ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ?

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Η ιερόδουλος που έσωσε χιλιάδες Έλληνες​

Η ιερόδουλος που έσωσε χιλιάδες Έλληνες


Δοφονήθηκε άγρια μέσα στο σπίτι της​


Η "πλανεύτρα των Αθηνών", η γυναίκα που την πόρτα του νεοκλασικού της στο Λυκαβηττό πέρασαν χιλιάδες άνδρες, το κορίτσι που βαφτίστηκε Γαβριέλλα Ουσάκοβα, άφησε πισω της μια ιστορία που θα μείνει και θα διαδίδεται μέσα στο πέρασμα του χρόνου για πολλές δεκαετίες ακόμα.​

Η αυτοβιογραφία της εκδόθηκε το 1981, και όσα αναφέρει μέσα δικαίως την κατατάσσουν στους θρύλους της μετεπολεμικής Αθήνας.
Η πρώτη φορά που πληρώθηκε από άνδρα ήταν στα 5 της έτη όταν ένας Τούρκος έμπορος της έδωσε 5 λίρες για να την εκμεταλλευτεί.
Η Γαβριέλλα ήταν μια μορφωμένη κοπέλα, πάντα καλοντυμένη, μιλούσε 5 γλώσσες, ήξερε μουσική, όμως ο δρόμος που διάλεξε για τη ζωή της ήταν ο δρόμος του αγοραίου έρωτα, γιατί όπως πίστευε γεννήθηκε για αυτό το επάγγελμα.
Δεν είχε ποτέ "προστάτη", δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ άλλα κορίτσια, και οι πελάτες της ερχόταν για τη στοργή που τους έδειχνε και το ενδιαφέρον. Δεν ήταν μόνο σeξουαλική η σχέση τους, αλλά ενδιαφερόταν και για τα προσωπικά τους ζητήματα, επενδύοντας σε μια οικειότητα που την έκανε την πιο αγαπητή γυναίκα στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της αντίστασης, εκμεταλλευόταν τη μαζική προσέλευση Γερμανών αξιωματούχων και έδινε πληροφορίες στους Έλληνες που έσωσαν χιλιάδες ζωές. Μεσολάβησε εκατοντάδες φορές για να μη εκτελεστεί κάποιος Έλληνας, ένω φυγάδευε αντιστασιακούς που κρύβοταν από τους Ναζί.
Όμως τον Αύγουστο του 1991, η αστυνομία δέχεται ένα τηλεφώνημα για μια υπόθεση στραγγαλισμού. Όταν έφτασαν στο τόπο του εγκλήματος διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για την θρυλική ιερόδουλο των Αθηνών, που δυστυχώς είχε πέσει θύμα ληστείας και δολοφονήθηκε όταν προσπάθησε να αντισταθεί.

Κλείνοντας να παραθέσω και το εξής γεγονός, η Γαβριέλλα είχε περάσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να την τιμήσουν για την προσφορά στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής.

Πηγη www.e-radio.gr
 

Λαμπης

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
8.981
Ηλικία
53
Περιοχή
Πετραλωνα
Όνομα
Θανάσης βεγγος
Με τέτοια μούτρα και γω π********να θς γινομανabcdefghgkabcdefghgkabcdefghgk
αλλες εποχες, αλλα τα προτυπα ομορφιας..
παρολα αυτα,,, για προσεχτη καλυτερα...μοντελακι για πασσαρελα ειναι
 

giamar

Αφραπογιαννος
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
19.276
Περιοχή
Λεπτοκαρυά Κατερίνη
Μοτοσυκλέτα
Voge 300 & Αστρέα Grand 100 σε μπλε
Όνομα
Γιαννης
Περιοχή
Pieria
αλλες εποχες, αλλα τα προτυπα ομορφιας..
παρολα αυτα,,, για προσεχτη καλυτερα...μοντελακι για πασσαρελα ειναι
Δεν το έγραψα υποτιμητικά.
Βλέποντας το βλέμμα το σκυλε που έχει ,άνετα έκανε καριέρα
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΔΕΡΦΟΙ ΓΚΕΡΙNΓΚ: ΟΤΑΝ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΝΟΜΑ

