Οι διάσημοι και οι μοτοσυκλέτες τους

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

ANARCHY IN THE UK: Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ​



Γαλαζοαίματοι πάνω σε δυο τροχούς

Η βασίλισσα Ελισάβετ πάνω σε μοτοσυκλέτα να κόβει βόλτες στο χώμα, οι πρίγκιπες και οι λόρδοι να ακονίζουν τις ικανότητές τους πάνω σε δυο τροχούς, κι όλα αυτά με το βασιλικό αίμα να τρέχει στις φλέβες τους; Γίνονται αυτά τα πράγματα; Στη Μεγάλη Βρετανία γίνονται…
Ας μας συγχωρέσουν οι Sex Pistols για το δάνειο του τίτλου “Anarchy in the UK”, αλλά πιστεύουμε ότι ταιριάζει απόλυτα με το θέμα, τουλάχιστον αν αυτό προσεγγιστεί με το ελληνικό στερεότυπο, που θεωρεί ότι οι Βρετανοί γαλαζοαίματοι δεν μπορούν και δεν θα έπρεπε να ασχολούνται με μοτοσυκλέτες. Και όμως, ασχολούνται!

Πρώτα απ΄όλα να διευκρινίσουμε κάτι: ουδεμία συμπάθεια θρέφουμε για τη βασιλική οικογένεια και τη μοναρχία γενικότερα. Δεν έχουμε δει ούτε το Crown. Ναι, τέτοιοι είμαστε. Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, ας ξεκαθαρίσουμε και τον σκοπό του άρθρου που δεν είναι άλλος από το να καταδείξει τις διαφορές στην μοτοσυκλετιστική κουλτούρα.

Στην Ελλάδα θα θεωρούταν αδιανόητο, τουλάχιστον σε παρελθόντα έτη, κάποιος αξιωματούχος να οδηγούσε μοτοσυκλέτα ή να εκδήλωνε απροκάλυπτα το ενδιαφέρον του και την αγάπη του για τους δύο τροχούς.
Ακόμη και στις μέρες μας, που οι δύο τροχοί τυγχάνουν σαφώς μεγαλύτερης αποδοχής από το κοινωνικό σύνολο, το να οδηγεί κάποιος πολιτικός ή δημόσιο πρόσωπο μοτοσυκλέτα, γίνεται θέμα σε cringy τηλεοπτικά ρεπορτάζ με γελοίους τίτλους του τύπου «ο Καμικάζι» ή «η Αμαζόνα» , ενώ στο 99% των περιπτώσεων, η μουσική υπόκρουση είναι το Born to be Wild των Steppenwolf.

Δεν πα να οδηγεί καθαρόαιμο, σκούτερ ή Adventure το «σελέμπριτι», το Born to be Wild θα επιλέξει η παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού και αυτό είναι άλλο ένα σημειολογικό στοιχείο που καταδεικνύει την ασχετοσύνη και την έλλειψη υποτυπώδους μοτοσυκλετιστικής κουλτούρας στην Ελλάδα.

Στην Αγγλία ποτέ δεν ήταν, ούτε είναι έτσι τα πράγματα, κι αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η Μ. Βρετανία αποτέλεσε μια από τις χώρες στις οποίες γεννήθηκε και διαμορφώθηκε η μοτοσυκλέτα στις αρχές του περασμένου αιώνα, ενώ για πολλές δεκαετίες, στο διάστημα του μεσοπολέμου, οι κραταιές κατασκευάστριες, τουλάχιστον στην Ευρώπη, ήταν βρετανικές.

Η μοτοσυκλέτα για τους Άγγλους, αποτελούσε ένα εθνικό προϊόν και τους στοίχισε πάρα πολύ όταν η ιαπωνική επέλαση σάρωσε τα πάντα, αλλά αυτό μάλλον αποτελεί ένα ξεχωριστό θέμα από μόνο του. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ακόμα και η πιο εξέχουσα οικογένεια της Αγγλίας, η βασιλική, έχει ισχυρούς δεσμούς με την μοτοσυκλέτα!
Η παράδοση αυτή ξεκινά από τον Γεώργιο τον έκτο, δηλαδή τον πατέρα της νυν βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος μετά χαράς έκανε την μετάβαση από τα άλογα στις μοτοσυκλέτες, όταν ήταν νεαρός και ως αξίωμα είχε τον τίτλο του πρίγκιπα.
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος (ναι, είχε και αυτό το όνομα, εκτός από το Γεώργιος) ξεκίνησε με μια Douglas 350 στην ηλικία των 20 ετών, την οποία χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του στο πανεπιστήμιο του Cambridge όπου φοιτούσε.

