Η ιστορία του καφέ

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.435
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Το αρχαιότερο καφενείο της Ελλάδας​




Στέκι των Παπαδιαμάντη, Βάρναλη και Δελμούζου -Λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1785


Στο καφενείο «Φορλίδας» στο Λαύκο Πηλίου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει. Το παραδοσιακό χωριό, το πέτρινο αρχοντικό που είναι τοποθετημένο το μαγαζί και η διακόσμηση, παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή. Και πως θα μπορούσε άλλωστε όταν δεν πρόκειται για οποιοδήποτε καφενείο αλλά για το αρχαιότερο της Ελλάδας που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1785.

Επτά γενιές έχουν περάσει από το καφενείο αυτό, της οικογενείας Φορλίδα. Ο Μανώλης Φορλίδας συνεχίζει σήμερα την παράδοση που ξεκίνησε ο προπροπάππους του Γιάννης Φορλίδας, που ήταν και ο πρώτος που άνοιξε το μαγαζί.

Το παραδοσιακό καφενείο του που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού στην πλατεία με τα γιγάντια σκιερά πλατάνια, έχει χτίσει πλέον το δικό του μύθο, ο οποίος ταξίδεψε μάλιστα μέχρι τις Βρυξέλλες και το κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου, όταν φωτογραφία του ήταν κομμάτι περιοδικής έκθεσης με άρωμα Ελλάδας το 2016.

Σήμερα, στα 81 του χρόνια ο κύριος Μανώλης συνεχίζει να σερβίρει καθημερινά, παραδοσιακό ελληνικό καφέ μέσα σε μια ατμόσφαιρα που έχει διατηρήσει την γοητεία του χθες αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων. Το καλοκαίρι ο πάντα ευγενικός και χαμογελαστός κύριος Μανώλης σερβίρει καφέ και αναψυκτικό κάτω από τα 9 πλατάνια της πλατείας και τον χειμώνα εντός του καφενείου, γύρω από την ξυλόσομπα, με τις παλιές φωτογραφίες στους τοίχους να μας ταξιδεύουν στο παρελθόν.

Στέκι των Παπαδιαμάντη, Βάρναλη και Δελμούζου​

Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας, στο πρώτο όροφο του καφενείου λειτουργούσε χάνι. Εκείνη την εποχή, διανυκτέρευαν στου Φορλίδα όλοι οι ταξιδιώτες από τα νησιά των Βορείων Σποράδων Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, που είχαν προορισμό το Βόλο. Εκείνη την εποχή οι ταξιδιώτες κατηφόριζαν το επόμενο πρωί μέχρι τη Μηλίνα όπου και έπαιρναν το καραβάκι για την πρωτεύουσα της Μαγνησίας καθώς δεν υπήρχε δρόμος τότε.

Στο χάνι είχαν διαμείνει σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και της ελληνικής ιστορίας γενικότερα. Όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ο «άγιος των ελληνικών γραμμάτων», είχε γεννηθεί στη Σκιάθο και διανυκτέρευσε πολλές φορές στον πρώτο όροφο του καφενείου όταν χρειάστηκε είτε να επιστρέψει στην πατρίδα του είτε να ταξιδέψει από εκείνη προς την ηπειρωτική χώρα.

«Ο Παπαδιαμάντης ερχόταν με το καραβάκι μέχρι το Πλατανιά, διανυκτέρευε στο Χάνι και το επόμενο πρωί ξεκίναγε για τη Μηλίνα. Είχε και τις αδελφές του και τον αδελφό του στην Πορταριά. Μέχρι το 1960 η σύνδεσή μας με το Βόλο γινόταν μέσω θαλάσσης», είχε διηγηθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του ο κύριος Μανώλης. Άλλοι θαμώνες του καφενείου ήταν ο περίφημος λογοτέχνης και ποιητής Κώστας Βάρναλης καθώς και ο παιδαγωγός και κύριος εκπρόσωπος του εκπαιδευτικού δημοτικισμού Αλέξανδρος Δελμούζος.


Η «μικρή βουλή» του Λαύκου που υπήρξε και κουρείο του χωριού​

Στην πολύχρονη ιστορία του, το ιστορικό καφενείο υπήρξε κάποιες εποχές το κρεοπωλείο, η ταβέρνα αλλά και το κουρείο του χωριού παράλληλα. Ο Μανώλης Φορλίδας είχε δηλώσει στην ΕΡΤ πως πλέον διατηρεί το καφενείο για λόγους κοινωνικούς, αφού κατά τους χειμερινούς μήνες είναι η μικρή βουλή του χωριού, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι ανταλλάσσουν απόψεις για την πολιτική ζωή, για τα προβλήματά τους, για τις αγωνίες τους, για τις χαρές τους.