herman-albert-goering.jpg

Ο Γερμανός νομικός Χάινριχ Γκέρινγκ και η σύζυγός του Φραντζίσκα αποκτούν την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα δύο γιούς, τον Χέρμαν και τον Άλμπερτ. Και τα δύο αδέρφια πολέμησαν για την πατρίδα τους στη διάρκεια του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου (1914 - 1918). Ο Άλμπερτ υπηρέτησε ως τεχνικός επικοινωνιών, ενώ ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο Χέρμαν, διακρίθηκε για τον ηρωισμό του στο πεδίο της μάχης και τις ηγετικές του ικανότητες και παρασημοφορήθηκε.
Ο Χέρμαν μετά τον πόλεμο προσχώρησε στο Εθνικοσοσιαλιστικό Εργατικό Kόμμα (1922), διετέλεσε βουλευτής και κατέλαβε υψηλά αξιώματα. Όταν στην εξουσία αναρριχήθηκε ο Χίτλερ, ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα και στη συνέχεια ορίστηκε πρωθυπουργός της Πρωσίας. Ήταν ο ιδρυτής της Γκεστάπο και ο σχεδιαστής της Νύχτας των Μεγάλων Μαχαιριών, κατά την οποία δολοφονήθηκαν πολλοί αντίπαλοι του ναζιστικού καθεστώτος. Στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου διετέλεσε επικεφαλής της ναζιστικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το 1945 αιχμαλωτίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Δική της Νυρεμβέργης (1946). Λίγες ώρες πριν εκτελεστεί αυτοκτόνησε πίνοντας δηλητήριο.
Ο μικρότερος αδερφός του, ο Άλμπερτ, ήταν όμως μια εντελώς διαφορετική προσωπικότητα. Απεχθανόταν τον Χίτλερ και χρησιμοποίησε συχνά την ισχύ του ονόματος του αδερφού του - κάποιες φορές, μάλιστα, πλαστογραφώντας ακόμα και δημόσια έγγραφα - για να σώσει ζωές αθώων Εβραίων. Με παρέμβαση του Χέρμαν, ο Άλμπερτ διορίστηκε διευθυντής των εργοστασίων της Skoda στην Τσεχοσλοβακία, η οποία κατεχόταν την περίοδο εκείνη από τους Nαζί. Κι εκεί βοήθησε να σωθούν πολλοί αιχμάλωτοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, προσλαμβάνοντάς τους δήθεν ως εργάτες στο εργοστάσιο και στη συνέχεια απελευθερώνοντάς τους. Μετά το τέλος του πολέμου δικάστηκε και αυτός στη δική της Νυρεμβέργης. Η κατάθεση, όμως, στο δικαστήριο πολλών μαρτύρων υπεράσπισης οδήγησε στην τελική αθώωσή του.
Δύο αδέρφια, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις ζωής. O άγγελος κι ο διάβολος πίσω από το ίδιο όνομα..
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο​

Ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο


Τον χαρακτηρίζουν με τη φράση «εκείνος που εσύ (και σχεδόν όλοι) του χρωστάς τη ζωή σου»​


Η 27η Οκτωβρίου δεν πρέπει να είναι μια ημερομηνία που θα ξεχάσεις. Γιατί εκείνη την ημέρα ένας άνθρωπος έγινε ήρωας για την ανθρωπότητα, αποσοβώντας έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και πολλοί από εμάς μπορεί να του χρωστάμε τη ζωή μας.​

Ο 34χρονος τότε Vasili Arkhipov βρισκόταν σε ένα από τα τέσσερα σοβιετικά υποβρύχια που είχαν προορισμό την Κουβά. Για κάτι λιγότερο από ένα τετράωρο, ένας πυρηνικός πόλεμος ήταν πολύ πιθανός. Η αποστολή των Σοβιετικών δεν ήταν εύκολη, αφού ο John Kennedy μόλις είχε επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό. Το υποβρύχιο του Arkhipov εντοπίστηκε από το Πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο απέστειλε αρκετά σκάφη για αναγνώριση.
Αυτό που δεν γνώριζαν ήταν πως το υποβρύχιο κουβαλούσε μια πυρηνική τορπίλη. Σε μια προσπάθεια να το αναγκάσουν να βγει στην επιφάνεια, εκτόξευσαν χαμηλής εμβέλειας εκρηκτικά, στο μέγεθος χειροβομβίδας, τα οποία θα χτυπούσαν το υποβρύχιο αλλά δεν θα του προκαλούσαν ζημιά. Το σοβιετικό πλήρωμα υποτίθεται ότι θα τις μετέφραζε ως προειδοποίηση και θα έδινε εντολή για ανάδυση. O Vladimir Orlov που βρισκόταν μέσα στο υποβρύχιο, ανέφερε πως τα χαμηλής εμβέλειας εκρηκτικά δεν ακούστηκαν σαν προειδοποίηση αλλά σαν πόλεμος, καθώς εξερράγησαν στον φλοιό του υποβρυχίου. «Σκεφτήκαμε, ‘αυτό είναι το τέλος’».