Aργότερα μάλιστα πήρε μέρος και σε αγώνες μοτοσυκλέτας, όχι σαν αγωνιζόμενος αλλά σαν σπόνσορας δανείζοντας τη μοτοσυκλέτα του στον διάσημο αναβάτη της εποχής S.E.Wood.
Η αγάπη του για τις μοτοσυκλέτες παρέμεινε αναλλοίωτη και κατά τη βασιλεία του, ενώ την μετέδωσε και στην κόρη του, Ελισάβετ.
Kατά τη διάρκεια της εθελοντικής θητείας της μετά την λήξη του ΒΠΠ, όταν ακόμα ήταν πριγκίπισσα, η Ελισάβετ επέλεξε να υπηρετήσει στο σώμα εφοδιασμού και μεταφορών, μόνο και μόνο (όπως τουλάχιστον αναφέρεται) για να εκπαιδευτεί στην οδήγηση μοτοσυκλέτας και να καταρτιστεί τεχνικά στην συντήρηση και επισκευή τους.
Μια από τις πιο δυναμικές και γνωστές φωτογραφίες της Ελισάβετ άλλωστε, είναι αυτή οπού απεικονίζεται να εκτελεί σλάλομ τύπου trial με μια στρατιωτική BSA!

Η Ελισάβετ είχε παρευρεθεί επίσης πολλές φορές στο Isle of Man TT (!), ως τιμώμενο πρόσωπο, επίσημη προσκεκλημένη και θεατής, αν και αυτό οφείλεται μάλλον περισσότερο στον προσφάτως αποβιώσαντα σύζυγο της, Φίλιππο.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος λάτρευε της μοτοσυκλέτες και τους αγώνες και σε κάθε ευκαιρία απολάμβανε τις βόλτες του με αυτές (εντάξει, θα είχε πολλές υποθέτουμε…).

Μάλιστα η αγάπη του αυτή κράτησε μέχρι τα βαθιά γεράματά του. Ενδεικτικό είναι ότι στις εκδηλώσεις για τα 85α γενέθλια του στοWindsor, o Φίλιππος επέλεξε ένα Honda Dax για τις μετακινήσεις του από έπαυλη σε έπαυλη (έχουν πολλές…).
«Μαύρο πρόβατο» στην οικογενειακή παράδοση, τουλάχιστον όσον αφορά την αγάπη για τις μοτοσυκλέτες αποτελεί ο πρίγκιπας Κάρολος, που ούτε λίγο, ούτε πολύ, έχει δηλώσει ότι… δεν τις γουστάρει καθόλου.

Σε μια συνέντευξη του το 2010, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα είπε ότι «τις μισεί» και ότι «ποτέ δεν μπόρεσα να ισορροπήσω πάνω σε μια μοτοσυκλέτα». Εντάξει, τίμιο. Μάλλον για αυτό οι μοναδικές φωτογραφίες του Καρόλου με μοτοσυκλέτα, είναι στατικές…

Από την άλλη, οι γιοι του Κάρολου (και της λαίδης Νταϊάνας, μην βαράτε), πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, έμοιασαν περισσότερο στον παππού τους (τον Φίλιππο ντε!) και είναι και οι δύο θιασώτες των δύο τροχών.

Έχουν φωτογραφηθεί ουκ ολίγες φορές να οδηγούν διάφορες μοτοσυκλέτες, με σαφή προτίμηση στις Triumph και στις Ducati, ενώ συμμετείχαν επίσης σε φιλανθρωπικό off–road ταξίδι, στη Νότια Αφρική το 2008, οδηγώντας Honda CRF230L.
O Γουίλιαμ, είναι επίσημος «υποστηρικτής της βρετανικής μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας» (ναι, γι’ αυτό έχει Ducati…) και ήταν αυτός που έκοψε την κορδέλα στα εγκαίνια του Factory Visitor πολυχώρου της Triumph, το 2018.

Ο Χάρι με τη σειρά του, λέγεται ότι διένυσε πολλά χιλιόμετρα στο Αφγανιστάν με μοτοσυκλέτα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Καλά, υποθέτουμε ότι δεν πήγαινε σε φάση φουλ υπηρεσιακή και εμπλοκής, αφού βρισκόταν εκεί… για την «ειρήνη» και την «ευημερία».


