Νέα της Επιστήμης

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Εαν δεν καπακωσουν οι εξελιξεις την συγκεκριμενη διακασια καποια στιγμη θα αλλαξουν οι νταβατζηδες που θα μας προμηθευουν ενεργεια.

Δεν ξερω αν θα ειναι καλο για εμας η γι αυτους που θα την παραγουν.
Καλό για εμάς δύσκολο........
 

Panos76

well know member
Δημοσιεύσεις
2.092
Ηλικία
48
Περιοχή
Παιανία
Μοτοσυκλέτα
Honda NC 750 Integra 2016
Yamaha crypton-x 2011
Όνομα
Panos

Έτσι είναι ο εγκέφαλός μας λίγο πριν πεθάνουμε​

Έτσι είναι ο εγκέφαλός μας λίγο πριν πεθάνουμε

Είναι η πρώτη έρευνα που εξέτασε τη ζωντανή εγκεφαλική δραστηριότητα σε έναν άνθρωπο που πεθαίνει​


Για πρώτη φορά έρχεται στη δημοσιότητα έρευνα που δείχνει τη δραστηριότητα ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπινου εγκεφάλου. Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience δείχνει τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου που πεθαίνει να ακολουθεί ίδια μοτίβα όπως όνειρα, ανάκληση μνήμης και διαλογισμό.​

Η καταγραφή έγινε τυχαία αφού ένας 87χρονος ασθενής είχε συνδεθεί με ένα μηχάνημα ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG) για την ανίχνευση επιληπτικών κρίσεων και τη θεραπεία του ασθενούς, αλλά ξαφνικά έπαθε έμφραγμα και πέθανε.
Τα 900 τελευταία δευτερόλεπτα που καταγράφηκαν έδωσαν απαντήσεις στους νευροεπιστήμονες για το πως λειτουργεί ο εγκέφαλος την ώρα του θανάτου. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ανάκληση αναμνήσεων.
Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες είναι ότι εγκέφαλος μπορεί να μείνει "ζωντανός"(σε λειτουργία) ακόμα και μετά τον θάνατο του ανθρώπου. Κάτι που θέτει ερωτήματα σχετικά με τη δωρεά οργάνων όταν κάποιος χαρακτηριστεί ¨νεκρός".
«Κάτι που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την έρευνα είναι ότι αν και οι αγαπημένοι μας έχουν τα μάτια τους κλειστά και είναι έτοιμοι να ”ξεκουραστούν”, ο εγκέφαλός τους μπορεί να επαναφέρει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που βίωσαν στη ζωή τους», εξηγεί ο Δρ Αζμάλ Ζέμαρ.
Η εικόνα αυτή είναι εντελώς φυσιολογική.
Ούτε καν ατροφία έχει ο παππούς.
Είναι σίγουρα εικόνα 87χρονου;
Καθημερινά βλέπω 45άρηδες με πολλαπλά μικροισχαιμικά κ 60άρηδες με ατροφία κ λευκοεγκεφαλοπάθεια.
Αν οι επιστήμονες ήθελαν τόσο πολύ να δείξουν την εικόνα ενός ανθρώπου που πεθαίνει, θα έπρεπε να δείξουν όχι αυτή την εικόνα( Τ2w), αλλά Τ1w, η οποία αναδεικνύει την υποξεία του εγκεφάλου κ την αγυρία, δηλ εξάλειψη των φυσιολογικών αυλάκων.
Αυτή η εικόνα δείχνει εγκεφαλικό θάνατο.
Όπως η δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα (βλέπε μαγκάλι, αυτοκτονία με καυσαέρια αυτοκινήτου κλπ).
Οι ακολουθίες diffusion (DWI), δεν θα βοηθούσαν, αλλά ούτε κ η FLAIR, ή αλλιώς Dark Fluid, πιο σωστά, εφόσον βλέπω πως το μηχάνημα είναι Siemens .
Edit......
Οι άνθρωποι είναι απατεώνες.
Κοιτάξτε επάνω αριστερά.
Ο άνθρωπος γεννήθηκε το 1991.
Γράφει 30yrs.
Ο εξεταζόμενος είναι 30 ετών.
Τώρα το πρόσεξα
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις του 2022 που δίνουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον​

Οι επιστήμονες δείχνουν τον δρόμο για το πως θα αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο​

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις του 2022 που δίνουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον


Το 2022 μας αποχαιρετά και ενώ ακόμη ο κόσμος προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της πανδημίας, η επιστημονική κοινότητα κάνει βήματα προς τα εμπρός ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις μελλοντικές προκλήσεις.​

Οι προκλήσεις σε υγεία, κλιματική αλλαγή, διατροφή και ενέργεια είναι τεράστιες και εκατοντάδες ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς για να βρούνε αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζεται η ανθρωπότητα.