Ο Orlov λέει ότι ο κυβερνήτης του υποβρυχίου Vitali Savitsky, πανικοβλήθηκε. Είχε να επικοινωνήσει αρκετές ημέρες με την Μόσχα και δεν είχε ενημερωθεί ότι οι ΗΠΑ θα προβούν σε αυτές τις ενέργειες ώστε να αποκλείσουν την Κούβα. Ήταν σίγουρος ότι είχε ξεσπάσει γενικευμένη σύρραξη και έδωσε εντολή να συναρμολογηθεί η πυρηνική τορπίλη. «Θα πεθάνουμε, αλλά θα τους βουλιάξουμε όλους μαζί μας. Δεν θα ατιμάσουμε το ναυτικό μας», φέρεται να είπε σύμφωνα με τον Orlov.


Δεν υπήρχε καμία άλλωστε σημασία ότι δεν υπήρχε επικοινωνία με τη Μόσχα, η οποία τον είχε ήδη εξουσιοδοτήσει να εκτοξεύσει την τορπίλη αν χρειαστεί. Ωστόσο, έπρεπε να ακολουθήσει το πρωτόκολλο. Αυτό έλεγε πως θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του αναπληρωτή πολιτικού αξιωματικού Ivan Maslennikov και του υποδιοικητή του, Vasili Arkhipov. Ο Maslenikov είπε ναι, ενώ ο Arkhipov όχι.
Κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς θα γινόταν αν και ο Arkhipov έλεγε ναι ή αν δεν βρισκόταν στο υποβρύχιο εκείνη την ημέρα. Αλλά μάλλον το υποβρύχιο δεν θα έβγαινε στην επιφάνεια. Η εντολή του Savitsky θα είχε εισακουστεί και θα ήταν μια πράξη επιθετικότητας που σύμφωνα με όσα κατέγραψε η Ρωσίδα αρχειοφύλακας Svetlana Savranskaya, θα είχε προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση και έναν «Παγκόσμιο Πυρηνικό Πόλεμο».

«Ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί που ο Arkhipov βρισκόταν εκεί» είπε ο Max Tegmark, πρόεδρος του Ινστιτούτου Future of Life (FLI) με έδρα τη Βοστώνη σε μια εκδήλωση προς τιμήν του Arkhipov το 2017. «Ο Vasili Arkhipov είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη μοντέρνα ιστορία αφού χάρις σε αυτόν η 27η Οκτωβρίου δεν είναι η επέτειος του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου», συμπλήρωσε.
Ο Arkhipov είχε πεθάνει το 1998, με το βραβείο να λαμβάνεται από την κόρη του Yelena και τον εγγονό του Sergei. Ο τελευταίος όταν ρωτήθηκε τι είχε ακούσει από τον παππού του για το περιστατικό, είπε πως δεν ανέφερε ποτέ τίποτα στην οικογένειά του επειδή οι πληροφορίες ήταν απόρρητες.
Από τότε που η ιστορία του Arkhipov βγήκε στην επιφάνεια, του έχουν δοθεί οι τίτλοι «ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο» αλλά και «εκείνος που εσύ (και σχεδόν όλοι) του χρωστάς τη ζωή σου». Ο Tegmark έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «πρέπει να τιμούμε ήρωες σαν αυτόν, όχι για να τιμήσουμε γενικότερα τον ηρωισμό, αλλά για να θυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι το να στηριζόμαστε στην τύχη με τα πυρηνικά όπλα, δεν είναι και η πιο καλή και μακροπρόθεσμη στρατηγική».

Πηγη www.e-radio.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Γιατί η τράπουλα διαθέτει δύο τζόκερ;​




Όπως είναι γνωστό, η τράπουλα αποτελείται από αριθμούς, τρεις συγκεκριμένες φιγούρες και το φύλλο του Τζόκερ, που σε πολλά παιχνίδια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποιο φύλλο που λείπει.

Ποιος λοιπόν είναι ο λόγος ύπαρξής του και γιατί απεικονίζει αυτή την φιγούρα;

Αρχικά, ο κύριος σκοπός του τζόκερ δεν ήταν αυτό το πράγμα. Τα εν λόγω φύλλα προστέθηκαν στην τράπουλα γύρω στη δεκαετία του 1860 -πολύ καιρό μετά την καθιέρωση των τραπουλών- για να αξιοποιήσουν τη δημοτικότητα του παιχνιδιού "euchre", που προέρχεται από ένα παιχνίδι από την Αλσατία, το "juckerspiel". Σε αυτό το παιχνίδι, τα δύο κορυφαία ατού είναι οι βαλέδες, γνωστοί ως "right bower" (δεξιός) και "left bower" (αριστερός), μιας και "bauer" στα γερμανικά σημαίνει "βαλές" (η άμεση μετάφραση του είναι αγρότης). Όμως οι παίκτες του juckerspiel δημιούργησαν μια κάρτα που θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τους βαλέδες. Αυτή η κάρτα ονομάστηκε "best bower" (καλύτερος) και είναι το τζόκερ.