Πηγη https://motorbike.gr
 

panavour

member
Δημοσιεύσεις
1.615
Ηλικία
63
Περιοχή
αθηναι
Μοτοσυκλέτα
voge500ds
Όνομα
pan
Κλασσικο κομπλεξ συντακτη να ''διευκρινιζει'' εξ αρχης την ΜΗ συμπαθεια προς την βασιλικη οικογενεια,και την μοναρχια,για να μην παρεξηγηθει -αν δεν το κανει-απο το ''προοδευτικο'' κοινο του.ΕΛΛΗΝΙΚΗ παθογενεια.
 

Λαμπης

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
8.981
Ηλικία
53
Περιοχή
Πετραλωνα
Όνομα
Θανάσης βεγγος
Κλασσικο κομπλεξ συντακτη να ''διευκρινιζει'' εξ αρχης την ΜΗ συμπαθεια προς την βασιλικη οικογενεια,και την μοναρχια,για να μην παρεξηγηθει -αν δεν το κανει-απο το ''προοδευτικο'' κοινο του.ΕΛΛΗΝΙΚΗ παθογενεια.
Θυμηθηκα τώρα το θείο μου που κάθε Χριστούγεννα - Πάσχα λάμβανε ευχητηριες κάρτες απ τον κωτσο και καμαρώνε
 

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.218
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Θυμηθηκα τώρα το θείο μου που κάθε Χριστούγεννα - Πάσχα λάμβανε ευχητηριες κάρτες απ τον κωτσο και καμαρώνε

Καλά για μοτοσυκλέτες δεν νομίζω να καβάλησε ποτε αλλά τουλάχιστον ... το εμβόλιο να το'χει κάνει ο Κοκος ? Δεν παίρνεις ένα τηλέφωνο να μην ανησυχουμε...! facepalm 2
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Οι διάσημοι και οι μοτοσυκλέτες τους​


T.E. Lawrence

_82905975_tel.jpg
Ο T.E. Lawrence, γνωστός ως ο Λώρενς της Αραβίας ήταν ένας παθιασμένος μοτοσυκλετιστής και πιστός θαυμαστής των Brough Superior. Oι Brough Superiors θεωρούνταν οι Rolls Royce των μοτοσυκλετών. Ο T.E. Lawrence είχε κάνει ειδική παραγγελία με μικρότερο πίσω τροχό για να διευκολύνεται λόγω ύψους. Είχε στην κατοχή του επτά και αναφερόταν σε αυτές ως “Boanerges” (Βοανεργές, γιοι της βροντής) και όλες είχαν το όνομα George. To 1935 ενώ ο Lawrence οδηγούσε την George VII πετάχτηκαν στο δρόμο του 2 αγόρια και στην προσπάθειά του να τα αποφύγει είχε ένα σοβαρό δυστύχημα. Μετά από δύο εβδομάδες υπέκυψε στα τραύματά του σε ηλικία 46 ετών. Λέγεται ότι την ημέρα που είχε το θανατηφόρο δυστύχημα οδηγούσε με 100 μίλια την ώρα.

Marlon Brando

34d81ac193f8a3b42031db3c2d8e501c.jpg
Πριν γίνει διάσημος ο Brando διέσχιζε τους δρόμους της Νέας Υόρκης πάνω στην μοτοσυκλέτα του. Ως διάσημος, όταν αισθανόταν ότι πιέζεται από τη δημοσιότητα δραπέτευε πάνω σε αυτήν και ταξίδευε για ώρες στην έρημο. Στην ταινία “o Aτίθασος” οδηγούσε μια Triumph 6T Thunderbird του ’50.

Bob Dylan

650_1200.jpg
Το ατύχημα του Bob Dylan με την Triumph Tiger 100 του 1964 έπαιξε μεγάλο ρόλο στη ζωή και την καριέρα του μεγάλου καλλιτέχνη παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε ελάχιστα γι’ αυτό.

Clark Gable

Clark-Gabel-MC.jpg
Ο Clark Gable οδηγούσε μία Harley Davidson RL του 1934.


Hunter S. Thompson

f47f1b858ede2964bed85b78393a93b2.jpg
Ο συγγραφέας Hunter S. Thompson απέκτησε την μοτοσυκλετιστική του εμπειρία με δύσκολο τρόπο. Οδηγούσε με τους Hell’s Angels μια BSA A65 Lightning επί ένα χρόνο. Την εμπειρία του αυτή κατέγραψε στο βιβλίο: Hells Angels: A Strange and Terrible Saga.

