Περι οινου

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Αυτά τα ξέρατε για το χρώμα των κόκκινων κρασιών;​

krasi-kokkino


Οι ειδικοί του krasiagr.com μας διαφωτίζουν για το κόκκινο κρασί και τα χρώματά του, ώστε να ξέρουμε τι πίνουμε.​

Το χρώμα και η αδιαφάνεια ενός κρασιού μας δίνει πολλά στοιχεία για το στυλ του κρασιού που θα απολαύσουμε. Τα περισσότερα μέρη όπου συνήθως απολαμβάνουμε το κρασί είναι πολύ σκοτεινά για να παρατηρήσουμε το χρώμα του, όπως π.χ. ένα εστιατόριο με χαμηλό φωτισμό. Ωστόσο, αν κοιτάξετε το χρώμα του κρασιού σε ένα περιβάλλον με καθαρό φωτισμό (και ένα λευκό φόντο), θα δείτε πώς τα χρώματα των ερυθρών οίνων διαφέρουν ουσιαστικά το ένα από το άλλο.

Τα πολλά διαφορετικά χρώματα του κόκκινου κρασιού
Το χρώμα του κρασιού δείχνει στοιχεία για την ηλικία του, την ποικιλία σταφυλιών, την πυκνότητα της γεύσης και πολλά άλλα. Συγκρίνοντας τα διαφορετικά χρώματα που υπάρχουν σε διάφορα κόκκινα κρασιά, μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε ένα κρασί απλά κοιτάζοντας το!

Ένταση του χρώματος
Πόσο έντονο είναι το χρώμα του κρασιού; Είναι απαλό με ελάχιστο χρώμα ή «βάφει» τις πλευρές του ποτηριού; Αυτός ο δείκτης θα σας πει εάν το κρασί είναι ελαφρύτερο ή πιο πυκνό σε στυλ. Τα κρασιά με πιο έντονα χρώματα τείνουν να είναι πιο γεμάτα και έχουν υψηλότερες τανίνες. Όσο περισσότερο ένας οινοποιός αφήνει τις φλούδες των σταφυλιών σε επαφή με το χυμό κατά την οινοποίηση, τόσο πιο σκούρο και πιο έντονο γίνεται το χρώμα του κρασιού.

Ωστόσο, μαζί με τις φλούδες (που προσθέτουν έντονο χρώμα), υπάρχουν κάποιες φορές επίσης και οι σπόροι των σταφυλιών και οι μίσχοι που προσθέτουν αυξανόμενες ποσότητες τανίνης σε ένα κρασί. Πάρα πολύ τανίνη μπορεί να κάνει ένα κρασί πικρό και υπερβολικά στεγνό. Αν υπάρχουν υπόνοιες μπλε χρώματος στην άκρη του ποτηριού αυτό σημαίνει ότι το κρασί έχει υψηλότερο ρΗ.

Αδιαφάνεια
Πόσο αδιαφανές είναι το κρασί; Η αδιαφάνεια ενός κρασιού μπορεί να σας δώσει στοιχεία για το είδος σταφυλιού που χρησιμοποιήθηκε για να κάνει το κρασί και μπορεί επίσης να σας πει την ηλικία ενός κρασιού. Ένα αδιαφανές κρασί μπορεί ακόμα και όταν είναι φιλτραρισμένονα φαίνεται θολό. Αυτός ο τύπος είναι κοινός στα ιταλικά κρασιά όπου ο οινοπαραγωγός σκόπιμα δεν φιλτράρει το κρασί για να διατηρήσει πλούσιες υφές και πιο δυναμική γεύση στο κρασί.

Χρώμα
Το κύριο χρώμα του κρασιού είναι αυτό που φαίνεται προς το κέντρο. Και πάλι, η απόχρωση μπορεί να σας πει πόσων χρόνων είναι το κρασί. Οι εμπορικοί οίνοι τείνουν να αλλάζουν πολύ πιο γρήγορα το χρώμα τους (σε 2-4 χρόνια), ενώ ένα κρασί που έχει σχεδιαστεί για παλαίωση κρατάει αρκετά χρόνια πριν αρχίσει να αλλάζει χρώμα. Τα κρασιά που χρειάζονται πολύ χρόνο για να αλλάξουν χρώμα χρειάζονται και πολύ χρόνο για να αναπτυχθούν και να διαμορφώσουν τη γεύση τους μετά από τόσα χρόνια που είναι αποθηκευμένα σε κελάρι.