Επειδή η λέξη τζόκερ ηχητικά μοιάζει αρκετά με το jucker και το euchre, μερικοί πιστεύουν ότι το όνομά του προήλθε από εκεί. Δε συμφωνούν όμως όλοι με αυτό. Σύμφωνα με την σελίδα μιας εταιρίας κατασκευής τραπουλών, "δεν είναι παρά μια σύμπτωση". Επίσης, είναι πιθανό να επιλέχθηκε ο χαρακτήρας ενός γελωτοποιού (τζόκερ κυριολεκτικά σημαίνει χωρατατζής, καλαμπουρτζής και κατ' επέκταση κλόουν, ζογκλέρ και σαλτιμπάγκος, έτσι ακριβώς όπως απεικονίζεται στα χαρτιά) επιλέχθηκε απλά επειδή ταιριάζει με τους βασιλιάδες, τις βασίλισσες και ολόκληρο το θέμα της μεσαιωνικής αυλής. Ο λόγος που κάθε τράπουλα περιλαμβάνει δύο τζόκερ -όταν υπάρχει μόνο ένας "καλύτερος" στο παιχνίδι euchre- είναι επίσης ασαφές. Ίσως οι κατασκευαστές απλά έμειναν προσκολλημένοι στο ότι οι τράπουλες πρέπει να έχουν άρτιο αριθμό καρτών.

Αν και το euchre τελικά ξεπεράστηκε από το μπριτζ στις ΗΠΑ, τα τζόκερ μπήκαν σε πολλά άλλα παιχνίδια τράπουλας, όπως το πόκερ και το κανάστα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο τζόκερ χρησιμεύει ως μπαλαντέρ ή ατού.

Πηγη https://3otiko.blogspot.com
 

Iraklis174

well know member
Δημοσιεύσεις
3.751
Ηλικία
53
Περιοχή
Κερατσινι
Μοτοσυκλέτα
Ότι κάτσει δεν υπάρχουν λεφτά χαχα
Όνομα
Ηρακλης

Ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο​

Ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο


Τον χαρακτηρίζουν με τη φράση «εκείνος που εσύ (και σχεδόν όλοι) του χρωστάς τη ζωή σου»​


Η 27η Οκτωβρίου δεν πρέπει να είναι μια ημερομηνία που θα ξεχάσεις. Γιατί εκείνη την ημέρα ένας άνθρωπος έγινε ήρωας για την ανθρωπότητα, αποσοβώντας έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και πολλοί από εμάς μπορεί να του χρωστάμε τη ζωή μας.​

Ο 34χρονος τότε Vasili Arkhipov βρισκόταν σε ένα από τα τέσσερα σοβιετικά υποβρύχια που είχαν προορισμό την Κουβά. Για κάτι λιγότερο από ένα τετράωρο, ένας πυρηνικός πόλεμος ήταν πολύ πιθανός. Η αποστολή των Σοβιετικών δεν ήταν εύκολη, αφού ο John Kennedy μόλις είχε επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό. Το υποβρύχιο του Arkhipov εντοπίστηκε από το Πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο απέστειλε αρκετά σκάφη για αναγνώριση.
Αυτό που δεν γνώριζαν ήταν πως το υποβρύχιο κουβαλούσε μια πυρηνική τορπίλη. Σε μια προσπάθεια να το αναγκάσουν να βγει στην επιφάνεια, εκτόξευσαν χαμηλής εμβέλειας εκρηκτικά, στο μέγεθος χειροβομβίδας, τα οποία θα χτυπούσαν το υποβρύχιο αλλά δεν θα του προκαλούσαν ζημιά. Το σοβιετικό πλήρωμα υποτίθεται ότι θα τις μετέφραζε ως προειδοποίηση και θα έδινε εντολή για ανάδυση. O Vladimir Orlov που βρισκόταν μέσα στο υποβρύχιο, ανέφερε πως τα χαμηλής εμβέλειας εκρηκτικά δεν ακούστηκαν σαν προειδοποίηση αλλά σαν πόλεμος, καθώς εξερράγησαν στον φλοιό του υποβρυχίου. «Σκεφτήκαμε, ‘αυτό είναι το τέλος’».

