Βόλτα στα μαγευτικά Ελάτη Τρικάλων - Μετέωρα - Τζουμέρκα

Piraeu-Sk

new member
Δημοσιεύσεις
102
Ηλικία
37
Περιοχή
Πειραιάς
Μοτοσυκλέτα
Bmw Gsa 1250
Όνομα
Στέφανος
Περιοχή
Piraeus
Πάντα έβλεπα φωτογραφίες από το Πέρασμα του Μπάρου και πάντα φανταζόμουν να βρεθώ και εγώ σε αυτά τα μέρη. Προσπαθούσα να βρω κάποιον να με ακολουθήσει αλλά καταλαβαίνετε ότι από τα 30 και μετά ο άλλος θα έχει τη δουλειά του , την οικογένεια του , δεν θα συμπίπτουν οι άδειες και άλλα παρά πολλά!!! Έτσι αποφάσισα να κάνω μόνος μου αυτή την όμορφη βόλτα με στόχο την κορυφή του Μπάρου στα 1904 μέτρα!!! Η βάση μου είναι ο Πειραιάς και έτσι το προηγούμενο Σάββατο ξύπνησα νωρίς έφτιαξα το καφεδάκι μου , φόρτωσα την μηχανή , χαιρέτησα τους δικούς μου και έφυγα με πρώτο προορισμό την Ελάτη Τρικάλων.

Η διαδρομή ήταν να πάω από Λαμία όπου θα έκανα την πρώτη μου στάση για έναν καφέ , μετά από Δομοκό και τέλος κατάληξη στην πανέμορφη Ελάτη!!! Η αλήθεια μέχρι τα Τρίκαλα δεν έχεις να δεις και παρά πολλά. Ευθείες , σχετικά βαρετός δρόμος με το κάμπο να είναι μπροστά σου για παρά πολλά χιλιόμετρα και ένα σκηνικό που προσωπικά δεν με ενθουσίασε!!! Sos έξω από τη Λαμία πάντα κάνουν μπλόκα για αυτό κύριοι προσοχή στην ταχύτητα.

Φτάνοντας στα Τρίκαλα το τοπίο άρχιζε και αγρίευε , με τα βουνά να ξεφυτρώνουν και να αλλάζει το σκηνικό σε ένα πανέμορφο τοπίο . Επιλογή μου ήταν να πάω στο δωμάτιο που είχα κλείσει, να ξεφορτώσω την μηχανή και να γυρίσω Μετέωρα - Τρίκαλα - Καλαμπάκα το απογευματάκι, να τονίσω ότι δεν υπάρχει πιο όμορφο από το να βλέπεις τα μοναστήρια το ηλιοβασίλεμα.





Η Θέα από το μπαλκόνι του δωματίου στην Ελάτη Τρικάλων!!! Να πω ότι επειδή είναι πιο χειμερινός προορισμός μπορείς εύκολα να βρεις δωμάτιο στα 40-50 ευρώ με τις παροχές που σου προσφέρει το χειμώνα να το έβρισκες στα 100 ευρώ.

Η Ελάτη Τρικάλων είναι ένα πανέμορφο καταπράσινο χωριό , με αρκετές ταβέρνες , ψησταριές , καφέ ανάμεσα σε πλακόστρωτα σοκάκια , 30 λεπτά από εκεί μπορείς να βρεις το χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι όπως και αθλητικές δραστηριότητες , ιππασία και πεζοπορία. Ανάμεσα στην διαδρομή θα βρεις διαφορά τοξοτά γεφύρια αλλά αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ο καταρράκτης της Παλαιοκαρυά.

Στην όμορφη χαράδρα της Παλαιοκαρυάς με το πυκνό παρόχθιο δάσος και την αξιόλογη πανίδα, ρέουν τα κρυστάλλινα νερά του μικρού ποταμού Παλαιοκαρίτη που πηγάζει από τον αυχένα της Γκρόπας και εκβάλλει στον ποταμό Πορταϊκό.









