοιπα ρούχα που φοράμε εμείς οι μοτοσυκλετιστές όπως γάντια, παντελόνια, μπουφάν.

Μιλώντας λοιπόν για τα μπουφάν, παντελόνια, γάντια και διαιρούμενες φόρμες από τις 21/4/2019 το προηγούμενο πρότυπο UNI EN 13595/2002 αντικαταστάθηκε από το UNI 17092/2020. Οι μεθοδολογίες δοκιμής για το νέο αυτό πρότυπο ποικίλλουν. Συνοπτικά τα ρούχα πρέπει να πληρούν απαιτήσεις ακριβώς όπως συμβαίνει και για τους κινητήρες, και που όλοι γνωρίζουμε καλά από τις μεταβάσεις των euro 4 euro 5 euro 6.

1614547423145.jpeg

Σε αντίθεση μ’ αυτό που συμβαίνει με τους κινητήρες, ότι δηλαδή όποιος δεν συμμορφώνεται, αυτόματα σταματάει και η πώλησή του, στον ρουχισμό δεν ισχύει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα ρούχα με προηγούμενα πρότυπα εξακολουθούν να πωλούνται. Αυτό μεταθέτει πλέον την ευθύνη στον αγοραστή στο τι θα επιλέξει.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σ’ αυτά τα πρότυπα για να ξέρουμε ποιες απαιτήσεις πρέπει να πληρεί ο ρουχισμός που έχουμε ή που πρόκειται να αγοράσουμε. Τα νέα λοιπόν αυτά πρότυπα χωρίζονται σε 5 διαφορετικές κατηγορίες προστασίας.

EN 17092-2 κατηγορία ΑΑΑ ρούχα


Προσφέρουν προστασία από κρούση και τριβή χρησιμοποιώντας υλικά και κατασκευές τελευταίας τεχνολογίας και είναι πιο αποτελεσματικά απ’ όλα τα ενδύματα των παρακάτω κατηγοριών. Τα ενδύματα της κατηγορίας ΑΑΑ ενδέχεται να έχουν εργονομικούς περιορισμούς σε βάρος και θερμοκρασίες. Μπορούν να είναι ένα κομμάτι ή δυο κομμάτια αυτά τα ενδύματα.

EN 17092-3 ρούχα κατηγορίας ΑΑ


Προσφέρουν προστασία από κρούση και τριβή χρησιμοποιώντας υλικά και κατασκευές που είναι πιο αποτελεσματικές και πληρούν πιο αυστηρές απαιτήσεις από τα ενδύματα που πληρούν τα ρούχα της πιο κάτω κατηγορίας 17092-4. Τα ρούχα ΑΑ προσφέρουν γενικά προστασία από τους περισσότερους κινδύνους. Αυτά τα ενδύματα μπορεί να έχουν χαμηλότερους εργονομικούς περιορισμούς όπως και χαμηλότερους περιορισμούς βάρους συγκριτικά με τα ενδύματα τύπου ΑΑΑ. Είναι ενδύματα που έχουν σχεδιαστεί για να φοριούνται μόνα τους ή καμμιά φορά και πάνω από άλλα.

ΕΝ 17092-4


Προσφέρουν τον ελάχιστο βαθμό προστασίας που απαιτείται σε σχέση με τις κρούσεις και τις εκδορές χρησιμοποιώντας υλικά και κατασκευές που έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις από τις προηγούμενες κατηγορίες 3 κ 4. Συνήθως έχουν και τους λιγότερους περιορισμούς όσον αναφορά την εργονομία και το βάρος. Είναι ενδύματα που έχουν σχεδιαστεί να φοριούνται μόνα τους ή επάνω από άλλα ρούχα κυρίως όμως σε ζεστό περιβάλλον.

ΕΝ 17092-5 Ρούχα κατηγορίας Β


Πρόκειται για ρούχα σχεδιασμένα για να παρέχουν προστασία από τριβή ισοδύναμη με εκείνη που ανήκει στην κατηγορία Α αλλά δεν προσφέρουν προστασία από κρούσεις. Γι’αυτό και συνιστάται να τα φοράμε τουλάχιστον με προστατευτικά πρόσκρουσης ΕΝ 1621-1 (η 6η κατηγορία προτύπου) στους ώμους και στους αγκώνες στην περίπτωση ενός μπουφάν ή στα γόνατα όταν μιλάμε για παντελόνι. Συνήθως είναι αρθρωτά ρούχα κατάλληλα για συνδυασμούς με άλλα ρούχα ώστε να παρέχουν και ασφάλεια από κρούσεις.

ΕΝ 17092-6 Ρούχα κατηγορίας Γ


Αυτή η κατηγορία είναι για ενδύματα χωρίς προστασία από κρούσεις. Τα ρούχα της κατηγορίας Γ προσφέρουν προστασία μόνο στις περιοχές πρόσκρουσης εφόσον καλύπτονται από προστατευτικά. Τα ρούχα αυτά προσφέρουν ελάχιστη προστασία από τριβή και σχεδόν ελάχιστη από κρούσεις. Είναι κατανοητό ότι τα ρούχα αυτής της κατηγορίας πρέπει να φορεθούν σε συνδυασμό με τα ρούχα των κατηγοριών ΑΑΑ, ΑΑ, Α για να βελτιωθεί η κατηγορία προστασίας τους .



1614547831499.png

Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να τα έχουμε υπ’ όψιν μας όταν πηγαίνουμε να αγοράσουμε ρούχα μοτοσυκλέτας. Ίσως λοιπόν μια ματιά σε τυχόν ρούχα προσφορών να μην είναι και τόσο προφορά αλλά ένα ξεστοκάρισμα ενδυμάτων προηγούμενης τεχνολογίας ή μικρότερων προτύπων. Συχνά η τιμή μπορεί να κάνει ελκυστικό ένα ρούχο αλλά μια πιο βαθύτερη ματιά ίσως μας «ανοίξει τα μάτια». Άλλωστε δεν μπορούν να συγκριθούν τα λίγα ευρώ παραπάνω όταν μιλάμε για την ασφάλειά μας.

www.ddg-magazine.com



gia tin metafrasi εσελ
 

jliordos

old member
Δημοσιεύσεις
4.513
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Μοτοσυκλέτα
BMW R1250GS ADVENTURE
Όνομα
Ιωάννης
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Δυστυχώς οι περισσότεροι αναβάτες αγοράζουν βάση τιμής και δεν τους ενδιαφέρει η ασφάλεια ακόμα και στο κράνος που είναι πρωτεύων !!

Πολύ χρήσιμο άρθρο
 

Kuklinski

well know member
Δημοσιεύσεις
3.430
Ηλικία
123
Μοτοσυκλέτα
Brough Superior ss100
Όνομα
Ακης
Περιοχή
Brooklyn NY
Καλο ειναι και να ενημερωνόμαστε και να προσεχουμε τα υλικα.

Απο την αλλη και οι εταιριες δεν θα πρεπει να υπερτιμουν τις νεες προδιαγραφες καθως θα στρεψουν αρκετους σε αλλες χαμηλότερες λυσεις...
 
Top Bottom