Φυτό πάσπαλουμ​

Το φυτό πάσπαλουμ το είδαμε στο μ*****τιάλ του Κατάρ. Το γκαζόν που έδειξε απίστευτη ανθεκτικότητα στις δύσκολες συνθήκες του Κατάρ, είναι η ελπίδα για να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή και να μειωθεί το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη μας.
Ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός στο φυτό που του δίνει αυτές τις εξαιρετικές ιδιότητες να αναπτύσσεται ακόμα και αν ποτιστεί με θαλασσινό νερό, και πρόκειται να δοκιμαστεί στη καλλιέργεια του καλαμποκιού.

Μικροτσίπ στον εγκέφαλο​

Είναι μεγαλύτερο πρότζεκτ αυτή τη στιγμή στην επιστημονική κοινότητα. Πρόκειται να φέρει επανάσταση στην ιατρική κοινότητα, αφού υπόσχεται όραση σε ανθρώπους με εκ γενετής τύφλωση, πρόκειται να βοηθήσει ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, και θα βοηθήσει στην επούλωση εγκεφαλικών τραυμάτων.

Το εγχείρημα αντιμετωπίζεται με ενδοιασμούς, καθώς πολλοί βλέπουν πως η εταιρεία του Έλον Μασκ που το χρηματοδοτεί θα το χρησιμοποιήσει για οικονομική εκμετάλλευση και όχι μόνο.
Εμβόλιο κατά του καρκίνου
Οι περισσότεροι μάθαμε τα εμβόλια mRΝΑ μέσα στην πανδημία. Η τεχνολογία mRNA πρόκειται να δώσει τη χαριστική βολή στον καρκίνο. Και μάλιστα στο πολύ άμεσο μέλλον. Πρόκειται να δημιουργηθούν εξατομικευμένα εμβόλια που θα εξολοθρεύουν τα καρκινικά κύτταρα.


Πυρηνική σύντηξη​

Τον Δεκέμβριο, η υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζένιφερ Γκράνχολμ ανακοίνωσε μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη για την αξιοποίηση της σύντηξης, την ενέργεια που τροφοδοτεί τον ήλιο και τα αστέρια.
Ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια παρήγαγαν για πρώτη φορά περισσότερη ενέργεια σε μια αντίδραση σύντηξης από όση κατανάλωσαν τα λέιζερ, κάτι που σημαίνει πως είναι βιώσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να υπάρχουν μειονεκτήματα.
Οι υποστηρικτές της σύντηξης ελπίζουν ότι μια μέρα θα μπορούσε να παραχθεί απεριόριστη, χωρίς άνθρακα, ενέργεια, εκτοπίζοντας τα ορυκτά καύσιμα και τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Οι επιστήμονες βέβαια υποστηρίζουν πως για να χρησιμοποιηθεί αυτή η μορφή ενέργειας από τα σπίτια και τον κόσμο απέχουμε πολλά χρόνια, αλλά το πρώτο τεράστιο βήμα έγινε.

Πηγη www.e-daily.gr
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.408
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Η διέλευση του κομήτη C/2022 E3 ZTF.

Ο ουρανός του Ιανουαρίου 2023 μας προσφέρει ένα ενδιαφέρον θέαμα καθώς κομήτης με περιοδικότητα 50.000 ετών θα περάσει κοντά από τον Ήλιο (στο περήλιο) στις 12 Ιανουαρίου.
Πρόκειται για τον κομήτη C/2022 E3 ZTF που ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2022. Θα φτάσει στο μέγιστο της λαμπρότητάς του στις 2 Φεβρουαρίου, όπου και θα διέλθει από την κοντινότερη απόσταση από την Γη. Θα είναι ορατός με κυάλια και ίσως και δια γυμνού οφθαλμού στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης.
Η προηγούμενη φορά που πέρασε κοντά από την Γη ήταν κατά την τελευταία παγετώνια περίοδο όπου οι πρώτοι Homo Sapiens και οι Neanderthals κατοικούσαν στον πλανήτη μας.

