Νέες προδιαγραφές κρανών: Αλλάζουν όλα

Drake Ramore

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
10.891
Όνομα
.

Μεγάλες αλλαγές στα στάνταρ πιστοποίησης των κρανών φέρνουν οι νέες προδιαγραφές ECE 22.06, μετά από σχεδόν 20 χρόνια «στασιμότητας». Δείτε περισσότερα.​




MotoCert: Έτσι θα την ελέγξεις πριν την αγοράσεις

Ο κύβος ερρίφθη: Από την 1η Ιανουαρίου 2021 ενεργοποιούνται οι νέες προδιαγραφές κρανών ECE 22.06, που αντικαθιστούν το υπάρχον πρωτόκολλο ECE 22.05. Μάλιστα, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι ECE 22.05 προδιαγραφές βρίσκονται σε εφαρμογή τα τελευταία 18 χρόνια, από το 2002, ενώ οι βελτιώσεις που έγιναν σε όλο αυτό το διάστημα στην τεχνολογία των κρανών είναι προφανώς μεγάλη.

Οι αλλαγές στις προδιαγραφές είναι αποφασιστικές. Αρχικά, τα σημεία πρόσκρουσης που προβλέπονται στις δοκιμές πιστοποίησης αυξάνονται στα 12 από τα 5, ενώ οι απαιτήσεις για την σταθερότητα του κράνους στο κεφάλι του χρήστη θα είναι μεγαλύτερες. Ακόμα, οι δοκιμές πρόσκρουσης θα γίνονται σε 3 επίπεδα ταχύτητας αντί για ένα: Στα 6, 7,5 και 8,2 μέτρα το δευτερόλεπτο, σε αντίθεση με την μία ταχύτητα των 7,5 μέτρων ανά δευτερόλεπτο που προβλέπουν οι προδιαγραφές 22.05.

Ακόμα, οι νέες προδιαγραφές θέτουν όριο στην μέγιστη περιστροφική επιτάχυνση που θα μεταδίδει το κράνος στο κεφάλι του χρήστη, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10.400 ακτίνια το δευτερόλεπτο, χάρη σε νέες διαδικασίες δοκιμών.

Οι ζελατίνες στα νέα κράνη θα πρέπει να είναι κυριολεκτικά… αλεξίσφαιρες, καθώς οι προδιαγραφές προβλέπουν την ικανότητα τους να σταματούν σφαιρικό βλήμα από ατσάλι διαμέτρου 6 χιλιοστών, κατά την εκτόξευση του σε ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα! Οι νέες ζελατίνες θα φέρουν σειριακό αριθμό, ενώ το μέγιστο όριο διαπερατότητας από το φως του ήλιου στις φιμέ ζελατίνες μειώνεται στο 35% από το 50% Αυτό σημαίνει, ότι πιο σκούρες ζελατίνες θα μπορούν να ομολογκαριστούν με τις 22.06.

Παράλληλα, οι νέες προδιαγραφές εισάγουν και την αμετάκλητη πιστοποίηση ανοικτών και flip-up κρανών, τα οποία πρέπει να συμπεριφερθούν εντός των απαιτήσεων του 22.06 σε κάθε περίπτωση, χωρίς απόκλιση λόγω του τύπου τους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σε διεθνείς πηγές, οι κατασκευαστές θα έχουν στην διάθεση τους 18 μήνες από την 1η Ιανουαρίου του 2021, προκειμένου να εναρμονίσουν τα προϊόντα τους με τις ECE 22.06, ενώ 30 μήνες περιθώριο θα δοθούν στην αγορά, για την πώληση όλων των κρανών ECE 22.05 που κυκλοφορούν. Μετά την παρέλευση 3 ετών ακόμα (την 1η Ιανουαρίου 2024), τα κράνη ECE 22.05 θα είναι πλέον ακατάλληλα για πώληση.

 

StepaS

well know member
Δημοσιεύσεις
3.187
Μοτοσυκλέτα
KTM 1290 Super Adventure S
Όνομα
Vagelis
Πάνω που πήρα καινούργιο κρανος
Κάτσε.. χαλαραααα.. ακόμη και τότε τα "παλιά" θα ψωνίζουμε γιατί θα έχουν λιιιιγο καλύτερες τιμές απ'οτι τώρα.
Πιστεύω για να φτάσει όλη η αγορά (στη χώρα μας) να ψωνίζει μόνο αυτά της 22.06 όπως λέει το άρθρο θέλει καμία 5ετια
 

Sapiokaravo

well know member
Δημοσιεύσεις
3.610
Ηλικία
54
Περιοχή
Far west
Μοτοσυκλέτα
Ιταλιδα με μεταπτυχιακο.
Όνομα
Χρηστος
Μου θυμιζει κατι σαν EURO οχι ποδοσφαιρου... για αυτοκινητου και μοτο λεω ολα για το περιβαλλον.
Βεβαια εδω προεχει η ασφαλεια των αναβατων! cdefghigi
 

panGS

member
Δημοσιεύσεις
1.674
Ηλικία
51
Μοτοσυκλέτα
BMW R 1200 GS
Όνομα
Παναγιώτης
Πάνω που πήρα καινούργιο κρανος
Καλά είσαι ρε Μάνο .
Στην πενταετία το αλλάζεις . Αφού και αυτοί 4 χρόνια έχουν deadline .
Θα έχεις μάθει τι παίζει και στον δρόμο , από κόσμο που θα τα φοράει .
 
Top Bottom