Ο πρώτος Φορλίδας εκτός από το καφετζής ήταν και μουσικός. «Ο παππούς μου ήταν μουσικός. Μαζεύονταν εδώ διάφοροι μουσικοί και έπαιζαν. Ήταν πολύ καλοί μουσικοί», λέει ο κύριος Μανώλης.

Το καφενείο Φορλίδα κουβαλάει μια σπουδαία ιστορία η οποία καταγράφεται και στις φωτογραφίες που κοσμούν τους τοίχους του. Ωστόσο όπως αποκαλύπτει ο ίδιος αυτή δεν θα συνεχιστεί κατά πάσα πιθανότητα από την ίδια οικογένεια.
Το χωριό που βρίσκεται στα Νότια του Πηλίου στην ακμή του είχε 2500 μόνιμους κατοίκους.

Σήμερα έχει 511. Ο 81χρονος φαίνεται πως θα είναι αυτός που θα ρίξει τους τίτλους τέλους αφού δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση, καθώς τα παιδιά του ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Βέβαια όπως λέει ο ίδιος ο εγγονός του όποτε έχει διακοπές στο σχολείο και το καλοκαίρι, τον επισκέπτεται και τον βοηθάει. Ο χρόνος θα δείξει αν το καφενείο «Φορλίδας» θα συνεχίσει να το λειτουργεί η 9η αν όχι η 8η γενιά.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.435
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

O καφές είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό​

k2.jpg

Τα καλά του καφέ επεκτείνονται και στην ψυχική υγεία καθώς μειώνει ακόμα και τις τάσεις αυτοκτονίας.

Τα καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ δεν σταματούν να έρχονται. Η δαιμονοποίηση του καφέ και οι κατηγορίες ότι προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας, όχι μόνο καταρρέουν μία- μία, αλλά αποδεικνύεται ότι ισχύει και το αντίθετο. Ο καφές κάνει καλό στην υγεία και μάλιστα με πολλαπλούς τρόπους.

k1.jpgk7.jpg

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, που βασίζεται πάνω σε έρευνα της σχολής δημόσιας υγείας του Harvard, o καφές δρα ευεργετικά στην ψυχική μας υγεία. Αυτό που νιώθουμε κάθε πρωί που ξυπνάμε ότι δεν θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε σωστά χωρίς, έστω τον πρώτο καφέ της ημέρας, δεν είναι μια απλή διαίσθηση.


Η έρευνα του Harvard αναφέρει πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τους δείκτες αυτοκτονίας κατά 50% τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες. Το ότι ο καφές θα μπορούσε να καταπολεμήσει την κατάθλιψη δεν είναι καινούργια ιδέα, αλλά δεν είχε αποδειχθεί με κάποια έρευνα μέχρι τώρα.

k3.jpgk5.jpg

Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη μπορεί αυξήσει με αλματώδη ρυθμό τα επίπεδα σεροτονίνης, ντοπαμίνης και νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλο. Η αύξηση αυτών των τριών ουσιών στον εγκέφαλο μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό. Αν έψαχνε ακόμα μία δικαιολογία για να απολαύσεις τον καφέ σου, δεν χρειάζεται πια. Η κατανάλωση καφέ με μέτρο, μόνο καλό κάνει, τόσο στο σώμα, όσο και στο μυαλό.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.435
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Τι λέει ο καφές που πίνεις για την προσωπικότητά σου​

Εσπρέσο ή καπουτσίνο; Μέτριος ή σκέτος; Ζεστός ή κρύος; Ο τρόπος που πίνεις τον καφέ σου λέει πολλά για τον χαρακτήρα σου.​

iStock-938993594-scaled-e1704452616263.jpg

Για κάποιους είναι ιεροτελεστία και για κάποιους βασικό κομμάτι της ημέρας τους. Άλλοι τον πίνουν για να μπορέσουν να ξυπνήσουν και άλλοι για να τους συντροφεύει στη δουλειά ή στη βόλτα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που κάποιος πίνει καφέ πάντως, ένα πράγμα ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Όλοι έχουμε τον ολόδικό μας καφέ και δύσκολα τον αλλάζουμε.

Αν όμως, μέχρι σήμερα πίστευες πως η επιλογή καφέ έχει να κάνει μόνο με την γεύση, τότε μάλλον κάνεις λάθος, αφού ο καφές που επιλέγεις λέει πολλά για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου. Δε μας πιστεύεις; Διάβασε παρακάτω και θα δεις ότι έχουμε δίκιο. Και δεν το λέμε εμείς, το λέει ο Darren Stanton, πρώην ντετέκτιβ και ψυχολόγος με πάνω από 26 χρόνια εμπειρίας στην ανάλυση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Καφές φίλτρου (σκέτος) / γαλλικός​

Σύμφωνα με τον Stanton, όσοι επιλέγουν να πίνουν σκέτο καφέ φίλτρου, τείνουν να είναι πιο απόλυτοι στις απόψεις τους, ενώ πολλοί ασχολούνται με την γυμναστική και με το σώμα τους, καθώς είναι γνωστό πως ο γαλλικός είναι χαμηλός σε θερμίδες.
Αυτό επίσης μπορεί να σημαίνει ότι πρόκειται για ένα αποφασιστικό και συγκεντρωμένο άτομο που αγαπά να φροντίζει τον εαυτό του. Προσοχή όμως γιατί αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι πολλές φορές στα όρια του εγωισμού.