Φωτογραφία: Ο κομήτης C/2022 E3 ZTF στις 26/12/2022 φωτογραφημένος στο Payson της Arizona από τον Chris Schur.
323383709_1234932804070711_4181248169923178729_n.jpg

Πηγή: https://www.facebook.com/meteovyronas

ΥΓ Εννοείται είμαστε πανέτοιμοι! :cool:
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ο πυρήνας της Γης θα αρχίσει να περιστρέφεται αντίστροφα – Αγνωστες οι επιπτώσεις​

Η περιστροφή με αντίστροφη φορά πιθανώς θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τις ενδείξεις​

Ο πυρήνας της Γης θα αρχίσει να περιστρέφεται αντίστροφα – Αγνωστες οι επιπτώσεις

Η περιστροφή του στερεού εσωτερικού πυρήνα της Γης εκτιμάται ότι πρόσφατα σταμάτησε και ο πυρήνας φαίνεται να ετοιμάζεται να αναστρέψει την κίνηση του προς την αντίθετη κατεύθυνση, σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες.​

Με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, η περιστροφή με αντίστροφη φορά πιθανώς θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ προς διερεύνηση είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην επιφάνεια του πλανήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον σεισμολόγο Σιαοντόνγκ Σονγκ του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστήμης Nature Geoscience, στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους στην ανάλυση σεισμικών κυμάτων από σχεδόν πανομοιότυπους σεισμούς, που διαπέρασαν τον γήινο πυρήνα ακολουθώντας παρόμοια «μονοπάτια» από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα.

Η ανάλυση κατέληξε στην εκτίμηση ότι μετά τη δεκαετία του 1970, ο εσωτερικός πυρήνας περιστρεφόταν ολοένα ταχύτερα με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, ώσπου μεταξύ 2009-2011 η περιστροφή του φαίνεται να σταμάτησε, πιθανώς λόγω της επικείμενης αναστροφής της κατεύθυνσης περιστροφής.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επικείμενη νέα αλλαγή στην περιστροφή του πυρήνα με αντίθετη κατεύθυνση, αυτή τη φορά προς τα δυτικά, εντάσσεται σε έναν πιθανό περιοδικό κύκλο διάρκειας έξι έως επτά δεκαετιών (μια θεωρία που χρειάζεται επιβεβαίωση). Με βάση αυτό το μοντέλο, ο πυρήνας αναμένεται να περιστρέφεται δυτικόστροφα ολοένα και πιο γρήγορα έως τη δεκαετία του 2040, οπότε θα σταματήσει και θα αναστρέψει ξανά την κίνηση του προς τα ανατολικά.

Ο εσώτερος πυρήνας – που έχει εκτιμώμενη ακτίνα 1.220 χιλιομέτρων και αποτελείται κυρίως από σίδηρο και νικέλιο, με θερμοκρασίες παρόμοιες με του Ήλιου – χωρίζεται από την υπόλοιπη στερεά Γη από τον υγρό εξώτερο πυρήνα, γεγονός που του επιτρέπει να περιστρέφεται διαφορετικά από τον ίδιο τον πλανήτη.

Η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα επηρεάζεται από το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί ο εξωτερικός λιωμένος πυρήνας και εξισορροπείται από τις βαρυτικές επιδράσεις του μανδύα, του ενδιάμεσου στρώματος της Γης ανάμεσα στον πυρήνα και στον φλοιό. Η ταχύτητα περιστροφής του πυρήνα και κατά πόσο αυτή μεταβάλλεται, παραμένει ζήτημα επιστημονικού διαλόγου.

Υπό συζήτηση είναι επίσης, με ποιόν τρόπο η κατεύθυνση περιστροφής του εσωτερικού πυρήνα σχετίζεται με γεωφυσικές αλλαγές στην επιφάνεια του πλανήτη μας, όπως το μαγνητικό πεδίο και η διάρκεια της μέρας, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει αλληλεπίδραση.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Σπουδαία ανακάλυψη: Επιστήμονες εντόπισαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο γαλαξίες​

Σπουδαία ανακάλυψη: Επιστήμονες εντόπισαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο γαλαξίες

Ο μεγαλύτερος δισδιάστατος χάρτης του σύμπαντος που δημιουργήθηκε ποτέ έγινε ακόμα μεγαλύτερος, μιας και οι επιστήμονες συμπλήρωσαν ακόμα περισσότερα δεδομένα. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές καθώς πλέον στον χάρτη απεικονίζονται σχεδόν ένα δισεκατομμύριο γαλαξίες.​

Χάρη σε μια «κολοσσιαία» ενημέρωση (update), το φιλόδοξο έργο για τη χαρτογράφηση του απέραντου νυχτερινού ουρανού πάνω από τα κεφάλια μας περιλαμβάνει τώρα περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο γαλαξίες.

