Κατανοώντας τις αναρτήσεις

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.470
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Το θεματακι το ανεβασε ο Κωστας στο φατσοβιβλιο.Μιας και εξηγει,με πολυ απλα λογια,αρκετα πραγματακια που αφορουνε τις αναρτησεις,το μεταφερω και εδω.Αν καποιος αλλος θελει,μπορει να προσθεσει οτιδηποτε αφορα το θεμα αναρτηση.

Κατανοώντας τις αναρτήσεις



Η λειτουργία της ανάρτησης είναι πολύ σημαντική για να την περιορίζουμε μόνο στις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Παρακάτω θα δούμε τις λεπτομέρειες που την καθιστούν υπεύθυνη και για την ασφάλεια μας.


Γνωρίζεις ότι η ανάρτηση είναι υπεύθυνη για την επαφή των ελαστικών στο δρόμο εκτός από την απόσβεση των ανωμαλιών;

Ο σκοπός που κατασκευάστηκε αρχικά η ανάρτηση δεν ήταν μόνο για την άνεση των αναβατών όπως νομίζουμε, αλλά για να βελτιώσει τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας αυξάνοντας την πρόσφυση των ελαστικών. Η συνεχής επαφή με το δρόμο, είναι ένα πρόβλημα που ακόμη και σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως και όλοι οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών δουλεύουν πάνω σε αυτό. Μια λειτουργική ανάρτηση λοιπόν, είναι απολύτως απαραίτητη για την άνεση αλλά και την ασφάλειά μας.

Από τι απαρτίζεται η ανάρτηση μιας μοτοσυκλέτας και πώς λειτουργεί;

Η ανάρτηση μιας μοτοσυκλέτας αποτελείται από δύο κύρια μέρη. To ελατήριο και το υδραυλικό μέρος. Το γνωστό σε όλους ελατήριο, βρίσκεται εκεί για να απορροφά τις πιέσεις που δέχεται η μοτοσυκλέτα στις ανωμαλίες του οδοστρώματος, όταν στρίβει και όταν φρενάρει, αλλά έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα. Όταν δέχεται μια δύναμη έχει την τάση να την διατηρεί μέχρι να σβήσει σταδιακά. Δηλαδή η λειτουργία του θυμίζει τραμπολίνο που είναι καταστροφικό για την οδήγηση της μοτοσυκλέτας και αν δεν υπήρχε το υδραυλικό μέρος, πολύ πιθανό ο αναβάτης να έπεφτε στην πρώτη λακκούβα.

Η λειτουργία του υδραυλικού μέρους βασίζεται στη ροή του λαδιού μέσα από διαφορετικής διαμέτρου οπές. Πιο απλά όταν το λάδι προσπαθεί να περάσει από ένα μεγάλο άνοιγμα σε ένα μικρότερο, καθυστερεί αφού μειώνεται η ταχύτητα ροής. Στην πράξη αυτό εμποδίζει το ελατήριο από το να επανέλθει απότομα.

Έτσι οι κατασκευαστές προχώρησαν σε πολύπλοκα συστήματα διέλευσης του λαδιού και κατάφεραν όχι μόνο να σταματούν την ταλάντωση του ελατηρίου αλλά και να ρυθμίζουν εύκολα την ταχύτητα διέλευσής του εξωτερικά, ανάλογα με τις ανάγκες του αναβάτη και την χρήση για την οποία προορίζεται η μοτοσυκλέτα. Πλέον υπάρχουν διάφορες λύσεις και συνδυασμοί λαδιού και αερίου και όσον αφορά τη ρύθμιση, έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχουν αναρτήσεις (ενεργητικές) που ρυθμίζονται μόνες τους ανάλογα την οδήγηση.

Φυσικά, κάθε μοτοσυκλέτα εξοπλίζεται με την ανάλογη για τη χρήση της ανάρτηση. Έτσι για παράδειγμα η πλειονότητα των σκούτερ και των μοτοσυκλετών καθημερινής χρήσης, δεν εφοδιάζονται με αναρτήσεις υψηλής ποιότητας και πολλαπλών ρυθμίσεων όπως μια μοτοσυκλέτα υψηλής απόδοσης ή αγωνιστικής χρήσης.

Πόσα είδη ανάρτησης υπάρχουν;

Όπως θα έχεις παρατηρήσει οι αναρτήσεις των μοτοσυκλετών δεν είναι ίδιες για το εμπρός και το πίσω μέρος. Στο μπροστινό μέρος, στις περισσότερες περιπτώσεις εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, συναντάμε το πιρούνι που χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Συμβατικά τηλεσκοπικά πιρούνια:

Είναι υδραυλικά αμορτισέρ με σπειροειδή ελατήριο στο εσωτερικό τους. Είναι συνδεδεμένα με τον άξονα του τροχού και στην κορυφή τους συνδέονται με μια γέφυρα. Στα συμβατικά πιρούνια, το κατώτερο τμήμα σύρεται στους σωλήνες του πιρουνιού που πρέπει να είναι εντελώς λείοι, για να μην αλλοιώνονται οι τσιμούχες, ώστε να σφραγίζουν το λάδι στο εσωτερικό. Γι αυτό το λόγο σε μερικά μοντέλα, όπως τα on-off, περικλείονται από προστατευτικά.

Ανεστραμμένα πιρούνια (upside down):

Εκ πρώτης όψεως φαίνονται σαν συμβατικά που έχουν τοποθετηθεί ανάποδα (εξ ου και το όνομά τους). Η περιοχή του λαιμού είναι το σημείο που δέχεται τις εντονότερες πιέσεις. Το ανάποδο πιρούνι έχει το στιβαρότερο τμήμα του εκεί ακριβώς που χρειάζεται, ψηλά στον λαιμό, μειώνοντας τις στρεβλώσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν όταν η μοτοσυκλέτα πιεστεί. Έτσι, έχοντας αυξημένη ακαμψία, βελτιώνεται και ο χειρισμός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια μοτοσυκλέτα με συμβατικό πιρούνι δεν έχει σωστή συμπεριφορά. Οι διαφορές είναι μικρές και στο δρόμο, δύσκολα αντιληπτές.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα στα ανεστραμμένα πιρούνια είναι ότι τοποθετούνται ακτινικές δαγκάνες βελτιώνοντας το φρενάρισμα. Ωστόσο, αυτός ο τύπος πιρουνιού, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στις τσιμούχες, γιατί λόγω της διάταξης τους, μια διαρροή λαδιού είναι σχετικά εύκολο να φτάσει στους δίσκους των φρένων, με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Στο πίσω σύστημα ανάρτησης, χρησιμοποιούνται υδραυλικά αμορτισέρ με ένα ελικοειδές ελατήριο εγκατεστημένο γύρω τους. Όπως στο μπροστινό τμήμα, έτσι και εδώ οι πιο διαδεδομένες κατηγορίες είναι δύο. Τα διπλά αμορτισέρ και το μoνό αμορτισέρ(monoshock). Τα διπλά αμορτισέρ είναι μία παλαιότερη διάταξη, που όμως τη βλέπουμε ακόμη και σήμερα σε κλασικές μοτοσυκλέτες, παπιά και scooter. Το μειονέκτημα τους είναι ότι δεν έχουν την ακαμψία που χρειάζεται σε συνθήκες πίεσης πάρα το αυξημένο τους βάρος.

Η εξέλιξη αυτής της διάταξης είναι το μονό αμορτισέρ που συνδέει το ψαλίδι απευθείας στο πλαίσιο ή μέσω του μοχλικού συστήματος. Το μοχλικό είναι ένας σύνδεσμος ανάμεσα στο αμορτισέρ το ψαλίδι και το πλαίσιο. Έτσι η ανάρτηση δουλεύει πιο προοδευτικά και η διαδρομή του τροχού (λόγω του μοχλού που δημιουργείται) είναι διαφορετική από εκείνη του αμορτισέρ. Επομένως δεν χρειάζεσαι αμορτισέρ μεγάλου μήκους για μεγάλη διαδρομή. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι επιτρέπει να τοποθετηθεί το αμορτισέρ κάθετα ή οριζόντια συμβάλλοντας στην μεταφορά των μαζών στο κέντρο ανάλογα τη μοτοσυκλέτα.

