ΜΟΤΟ GP μεταγραφικά και άλλα σχόλια

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Pecco Bagnaia: “Ήταν Ducati Cup; Ο Marquez παίζει τα ψυχολογικά του παιχνίδια, αλλά στο τέλος εγώ κέρδισα”​


Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης, ο Marc Marquez μίλησε για τις προσδοκίες του ενόψει της σεζόν του 2023, ενώ σχολίασε την έκβαση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2022, υπογραμμίζοντας ότι ο Fabio Quartararo έχασε τον αγώνα του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενάντια στην καλύτερη μοτοσυκλέτα και ότι φέτος το πρωτάθλημα ήταν ένα “Ducati Cup”. Αυτά τα λόγια σχολίασε ο Pecco Bagnaia, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Gazzetta dello Sport.

«Είδαμε στο φινάλε αυτής της σεζόν ότι ο Marc μετά την τελευταία επέμβαση ήταν ήδη στο 100%. Φέτος η μοτοσυκλέτα ήταν το όριο του και θα δούμε τι δουλειά θα κάνει η Honda τον χειμώνα.»
«Πιστεύει ότι ο Quartararo έχασε από την καλύτερη μοτοσυκλέτα; Αυτό σημαίνει ότι ξεκίνησε με τα ψυχολογικά του παιχνίδια, αλλά δεν με πειράζει, είναι μια χαρά με μένα»
«Όλη τη χρονιά έλεγαν ότι κερδίσαμε μόνο επειδή είχαμε την καλύτερη μοτοσυκλέτα. Στο τέλος, όμως, κέρδισε ένας αναβάτης, και αυτός ήμουν εγώ».


Πηγη https://bikerspirit.net
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Pirro.jpg

Pirro: Όταν πρωτοδοκίμασα την Ducati
Κατάλαβα γιατί έφυγε ο Rossi


Κατά τη διάρκεια των δέκα ετών του ως δοκιμαστής αναβάτης της Ducati, ο Michele Pirro είδε την Desmosedici να προοδεύei από μια μοτοσυκλέτα που εγκατέλειψε ο Valentino Rossi στην κυρίαρχη δύναμη στο grid των MotoGP και εν τέλει την άνοδό της ως Πρωταθλήτρια του 2022 με τον Francesco Bagnaia.
Αφού κέρδισε έναν αγώνα Moto2 το 2011, ο Pirro είχε μείνει στην ομάδα του Gresini για μια μετάβαση στα MotoGP το 2012, οδηγώντας μια FTR στη βραχύβια εποχή των CRT.
Ο Ιταλός φύλαξε το καλύτερό του για το τέλος με μια πέμπτη θέση στο βρεγμένο τελικό της Valencia, αλλά το συνηθισμένο χάσμα στις επιδόσεις σε σύγκριση με τις πλήρεις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες οδήγησε τον Pirro να αποδεχτεί τον ρόλο του δοκιμαστή αναβάτη για την Ducati.
Η άφιξη του Pirro συνέπεσε με την αποχώρηση του εννέα φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή, Valentino Rossi, ο οποίος γύρισε πίσω στη Yamaha μετά από δύο χρόνια χωρίς νίκη στη Ducati.

"Όταν τη δοκίμασα (τη μοτοσυκλέτα), κατάλαβα γιατί ο Valentino απέτυχε να είναι ανταγωνιστικός με την Ducati", είπε ο Pirro στο GPOne.com. "Ήταν μια μοτοσυκλέτα με την οποία έμπαινες στις στροφές και δεν ήξερες αν θα φτάσεις στην έξοδο".
"Το μπροστινό ελαστικό δεν σου έδινε αυτοπεποίθηση και οι κανονικοί αναβάτες -με την έννοια αυτών που οδηγούν μπροστά όπως ο Rossi- δυσκολεύονταν, ενώ ο Stoner, προερχόμενος από χωμάτινη πίστα, οδηγούσε με το πίσω μέρος".
"Ο Valentino δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά γιατί έπρεπε να ξεπεράσεις τα ένστικτά σου, αλλά όταν [πίεζες] έπεφτες, οπότε έκανες μισό βήμα μπροστά και δύο πίσω. Όταν ένας αναβάτης δεν έχει αυτοπεποίθηση, έχει τελειώσει".
Το έργο της Ducati στα MotoGP έφτασε στη συνέχεια το ναδίρ του, όσον αφορά τα αποτελέσματα, με μια σεζόν χωρίς κανένα βάθρο το 2013.

Αλλά ο άνθρωπος που θα οδηγούσε τελικά την Ducati πίσω στην κορυφή των MotoGP, ο Gigi Dall'Igna, ήρθε από την Aprilia στο τέλος εκείνης της χρονιάς.
Η GP15 ήταν η πρώτη πλήρης μοτοσυκλέτα που εξέλιξε ο Dall'Igna και κατέλαβε εννέα βάθρα. Στη συνέχεια, οι Andrea Iannone και Andrea Dovizioso πήραν τις πρώτες νίκες της Ducati στα MotoGP μετά τον Stoner και το εργοστάσιο είναι σταθερός διεκδικητής του τίτλου από τότε.
Πριν από το 2015, η Ducati είχε παλέψει με ένα χρόνιο πρόβλημα understeer που μόνο η ιδιοφυΐα του Stoner μπορούσε να ξεπεράσει.
"Θυμάμαι το ντεμπούτο της πρώτης μοτοσυκλέτας του Gigi το 2015, το οδήγησα στην Latina, μια οβάλ πίστα, διασκέδαζα τόσο πολύ που δεν ήθελα να σταματήσω", αποκάλυψε ο Pirro.
Το σχέδιο του Pirro ήταν να χρησιμοποιήσει τον δοκιμαστικό ρόλο της Ducati ως εφαλτήριο για μια θέση πλήρους απασχόλησης στα MotoGP, αλλά ο Dall'Igna είχε άλλες ιδέες.
"Μέχρι πριν από πέντε χρόνια μισούσα τον Gigi!", αστειεύτηκε. "Ήθελα να αγωνιστώ και μου είπε ότι θα το κάνω όταν η μοτοσυκλέτα ήταν ανταγωνιστική".
"Όταν ο Stoner έφτασε ως δοκιμαστής, νόμιζα ότι ήμουν ελεύθερος, αλλά δεν έμεινε πολύ! Τότε o Gigi μου είπε «μπορώ να βρω έναν αναβάτη, αλλά όχι έναν δοκιμαστή αναβάτη που κάνει αυτό που κάνεις εσύ".
"Ο Gigi είχε έναν στόχο και έφερε γύρω του τους καλύτερους ανθρώπους για να τον πετύχει".


"Όταν είσαι νέος είναι δύσκολο να αποδεχτείς [να μην αγωνίζεσαι] και πάντα θα έχω αμφιβολίες για το ποιο θα ήταν το επίπεδό μου αν είχα αγωνιστεί μερικές ολόκληρες σεζόν στα MotoGP".
"Ωστόσο, ήμουν μέρος μιας σημαντικής ομάδας και ήμουν εδώ ακόμα περισσότερο από τον Gigi!".
Εξηγώντας το βασικό αντίκτυπο του ρόλου που είχε την τελευταία δεκαετία, ο Pirro είπε:
"Δεν είναι εύκολο να μετρήσεις τα συναισθήματα του αναβάτη, δεν τα βλέπεις στα δεδομένα. Ήταν μια ομαδική προσπάθεια βελτίωσης. Ο Valentino είχε φτάσει στη χειρότερη στιγμή, αλλά ο Pecco, ένας άλλος Ιταλός αναβάτης, πέτυχε αυτό το κατόρθωμα".
Ο Pirro πραγματοποίησε 45 εκκινήσεις στα MotoGP ως αναβάτης wildcard και αντικαταστάτης αναβατών της Ducati, με καλύτερο τερματισμό την τέταρτη θέση στη Valencia το 2018.

Πηγη www.motograndprix.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Marini_Luca.jpg

Marini: Το όριο βάρους πρέπει να αλλάξει τώρα
Για να ξεκινάμε όλοι χωρίς μειονέκτημα


Με ύψος 1,84, ο Luca Marini είναι ένας από τους πιο ψηλούς αναβάτες των paddock και συνεπαγωγικά είναι ένας από τους βαρύτερους με 69 κιλά σε σύγκριση για παράδειγμα με τον ομόσταυλό του, Marco Bezzecchi, ο οποίος ζυγίζει 61 κιλά.
Επί του παρόντος, στο MotoGP υπάρχει μόνο ένα υποχρεωτικό ελάχιστο όριο βάρους για μοτοσυκλέτες, το οποίο είναι 157 κιλά και δεν λαμβάνει υπόψη τον αναβάτη.
Σε αυτό το θέμα υπάρχει αντίθεση ακόμη και μέσα στο paddock, καθώς τόσο στην Moto2 όσο και στην Moto3 υπάρχει ένα ελάχιστο όριο βάρους που περιλαμβάνει τόσο τη μοτοσυκλέτα όσο και τον αναβάτη, με το όριο να είναι συνολικά 217 κιλά στην Moto2 και 152 κιλά στη Moto3.
Ο Marini, ο οποίος ολοκλήρωσε τη δεύτερη πλήρη σεζόν του στα MotoGP στη 12η θέση με 120 βαθμούς, πέρασε μεγάλο μέρος του 2022 πιέζοντας τη συζήτηση σχετικά με την συμπερίληψη των αναβατών στον κανόνα ελάχιστου ορίου βάρους, καθώς πιστεύει ότι οι φυσικά βαρείς αναβάτες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Ενώ παραδέχεται ότι είναι "αδύνατο" να πει πόσο ακριβώς είναι το μειονέκτημα στον χρόνο γύρου, σημειώνει ότι οι βαρύτεροι αναβάτες χρησιμοποιούν το πίσω ελαστικό πιο σκληρά λόγω του βάρους τους - και τελικά αυτό τους οδηγεί στο να χάνουν σε μια απόσταση αγώνα Grand Prix.
"Σίγουρα, έχουμε επίσης δεδομένα που μας λένε ότι όταν έχουμε περισσότερο βάρος χρησιμοποιούμε περισσότερο τα ελαστικά, αλλά έχουμε πολλά ηλεκτρονικά βοηθήματα και έχουμε δύναμη", ανέφερε ο Marini. "Οπότε, η επιτάχυνση δεν είναι πρόβλημα, ακόμα κι αν είσαι 10 κιλά παραπάνω. Αλλά για να πετύχεις την ίδια επιτάχυνση πρέπει να χρησιμοποιείς περισσότερο ελαστικό, γιατί χρειάζεται περισσότερη ενέργεια και περισσότερη δύναμη".