Δείτε εδώ τον χάρτη

Όπως γράφει η Daily Mail ο στόχος του επικαιροποιημένου χάρτη είναι να βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα τη σύνθεση του σύμπαντος, κάτι που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ξεδιαλύνουν τις μυστηριώδεις ιδιότητες της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, άρα και την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος.

Σημειώνεται πως αστρονόμοι από κάθε γωνιά του κόσμου θέλουν να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια την ιστορία διαστολής του σύμπαντος τα τελευταία 12 δισεκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα η έρευνα που ονομάζεται «DESI» είναι μία από τις τρεις που έχουν καταφέρει να απεικονίσουν 14.000 τετραγωνικές μοίρες του ουρανού από το βόρειο ημισφαίριο, χρησιμοποιώντας γιγάντια τηλεσκόπια σε Αριζόνα και Χιλή.

Ένας από τους βασικούς στόχους του χάρτη είναι να εντοπίσει περίπου 40 εκατ. γαλαξίες-στόχους, για την πενταετή Φασματοσκοπική Έρευνα «DESI», ώστε να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας. Η σκοτεινή ενέργεια αποτελεί σχεδόν το 70% του σύμπαντος, αλλά ακόμα παραμένει μία άγνωστη μορφή ενέργειας για τους επιστήμονες.
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.408
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Κάθε κουκίδα που βλέπετε στην φωτογραφία 'εχει διάμετρο 100.000* έτη φωτός,δηλαδή το φως χρειάζεται εκατό χιλιάδες χρόνια για να φτάσει από τη μία άκρη της στην άλλη.Πόσο απέχουν δηλαδή οι δύο άκρες του κύκλου (της κουκίδας) ?
Το ένα έτος φωτός είναι ίσο με 9.500.000.000.000 χλμ, 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.Αν αυτό τον αριθμό τον πολλαπλασιάσουμε επί το 100.000 βγαίνει ένα αποτέλεσμα 9,5*10^16 δηλαδή 950.000.000.000.000.000 χιλιόμετρα!

*Το 100.000 το έβαλα σαν παράδειγμα και χάριν απλοποίησης γιατί τόση διάμετρο έχει ο δικός μας Γαλαξίας,υπάρχουν όμως πολύ μεγαλύτεροι εκεί έξω οπότε αλλάζουν και τα νούμερα.
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.153
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
Κάθε κουκίδα που βλέπετε στην φωτογραφία 'εχει διάμετρο 100.000* έτη φωτός,δηλαδή το φως χρειάζεται εκατό χιλιάδες χρόνια για να φτάσει από τη μία άκρη της στην άλλη.Πόσο απέχουν δηλαδή οι δύο άκρες του κύκλου (της κουκίδας) ?
Το ένα έτος φωτός είναι ίσο με 9.500.000.000.000 χλμ, 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.Αν αυτό τον αριθμό τον πολλαπλασιάσουμε επί το 100.000 βγαίνει ένα αποτέλεσμα 9,5*10^16 δηλαδή 950.000.000.000.000.000 χιλιόμετρα!

*Το 100.000 το έβαλα σαν παράδειγμα και χάριν απλοποίησης γιατί τόση διάμετρο έχει ο δικός μας Γαλαξίας,υπάρχουν όμως πολύ μεγαλύτεροι εκεί έξω οπότε αλλάζουν και τα νούμερα.
Μια δεύτερα το έχω,BMW Rulezzzzz....
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Βρέθηκε μαύρη τρύπα ένα δισ. φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο – παιδί του βρεφικού Σύμπαντος​

mayri-tripa.jpg

Μια απρόσμενη ανακάλυψη που αλλάζει τα κοσμολογικά δεδομένα.