Στις αναρτήσεις πλέον μπορούμε να ρυθμίσουμε SAG, απόσβεση επαναφοράς απόσβεση συμπίεσης, και προφόρτιση. Ξέρεις τι σημαίνουν;

Οι περισσότερες μοτοσυκλέτες έχουν μια βασική ρύθμιση από το εργοστάσιο που συνήθως είναι σωστή για τους περισσότερους αναβάτες. Παρ`όλα αυτά μπορούμε να ρυθμίσουμε τη μοτοσυκλέτα ανάλογα με το βάρος και την οδήγησή μας. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι για να δουλεύει σωστά μια ανάρτηση πρέπει να καταναλώνει όλη τη διαδρομή της.

Η βασικότερη ρύθμιση είναι το SAG που χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Το στατικό που είναι η διαδρομή της ανάρτησης που καταναλώνεται από το βάρος της μοτοσυκλέτας και το δυναμικό SAG που αναλογεί στη διαδρομή της ανάρτησης που καταναλώνεται από το βάρος μοτοσυκλέτας και αναβάτη.

Η προφόρτιση του ελατηρίου λοιπόν είναι η ρύθμιση που μας επιτρέπει σφίγγοντας το (σωστό για το βάρος μας) ελατήριο να ρυθμίσουμε το SAG της μοτοσυκλέτας ανάλογα τις ανάγκες μας.

Η απόσβεση επαναφοράς ρυθμίζει την ταχύτητα επιστροφής του τροχού στην αρχική του θέση μετά από τη συμπίεση που δέχεται σε λακκούβες, στροφές, και φρενάρισμα (όταν πρόκειται για το μπροστινό).

Τέλος, η απόσβεση συμπίεσης βρίσκεται εκεί για να ρυθμίζει την ταχύτητα που ο τροχός συμπιέζεται όταν βρει αντίσταση, αποφεύγοντας τις έντονες αλλαγές φορτίου που δημιουργούνται από τις ίδιες συνθήκες π.χ απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, δυνατό φρενάρισμα ή επιτάχυνση κ.τ.λ.

Πηγη... http://www.mototriti.gr/motoaccessories/news/data/beltiwsh/Katanowntas-tis-anarthseis_114749.asp
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.470
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

Το λεξικό των ρυθμίσεων



Η σωστή ρύθμιση των αναρτήσεων μιας μοτοσυκλέτας είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την άνεση ή την σπορ συμπεριφορά της, αλλά κυρίως για την ασφάλειά μας. Οι περισσότεροι αναβάτες και κυρίως οι κάτοχοι σπορ μοτοσυκλετών, αναζητούν τον “γκουρού” που θα τους κάνει τις “μαγικές” ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα τους, ενώ κάποιοι άλλοι αδιαφορούν τελείως ή δεν αγγίζουν τις εργοστασιακές ρυθμίσεις επειδή φοβούνται ότι δεν έχουν τις γνώσεις για κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε ότι όταν θα ολοκληρώσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου, θα έχετε μάθει όσα χρειάζονται για να πιάσετε στα χέρια σας το κατσαβίδι και να σετάρετε τις αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας σας μόνοι σας.



Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να μάθετε είναι τί στο καλό κάνει η κάθε ρύθμιση και τι επιπτώσεις έχει στην συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας



ΠΡΟΦΟΡΤΙΣΗ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ - Τι κάνει;

Μεταβάλλοντας την προφόρτιση ελατηρίου μεταβάλουμε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΥΟ διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο είναι εύκολα ορατό με το μάτι και είναι η απόσταση της μοτοσυκλέτας από την επιφάνεια του δρόμου. Το δεύτερο όμως είναι αόρατο και είναι το Sag. Ο λόγος για να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την προφόρτιση του ελατηρίου είναι η αντίστοιχη αύξηση ή μείωση του φορτίου πάνω στην μοτοσυκλέτα (π.χ. δεύτερο άτομο, φορτωμένη για ταξίδι κ.τ.λ.). Σκοπός μας όταν ρυθμίζουμε την προφόρτιση είναι να διατηρήσουμε την απόσταση που είχε η μοτοσυκλέτα μας από το έδαφος (πίσω και εμπρός) όπως ήταν πριν την φορτώσουμε με πράγματα ή πριν κάτσει δεύτερο άτομο στην σέλα. Το όριο στο πόσο θα προφορτίσουμε το ελατήριο μας το βάζει το Sag.



To Sag είναι η διαδρομή των αναρτήσεων που καταναλώνεται από το βάρος της ίδιας της μοτοσυκλέτας πριν καβαλήσει άνθρωπος πάνω της. Με άλλα λόγια, αν ανασηκώσεις την ουρά της μοτοσυκλέτα σου στον αέρα για ένα, δύο ή τρεις πόντους θα δεις ότι ο πίσω τροχός συνεχίζει να ακουμπά στο έδαφος. Το ίδιο θα συμβεί και με τον εμπρός τροχό αν ανασηκώσεις το εμπρός μέρος της μοτοσυκλέτας. Οι on-off και Off-Road μοτοσυκλέτες έχουν πολύ μεγαλύτερο Sag από τους 2-3 πόντους των street μοτοσυκλετών. Αυτή η διαφορά οφείλεται διότι το Sag είναι απαραίτητο για την σταθερότητα της μοτοσυκλέτας όταν περνάει πάνω από ανωμαλίες. Όσο πιο ανώμαλη είναι η επιφάνεια του δρόμου (off-road οδήγηση, πολλά εξογκώματα στο δρόμο) τόσο μεγαλύτερο sag χρειαζόμαστε. Οπότε, αυξάνοντας την προφόρτιση ελατηρίου για να αποκτήσει ξανά η μοτοσυκλέτα μας την ίδια απόσταση από το έδαφος (εμπρός και πίσω) που είχε πριν την φορτώσουμε, προσέχουμε παράλληλα να διατηρήσουμε το sag στα επίπεδα που ήταν πριν. Ένα πολύ μικρό sag ή ακόμα χειρότερα ένα μηδενικό sag θα κάνει την μοτοσυκλέτα να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει καθόλου αναρτήσεις όταν περνάει πάνω από ανωμαλίες και οι τροχοί θα χάνουν την επαφή τους με το οδόστρωμα, επηρεάζοντας την ευστάθεια και το συνολικό κράτημα της μοτοσυκλέτας.





Πηγη...http://www.motomag.gr/news/tehnika-arthra/rythmisi-anartiseon

...
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.470
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ- Τι κάνει;

Η απόσβεση επαναφοράς είναι η δεύτερη πιο κοινή ρύθμιση που υπάρχει στις αναρτήσεις και δουλειά της είναι να ελέγχει την εκτόνωση του ελατηρίου μετά τη συμπίεση. Χοντρικά, διαχειρίζεται την ταχύτητα επιστροφής του τροχού στην αρχική του θέση μετά από την συμπίεσή του από ένα εξόγκωμα ή και από το φρενάρισμα στην περίπτωση της εμπρός ανάρτησης. Για την πίσω ανάρτηση, αν η απόσβεση επαναφοράς είναι πολύ χαλαρή και αφήνει το ελατήριο να ”τινάξει” απότομα πίσω στη θέση του τον τροχό, έχει ως αποτέλεσμα εμφάνιση ανεπιθύμητων ταλαντώσεων της ουράς, που μπορούν να μεταφερθούν μέσω του πλαισίου έως το τιμόνι και να γίνουν έντονα κουνήματα. Στην περίπτωση της εμπρός ανάρτησης, η απότομη επαναφορά μπορεί να προκαλέσει γλιστρήματα του εμπρός τροχού στην είσοδο της στροφής την στιγμή που χαλαρώνεις την δύναμη στην μανέτα του φρένου, καθώς τα λάστιχα σιχαίνονται τις απότομες μεταβολές δυνάμεων. Επίσης, λόγο της απότομης έκτασης του πιρουνιού μεταβάλλεται απότομα και η γεωμετρία της μοτοσυκλέτας εκείνη την στιγμή, με σύνηθες αποτέλεσμα να ανοίγει την τροχιά της, δυσκολεύοντάς την να στρίψει με κλειστές γραμμές και απαιτώντας να πλαγιάσεις περισσότερο την μοτοσυκλέτα .