"Λοιπόν, το πρόβλημα είναι αυτό, γιατί φτάνεις στο τέλος του αγώνα με λιγότερο ελαστικό και είναι δύσκολο να κάνεις προσπεράσεις στο τέλος, που είναι η πιο σημαντική φάση του αγώνα".
"Είναι κρίσιμο και εκεί παίρνεις τα αποτελέσματα. Έτσι, κάθε φορά το κλειδί του αγώνα είναι να φτάνουμε στο τέλος με το πίσω ελαστικό στην καλύτερη δυνατή κατάσταση".
"Το να έχεις το ελάχιστο βάρος είναι κάτι που είναι δίκαιο. Δεν θα είναι μειονέκτημα για τους μικρότερους αναβάτες. Κανείς δεν θέλει το ελάχιστο βάρος τόσο υψηλό, απλά θέλουμε κάτι που μπορεί να φέρει τα πράγματα λίγο περισσότερο στα ίσα και να δώσει σε όλους την ίδια δυνατότητα να παλέψουν για τη νίκη και να μην ξεκινήσουν με μειονέκτημα".

Το πρόβλημα του Marini δεν είναι καινούργιο. Πρόσφατα, ο Danilo Petrucci ένιωσε ότι βρισκόταν συνεχώς σε μειονεκτική θέση λόγω του ύψους και του βάρους του.
Για τον Marini, η σκληρότερη προπόνηση για να χάσει περισσότερα κιλά δεν αποτελεί επιλογή, επειδή βρίσκεται στο φυσικό όριο εντός του οποίου μπορεί ακόμα να έχει τη δύναμη να οδηγήσει μια μοτοσυκλέτα MotoGP.
Όταν ο Petrucci ήταν αναβάτης της Pramac Ducati το 2017, είπε ότι η προσπάθειά του να χάσει περισσότερο βάρος τον οδήγησε σε σωματικές δυσκολίες στην οδήγηση.
Ο Marini πιστεύει ότι ένα συνδυασμένο ελάχιστο όριο βάρους στα MotoGP θα ήταν όφελος για τους πιο μικρόσωμους αναβάτες, καθώς θα μπορούν να προπονούνται περισσότερο στο γυμναστήριο και να βελτιώνουν τα δικά τους επίπεδα ενέργειας για αγώνες.

"Πρέπει να το αλλάξουμε τώρα γιατί αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή και σε όλες τις άλλες κατηγορίες υπάρχει ένα συνδυασμένο ελάχιστο όριο βάρους, σε όλα τα άλλα αθλήματα υπάρχει ένα ελάχιστο βάρος", πρόσθεσε ο Marini.
"Λοιπόν, δεν καταλαβαίνω γιατί όχι στα MotoGP. Είναι αδύνατο να χάσεις περισσότερα κιλά από αυτό γιατί τότε δεν έχεις τη δύναμη, δεν έχεις την ενέργεια για έναν αγώνα".
"Μπορείτε να προσπαθήσετε να μην φάτε τίποτα, αλλά για να οδηγήσετε μια μοτοσυκλέτα MotoGP πρέπει να είστε προετοιμασμένοι στο 100%. Έτσι, για παράδειγμα εγώ μετά τα 70 κιλά είναι αδύνατο να πάω χαμηλότερα, γιατί προσπάθησα να χάσω και άλλα, αλλά μετά δεν είχα την ενέργεια να φτάσω στο τέλος του αγώνα".

"Έτσι, κερδίζεις το 4% της απόδοσης επειδή είσαι ένα κιλό λιγότερο, αλλά μετά χάνεις 10 γύρους του αγώνα επειδή δεν μπορείς να τελειώσεις τον αγώνα. Οπότε, είναι αδύνατο να πας χαμηλότερα από αυτό. Νομίζω ότι για τους πιο μικρόσωμους αναβάτες είναι καλό να βάζουν περισσότερο βάρος γιατί όλοι τώρα προσπαθούν να χάνουν βάρος για να έχουν καλύτερη επιτάχυνση για να μην χρησιμοποιούν το ελαστικό".
"Αλλά εάν υπάρχει ένα ελάχιστο όριο βάρους, όλοι μπορούν να πιέσουν λίγο περισσότερο στο γυμναστήριο, να έχουν περισσότερη δύναμη, να έχουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια του αγώνα. Επομένως, δεν είναι μειονέκτημα για αυτούς γιατί μπορούν να βάλουν περισσότερο βάρος στο σώμα τους και να μην βάλουν βάρος στη μοτοσυκλέτα".

Πηγη www.motograndprix.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Joan Mir: “Το να μοιράζεσαι το γκαράζ με τον Marquez είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά μπορεί επίσης να είναι κάτι πολύ θετικό, γιατί αντιμετωπίζεις τον καλύτερο οδηγό στο grid”​

Η πρώτη συνέντευξη του Mir φορώντας τα χρώματα της Repsol Honda Team για πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoGP 2020 μας λέει πώς προσεγγίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει τα επόμενα δύο χρόνια ως εργοστασιακός αναβάτης της Honda.

Ο Joan Mir μιλά για τα συναισθήματα, τους στόχους και τη μεθοδολογία εργασίας του στην πρώτη του εμφάνιση ως αναβάτης για την πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του MotoGP.

Πώς ήταν το ντεμπούτο σου με την ομάδα της Repsol Honda τον Νοέμβριο στην προπόνηση στη Βαλένθια; Μπορείτε να μοιραστείτε τα πρώτα σας συναισθήματα μαζί μας;
«Οι πρώτες μου εντυπώσεις από την ομάδα της Repsol Honda στη δοκιμή ήταν πολύ καλές. Όταν προέρχεσαι από διαφορετική ομάδα, πρέπει να συνηθίσεις τους ανθρώπους και τη δυναμική της δουλειάς, η οποία είναι τελείως διαφορετική από αυτή που ήμουν εγώ, και μου αρέσει. Υπήρχε πολύς κόσμος στο γκαράζ και το απόλαυσα. Κάναμε ένα υπέροχο τεστ και νιώσαμε σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο».
Έχετε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά σας. Πώς αντιμετωπίζεις αυτό το νέο στάδιο στην αθλητική σου καριέρα;

«Αντιμετωπίζω αυτό το νέο στάδιο με αποφασιστικό τρόπο. Προσπαθώ να προσαρμοστώ σε αυτή τη νέα πρόκληση με αισιοδοξία και θέληση να ξεκινήσω καλά σε μια νέα ομάδα. Προσωπικά, πάντα απολαμβάνω αυτού του είδους τις προκλήσεις, γνωρίζοντας νέα πράγματα: Πώς είναι η ομάδα, η μοτοσυκλέτα, συναντώ όλους τους ανθρώπους στην ομάδα… Μου άρεσε η δοκιμή και αυτή η διαδικασία και ανυπομονώ να γνωρίσω περισσότερα άτομα στην ομάδα.»
Από τη σωματική πλευρά, πώς προπονείστε σωματικά για να είστε έτοιμοι για την επόμενη χρονιά;

«Σωματικά δεν άλλαξα την προσέγγιση της προετοιμασίας μου. Απλώς δίνω λίγο περισσότερη ένταση. Κάθε χρόνο δίνεις περισσότερη ένταση στην προσπάθεια να είσαι σε καλύτερη φόρμα. Φέτος, ειδικά, γιατί ξέρω ότι η μοτοσυκλέτα της Honda θέλει καλή φυσική κατάσταση. Μου αρέσει να προπονούμαι τεχνικά και σωματικά και φέτος μάλλον κάνω περισσότερο φυσική προπόνηση παρά τεχνική προπόνηση γιατί πιστεύω ότι θα το χρειαστώ. Γενικά, δεν άλλαξα σχεδόν τίποτα.»
Ερχόμενος στην Repsol Honda Team, την πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του MotoGP, ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν υπογράψατε για πρώτη φορά το συμβόλαιο;

«Τα συναισθήματά μου όταν ήρθα σε μια ομάδα σαν αυτή ήταν απίστευτα. Νομίζω ότι κάθε αναβάτης έχει φανταστεί τον εαυτό του με αυτά τα χρώματα, οπότε το να είμαι μέρος αυτού με κάνει πραγματικά περήφανο που έφτασα σε μια τόσο εντυπωσιακή στιγμή στην καριέρα μου. Νομίζω ότι βρίσκομαι σε μια εντυπωσιακή στιγμή και είμαι επίσης νέος για να προσπαθήσω να επαναλάβω ξανά αυτό που κάναμε στο παρελθόν. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε».

Μιλάτε για όνειρα για αυτά τα χρώματα. Όταν ήσασταν παιδί, φορούσατε ποτέ ρεπλίκα δέρματα;
«Νομίζω ότι μάλλον το έκανα, αν και δεν θυμάμαι αν φορούσα αυτά τα χρώματα στο παρελθόν. Στα όνειρά μου το έκανα σίγουρα, οπότε είναι κάτι πολύ ωραίο».
Τι σημαίνουν αυτά τα χρώματα; Υπάρχει ευθύνη, λίγη επιπλέον πίεση για να συνεχιστεί αυτή η κληρονομιά, αυτή η ιστορία;

«Φυσικά, το να είσαι μέλος αυτής της ομάδας σημαίνει μεγαλύτερη πίεση, γιατί μόνο η νίκη είναι καλό αποτέλεσμα εδώ. Γνωρίζω ότι φτάνω σε μια δύσκολη στιγμή, αλλά η προσέγγιση στους αγώνες πρέπει να είναι η ίδια: προσπάθεια να είμαστε όσο πιο γρήγοροι μπορούμε για να φέρουμε αυτά τα χρώματα εκεί που τους αξίζουν».

Πώς είναι να μοιράζεσαι τώρα ένα γκαράζ με τον Marc Márquez; Έχετε αγωνιστεί εναντίον του πολύ, αλλά τώρα είναι ο ομόσταυλός σου.
«Το να μοιράζεσαι το γκαράζ με τον Marc είναι μια πραγματική πρόκληση, γιατί είναι ο καλύτερος αναβάτης στο grid και είναι αυτός με τους περισσότερους τίτλους. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να είναι πραγματικά καλό με έναν τρόπο και πιθανώς πιο δύσκολο με έναν άλλο τρόπο. Μπορείτε να μοιραστείτε κάποια δεδομένα μαζί του και μπορείτε να μάθετε πολλά από μέσα, αλλά αν δεν αποδώσετε με τον τρόπο που θέλετε, έχετε πάντα έναν σκληρό αναβάτη στην άλλη πλευρά του γκαράζ.»