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν στο πρώιμο Σύμπαν τεραστίων διαστάσεων γαλαξίες που σύμφωνα με τα υπάρχοντα κοσμολογικά μοντέλα και δεδομένα για τη γέννηση και εξέλιξη του Σύμπαντος δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Οι πονοκέφαλοι των επιστημόνων αυξάνονται καθώς ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας κολοσσιαίας μαύρης τρύπας που δημιουργήθηκε όταν το Σύμπαν βρισκόταν ακόμη στη βρεφική του ηλικία και όπως και οι τεράστιοι γαλαξίες που εντοπίστηκαν πριν λίγες μέρες έτσι και αυτή σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κοσμολογικές παραδοχές δεν θα έπρεπε κανονικά να υπάρχει αφού οι συνθήκες εκείνης της περιόδου δεν θα επέτρεπαν την παρουσία της.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας παρουσιάζουν την ανακάλυψη μιας μαύρης τρύπας που δημιουργήθηκε όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 750 εκατ. ετών, στην εποχή της αποκαλούμενης από τους κοσμολόγους «κοσμικής αυγής» όπου μόλις είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της η πρώτη γενιά άστρων και γαλαξιών στις πιο μικρού μεγέθους και απλότητας εκδοχές τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο γαλαξία COS-87259 βρίσκεται μια μαύρη τρύπα με μάζα ένα δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Η μάζα του Ήλιου έχει αποφασισθεί από την επιστημονική κοινότητα να αποτελεί το μέτρο σύγκρισης με τη μάζα μιας μαύρης τρύπας από τη στιγμή μάλιστα που ο συνήθης τρόπος γέννησης μιας μαύρης τρύπας είναι η καταστροφή άστρων. Μάλιστα ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μαύρη τρύπα συνεχίζει να μεγαλώνει απορροφώντας τεράστιες ποσότητες ύλης που υπάρχουν στο κοσμικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται αποβάλλοντας κάποια από αυτή την ύλη και εκτοξεύοντας τη στο Διάστημα με ταχύτητες που αγγίζουν αυτές του φωτός.

Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλες και μάλιστα χιλιάδες στον αριθμό τέτοιου μεγέθους μαύρες τρύπες στο πρώιμο Σύμπαν που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε αυξάνοντας το μυστήριο για τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο. Μια πιθανή εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι στο πρώιμο Σύμπαν δημιουργούνταν συνεχώς μαύρες τρύπες και οι συνθήκες ήταν τέτοιες που ευνοούσαν τη γρήγορη συγχώνευση τους με αποτέλεσμα να σχηματίζονται εύκολα αυτές οι τεραστίων διαστάσεων μαύρες τρύπες.

Είναι επίσης σημαντικό ότι η ανακάλυψη δεν έγινε με κάποιο διαστημικό τηλεσκόπιο αλλά με το επίγειο ALMA στην έρημο Ατακάμα της Χιλής γεγονός που δείχνει ότι μπορούν να γίνουν πλέον τέτοιου επιπέδου ανακαλύψεις και από τα ολοένα και πιο ισχυρά και προηγμένα επίγεια τηλεσκόπια αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητες έρευνας των αστρονόμων.

Naftemporiki.gr
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.408
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
14 Μαρτίου παγκόσμια ημέρα του θεϊκού αριθμού π

Ο λόγος της περιφέρειας L ενός κύκλου προς τη διάμετρό του δ είναι σταθερός και συμβολίζεται με π. Δηλαδή π=L/δ.
Ο Αρχιμήδης στο έργο του Κύκλου Μέτρησις με τη μέθοδο της εξάντλησης και τη βοήθεια κανονικών πολυγώνων 96 πλευρών που ενέγραψε και περιέγραψε σε κύκλο εγκλώβισε το π στο διάστημα 3&10/71 < π < 3&10/70 και το υπολόγισε με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων.
Ο Αρχιμήδης για το π χρησιμοποιούσε την τιμή π=22/7=3,142857143.

Το 1761 ο Ελβετός μαθηματικός Johann H. Lambert (1728-1777) απέδειξε ότι ο π είναι άρρητος αριθμός και το 1882 ο Γερμανός μαθηματικός Ferdinand von Lindemann (1852-1939) απέδειξε ότι ο π είναι υπερβατικός αριθμός. Το γεγονός ότι ο π είναι υπερβατικός αριθμός ισοδυναμεί με το ότι ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται με κανόνα και διαβήτη. Έτσι το 1882 κλείνει η εποχή ενός διάσημου προβλήματος που απασχόλησε την ανθρωπότητα για 2500 χρόνια, αυτό του τετραγωνισμού του κύκλου.

Με την ανακάλυψη του απειροστικού λογισμού τον 17ο αιώνα από τους Νεύτωνα και Leibnitz πολλοί μαθηματικοί ασχολήθηκαν με τον υπολογισμό των ψηφίων του π με τη βοήθεια σειρών και επέτυχαν όλο και καλύτερες προσεγγίσεις.