Εσπρέσο​


Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το μυστικό για τον τέλειο εσπρέσο


Όσοι επιλέγουν εσπρέσο είναι συνήθως αρκετά περιπετειώδεις, ξέρουν τι θέλουν και δε φοβούνται να το ζητήσουν. Θα παρομοιάζαμε κάποιον που πίνει εσπρέσο με κάποιον που μπαίνει σε ένα μπαρ και παραγγέλνει να πιει ρούμι ή ουίσκι.

Αν λοιπόν, κι εσύ αγαπάς να πίνεις εσπρέσο τότε μάλλον είσαι από εκείνους που μιλούν ευθέως και δεν τους αρέσουν οι πολλές ανοησίες.

Καπουτσίνο​

Αν ο αγαπημένος σου καφές είναι ο καπουτσίνο, τότε ανήκεις σε μια κατηγορία ανθρώπων θα τους χαρακτηρίζαμε περιπετειώδεις και fun. Μάλλον σου αρέσει να εξερευνάς τα όριά σου και να βγαίνεις από την ζώνη ασφαλείας σου.


Όπως λέει και ο Stanton, «Όσοι αγαπούν τον καπουτσίνο είναι άνθρωποι που τους αρέσει να αποκτούν συνεχώς νέες δεξιότητες, είναι ανοιχτόμυαλοι και πάντα έτοιμοι να περάσουν καλά».

Κορτάδο​

Εντάξει, ο συγκεκριμένος καφές δεν είναι από τους πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ανάμεσά άνθρωποι που δηλώνουν φανατικοί λάτρεις του. Αν είσαι ένας από αυτούς, τότε μάλλον είσαι από τους ανθρώπους που τους αρέσουν οι κανόνες και η οργάνωση και δεν τους αρέσουν οι πολλές αλλαγές.

Μόκκα​

Άλλος ένας καφές που δεν είναι στις πρώτες προτιμήσεις των Ελλήνων, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως αν τον ζητήσεις στην καφετέρια, δεν θα ξέρουν να στον φτιάξουν. Αν λοιπόν, είσαι εκείνος που θα πιει μόκκα το πρωί πριν πας στη δουλειά, τότε είσαι μάλλον αρκετά εξωστρεφής έως και θορυβώδης κάποιες φορές.
Είσαι όμως η ψυχή του πάρτι και σου αρέσει όταν όλα τα φώτα πέφτουν πάνω σου. Παραδέξου το, δεν είναι κακό.

Καφές με γεύση​


καφέ


Υπήρχε μια εποχή στην Ελλάδα, εκεί γύρω στα μέσα των 00s που ξαφνικά όλοι άρχισαν να πίνουν καπουτσίνο με γεύση καραμέλα ή γαλλικό με γεύση φουντούκι. Ευτυχώς, αυτή η εποχή πέρασε, αλλά έμειναν κάποιοι που αγαπούν ακόμα να πίνουν έτσι τον καφέ τους.


Αν είσαι ένας από αυτούς, πρώτον δεν πρέπει να ντρέπεσαι, γούστα είναι αυτά και δεύτερον σου αρέσει να πειραματίζεσαι, αφού δε θες επ’ ουδενί να σε χαρακτηρίζει η στασιμότητα. Αναζητάς πάντα κάτι νέο να σε ενθουσιάσει και δεν επαναπαύεσαι.

Σοκολάτα / Τσάι​

Ναι, ξέρουμε ότι δεν είναι καφέδες, αλλά δεν παύουν να είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας πολλών ανθρώπων.
Αν πίνεις σοκολάτα, ειδικά ζεστή, τότε μάλλον χρησιμοποιείς το αγαπημένο αυτό ρόφημα για να σε κάνει να ξεχαστείς από τα όποια προβλήματα και να μπορέσει να μείνεις για λίγες στιγμές μόνος με τις σκέψεις σου.

Αν πάλι, επιλέγεις να πίνεις ζεστό τσάι, είτε το πρωί είτε το απόγευμα, το πιο πιθανό είναι πως αγαπάς τη ρουτίνα και δε θέλεις να αποκλίνεις από τις αγαπημένες σου συνήθειες, ενώ το πιο πιθανό είναι πως είσαι και αρκετά προσγειωμένος και τα πόδια σου πατάνε γερά στη γη.
 
Top Bottom