Διάσημα και ενδιαφέροντα ρολόγια σε όλο τον κόσμο

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας (Ορλόι)



Το Ορλόι (Orloj), όπως το αποκαλόυν οι ντόπιοι, είναι ένα μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι, τοποθετημένο στο Παλαιό Δημαρχείο της Πράγας, και χρονολογείται από το 1410. Ακριβώς στην ώρα, οι φιγούρες, που συμβολίζουν τη ματαιοδοξία, την απληστία, τον θάνατο και τη λαγνεία, μετακινούνται και εμφανίζονται οι 12 Απόστολοι. Όπως φαντάζεσαι, θα χρειαστεί λίγη προσπάθεια ώστε να καταφέρεις να σταθείς σε σημείο με αξιοπρεπή θέα την ώρα της αλλαγής.

Ένα από τα παλαιότερα ρολόγια στην Ευρώπη και αριστούργημα της μεσαιωνικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον θρύλο, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το δημοτικό συμβούλιο της Πράγας έδωσε εντολή να τυφλώσουν τον ωρολογοποιό που είχε την ευθύνη της κατασκευής για να μην επαναλάβει το θαυμαστό έργο του. Αυτός ωστόσο, λίγο πριν πεθάνει έβαλε έναν παραγιό του να χαλάσει το μηχανισμό του ρολογιού, με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει για 100 ολόκληρα χρόνια.




Παγκόσμιο Ρολόι, Βερολίνο​



Το Παγκόσμιο Ρολόι στην πλατεία Alexanderplatz είναι ένα αρκετά νεότερο τεχνολογικό δημιούργημα. Σχεδιάστηκε στην Ανατολική Γερμανία από τον Erich John και παρουσιάστηκε στο κοινό το 1969. Από τότε είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία όπου δίνουν ραντεβού οι Βερολινέζοι αλλά και τουρίστες.

Στην κορυφή του ρολογιού υπάρχει μία απλοποιημένη αναπαράσταση του ηλιακού μας συστήματος. Ο κύλινδρος από κάτω δείχνει την ώρα σε κάθε μία από τις 24 ζώνες ώρας της Γης.







Κεκλιμένος Πύργος Ρολογιού, Τιφλίδα, Γεωργία​



Μια από τις πιο εμβληματικές κατασκευές της παλιάς Τιφλίδας είναι επίσης μια από τις νεότερες της, ένας πύργος ρολογιού, που χτίστηκε από τον κουκλομάστορα Rezo Gabriadze κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης του θεάτρου του το 2010. Την ώρα που ένας άγγελος σκάει από μια πόρτα κοντά στην κορυφή και χτυπάει το κουδούνι έξω με ένα σφυρί.

Πηγη www.followgeorge.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Big Ben, Λονδίνο

southbank-londino-big-ben-and-houses-of-parliament-london-uk-309-.jpg

Ίσως το πιο διάσημο και πιο φωτογραφισμένο ρολόι στον κόσμο, που βρίσκεται από το 1859 στη βόρεια πλευρά του κτηρίου του βρετανικού Κοινοβουλίου.
Φυσικά, ενώ το όνομα Μπιγκ Μπεν χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τον πύργο του ρολογιού -που είναι επίσημα ο Πύργος της Ελισάβετ-, το όνομα του μηχανισμού είναι για την ακρίβεια Great Bell, ζυγίζει 13,7 τόνους, έχει ένα σφυρί 441 κιλών και είναι συντονισμένο στη νότα του ΜΙ.
Το ρολόι -επίσημα το Μεγάλο Ρολόι- έχει τέσσερα καντράν διαμέτρου 7 μέτρων, το καθένα με λεπτοδείκτες 4 μέτρων και δείκτες της ώρας 3 μέτρων, ενώ φωτίζεται από 28 ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες 85 watt.






One o’Clock Gun, Κάστρο του Εδιμβούργου

edinburgh-castle-guns-kolibri5pixabay.jpg

Εντάξει, δεν είναι ακριβώς ρολόι, αλλά τα πυρά του πυροβολικού από τον στρατό στη 1 μ.μ. ακριβώς, έχουν κάνει πολλούς τουρίστες στην Princes Street να πηδήξουν από τον φόβο τους από το 1861, την ίδια στιγμή που οι ντόπιοι ατάραχοι ελέγχουν πάντα για να δουν αν το ρολόι τους πάει σωστά.