Οι υπολογισμοί μέχρι το 1946 γινόταν χειροκίνητα ή με πολύ αργά ηλεκτρομηχανικά μέσα και για μεγάλη ακρίβεια ψηφίων ο όγκος των πράξεων που απαιτούνταν ήταν τεράστιος. Λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του 40 με τη βοήθεια των πρώτων ηλεκτρονικών υπολογιστών (ENIAC) οι μεγάλου όγκου υπολογισμοί γινόταν ταχύτατα και έφθασαν σε πολύ μεγάλη ακρίβεια ψηφίων. Η ραγδαία εξέλιξη των υπολογιστών συνοδεύτηκε από όλο και ακριβέστερες προσεγγίσεις για το π.
Σήμερα η ακρίβεια των ψηφίων του π με μεγάλα υπολογιστικά συστήματα έχει φθάσει στην τάξη των τρισεκατομμυρίων σε σχετικά μικρό χρόνο. Μάλιστα το π είναι ένα ασφαλές τεστ για τον έλεγχο της αξιοπιστίας μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων.

Η 14η Μαρτίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια μέρα π (3ος ,14η).
Κλείνουμε την παρούσα παράγραφο με το παρακάτω ρητό που επινόησε ο Νικόλαος Χατζηδάκης (1872-1942) καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μας δίνει τα πρώτα 23 ψηφία του π (ο αριθμός κάτω από κάθε λέξη δείχνει το πλήθος των γραμμάτων της) :
Αεί, ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί. Το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, και όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
3 , 1 4 1 5 9 2 6 5 3 5 8 9 7 9 3 2 3 8 4 6 2 6



Πηγή: Σωτήρης Γκουντουβάς
Γεωμετρικές Διαδρομές, σελ. 169-178
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Μιας και το έθιξε ο Νίκος παραπάνω με το ενδιαφέρον ποστ του, πέρα από το βιβλίο "Γεωμετρικές Διαδρομμές " του Σωτήρη το οποίο αποτελεί ενδιαφέρον ανάγνωσμα και από την ιστορική άποψη του θέματος, υπάρχει και η ομάδα "Γεωμετρικές Διαδρομμές" του ιδίου στο FB η οποία ξεκίνησε με σκοπό την υποστήριξη και εμπλουτισμό των θεμάτων που πραγματεύεται το βιβλίο αλλά έχει διασταλεί πλέον και παρουσιάζει θέματα ευρύτερου μαθηματικού ενδιαφέροντος. Την θεωρώ μια από τις ιδιαίτερα αξιόλογες προσπάθειες στο χώρο !
 

panavour

member
Δημοσιεύσεις
1.636
Ηλικία
63
Περιοχή
αθηναι
Μοτοσυκλέτα
voge500ds
Όνομα
pan
Το γραμμα Π συμβολιζει απο την μια μερια το μεγαλειο του μαθηματικου αρχαιου ελληνισμου,και απο την αλλη βεβαια την απαξιωση της συγχρονης ελληνικης πραγματικοτητος.Οποτε αναλογα τι θελουμε να τονισουμε χρησιμοποιουμε την ρηση '' ειμαστε για τον Π καβάλα.''
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.408
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Μιας και το έθιξε ο Νίκος παραπάνω με το ενδιαφέρον ποστ του, πέρα από το βιβλίο "Γεωμετρικές Διαδρομμές " του Σωτήρη το οποίο αποτελεί ενδιαφέρον ανάγνωσμα και από την ιστορική άποψη του θέματος, υπάρχει και η ομάδα "Γεωμετρικές Διαδρομμές" του ιδίου στο FB η οποία ξεκίνησε με σκοπό την υποστήριξη και εμπλουτισμό των θεμάτων που πραγματεύεται το βιβλίο αλλά έχει διασταλεί πλέον και παρουσιάζει θέματα ευρύτερου μαθηματικού ενδιαφέροντος. Την θεωρώ μια από τις ιδιαίτερα αξιόλογες προσπάθειες στο χώρο !
Από κει το πήρα Άγγελε απλώς δεν έβαλα όλο το κείμενο γιατί υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες χρησιμοποιώντας πολύγωνα 192-384 κ.ο.κ. πλευρών για να φτάσει στον Francois Viete που ενσωμάτωσε κανονικό πολύγωνο 393.216 πλευρών!
Το κείμενο λοιπόν θα ήταν κουραστικό για τον αναγνώστη,εξάλλου θυμάσαι τι είχε πει ο Χώκινγκ γράφοντας το Χρονικό του Χρόνου : "για κάθε μία επιπλέον εξίσωση στο βιβλίο πέφτουν αντίστοιχα οι πωλήσεις κατά 50% " Tooth
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Ενδιαφέρουσες και γρήγορες οι εξελίξεις στο θέμα της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης για τις μάζες .....
(εν δυνάμει θα μπορούσε να εξηγήσει την κίνηση του Elon Musk για βίαιη είσοδο στα social media, έτσι ώστε
να βρίσκεται πάντα εντός των εξελίξεων ή και να τις ελέγχει - άλλωστε είναι ένας από τους βασικούς παίκτες
πίσω από το ChatGPT).