Και τώρα που οδηγείτε και οι δύο την ίδια μοτοσυκλέτα, υπάρχει κάτι που σας εξέπληξε ή που μάθατε για το πώς οδηγεί ο Marc που ίσως δεν είχατε προσέξει πριν;
«Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μπορούσα να κάνω μερικούς γύρους μαζί του και επίσης να μοιραστώ κάποια δεδομένα. Ξέρει πώς λειτουργεί τέλεια αυτή η μοτοσυκλέτα. Είναι σε θέση να οδηγεί με τρόπο που ζητάει η μοτοσυκλέτα: πηγαίνοντας πολύ γρήγορα στη στροφή, που είναι πιθανώς πιο γρήγορο από τις μοτοσυκλέτες που έχω δοκιμάσει στο παρελθόν. Στη συνέχεια, ο τρόπος που η μοτοσυκλέτα σου δίνει τη δύναμη είναι διαφορετικός σε σύγκριση με αυτές που δοκίμασα πριν. Πρέπει να το συνηθίσω και ο Marc ξέρει πώς να το κάνει πολύ καλά».

Ποιος είναι ο στόχος σας για το 2023;

«Πρώτα από όλα, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Φτάνουμε σε μια δύσκολη στιγμή. Το κλειδί θα είναι να προσαρμοστώ γρήγορα σε αυτή την μοτοσυκλέτα και στη συνέχεια να προσπαθήσω να χτίσω λίγη αυτοπεποίθηση και ταχύτητα κατά τους πρώτους αγώνες. Στη συνέχεια, από τη μέση σεζόν, στόχος θα είναι να προσπαθήσω να βρεθώ πιο κοντά στο βάθρο και σε καλά αποτελέσματα».
Τι μπορείτε να φέρετε στην ομάδα της Repsol Honda;

«Ως νέος αναβάτης της ομάδας και νέος αναβάτης, μπορώ να φέρω λίγη φρεσκάδα στην ομάδα. Η εμπειρία μου σε διαφορετικές ομάδες είναι κάτι που δίνει πάντα καλές πληροφορίες στην ομάδα. Νομίζω ότι μοιραζόμαστε τον ίδιο στόχο: να κατακτήσουμε έναν ακόμη τίτλο. Αυτό μπορώ να δώσω στην ομάδα».

Είδαμε εσάς και τον Marc να μιλάτε στο τέλος του τεστ. Τι συζητούσατε με τον Marc;
«Η κουβέντα μετά το τεστ είναι κάτι φυσιολογικό. Όταν ένας νέος αναβάτης έρχεται στο γκαράζ και δοκιμάζει την μοτοσυκλέτα, θέλετε να ακούσετε ποια είναι τα συναισθήματά του. Σε αυτή την περίπτωση, μοιραστήκαμε την κατεύθυνση που θέλαμε να ακολουθήσουμε. Το να πιέζουμε μαζί προς την ίδια κατεύθυνση είναι πολύ σημαντικό, αντί ο κάθε αναβάτης να πηγαίνει μόνος του. Θέλουμε να πάρουμε τον σωστό δρόμο μαζί και σε αυτή την περίπτωση συζητούσαμε για αυτό».

Πηγη https://bikerspirit.net
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Rossi_Quartararo.jpg

Quartararo: Μερικές φορές φοβόμουν
Rossi: Ήταν δύσκολο για τον Fabio να παλέψει έτσι


Ο Quartararo φαινόταν ότι θα κατάφερνε να υπερασπιστεί τον τίτλο του στα MotoGP κατά τα πρώτα στάδια του 2022, χτίζοντας ένα προβάδισμα 91 βαθμών, μέχρι που τελικά ο Francesco Bagnaia τον ξεπέρασε και στέφθηκε Πρωταθλητής στη Valencia.
Ο Quartararo εκπροσωπούσε την ομάδα που είναι συνώνυμη με τον 9 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Valentino Rossi, ενώ ο Bagnaia είναι ο πρώτος απόφοιτος της ακαδημίας VR46 που κέρδισε τον τίτλο της μεγάλης κατηγορίας.

"Ο Pecco και ο Fabio αποδείχθηκαν οι πιο δυνατοί, είναι επίσης οι μόνοι, μαζί με τον Jorge Martín, οι οποίοι έκαναν στις κατατακτήριες τον ταχύτερο γύρο τους χωρίς να χρησιμοποιούν κανένα slipstream", είπε ο Rossi.
"Η Yamaha είναι πάντα μια καλή ισορροπημένη μοτοσυκλέτα, αλλά τώρα η διαφορά σε σχέση με τη Ducati όσον αφορά την ισχύ του κινητήρα είναι πολύ σημαντική. Ήταν δύσκολο για τον Quartararo να αγωνιστεί έτσι".

Ο Quartararo τελείωσε τη σεζόν με κάταγμα στο δάχτυλο και είπε στη Le Monde: "Δεν φοβάμαι όταν είμαι στη μοτοσυκλέτα, αν και μερικές φορές φοβάμαι όταν χάνω το κράτημα μπροστά με σχεδόν 400 χλμ/ώρα".
"Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι πολύ, γιατί ο φόβος της πτώσης μπορεί να σε κάνει να χάσεις εκατοστά του δευτερολέπτου".
"Στην αρχή της σεζόν στο MotoGP, ως υπερασπιστής του τίτλου, ήλπιζα να τα πάω καλύτερα. Αλλά ήταν αμέσως ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσα να ανταγωνιστώ επί ίσοις όροις με την ταχύτερη Ducati στην ευθεία".
"Δεν είχα περιθώρια ασφάλειας, οδήγησα πραγματικά στο όριο όλη τη σεζόν. Υπό αυτές τις συνθήκες, το να τερματίσω πίσω από τον Bagnaia μπορεί να θεωρηθεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ακόμα κι αν δεν είμαι ικανοποιημένος".

Ο Quartararo εξήγησε ότι ο Lewis Hamilton είναι η έμπνευσή του για να ανακτήσει το πρωτάθλημα το 2023: "Μαζί με τον Valentino Rossi στη μοτοσυκλέτα και τον Cristiano Ronaldo στο ποδόσφαιρο, είναι ένας από τους αθλητές που με εμπνέουν"
"Στο ποδόσφαιρο μου αρέσουν ο Νeymar και ο Sergio Ramos, που ήξερα στην Ισπανία, πριν πάνε στην PSG. Νιώθω καλά με τον Kylian Mbappé, έχουμε πολλά κοινά, την ίδια ηλικία, είμαστε απαιτητικοί, προσπαθούμε πάντα να αποδίδουμε. Όπως κι εγώ, είναι λάτρης του αμερικανικού μπάσκετ".

Πηγη www.motograndprix.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Pecco Bagnaia: “Ο Rossi και ο Marquez έκαναν τη διαφορά στο άθλημά μας”​

«Μαζί με τον Stoner υπαγόρευσαν έναν νέο τρόπο προσέγγισης των αγώνων», πρόσθεσε ο παγκόσμιος πρωταθλητής

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο “La Stampa”, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2022, Pecco Bagnaia, μίλησε για τον Valentino Rossi και τον Marc Marquez. Ο Bagnaia είχε την τιμή να αγωνιστεί και με τους δύο στην πίστα, ενώ ιδιαίτερα με τον Rossi, τον συνδέει μια δυνατή φιλία, η οποία έχει υλοποιηθεί με τα χρόνια, από τότε που εντάχθηκε στο VR46 Riders Academy.
«Ο Rossi και ο Marquez είναι οι δύο αναβάτες που έκαναν τη διαφορά στο άθλημά μας. Μαζί με τον Stoner έχουν υπαγορεύσει έναν νέο τρόπο προσέγγισης των αγώνων.»

«Ο Valentino ήταν ικανός να προσαρμοστεί στις διάφορες εποχές του MotoGP και ήταν αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Ο Marc πέρασε τα όρια και ο Stoner επινόησε ένα νέο στυλ οδήγησης. Είμαι περήφανος που λέω ότι είμαι φίλος του Valentino. Νιώθω τυχερός και προνομιούχος, προσπαθώ να εκμεταλλευτώ την εμπειρία του και να εξελιχθώ. Πάντα με γοήτευε ο τρόπος που τρέχει. Κατάφερε να κερδίσει ακόμα και όταν ήταν πιο αργός, ενοχλώντας τους αντιπάλους του.»

«Ο Marc, από την άλλη πλευρά, είναι ένα κτήνος των αγώνων. Δεν τον νοιάζει αν ρισκάρει να πέσει σε κάθε στροφή για να κερδίσει».

Πηγη https://bikerspirit.net
 

SHOOTER045

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.101
Ηλικία
49
Περιοχή
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ /ΠΕΛΛΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GLX 90
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Περιοχή
Ν.ΠΕΛΛΑΣ
Κάπου δι;Βάσα ότι η γιαμαπα έκανε κρούση στον jorze martin ,να αντικαταστήσει τον μορμπιντο από του χρόνου που λήγει το συμβόλαιο και των δύο οδηγών.
Και αν είναι εφικτό να τα σπάσουν από φέτος και να τον πάρουν στην γιαμαπα

Θυμίζω ότι ο Μάρτιν ήταν ο επικρατέστερος μέχρι τα μέσα της σεζόν να πάει στην εργοστασιακή ντουκατι....
Όπως και να έχει του χρόνου (2024) προβλέπεται να γίνει χαμουλης μιας και τα περισσότερα συμβόλαιο λήγουν.
Όποτε κάποιοι πάνε να δέσουν τον γάιδαρο από τώρα


*Πηγή Τουίτερ
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
To δώρο αξίας 150,000€+ του Aleix Espargaro Porsche 718 Cayman GT4 RS

Ο Aleix Espargaro πάλεψε δυνατά για τον Τίτλο του Πρωταθλητή στα 2/3 της σεζόν του 2022 και μόνο στους τελευταίους αγώνες της χρονιάς, έχασε και την τρίτη θέση, κυρίως από λάθη και μηχανικά προβλήματα της Aprilia. Όμως είχε ήδη γράψει ιστορία για το Ιταλικό εργοστάσιο, παίρνοντας την πρώτη νίκη του και επιβεβαιώνοντας ότι η σκληρή δουλειά που είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια άρχισε να αποδίδει. Η Aprilia είχε ήδη υπογράψει συμβόλαιο με τον Μaverick Vinales, με πολύ υψηλές αποδοχές, στα 12 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ το συμβόλαιο του Aleix τελείωνε το 2022. Η πίεση του δαιμόνιου μάνατζερ Albert Valera στους Ιταλούς ήταν μεγάλη και τελικά το καλοκαίρι τα δύο μέρη υπέγραψαν ένα νέο συμβόλαιο, που θεωρήθηκε δίκαιο για τον οδηγό που έφερε την Aprilia τόσο ψηλά. Έτσι ο ίδιος έκανε ένα ακριβό δώρο στον εαυτό του, μια Porsche 718 Cayman GT4 RS, αξίας πάνω από 150,000€, καθώς είναι λάτρης και της γρήγορης οδήγησης με τέσσερις τροχούς.