Το Taipei 101, Ταϊπέι, Ταϊβάν

taiwan-der-wolkenkratzer-taipei-101-ist-mit-einer-hocc88he-von-509-metern-das-hocc88chste-geba...jpg

Αυτός ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης, που ήταν το ψηλότερο κτήριο του κόσμου, φτάνει τα 510 μέτρα προς τα σύννεφα και έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με έναν πράσινο μίσχο μπαμπού.
Πού είναι, όμως, το ρολόι; Λοιπόν, σε ένα ηλιόλουστο απόγευμα, ο πύργος λειτουργεί ως ηλιακό ρολόι, με τη σκιά του να πέφτει στο κυκλικό πάρκο Xinyi Plaza στα ανατολικά του ουρανοξύστη, όπου οι ντόπιοι διασκεδάζουν υπολογίζοντας την ώρα.











Το ρολόι-παγώνι, Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη

07.jpg

Οι επισκέπτες του Ερμιτάζ, ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, δεν παύουν να ενθουσιάζονται με αυτό το βρετανικό αυτόματο ρολόι του 18ου αιώνα, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε τέλεια λειτουργική κατάσταση.
Κατασκευάστηκε με εντολή του αγαπημένου στρατιωτικού διοικητή της Μεγάλης Αικατερίνης, πρίγκιπα Γκριγκόρι Ποτέμκιν, και οι φιγούρες του παγωνιού, του κόκορα και της κουκουβάγιας τίθενται σε κίνηση μόνο σε επιλεγμένες μέρες, κατά τις οποίες ουρές από πλήθη περιμένουν να το βιντεοσκοπήσουν.

Πηγη www.followgeorge.gr
 
Τελευταία επεξεργασία:

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Augenroller (Eye Roller), Κόμπλεντς


800-Koblenz_im_Buga-Jahr_2011_-_Altes_Kaufhaus_01.jpg
Θα το βρεις στο ιστορικό Florinmarkt, σε έναν δρόμο πίσω από την προκυμαία κατά μήκος του ποταμού Moselle. Το πρόσωπο στο ρολόι που υπάρχει σε ένα παλιό πολυκατάστημα λέγεται ότι ήταν κάποιος ληστής του 16ου αιώνα, που αποκεφαλίστηκε για τα εγκλήματά του.
Τα μάτια του προσώπου γυρνούν μπροστά και πίσω καθώς κινείται το εκκρεμές, ενώ στο μισάωρο βγαίνει έξω η γλώσσα του, για να εκφράσει τη γνώμη του για τους πολίτες του Koblenz.

Υποτίθεται πως το κομμένο κεφάλι του ληστή συνέχισε να γυρίζει τα μάτια του και να κουνάει τη γλώσσα του, ακόμα και μετά την εκτέλεσή του.

Ο τωρινός Augenroller χρονολογείται από το 1965, αντικαθιστώντας τον αρχικό του 18ου αιώνα, που είχε καταστραφεί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.






Το ρολόι του Κρεμλίνου, Μόσχα (Ο πύργος ρολογιού της Μόσχας)


moscow.jpg

Το ρολόι στον Πύργο Spasskaya χτυπάει πάνω από τις κύριες πύλες προς την Κόκκινη Πλατεία από το 1706, αν και αποκαταστάθηκε το 1851 και το 1913 και αντικατέστησε ένα που εγκαταστάθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα. Υπέστη καταστροφές από πυρκαγιά, αλλά και από τα πυρά της Ρωσικής Επανάστασης.
Κατά το πέρασμα των χρόνων έχει παίξει αρκετές μελωδίες, με ποικιλία που κυμαίνεται από βιεννέζικες μελωδίες και τον τσαρικό ύμνο του Συντάγματος Preobrazhensky μέχρι διεθνείς και εθνικούς ύμνους της ΕΣΣΔ και της σύγχρονης Ρωσίας.







