Εφάμιλλη της μέθης η δίψα κατά την οδήγηση!

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
moto_dehydrate_2962021.jpg

Κίνδυνος-θάνατος η οδήγηση σε συνθήκες αφυδάτωσης! Έρευνα έδειξε ότι όποιος οδηγεί διψασμένος, μπορεί να αντιδρά όπως άτομο που έχει κάνει κατανάλωση αλκοόλ. Εσείς φροντίζετε να πίνετε υγρά όταν οδηγείτε;​

Οι επιδράσεις του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό είναι λίγο πολύ γνωστές, όπως και το γεγονός πως εφόσον κάποιος έχει πιεί απαγορεύεται από το νόμο να οδηγεί. Αυτό που δεν είναι παράνομο, είναι να οδηγεί κάποιος ενώ διψάει. Όμως αποτελέσματα μελέτης έδειξαν ότι ίσως πρέπει να γίνει, αφού υποστηρίζει πως το να οδηγάει κάποιος αφυδατωμένος είναι εξίσου επικίνδυνο με το να έχει καταναλώσει αλκοόλ.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται από την βρετανική εταιρεία Leasing Options, η οποία υποστηρίζει ότι συγκέντρωσε σχετικές πληροφορίες με την αφυδάτωση και συγκεκριμένα από το νερό που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος έως το πόσο γρήγορα αφυδατώνεται. Εν ολίγοις, η μελέτη αναφέρει ότι ένα άτομο πρέπει να πίνει περίπου 1,9 λίτρα νερό την ημέρα αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει μόνο λίγο περισσότερο από το μισό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έρχεται πιο γρήγορα η αφυδάτωση του οργανισμού, στοιχείο που ωθεί τον ανθρώπινο οργανισμό να υποπίπτει σε λάθη κατά την οδήγηση λόγω έλλειψης συγκέντρωσης.

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα βγήκε μέσω μίας νέας μελέτης στην οποία συμμετείχαν 11 ενήλικες άνδρες χρησιμοποιώντας έναν προσομοιωτή οδήγησης για να μιμηθεί τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Κάθε άτομο συμμετείχε σε τρεις συνεδρίες οδήγησης, με την πρώτη να είναι μια συνεδρία εξοικείωσης. Οι υπόλοιπες συνεδρίες παρακολούθησαν τους οδηγούς σε ένα δίωρο «ταξίδι», άλλοτε με τον οδηγό ενυδατωμένο και άλλοτε με τον οδηγό αφυδατωμένο ή σε κατάσταση δίψας. Ταυτόχρονα αισθητήρες παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου ενώ κάμερες παρακολουθούσαν τους οδηγούς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αφυδατωμένοι οδηγοί τείνουν να κάνουν λάθη, όπως το να αποκλίνουν από τη λωρίδα τους ή να έχουν πιο αργές αντιδράσεις στο φρενάρισμα, παρόμοια δηλαδή λάθη τα οποία γίνονται από ανθρώπους που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Μάλιστα λόγω της αφυδάτωσης ένας από τους συμμετέχοντες της έρευνας αντιμετώπισε προβλήματα υπνηλίας κατά τη διάρκεια που οδηγούσε στον προσομοιωτή!

Σύμφωνα με δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί και σε άλλες χρονικές στιγμές, η αφυδάτωση κατά την οδήγηση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον διπλασιασμό των λαθών (!) που μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οδήγησης, να αυξήσει τον χρόνο αντίδρασης κατά 14% και να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις, υπνηλία και μυϊκές κράμπες.

Μετά από αυτά, θεωρείτε πως είναι δίκαιο η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να συσχετιστεί με την οδήγηση υπό την έλλειψη της κατάλληλης ενυδάτωσης του οργανισμού;

Πηγη www.mototriti.gr
 

EvangeloSKG

member
Δημοσιεύσεις
1.693
Ηλικία
48
Περιοχή
Μαρούσι
Μοτοσυκλέτα
R1200GS
Όνομα
Βαγγέλης
Περιοχή
Μαρούσι
Εξαιρετικό άρθρο!
Δυστυχώς είναι ένα λάθος που κάνω ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!! Έχω το μπουκάλι το νερό μαζί μου και σκέφτομαι "που να σταματάω, άστο για λίγο πιο κάτω" μέχρι να κορακιάσω.
Σίγουρα μετά απ'αυτό θα προσπαθήσω να προσέξω πολύ περισσότερο (ή να πάρω ένα camelback).
 

jliordos

old member
Δημοσιεύσεις
4.513
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Μοτοσυκλέτα
BMW R1250GS ADVENTURE
Όνομα
Ιωάννης
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Που χρειάζεται το κάλιο?
Παραθέτω ένα άρθρο:

Σημάδια που δείχνουν έλλειψη Καλίου​

Το Κάλιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την δύναμη των μυών του σώματος, τη λειτουργία των νεύρων, καθώς και την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Κρίσιμο ρόλο παίζει και για την ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

Τι προκαλεί η έλλειψη Καλίου​

Το Κάλιο είναι ένα μέταλλο ηλεκτρολύτης και το 98% αυτού, βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων. Οι αλλαγές στα επίπεδα του Καλίου που υπάρχει έξω από τα κύτταρα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στην καρδιά, τα νεφρά και τους μυς.

