Παύλος Σιδηρόπουλος: Ο πρίγκιπας της ελληνικής ροκ

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.141
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Είναι ο «πρίγκιπας», ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα της ελληνικής ροκ σκηνής. Ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής Παύλος Σιδηρόπουλος, παρόλο που έζησε μόλις μέχρι την ηλικία των 42 ετών, άφησε πίσω του αξιοσημείωτη μουσική κληρονομιά με αντοχή στο χρόνο και επιρροή στους νέους καλλιτέχνες.
Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948 στην Αθήνα. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της ποιήτριας Έλλης Αλεξίου. Ως παιδί, δεν σπούδασε μουσική - παρόλο που το ταλέντο του είχε φανεί από πολύ νωρίς - διότι δεν το θέλησε ο πατέρας του. Στα εφηβικά του χρόνια άρχισε να ακούει κυρίως ροκ εντ ρολ.
Η μουσική του πορεία ξεκίνησε το 1970 στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδαζε μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκεί, γνώρισε τον Παντελή Δεληγιαννίδη, με τον οποίο δημιούργησαν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Στη συνέχεια, κατέβηκαν στην Αθήνα και μέσα στη διετία 1970-71 ηχογράφησαν για τη δισκογραφική εταιρεία Lyra τον πρώτο τους μικρό δίσκο 45 στροφών, με τα τραγούδια «Ξέσπασμα» και «Ο κόσμος τους». Επιπλέον, συμμετείχαν στη ζωντανή ηχογράφηση «Ζωντανοί στο Κύτταρο» με τα κομμάτια τους «Απογοήτευση» και «Ο γέρο-Μαθιός».
Το 1972 ενσωματώθηκαν στη ροκ μπάντα «Μπουρμπούλια». Καρπός αυτής της συνεργασίας ήταν ένας δίσκος που, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε το γνωστό τραγούδι «Ο Ντάμης ο ληστής», το οποίο, εξαιτίας του φόβου της λογοκρισίας, μετονομάστηκε σε «Ο Ντάμης ο Σκληρός».
Στο μεταξύ, αρνήθηκε να κάνει τη στρατιωτική του θητεία. Σχετικά με αυτό, είχε πει: «Την άνοιξη του 1976 με ενάμιση μήνα Τρίπολη, είκοσι μέρες 401 και τέσσερα ηλεκτροσόκ, πήρα τρελόχαρτο".
Στα τέλη του 1977, δημιούργησε, μαζί με τους Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο, το γκρουπ «Σπυριδούλα» και κυκλοφόρησαν έναν από τους πιο επιτυχημένους δίσκους της ελληνικής ροκ δισκογραφίας, τον «Φλου». Ωστόσο, και αυτό το συγκρότημα διαλύθηκε, αφήνοντας πίσω του έναν ολοκληρωμένο ροκ ήχο και μια σειρά συναυλιών.
Το 1979, δημιούργησε το σχήμα «Εταιρεία Καλλιτεχνών».Έπαιζαν ροκ εντ ρολ της δεκαετίας 1955-1965, αλλά και δικά τους κομμάτια, τα οποία, αν και σχεδίαζαν να δισκογραφήσουν, αυτό δεν έγινε ποτέ.

Την ίδια περίοδο, ο Σιδηρόπουλος έκανε και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ως πρωταγωνιστής στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου «Ο Ασυμβίβαστος», ενώ ερμήνευσε και τα τραγούδια της ταινίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα πολύ γνωστά "Να μ' αγαπάς" και "Κάποτε θα 'ρθουν". Σε συνέντευξή του, είχε αναφέρει σχετικά: «Μια μέρα, με πήρε τηλέφωνο ο Αντρέας και μου είπε: "Έχω γράψει ένα έργο για πάρτη σου, μοιάζει πολύ με τη ζωή σου." Η αλήθεια είναι ότι εγώ το βρήκα λίγο μελό. Ο Αντρέας μου επεσήμανε ότι στην πορεία θα το άλλαζε και θα το έκανε πιο πειστικό και ανθρώπινο, αλλά τελικά δεν το έκανε. Ομολογώ ότι συμμετείχα στην ταινία με μαύρη καρδιά».
Στη συνέχεια, έπαιξε στην ταινία «Αλδεβαράν» με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο, η οποία προβλήθηκε μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στη μικρή καριέρα του ως ηθοποιός, περιλαμβάνεται και μια τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη «Οικογένεια Ζαρντή», που προβλήθηκε από την ΕΡΤ1.
Η συνεχής αλλαγή συνεργατών στη μουσική σταμάτησε το 1980. Ο Σιδηρόπουλος κατέληξε σ' ένα σχήμα, τους «Απροσάρμοστους», και, με μικρές αλλαγές, έπαιξε μαζί τους μέχρι το τέλος.