Βασικό για να τη χαρείτε καλό είναι να πάτε νωρίς το πρωί - αν διαλέξεις καθημερινή ακόμα καλύτερα γιατί προσωπικά την βρήκα με παρά πολύ κόσμο. Εννοείτε μπορείς να κανείς μπάνιο κάτω από το καταρράκτη και να δροσιστείς στα δροσερά της νερά!! Για να βρεθείς εκεί είναι πολύ εύκολο , ο δρόμος καλός όπου θα συναντήσεις βατό χωματόδρομο μόλις 200-300 μέτρα



Μετά τη δροσιά του καταρράκτη και τα πλατάνια να μας σκεπάζουν , αποφάσισα να πάρω το δρόμο για τα εντυπωσιακά Μετέωρα . Από την Ελάτη είναι 40-45 λεπτά έτσι όπως αναφέρθηκα πιο πάνω δεν ήθελα να χάσω το ηλιοβασίλεμα με θέα τα μοναστήρια. Οδηγώντας ξαφνικά, μπροστά σου βρίσκεσαι απέναντι από τους εντυπωσιακούς βράχους της. Βράχοι που σου κόβουν την ανάσα , που είναι λες και ένας Τιτάνας στα παλιά τα χρόνια τους πέταξε εκεί χωρίς κανέναν λόγο. Η Καλαμπάκα στην πεδιάδα με τους βραχούν να την περιτριγυρίζουν λες και την προστατεύουν.



Τα μοναστήρια τα βασικά είναι τρία , όταν έφτασα εγώ το απόγευμα φυσικά και ήταν κλειστά , έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ μόνο με τη φωτογραφία και να φάω ένα σνακ χαζεύοντας τα από έξω . Εννοείτε έξω από κάθε μοναστήρι μπορείς να βρεις σουβενίρ , μέλια και αλλά διαφορά γλυκίσματα της περιοχής αλλά και προϊόντα με σχέση την θρησκεία μας!!! Μια παρανομία που έκανα ήταν να πετάξω το drone καθως απαγορεύεται αυστηρά , απλά πήγα κάπου που δεν φαινόμουν και τράβηξα τα πλάνα μου πάντα με προσοχή και με διακριτικότητα χωρίς να με πάρουν χαμπάρι από την ασφάλεια των μοναστηριών.















Ο ήλιος άρχιζε να χάνεται πίσω από τους βράχους και έτσι αποφάσισα το δρόμο για το κατάλυμα για να ξεκουραστώ καθώς την επόμενη μέρα τα χιλιόμετρα θα ήταν αρκετά με στροφιλίκια , βουνά και χαράδρες και για αυτό το λόγο προτίμησα να να κρατήσω το μυαλό μ καθαρό και το σώμα μου φρέσκο

Σ Υ Ν Ε Χ Ι Ζ Ε ΤΑ Ι
================


Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα short clip στο καναλι μου στο YouTube με αυτα που θα ακολουθήσουν σε ultra high def 4k

 

Piraeu-Sk

new member
Δημοσιεύσεις
102
Ηλικία
37
Περιοχή
Πειραιάς
Μοτοσυκλέτα
Bmw Gsa 1250
Όνομα
Στέφανος
Περιοχή
Piraeus
Επόμενο πρωινό με βρίσκει νωρίς στο μπαλκόνι να φτιάχνω καφεδάκι και να κάνω 2 τζούρες για να το καλό της μέρας, μετά κατευθείαν αναζήτησή φούρνου , όπου θα βρείτε στην είσοδο του χωριού και μετά από ένα όμορφο πρωινό είμαι έτοιμος να αφήσω πίσω μου την Ελάτη με τις καλύτερες εντυπώσεις . Σίγουρα θα ξαναέρθω , ίσως χειμώνα με χιόνια , τζάκι και κοψίδια να είναι στην άκρη του μυαλού μου για ένα τέλειο μελλοντικό 2ημέρο. Το πρόγραμμα για σήμερα ? Από Ελάτη Τρικάλων διαδρομή για περτουλι , ανάμεσα στα βουνά με προορισμό χαλίκι και στα καπάκια ανέβασμα του Μπάρου καθώς και αυτός ήταν ο σκοπός του ταξιδιού μου .