Από την άλλη μεριά, μια υπερβολικά σφιχτή απόσβεση επαναφοράς, δεν επιτρέπει στους τροχούς να ακολουθήσουν την επιφάνεια του δρόμου, αφού δεν προλαβαίνουν να επιστρέψουν εγκαίρως στην θέση τους και να ετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν την επόμενη ανωμαλία του δρόμου. Άρα, όσο περισσότερες ανωμαλίες έχει ο δρόμος, τόσο πιο γρήγορα πρέπει να επιστρέφουν οι τροχοί στην αρχική τους θέση μετά από κάθε ανωμαλία.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε, ότι η ρύθμιση της απόσβεσης επαναφοράς επηρεάζει από 10% έως 20% ΚΑΙ την απόσβεση συμπίεσης, αναλόγως της ποιότητας κατασκευής ή του σχεδιασμού των αναρτήσεών μας. Οπότε αν σφίξετε για παράδειγμα 5 κλικ την επαναφορά έχετε ταυτόχρονα σφίξει 1 με 2 κλικ ΚΑΙ την συμπίεση χωρίς καν να πειράξετε τις ρυθμίσεις της. Αυτός είναι και ο λόγος που στις πιο φτηνές αναρτήσεις με μία μόνο ρύθμιση, οι κατασκευαστές επιλέγουν εκείνη της απόσβεσης επαναφοράς και παραλείπουν της συμπίεσης.



ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ – Τι κάνει;

Η απόσβεση συμπίεσης ουσιαστικά επιβραδύνει την απότομη κίνηση των τροχών προς τα πάνω. Η χρησιμότητά της είναι κυρίως στο να ελέγξουμε τις μεταβολές των φορτίων που ασκούνται στις αναρτήσεις κατά την επιβράδυνση, την επιτάχυνση αλλά και μέσα στις στροφές (ιδιαίτερα στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, όπως ένα εσάκι σε μια πίστα κ.τ.λ.). Μία πολύ χαλαρή απόσβεση συμπίεσης στο πιρούνι θα κάνει την μοτοσυκλέτα να βουτάει απότομα στα δυνατά φρεναρίσματα με αποτέλεσμα να αποφορτίζεται ο πίσω τροχός, προκαλώντας αστάθεια. Επίσης, η χαλαρή απόσβεση συμπίεσης, αφήνει το πιρούνι να καταναλώσει μεγάλο μέρος της διαδρομής του στο φρενάρισμα, μην αφήνοντας επαρκή αποθέματα διαδρομής στην ανάρτηση για να αντιμετωπίσει ένα εξόγκωμα του δρόμου, όταν φρενάρουμε σε δρόμο με ανωμαλίες. Στην πίστα, η πολύ χαλαρή απόσβεση συμπίεσης μειώνει την αίσθηση ακρίβειας του εμπρός συστήματος όταν αλλάζεις απότομα κατεύθυνση μέσα σε ένα εσάκι.Οι επιπτώσεις στην πίσω ανάρτηση από μια χαλαρή απόσβεση συμπίεσης φαίνεται μέσα στη στροφή και στις απότομες αλλαγές πορείας, όπου η μοτοσυκλέτα μοιάζει σαν να “βουλιάζει” απότομα από την φυγόκεντρο και δείχνει σαν να καθυστερεί να ακολουθήσει το εμπρός τμήμα της μοτοσυκλέτας. Επίσης, η χαλαρή απόσβεση συμπίεσης, μειώνει την αίσθηση που μεταφέρει το πιρούνι στα χέρια του αναβάτη στις πολύ υψηλές ταχύτητες.


Στο άλλο άκρο,( δηλαδή όταν σφίξουμε υπερβολικά την απόσβεση συμπίεσης), δυσκολεύουμε την ανάρτηση να χρησιμοποιήσει όλη τη διαδρομή της και ταυτόχρονα μειώνουμε το κράτημα των ελαστικών στις στροφές! Όπως είπαμε πιο πάνω, τα ελαστικά σιχαίνονται να τους ασκούνται απότομες μεταβολές δυνάμεων. Μία από τις σημαντικές δουλειές που κάνουν οι αναρτήσεις, είναι να ομαλοποιούν την μεταφορά δυνάμεων από τις κινήσεις της μοτοσυκλέτας και του αναβάτη προς τα ελαστικά. Μια πολύ σφιχτή απόσβεση συμπίεσης δυσκολεύει αυτή την δουλειά των αναρτήσεων. Είναι ο συμβιβασμός που πρέπει να κάνεις μεταξύ ακρίβειας χειρισμών/αίσθησης με την απώλεια πρόσφυσης.



ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Εργοστασιακές ρυθμίσεις

Οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων από τα εργοστάσια συνήθως είναι για αναβάτες 75 κιλών και ανάλογη της χρήσης της μοτοσυκλέτας και τις φιλοσοφίας της εκάστοτε ομάδας δοκιμαστών της εταιρείας. Πολλές φορές, οι μοτοσυκλέτες παραδίδονται στον πελάτη, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ όπως ορίζει ο κατασκευαστής της μοτοσυκλέτας. Άνοιξε το owner’s manual και ρύθμισε τις αναρτήσεις σου όπως λέει το εργοστάσιο, αυτό είναι το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσεις. Αν δεν σε ικανοποιεί η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, τότε πάρε το κατσαβίδι και ξεκίνα τις αλλαγές, δοκιμάζοντας ΜΙΑ-ΜΙΑ ρύθμιση και κρατώντας σημειώσεις για το τι έκανες. Αν αλλάξεις μαζεμένες όλες τις ρυθμίσεις θα χάσεις την μπάλα…

Οι γκουρού των αναρτήσεων



Αν αποφασίσεις να απευθυνθείς σε έναν που “ξέρει από αναρτήσεις” πιθανόν να καταφέρει να βελτιώσει την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας σου, πιθανόν όχι! Η ρύθμιση των αναρτήσεων είναι πάντα ένας συμβιβασμός, όπου κάπου κερδίζεις και κάπου χάνεις. Αυτός είναι ο λόγος που σε κάθε αγώνα οι κορυφαίοι αναβάτες που έχουν τους κορυφαίους μηχανικούς στον κόσμο, ρυθμίζουν ξανά από την αρχή τις αναρτήσεις για την συγκεκριμένη πίστα και τις συγκεκριμένες συνθήκες. Ίδια μοτοσυκλέτα, ίδιος αναβάτης, οδήγηση σε περιβάλλον πίστας, αλλά και πάλι διαφορετικές ρυθμίσεις! Άρα αν σε βοηθήσει κάποιος άλλος να ρυθμίσεις τις αναρτήσεις σου, το αποτέλεσμα θα βασίζεται στις δικές του προτιμήσεις. Πιθανόν να είναι ίδιες με τις δικές σου, πιθανόν όχι. Επίσης, το να περνάς τις ρυθμίσεις κάποιου άλλου που έχει την ίδια μοτοσυκλέτα στην δική σου, δεν εξασφαλίζει το επιτυχημένο αποτέλεσμα. Ένας αναβάτης που οδηγάει πολύ επιθετικά χρειάζεται διαφορετικό setup από κάποιον που οδηγάει πιο γλυκά, ακόμα κι αν κάνουν ακριβώς τους ίδιους χρόνους στην ίδια πίστα με την ίδια μοτοσυκλέτα.

Πηγη...http://www.motomag.gr/news/tehnika-arthra/rythmisi-anartiseon
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.470
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Η Ρύθμιση των αναρτήσεων βήμα προς βήμα.

Εχετε ρυθμισμενες σωστα τις αναρτησεις σας? Το ξερετε οτι ρυθμιζουν? Εδω θα βρειτε καποια στοιχεια που θα σας βοηθησουν να ρυθμισετε οσο το δυνατον καλυτερα τις αναρτησεις σας για την μεγαλυτερη ασφαλεια σας στον δρομο.

STATIC SAG & RIDER SAG

Ξεκινατε με το μανουαλ της μοτοσυκλετας και βρισκετε το μηκος της διαδρομης του αμορτισερ σας.(αν δεν εχετε μανουαλ ψαχτε στο ιντερνετ και θα το βρειτε σιγουρα το μηκος της διαδρομης του)

Ας υποθεσουμε πως εχετε ον οφ μηχανακι γιατι ολα τα εγχειριδια που βρηκα με ρυθμισεις αναρτησεων κατα καιρους,μιλανε ολα για SS μοτοσυκλετες που οι διαδρομες των αναρτησεων τους ειναι maximum τα 120χιλ.