Το 1982 κυκλοφόρησαν το δίσκο «Εν Λευκώ», ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα λογοκρισίας για προτροπή στη χρήση ναρκωτικών και για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Το 1985 κυκλοφόρησαν σε παραγωγή Δημήτρη Πουλικάκου το δίσκο «Zorba the freak» και το 1989 το «Χωρίς Μακιγιάζ», που ήταν ζωντανά ηχογραφημένος στο «Μετρό».
Στο μεταξύ, ο Σιδηρόπουλος όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε δική του οικογένεια, παρόλο που, όπως επισημαίνουν κοντινά του πρόσωπα, ερωτευόταν με πάθος και δινόταν ολοκληρωτικά. Για τις γυναίκες και τη σχέση του μαζί τους έλεγε χαρακτηριστικά: "Η γυναίκα είναι ο καθρέφτης μας. Είναι το πλάσμα που αγαπάμε στο έπακρο και μισούμε στο έπακρο ταυτοχρόνως, όπως εμπεριέχουμε το Σατανά και το Θεό μαζί...".

Στις αρχές της δεκαετίας του '80, η υγεία του είχε ήδη αρχίσει να κλονίζεται, λόγω της χρήσης ναρκωτικών. Το φθινόπωρο του 1979, όταν ήταν 31 ετών, ξεκίνησε η σχέση του με την ηρωίνη. Στην αρχή, ο ίδιος πίστευε ότι δεν είχε τίποτα να χάσει και ότι θα μπορούσε να ξεμπλέξει εύκολα. Ωστόσο, σύντομα αντιλήφθηκε το αδιέξοδο, κάτι που φάνηκε τόσο στους στίχους των κομματιών του, όσο και σε συνεντεύξεις του. Πολλές φορές έκανε προσπάθειες να ξεφύγει και κατόρθωνε για κάποια χρονικά διαστήματα να παραμείνει "καθαρός". Δυστυχώς, όμως, παρ’ όλες αυτές τις προσπάθειες που γίνονταν κυρίως ατομικά και χωρίς ποτέ να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα αποτοξίνωσης, τελικά δεν τα κατάφερε.
Την άνοιξη του 1990, έφυγε από τη ζωή η μητέρα του, στην οποία είχε μεγάλη αδυναμία, γεγονός που τον κατέβαλε ακόμα περισσότερο. Λίγους μήνες αργότερα, αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας με το χέρι του (η διάγνωση του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών της 18ης Αυγούστου του 1990 ήταν «πάρεση βραχιόνιου αριστερού πλέγματος») και η κακή ψυχολογία του επιδεινώθηκε. Παρ’ όλο που η κατάσταση του χεριού του ήταν πολύ σοβαρή και πιθανώς μη αναστρέψιμη, ετοίμασε με το συγκρότημά του, τους "Απροσάρμοστους", τον καινούργιο του δίσκο (πρόκειται για το μεταθανάτιο άλμπουμ Άντε και Καλή Τύχη Μάγκες) και έδωσε συναυλίες.
Στις 6 Δεκεμβρίου του 1990, έπεσε σε κώμα στο σπίτι μιας γνωστής του στο Νέο Κόσμο και άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", χάνοντας τη μάχη με την ηρωίνη.
Κηδεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1990, στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια, παρουσία ελάχιστων επωνύμων αλλά πλήθους κόσμου που είχε κατακλύσει το χώρο για να του πει το τελευταίο αντίο

https://tvxs.gr


Εν μέσω δικτατορίας, το σχήμα διαλύθηκε και τα «Μπουρμπούλια» ακολούθησαν τον Διονύση Σαββόπουλο.

Από το 1974 έως το 1976, ο Σιδηρόπουλος συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Μετά τις πρώτες πρόβες, ο ίδιος είχε αναφέρει: «O Μαρκόπουλος σχεδόν απαγόρεψε στον οποιονδήποτε φίλο του να με πλησιάσει. Με σύστηνε πάντα με χαμόγελο ως "ο ροκ επικίνδυνος τρόπος ζωής", αλλά φαίνεται ότι ασκούσα κάποια έλξη πάνω του γι' αυτόν ακριβώς τον τρόπο ζωής». Συμμετείχε ως τραγουδιστής σε τρεις δίσκους του Μαρκόπουλου: «Θεσσαλικός κύκλος», «Μετανάστες» και «Οροπέδιο».
 