Πύργος του Ρολογιού Zytglogge, Βέρνη

depositphotos_137918088-stock-photo-zytglogge-clock-tower-in-bern.jpg1200px-Zytglogge_Tower_-_Bern%2C_Switzerland_-_panoramio.jpg

Το συγκεκριμένο ρολόι ανακοινώνει την ώρα στους πολίτες της γοητευτικής ελβετικής πρωτεύουσας από το 1405, αν και ο ίδιος ο πύργος έχει περάσει από πολλές μετενσαρκώσεις ανά τους αιώνες.
Σήμερα το Zeitglockenturm (Πύργος του Ρολογιού), είναι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Βέρνης, με το περίτεχνο αστρονομικό ημερολογιακό ρολόι, που έχει έναν αστρολάβο για καντράν, τα 12 σημάδια του ζωδιακού κύκλου που περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο και τη Σελήνη, πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν τους τέσσερις ανέμους και τους αρχαίους θεούς Αφροδίτη, Άρη και Δία.

Αρκετά εντυπωσιακό από μόνο του, αυτό είναι το ρολόι που ενέπνευσε έναν νεαρό τοπικό υπάλληλο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, να αναπτύξει τη θεωρία της σχετικότητας, με βάση το τι θα συνέβαινε στο ρολόι του, εάν βρισκόταν σε ένα τραμ, που θα έφευγε από τον πύργο με την ταχύτητα του φωτός.

Πηγη www.followgeorge.gr

 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

O πύργος του ρολογιού στο μνήμειο του Joseph Chamberlain, Μπίρμινγχαμ

memorial.jpg

Για τους κατοίκους της πόλης είναι ο Old Joe, για τους οπαδούς της ωρολογίας είναι ο ψηλότερος πύργος ρολογιού στον κόσμο, με ύψος σχεδόν 100 μέτρων και είναι συνώνυμος με το σπίτι του, το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Λέγεται ότι υπήρξε η έμπνευση για τον Orthanc, τον μαύρο πύργο του Isengard, στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Τόλκιεν, ενώ πήρε το όνομά του από τον πρώτο Καγκελάριο του πανεπιστημίου.













Πουέρτα ντελ Σολ (Puerta del Sol), Μαδρίτη



Όλα τα μάτια στην Ισπανία στρέφονται πάνω στο κτήριο τοπικής αυτοδιοίκησης Casa de Correos του 18ου αιώνα -το πρώην βασιλικό ταχυδρομείο-, τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου κάθε χρόνο.Η παράδοση θέλει τους κατοίκους της Μαδρίτης να τρώνε 12 σταφύλια για κάθε ένα από τα 12 χτυπήματα μέχρι να φτάσουν μεσάνυχτα, για καλή τύχη κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Το ρολόι ατμού στο Γκάσταουν (Gastown Steam Clock), Βανκούβερ

gastown4.jpgel-reloj-de-vapor-de-gastown-en-vancouver-canada-cbggbk.jpg

Η παλαιότερη συνοικία στην υπέροχη πόλη Pacific Coast του Καναδά είναι ένα δημοφιλές σημείο για τουρίστες, με ιστορικά κτήρια, πλακόστρωτα δρομάκια, vintage λαμπτήρες και πολλά μπαρ και εστιατόρια.
Πάντα υπάρχει ένα σμήνος επισκεπτών κοντά στο Gastown Steam Clock, που χρονολογείται από το 1977, και, όπως υποδηλώνει και το όνομα του, περιλαμβάνει ατμό. Δεν το τροφοδοτεί, αφού λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα -όμως θα δεις σύννεφα ατμού να βγαίνουν από την κορυφή του καθώς σφυρίζει χαρούμενα την ώρα.

Αρχικά προοριζόταν να καλύψει έναν αεραγωγό από ένα σύστημα θέρμανσης, για να αποτρέψει τους άστεγους να κοιμούνται πάνω του.



Ο Πύργος Glockenspiel του δημαρχείου toy Moνάχου(Rathaus-Glockenspiel)






Στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Βαυαρίας, εγκαινιάστηκε ο συγκεκριμένος πύργος, στο νέο δημαρχείο, το 1908 (παρόλο που μοιάζει παλιότερος) και διαθέτει 32 φιγούρες πραγματικού μεγέθους και 43 καμπάνες, οι οποίες λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.

Τα ανδρείκελα απεικονίζουν διηγήσεις από την ιστορία του Μονάχου, τρεις φορές την ημέρα, σε μια αξέχαστη περιστροφή 15 λεπτών. Το κύριο θέμα είναι ο γάμος του Δούκα Βιλχέλμου V με τη Ρενάτα της Λωρραίνης το 1568, με κονταρομαχίες ιπποτών και λικνιζόμενους βαρελοποιούς.
 