Για παραδειγμα θα πουμε πως το αμορτισερ σας εχει ολικο μηκος διαδρομης 190χιλ.Με ενα κομπιουτερακι το διαιρεις δια του 3 και παιρνεις ενα αποτελεσμα 63,3χιλ

Στην συνεχεια….αν εχεις κεντρικο σταντ,στηνεις την μοτοσυκλετα με αυτο και παιρνεις ενα σταθερο σημειο στην ουρα της μοτοσυκλετας (κατα προτιμηση να περναει απο την νοητη καθετο που περναει απο τον αξονα του πισω τροχου) και μετρας την αποσταση μεταξυ αυτου του σημειου και του αξονα του τροχου.

Αν δεν εχεις κεντρικο,χρειαζεσαι εναν φιλο σου να σου ανασηκωσει την μοτο στο πλαινο σταντ ωστε να εκταθει στο μεγιστο η αναρτηση (να μην παταει κατω η ροδα τελος παντων)

Ας πουμε πως βλεπεις στην μεζουρα σου 465χιλ.Σημειωνεις την μετρηση αυτη.

Μετα κατεβαζεις την μοτο απο το κεντρικο σταντ (ή την αφηνει κατω ο φιλος σου να μην κουραζεται το παλικαρι

Την κρατας (χωρις να εχεις ανεβει πανω) εντελως ορθια και ο φιλος σου ή και μονος σου αν την εχεις κοντα σε καναν τοιχο και μπορεις να ακουμπας εκει το τιμονι της ωστε να ειναι εντελως ορθια) πιεζεις μερικες φορες την ουρα της μοτοσυκλετας ωστε να μην εχεις τιποτα κολληματα της αναρτησης και την αφηνεις ελευθερη μετα να επιστρεψει στο υψος που αυτη θελει.

Μετρας εκ νεου απο το σταθερο σημειο που ειχες παρει και την πρωτη μετρηση μεχρι τον αξονα τοτυ τροχου και βλεπεις ενα νουμερο 435.Το σημειωνεις κι αυτο σ εναν χαρτι.

Μετα….ανεβαινεις πανω στην μοτοσυκλετα την οποια κραταει ενας φιλος σου σε ενετλως ορθια θεση,ή ακουμπας σε εναν τοιχο για να μην πεσεις,ανεβαζεις τα ποδια στα μαρσπιε και πιεζεις πανω κατω την αναρτηση μερικες φορες.Στην συνεχεια καθεσαι στην κανονικη σταση οδηγησης σου και ο φιλος σου μετραει εκ νεου την αποσταστη απο τα δυο σημεια που μετρησαμε και πριν.

Βλεπεις ενα νουμερο 390χιλ.

(Καλο θα ηταν οταν ρυθμιζεις τις αναρτησεις,να τις ρυθμιζεις με βαση του οπως σε ενδιαφερει να ειναι η μοτοσυκλετα τις περισσοτερες φορες ή οπως οταν κανεις ταξιδι/βολτες)

Τι εννοω με αυτο?

Εγω ρυθμιζω to SAG για τις βολτες μου.Δηλαδη,χωρις βαλιτσα κεντρικη (ενω καθημερινα την εχω πανω στο μηχανακι) και με φορεμενα τα δερματινα μου (μπουφαν παντελονι μποτες) και το κρανος μου,ωστε να εχω το ιδιο βαρος με οταν θα παω βολτα κι οχι πλασματικο)

Συνεχιζοντας λοιπον με τις μετρησεις,πρεπει τωρα να κανετε παλι υπολογισμους.

Αφαιρειτε λοιπον απο το 465 το 390 και παιρνετε ενα αποτελεσμα 75χιλ

Αυτο ειναι το Rider SAG το οποιο ομως ειναι πολυ.

Το πως καταλαβαινεις οτι ειναι πολυ ειναι απλο αφου επρεπε να εχεις τουλαχιστον 63,3χιλ που ειχαμε βρει πριν οταν διαιρεσαμε δια του 3 την ολικη διαδρομη (και πραγματικη) του αμορτισερ σας.

Αρα σφιγκουμε το ελατηριο (την προφορτιση) και ξανακανουμε απο την αρχη τις μετρησεις για το rider sag. Δηλαδη την μετρηση με εμας πανω στην μοτοσυκλετα,μεχρι να σφιξουμε αρκετα το ελατηριο ωστε να μας δωσει τα χιλιοστα που θελουμε και λιγο ακομα παραπανω θα ελεγα εγω.Δηλαδη να εχουμε μετρηση 60χιλ.

Αν ομως τερματισουμε την προφορτιση του ελατηριου και δεν εχουμε φτασει την επιθυμητη μετρηση,παει να πει πως το ελατηριο δεν καλυπτει το δικο μας βαρος,ή γενικως ειναι πεσμενο και χρειαζομαστε ενα σκληροτερο.

Αυτο μπορουμε να το δουμε ευκολα βρισκοντας το static sag (χωρις εμας πανω) το οποιο θα μας δειξει εαν οντως το ελατηριο τα εχει “παιξει”

Αν δηλαδη αφαιρεσουμε απο το 465 το 435 θα βρουμε 30χιλ αποτελεσμα.

Ως στατικο SAG ομως θελουμε το 21,1 τουλαχιστον το οποιο ειναι το πηλικο της διαιρεσης του 63,3 δια του 3 και παλι.

Αν λοιπον εχουμε σφιξει τελειως το ελατηριο και δεν εχουμε φτασει στα 21,1 χιλιοστα τοτε παει να πει πως το ελατηριο ειναι πεσμενο και χρηζει αλλαγης.

Αν τα πιανει τα 21,1 χιλιοστα ακομα κι αν δεν εχουμε σφιξει τερμα την προφορτιση,παει να πει πως το ελατηριο ειναι μια χαρα αλλα εμεις ειμαστε αρκετα βαριοι για το συγκεκριμενο ελατηριο.(σε ολες τις μοτο πλην των BMW το βαρος ενος μεσου ανθρωπου υπολογιζεται στα 75 κιλα.H BMW υπολογιζει 85 κιλα.

Αν λοιπον εσεις με ολο τον εξοπλισμο σας ειστε 100 κιλα…τι να κανει το ελατηριακι?

Ας υποθεσουμε ομως οτι ολα πανε καλα και οι μετρησεις που θελαμε μας εχουν βγει.

Τοτε εχουμε ρυθμισει την προφορτιση του ελατηριου του αμορτισερ μας σωστα.

Το ιδιο κανουμε και για το μπροστινο μας.(οσοι εχουν δυνατοτητα προφορτισης) απλα εκει αντι για σταθερο σημειο,δενουμε ενα δεματικο (αυτο που δενουμε καλωδια) στην μια μπουκαλα (οχι πολυ σφιχτα ωστε να κινειται οταν το σπρωξει η τσιμουχα του καλαμιου,και κανουμε μια βολτα προσπαθωντας να πιεσουμε αρκετα το μπροστινο μας (σε φρεναρισμα δυνατο ας πουμε)

Γυρναμε σπιτι και σηκωνουμε το μπροστινο της μοτο στον αερα (να μην παταει η ροδα κατω) και μετραμε την αποσταση απο την τσιμουχα του καλαμιου εως το δεματικο.

Αφου εχουμε μαθει και την ολικη διαδρομη της αναρτηση μας απο το μανουαλ,κανουμε τις πραξεις μας οπως και πριν.

Rider sag το ενα τριτο της διαδρομης και static SAG το ενα τριτο του ενα τριτου που βρηκαμε στην προηγουμενη διαιρεση της συνολικης διαδρομης που μας δινει το μανουαλ.

Πηγη...http://www.fjr.gr/i-rithmisi-ton-anartiseon-vima-pros-vima/

.....
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.470
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα

Η ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ
Η αποσβεση επαναφορας δεν εχει κατι στανταρ οπως ειναι το SAG.Η αποσβεση (οπως και η αποσβεση συμπιεσης) ειναι κατι το τελειως προσωπικο.Αυτο το εχω καταλαβει προσωπικα,οταν και ρυθμισα την αποσβεση οπως μου ελεγε καποιο μανουαλ αναρτησεων που ειχα βρει παλιοτερα.