Buckley

member
Δημοσιεύσεις
860
Ηλικία
58
Περιοχή
Αθήνα
Μοτοσυκλέτα
Husky wr 390
Όνομα
Παναγιώτης
Η τελευταία φορά που τον είδα ζωντανό-ζωντανά στο Αν στα Εξάρχεια πριν 30 χρόνια ήταν στενάχωρη δυστυχώς.
Εντελώς κόκκαλο δεν μπορούσε να ολοκληρώσει ούτε ένα τραγούδι.
Ζωή γρήγορη έντονη και σύντομη...
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.409
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Αρχές του 1980 το περιοδικό Ήχος στην ετήσια-σαν εγκυκλοπαίδεια-έκδοσή του κατέταξε το 'Φλου' στα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς,μαζί με ΄Τα τραγούδια της Χαρούλας' του Λοΐζου και κάποιο του Νταλάρα.
Είχα την τύχη να τον δω ζωντανά το 87(?) με τους Απροσάρμοστους.
 

johnnie

well know member
Δημοσιεύσεις
2.281
Ηλικία
48
Περιοχή
Αθηνα
Μοτοσυκλέτα
Γιά όλα τα γούστα
Όνομα
Γιάννης Παντίδος
Αρχές του 1980 το περιοδικό Ήχος στην ετήσια-σαν εγκυκλοπαίδεια-έκδοσή του κατέταξε το 'Φλου' στα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς,μαζί με ΄Τα τραγούδια της Χαρούλας' του Λοΐζου και κάποιο του Νταλάρα.
Είχα την τύχη να τον δω ζωντανά το 87(?) με τους Απροσάρμοστους.
Πόσο τυχεροί είναι όσοι τον είδαν live. Δυστυχώς εγώ δεν πρόλαβα ....
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.404
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Θεσσαλονικη 1978 live τον ειδα στη σεληνη ροκ στεκι μαζι με τη σπυριδουλα PraisingPraising

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον Παύλο Σιδηρόπουλο

Γεννήθηκε 27 Ιουλίου 1948, πέθανε 6 Δεκεμβρίου 1990

1. Ο πατέρας του Κώστας καταγόταν από μεγαλοαστική οικογένεια καπνέμπορων του Πόντου και είχε τη βιοτεχνία παραγωγής χαρτιού ΕΛΦΩΤ.

2. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της πεζογράφου και παιδαγωγού Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη, λογοτέχνιδος και πρώτης συζύγου του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

3. Σαν μαθητής ο Σιδηρόπουλος έπαιρνε καλούς βαθμούς χωρίς να είναι ιδιαίτερα μελετηρός.

4. Τελειώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 1967 πέρασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

5. Στη Θεσσαλονίκη ήταν συμφοιτητής και συγκάτοικος με τον μετέπειτα τραγουδοποιό Βαγγέλη Γερμανό.


6. Το περίφημο τραγούδι «Στην Κ.» γράφτηκε για την Κάθυ με την οποία διατηρούσε σχέση για ένα διάστημα ο Παύλος Σιδηρόπουλος.

7. Το τραγούδι «Η ώρα του Stuff», είναι το πρώτο τραγούδι του Σιδηρόπουλου που αναφέρεται στα ναρκωτικά. Στο κομμάτι αυτό έκανε φωνητικά η Δήμητρα Γαλάνη χωρίς όμως να αναφέρεται το όνομα της γιατί είχε μόλις αλλάξει δισκογραφική εταιρεία.

8. Στις 4 Δεκεμβρίου πήγε στο στούντιο για να ηχογραφήσει τα φωνητικά του τελευταίου του δίσκου αλλά ήταν μεθυσμένος, διαπληκτίστηκε με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και έφυγε με μια φίλη του. Το μεσημέρι της 6ης Δεκεμβρίου ο Σιδηρόπουλος βρέθηκε στο σπίτι μιας άλλης φίλης του στο Νέο Κόσμο σε κωματώδη κατάσταση λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης και λίγο μετά ξεψύχησε στο ασθενοφόρο καθοδόν προς το νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

9. Τον επόμενο χρόνο οι Απροσάρμοστοι κυκλοφόρησαν τον δίσκο "Άντε και καλή τύχη μάγκες", όπου ορισμένα τραγούδια είχε προλάβει να τα ηχογραφήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος και τα υπόλοιπα τα ερμήνευσαν διάφοροι καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών οι, Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιάννης Αγγελάκας και Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας.

10. Ο τάφος του βρίσκεται στον «Κόκκινο Μύλο».