Τελευταία επεξεργασία:

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Αστρονομικό ρολόι, Στρασβούργο, Γαλλία​





Το Αστρονομικό ρολόι του Στρασβούργου, κατασκευασμένο από τον Jean Baptiste Schwilgue είναι σε θέση ακόμη και σήμερα να δείχνει όχι μόνο την επίσημη ώρα μα και την ηλιακή, αλλά και τις ημέρες της εβδομάδας όπου η κάθε μια, αντιπροσωπεύεται από έναν Θεό της Μυθολογίας.

Ακόμη, μπορεί κανείς σε αυτό να δει από τα δίσεκτα έτη, τις ισημερίες, τον μήνα, το έτος καθώς και τα ζώδια του Ζωδιακού κύκλου μέχρι την φάση της Σελήνης ως και τη θέση διάφορων πλανητών.

Διακοσμημένο από χαρακτήρες γλυπτών οι οποίοι αρχίζουν να κινούνται, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ένας άγγελος, χτυπά την καμπάνα, ένας δεύτερος γυρίζει πάνω από μια κλεψύδρα.

Διαφορετικοί χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν τα διάφορα στάδια της ζωής.

Όλες οι ηλικίες των ανθρώπων από ένα παιδί έως και γέρο πια, η ζωή περνάει μπροστά από το γλυπτό του θανάτου.

Στο τελευταίο επίπεδο του ρολογιού βρίσκονται οι Απόστολοι, που περνούν μπροστά από τον Χριστό.

Από το 1352 όπου αρχικά κατασκευάστηκε μέχρι και σήμερα έχει υποστεί διάφορες μετατροπές.

Ο θρύλος θέλει τον δημιουργό του Αστρονομικού ρολογιού του Στρασβούργου, να τυφλώθηκε μετά την κατασκευή του, ώστε να μην είναι σε θέση να κατασκευάσει κάποιο άλλο!
 
Τελευταία επεξεργασία:

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Το Abraj Al Bait, γνωστό και ως Πύργοι του Ρολογιού, είναι ένα κρατικό συγκρότημα επτά ουρανοξύστων στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Αυτοί οι πύργοι αποτελούν μέρος του King Abdulaziz Endowment Project που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της πόλης για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών της

morning.jpg
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Sultan Abdul Samad Building Clock Tower, Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία​


Αυτό το κτιριακό συγκρότημα και ο πύργος με το ρολόι ολοκληρώθηκαν το 1897 από την βρετανική κυβερνητική αποικία και αποτελούν το σήμα κατατεθέν της πλατείας Merdeka. Το μαυριτανικό του ύφος είναι εμπνευσμένο από τα τζαμιά που κατασκεάσε ο αρχιτέκτονας A.C. Norman κατά τη διαμονή του στην Ινδία. Σε αυτό το σημείο το 1957 αντικαταστάθηκε η σημαία του Union Jack με αυτή της Μαλαισίας και πολλές εθνικές εκδηλώσεις έχουν φιλοξενηθεί εκεί από τότε.

24640.jpg
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Φιλαδέλφεια



Παρά τους ουρανοξύστες και τα υπερσύγχρονα κτήρια, το Δημαρχείο της πόλης κοσμείται από ένα όμορφο ρολόι και από 5 χάλκινα αγάλματα, με το ψηλότερο – ύψους 11 μέτρων – να είναι ο William Penn, ιδρυτής της Πενσυλβάνιας και υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της Φιλαδέλφειας. Τα υπόλοιπα μικρότερα αγάλματα, σκαρφαλωμένα πάνω στα τέσσερα ρολόγια του πύργου, απεικονίζουν τους πρώτους κατοίκους της πόλης, που ήταν μετανάστες από τη Σουηδία και ιθαγενείς Αμερικανοί.

Το κτήριο έχει ύψος 167 μέτρα και φτιάχτηκε το 1901, με τις εργασίες να έχουν ξεκινήσει, ήδη, από το 1871.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Κρακοβία
krakow-4881010_1280.jpg

Η κεντρική πλατεία Rynek Glowny χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης, με χαρακτηριστικότερο, ίσως, στοιχείο της την πανέμορφη Βασιλική της Παναγίας.