ChatGPT-4, ανανέωση με ιδιαίτερα επαυξημένες πλέον ικανότητες όσον αφορά στην αναπαραγωγή ανθρώπινων δεξιοτήτων :
Φαίνεται να μπορεί να περνά με εντυπωσιακή επιτυχία τις εξετάσεις, γραπτές ή προφορικές τις οποίες καλούνται
να περάσουν ανθρώπινα όντα σηματοδοτώντας τις δυνατότητες εξέλιξης στην ακαδημαϊκή ή επαγγελματικής τους καριέρα.
Επιπρόσθετα, φαίνεται να έχουν διευθυνθεί ιδιαίτερα οι δυνατότητές του για έκταση και πολυπλοκότητα σύνταξης κειμένου,
μέσω μίας και μόνο εντολής ανάθεσης ......

cdefghigicdefghigicdefghigicdefghigicdefghigi

Τρία τινά:

1. Φανταστείτε τις δυνατότητες των εκδόσεων ChatGPT και ανάλογων "οντοτήτων" που δεν έχουν διατεθεί στο ευρύτερο κοινό
2. Σαφέστατα και πρέπει να αλλάξει η δομή και το περιεχόμενο των εξετάσεων διεθνώς (και όχι μόνο βάσει του συγκεκριμένου ερεθίσματος)
3. Το ίδιο το ChatGPT μπορεί να αναγνωρίσει με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας κείμενα τα οποία έχει συντάξει το ChatGPT ?
4. Η θετική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα εξακολουθήσει να είναι θετική και για τις επόμενες εκδόσεις ?

Πηγή προβληματισμών:

https://unboxholics.com/news/tech/1...arei-to-internet-deite-tis-protes-antidraseis
 

Crazy Horse

new member
Δημοσιεύσεις
162
Ηλικία
59
Περιοχή
Λαγονήσι Αττικής
Μοτοσυκλέτα
Moto guzzi stelvio 1200 4v ntx
Όνομα
Αντώνης
Περιοχή
Λαγονήσι Αττικής
Υπάρχει και αντίλογος.


"Το βαθύτερο ελάττωμά τους είναι η απουσία της πιο κρίσιμης ικανότητας οποιασδήποτε νοημοσύνης: να λένε όχι μόνο τι ισχύει, τι συνέβη και τι θα συμβεί -αυτό είναι περιγραφή και πρόβλεψη- αλλά και τι δεν ισχύει και τι θα μπορούσε και τι δεν θα μπορούσε να ισχύει. Αυτά είναι τα συστατικά της εξήγησης, το σημάδι της αληθινής νοημοσύνης."
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Υπάρχει και αντίλογος.


"Το βαθύτερο ελάττωμά τους είναι η απουσία της πιο κρίσιμης ικανότητας οποιασδήποτε νοημοσύνης: να λένε όχι μόνο τι ισχύει, τι συνέβη και τι θα συμβεί -αυτό είναι περιγραφή και πρόβλεψη- αλλά και τι δεν ισχύει και τι θα μπορούσε και τι δεν θα μπορούσε να ισχύει. Αυτά είναι τα συστατικά της εξήγησης, το σημάδι της αληθινής νοημοσύνης."
Εννοείται πως υπάρχει και έτσι θα έπρεπε.
Και σε πολλαπλά επίπεδα βέβαια και όχι μόνο από τον Τσόμσκι (ο οποίος αν μη τι άλλο το βλέπει από την κοινωνική του σκοπιά οπότε το τεχνικό κομμάτι μάλλον το παραμερίζει ή δεν το αντιλαμβάνεται και πιθανώς να μην τον ενδιαφέρει κιόλας).
Γενικά, όπως βλέπουμε όλοι τα τελευταία χρόνια, κάτι που κάνει τόσο μπαμ στην ευρύτερη επιφανειακή δημοσιότητα (θα έπρεπε να μας) προκαλεί και αρκετά ερωτηματικά ως κοινωνική φούσκα ή μη - τουλάχιστον στο επίπεδο της προσπάθειας εντυπωσιασμού της μάζας.