“Φαίνεται ότι τα πήγα καλά”, έγραψε ο ίδιος, σχολιάζοντας τη φωτογραφία του με το νέο παιχνίδι του. Ο 6κύλινδρος ατμοσφαιρικός κινητήρας της Cayman GT4 RS αποδίδει 500 ίππους από 3,996 κ.εκ., με ροπή 450 Nm, για να κινήσουν μόλις 1,415 κιλά. Εκρηκτικός συνδυασμός για τις ορεινές διαδρομές στην περιοχή της Ανδόρας, όπου μένει ο Ισπανός οδηγός.

Πηγη Zougla.gr

Φτωχεια καταραμενη τη π@τανα μου μεσα Samurai suicideSamurai suicide
 

SHOOTER045

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.101
Ηλικία
49
Περιοχή
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ /ΠΕΛΛΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GLX 90
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Περιοχή
Ν.ΠΕΛΛΑΣ
Κάπου δι;Βάσα ότι η γιαμαπα έκανε κρούση στον jorze martin ,να αντικαταστήσει τον μορμπιντο από του χρόνου που λήγει το συμβόλαιο και των δύο οδηγών.
Και αν είναι εφικτό να τα σπάσουν από φέτος και να τον πάρουν στην γιαμαπα

Θυμίζω ότι ο Μάρτιν ήταν ο επικρατέστερος μέχρι τα μέσα της σεζόν να πάει στην εργοστασιακή ντουκατι....
Όπως και να έχει του χρόνου (2024) προβλέπεται να γίνει χαμουλης μιας και τα περισσότερα συμβόλαιο λήγουν.
Όποτε κάποιοι πάνε να δέσουν τον γάιδαρο από τώρα


*Πηγή Τουίτερ



Screenshot_2023-01-11-10-39-29-492_com.twitter.android.jpg
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Pernat.jpg

"Θα υπάρξει χάος με τους αγώνες Sprint και τα μπόνους"
Σύμφωνα με τον Carlo Pernat


Το ημερολόγιο MotoGP του 2023 θα περιλαμβάνει έναν αγώνα Sprint σε κάθε γύρο, αλλά οι αναβάτες ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να πληρωθούν επιπλέον για αυτούς.
Οι αγώνες Sprint τα απογεύματα του Σαββάτου θα είναι μισής απόστασης και θα δίνονται μισοί βαθμοί, αλλά υπάρχει ένα κύμα δυσαρέσκειας στο paddock.
"Μετά από τρεις αγώνες, οι αναβάτες θα φρικάρουν", είπε ο Carlo Pernat, μάνατζερ του Enea Bastianini.
"Προς το παρόν δεν υπάρχει μπόνους αγώνα (για τους αγώνες Sprint) στα συμβόλαια και αν δεν μας τα δώσουν, δεν νομίζω ότι θα αγωνιζόμαστε".
"Έχουμε ήδη συμφωνήσει με τον Albert Valera [μάνατζερ των Aleix Espargaro και Jorge Martin] και με τον Giovanni Balestra [ μάνατζερ του Maverick Vinales]. Είναι μισοί βαθμοί, θέλουμε το μισό μπόνους. Με τους χορηγούς έχουμε ήδη συμπεριλάβει στο συμβόλαιο τα μπόνους για τους αγώνες Sprint".

Ο μάνατζερ του Μπαστιανίνι υποστηρίζει ότι όλοι αποποιούνται την ευθύνη στο paddock για αυτή τη νέα ρύθμιση.
"Είναι μια μάχη μεταξύ της Dorna, των ομάδων και των αναβατών", είπε. "Ζήτησα χρήματα από τη Ducati και μου είπαν «πήγαινε στη Dorna», η Dorna απάντησε «πήγαινε στην ομάδα, είναι δική τους δουλειά»".
"Οι οδηγοί θα κάνουν τους δύο πρώτους αγώνες γιατί είναι υποχρεωμένοι, αλλά αν δεν δώσουν μπόνους τότε θα ξεσπάσει χάος. Αυτή είναι μια επιβολή που δεν μπορείς να κάνεις".
Ο Bastianini, και οι αντίπαλοί του στο grid, θα αναγκαστούν επίσης να αλλάξουν τη ρουτίνα και τη νοοτροπία τους για να ανταπεξέλθουν στους αγώνες Sprint.
"Πρέπει να αλλάξει νοοτροπία γιατί είναι κάποιος που είναι δυνατός στους τελευταίους πέντε γύρους και εδώ (ολος ο αγώνας) είναι οκτώ γύροι", ανέφερε ο Pernat. "Στους πρώτους γύρους ζορίζεται περισσότερο, πρέπει να κάνει "επανεκκίνηση" στο μυαλό του. Θα υπάρξει πρόβλημα με τους αναβάτες".

Επεξήγηση των αγώνων MotoGP Sprint

*Θα υπάρχουν και στα 21 Grand Prix, κάθε Σάββατο απόγευμα

*Δεν θα αντικαταστήσουν τις KAT1 και τις ΚΑΤ2

*Οι αγώνες Sprint θα έχουν την μισή από τη συνηθισμένη απόσταση αγώνα, με τους μισούς βαθμούς που απονέμονται

*Οι αγώνες σπριντ δεν θα υπολογίζονται ως «νίκες αγώνων» στα βιβλία ιστορίας των MotoGP


Πηγη www.motograndprix.gr
 

πυξιδας990

well know member
Δημοσιεύσεις
2.945
Ηλικία
46
Περιοχή
λεωνιδιο τσακωνιας
Μοτοσυκλέτα
aprilia DORSODURO RED
Όνομα
Μανωλης

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Paolo Ciabatti: “Bagnaia και Bastianini θα σεβαστούν ο ένας τον άλλον μέσα στην πίστα”​

Το 2023 στην επίσημη ομάδα της Ducati έχουν ένα αρκετά “περίπλοκο” έργο: να διατηρούν την ηρεμία μεταξύ δύο αναβατών κορυφαίας ανταγωνιστικότητας.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2022, Pecco Bagnaia θα υποδεχθεί στην ομάδα τον Enea Bastianini , αυτόν που επέλεξε η Ducati για να είναι ο δεύτερος οδηγός της επίσημης εργοστασιακής ομάδας μετα την αποχώρηση του Miller.
Σε ερώτηση του SPEEDWEEK.com στον αθλητικό διευθυντή Paolo Ciabatti εάν η διαχείριση δύο νικητών με υψηλά κίνητρα σε μια ομάδα θα είναι πονοκέφαλος γι ‘αυτόν ενόψει της σεζόν του 2023, είπε:

«Είναι σίγουρα οι οδηγοί που κέρδισαν τα περισσότερα το 2022: έντεκα Grand Prix συνολικά »
, είπε ο Paolo Ciabatti. «Ο Enea τελείωσε τη δεύτερη χρονιά του στο MotoGP τρίτος στο πρωτάθλημα και κατάφερε να κερδίσει τέσσερα Grand Prix σε αυτή την σεζόν. Είμαστε τυχεροί που έχουμε δύο αναβάτες που μπορούν να αγωνιστούν για να κερδίσουν αγώνες και να παλέψουν για τον παγκόσμιο τίτλο»
Ο Ciabatti γνωρίζει ότι η ανταγωνιστικότητα είναι αναπόφευκτη, όπως επίσης και ο παράγοντας του ομόστυαλού. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο ομόσταυλός σου θα είναι πάντα ο πρώτος σου αντίπαλος γιατί έχει ακριβώς τους ίδιους πόρους με εσένα. Άρα θα είναι ενδιαφέρον, αλλά νομίζω ότι θα ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον».

«Είναι δύο νέοι αλλά έξυπνοι οδηγοί. Είμαι πεπεισμένος ότι θα σέβονται ο ένας τον άλλον στην πίστα. Σίγουρα, ο καθένας θα προσπαθήσει να νικήσει τον άλλον. Αν ναι, ελπίζουμε να είναι πρώτοι και δεύτεροι στο τέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Αυτό θα ήταν υπέροχο για την Ducati» έκλεισε εκφράζοντας την επιθυμία του ο Ciabatti για την ερχόμενη σεζόν.

Πηγη https://bikerspirit.net
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Jarvis: Ο Morbidelli είναι γρήγορος
Αλλά πρέπει να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό του


Από το Brno το 2020 έως τη Jerez το 2021, ο Franco Morbidelli στάθηκε στο βάθρο των MotoGP έξι φορές σε 16 αγώνες, συμπεριλαμβανομένων τριών νικών στο δρόμο του για την δεύτερη θέση στη βαθμολογία κατά τη συντομευμένη σεζόν «Covid» το 2020.
Ο Morbidelli ήταν ο πρώτος δορυφορικός αναβάτης που πέτυχε τέτοια διάκριση μετά τον Marco Melandri το 2005, αλλά δεν έχει τερματίσει υψηλότερα από την έβδομη θέση στο βρεγμένο και τη δέκατη στο στεγνό στους τελευταίους 29 αγώνες.
Αυτό άφησε τον Morbidelli στη 17η θέση στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με μόλις 42 βαθμούς έναντι 248 για τον ομόσταυλό του, Fabio Quartararo.
Όπως πάντα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ο πρώτος είναι ότι τα αποτελέσματα του Morbidelli δεν ήταν τα ίδια από τότε που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση των συνδέσμων στο γόνατο το καλοκαίρι του 2021.
Στη συνέχεια, όταν ο Morbidelli επέστρεψε, δεν ήταν με την Petronas, αλλά με μια διαφορετική (εργοστασιακών προδιαγραφών) μοτοσυκλέτα και μηχανικούς στην εργοστασιακή ομάδα, στην οποία βρέθηκε ξαφνικά ως αντικαταστάτης του Maverick Vinales.