Από το καμπαναριό της εκκλησίας ακούγεται το περίφημο σάλπισμα της τρομπέτας Hejnał Mariacki, που είναι το διασημότερο εμβατήριο που ακούγεται κάθε μέρα και κάθε ώρα από έναν τρομπετίστα. Στο μέσο της μελωδίας ακούγεται ένας πένθιμος τόνος, ο οποίος αποτελεί φόρο τιμής προς τον διάσημο φρουρό - τρομπετίστα του 13ου αιώνα, που δέχθηκε βέλος στο λαιμό του, ενώ προειδοποιούσε τη πόλη για την επίθεση των Μογγόλων.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ρολόι Ιωαννίνων: Το πιο αναγνωρίσιμο τοπόσημο​

zciFkXH.jpeg

Το Ρολόι της πόλης των Ιωαννίνων κατασκευάστηκε το 1905 επί τουρκοκρατίας. Η αρχική του θέση ήταν στο κέντρο της κάτω πλατείας, στη συμβολή της κεντρικής πλατείας με την οδό Αβέρωφ, κατά παραγγελία του γενικού διοικητή Ηπείρου και Αλβανίας Οσμάν πασά Κούρδου.

Ύστερα, όμως, από ένα ατύχημα, κατά τη διάρκεια παρέλασης του πυροβολικού το 1918, το Ρολόι υπέστη σοβαρές ζημιές, γεγονός που οδήγησε στην αποξήλωση και αναστήλωσή του στη σημερινή του θέση, το 1925. Ο Π. Μελίρρυτος, που επέβλεπε τις εργασίες μερίμνησε για την αποκατάσταση του μνημείου ακριβώς με την μορφή που είχε στην αρχική του θέση, αριθμώντας προσεκτικά τους λίθους, τους οποίους συνέλεξε στον περίβολο του σημερινού Δημαρχείου.

Η καμπάνα που τοποθετήθηκε στο κτήριο, βρισκόταν αρχικά στον πύργο του ρολογιού, επάνω από την κεντρική πύλη του κάστρου. Η καμπάνα αυτή είχε σταλεί στα τέλη του 17ου αιώνα από το δόγη της Βενετίας Αλ. Σεμετιέπολο, ως δώρο στην πόλη της Πρέβεζας. Περίπου έναν αιώνα αργότερα, ο Αλή Πασάς, αφού κατέλαβε την Πρέβεζα από τους Γάλλους, μετέφερε την καμπάνα στα Ιωάννινα.

Αποτελείται από έναν κομψό διάτρητο πυργίσκο που είναι μείγμα νεοκλασικού και ανατολίτικου ρυθμού. Στο πάνω μέρος του υπάρχει ένα πέτρινο ωραίο κιγκλίδωμα, ενώ οι μικρές κολώνες του, που στηρίζουν το θόλο, είναι από χυτό σίδηρο και φέρουν πολυγωνικά κιονόκρανα. Η καμπάνα του είναι βενετσιάνικη. Στις τέσσερις πλευρές του υπάρχουν εντοιχισμένες πλάκες με οθωμανικά σύμβολα, καθώς και κρήνες. Εν γένει, πρόκειται για μία άρτια κατασκευή που είναι κράμα τριών πολιτισμών, και γι’ αυτό το λόγο θεωρείται υπόδειγμα νεοκλασικού κτίσματος.

Από το 1926 υπήρχε ο παλιός μηχανισμός, με βαρίδια ολλανδικής καταγωγής. Μέχρι τη δεκαετία του ’60 το ρολόι το κούρδιζαν με μανιβέλα. Το 1963 η τότε δημοτική αρχή τοποθέτησε μοτέρ. Μετά από 85 χρόνια λειτουργίας όμως το μοτέρ χάλασε και ήταν αδύνατο να βρεθούν ανταλλακτικά και να επισκευαστεί ο μηχανισμός, καθώς το εργοστάσιο έχει κλείσει από τη δεκαετία του ’80.

Από το 2000 την επισκευή και συντήρηση του Ρολογιού είχε αναλάβει ένας από τους ελάχιστους ωρολογοποιούς της πόλης, ο Σπύρος Φανίτσιος, που εισηγήθηκε την αντικατάσταση του μηχανισμού στη δημοτική αρχή. Ο νέος μηχανισμός που τοποθετήθηκε το 2012 είναι πιστό αντίγραφο των κλασικών μηχανικών ρολογιών, και αγοράστηκε από την Ελβετία αντί του ποσού των 5.000 ευρώ.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ρολόι Άνκερ​