Clint Eastwood

clint-eastwood-motorcycle-10.jpg
Παρόλο που ο Eastwood ήταν περιστασιακός οδηγός στην προσωπική του ζωή, σε πολλές ταινίες οδηγούσε μοτοσυκλέτα.

Charles Lindbergh

charles-lindbergh-riding-motorcycle-bettmann.jpg
Σαν παιδί ο Charles Lindbergh είχε τρέλα με τους κινητήρες και ειδικά με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Όντας ακόμη στο Γυμνάσιο παρήγγειλε μια δικύλινδρη μοτοσυκλέτα Excelsior “X” από τον τοπικό αντιπρόσωπο. Ο Charles Lindbergh ήταν ένας ντροπαλός και ήσυχος άνθρωπος αλλά πολύ γρήγορος και ίσως απερίσκεπτος με τη μοτοσυκλέτα του όπως αναφέρουν οι συμμαθητές του. “Αγαπούσα την δύναμη της μοτοσυκλέτας και την ταχύτητά της” έλεγε. Παρόλα αυτά δεν είχε ποτέ ατύχημα με την μοτοσυκλέτα του.

Buddy Holly

αρχείο λήψης.jpg
Το 1958, έχοντας κερδίσει πολλά χρήματα, ο Buddy Holly και οι Crickets απόφάσισαν να αγοράσουν μερικές μοτοσυκλέτες. Πήγαν στο Ντάλλας και ξεκίνησαν την έρευνα σε διάφορες αντιπροσωπείες. Οι ιδιοκτήτες όμως, μην γνωρίζοντας ποιοι είναι οι νεαροί αυτοί, τους αντιμετώπισαν περιφρονητικά. Ο ιδιοκτήτης μάλιστα της αντιπροσωπείας της Harley σχεδόν τους πέταξε έξω από το μαγαζί του. Τελικά βρήκαν αυτό που αναζητούσαν στην Triumph όπου κάθε μέλος του συγκροτήματος επέλεξε και από ένα διαφορετικό μοντέλο. Πριν ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής τους, πέρασαν έξω από το μαγαζί με τις Harley για να τους δει ο ιδιοκτήτης με τις καινούργιες μηχανές τους.

James Dean

398911a1d5644fc68c1b41beccceb530.jpg
Φυσικά ο “επαναστάτης χωρίς αιτία” δεν θα μπορούσε να μην αγαπά τις μοτοσυκλέτες. Αγόρασε την πρώτη του σε ηλικία 15 ετών. Ήταν μία CZ 125 κ.εκ. Ήταν το μοναδικό παιδί στην μικρή πόλη της Indiana που είχε μοτοσυκλέτα. Σε μία πτώση που είχε σε μία από τις βόλτες του έχασε δύο δόντια. Οι ντόπιοι τον φώναζαν “One Speed Dean”
Κάποιες από τις μοτοσυκλέτες που απέκτησε ήταν οι: Royal Enfield 500 κ.εκ., Indian Warrior TT, και λίγο πριν πεθάνει, θέλοντας να μιμηθεί τον Marlon Brando, ο Dean αγόρασε μια Triumph TR5 Trophy που ήταν και η τελευταία του μοτοσυκλέτα.

Steve McQueen

stevemcqueenbarbour.jpg
Ίσως δεν υπάρχει άλλος διάσημος που να έχει συνδέσει περισσότερο το όνομα του με μοτοσυκλέτες από τον Steve McQueen. Πριν γίνει ηθοποιός έτρεχε σε αγώνες με μία Harley. Ακόμα όμως και όταν έγινε ηθοποιός, το πάθος του για τις μοτοσυκλέτες πάντα ανταγωνιζόταν την αγάπη του για την υποκριτική.

Ο Steve McQueen είχε μια συλλογή από περισσότερες από εκατό μοτοσυκλέτες. Οι αγαπημένες του ήταν οι συλλεκτικές Indian.

Ο Steve McQueen αγαπούσε και τις χωμάτινες μοτοσυκλέτες και έπαιρνε μέρος σε αγώνες. Με την Triumph TR6 έκανε μια εμφάνιση στην ταινία The Great Escape. Στις σκηνές που εμφανίζεται η μοτοσυκλέτα οδηγεί ο ίδιος ο McQueen. Παρόλα αυτά σε μία επικίνδυνη σκηνή έχουν βάλει τον Bud Ekins να τον ντουμπλάρει από το φόβο ότι θα τραυματιζόταν.

Πηγη https://motoria.gr
 
Top Bottom