"Ο τραυματισμός στο γόνατο ήταν το σημείο καμπής μόνο υπό την έννοια ότι ο Franky έμεινε εκτός για πέντε αγώνες, μετά τον φέραμε στην εργοστασιακή ομάδα μετά την υπόθεση Vinales", ανέφερε ο Lin Jarvis.
"Έτσι ήμασταν αντιμέτωποι με μια διαφορετική κατάσταση, βάλαμε τον Frankie στην εργοστασιακή ομάδα στο Misano το 2021 και έκανε τους τελευταίους πέντε αγώνες της σεζόν μαζί μας, αλλά δεν ήταν κατάλληλος".
"Πήρε τον ρόλο, εντάχθηκε στην ομάδα του [εργοστασίου] μας, αλλά αναμφισβήτητα ήταν πολύ νωρίς. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν κατάλληλος για αγώνες σε εκείνη τη φάση (λόγω του τραυματισμού). Αυτός λοιπόν ήταν ο λόγος για την περσινή [απόδοση]".
"Αλλά για φέτος [2022], αυτό δεν ήταν ένα θέμα. Προπονήθηκε καλά όλο τον χειμώνα και νομίζω ότι θα ήταν ο πρώτος που θα πει «όχι, φέτος ήμουν σε καλή φυσική κατάσταση»".
"Αλλά κάτι του έλειπε και δεν μπόρεσε ποτέ να βρει πραγματικά την εμπιστοσύνη με τη μοτοσυκλέτα".

Το παράδοξο είναι ότι, ενώ η Yamaha έχει επικριθεί ότι δεν ανέπτυξε αρκετά την M1 τις τελευταίες σεζόν, οι αλλαγές που έγιναν από το μοντέλο του 2019 (με το οποίο ο Morbidelli ανέβηκε στη δεύτερη θέση το 2020) εξακολουθούν να είναι αρκετές για να αλλάξουν εντελώς την φόρμα του Ιταλοβραζιλιάνου.
"Ο Frankie απλά δεν μπόρεσε να έχει την ίδια ταχύτητα, επιθετικότητα στο φρενάρισμα και ταχύτητα στις στροφές, που χρειάζεσαι για τη Yamaha", είπε ο Jarvis.
"Για να κάνει κανείς την Yamaha να αποδίδει καλά, πρέπει να είναι επιθετικός στα φρένα και να μπει γρήγορα στη στροφή".
"Αλλά χρειάζεσαι μεγάλη αυτοπεποίθηση για να το κάνεις αυτό, και αυτό είναι κάτι που θα έλεγα ότι είναι το φόρτε του Fabio. Έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση με το μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας και ο Franky παλεύει να το βρει αυτό".

"Ο Frankie έψαχνε για διαφορετικές λύσεις και προσπαθούσε να αλλάξει τις ρυθμίσεις και απλά δεν πέτυχε. Γνωρίζουμε ότι ο Frankie μπορεί να είναι γρήγορος. Είναι νικητής αγώνων στα MotoGP και βγήκε δεύτερος στη βαθμολογία στα MotoGP, οπότε η ικανότητα είναι εκεί. Αλλά πρέπει να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό του και πρέπει να του δώσουμε καλύτερα εργαλεία για να τον βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδικασία".
"Ο στόχος μας είναι προφανώς να του δώσουμε μια καλύτερη μοτοσυκλέτα για το μέλλον. Πρέπει να κάνουμε τη μοτοσυκλέτα πιο φιλική προς τον χρήστη. Μέρος αυτού θα είναι η δημιουργία λίγο μεγαλύτερου περιθωρίου στην απόδοση νομίζω. Γιατί τώρα για να διατηρήσεις την τελική ταχύτητα, πρέπει να μπορείς να βγαίνεις από τις στροφές πολύ γρήγορα γιατί δεν έχουμε την καθαρή ιπποδύναμη, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έχεις μεγαλύτερη ταχύτητα στις στροφές".
"Ο Fabio είναι πολύ έξυπνος και εξάγει τις μέγιστες δυνατότητες από το πακέτο. Ας δούμε λοιπόν. Ο Franky μπορεί να το κάνει, αλλά πρέπει να ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή του".

Ο Jarvis αναγνώρισε ότι υπάρχει επίσης η ψυχολογική πτυχή του να σε ξεπερνάει κάποιος με την ίδια μοτοσυκλέτα κάθε εβδομάδα.
"Δεν είναι εύκολο να έχεις έναν ομόσταυλο τόσο γρήγορο όσο ο Fabio", εξήγησε. "Έχω δει ότι με άλλους αναβάτες, όταν ο ομόσταυλός τους είναι εξαιρετικά γρήγορος, μερικές φορές είναι δύσκολο να βρίσκεσαι στην άλλη πλευρά του γκαράζ κοιτάζοντας τα δεδομένα και λες "πώς είναι δυνατόν;".
"Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες με τη Honda. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια ο Marc ήταν πάντα ο εξαιρετικός ερμηνευτής που μπορεί να κάνει πράγματα που άλλοι αναβάτες απλά δεν μπόρεσαν να κάνουν και να ακολουθήσουν".
"Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι ο Φράνκι θα ξαναβρεί τον εαυτό του".

Πηγη www.motograndprix.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Pedrosa_Marquez.jpg

Pedrosa: Ο Marc Marquez μπορεί να χαλάσει τα σχέδια της Ducati

Η «ειδική ικανότητα» του Marc Marquez να ξεπερνά τα προβλήματα της Honda για να παλέψει για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP θα είναι πρόβλημα για την Ducati, όπως προβλέπει ο Dani Pedrosa.
Η Ducati βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου έχοντας στέφει τον Francesco Bagnaia ως τον πρώτο τους Πρωταθλητή μετά τον Casey Stoner το 2007, και έχοντας προσθέσει τον Enea Bastianini στη σύνθεση της εργοστασιακής της ομάδας έχει ενισχύσει ακόμα περαιτέρω το "οπλοστάσιό" της για το 2023.
Ο Marquez βρίσκεται προφανώς σε μειονεκτική θέση στην προσπάθειά του για ένα 9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα λόγω της συνεχιζόμενης ανάκαμψής του από τη χειρουργική επέμβαση του 2022 και ακόμα περισσότερο από τους περιορισμούς της μοτοσυκλέτας του, που τον έκαναν να απαιτήσει περισσότερα από την ομάδα μετά την οδήγηση του πρωτότυπου του 2023.

"Εάν ο Marc είναι σωματικά κατάλληλος και βρει ένα συγκεκριμένο επίπεδο κατανόησης με τη μοτοσυκλέτα, μπορεί να διαλύσει τα σχέδια της Ducati", είπε στο DAZN ο πρώην ομόσταυλός του, Dani Pedrosa. "Είναι ένας πολύ απρόβλεπτος τύπος, μπορεί να κάνει πράγματα που μερικές φορές δεν τα περιμένεις. Είναι ένα κομμάτι που δεν μπορείς να τοποθετήσεις (στο παζλ)".

Ο Marquez και ο Pedrosa πέρασαν έξι σεζόν ως ομόσταυλοι στη Repsol Honda - μια χρυσή περίοδος για τον Marquez που καθιερώθηκε ως ο απόλυτος κυρίαρχος των σύγχρονων MotoGP.
Αλλά το αν θα μπορέσει να ξαναφτάσει σε αυτές τις μέρες δόξας δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το αν το χέρι του, το οποίο χρειάστηκε τέσσερις μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά θα εξαρτηθεί και από τη μοτοσυκλέτα της Honda, που προβλημάτισε κάθε αναβάτη εκτός από τον Marquez το 2022.

"Ο Marc έχει μια ιδιαίτερη ικανότητα να κερδίζει με μοτοσυκλέτες που δεν είναι τέλειες", είπε ο Pedrosa. "Τα χρόνια που πήγαμε από την Bridgestone στη Michelin, είχαμε δυσκολίες, εγώ είχα πολλές, αλλά ο Marc κατάφερε να κερδίσει το Πρωτάθλημα, να προσαρμοστεί στα ελαστικά".
"Ο Marc είναι ένας διαφορετικός αναβάτης, στην πίστα ήταν εντυπωσιακός γιατί έκανε ιδιαίτερα πράγματα στα οποία δεν μπορούσα να ανταποκριθώ".

Πηγη www.motograndprix.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Fabio Quartararo: “Αν κερδίσω έξι παγκόσμια πρωταθλήματα όπως ο Márquez, μπορώ να ζήσω με αυτό. Κυνηγώ νίκες, όχι ρεκόρ”​

Ο Fabio Quartararo ήταν ο μεγάλος χαμένος το 2022, τη χρονιά που είχε το βάρος να προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατακτήθηκε την προηγούμενη χρονιά στο MotoGP.

Σε κάθε περίπτωση, στα 23 του έχει ήδη αποκτήσει αξιοζήλευτη εμπειρία, επιβεβαιώνοντας την παρουσία του με τα χρόνια ως έναν από τους πιο ταλαντούχους αναβάτες.
Στην επίσημη εργοστασιακή ομάδα της Yamaha πήρε την θέση του Valentino Rossi, για το λόγο αυτό, μια σύγκριση με αυτόν είναι αναπόφευκτη, ακόμα κι αν ο Quartararo δεν θέλει να μοιάσει σε αυτόν όπως λέει.

Σε συνέντευξή του στο Motorsport-Magazin.com, μεταξύ άλλων είπε: «Ελπίζω να μην είμαι ακόμα εδώ και να αγωνίζομαι μετά από 20 χρόνια. Δεν με ενδιαφέρει να κυνηγήσω ρεκόρ, αυτό που έχει σημασία είναι να κερδίζω. Θέλω να είμαι στη κορυφή, να παλεύω για την καλύτερη δυνατή θέση. Αν έτσι καταφέρω να κάνω νέα ρεκόρ, δεν είναι σημαντικό.»

Θεωρεί τον εαυτό του: «έναν απίστευτα φιλόδοξο τύπο, είτε παίζω Playstation είτε με χαρτιά».

