Η ιστορία του καφέ

maik900

Administrator
Δημοσιεύσεις
9.419
Ηλικία
59
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΚΙΩΤΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
3707d8f2be163bd14c78cf07586f13bb_XL.jpg

Ο Μελάς Ζωμός των Λακεδαιμονίων όπως τον ονόμαζαν στα αρχαία χρονιά οι Σπαρτιάτες ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κόκκος του καφέ, κατά δε την Ομήρου Οδύσσεια η ουσία (nepenthe) που η Ελένη ανακάτευε με κρασί και την έκανε να ξεχνά την στεναχώρια και το μισός, ήταν ο καφές.
Επίσης στην Παλαιά Διαθήκη ο (αποστεγνωμένος καρπός) που έδωσε η Αμπιγκελ στον Δαβίδ και ο Βοος στη Ρουθ ήταν ο κόκκος του καβουρδισμένου καφέ.
Ο καφές είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχειά τού πολιτισμού της ανθρωπότητας και ένας από τους βασικότερους παράγοντες της εξέλιξης της.
Πρωτοεμφανιζόμενος στην Αιθιοπία το 575 μ.Χ. έως το 850 μ.Χ και αφού πέρασε Αραβία -Μέση Ανατολή -Ευρώπη -κατέληξε στο Νέο Κόσμο
Ο καφές προέρχεται από τον καρπό αειθαλούς δέντρου που ευδοκιμεί σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα.
Οι καρποί του μοιάζουν με κεράσια και μυρίζουν σαν γιασεμί.
Σε κάθε «κεράσι» βρίσκονται προστατευμένα από το εξωτερικό περίβλημα και σάρκα, δυο σπέρματα, καθένα από το οποία περιβάλετε από λεπτή μεμβράνη (περγαμηνή).
Χρειάζονται περίπου 4000 κόκκοι για μια λίβρα καβουρδισμένου καφέ.
Η λέξη coffee που σημαίνει ρόφημα προέρχεται από την Αραβική λέξη qahwah
Ο Μπανεσιους, συγγραφέας τού 18 αιώνα αναφερόμενος στο μύθο των κατσικιών που χορεύουν, συμφωνά με το οποίο ένας Άραβας βοσκός παραπονέθηκε στον Ιμάμη του χωριού, ότι τα ζώα του κάποιες βραδιές δεν κοιμόντουσαν, αλλά χόρευαν όλη την νύχτα.
Ο Ιμάμης ερευνώντας βρήκε ότι τα ζώα είχαν φάει κάποιους σαρκώδεις καρπούς θάμνων και αποφάσισε να τους δοκιμάσει και ο ίδιος. Αφού έβρασε τους καρπούς σε νερό και ήπιε το ποτό διαπίστωσε ότι μπορούσε να μείνει ξάγρυπνος όλη την νύχτα χωρίς πρόβλημα. Μετά την εμπειρία αυτή καθιέρωσε στους μοναχούς του να πίνουν το ποτό αυτό κάθε βραδύ για να παραμένουν ξάγρυπνοι στις λειτουργίες.
Αρχικά ο καφές καταναλώνονταν σε θρησκευτικές τελετές μετά από ιατρική συνταγή.
Μετέπειτα απέκτησαν την συνήθεια να πίνουν καφέ όλες οι θρησκευτικές κοινότητες και πέρα από αυτές.
Η κατανάλωση του νέου ποτού εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σε πολίτες που το έπιναν στα σπίτια τους η σε δημοσίους χώρους. Έτσι ο καφές σε λίγο διάστημα έγινε γνωστός στην Αραβία, Αίγυπτο, Συρία, Βόρεια Ευρώπη, Ισπανία, Βόρεια Αφρική Ινδία μέσω των Μουσουλμάνων. Τα δε δυο πρώτα καφενεία δημιουργηθήκαν στην Κωνσταντινούπολη τον 16 αιώνα από ένα ζευγάρι Συρίων. Τα καφενεία γινόταν όλο και περισσότερα, πιο πολυτελή με αναπαυτικά καθίσματα, όπου σύχναζε κόσμος από όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Ο Sir Gorge Sandys γραφεί ότι στην Τουρκία κάθονται όλη την ημέρα και απολαμβάνουν το μαύρο ποτό που ονομάζεται καφές σε μικρό σκεύος από πορσελάνη με γεύση που κάνει καλό στην πέψη και αυξάνει την εγρήγορση.
Τον 16 αιώνα ο καφές έφθασε στην Ευρώπη γνωστοποιώντας την δύναμη του.
Οι Βενετοί έμποροι πρώτοι έφεραν από την Μέκκα στην Βενετιά τα πρώτα τσουβάλια.
Τον ίδιο καιρό Ολλανδοί έμποροι μετέφεραν το πρώτο δενδρίλιο από την Μέκκα στην Ευρώπη. κλέβοντας το.
Έπειτα μεταφυτεύθηκε στην Ολλανδική αποικία της Ιάβας στην Κυβέλη στο Τιμόρ στο Μπαλί στην Κεϋλάνη.
Ακολούθησαν οι Γάλλοι μέχρι που έφθασε στον Νέο Κόσμο. Όλοι οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες έπαιρναν μαζί τους τον καφέ όπως και οι καθολικοί Ιεραπόστολοι όπου και να μετανάστευαν.
Μέχρι το 1830 οι κορυφαίοι προμηθευτές της Ευρώπης σε καφέ ήταν οι Ολλανδικές αποικίες της Ιάβας και της Σουμάτρας. Η μετανάστευση του καφέ στη Βραζιλία έγινε το 1700 όπου αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε μέσα στη ζούγκλα ύστερα από πολύ κόπο και χρόνο. Αρκετές χιλιάδες σκλάβοι ανέλαβαν την φυτεία και εσοδεία του καρπού.
Αρχικά ο καφές στην Ευρώπη θεωρείτο φάρμακο για να καταπραΰνει ασθένειες όπως αρθρίτιδα, πέτρα στα νεφρά, ιλαρά, βήχα, καταπολέμηση της ναυτίας, μέθης από τους φαρμακοποιούς και ομοιοπαθητικούς.
Στην Ιαπωνία ο καφές θεωρείτο ότι έχει ουσίες που κάνουν καλό στο δέρμα, για αυτό οι άνθρωποι κυριολεκτικά θάβονταν μέσα σε καβουρδισμένο καφέ για ώρες.
Άλλοι θεωρούσαν τον καφέ ως διεγερτικό που ξυπνά την έφυα και την κινητικότητα.
Η Ιταλία ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που εισήγαγαν καφέ.