Υπήρχαν 2 διαδρομές στο μυαλό μ , αυτή π μόλις ανέφερα αλλά και μέσω Μετσόβου . Τελικά το να περάσω από τα βουνά δεν το μετάνιωσα καθόλου. Καλό είναι να γεμίσετε την μηχανή από την Ελάτη γιατί μετά δεν υπάρχει βενζινάδικο ούτε για δείγμα. Τα μέρη εκεί είναι στροφές , καταπράσινα , οδηγείς κ ξαφνικά βλέπεις αγελάδες , κατσίκες , αγριογούρουνα για αυτό θέλει προσοχή . Ο δρόμος αρκετά καλός , μόνο λίγο προσοχή σε κάποιες κατολισθήσεις και στα ζώα που μπορούν να σου πεταχτούν μπροστά σου!!! Δεν θέλει ταρζανιές , άλλωστε το ταξίδι είχε τελείως χαρακτηριστικό τουριστικού χωρίς βιασύνες!!!

hosting pictures online

Είχα μαζί μου το gps Garmin xt zumo αλλα μερικες φορες χανόμουν στα διάφορα χωριά . Να θυμάστε αν ακολουθήσετε τη παραπάνω διαδρομή να έχετε στόχο το Χαλίκι πριν κάνετε αριστερά για τη κορυφή του Μπάρου. Ο καιρός εκείνη τη μέρα μου έκανε το χατίρι και έμεινε μόνο στη συννεφιά και όχι στη βροχή . Παιδιά βασικό πρέπει να έχετε μαζί σας αδιάβροχα , εκεί πάνω το κλίμα είναι τροπικό , εκεί που έχει ήλιο στο επόμενο λεπτό θα φας καταιγίδα στο κεφάλι!!! Συνεχίζοντας ανεβαίνω το βουνό για την κορυφή όπου είναι ο υψηλότερος ασφάλτινος δρόμος στην Ελλάδα με 1904 μέτρα υψόμετρο!!! Όταν ανεβαίνεις το βουνό , σου έρχεται στο μυαλό ότι δεν βρίσκεσαι στην Ελλάδα, ένα μέρος άγριο , με αρκετά έντονη πράσινη και κίτρινη βλάστηση, λες και σε μερικά σημεία σου θυμίζουν τα νησιά Φερόε , η κατάσταση του δρόμου δεν είναι και η καλύτερη , θέλει σε κάποια σημεία προσοχή , πέτρες από κατολισθήσεις , κάποιες επικίνδυνες λακούβες , κάποια βυθισματα του δρόμου αλλά και κοπριές από τα ζώα σε κάνουν να πρέπει να είσαι 100% συγκεντρωμένος στον δρόμο.

Πραγματικά δεν μετανιώνω στιγμή που βρισκόμουν ολομόναχος σαν το τρελό στο συγκεκριμένο μέρος , έφτασα κορυφή , πλέον το μέρος που έβλεπα σε φωτογραφίες από τα γκρουπ το ζω και εγώ , μια χαρά μεγάλη , για πολλούς που έχουν φάει τα Πάσσα με το κουτάλι θα τους φανεί κάτι απλό , για μένα ήταν όμως κάτι διαφορετικό , ήταν ένας στόχος ,να φύγω από το Λιμάνι μόνος μου , να το ζήσω και να γεμίσω εικόνες , να τα βρω με τον εαυτό μου!!! Έκατσα 20 λεπτά πάνω στη κορυφή , έβγαλα φωτογραφίες , χάραξα το όνομα μου σε μια πέτρα , και απλά χάζευα τα βουνά !! Θα μπορούσα να είμαι σε μια παραλία, με φίλους , με παρέα αλλά πιστέψτε με αυτό το 20λεπτο εκεί πάνω με έκανε να σκεφτώ πολλά , για μένα για το μέλλον μου για το πως θα συνεχίσω τη ζωή μου!!! Μερικές φορές, χρειάζεται να απομονωθείς από όλους και όλα και εκεί θα καταλάβεις ότι η καλύτερη παρέα είναι ο εαυτός σου και τις καλύτερες αποφάσεις τις παίρνεις σε στιγμές σαν και αυτές!!!



 

Piraeu-Sk

new member
Δημοσιεύσεις
102
Ηλικία
37
Περιοχή
Πειραιάς
Μοτοσυκλέτα
Bmw Gsa 1250
Όνομα
Στέφανος
Περιοχή
Piraeus
Στην συνέχεια , κατέβασμα από Καλαρρύτες με προορισμό την μόνη της Κηπίνας ,ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου.