Μέσα στο γκαράζ της Yamaha, ο Γάλλος είναι ο μόνος που μπόρεσε να κρατήσει την σημαία του Ιαπωνικού εργοστασίου ψηλά σχεδόν σε όλους τους αγώνες κατά τη διάρκεια του 2022. Ούτε ο ομόσταυλός του, Franco Morbidelli, ούτε το δίδυμο της δορυφορικής ομάδας RNF Team με τους Dovizioso και Binder, δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν τα αποτελέσματά του.
Μέχρι τώρα, ο Γάλλος ήταν ο μόνος ανταγωνιστικός αναβάτης της Yamaha. Μοιάζει με την κατάσταση της Honda και του Marc Márquez, του μόνου στη Honda που μπόρεσε να πιέσει το RC213V για να κερδίσει. Η ερώτηση στον Γάλλο έρχεται αυθόρμητα: Θα μπορούσε να συμβεί κάτι παρόμοιο με τον Quartararo και τη Yamaha;

«Αν γίνω έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής MotoGP, όπως ο Marc με τη Honda, τότε μπορώ να ζήσω με αυτό »,
ήταν η απάντηση του Quartararo γελώντας. Σοβαρεύοντας, πιστεύει ότι « είναι μια δύσκολη κατάσταση που περνάει το εργοστάσιο, και ότι όλοι οι άλλοι αναβάτες έχουν προβλήματα , αλλά για μένα η Μ1 είναι μια καλή μοτοσυκλέτα».
«Το μόνο που μου λείπει πολύ είναι η επιτάχυνση και η δύναμη »,
κατέληξε ο Quartararo, προσθέτοντας ότι «πιέζω συνεχώς τους Ιάπωνες μηχανικούς, γιατί αν καταφέρουμε να εξαλείψουμε αυτή την αδυναμία , θα έχουμε την ευκαιρία να παλεύουμε για τη νίκη κάθε Σαββατοκύριακο.»

Η σεζόν του 2023 που θα ξεκινήσει σε λίγο δεν θα έχει το Quartararo στην θέση του πρωταθλητή που θα υπερασπίζεται τον τίτλο, αλλά ως οδηγού που θα παλέψει για να κερδίσει ξανά. Μια αλλαγή δυναμικής που δεν τρομάζει τον αναβάτη της Yamaha, ο οποίος μια σύγκριση με τον Bagnaia υπογραμμίζει : «Νομίζω ότι φέτος θα είναι πιο εύκολο από πέρυσι. Δεν θα υπάρχει τίτλος για να υπερασπιστώ. Στην πραγματικότητα, το βλέπω πως όταν ξεκινά μια νέα σεζόν, το προηγούμενο πρωτάθλημα δεν μετράει πια. Είναι παρελθόν, είναι σαν να ξεκινάς ξανά με μηδέν τίτλους. Άρα δεν υπερασπίζομαι τίποτα, αλλά ξεκινώ το κυνήγι του τίτλου. Αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι η νίκη του τίτλου του 2021 αύξησε την πίεση πάνω μου. Το να γίνεις πρωταθλητής είναι όνειρο όλων, αλλά δεν είναι για όλους. Το έκανα και θα επαναλάβω τον εαυτό μου.»

Πηγη https://bikerspirit.net
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Bastianini_Rivalry.jpg

Bastianini: O Bagnaia είναι ο πρώτος μου αντίπαλος
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής όμως θα είναι ο Marquez


Ο Enea Bastianini μίλησε για την «αντιπαλότητα» και τη «φιλία» της σχέσης του με τον Francesco Bagnaia, η οποία είναι εγγυημένη ότι θα ενταθεί όταν ξεκινήσει το Πρωτάθλημα και θα βρίσκονται στις 2 πλευρές του ίδιου γκαράζ.
Η προώθηση του Bastianini από την Gresini Racing στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη σύνθεση των αναβατών MotoGP του 2023.
Ο Francesco Bagnaia, ο οποίος έφερε στη Ducati τον πρώτο της τίτλο στα MotoGP από το 2007 και στην Ιταλία τον πρώτο τους Πρωταθλητή από το 2009, ξεκινάει τηνπρώτη του υπεράσπιση τίτλου, αλλά, στην άλλη πλευρά του ίδιου γκαράζ, ο Bastianini θα έχει τα μάτια του στραμμένα και αυτός στο κορυφαίο έπαθλο.
"Υπάρχει αντιπαλότητα, αλλά πρώτα και κύρια φιλία", είπε ο Bastianini στη La Repubblica. "Γνωριζόμαστε από παιδιά και για πρώτη φορά είμαστε στην ίδια ομάδα. Τον σέβομαι, θα έχω πολλά να μάθω. Θα είναι όμως ο πρώτος μου αντίπαλος".

"Με χειροκρότησαν στη Μπολόνια περισσότερο από εκείνον; Ο Bagnaia έχει επίσης πολλούς θαυμαστές. Νομίζω ότι σε πολλούς αρέσω γιατί θέλω να ενθουσιάζω τους ανθρώπους, να μεταφέρω αυτό που νιώθω: χωρίς να κοιτάζω πολύ τη φόρμα του λόγου μου".
"Σε μια εποχή που δεν σου επιτρέπει και πολύ να είσαι ο εαυτός σου, προσπαθώ ούτως ή άλλως. Ένας παλιός τύπος: ενστικτώδης, λίγη σκέψη και πολύ πάθος. Θα ήθελα τα MotoGP να επιστρέψουν σε ορισμένες μάχες: αν ήταν στο χέρι μου, οι αγώνες θα ήταν μόνο σώμα με σώμα".
Τις τελευταίες τρεις σεζόν είδαμε τους Joan Mir, Fabio Quartararo και Francesco Bagnaia να κατακτούν τα πρώτα τους Πρωταθλήματα και θα επιστρέψουν στη μάχη επιδιώκοντας να τα διεκδικήσουν ξανά, μαζί με αναβάτες όπως ο Bastianini που ελπίζει ότι η νέα μοτοσυκλέτα μπορεί να τον βοηθήσει.

Όμως ο Marc Marquez παραμένει μια έντονη παρουσία.
Ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής πρέπει να ξεπεράσει τους πρόσφατους τραυματισμούς του και τους περιορισμούς της μοτοσυκλέτας του, εάν θέλει να αντιμετωπίσει μια πρόκληση, αλλά ο Bastianini περιμένει ότι ο Ισπανός πολυπρωταθλητής θα είναι εκεί.
"Απλώς κοιτάξτε τους αριθμούς, ο Marc κέρδισε περισσότερα από οποιονδήποτε", είπε ο Bastianini. "Φέτος θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής, το φαβορί. Είμαι σίγουρος ότι θα δούμε έναν Πρωταθλητή σε κορυφαία φόρμα και θα είναι χαρά να τον αντιμετωπίσουμε".
Ο Bastianini είπε σχετικά με τους αναβάτες της VR46: "Το να κερδίζω τους αναβάτες του για μένα είναι το ίδιο με το να κερδίζω άλλους, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Στο Ράντσο της Tavullia πήγα 5-6 φορές, οι σχέσεις είναι καλές και θα με ήθελαν στη VR46: αλλά επέλεξα την Gresini. Ίσως ήταν ρίσκο, αλλά απέδωσε".

Πηγη www.motograndprix.g
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Oliveira_left_main.jpg

Ο Oliveira εξηγεί γιατί έφυγε από την ΚΤΜ

Κανένας αναβάτης δεν έχει κερδίσει περισσότερους αγώνες στην κορυφαία κατηγορία με την KTM από τον Miguel Oliveira, επομένως ήταν μεγάλη έκπληξη όταν το αυστριακό εργοστάσιο ανακοίνωσε ότι το 2023 δεν θα συνεχιστεί η σευνεργασία τους μετά από τέσσερις σεζόν μαζί. Ο Πορτογάλος αναβάτης θα φορέσει μαύρα το 2023 αφού υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Aprilia και τη νέα δορυφορική της ομάδα, RNF.
Η ζωή στην Aprilia ξεκίνησε εντυπωσιακά για τον Oliveira καθώς τερμάτισε ως ο κορυφαίος αναβάτης του εργοστασίου από το Noale στο τεστ της Valencia μετά τη σεζόν, καταλήγοντας τέταρτος, μόλις τρία δέκατα του δευτερολέπτου πίσω από την πρώτη θέση.


Ο 28χρονος εξήγησε τώρα αυτή την τεράστια απόφαση να χωρίσει τους δρόμους του με την KTM κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στον πορτογαλικό τηλεοπτικό σταθμό, Antena. Μεταξύ άλλων, ο Oliveira περιέγραψε την επιθυμία του να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoGP ως την βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την απόφαση.
"Δεν θα έλεγα ότι η KTM φέρθηκε καθόλου άσχημα απέναντί μου", ξεκίνησε ο Oliveira. "Είχαμε απλώς διαφορετικούς τρόπους σκέψης. Η αναδιάρθρωση της ομάδας πήγε χέρι-χέρι με τη θέληση να έχουμε έναν αναβάτη εκτός από εμένα. Αυτές οι διαφορές φυσικά μας έκαναν να απομακρυνθούμε και δεν είχαμε μέλλον μαζί. Όχι ότι η πόρτα δεν ήταν ανοιχτή γιατί ήθελαν πραγματικά να μείνω και να οδηγήσω για την GASGAS, η οποία είναι βασικά μια KTM βαμμένη κόκκινη".
"Η ιδέα ήταν να φέρουμε πίσω το εμπορικό σήμα GASGAS και να έχουμε ένα ζευγάρι αναβάτες από την Ιβηρική χερσόνησο, επειδή η εταιρία είναι Ιβηρική. Ήθελαν έναν Ισπανό και έναν Πορτογάλο αναβάτη, αλλά δεν ήμουν πολύ πρόθυμος. Ειλικρινά πιστεύω ότι υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που χρειαζόμαστε μια αλλαγή. Υπάρχουν μερικά τρένα που περνούν μόνο μία φορά και πρέπει να εκμεταλλευτείς αυτές τις ευκαιρίες. Ήμουν πολύ πρόθυμος να κάνω αυτή την αλλαγή και να φύγω από κάπου που ένιωθα βολικά για να κυνηγήσω το άγνωστο".