Ομως η αισθηση που ειχα στον δρομο,δεν ηταν αυτη που ειχα συνηθισει και μου κακοφαινοταν.Ειχα αναπηδησεις του τροχου σε μικροανωμαλιες του οδοστρωματος οι οποιες σε μεγαλυτερες ταχυτητες και μεσα στην στροφη ισως ηταν καταστροφικες.

Κι ετσι αρχισα να πειραζω την αποσβεση ανα στροφη της βιδας και να κανω συνεχως μια γνωστη διαδρομη (παντα την ιδια) μεχρι να βρω το σημειο που με εκανε να νιωθω ασφαλεια,χωρις αναπηδησεις ή γλυστριματα.

Ετσι πετυχα μια ρυθμιση σωστη (ετσι πιστευω τουλαχιστον)

Μετα εκανα καποιους υπολογισμους για να δω αν συμπιπτει σε ποσοστο η προφορτιση με την αποσβεση και δειτε τι βρηκα.

Το αμορτισερ μου εχει πενηντα “κλικ” και η βιδα της αποσβεσης 10 πληρεις στροφες.

Η προφορτιση ρυθμιστηκε (τοτε) στα 35 “κλικ” (απο το εντελως *****ο) και εφερε το SAG στην σωστη ρυθμιση.

Η αποσβεση επαναφορας μου δουλεψε σωστα στις 7 πληρης στροφες της βιδας.

Εκανα λοιπον μια διαιρεση το 50 με το 35 και πηρα αποτελεσμα 1,43.

Διαιρεσα και το 10 με το 7 και πηρα και παλι ενα αποτελεσμα 1,43.

Να ηταν τυχαιο?…ισως.Ισως ομως και οχι.

Τελος παντων….το οτι συνεπεσαν τα αποτελεσματα των διαιρεσεων ισως να μην λεει κατι,αλλα αυτο που εμενα μου εμεινε απ ολη αυτη την ιστορια,ηταν μια καλορυθμισμενη αναρτηση

Επισης πολυ σημαντικο ειναι να ρυθμισουμε το Balance των αναρτησεων.

Αυτο το πετυχαινουμε με την αποσβεση επαναφορας και συμπιεσεως οταν ηδη εχουμε ρυθμισει σωστα το SAG.

Aν η αναρτηση σας δεν εχει δυνατοτητα ρυθμισης αποσβεσεων,ή εχει μονο την αποσβεση επαναφορας,παιζεις μονο με αυτη.

Συνηθως τα ον-οφ δεν εχουν αυτες τις ρυθμισεις,αλλα εχουν μονο αποσβεση επαναφορας κι αυτο επι το πλειστον μονο στο πισω αμορτισερ.Στην εμπρος αναρτηση ισως δεν εχουν καμμια ρυθμιση (ουτε καν προφορτιση ελατηριου!

Αν λοιπον υπαρχει εστω η αποσβεση επαναφορας του αμορτισερ σας και παιρνωντας σαν δεδομενη την αποσβεση της μπροστινης αναρτησης,(αφου δεν υπαρχει δυνατοτητα ρυθμισης της),ακολουθουμε την εξης διαδικασια.

Κραταμε την μοτοσυκλετα σε ορθια εντελως σταση χωρις να ειμαστε επανω.

Παταμε με το ενα ποδι δυνατα στο μαρσπιε του οδηγου ωστε να αναγκασουμε τις αναρτησεις της μοτοσυκλετας να βυθιστουν αρκετα.

Αυτο που πρεπει να προσεξουμε,εμεις ή καποιος φιλος,ειναι το αν με το πατημα του μαρσπιε,βυθιστηκαν οι αναρτησεις ταυτοχρονα και στο ιδιο υψος.(αυτο ειναι και το ζητουμενο.Δηλαδη να υπαρχει μια ισοροπια κατα την βυθιση και μια ισοροπια κατα την αναδυση των αναρτησεων)

Αν εχουμε την δυνατοτητα ρυθμισης της συμπιεσης,ρυθμιζουμε αναλογα και ξαναδοκιμαζουμε ουτως ωστε κατα την βυθιση της μοτοσυκλετας οταν παταμε δυνατα το μαρσπιε,το ρυγχος και η ουρα της μοτοσυκλετας να βυθιζονται ταυτοχρονα κι οχι πρωτα η ουρα ας πουμε και μετα το ρυγχος,ή το αντιθετο.

Με τον ιδιο τροπο ρυθμιζουμε και την ισοροπια της επαναφορας της συμπιεσης,προσεχοντας αν μετα το δυνατο πατημα στο μαρσπιε η το ρυγχος και η ουρα της μοτοσυκλετας επανερχονται ταυτοχρονα στην αρχικη τους θεση χωρις τραμπαλισμους.

Αν οχι…ρυθμιζουμε την αποσβεση της πισω παντα αναρτησης μεχρι να το πετυχουμε.

Εδω ισως καποιος πει…”μα ετσι μπορει να χαλασουμε την σωστη ρυθμιση της αποσβεσης που ειχαμε κανει πριν απο λιγο”.

Σ αυτη την περιπτωση εγω θα προτεινα να μην πειραξετε την αποσβεση και χαλασετε την αισθηση που σας εδινε πριν,ακομα κι αν υπαρχει μια μικροδιαφορα στην επαναφορα των αναρτησεων.

Αν και οταν εχουν ρυθμιστει ολα σωστα (τα SAG εμπρος και πισω) ειναι πολυ πιθανον οι ρυθμισεις που εχετε κανει στην αποσβεση επαναφορας και συμπιεσης να μην χρειαστουν αλλαγες.

Επισης πρεπει να ξερετε πως,αν για οποιονδηποτε λογο δεν σας ικανοποιει η μπροστινη σας αναρτηση και αφου ισως δεν επιδεχεται καμμια ρυθμιση,μπορειτε να αλλαξετε ελατηρια και λαδια ή μονο λαδια και να την φερετε στα μετρα σας.

Τα μανουαλ συνηθως λενε τι λαδι χρησιμοποιηται στα καλαμια της μπροστινης αναρτησης.Ενα ποιο χοντρο λαδι ή η μιξη του υπαρχων με ενα ποσοστο ποιο παχυρευστου λαδιου θα αλλαξει την συμπεριφορα του μπροστινου σας συστηματος αναρτησης σκληραινοντας το.

Μια χρονοβορα διαδικασια βεβαια αλλα αξιζει τον κοπο αν η αναρτηση σας δεν σας ικανοποιει.

Πηγη...http://www.fjr.gr/i-rithmisi-ton-anartiseon-vima-pros-vima/
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.470
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Ο παντα απολαυστικος OldMan εξηγει με τον δικο του ιδιαιτερο τροπο τα περι αναρτησεων στο moto.gr.

Αναρτήσεις (Απλά πράγματα...) !!!


Gentlemen επειδή αναλωνώμαστε (μέχρι παρεξηγήσεως....) στα ίδια πράγματα, θα προσπαθήσω να δώσω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ τις γενικές αρχές λειτουργίας μιας ανάρτησης για να υπάρχει τουλάχιστον μια βάση συννενόησης (και παρεξήγησης !!!)


Απομονώνοντας τα βασικά μέρη, αρχίζουμε από το ΕΛΑΤΗΡΙΟ: Δεν θα είχε κανένα λόγω ύπαρξης, αν τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη της μοτό (και η σπονδυλική μας στήλη) άντεχαν τις καταπονήσεις λόγω ανωμαλιών του οδοστώματος.

Επειδή χρειαζόμαστε ένα μέσο που να κρατάει την μηχανή σε συγκεκριμένο ύψος και συγχρόνως να μπορεί να υποχωρεί / επαναφέρεται, βολευτήκαμε (εν μέρει...) με το ελατήριο και τις ιδιότητές του.

Βάλαμε λοιπόν 2 ελατήρια στο πηρούνι μας (από 1 σε κάθε καλάμι) και 1 (εδώ και αρκετό καιρό) στο αμορτισέρ μας και (νομίσαμε ότι..) καθαρίσαμε.