Σκαρφαλωμένη στο βουνό, χτισμένη στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου και απότομου βράχου, προκαλεί δέος και θαυμασμό.

Το όνομα οφείλεται στους κήπους που καλλιεργούσαν κοντά στη Μονή οι μοναχοί. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φθάνει ως τη βάση του βράχου κι από εκεί σε οδηγούν στο μοναστήρι ένα μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο και μια ξύλινη γέφυρα. Εκεί μου ζήτησε ένας μοναχός να ανεβάσω κάτι κούτες με κεριά. Κύριοι ήταν όντως πολύ βαριά κουτιά αλλά γίνεται να πεις όχι? Ήθελα να βοηθήσω τους ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να ζήσουν κοντά στο θεό. Πιστέψτε με η επίσκεψη στη Μονή Κηπίνας αποτελεί μία εμπειρία που δε θα ξεχάσεις ποτέ.









 

Piraeu-Sk

new member
Δημοσιεύσεις
102
Ηλικία
37
Περιοχή
Πειραιάς
Μοτοσυκλέτα
Bmw Gsa 1250
Όνομα
Στέφανος
Περιοχή
Piraeus
Η συνέχεια πορεία προς διαδρομή Συρράκο , ένα χωριό πανέμορφο , ιδιαίτερο στην αρχιτεκτονική . Είναι χτισμένο σε μία πλαγιά σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Το Συρράκο στέκεται πάνω από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια, παραπόταμου του Αράχθου και απέναντι του αντικρίζει τα μαγευτικά Τζουμέρκα. Διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα λιθόκτιστα σπίτια, με στέγες από σχιστόλιθο.
Η πρώην κοινότητα Συρράκου

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Στο Συρράκο δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα οχήματα με αποτέλεσμα να διατηρείται άθικτο το παραδοσιακό του χρώμα. Η παρουσία οχημάτων επιτρέπεται μέχρι την είσοδο του οικισμού, οπού μία πέτρινη γέφυρα τον συνδέει με τον σύγχρονο δρόμο. Εντούτοις, υπάρχει περιφερειακός δρόμος, ο οποίος οδηγεί στο εσωτερικό του, χωρίς να αλλοιώνει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του.

upload image on internet

 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.470
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Ομορφιες Smileys drinking beer EmoticonSmileys drinking beer EmoticonSmileys drinking beer Emoticon




ΥΓ Την επομενη Στεφανε που θα θες να πας καπου και δεν βρισκεις παρεα,κανε εναν κοπο να ρωτησεις εδω μεσα αν ειναι κανεις διαθεσιμος και ορεξατος.
 

The Owl.

well know member
Δημοσιεύσεις
2.021
Όνομα
George
ωραια ταξιδιαρικη γραφη,δυνατες εικονες κ απιθανες ληψεις με το drone
..νομιζω οτι ειδα καποια αλλα Μετεωρα,πιο ομορφα (αν αυτο γινεται βεβαιως..!)Giving

το δε κοντινο με το σκιουρακι μοναδικο!!
 

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.131
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Ωραία περιγραφή και πολύ ωραίες οι λήψεις από drone...
Κι όπως είπε ο παραπάνω απ απαν
Την επόμενη που θα έχεις προβληματισμούς για παρέα σε τέτοιες βολτες γραψε μια δω μέσα....που ξέρεις μπορεί...
Πάντα τέτοια όμορφα λοιπόν ...και στην επόμενη...!!!!!

Στάλθηκε από το SM-N975F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

Piraeu-Sk

new member
Δημοσιεύσεις
102
Ηλικία
37
Περιοχή
Πειραιάς
Μοτοσυκλέτα
Bmw Gsa 1250
Όνομα
Στέφανος
Περιοχή
Piraeus
Μετά το Συρράκο κατευθύνθηκα στο κατάλυμα για να κάνω ένα μπάνιο , και να βρω μια όμορφη ταβέρνα να φάω , να τονίσω ότι στα Τζουμέρκα εμένα σε ένα χωριό που λέγεται Μελισσουργούς , ένα ορεινό καταπράσινο χωριό με μια πλατεία και ένα τεράστιο πλάτανο να τη συντροφεύει . Εκεί είχε και μια ταβέρνα που έκατσα να φάω , οποίος επισκεφτεί καλό είναι να τα παραγγέλνει μια ώρα πριν καθώς έχει τεράστια αναμονή.