Πηγη:http://www.mentality10.com/matrix-1...a-pou-den-gnorizame-gia-ton-paulo-sidiropoulo
 

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.141
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Θεσσαλονικη 1978 live τον ειδα στη σεληνη ροκ στεκι μαζι με τη σπυριδουλα






πωωωωω ρε φιλε Σεληνη 1984-1985 τι μου θυμισες .....αυτό και το λόυκη λουκ .....
Smileys drinking beer Emoticon
 

Lepanto

member
Δημοσιεύσεις
847
Ηλικία
63
Ναι ρε φίλε !!!
Μας γύρισες σε ωραίες εποχές ! Μας θύμισες ωραία πράγματα !!!
Βλέπω , και χαίρομαι , οτι είχαμε την τύχη να τον δούμε πολλοί από εδώ μέσα !!!!

Φίλε ωραίο θέμα !!
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.404
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
πωωωωω ρε φιλε Σεληνη 1984-1985 τι μου θυμισες .....αυτό και το λόυκη λουκ .....
Smileys drinking beer Emoticon

Δεν υπαρχει λεμε αυτο το μπαρ PraisingPraising




Λούκυ Λουκ: Το ιστορικό μπαρ 40 χρόνια στο στενό της Προξένου Κορομηλά στη Θεσσαλονίκη
Για 40 χρόνια το «Λούκυ Λουκ» αντιστάθηκε στον χρόνο, στην εναλλαγή της διασκέδασης και στις πολιτιστικές αλλαγές της Θεσσαλονίκης. Πριν λίγους μήνες, ο πρώτος ιδιοκτήτης και δημιουργός του «Λούκυ Λοοκ» έφυγε από την ζωή. Mαζί του «σβήνει» και το δημιούργημα του, καθώς σήμερα, πέφτει η αυλαία για το θρυλικό μπαρ της Προξένου Κορομηλά. Λίγο πριν το «τέλος», ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού για σχεδόν 30 χρόνια, μιλάει στο Seleo για τον θρύλο του «Λούκυ Λουκ».

Από τον Θεολόγο Ηλιού

«Όταν είδα την ανακοίνωση στο facebook ότι κλείνει το Λούκυ Λούκ και έγραψαν «τέλος εποχής», πόνεσε η καρδιά μου. Είχα κάτι συνεντεύξεις και τις ακύρωσα, δεν μπορούσα να μιλήσω. Ήμουν εκεί μέσα 32 χρόνια, αν προσθέσεις και τα χρόνια που δούλευα. Πέρασα τα καλύτερα μου χρόνια μέσα. Χάνω το παιδί μου. Αν δω το μαγαζί να το σπάνε και να το γκρεμίζουν, θα ραγίσει η κάρδια μου. Κάθε ξύλο που θα βγαίνει, θα είναι σαν να ξηλώνουν από μέσα μου μια ανάμνηση» αναφέρει στο Seleo ο Νίκος Μοδιώτης, ο ιδιοκτήτης του «Λούκυ Λουκ» από το 1985 μέχρι και το 2014.



«Προξένου Κορομηλά 58 , στον 1ο όροφο, πάνω από το Λούκυ Λουκ». Ήταν οι λέξεις που μου είπε, ο Νίκος Μοδιώτης, ώστε να βρω το γραφείο του και να μιλήσουμε για την μεγάλη ιστορία του «Λούκυ», όπως συχνά αναφέρει. Το γραφείο του θα μπορούσε να λειτουργεί και ως «νεκροταφείο» του Λούκυ Λουκ, καθώς μέσα κρύβει όλα τα παλιά αντικείμενα που υπήρχαν κάποτε μέσα στο μπαρ. Ένα από αυτά είναι ο καθρέφτης που φαίνεται η φιγούρα του καθ’ όλη την διάρκεια της κουβέντα μας.



Η Νίκος Μοδιώτης έχει γραφείο οργάνωσης συναυλιών και φεστιβάλ, πράγμα που φαίνεται αμέσως, από τις αφίσες και τα δεκάδες pass που είναι κρεμασμένα παντού στο γραφείο του. Έχει υπάρξει μάνατζερ των Ξύλινων Σπαθιών, των Μίκρο, των Μπλε, των Κόζα Μόστρα και πολλών άλλων. Ροκάς, στις μουσικές επιλογές αλλά και στην ζωή. Συχνά πιάνει και το μικρόφωνο, καθώς από το 1985, είναι ο τραγουδιστής στο συγκρότημα STAINED VEIL.