Η δουλειά για την οποία το προορίσαμε είναι αφενός να κρατάει την μηχανή σε συγκεκριμένο ύψος (το ξανάπαμε ??) και αφετέρου να συμπιέζεται όταν συναντάμε ανωμαλία ώστε να επιτρέπει στην ρόδα να βρίσκεται πάντοτε σε επαφή με τον δρόμο αλλά και να εκτονώνεται ώστε να συνεχίσει η ρόδα να διατηρεί την επαφή της με τον δρόμο αφού περάσει πλέον την εν λόγω ανωμαλία (και πιο γρήγορα από ότι θα την επανέφερε η βαρύτητα) και να ξανάρχεται η μοτό στο αρχικό της ύψος.

Sorry, αλλά με φωνάζουν...

Η σκληρότητα του ελατηρίου καθορίζει το ΥΨΟΣ της μοτό καθώς και το ΠΟΣΟ θα συμπιεστεί η ανάρτηση (όχι πόσο ΓΡΗΓΟΡΑ!!!) όταν εφαρμοστεί μια συγκεριμένη δύναμη.
(Εγκυκλοπαιδικόν αλλά χρήσιμον : Η σκληρότητα ενός ελατηρίου εξαρτάται από το είδος του υλικού, την διάμετρο της σπείρας, την διάμετρο της "βέργας" και τον αριθμό των σπειρών).

Αν στην ανάρτησή μας είχαμε μόνο ελατήρια, θα παίζαμε πολύ ωραίο τραμπολίνο (με φθίνουσα περιοδική ταλάντωση) κάθε φορά που θα περνούσαμε πάνω από σαμαράκι ή λακούβα, γιατί το ελατήριο έχει την τάση (και καλά κάνει...) να επανέρχεται στην αρχική του μορφή κάθε φορά που παύει να ασκείται επάνω του η δύναμη που το παραμόρφωσε.

Η ταχύτητα επαναφοράς του ελατηρίου είναι άσχετη από την ταχύτητα συμπίεσης και εξαρτάται ΜΟΝΟ από τον λόγο συμπίεσης (πόσο το ζουλίξαμε...) και τα χαρακτηριστικά του !!!
Δηλ. είτε αργά είτε γρήγορα συμπιέσουμε ένα ελατήριο (με την ίδια δύναμη κάθε φορά), αυτό θα ξαναγυρίσει στο αρχικό του μήκος στον ίδιο χρόνο.

Το χαρακτηριστικό ενός ελατηρίου ΣΤΑΘΕΡΗΣ σκληρότητας είναι ότι ο λόγος συμπιεσής του είναι ευθέως ανάλογος με την ασκούμενη δύναμη (αν ένα ελατήριο υποχώρησε κατά 10cm ταν βάλαμε επάνω του 100Kg, θα υποχωρήσει κατά 20cm αν βάλουμε επάνω του 200Kg κ.ο.κ.).

Άρα (και εντελώς απλοϊκά), αν θέλουμε ένα ελατήριο να υποχωρεί ΛΙΓΟΤΕΡΟ (σε διαδρομή) από ένα άλλο όταν του εφαρμόζουμε την ΙΔΙΑ δύναμη, διαλέγουμε ένα πιο ΣΚΛΗΡΟ ελατήριο.

Εδώ έρχεται και η πρώτη παρεξήγηση σχετικά με την προφόρτιση του ελατηρίου ....

Προφορτίζοντας το ελατήριο το συμπιέζουμε και ουσιαστικά "τρώμε" από την διαδρομή του μήκος ανάλογο της δύναμης συμπίεσης. Αυτό το κάνουμε για να ΜΗΝ έχουμε υποχώρηση του ελατηρίου πλέον όταν ασκήσουμε πάνω του δύναμη αντίστοιχη της συμπίεσης.

Τώρα που το διαβάζω, ούτε εγώ το κατάλαβα, οπότε πάμε αλλοιώς...

Έχουμε ένα ελατήριο που αν το πατήσουμε με 100Kg αυτό θα συμπιεστεί κατά 10cm. Αν το προσυμπιέσουμε κατά 10cm (προφόρτιση) και του εφαρμόσουμε μετά δύναμη 100Kg αυτό ΔΕΝ θα υποχωρήσει καθόλου, γιατί την υποχώρηση που αντιστοιχεί στην δύναμη αυτή την έχουμε ήδη "φάει" λόγω προφόρτισης.

Η προφόρτιση, επ'ουδενί, ΔΕΝ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ το ελατήριο !!!

Ο μόνος πρακτικά τρόπος για να σκληρήνουμε ένα ελατήριο είναι να κόψουμε μερικές σπείρες (και να βάλουμε αποστάτη ώστε να διατηρηθεί το ύψος της μοτό) ή να μπλοκάρουμε με κάποιον τρόπο (υπάρχει..) ένα αριθμό σπειρών, ώστε το ελατήριο να "δουλεύει" με λιγότερες ...

Για να το *****ώσουμε, ξεχάστε το ....

Time out, μήπως εμφανισθεί κάποιος με διαφορετική γνώμη για τα παραπάνω, ώστε αφού καταλήξουμε κάπου, να συνεχίσουμε...
.......................

Επειδη οσοι τον γνωριζουνε ξερουνε οτι δεν εχει σταματημο οταν μιλαει για τεχνικα θεματα και επειδη δεν εχω καμμια ορεξη να μεταφερω ολες τις δημοσιευσεις του :D ,οποιος θελει ριχνει μια ματια εδω:


https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=12418
 

dimitris777

new member
Δημοσιεύσεις
169
Ηλικία
52
Περιοχή
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μοτοσυκλέτα
SUZUKI VSTROM DL 650 XT
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Περιοχή
Ν. ΧΗΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μετα τα λαστιχα νομιζω οτι ειναι το πιο σημαντικο κομματι της μοτοσυκλετας. Την προηγουμενη βδομαδα εστειλα τα δικα μου απο το Gsx 1400 Αθηνα και μου τα εκαναν "τζαμι"!! Revalving.! http://moto-news.blogspot.gr/2011/12/revalving_04.html Μετα απο 75000 και αμετρητα γερα φορτωματα το ηθελαν, η μια ειχε χασει ολο το λαδι και η αλλη ειχε ελαχιστο. Μολις τα περασα νομιζα οτι κατι δε παει καλα, ψηλωσε(!!) "διαβαζει" ομορφα και το παραμικρο στο δρομο, 130€ + 15 μεταφορικα κτελ απο Αλεξ/πολη Αθηνα. Το απλο ειναι 80€ και το supersport 160€ προτιμησα το ενδιαμεσο που ειναι το top για τα δικα μου.
 

Zatara

member
Δημοσιεύσεις
1.423
Ηλικία
54
Περιοχή
Κουκουβάουνες
Μοτοσυκλέτα
Daytona DY 125RS EFI '17
Όνομα
Γιαβάσης Βλάμης
Εγώ είχα θέμα με το μπροστινό της πάπιας. Κοπανούσε πολύ και δεν έκανε καθόλου απόσβεση. Το κατάλαβα γιατί έβαλα επάνω τον γιο μου να πάμε σε μια δουλειά και άρχισε τα τσαλίμια το μπροστινό στις λακούβες, όσο ήμουν μόνος μου δεν το κατάλαβα καθόλου, μόλις μπήκε πρόσθετο βάρος άρχισαν και τα παρατράγουδα.
Πήγα στο μαγαζί που το πήρα που έχει και σέρβις, τους εξήγησα το πρόβλημα αλλά η αφοπλιστική απάντηση του μάστορα ήταν πως "Έτσι κάνουν αυτά", και όταν του είπα πως είναι γενικό το πρόβλημα αυτό, αφού είχα και άλλο ένα ίδιο μηχανάκι και το έφτιαξα, καθώς και το ίδιο πάλι μηχανάκι φίλου και γείτονα εμφάνισε το ίδιο θέμα και το φτιάξαμε κι αυτό, τότε έκανε τον κινέζο και συνέχισε να δουλεύει σε κάποιο άλλο μηχανάκι χωρίς να μου δίνει σημασία.
Δεν το φιλοσόφισα άλλο, απλά πήρα το μηχανάκι μου και έφυγα, πήγα στο γκαράζ μου να το φτιάξω μόνος μου, αφού το έχω ξανακάνει άλλες 3 φορές, δεν είναι και καμιά διαστημική επιστήμη. Ο ντήλερ όμως έχασε έναν πελάτη...
Για την ιστορία να σας πω, πως σύμφωνα με τα στοιχεία συντήρησης της αντιπροσωπείας που υπάρχουν στο site της στο ίντερνετ, οι δύο μπότες παίρνουν 62ml έκαστη, στοιχείο βασικότατο όπως θα δείτε παρακάτω, και επίσης βασικότατο πως το μηχανάκι είναι καινούριο και αγοράστηκε στις 5 Μαίου 2017 από επίσημο ντήλερ κούτα.