"Η KTM μου έδωσε μεγάλη άνεση για την αθλητική μου καριέρα. Είχα εγγυημένα τα επόμενα τέσσερα χρόνια της ζωής μου. Αλλά βαθιά μέσα μου ήξερα ότι δεν ήταν αυτό που ήθελα. Ήθελα να ζήσω νέες ευκαιρίες και να γίνω Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Πιστεύω ότι θα γίνει σύντομα".
Η θέση του Oliveira στην ομάδα Red Bull KTM Factory Racing έχει καλυφθεί από τον Αυστραλό Jack Miller, ενώ η αποτυχημένη προσπάθεια του Διευθυντή Motorsport της KTM Pit Beirer να κρατήσει τον Πορτογάλο αναβάτη μέσα στο αυστριακό εργοστάσιο στην μετονομαζόμενη Tech3 GASGAS Factory Racing οδήγησε τελικά στην προώθηση του Παγκόσμιου Πρωταθλητή της Moto2, Augusto Fernández στη μεγάλη κατηγορία.

Πηγη www.motograndprix.g
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Aleix_2023.jpg

Aleix Espargaro: Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορούμε να κερδίσουμε

Ο Pecco Bagnaia, ο Fabio Quartararo, ο Marc Marquez και ο Joan Mir ήταν τα ονόματα που κυκλοφoρoύσαν αυτή την εποχή πέρυσι ως πιθανοί υποψήφιοι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP του 2022. Πολύ λίγοι θα τολμούσαν να προτείνουν ότι ένας 32χρονος αναβάτης χωρίς να έχει κερδίσει ποτέ ένα Grand Prix οδηγώντας μια μοτοσυκλέτα που δεν είχε κερδίσει ποτέ έναν αγώνα MotoGP θα ήταν στο μείγμα. Αλλά ο Aleix Espargaro απέδειξε ότι οι αμφισβητίες του έκαναν λάθος, καθώς βρισκόταν στη διεκδίκηση του τίτλου μέχρι τον προτελευταίο γύρο της χρονιάς.
Η νίκη στο Grand Prix της Αργεντινής ήταν, φυσικά, μια ξεχωριστή στιγμή καθώς ο Espargaro βρέθηκε στην κορυφή ενός Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP για πρώτη φορά στην καριέρα του. Αλλά η εξαιρετική συνέπεια σε όλο το πρώτο μισό της σεζόν τον οδήγησε σε τέσσερις συνεχόμενες εμφανίσεις στο βάθρο και άσκησε σοβαρή πίεση στα φαβορί του τίτλου.


Τώρα, ενώ μιλάει στο γερμανικό περιοδικό Motorsport Magazin, ο Ισπανός σχεδιάζει άλλη μια έφοδο στο Πρωτάθλημα MotoGP και τροφοδοτείται για άλλη μια φορά από εκείνους που λένε ότι το 2022 ήταν απλώς μια εξαίρεση: "Το 2021 ήμασταν στο βάθρο για πρώτη φορά όταν κανείς δεν πίστευε σε εμάς. Το 2022 κερδίσαμε τον πρώτο μας αγώνα όταν κανείς δεν πίστευε σε εμάς. Τώρα, κανείς δεν πιστεύει ότι μπορούμε να το επαναλάβουμε το 2023, αλλά εγώ πιστεύω σε αυτό".
"Καταλαβαίνω ότι πρέπει να συνεχίσω να αποδεικνύω ότι μπορώ να το κάνω αφού δεν αγωνίστηκα για έναν τίτλο για 15 χρόνια. Κανείς εδώ δεν αμφιβάλλει για τον Fabio, για παράδειγμα, επειδή ήταν πάντα στον αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος τις τελευταίες τρεις σεζόν. Αν μπορώ να το κάνω ξανά αυτό έτος, τότε θα υπάρχουν λιγότεροι αμφισβητίες το 2024".

Για πρώτη φορά στην ιστορία των MotoGP, η Aprilia θα διαθέτει τέσσερις μοτοσυκλέτες το 2023 καθώς οι Miguel Oliveira και Raul Fernandez εντάσσονται στη νέα δορυφορική ομάδα της Aprilia, την RNF. Η προφανής αύξηση των πολύτιμων δεδομένων είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο Espargaro είναι τόσο σίγουρος ότι θα κάνει άλλο ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός την ερχόμενη σεζόν.
"Είμαι 100% πεπεισμένος ότι αυτή η νέα κατάσταση θα με βοηθήσει. Ο Maverick είναι βέβαιο ότι θα έχει δυνατά αποτελέσματα στη δεύτερη χρονιά του στην Aprilia επειδή είναι ένας πολύ ταλαντούχος αναβάτης. Αυτό θα με βοηθήσει σίγουρα. Θα έχουμε επίσης μια δορυφορική ομάδα και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους μηχανικούς μας. Η Ducati είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα από αυτήν την άποψη πρόσφατα. Κατάφεραν να δοκιμάσουν πέντε διαφορετικά πράγματα σε μια περίοδο δοκιμών λόγω του γεγονότος ότι είχαν τόσους πολλούς αναβάτες στο grid. Αυτό ήταν αδύνατο για εμάς. Αν χρησιμοποιήσουμε καλά τη δορυφορική ομάδα, θα είναι πολύ πολύτιμο για εμάς".

Στον κόσμο των MotoGP, ο 33χρονος πλέον Espargaro παραδέχεται ότι αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Σε αντίθεση με νεαρούς αναβάτες όπως ο Remy Gardner και ο Iker Lecuona, που απομακρύνονται από την κορυφαία κατηγορία αφού δεν ανταποκρίνονται στα υψηλά στάνταρ που αναμένονται από αυτούς μέσα σε μια ή δύο σεζόν, ο Espargaro είχε το χρόνο να φτάσει στην κορυφή.
"Δεν είναι φυσιολογικό που χρειάζεται τόσος χρόνος για να φτάσεις στην κορυφή εδώ. Είμαι περίεργη περίπτωση. Αλλά, φυσικά, πρέπει πάντα να αξιολογείς κάθε αναβάτη μαζί με το πακέτο του. Η Aprilia ως ομάδα και η RS-GP ως μοτοσικλέτα απλά δεν ήταν στο επίπεδο που φτάσαμε το 2022 τα περασμένα χρόνια. Είναι τρελό για έναν κατασκευαστή και έναν 33χρονο αναβάτη που δεν έχει κερδίσει ξανά αγώνα πριν να φτάσει σε τόσο ψηλό επίπεδο".
"Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω τον εαυτό μου στα MotoGP μετά το 2024. Αυτό που έκανε ο Valentino είναι υπέροχο, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχω τη δύναμη να το κάνω. Ας δούμε πώς νιώθω το 2024".

Πηγη www.motograndprix.g
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Ducati_Oxley.jpg

Tεχνητή νοημοσύνη & εικονική πραγματικότητα βοηθούν την Ducati!
Του Mat Oxley


"Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο μπροστά είναι η Ducati", μου είπε ένας κορυφαίος μηχανικός των MotoGP λίγο πριν ταξιδέψω για την παρουσίαση της Ducati το 2023 στο πολυτελές ιταλικό θέρετρο σκι Madonna di Campiglio. "Η δύναμη που έχουν βγαίνοντας από τις στροφές είναι τρελή - αν είχαν έναν Marc Márquez ή έναν Fabio Quartararo σε αυτή τη μοτοσυκλέτα, δεν θα βλέπαμε προς ποια κατεύθυνση πήγαν".
Έτσι είναι στα MotoGP αυτή τη στιγμή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ducati έχει περισσότερη ιπποδύναμη από όλους – όταν η εταιρεία μπήκε στα MotoGP το 2003, ηγήθηκε του αγώνα κορυφαίας ταχύτητας με 332,4 χλμ./ώρα, τώρα πρωτοπορεί στα 363,3 χλμ./ώρα.

Γνωρίζουμε επίσης ότι το πρωτάθλημα του Pecco Bagnaia το 2022 προήλθε από ένα πλαίσιο που τώρα στρίβει στις στροφές και ο κινητήρας καταπίνει τις ευθείες, χάρη στους διαχύτες εμπνευσμένους από τη Formula 1 που δημιουργούν πρόσφυση από τον αέρα, μεταξύ άλλων αναβαθμίσεων.

Κάτι άλλο που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι η Ducati έχει οκτώ μοτοσυκλέτες στο grid, επομένως λαμβάνει τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να τελειοποιήσει τις Desmosedici της. Οκτώ ροές δεδομένων βοηθούν επίσης κάθε αναβάτη της Ducati που ζορίζεται σε μια συγκεκριμένη στροφή ή έναν τομέα, επειδή μπορεί να δει επτά άλλους τρόπους για να περάσει αυτή τη στροφή ή τον τομέα για να μάθει και να προσαρμόσει την τεχνική του.

Αλλά ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ducati από όλα αυτά –επειδή στηρίζει όλα τα παραπάνω– είναι κάτι πολύ νέο για το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ούτε μιλούν για αυτό: μοντελοποίηση και προσομοίωση υπολογιστή.
Τα τελευταία χρόνια η Ducati έχει επενδύσει μαζικά σε αυτήν την τεχνολογία, η οποία βελτιώνεται με ιλιγγιώδη ρυθμούς, με το AI (τεχνητή νοημοσύνη), το VR (εικονική πραγματικότητα) και την επαυξημένη πραγματικότητα να αποτελούν πλέον σημαντικό μέρος αυτού που κάνει η Ducati, τόσο στην πίστα όσο και πίσω στο Borgo Panigale.

Τα τάμπλετ, τα λάπτοπ και οι σέρβερς είναι πλέον κομμάτι των MotoGP στο ίδιο σημείο που είναι και τα γαλλικά και μηχανικά κλειδιά. Ο μηχανικός Cristhian Pupulin (αριστερά) και ο Jack Miller φέρνουν την γνώση από την Ducati στην ΚΤΜ το 2023.
"Αυτή η τεχνολογία έχει αυξηθεί πολύ, πολύ τα τελευταία δύο χρόνια", λέει o Gigi Dall'Igna. "Κάναμε επίσης πολλά τέτοια πράγματα στο παρελθόν, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά γιατί πρέπει να μαζεψεις τα δεδομένα. Τώρα η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ σημαντική για να επιτύχουμε τα αποτελέσματά μας".

Φυσικά, και άλλοι κατασκευαστές εργάζονται επίσης σε αυτούς τους τομείς, αλλά η Ducati είναι αυτή τη στιγμή πολύ μπροστά.