Γιατί ονομάστηκε «Λούκυ Λουκ»

Το «Λούκυ Λούκ» άνοιξε το 1978 από τον Δημήτρη Στεφανίδη. Το 1985 πέρασε στα χέρια του Νίκου Μοδιώτη και του συνεργάτη του Χρήστο Καϊσούδη. Μετά από περίπου 30 χρόνια, οι δυο άντρες που έγραψαν την ιστορία για του «Λούκυ Λουκ», αποφασίζουν να το δώσουν το 2014 στον Μαρίνο Μεταξιώτη και τους συνεργάτες του. Σήμερα, 25η Μαρτίου 2017 το μαγαζί αποχαιρετά τους χιλιάδες θαμώνες του με ένα μεγάλο πάρτι. Αλλά ας αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι της ιστορίας του μαγαζιού –αλλά και της πόλης- από το 1969…

«Η μητέρα μου με την μητέρα του Δημήτρη είναι μακρινοί συγγενείς, από το ίδιο χωριό, το Γοργόπη Κιλκίς» αφηγείται ο Νίκος Μοδιώτης «όταν γύρισα εγώ το 1969 από Αυστραλία και πήγα στο χωριό, είχα πάθει σοκ, από τον κόσμο που έβλεπα, τα παιδιά που είχαν ξυρισμένα κεφάλια και την τούφα μπροστά. Εκεί γνωρίστηκα με τον Δημήτρη Στεφανίδη, που ήταν λίγο μεγαλύτερος από μένα. Με έβαζα και κάναμε βόλτα με αγελάδες και με βόδια, πρωτόγνωρα πράγματα για μένα. Κάποια στιγμή αυτός έφυγε από το χωριό. Ξαφνικά, γυρνάει και μου λέει «Νίκο, θα ετοιμάσω ένα μαγαζί. Θα ανοίξω ένα μπαράκι και θα το λέω Λούκυ Λουκ».

Αμέσως δημιουργείται το ερώτημα, γιατί ένα μαγαζί να πάρει το όνομα ενός καουμπόι. Ο Νίκος Μοδιώτης, με όσα γνωρίζει μας εξηγεί: «Του άρεσε του Δημήτρη αυτός ο χαρακτήρας. Ήταν και αυτός μόνος, όπως ο Λούκυ Λουκ και του άρεσε η ελευθερία που είχε. Κάτι τέτοια μου έλεγε. Δεν ήθελε δεσμεύσεις, ήταν "rock n roll" τύπος. Μας άρεσε και εμάς το όνομα και ήταν όρος να κρατήσουν το όνομα και οι τελευταίοι που πήραν το μαγαζί το 2014».

Ο «Λούκυς» φεύγει και το μαγαζί περνάει στα χέρια των «εργαζόμενων»

Ο Δημήτρης Σταφανίδνης, δημιουργός του μπαρ, είχε το παρατσούκλι «Ο Λούκυς». Φυσικά λόγω του μαγαζιού, αλλά όπως προανέφερε και ο Νίκος Μοδιώτης και λόγω χαρακτήρα. Ο Νίκος Μοδιώτης και ο Χρήστος Καϊσούδης, οι δυο επιχειρηματίες που κράτησαν το μαγαζί για σχεδόν 30 χρόνια, ήταν αρχικά εργαζόμενοι στο «Λούκυ Λουκ».



«Το 80’ πήγα να δω το μαγαζί και τον Δημήτρη. Ήταν ένα απλό μαγαζί, ξύλινο, καουμπόικο με ρόδες, κάρα… ξέρεις, τύπου Λούκυ Λουκ. Κάποια στιγμή μου λέει ο Δημήτρης «βρε Νίκο, δεν έρχεσαι να δουλέψεις εδώ στο μαγαζί;». Αμέσως είπα «έρχομαι». Ήμουν σερβιτόρος, έμαθα αμέσως καλά την δουλειά. Μετά, όμως έπρεπε να φύγω για στρατό. Γύρισα και τότε μου πρότεινε να πάρω το μαγαζί μαζί με τον συνεταίρο μου τον Χρήστο Καϊσούδη. Μου άρεσε η ιδέα, η Κορομηλά τότε έσφυζε από ζωή. Η Κορομηλά είχε δυο πεζόδρομους, έναν δρόμο και δεξιά και αριστερά παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Περπατούσε χιλιάδες κόσμος στην οδό και δεν μπορούσε να περάσει αμάξι. Ο κόσμος καθόταν στα μαγαζιά απ΄ έξω, στο Ντόνταντς, στο πρώτο ιστορικό Σνούμπυ που έκανε σάντουιτς…Η καρδιά της Θεσσαλονίκης χτυπούσε αποκλειστικά στην Κορομηλά. Όλα τα κλαμπς και τα μπαρ ήταν εδώ. Υπήρχαν βέβαια και στην Αριστοτέλους κάποια κλαμπς, όπως το Ρόζα-Ρόζα».