Το να λύσεις τις μπότες σε ένα DY είναι εύκολη υπόθεση όπως και σε κάθε παπί άλλωστε, αρκεί να λυθεί η δαγκάνα του φρένου, Να βγεί η δεξιά ποδιά (η αριστερή δεν χρειάζεται να βγει), να λυθούν τα πλαστικά καπάκια στις μπότες να βγεί το φτερό, και να βγεί και ο μπροστινός τροχός. Μετά έχουμε πλήρη πρόσβαση στις μπότες και ξεκινάμε...


Πριν ξεκινήσουμε να λύνουμε τις δύο βίδες που συγκρατούν την μπότα στο σταυρό, λασκάρουμε την τάπα γιατί μετά δεν θα μπορούμε να την βγάλουμε.


Αφού λύσουμε την μπότα από το σταυρό, βγάζουμε σιγά σιγά την τάπα κρατώντας κόντρα με τον αντίχειρα, γιατί αλλώς θα πεταχτεί στον αέρα από την τάνυση του ελατηρίου.



Και εδώ αρχίζει Η ΚΩΜΩΔΙΑ...η αριστερή μπότα έβγαλε μόνο 35ml λαδιού αναρτήσεων!



Η δεξιά μπότα έβγαλε μόνο 28ml λαδιού αναρτήσεων!



Φυσικά μπήκε η σωστή ποσότητα λιπαντικού αναρτήσεων, ξαναδέθηκε, και ως δια μαγείας η μπροστινή ανάρτηση δουλεύει τέλεια και όπως πρέπει, ούτε χτυπήματα στις λακούβες, ούτε χάσιμο στο φρενάρισμα. Το συμπέρασμά μου, αφού μας έχει συμβεί σε 3 μηχανάκια μέχρι στιγμής, είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου Ποιοτικός Έλεγχος στο μοντάρισμα των παπιών DY από την αντιπροσωπεία. Απλά όπως τους έρχονται τα μπροστινά από την Dayang, τα βάζουν στα μηχανάκια προφανώς με τα λάδια συντηρήσεως, χωρίς να τα κοιτάξει κανένας και μετά αρχίζουν τις μπούρδες του στυλ "ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ" αφού...
Εστειλα email στο Τεχνικό τμήμα της αντιπροσωπείας, μαζί με τις φωτογραφίες αλλά απάντηση δεν πήρα ποτέ! Όχι ότι την περίμενα κιόλας αλλά έτσι για το γαμώτο σαν καταναλωτής. Από δουλειά μου πήρε μια ωρίτσα χαλαρά και από κόστος τίποτα γιατί είχα λάδι αναρτήσεων.
 

gagarin

new member
Δημοσιεύσεις
471
Περιοχή
Αθηνα
Μοτοσυκλέτα
Kawasaki ZZR1400
Όνομα
Κώστας
Πρόσφατα έβαλα πίσω αμορτισέρ Nitron , και ελατήρια k-tech μπροστά , και βαλβίδες ρύθμισης της συμπίεσης εμπρός .
Η Νitron έστειλε το κατάλληλο ελατήριο για τα κιλά και το αμορτισέρ ρυθμισμένο στη χρήση που είπα ότι κάνω.
Το θέμα είναι ότι είναι σκληρό για τις απλές βόλτες, και πρέπει να βρω άνθρωπο με γνώσεις και καλή θέληση, ώστε να του λεω τι αισθάνομαι και τι ζητάω, ώστε να κάνει κάθε φορά τις ρυθμίσεις. Αυτόν ψάχνω.
Αν έχετε υπ όψιν κάτι στείλτε μήνυμα
 

SHOOTER045

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.101
Ηλικία
49
Περιοχή
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ /ΠΕΛΛΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GLX 90
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Περιοχή
Ν.ΠΕΛΛΑΣ
Εγώ είχα θέμα με το μπροστινό της πάπιας. Κοπανούσε πολύ και δεν έκανε καθόλου απόσβεση. Το κατάλαβα γιατί έβαλα επάνω τον γιο μου να πάμε σε μια δουλειά και άρχισε τα τσαλίμια το μπροστινό στις λακούβες, όσο ήμουν μόνος μου δεν το κατάλαβα καθόλου, μόλις μπήκε πρόσθετο βάρος άρχισαν και τα παρατράγουδα.
Πήγα στο μαγαζί που το πήρα που έχει και σέρβις, τους εξήγησα το πρόβλημα αλλά η αφοπλιστική απάντηση του μάστορα ήταν πως "Έτσι κάνουν αυτά", και όταν του είπα πως είναι γενικό το πρόβλημα αυτό, αφού είχα και άλλο ένα ίδιο μηχανάκι και το έφτιαξα, καθώς και το ίδιο πάλι μηχανάκι φίλου και γείτονα εμφάνισε το ίδιο θέμα και το φτιάξαμε κι αυτό, τότε έκανε τον κινέζο και συνέχισε να δουλεύει σε κάποιο άλλο μηχανάκι χωρίς να μου δίνει σημασία.
Δεν το φιλοσόφισα άλλο, απλά πήρα το μηχανάκι μου και έφυγα, πήγα στο γκαράζ μου να το φτιάξω μόνος μου, αφού το έχω ξανακάνει άλλες 3 φορές, δεν είναι και καμιά διαστημική επιστήμη. Ο ντήλερ όμως έχασε έναν πελάτη...
Για την ιστορία να σας πω, πως σύμφωνα με τα στοιχεία συντήρησης της αντιπροσωπείας που υπάρχουν στο site της στο ίντερνετ, οι δύο μπότες παίρνουν 62ml έκαστη, στοιχείο βασικότατο όπως θα δείτε παρακάτω, και επίσης βασικότατο πως το μηχανάκι είναι καινούριο και αγοράστηκε στις 5 Μαίου 2017 από επίσημο ντήλερ κούτα.

Το να λύσεις τις μπότες σε ένα DY είναι εύκολη υπόθεση όπως και σε κάθε παπί άλλωστε, αρκεί να λυθεί η δαγκάνα του φρένου, Να βγεί η δεξιά ποδιά (η αριστερή δεν χρειάζεται να βγει), να λυθούν τα πλαστικά καπάκια στις μπότες να βγεί το φτερό, και να βγεί και ο μπροστινός τροχός. Μετά έχουμε πλήρη πρόσβαση στις μπότες και ξεκινάμε...


Πριν ξεκινήσουμε να λύνουμε τις δύο βίδες που συγκρατούν την μπότα στο σταυρό, λασκάρουμε την τάπα γιατί μετά δεν θα μπορούμε να την βγάλουμε.


Αφού λύσουμε την μπότα από το σταυρό, βγάζουμε σιγά σιγά την τάπα κρατώντας κόντρα με τον αντίχειρα, γιατί αλλώς θα πεταχτεί στον αέρα από την τάνυση του ελατηρίου.



Και εδώ αρχίζει Η ΚΩΜΩΔΙΑ...η αριστερή μπότα έβγαλε μόνο 35ml λαδιού αναρτήσεων!



Η δεξιά μπότα έβγαλε μόνο 28ml λαδιού αναρτήσεων!



Φυσικά μπήκε η σωστή ποσότητα λιπαντικού αναρτήσεων, ξαναδέθηκε, και ως δια μαγείας η μπροστινή ανάρτηση δουλεύει τέλεια και όπως πρέπει, ούτε χτυπήματα στις λακούβες, ούτε χάσιμο στο φρενάρισμα. Το συμπέρασμά μου, αφού μας έχει συμβεί σε 3 μηχανάκια μέχρι στιγμής, είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου Ποιοτικός Έλεγχος στο μοντάρισμα των παπιών DY από την αντιπροσωπεία. Απλά όπως τους έρχονται τα μπροστινά από την Dayang, τα βάζουν στα μηχανάκια προφανώς με τα λάδια συντηρήσεως, χωρίς να τα κοιτάξει κανένας και μετά αρχίζουν τις μπούρδες του στυλ "ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ" αφού...
Εστειλα email στο Τεχνικό τμήμα της αντιπροσωπείας, μαζί με τις φωτογραφίες αλλά απάντηση δεν πήρα ποτέ! Όχι ότι την περίμενα κιόλας αλλά έτσι για το γαμώτο σαν καταναλωτής. Από δουλειά μου πήρε μια ωρίτσα χαλαρά και από κόστος τίποτα γιατί είχα λάδι αναρτήσεων.