3090d35c-e07f-4a35-be3b-45ddde79410d-anita_bonita.jpg3395.jpg

Το Ρολόι Άνκερ (Ankeruhr) είναι ένα μεγάλο «Μουσικό κουτί» που βρίσκεται στην Αγορά Χόερ στην παλιά πόλη της Βιέννης. Χτίστηκε ως «γέφυρα» για να ενώσει δύο κτίρια της πρώην ασφαλιστικής εταιρείας ζωής και συντάξεων "Der Anker" και θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα της Αρ νουβό στη Βιέννη. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μεταξύ 1911 και 1917, από τον ζωγράφο και γλύπτη Φραντς Ματς, ο οποίος υπήρξε για κάποια περίοδο στενός συνεργάτης του Γκούσταβ Κλιμτ.

Το ρολόι εκτός από την ώρα δείχνει δώδεκα ιστορικά πρόσωπα που περνούν μέσα απ’ αυτό μία φορά κάθε δώδεκα ώρες.

Όλες οι φιγούρες προέρχονται από διαφορετικές εποχές και η καθεμία έχει το δικό της μουσικό κομμάτι. Στις 12 το μεσημέρι παρελαύνουν όλες οι φιγούρες μαζί με μουσική. Μεταξύ αυτών υπάρχουν: ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Καρλομάγνος, ο Λεοπόλδος ο Ένδοξος (Λεοπόλδος ΣΤ, σύζυγος της Θεοδώρας Αγγελίνας Κομνηνής), ο αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός Α΄, o Πρίγκιπας Ευγένιος της Σαβοΐας, η αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία, ο συνθέτης Φραντς Γιόζεφ Χάυντν.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Πύργος του Ρολογιού, Γκρατς​



Χτισμένος σε τέτοιο σημείο ώστε να φαίνεται από όλη την πόλη. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως οι δείκτες είναι ανάποδα από ό,τι συνήθως.

Ο μεγάλος δείκτης δείχνει τις ώρες και ο μικρός τα λεπτά. Αυτό συμβαίνει γιατί αρχικά υπήρχε μόνο ο δείκτης των ωρών που αποφασίστηκε να είναι μεγάλος για να φαίνεται ακριβώς από μεγάλες αποστάσεις.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
2192437358_51c98ca4b0_b_Gare_de_Lyon.jpg

Ο σταθμός της Λιμόζ είναι μοναδικός γιατί είναι χτισμένος πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και όχι δίπλα τους. Τόσο ο τρούλος του κτιρίου, όσο και του πύργου του ρολογιού είναι βαμμένοι με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα που συναντάται σε πολλά γαλλικά κτίρια. Το ρολόι έχει λατινικούς αριθμούς, εκτός από το 4 που είναι γραμμένο IIII και όχι IV. Παραδόξως μια εποχή το ρολόι πήγαινε δυο λεπτά μπροστά προκειμένου οι επιβάτες να είναι στην ώρα τους.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Η ιστορία του ρολογιού των Τρικάλων​

trikala-frourioBIG.jpg

Στην ανατολική πλευρά της αρχαίας τρικαλινής ακρόπολης, εκεί όπου σήμερα απλώνεται το ιστορικό μεσαιωνικό φρούριο, δεσπόζει ένας επιβλητικός πύργος με ένα μεγάλο ρολόι στην κορυφή.​

Η ιστορία του ρολογιού των Τρικάλων «Έργο του Γιουσούφ Σεναΐ κατοίκου Φρουρίου. Τίρχαλα 1648». Αυτή ήταν η επιγραφή που έφερε η καμπάνα του ρολογιού όταν πρωτοκατασκευάστηκε ο πρώτος μεγάλος πύργος που το στέγαζε τον 17ο αιώνα επί Τουρκοκρατίας.

Η καμπάνα ζύγιζε 6,5 τόνους και ο πύργος ξεπερνούσε τα 25 μέτρα ύψος. Για πολλούς αιώνες αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της θεσσαλικής πόλης. Έτσι, όταν η οθωμανική κατασκευή γκρεμίστηκε, οι κάτοικοι θέλησαν στη θέση της να χτιστεί μία νέα, εξίσου εντυπωσιακή.