Πηγη www.biohelix.eu
 

maik900

Administrator
Δημοσιεύσεις
9.419
Ηλικία
59
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΚΙΩΤΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ

167-compressor.jpg

Το πρώτο καφενείο στην Ιταλία έγινε στο Λιβόρνο το 1651 και ο καφές που χρησιμοποιούσε είχε ένα ξεχωριστό καβούρδισμα. Μέχρι το τέλος του αιώνα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου δημιουργηθήκαν αρκετά καφενεία., το δημοφιλέστερο της Ευρώπης λειτούργησε το 1720 ονομαζόμενο FLORIAN όπου σύχναζαν όλοι οι επίσημοι της Βενετιάς αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων ακούγοντας μουσική από ορχήστρα στη Βεράντα και γινόταν συζητήσεις υψηλού επιπέδου από καλλιτέχνες - συγγραφείς όπως Γκαίτε ο λόρδος Βύρωνας, ο Ρουσσώ, ο γνωστός Καζανόβας όπως και αρκετές γυναίκες. Άλλο δημοφιλές καφενείο το καφέ Greco στη Ρώμη οπού ιδιοκτήτης ήταν Έλληνας εξ ου και το Greco. Γνωστοί πελάτες ήταν ο Λίστ, ο Ροσέτι, ο Τοσκάνι.
Τα καφενεία στην Ιταλία έγιναν τόπος συζήτησης ανταλλαγής απόψεων καθημερινότητας τρόπος ζωής.
Πολύ σύντομα άνοιξαν καφενεία σε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις όπου πλέον έγιναν θεσμός και τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει την έλευση τους, ούτε π.χ. η Μεγάλη επιδημία της Πανώλης το 1665 στο Λονδίνο.
Τον 18 αιώνα υπήρχε μια κάθετη πτώση των πωλήσεων καφέ στην Ευρώπη όπως και παρακμή των καφενείων οπού κράτησε μέχρι τις αρχές του 20 αιώνα
Αιτία ήταν η εισαγωγή του αλκοόλ στα καφενεία, (οι παρενέργειες του προσκαλούσαν άλλο είδος πελατείας) η πώληση τσαγιού και άλλων μη αλκοολούχων ποτών.
Επίσης σπουδαίος λόγος ήταν το άνοιγμα βιβλιοθηκών και διανομή εφημερίδων από άλλες πηγές όπως ακόμη το άνοιγμα όρθιων καφενείων (καντινών) πλησίον εργασιακών χωρών η εντός αυτών.
Στα καφενεία υπεβλήθησαν κανονισμοί που έπρεπε να εφαρμόζονται από την πελατεία για την ομαλή λειτουργία των όπως:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΦΕΝΕΙΩΝ

  • Ευπρόσδεκτοι όλοι οι αριστοκράτες και έμποροι.
  • Η συνεύρεση όλων των πελατών μαζί δεν είναι προσβολή.
  • Κανένα μέρος του καφενείου δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται προνομιακό και ο κάθε ένας να κάθεται εκεί που υπάρχει ελεύθερος χώρος
  • Απαγορεύονται τα τυχερά παίγνια.
  • Εξοικείωση στην οχλαγωγία
  • Διατήρηση του καθαρού του χώρου.
Στα μέσα του 15ου αιώνα εμφανιστήκαν στην Ευρώπη τα πρώτα CAFE BAR με μηχανή Εσπρέσο.
Από τα πρώτα διάσημα που άνοιξαν ήταν στο Σοχο της Αγγλίας όπως ΜORCA BAR, HEAVEN AND HELL, MACABRE, κ.λ.π.
Ιστορικά ονόματα καφέ οπού πρωτοεμφανίστηκαν σπουδαίοι μουσικοί δημιουργοί με ακούσματα που διαρκούν μέχρι σήμερα.
pavoni.jpg
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΦΕ
Δεκάδες συσκευές άλεσης και ψησίματος καφέ είχαν επινοηθεί μέχρι τις αρχές του 20 αιώνα.
Η πρώτη μηχανή καφέ εμφανίστηκε στην Γαλλία το 1685
Αποτελείτο από μια κανατά με μια θερμαινόμενη πλακά που ζεσταινόταν από μια λάμπα πετρελαίου.
Έπειτα εμφανίστηκε η πρώτη μηχανή φίλτρου από τον Belloy Baptiste περί τα 1800.
Ακολούθησε ο Αμερικανός Βentzamin Thomson όπου η καφετιέρα του, επίσης φίλτρου σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Η πρώτη τερατώδης σε όγκο επαγγελματική μηχανή καφέ δημιουργήθηκε από τον Eduart Loysel de Santais και λειτουργούσε με βάση την αρχή της υδροστατικής πίεσης. Λέγεται ότι είχε παραγωγή μέχρι και 2000 φλιτζάνια καφέ ανά ώρα.
Οι Ιταλοί αφού τελειοποίησαν την μηχανή του Loysel, κατασκεύασαν την πρώτη μηχανή espresso το 1948 από τον Αchille Gaggia από το Μιλάνο.
Επιβλητικές, θηριώδης, αστραφτερές μηχανές που τρόμαζαν τον πελάτη από το σφύριγμα και τον ατμό που παρήγαγαν κατά την δημιουργία του καφέ εσπρέσο.
Επίσης βράζοντας το γάλα στην μηχανή αυτή μεταμόρφωναν τον εσπρέσο σε καπουτσίνο.

Πηγη www.biohelix.eu
 

panavour

new member
Δημοσιεύσεις
289
Ηλικία
60
Περιοχή
αθηναι
Μοτοσυκλέτα
ΑPRILIA SCARABEO 200ie.
Όνομα
pan
πως πρωτοεμφανισθηκε στην αιθιοπια ο 575 και πριν 2500 χρονια τον επινε η ωραια ελενη με κρασι και πριν 1100 χρονια το πιναν οι σπαρτιατες?
 
Top Bottom