Στην συνέχεια το μενού είχε μπαλκονάδα στο κατάλυμα και να κάνω livestreaming τον Ολυμπιακό που είναι η 2η αδυναμία μου όπου έπαιζε με τα Γιάννενα εκείνη την μέρα αλλά στον Πειραιά και εννοείτε ξεκούραση για την επόμενη μέρα που θα ήταν πάλι εξερεύνηση στα Τζουμέρκα.





Την άλλη μέρα αποφάσισα να επισκεφτώ τα όμορφα Πράμαντα , ένα χωριό που το θεωρώ το πιο όμορφο στα Τζουμέρκα , μια πλατεία μεγάλη με καφέ και ταβέρνες και η ζωή εκεί πιο έντονη.
Το χωριό είναι χτισμένο στα 800 μέτρα περίπου , έμαθα ότι αρκετοί κάτοικοι των Πραμάντων συμμετείχαν ενεργά στην επανάσταση του 1821



Μετά το πρωινό καφεδάκι μου , πήγα να επισκεφτώ την περιοχή του Καταρράκτη , η αλήθεια είναι ότι δεν εντυπωσιάστηκα και ο λόγος ήταν ότι την εποχή που πήγα εγώ δεν είχε αρκετό νερό και πίεση , Δηλαδή καμία σχέση με τους καταρράκτες στην Έδεσσα όπου είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό . Αφού έκανα τη βόλτα στα περίχωρα του καταρράκτη πήγα να δω εκεί κοντά το φημισμένο γεφύρι της πλάκας.

Το γεφύρι της Πλάκας είναι πέτρινο τοξωτό γεφύρι . Χτισμένο το 1866 και επανακατασκευασμένο το 2019, είναι μονότοξο, με άνοιγμα 40 μέτρα, ύψος 21 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα. Θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Κατέρρευσε τρείς φορές, το 1860, το 1863 και το 2015, την τελευταία φορά έπειτα από βροχόπτωση. Μετά την κατάρρευση του 2015 η ανακατασκευή του δρομολογήθηκε αμέσως. Είναι αρκετά εύκολο να πας εκεί και λίγο πιο πριν το γεφύρι μπορείς να βρεις μια καντίνα

 

PetrosPetr

member
Δημοσιεύσεις
667
Ηλικία
42
Περιοχή
Αθήνα
Μοτοσυκλέτα
Honda XL 650V Transalp
Όνομα
Petros
Μπράβο φίλε πάντα τέτοια!!! Και εγώ θέλω κάποια στιγμή να κάνω το κομμάτι χαλίκι Μετσόβο μιας και δεν το έχω καταφέρει δύο φορές που έχω βρεθεί εκεί...
Πάντα τέτοια!!
 

karad-geo

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
8.534
Ηλικία
47
Περιοχή
ΑΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
HONDA Varadero 1000cc MK2
Όνομα
ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Η συνέχεια πορεία προς διαδρομή Συρράκο , ένα χωριό πανέμορφο , ιδιαίτερο στην αρχιτεκτονική . Είναι χτισμένο σε μία πλαγιά σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Το Συρράκο στέκεται πάνω από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια, παραπόταμου του Αράχθου και απέναντι του αντικρίζει τα μαγευτικά Τζουμέρκα. Διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα λιθόκτιστα σπίτια, με στέγες από σχιστόλιθο.
Η πρώην κοινότητα Συρράκου

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Στο Συρράκο δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα οχήματα με αποτέλεσμα να διατηρείται άθικτο το παραδοσιακό του χρώμα. Η παρουσία οχημάτων επιτρέπεται μέχρι την είσοδο του οικισμού, οπού μία πέτρινη γέφυρα τον συνδέει με τον σύγχρονο δρόμο. Εντούτοις, υπάρχει περιφερειακός δρόμος, ο οποίος οδηγεί στο εσωτερικό του, χωρίς να αλλοιώνει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του.

upload image on internet

Υπέροχα!!!
 
Top Bottom