Τα θεμέλια του νέου πύργου μπήκαν το 1936 επί δημαρχίας Θεοδόσιου Θεοδοσοπούλου, σε απόσταση πέντε μέτρων από το σημείο που ήταν χτισμένος ο παλιός. Αποτελείται από τρία επίπεδα και το συνολικό του ύψος αγγίζει τα 27 μέτρα. Ο ισόγειος χώρος είναι ο πιο μεγάλος.
Έχει διαστάσεις 7,20×6,45, ύψος 15,5 μέτρα και περιμετρικά φέρει τρεις εισόδους.

Οι άλλοι δύο όροφοι είναι τετράγωνοι και περιβάλλονται από μικρές βεράντες. Στον δεύτερο βρίσκεται και ο μηχανισμός του ρολογιού. Ακόμα και η καμπάνα ξεπερνά σε μέγεθος την παλιά.

Ζυγίζει περισσότερο από 1000 κιλά και η επιγραφή που φέρει δε θυμίζει πια τον τουρκικό ζυγό. «Εκατασκευάσθη δια το ωρολόγιον της πόλεως Τρικκάλων επί δημάρχου Θεοδοσίου Θεοδοσόπουλου εν έτει 1937»

Ωστόσο, από τα έργα της κατασκευής του δεν έλειψαν τα απρόοπτα. Προκειμένου να αντλήσουν οικοδομικά υλικά, οι εργάτες κατεδάφισαν τις επάλξεις του πρώτου διαζώματος του ιστορικού φρουρίου που περιβάλλει το ρολόι.

Κτισμένο την κλασική εποχή και ανακαινισμένο επί Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα μ.Χ., το μεσαιωνικό φρούριο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο καλοδιατηρημένα μνημεία της ευρύτερης περιοχής. Το πλήγμα που προκλήθηκε στο διάζωμα ήταν σοβαρό δεδομένης της ιστορικής αξίας του κτίσματος. Ευτυχώς, όμως, όχι μοιραίο.

Στα χρόνια της Κατοχής, η ελληνική σημαία που άλλοτε κυμάτιζε στην κορυφή του πύργου αντικαταστάθηκε από την ιταλική και αργότερα από τη γερμανική. Τον Απρίλιο του 1941, οι βομβαρδισμοί των γερμανικών αεροπλάνων στα Τρίκαλα προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο ρολόι.

Προσωρινά οι δείκτες του σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ τα τζάμια που προστάτευαν το μηχανισμό του θρυμματίστηκαν. Όταν δούλεψε και πάλι, οι κάτοικοι παρατήρησαν ότι πήγαινε 4 λεπτά μπροστά. Και για χρόνια συνέχισε να προπορεύεται της ώρας του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Το Ρολόι της Ναυπάκτου

294685488_5524849944243382_1558738379901212949_n.jpg48360225_2024773324285291_2268536197431164928_n.jpg

Απέχει μόλις λίγα λεπτά (με τα πόδια) από τον παραλιακό δρόμο και είναι το καμάρι της Ναυπάκτου. Κτίστηκε το 1914 από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ Δομβοϊτη και θεωρείται ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της πόλης.

Οι ντόπιοι το ονομάζουν κατά παράφραση "Σαραφείμ" προς τιμήν του δωρητή Μητροπολίτη. Θα το δείτε στη βόλτα σας πίσω από τον νεόκτιστο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου, στην καρδιά της παλιάς πόλης.

Μπορείτε να το επισκεφτείτε, ανηφορίζοντας απ’ το πλακόστρωτο σοκάκι πίσω απ’ τον Άγιο Δημήτριο και ανεβαίνοντας μερικά σκαλάκια. Η πανοραμική θέα που προσφέρει στη Ναύπακτο θα σας ανταμείψει.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.344
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ρολόι Αράχωβας​

DSC_0321-1024x683.png

Ένας απόκρημνος βράχος με την “Ώρα” αποτελεί σήμα-κατατεθέν και στολίδι της πόλης για τους ντόπιους, ενώ οι ξένοι εντυπωσιάζονται από την ομορφιά του. Κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα ως τμήμα του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο οποίος καταστράφηκε από το σεισμό του 1870.

Ρολόγια σε Πύργο με το διάσημο ρολόι της Αράχωβας τη νύχτα

Το ρολόι ύστερα από ανακατασκευή πήρε την μορφή που έχει σήμερα, αποτελώντας το πιο πολυφωτογραφημενο σημείο στην Αράχωβα. Επιβλητικό πάνω στο βράχο του Τυριά, γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό το βράδυ όταν φωταγωγείται.
 
Top Bottom