Τα σημάδια που δείχνουν την έλλειψη Καλίου​

Τα συμπτώματα που δείχνουν την έλλειψη Καλίου είναι ήπια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει οτι δεν μπορεί να γίνει και το αντίθετο.
Η αδυναμία, η κόπωση και οι κράμπες αποτελούν κάποια από τα πρώτα συμπτώματα της έλλειψης Καλίου στον οργανισμό. Μάλιστα οι κράμπες μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές, ώστε να προκαλέσουν μερική παράλυση του παθόντα.
Τάσεις λιποθυμίας λόγω της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, μπορεί να είναι επίσης ένα από τα σημάδια της έλλειψης Καλίου.
Οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, γνωστοί και ως αρρυθμίες της καρδιάς, μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη Καλίου. Σε αυτή την περίπτωση όμως το Κάλιο είναι μόνο ένας από τους παράγοντες, καθώς υπάρχουν κι άλλες αιτίες.
Τέλος, το τσούξιμο ή και μούδιασμα είναι σημάδια έλλειψης Καλίου. Αυτό συμβαίνει γιατί το Κάλιο συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των νεύρων και η έλλειψη του ενδέχεται να φέρει στην επιφάνεια τέτοια αισθήματα.

Ο ρόλος του καλίου στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού​

Το κάλιο είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που συμβάλλει στη συνολική υγεία του οργανισμού. Παρακάτω αναγράφονται όλα τα οφέλη του:


Κράμπες​

Οι κράμπες είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της έλλειψης καλίου. Η σχέση κραμπών και καλίου γίνεται αντιληπτή βάσει της φυσιολογίας ενός κυττάρου. Κατά τη συστολή των μυών, ιόντα νατρίου εξέρχονται από τα κύτταρα και ιόντα καλίου εισέρχονται σε αυτό. Όταν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα καλίου στον οργανισμό, καθυστερεί η διαστολή και η χαλάρωση του μυ. Αποτέλεσμα είναι η παρατεταμένη σύσπαση του μυ που εκδηλώνεται με πόνο, τη γνωστή κράμπα.

Αρτηριακή πίεση & καρδιά​

Το κάλιο έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Χάρη σε αυτές αποσυμφορίζει τα αγγεία και συμβάλλει στην διατήρηση και εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης αλλά και στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Μύες​

Το κάλιο έχει την ιδιότητα να συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών. Έτσι, συνεισφέρει στην ανάπτυξη και των ιστών των μυών, γεγονός που συμβάλλει στην ενδυνάμωση και την τόνωση των μυών. Παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση και την ενίσχυση των αντανακλαστικών, αφού διεγείρει τη νευρική λειτουργία του εγκεφάλου που συνδέεται με τους μύες.


Οστά​

Μέσω διάφορων διεργασιών στις οποίες συμμετέχει το κάλιο, αυτό φαίνεται ότι συμβάλλει στην απορρόφηση αλλά και διατήρηση του ασβεστίου. Έτσι έμμεσα συμβάλλει στην υγεία των οστών.



Νευρική λειτουργία​

Το κάλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή μεταφορά του οξυγόνου στον εγκέφαλο. Σε συνδυασμό με τις αγγειοδιασταλτικές του ιδιότητες, χαρίζει καλή υγεία στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη νευρική δραστηριότητα & τις γνωστικές λειτουργίες.


Διατήρηση υγρών​

Το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό. Το κάλιο λειτουργεί και σαν ηλεκτρολύτης στο σώμα. Έτσι, συνεισφέρει στην εξισορρόπηση των επιπέδων του νερού και των λοιπών υγρών, που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων.

Άγχος​

Το κάλιο φαίνεται ότι συμβάλει στη ρύθμιση ορισμένων ορμονών στον οργανισμό. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται και οι ορμόνες του στρες, όπως είναι κορτιζόλη. Η ρύθμιση των συγκεκριμένων ορμονών συμβάλλει στη μείωση του στρες.

Οι σημαντικότερες πηγές καλίου​

Οι μπανάνες είναι το νούμερο ένα, αν έχεις έλλειψη Καλίου. Όσο και να μην σου αρέσουν τα φασόλια, αν έχεις πρόβλημα με το κάλιο σου, πρέπει να τα τρως. Το πεπόνι και το αβοκάντο, επίσης πρέπει να μπουν στην διατροφή σου για να μειώσεις το πρόβλημα. Άλλες τροφές, στις οποίες θα βρείτε κάλιο σε μεγάλη συγκέντρωση είναι το παντζάρι, το σέσκουλο, οι πατάτες & οι γλυκοπατάτες και το καρπούζι.