Δευτερεύοντα χρώματα (ανταύγειες)
Τα δευτερεύοντα χρώματα είναι οι διάφορες αποχρώσεις του χρώματος που βλέπουμε σε ένα ποτήρι. Στα λευκά κρασιά π.χ. υπάρχουν νότες πράσινου. Στα κόκκινα κρασιά μπορεί να υπάρχουν υπαινιγμοί πορτοκαλί, καφέ ή κεραμιδί. Τα δευτερεύοντα χρώματα τα παρατηρούμε συνήθως στην άκρη του ποτηριού, όταν πλαγιάζουμε το ποτήρι και το κρασί πλησιάζει προς το χείλος.
Παραλλαγή rim (μηνίσκος, χείλος ή νύχι του κρασιού)

Μια ευρεία διαφοροποίηση (παρέκλιση) του rim σε ένα κρασί μπορεί να υποδηλώνει ένα παλιό κρασί, ενώ ένα πολύ σφιχτό rim φανερώνει ένα πολύ νέο κρασί. Μια ελαφριά μπλε χροιά στο χείλος ενός κόκκινου κρασιού δείχνει υψηλότερη οξύτητα.

To χρώμα του Cabernet Sauvignon
Το Cabernet έχει βαθύ χρώμα σχεδόν αδιαφανές αλλά όχι τόσο αδιαφανές όσο το syrah. Σε νεαρή ηλικία τα χρώματα είναι βαθύ πορφυρό ή ρουμπίνι στο κέντρο και αποχρώσεις ματζέντα (κόκκινο-μωβ) στις άκρες. Το Cabernet χρειάζεται αρκετό καιρό για να αναπτύξει την εμφάνιση ενός παλαιότερου κρασιού (δηλ. ανοιχτόχρωμο, καφέ/πορτοκαλί χρώμα και μεγάλη ποικιλία rim). Το Cabernet ποικίλλει ανάλογα με την ένταση χρώματος που εξαρτάται από την οινοποίηση και το κλίμα.

Σε ένα πιο δροσερό κλίμα, όπως στην Ουάσινγκτον ή το Μπορντό της Γαλλίας, το cabernet sauvignon είναι πιο απαλό και περιέχει λιγότερη χρωστική ουσία. Και πάλι, ένας οινοποιός μπορεί να χειριστεί αυτά τα αποτελέσματα αφήνοντας τις φλούδες σταφυλιών να εκχυλιστούν στο κρασί περισσότερο για να παράγουν ένα βαθύτερο, πλουσιότερο χρώμα. Οι ελαφρύτερα χρωματισμένοι και λιγότερο πυκνοί οίνοι Cabernet Sauvignon τείνουν να έχουν υψηλότερη οξύτητα. Ένα πιο αδιαφανές cabernet sauvignon θα δείξει γενικά μια πιο ζεστή περιοχή ανάπτυξης όπως η Καλιφόρνια ή η Αυστραλία.

Όσο το κρασί παλαιώνει, η πυκνότητα του χρώματος μειώνεται και η διαφοροποίηση του χρώματος στο rim γίνεται μεγαλύτερη, εμφανίζοντας περισσότερα πορτοκαλί (μερικές φορές καφέ) χρώματα. Ο ρυθμός με τον οποίο ένα κρασί αλλάζει εξαρτάται από την ποικιλία του κρασιού, την περιοχή και φυσικά τον παραγωγό. Γενικά, τα εκλεκτά κρασιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο, 10-12 χρόνια, για να αρχίσουν να παίρνουν τα χαρακτηριστικά ενός παλαιωμένου κρασιού.

Ωστόσο, οι ευαίσθητες ποικιλίες όπως merlot, zinfandel και pinot noir μπορούν να αλλάξουν ταχύτερα. Τα κρασιά χρειάζονται επίσης περισσότερο χρόνο για να παλαιώσουν σε μεγαλύτερα μπουκάλια (magnum, methuselah κλπ.) λόγω της αναλογίας του αέρα/υγρού που υπάρχει στο μπουκάλι.