Η εταιρεία έχει πλέον περισσότερους μηχανικούς στο paddock των MotoGP από οποιονδήποτε άλλον, με πολλές από τις ορδές της με τα κόκκινα πουκάμισα να μην περιστρέφουν κλειδιά αλλά να πληκτρολογούν στους υπολογιστές – ερμηνεύοντας τα δεδομένα, μοντελοποιώντας και προσομοιώνοντας την απόδοση σε κάθε σενάριο, γιατί αυτός είναι ο νέος τρόπος να προχωρήσεις μπροστά, όπως φάνηκε στα μονοθέσια της Formula 1, στην αεροδιαστημική και σε πολλούς άλλους κλάδους.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιούνται ήδη πάρα πολύ στη F1, με κορυφαίες ομάδες να χρησιμοποιούν πανίσχυρους υπολογιστές και λογισμικά για να τρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες εικονικούς γύρους (ναι, εκατοντάδες χιλιάδες) πριν από κάθε Σαββατοκύριακο GP.

Η Ducati κάνει το ίδιο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, επειδή οι προϋπολογισμοί MotoGP είναι πολλές φορές (πάντα θα λέγαμε εμείς) μικρότεροι από τους προϋπολογισμούς της F1, και επειδή η μοντελοποίηση μιας μοτοσυκλέτας είναι πολύ πιο δύσκολη από τη μοντελοποίηση ενός αυτοκινήτου, επειδή η αεροδυναμική της μοτοσυκλέτας είναι πολύ πιο περίπλοκη από τη αεροδυναμική των αυτοκινήτων.

"Εξαιτίας του τι κάνει η μοτοσυκλέτα και του γεγονότος ότι ο αναβάτης αλλάζει συνεχώς θέση, καθιστά πολύ πιο περίπλοκο το μοντέλο μιας μοτοσυκλέτας παρά ενός αυτοκινήτου", επιβεβαιώνει ο Dall'Igna.

Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο το να έχεις οκτώ μοτοσυκλέτες είναι ένα τέτοιο πλεονέκτημα, επειδή όσο περισσότερα δεδομένα λαμβάνεις τόσο πιο ακριβής είναι η μοντελοποίηση.

Τα δεδομένα των ελαστικών είναι αδιαμφισβήτητα τα πιο σημαντικά αυτή τη στιγμή, καθώς τα λάστιχα της Michelin απαιτούν βαθιά κατανόηση για να αποδώσουν τα μέγιστα.
Η Ducati χρησιμοποιεί την τεράστια συλλογή δεδομένων της για να τρέξει μεμονωμένους γύρους και αποστάσεις αγώνων, μέσω AI, VR και επαυξημένης πραγματικότητας. Αυτό επιτρέπει στους μηχανικούς της να οπτικοποιήσουν πώς θα αποδώσει ένα ελαστικό σε έναν μόνο γύρο στις Κατατακτήριες και πώς θα φθαρεί κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, τι επίδραση θα έχει μια αλλαγή γεωμετρίας, προσαρμογή ανάρτησης ή προσαρμογή χαρτογράφησης σε ορισμένα στάδια ενός αγώνα κ.λπ.

Έτσι, οι μηχανικοί μπορούν να βρουν τη σωστή απάντηση για να βελτιώσουν τις πραγματικές επιδόσεις γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, ώστε να γνωρίζουν λίγο πολύ πώς θα συμπεριφέρεται η μοτοσυκλέτα πριν φύγει από το pitlane.

Τα πλεονεκτήματα της μοντελοποίησης και της προσομοίωσης αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, όχι μόνο επειδή η τεχνολογία βελτιώνεται, αλλά επειδή υπάρχει όλο και λιγότερος χρόνος δοκιμών και εξάσκησης, επομένως οι εικονικές δοκιμές, η εξάσκηση και οι αγώνες έχουν μεγαλύτερη επίδραση στα αποτελέσματα.

Ο Bagnaia και ο Cristian Gabarrini εξετάζουν δεδομένα πέρυσι. Μπορείτε να μαντέψετε την πίστα;
Οι κατασκευαστές MotoGP φτιάχνουν εικονικά τρισδιάστατα μοντέλα και χάρτες πιστών για περισσότερο από μια δεκαετία, χρησιμοποιώντας σαρωτές LiDAR, οι οποίοι περιδιαβαίνουν τις πίστες σε τρόλεϊ για να καταγράψουν τα πάντα, από τη συνολική διάταξη, τις γωνίες στροφών, το περιβάλλον και ούτω καθεξής. Αλλά η αποτελεσματική συσχέτιση αυτού με ένα μοντέλο των μοτοσυκλετών τους που δημιουργήθηκε από υπολογιστή είναι πολύ πιο πρόσφατη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνεργασία της Ducati με τον κεντρικό χορηγό της, Lenovo, δεν είναι απλώς ένα εργαλείο για να πουλήσουν περισσότερους φορητούς υπολογιστές, αλλά είναι μια τεχνική συνεργασία με την οποία η Ducati χρησιμοποιεί κεντρικούς servers υψηλής ισχύος μέσω εικονικών υπολογιστών στο γκαράζ της ομάδας, στο φορτηγό της ομάδας και στο τμήμα αγώνων του εργοστασίου, όπου, φυσικά, η μοντελοποίηση και η προσομοίωση έχουν τεράστια επίδραση στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μοτοσυκλετών.

Και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ορισμένα εργοστάσια παίρνουν μηχανικούς της Ducati, με σημαντικότερο τον πρώην αρχιμηχανικό του Enea Bastianini και του Andrea Dovizioso, Alberto Giribuola, ο οποίος τώρα επιβλέπει το γκαράζ της εργοστασιακής ΚΤΜ. Ο Giribuola είναι απόφοιτος Μηχατρονικής, η οποία συνδυάζει μηχανολογία, ηλεκτρονική μηχανική και ρομποτική.

Πηγη www.motograndprix.g
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Quartararo_2023.jpg

Quartararo: Λίγοι γύροι στη Sepang αρκούν
Για να καταλάβω το επίπεδο του κινητήρα


Ο Fabio Quartararo θα επιστρέψει σύντομα στη σέλα της μοτοσυκλέτας του μαζί με τους άλλους αναβάτες στις κρίσιμες δοκιμές της Sepang που θα ξεκινήσουν επίσημα τη σεζόν του 2023 και θα δώσουν μια γενική εικόνα του τι μπορούμε να περιμένουμε σε αυτό το πρωτάθλημα με την ανανεωμένη μορφή.

Όχι μόνο θα αποκαλυφθούν οι άσοι στο μανίκι από τους διάφορους κατασκευαστές σχετικά με τις μοτοσυκλέτες, αλλά θα μπορέσουμε επίσης να παρατηρήσουμε τα πρώτα αποτελέσματα εκείνων των ομάδων που έχουν δει αλλαγές στην σύνθεσή τους, από τους αναβάτες μέχρι τους τεχνικούς.


Ο νεαρός Γάλλος, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο roadracingworld.com, κατάφερε να διαλύσει κάποιες αμφιβολίες και επίσης να σταθεί σε ορισμένες εκτιμήσεις του tout-court. Ο Φάμπιο είπε πρώτα πώς έσπασε το χέρι του.
"Ήταν απλά ντροπιαστικό - παραδέχτηκε - έκανα ένα άλμα και βρέθηκα πολύ μακρυά. Έτσι, προσγειώθηκα σε λάθος σημείο και πέρασα πάνω από το τιμόνι. Όχι το σκαφοειδές, φοβήθηκα ότι ήταν το σκαφοειδές. Είναι εντάξει. Έχουν περάσει 6 εβδομάδες και επέστρεψα πάλι σε μοτοσυκλέτα".
Στη συνέχεια, ο Fabio μίλησε για τη διαφορά στη Yamaha μεταξύ των δοκιμών στο Misano και στο τεστ της Valencia.
"Θα έλεγα ότι το συναίσθημα ήταν πολύ άσχημο, οπότε ανυπομονώ πραγματικά για την επόμενη δοκιμή στη Sepang. Στους πρώτους γύρους, θα ξέρω αν η μοτοσυκλέτα είναι καλή ή όχι, ειδικά οσον αφορά την τελική ταχύτητα. Για το πλαίσιο και τα υπόλοιπα, θα πρέπει να κάνω περισσότερους γύρους, αλλά για τον κινητήρα θα ξέρω αμέσως αν είναι καλύτερος ή όχι".

Ο Quartararo εξέφρασε επίσης την άποψή του για τους αγώνες Sprint.
"Θα είναι διαφορετικό και πρέπει να είμαστε σε θέση να προσαρμοστούμε αρκετά γρήγορα στη νέα μορφή. Θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά έξυπνοι και η ομάδα θα πρέπει να καταλάβει πόσο γρήγορα πρέπει να προσαρμοστούμε αγώνα με αγώνα".
Οι αγώνες Sprint θα οδηγήσουν επίσης σε ένα διαφορετικό είδος αγώνα.
"Ακριβώς, δεν θα ανησυχούμε για τα ελαστικά. Για τα καύσιμα, θα έχουμε ακόμα κάποιους κανονισμούς, αλλά ας δούμε. Δεν έχω πολλές πληροφορίες για αυτό, αλλά θα είναι υπέροχο".
Στα 23 του, ο El Diablo είναι από τους νεότερους αναβάτες στο grid.
"Είναι ωραίο. Νομίζω ότι σημαίνει ότι ήμουν πολύ νέος όταν ξεκίνησα και τα πάμε πολύ καλά. Εξαρτάται από το πόσο καιρό θα κρατήσει, αλλά θα ήθελα να είμαι άλλα δέκα χρόνια στα MotoGP. Εξαρτάται πολύ από το πώς θα πάει με τραυματισμούς, αλλά φυσικά θα ήθελα να οδηγήσω μέχρι τα 32 ή τα 33 μου".

Τον τελευταίο καιρό ο Fabio ήταν το επίκεντρο της προσοχής, όχι μόνο αθλητικά. Εμφανίζεται στα κοινωνικά δίκτυα ντυμένος με εκκεντρικό τρόπο, όπως ο Lewis Hamilton.
"Φυσικά, το να έχω την προσωπικότητά μου είναι κάτι σπουδαίο γιατί μερικοί αναβάτες μπορεί να είναι σούπερ γρήγοροι αλλά δεν έχουν την προσωπικότητα. Είναι διαφορετικό για τον καθένα, αλλά είναι αλήθεια ότι πολλοί λένε ότι το χάρισμα και η προσωπικότητα που έχω είναι κοντά στον Valentino. Αυτό είναι σπουδαίο".

Πηγη www.motograndprix.g
 
Top Bottom