Κάπως έτσι πέρασε το «Λούκυ Λουκ» στον Νίκο Μοδιώτη και τον Χρήστο Καϊσούδη. Ο «Λούκυς» δίνοντας το μαγαζί, έφυγε στη Σάμο, όπου διατηρούσε beach bar. Πριν λίγους μήνες, έφυγε από την ζωή σε τροχαίο. «Είπαμε, κοίτα να δεις, έφυγε ο Λούκυς, κλείνει και το μαγαζί»… αναφέρει για την τραγική σύμπτωση ο Νίκος Μοδιώτης.

Η Προξένου Κορομηλά με τα κόκκινα φωτάκια

Η Προξένου Κορομηλά, μέσα στον χρόνο, πέρασε από διάφορες φάσεις. Από «χαλαρό» στέκι των ναυτικών μέχρι και την πιο «χλιδάτη» οδό της Θεσσαλονίκης

«Το 60’ η Προξένου Κορομηλά, ήταν γεμάτη με κόκκινα φανάρια. Ερχόντουσαν τα καράβια και έδεναν στο λιμάνι. Ναυτικοί και ο αμερικάνικος στόλος την είχαν σαν στέκι την οδό αυτή. Εγώ πέτυχα, όταν ήρθα το 70΄ στη Θεσσαλονίκη, ένα μαγαζί με κόκκινο λαμπάκι στη Προξένου Κορομηλά. Υπήρχαν και πιο κιριλάτα μπαρ, τύπου καμπαρέ».

Γρήγορα πέρασαν στην ιστορία τα μπαρ με τις γυναίκες και στην οδό άρχισαν να στεγάζονται τα πιο γνωστά κλαμπ και μπαρ της πόλης. «Το πρώτο μπαρ της γειτονιάς ήταν το Fox, τώρα σε εκείνο το μαγαζί πουλάνε τσάι. Το δεύτερο μπαρ της Προξένου ήταν ο «Δον Κιχώτης» και μετά άνοιξε το Λούκυ Λουκ. Μαζί με το Λούκυ, άνοιξαν και άλλα μπαρ».

Το «Λούκυ» γίνεται στέκι



«Πρώτη χρονιά το δουλέψαμε έτσι όπως ήταν γιατί δεν είχαμε λεφτά να το αλλάξουμε. Έξω ήταν γεμάτο κόσμο, στο «Λούκυ» δεν είχε κόσμο όμως, γιατί το θεωρούσαν παλιό μαγαζί. Mόλις μαζέψαμε κάποια φράγκα το πρώτο καλοκαίρι, το κάναμε μια δειλή ανακαίνιση και τότε πήρε μια πορεία τρελή. Βάλαμε πικ-απ στο Λούκι και είχαμε dj. Τότε ήταν μεγάλο πράγμα να έχει dj ένα μαγαζί».



To πρώτο πικ-απ και κασετόφωνο του «Λούκυ Λουκ» κάτω από το σαλόνι στο γραφείο του Νίκου Μοδιώτη

«Το μαγαζί μπήκε ξανά στο παιχνίδι, από στόμα σε στόμα. Δεν υπήρχαν τότε τα check in για να βλέπουμε που είναι οι φίλοι μας, ούτε τα τηλέφωνα. Περπατούσαμε χιλιόμετρα, από μαγαζί σε μαγαζί για να βρούμε τον φίλο μας. Υπήρχαν στέκια. Και αυτό ήταν το στοίχημα μας, να το κάνουμε στέκι το μαγαζί. Το καταφέραμε. Άρχισαν να έρχονται πριν καν ανοίξει το μαγαζί και περίμεναν απ΄ έξω για να πιάσουν θέση, γιατί μετά δεν θα έβρισκαν τίποτα, γινόταν χαμός» αναφέρει ο Νίκος Μοδιώτης.

Οι λόγοι που πέτυχαν και το καθιέρωσαν ήταν απλοί, σύμφωνα με τον κύριο Μοδιώτη. «Ήμασταν άτομα φρέσκα και δυνατά. Εγώ ασχολιόμουν περισσότερο με τις μουσικές, παίζαμε ροκ και μπλούζ στο μαγαζί. Είχαμε πάρα πολύ καλές διαπροσωπικές σχέσεις με τον κόσμο. Κάναμε όλους τους θαμώνες μια παρέα. Μπορεί να ερχόσουν μόνος σου, θα σου γνωρίζαμε άλλα άτομα και θα ερχόσουν μετά μαζί τους».