Το χρώμα του Merlot
Το Merlot τείνει να έχει λίγο πιο ανοιχτό χρώμα σε σχέση με το cabernet sauvignon αλλά έχει επίσης έναν ειδικό δείκτη που σχεδόν πάντα μπορείτε να βρείτε σε ένα νεαρότερο κρασί. Έχει ελαφρώς πορτοκαλί αποχρώσειςστο χείλος. Στις πιο δύσκολες τυφλές γευστικές δοκιμές, όπου η πυκνότητα του κρασιού είναι αυτή ενός καλού cabernet sauvignon, η ένδειξη που δίνει τη λύση είναι η ταυτοποίηση του κεραμιδί χείλους. Αυτό το χρώμα κρασιού μοιάζει πολύ με το tempranillo (όπως στη Rioja), το sangiovese (όπως στο Chianti ή το Brunello di Montalcino) και το Montepulciano.

Το Syrah ή το Shiraz είναι πολύ αδιαφανές όπως είναι το petite syrah, το mourvedre (γνωστό και ως monastrell στην Ισπανία) και το malbec. Αυτά τα κρασιά έχουν πολύ μικρή διακύμανση του rim και σε νεαρή ηλικία πηγαίνουν από ένα αδιαφανές μωβ-μαύρο κέντρο έως ματζέντα στην άκρη του κρασιού.

Το Pinot Noir είναι ένα από τα πιo ανοιχτά κόκκινα κρασιά, που μπορείτε να δείτε μέσα από αυτά. Έχει χρώμα ανοιχτού κόκκινου μούρου αν και μερικοί μικροί παραγωγοί pinot noir (κυρίως στην Βουργουνδία) είναι σε θέση να εκχυλίσουν περισσότερο χρώμα στο κρασί. Το Pinot noir είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κρασιά λόγω του ανοιχτού ημιδιαφανούς χρώματος του.

Ένα nebbiolo από την περιοχή Langhe στην Ιταλία μπορεί επίσης να έχει τόσο απαλό χρώμα όσο αυτό, όπως και μερικά κρασιά grenache που βασίζονται σε πιο δροσερό κλίμα.
Καθώς το pinot noir παλαιώνει, αποκτά πιο κεραμυδί/χάλκινο χρώμα. Ένα πολύ ώριμο pinot θα έχει πορτοκαλί και καστανόχρωμη απόχρωση. Η διακύμανση του rim σε ένα παλαιωμένο κρασί είναι μεγάλη και το χρώμα τείνει να είναι πιο αδύναμο και πιο απαλό.

Πηγή: www.krasiagr.com
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.389
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
To merlot είναι φοβερό κρασί όσο για το καμπερνέ (αν βρεις ένα σωστά παρασκευασμένο) η στιφίλα που προκαλεί στη γλώσσα δίνει μια μοναδική γεύση.
 
Τελευταία επεξεργασία:

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

bigstock-Pouring-red-wine-from-bottle-i-90032456.jpg

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΡΑΣΙΩΝ​

  • ΠΟΠ – Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Παλαιότερα ΟΠΑΠ- Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας)
  • ΟΠΕ – Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη (γλυκά κρασιά)
  • ΠΓΕ – Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (παλαιότερα ΤΟΠΙΚΟΙ ΟΙΝΟΙ)
  • ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ (ρετσίνα)
  • ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΙ ΟΙΝΟΙ
Για να φέρει το κρασί έναν από τους χαρακτηρισμούς ΠΟΠ ή ΠΓΕ πρέπει να πληρούνται, βάσει νόμου, συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όσων αφορά την οριοθετημένη από το κράτος περιοχή (γεωγραφική ζώνη) παραγωγής των σταφυλιών, τον τρόπο οινοποίησης και την περιοχή παραγωγής των κρασιών καθώς επίσης και τα χαρακτηριστικά του κάθε κρασιού ανάλογα την ποικιλία.