Από την άλλη όμως (αντίλογος στον αντίλογο) η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης ως δια-επιστημονικού τομέα είναι δεδομένη και οι εφαρμογή της πλέον σε αρκετές από τις ανθρώπινες δραστηριότητες ανεπίστρεπτη. Είτε ακολουθήσει σενάρια επιστημονικής φαντασίας είτε παραμείνει ένα ακόμα βολικό εργαλείο, η εξέλιξή της αυτή χρήζει προσοχής.

Η προσωπική μου θέση εμπεριέχει και ίδιον ενδιαφέρον καθώς μέρος του διδακτορικού μου (πριν *γκουχ* *γκουχ* αρκετά χρόνια) περιελάμβανε τη σχεδίαση και χρήση τεχνητών νευρωνικών δικτύων - μιας μορφής υπολογιστικού συστήματος με χαρακτηριστικά AI - για ταυτοποίηση δομών στη σωματιδιακή Φυσική.

Την εξέλιξη ή όχι του όλου θέματος άλλωστε σε οικονομικό, τεχνικό και κοινωνικό επίπεδο θα την εμπεδώσουμε σύντομα από ότι φαίνεται ....
 
Τελευταία επεξεργασία:

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Tεχνητή νοημοσύνη: Θεραπεία για τον καρκίνο σε 30 ημέρες;​

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chemical Science αναφέρει πως επίσης, το ΑΙ προβλέπει το ποσοστό επιβίωσης​

Tεχνητή νοημοσύνη: Θεραπεία για τον καρκίνο σε 30 ημέρες;



Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναπτύξει μια θεραπεία για τον καρκίνο σε μόλις 30 ημέρες και μπορεί να προβλέψει το ποσοστό επιβίωσης ενός ασθενούς - Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο ανακαλύπτονται και αναπτύσσονται τα φάρμακα.​

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chemical Science, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο μαζί με την Insilico Medicine ανέπτυξαν μια πιθανή θεραπεία για το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) με μια πλατφόρμα ανακάλυψης φαρμάκων AI που ονομάζεται Pharma.AI.

Το HCC είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του ήπατος και εμφανίζεται όταν ένας όγκος αναπτύσσεται στο ήπαρ, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν το AlphaFold, μια βάση δεδομένων πρωτεϊνικών δομών με τεχνητή νοημοσύνη, στο Pharma.AI για να αποκαλύψουν έναν νέο στόχο - μια προηγουμένως άγνωστη οδό θεραπείας - για τον καρκίνο και ανέπτυξαν ένα «νέο μόριο στοχο».

Η δημιουργία του πιθανού φαρμάκου επιτεύχθηκε σε μόλις 30 ημέρες από την επιλογή του στόχου και αφού συντέθηκαν μόλις επτά ενώσεις.
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο ανακαλύπτονται και αναπτύσσονται τα φάρμακα, καθώς η παραδοσιακή μέθοδος δοκιμής και λάθους είναι αργή, δαπανηρή και περιορίζει το εύρος της εξερεύνησης.

«Αυτό το έγγραφο είναι περαιτέρω απόδειξη της ικανότητας της τεχνητής νοημοσύνης να μεταμορφώσει τη διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων με βελτιωμένη ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ακρίβεια», δήλωσε ο Μάικλ Λέβιτ, βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας.

«Συγκεντρώνοντας την προγνωστική δύναμη του AlphaFold και τη δύναμη στόχου και σχεδιασμού φαρμάκων της πλατφόρμας Pharma.AI της Insilico Medicine, μπορούμε να φανταστούμε ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής ανακάλυψης φαρμάκων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη».
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.666
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Άρχισαν τα όργανα .......

Πρόσφατες παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποκαλύπτουν 6 Γαλαξίες οι οποίοι όσον αφορά στο μέγεθος, στη δομή και στην εποχή μορφοποίησής τους απλά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθώς δεν θα είχε παρέλθει αρκετός χρόνος γι αυτό ........

Σφάλμα στην παρατήρηση ? Σφάλμα στα τρέχοντα Κοσμολογικά μοντέλα ? Και στα δύο ? Εντελώς νέα Φυσική ?
(είναι καλή ιδέα να ξαναπάρω Street Triple ? - άσχετος με τα παραπάνω αλλά σοβαρός προβληματισμός και αυτός Tooth cdefghigi )

Για μια εκτενέστερη ανάλυση του θέματος (του Κοσμολογικού, όχι του Triumph) δείτε και εδώ:

https://www.fosonline.gr/plus/epika...ys-galaxies-poy-provlimatizoyn-toys-ereynites
 
Top Bottom