Ιδανική ποσότητα Καλίου​

Κάθε άνθρωπος, πρέπει να λαμβάνει καθημερινά 4.700mg ποσότητα Καλίου.
Προσοχή: Ακόμα και κάποιος που λαμβάνει αυτή την ποσότητα καθημερινά, ενδέχεται να παρουσιάσει ανεπάρκεια στο Κάλιο. Αυτό οφείλεται σε υπερβολική δόση Νατρίου, το οποίο προκαλεί αποβολή του Καλίου από τον οργανισμό.
 

Διαμαντής

new member
Δημοσιεύσεις
75
Ηλικία
54
Περιοχή
Ελλάδα
Όνομα
Διαμαντής
Δυστυχώς την έχω πατήσει στο παρελθόν.
Σε χωμάτινη μεσσημέρι με ζέστη στο δρόμο για τη Νιάλα μου κόβει στοιχείο η μπαταρία.
Μετά από πολλή ώρα που έψαχνα να βρώ τι έγινε, η παρέα (νάναι καλά όπου βρίσκονται) με κατεβάζει συνοδεία μέχρι το πρώτο επαρχιακό ασφάλτινο. Από εκεί μέχρι Αθήνα με μία κατηφορική στάση σε βενζινάδικο για να ξαναπάρει με μικρή ταχύτητα φτάνω μεσάνυχτα σπίτι και χωρίς φώτα. Παρέλειψα να πιώ έστω και ελάχιστο νερο.
Ζέστη, ιδρώτας, αγωνία να φτάσω χωρίς να με κοπανήσει κανένας, ανυδρία, την επόμενη ανέβασα λίγο πυρετό.
Η λάθος απόφαση : Παρόλο που είχα οδική από τη κούραση για να μην περιμένω δεν την κάλεσα όταν σκοτείνιασε.
 

Λαμπης

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
8.981
Ηλικία
53
Περιοχή
Πετραλωνα
Όνομα
Θανάσης βεγγος
Εγω με τη ζεστη δεν την παλευω..
παθαινω ευκολα θερμοπληξια ..εχω παθει καποιες φορες στην παραλια νταλα μεσημερι

Γι αυτο και οι καλοκαιρινες μου βολτες περιοριζονται πολυ....κανω λιγα χλμ.

Ενα tip, ειναι να χτυπαει αερας το λαιμο..( με ψηλα φερινγκ ισως δε γινεται) ...
φοραμε μια λεπτη μπαλακλαβα που καθε τοσο τη βρεχουμε..
Οι αρτηριες του λαιμου, ειναι οι πιο σημαντικες για να ριξουμε τη θερμοκρασια του σωματος
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.470
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Κανω μονιμα την ιδια *****ια.Ιδρωνω πολυ ευκολα με αποτελεσμα να εχω και απωλεια υγρων.Παρολα αυτα μυαλο δεν βαζω.

Τα τελευταια χρονια εχω λιγακι στο νου μου να πινω κανενα νερο η καμμια πορτοκαλαδα αλλα και παλι απεχω απο αυτο που ειναι σωστο.
 

Drake Ramore

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
10.891
Όνομα
.
Μόλις την Κυριακή έκανα το ίδιο λάθος, μέχρι που είπα στον Θύμιο να κάνουμε στάση στο επόμενο χωριό, να πιώ νερό επειδή είχα κορακιάσει!

Δυστυχώς δεν το καταγράφει ο εγκέφαλος μας σαν πρόβλημα, μέχρι να είναι πολύ αργά. Ότην αρχίσει η δίψα είμαστε ήδη σε φάση αφυδάτωσης.
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.153
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
Ρε παιδιά εγώ δεν παίρνω χαμπάρι... Πέρισυ το καλοκαίρι ερχόμενος από Σύβοτα στα διυλιστήρια του Βαρδινογιάννη το θερμόμετρο έγραφε 46 βαθμούς, η Νίκη ημιλυπόθημη κατι ψελλίζει που δεν κατάλαβα, ματσουκωνω την λαίλαπα φτάνουμε Χαϊδάρι πίνω 5 καράκουλες μπύρες και μου έφυγαν όλα, η Νίκη τον Μάη που μας πέρασε συνήλθε....
 

KostasT

old member
Δημοσιεύσεις
4.478
Περιοχή
Αθηνα
Μοτοσυκλέτα
Honda CBF1000FA
Honda SH300i
Όνομα
Δες nickname
Χωρις νερο μαλλον αντεχω ή ετσι νομιζω ........ στο φαι ομως ζοριζομαι λιγο .....! Tooth
Χωρίς εσένα όχι
 
Τελευταία επεξεργασία:
Top Bottom