ΤΥΠΟΙ ΚΡΑΣΙΩΝ​

Ανάλογα με το χρώμα τους διακρίνονται σε :
  • Λευκά
  • Ροζέ
  • Ερυθρά
Ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι (υπολειπόμενα σάκχαρα) διακρίνονται σε :
  • Ξηρά
  • Ημίξηρα
  • Ημίγλυκα
  • Γλυκά
Ανάλογα με το πόσο διοξείδιο του άνθρακα περιέχουν διακρίνονται σε :
  • Ήσυχα
  • Ημιαφρώδη
  • Αφρώδη
Blanc de Blanc : Λευκός οίνος από λευκά σταφύλια
Blanc de Noir : Λευκός οίνος από ερυθρά σταφύλια
Gris de Noir : Γκρίζος( Λευκός με γκρι ανταύγειες) οίνος από ερυθρά σταφύλια
Οι θερμοκρασίες που καταναλώνονται τα κρασιά ανάλογα με τον τύπο τους είναι οι ενδεδειγμένες έτσι ώστε να προβληθούν τα αρώματα και οι γεύσεις του κάθε κρασιού.
Προτεινόμενες θερμοκρασίες σερβιρίσματος:
8 -10 oC για λευκά, ροζέ, γλυκά και αφρώδη
16 -18 oC για ερυθρά.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ​

ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ​

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ
  • Αηδάνι
  • Αθήρι
  • Ασύρτικο
  • Βηλάνα
  • Λαγόρθι
  • Μαλαγουζιά
  • Μοσχάτο Λευκό
  • Ντεμπίνα
  • Ρομπόλα
  • Σαββατιανό

ΔΙΕΘΝΕΙΣ
  • Chardonnay
  • Riesling
  • Sauvignon Blanc
  • Semillon
  • Ugni Blanc / Trebbiano
  • Viognier

ΡΟΔΙΖΟΥΣΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ​

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ
  • Μοσχοφίλερο
  • Ροδίτης

ΔΙΕΘΝΕΙΣ
  • Gewurztraminer (Traminer)

ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ​

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ
  • Αγιωργήτικο
  • Κοτσιφάλι
  • Κρασάτο
  • Λημνιό
  • Λιάτικο
  • Μανδηλαριά
  • Μαυροδάφνη
  • Νεγκόσκα
  • Ξινόμαυρο
  • Σταυρωτό
ΔΙΕΘΝΕΙΣ
  • Cabernet Franc
  • Cabernet Sauvignon
  • Carignan
  • Grenache Rouge
  • Merlot
  • Pinot Noir
  • Syrah
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Αυτό ήταν το καλύτερο ελληνικό κρασί του 2023​

kokkino-krasi


Αναδείχθηκε από το Botilia και τα μέλη του και μας έρχεται από την Κρήτη.​

Κάνοντας έναν οινικό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, τα περισσότερα από 65.000 μέλη του Botilia (βραβευμένη ως Καλύτερη Online Κάβα στην Ελλάδα) και οι ειδικοί οινολόγοι και sommelier του επέλεξαν τα καλύτερα ελληνικά κρασιά του 2023, ανάμεσα στα χιλιάδες κρασιά που πέρασαν από το Botilia την προηγούμενη χρονιά. Όπως κάθε χρόνο, η επιλογή έγινε με βάση τις βαθμολογίες των ειδικών και τις προτιμήσεις, τις προσωπικές βαθμολογίες και τις αξιολογήσεις των μελών καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.

Το καλύτερο ελληνικό κρασί του 2023 έχει αέρα Κρήτης

Τα 65.000+ μέλη του Botilia.gr επέλεξαν το Nostos Mourvedre 2019 από την Οινοποιία Μανουσάκη από τα Χανιά της Κρήτης ως το καλύτερο ελληνικό κρασί του 2023. Είναι ο μονόκερος της Κρήτης από το οικογενειακό οινοποιείο Μανουσάκη και συνήθως εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού, ενώ οι φιάλες του είναι σχεδόν συλλεκτικές.

1707320303300.png

Με βαθύ πορφυρό χρώμα και μεθυστικά αρώματα που συμπληρώνονται από εντυπωσιακή δομή και σώμα, αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο, τόσο την ποικιλία όσο και το ιδιαίτερο κρητικό terroir. Το Nostos Mourvedre της Οινοποιίας Μανουσάκη λάμπει σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν το πρωτοεμφανιζόμενο Blanc de Coteaux Cuvee Amphora 2020 των Αμπελώνων Θυμιόπουλου από τη Νάουσα που επιλέχθηκε στη δεύτερη θέση και το Le Sang de la Pierre 2022 της Οινοποιίας Αϊβαλή από τη Νεμέα, στην τρίτη.