Το μαγαζί έγινε στέκι για πολλούς μουσικούς και συγκροτήματα. Μέσα μπορεί να έβλεπες ταυτόχρονα την κυρία με την γούνα της και τον νέο με τα δερμάτινα, αλλά και βουλευτές. Μάλιστα το μαγαζί επισκεπτόταν, ένας βουλευτής που μετέπειτα έγινε Πρωθυπουργός, μας λέει ο Νίκος Μοδιώτης, χωρίς να θέλει να αποκαλύψει το όνομα του.


 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.404
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Οι κρίσεις και οι αλλαγές στην Προξένου Κορομηλά μέσα από το «Λούκυ Λουκ»

Από το 1978 μέχρι και σήμερα, πέρασαν σχεδόν 40 χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια άλλαζαν συνέχεια τα δεδομένα στην διασκέδαση, στην Προξένου Κορομηλά και στη Θεσσαλονίκη. Ο Νίκος Μοδιώτης, μας σημαδεύει τους χρονικούς σταθμούς που τα πράγματα στην πόλη και στην διασκέδαση έπερναν άλλη πορεία.

91'. «Άνοιξε ο «Μύλος», που συνιδιοκτήτης ήταν και ο συνεταίρος μου. Όταν ανοίξαμε μετά το καλοκαίρι εκείνο τον χρόνο, φάγαμε στο κέντρο μια παγωμάρα. Λίγο μετά ξεκινάει και η ιστορία με τα «Λαδάδικα». Τότε είδα την πιάτσα να κλονίζεται. Είχε κόσμο στην Προξένου, αλλά όχι όπως πριν, που λέγαμε «κάθε μέρα είναι Σάββατο».

95’. «Το 95’ ανέβηκε ξανά το μαγαζί. Είναι λογικό να έχει ανεβοκατεβάσματα ένα μαγαζί με μεγάλη πορεία. Δεν μπορείς να είσαι μια ζωή στο πικ. Εκείνη την χρονιά άρχισαν τα βαρελάδικα στην πόλη. Ήταν τα πρώτα κλαμπ που αρχίζουν και παίζουν ελληνική μουσική. Ήταν αποθήκες παλιές, που έβαζαν μέσα βαρέλια και έπαιζαν ελληνικά τραγούδια της εποχής. Εμείς όμως είχαμε τον κόσμο μας».

98'. «Τα «Λαδάδικα» έχουν πάρει φόρα μεγάλη και λέμε «τι γίνεται τώρα εδώ». Αλλά και πάλι ανταπεξήρθαμε. Πολλά μαγαζιά του κέντρου αρχίζουν και κλείνουν. Εμείς κάνουμε διάφορα πάρτι με ξένους dj’s, με μέλη από μπάντες του εξωτερικού και κρατήσαμε έτσι τον κόσμο. Eκείνη την χρονιά όμως κάνουμε και μια ριζική αλλαγή στο «Λούκυ». Το μαγαζί ήταν σκούρο, αλλάξαμε τα ξύλα και βάλαμε πιο ανοιχτά χρώματα. Βάλαμε νέο εξοπλισμό και το εκσυγχρονίσαμε. Με την αλλαγή αυτή ήρθε και καινούριος κόσμος».

00’. Ξεκινήσαμε έναν θεσμό του υπεύθυνου, καθώς δεν μπορούσαμε να είμαστε συνέχεια εμείς στο μαγαζί. Τα παιδιά αυτά δώσανε την ψυχή τους στο μαγαζί και το απογειώσανε.

2010. «Το 2010 έχει αρχίσει η κρίση αλλά και το «άνοιγμα» στην διασκέδαση στην Βαλαωρίτου. Εκείνη την χρονιά έβλεπα την Προξένου άδεια, να μην περπατάει άνθρωπος. Δεν είχε όπως παλιά κόσμο, αλλά ήταν ακόμα πιάτσα η Προξένου, μέχρι να ανοίξουν μαγαζιά στην Βαλαωρίτου. Μετά από εκείνη την χρονιά αρχίζει η αλλαγή στην περιοχή. Όλα τα μπαρ κλείνουν και ανοίγουν μεγάλες μπουτίκ ξένων οίκων. Έτσι «καθάρισε» η γειτονιά και άλλαξε ύφος».