Μήπως αν εβαζες και λίγο ποιο χοντρό λάδι θα ηταν καλύτερα?
Χωρίς να ξέρω τι είχε και τι εβαλες.
Αλλά είναι συνταγή που το εφαρμοζαμε στα εντουρο με ταλαιπωρημένα ελατήρια αν δεν βγαιναν τα φράγκα για αλλαγή αυτών
 

Zatara

member
Δημοσιεύσεις
1.423
Ηλικία
54
Περιοχή
Κουκουβάουνες
Μοτοσυκλέτα
Daytona DY 125RS EFI '17
Όνομα
Γιαβάσης Βλάμης
20W του έβαλα, είναι *****ά τα κινέζικα ελατήρια έτσι κι αλλιώς οπότε δεν κουράζει με χοντρό λάδι ;)
 

ekos

well know member
Δημοσιεύσεις
2.765
Όνομα
d
Και έρχομαι ο εγκάθετος να θέσω έναν σοβαρό προβληματισμό ...
Τελευταία ακούμε αρκετά για κουνήματα ή ελάφρωμα του μπροστινού, σε μεγάλο εύρος μηχανών.

Εσάς ποια η γνώμη σας, τι ευθύνεται για αυτά;

Το βάρος;
Η αύξηση των ίππων που πλέον δεν προλαβαίνουν οι αναρτήσεις να το διαχειρηστουν;
Η προσπάθεια να κρατήσουν το κόστος χαμηλά, με αποτέλεσμα να μην βάζουν καλύτερες αναρτήσεις;
Η μήπως πρέπει να πάμε σε πιο εξελιγμένες - προηγμένες αναρτήσεις άλλα δεν υπάρχουν λεφτά για την εξέλιξη τους;
 

Jimakos

member
Δημοσιεύσεις
656
Ηλικία
63
Και έρχομαι ο εγκάθετος να θέσω έναν σοβαρό προβληματισμό ...
Τελευταία ακούμε αρκετά για κουνήματα ή ελάφρωμα του μπροστινού, σε μεγάλο εύρος μηχανών.

Εσάς ποια η γνώμη σας, τι ευθύνεται για αυτά;

Το βάρος;
Η αύξηση των ίππων που πλέον δεν προλαβαίνουν οι αναρτήσεις να το διαχειρηστουν;
Η προσπάθεια να κρατήσουν το κόστος χαμηλά, με αποτέλεσμα να μην βάζουν καλύτερες αναρτήσεις;
Η μήπως πρέπει να πάμε σε πιο εξελιγμένες - προηγμένες αναρτήσεις άλλα δεν υπάρχουν λεφτά για την εξέλιξη τους;

Σε ότι ανέφερες έχεις απόλυτο δίκιο ,προσωπική μου άποψη το κόστος !


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.152
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
Βασικά το πρόβλημα έγκειται στο marketing η τελευταία μόδα επιβαλει τα adve, all around, sport touring etc. με όλα τα συνακόλουθα τους, δηλαδή την θέση οδήγησης ,το στήσιμο κλπ.
Μέχρις εδώ καλά, τι γίνεται όμως όταν το συγκεκριμένο μηχανάκι έχει στηριχθεί σε κάποιο αλλο για αλλη χρηση πχ. γυμνο street fighter η ss , φυσικά για λόγους οικονομίας η να παρουν κάποια χαρακτηριστικά των γεννοσημων τους;
Εκεί αρχιζουν τα προβλήματα, δεν γινεται να είσαι ξυράφι στα πολυ σφιχτα στροφιλικια και να εχεις την απαιτηση να είσαι ακλόνητος στα 200+ η δεν γινεται με όρθια θέση οδήγησης και με 1400 μεταξονιο να είσαι ακλόνητος στα 200+.
Όποιες εταιριες το κατάλαβαν ( οχι οτι δεν το ήξεραν από πριν τι θα συνέβαινε,αλλά τους βγηκε εμπορικά) επενέβησαν στα σημεία που πρέπει το έσωσαν(καπου έχασαν και καπου κέρδισαν ως προς τα χαρακτηριστικά των μηχανών τους) οι άλλες θα χαντακωσουν μόνες τους τα ιδια τα μοντέλα τους.....
 

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.131
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
προσωπικά πιστευω οτι ειναι ενας συνδυασμός απ αυτά που γραφει ο Μανώλης με την συνεχόμενη αυξηση ιππων και ροπής που πλεον "λειωνουν τα σιδερα".... αν βαλετε και το κυνήγι της πρωτοποριας μεσα απο τις εταιρείες ...νομίζω δένει το γλυκάκι....
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.152
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
Μάνο και σε γυμνά, και σε street και σε ss εμφανίζεται, σε όλους, αλλού λίγο αλλού περισσότερο
Σε αυτα που εμφανίζονται ενώ δεν έπρεπε είναι καθαρά θέμα οικονομίας, φτωχές αναρτήσεις, κακές ζαντες που συνήθως με μια περιφερειακη αναβάθμιση εξαφανίζονται.
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.470
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Oι εταιρειες βρηκαν εναν πολυ ωραιο τροπο να μετακυλησουν το κοστος στον πελατη.Κανουν μιση δουλεια,ετσι ωστε ο μεσος αναβατης να ειναι ικανοποιημενος και οποιος εχει απαιτησεις βαζει οτι εξτρα θελει απο την τσεπουλα του.

Η ιπποδυναμη ειναι κατι που μπορει να αυξηθει με μικρο κοστος.Δεν συμβαινει ομως το ιδιο και για τα περιφεριακα που θα υποστηριξουν την ιπποδυναμη.Σου βαζει 170 αλογα σε ενα σασι μου μετα βιας αντεχει τα 100 και κοψε εσυ το κεφαλι σου.

Οι αναρτησεις ειναι πολυ πιο καλυτερες απο παλια.οχι ομως τοσο για να αντεξουν αυτην την καταπονηση.Φυσικα κανουμε και εμεις τα λαθη μας,βαζοντας εξτρα που δεν τα ειχε υπολογισει ο κατασκευαστης.Περιμενουμε τριβαλιτσοι να παμε με 180 και να μην κουναει.Αλλαζουμε μανετες η αντιβαρα αγνοωντας οτι απο ενα σημειο και μετα ακομη και το ενα γραμμαριο μπορει να κανει την διαφορα.
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.152
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
Oι εταιρειες βρηκαν εναν πολυ ωραιο τροπο να μετακυλησουν το κοστος στον πελατη.Κανουν μιση δουλεια,ετσι ωστε ο μεσος αναβατης να ειναι ικανοποιημενος και οποιος εχει απαιτησεις βαζει οτι εξτρα θελει απο την τσεπουλα του.

Η ιπποδυναμη ειναι κατι που μπορει να αυξηθει με μικρο κοστος.Δεν συμβαινει ομως το ιδιο και για τα περιφεριακα που θα υποστηριξουν την ιπποδυναμη.Σου βαζει 170 αλογα σε ενα σασι μου μετα βιας αντεχει τα 100 και κοψε εσυ το κεφαλι σου.

Οι αναρτησεις ειναι πολυ πιο καλυτερες απο παλια.οχι ομως τοσο για να αντεξουν αυτην την καταπονηση.Φυσικα κανουμε και εμεις τα λαθη μας,βαζοντας εξτρα που δεν τα ειχε υπολογισει ο κατασκευαστης.Περιμενουμε τριβαλιτσοι να παμε με 180 και να μην κουναει.Αλλαζουμε μανετες η αντιβαρα αγνοωντας οτι απο ενα σημειο και μετα ακομη και το ενα γραμμαριο μπορει να κανει την διαφορα.
Μόνο σχαρα να βάλεις πίσω πχ 4 κιλά θέλεις άλλη προφορτιση....Για να μην μιλήσουμε για top cases,paniers etc...
 
Top Bottom