Δείτε την πλήρη λίστα με τα 23 καλύτερα κρασιά του 2023 εδώ.

Τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2023 θα παρουσιαστούν και μπορείτε να τα δοκιμάσετε στο ειδικό δείπνο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8/2 στις 20:00 στο Oh! Dio Wine Restaurant (Αδριανού 3, Αθήνα), τα οποία θα συνδυαστούν σε ένα ειδικό μενού που θα δημιουργήσει η σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου.
 

Timos_Tsamis

member
Δημοσιεύσεις
551
Ηλικία
25
Περιοχή
Agrinio
Μοτοσυκλέτα
Honda CBR600 F4i 2002
Honda CB400 Super Four 1992
Όνομα
Tsamis Timoleon
Περιοχή
Agrinio

Οινόραμα 2023: «Η μεγαλύτερη έκθεση κρασιών στον κόσμο»​

4, 5 & 6 Μαρτίου, Ζάππειο Μέγαρο, 10:00 – 19:00​

View attachment 49429

Το Οινόραμα, η μεγαλύτερη και πιο σημαντική οινική εκδήλωση της χρονιάς, πρόκειται να λάβει χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο στις 4, 5 & 6 Μαρτίου.

Εκατοντάδες οινοποιεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δειγματίσουν πάνω από 2.500 κρασιά στο οινόφιλο κοινό κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου που φέρνει στην Αθήνα όλον τον ελληνικό αμπελώνα.
Οι επαγγελματίες γευσιγνώστες και αγοραστές περιμένουν με ανυπομονησία να δοκιμάσουν τα κρασιά της νέας εσοδείας (2022) για να αποκτήσουν σφαιρική άποψη για την ποιότητα της συγκεκριμένης χρονιάς, η οποία θεωρείται πολύ καλή, ερχόμενη μάλιστα να προστεθεί σε μία σειρά από εξαιρετικές χρονιές, όπως το 2019 και το 2020.

Το Οινόραμα είναι, επίσης, ο χώρος όπου παραδοσιακά λανσάρονται στην αγορά νέες κυκλοφορίες, δηλαδή καινούργια κρασιά, και φέτος δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι εκθέτες-οινοπαραγωγοί έχουν δηλώσει περισσότερα από 300 κρασιά-νέες κυκλοφορίες, πολλά από τα οποία θα είναι συγκεντρωμένα σε ειδικό χώρο, την «Πλατεία Γευσιγνωσίας».

Οι χιλιάδες επισκέπτες που αναμένονται στην έκθεση θα έχουν επίσης τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά-εκπροσώπους όλων σχεδόν των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης της χώρας, κρασιά παλαιωμένα και σπάνια, κρασιά πολύ μικρής παραγωγής (συνήθως δυσεύρετα), κρασιά από αφανείς και ξεχασμένες ποικιλίες αμπέλου, κρασιά βιολογικής καλλιέργειας, καθώς επίσης και διάφορα ιδιάζοντα κρασιά που εκφράζουν αντισυμβατικές ή και πρωτοποριακές οινολογικές προσεγγίσεις. Μάλιστα, τα πρωτοεμφανιζόμενα οινοποιεία βρίσκονται στην ειδική αίθουσα των «Οινικών Αποκαλύψεων».

Παρόντες στο Οινόραμα θα είναι οινοποιοί απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, έτοιμοι με τους συνεργάτες τους να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση για τα κρασιά τους. Από τα 300 περίπου οινοποιεία που συμμετέχουν στην έκθεση ξεχωριστή θέση καταλαμβάνουν τα δέκα της Κύπρου, με 45 κρασιά.

Όπως λέει το σλόγκαν της έκθεσης: «το κρασί είναι παντού και πάντα στο Οινόραμα», φέτος μαζικά στο Ζάππειο Μέγαρο.

Αναλυτικές πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων στο σύνδεσμο.
Πέρασα μια βόλτα, κακός χαμός από κόσμο όντως. Είχε όμως πάρα πολλούς παραγωγούς πραγματικά. Σχεδόν κουρούμπελο έφυγα χιχιχιχι! Tooth Devil Smileys drinking beer Emoticon
 
Top Bottom