Και η χρονιά που το «Λούκυ Λούκ» περνάει σε άλλα χέρια και γίνετια πιο main street είναι το 2014. «Φτάνω σε μια κατάσταση που έχω κουραστεί. Ο Χρήστος ήταν περισσότερο στον Μύλο και είχα εγώ περισσότερο την διαχείριση του μαγαζιού από το 1991. Λόγω του φόρτου εργασιών, την διοργάνωση συναυλιών και του γραφείου, ένιωσα ότι δεν μπορώ άλλο. Είχε πέσει και το μαγαζί, δεν μου άρεσε να το βλέπω έτσι. Όταν ο ιδρυτής κουράζεται είναι καλό να σταματήσει. Το δώσαμε σε νέα παιδιά που είχαν όρεξη. Κράτησαν τον χρώμα του μαγαζιού. Έγιναν πιο αγαπητοί στην γειτονιά γιατί έπαιζαν σε χαμηλότερη ένταση, εμείς ήμασταν «άγριοι», παίζαμε δυνατά»(γέλια).



Τα περισσότερα χρόνια το μαγαζί αποτελούσε μια ενναλακτική πρόταση για τον κόσμο της πόλης. Το 1988 και για περίπου τρια χρόνια το μαγαζί λειτουργούσε και τα πρωινά και σέρβιρε καφέ. Ενώ γνωστό σε πολλούς ήταν για τα «darts», καθώς σε έναν από τους τοίχους του μαγαζιού, υπήρχε ένας στόχος και οι θαμώνες μπορούσαν να παίξουν «βελάκια».

Το τελευταίο πάρτι θα «πονέσει» αρκετό κόσμο. Πολλοί έχουν μια ιστορία να πουν από την βραδιά ή τις βραδιές που πήγαν στο «Λούκυ Λουκ». Για σχεδόν 40 χρόνια συμβάδιζε με την ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της. «Κάποια στιγμή δούλευαν τα παιδιά των πελατών μου στο μαγαζί. Υπήρχε πελάτισσα που ήταν έγκυος μέσα στου Λούκυ και το κορίτσι που γεννήθηκε δούλεψε στο μαγαζί. Αυτό που μας κράτησε στον χρόνο ήταν η αγάπη που είχαμε μεταξύ μας. Δεν το παίξαμε ποτέ «μουράτοι», τίποτα!».

Για τον Νίκο Μοδιώτη τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα, γιατί θα συνεχίσει να πηγαίνει στο γραφείο του πάνω από το «Λούκυ Λουκ», χωρίς όμως πια να υπάρχει το μαγαζί. «Ευχαριστούμε τους χιλιάδες φίλους που περάσανε από την πόρτα του Λούκυ Λουκ…» έτσι ήθελε να κλείσουμε ο Νίκος Μοδιώτης!











Ωρε κατι βραδυες αλλες εποχες Dancing Dancing
 

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.141
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
ρε φιλε τρομερό αρθρο
ετσι ακριβως... δεν χρειαζόταν το τηλεφωνο τοτε ηξερες που θα βρεις την παρέα...
αει στο διαολο λιγο ακομα και θα κλαψω....τι μου θυμησες παναθεμά σε
 

SHOOTER045

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.101
Ηλικία
49
Περιοχή
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ /ΠΕΛΛΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GLX 90
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Περιοχή
Ν.ΠΕΛΛΑΣ
Τοτε στα τέλη των 80's , όταν άρχισα να κατηφοριζω Σαλονίκη ,η προξένου Κορομηλά χωριζόταν στα δύο.
Στην πανω πλευρά ηταν τα ροκαδικα - μεταλαδικα ,και κάτω τα ροκαμπιλια.
Πολλές φορες έπαιζε ξύλο αναμεσα στις φατρίες γιατί έτσι.
Πανω εβρισκες ,μαλλιαδες, σκιναδες ,πανκιά.
Κάτω τύπου κολεγιοπαιδα
Με μαλλί κοκορι ,κολεγιακά μπουφάν κλπ.
Είχα το προνόμιο να έχω ξαδέρφια και στις δυο πλευρές και έτσι πήγαινα παντού.
Κάτω είχε ποιο ωραίες γυναίκες :D
Κάποιες φορές δημιουργούνταν κοινές παρέες αλλά σε ουδέτερο έδαφος .
Στο συγκεκριμένο μαγαζι,ζήτημα να πήγα δυο τρεις φορές.
Μετα άνοιξε ο μύλος που και ποτό επινες και χαβαλε είχε και έφερναν τοτε γκρουπαρες.
Μέχρι και το περιοδικό ΜΟΤΟ είχε κανει την μότο της χρονιάς εκεί .
Με τον χούντρα άρτι αφιχθεις με ενα ΚΤΜ 620 η 640 rally ,απο το ράλι φαραώ η Ντακάρ δεν θυμάμαι καλά.
Πάντως είχε μπαταρισμενο ποδι.
Μετα η πιάτσα πήγε Λαδάδικα .
Dizzy dols,empire,bulshit ,harley bar...
Ωραία χρόνια....:(:(:(
 
Top Bottom