Ο Orlov λέει ότι ο κυβερνήτης του υποβρυχίου Vitali Savitsky, πανικοβλήθηκε. Είχε να επικοινωνήσει αρκετές ημέρες με την Μόσχα και δεν είχε ενημερωθεί ότι οι ΗΠΑ θα προβούν σε αυτές τις ενέργειες ώστε να αποκλείσουν την Κούβα. Ήταν σίγουρος ότι είχε ξεσπάσει γενικευμένη σύρραξη και έδωσε εντολή να συναρμολογηθεί η πυρηνική τορπίλη. «Θα πεθάνουμε, αλλά θα τους βουλιάξουμε όλους μαζί μας. Δεν θα ατιμάσουμε το ναυτικό μας», φέρεται να είπε σύμφωνα με τον Orlov.


Δεν υπήρχε καμία άλλωστε σημασία ότι δεν υπήρχε επικοινωνία με τη Μόσχα, η οποία τον είχε ήδη εξουσιοδοτήσει να εκτοξεύσει την τορπίλη αν χρειαστεί. Ωστόσο, έπρεπε να ακολουθήσει το πρωτόκολλο. Αυτό έλεγε πως θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του αναπληρωτή πολιτικού αξιωματικού Ivan Maslennikov και του υποδιοικητή του, Vasili Arkhipov. Ο Maslenikov είπε ναι, ενώ ο Arkhipov όχι.
Κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς θα γινόταν αν και ο Arkhipov έλεγε ναι ή αν δεν βρισκόταν στο υποβρύχιο εκείνη την ημέρα. Αλλά μάλλον το υποβρύχιο δεν θα έβγαινε στην επιφάνεια. Η εντολή του Savitsky θα είχε εισακουστεί και θα ήταν μια πράξη επιθετικότητας που σύμφωνα με όσα κατέγραψε η Ρωσίδα αρχειοφύλακας Svetlana Savranskaya, θα είχε προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση και έναν «Παγκόσμιο Πυρηνικό Πόλεμο».

«Ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί που ο Arkhipov βρισκόταν εκεί» είπε ο Max Tegmark, πρόεδρος του Ινστιτούτου Future of Life (FLI) με έδρα τη Βοστώνη σε μια εκδήλωση προς τιμήν του Arkhipov το 2017. «Ο Vasili Arkhipov είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη μοντέρνα ιστορία αφού χάρις σε αυτόν η 27η Οκτωβρίου δεν είναι η επέτειος του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου», συμπλήρωσε.
Ο Arkhipov είχε πεθάνει το 1998, με το βραβείο να λαμβάνεται από την κόρη του Yelena και τον εγγονό του Sergei. Ο τελευταίος όταν ρωτήθηκε τι είχε ακούσει από τον παππού του για το περιστατικό, είπε πως δεν ανέφερε ποτέ τίποτα στην οικογένειά του επειδή οι πληροφορίες ήταν απόρρητες.
Από τότε που η ιστορία του Arkhipov βγήκε στην επιφάνεια, του έχουν δοθεί οι τίτλοι «ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο» αλλά και «εκείνος που εσύ (και σχεδόν όλοι) του χρωστάς τη ζωή σου». Ο Tegmark έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «πρέπει να τιμούμε ήρωες σαν αυτόν, όχι για να τιμήσουμε γενικότερα τον ηρωισμό, αλλά για να θυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι το να στηριζόμαστε στην τύχη με τα πυρηνικά όπλα, δεν είναι και η πιο καλή και μακροπρόθεσμη στρατηγική».

Πηγη www.e-radio.gr
Νομίζω έχει βγεί και ταινία σε μορφή ντοκιμαντέρ ανατριχιαστική η όλη αλήθεια παιδιά.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Τι είναι η «Ιρλανδική διάβαση»​

Γιατί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν την βλέπουμε​

Τι είναι η «Ιρλανδική διάβαση»


Θα την έχετε συναντήσει σίγουρα σε κάποιο από τα ταξίδια σας στο οδικό δίκτυο της χώρα μας. Φυσικά 9 στους δέκα δεν ξέρουν τι σημαίνει, αν και θεωρείται πινακίδα αυξημένης σημασίας, αφού η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει βγάλει ανακοίνωση για αυτή, κυρίως όταν υπάρχουν έκτακτα καιρικά φαινόμενα.​

Είναι λοιπόν τα σημεία όπου το οδικό δίκτυο διασταυρώνεται με χειμάρρους και η διέλευση από αυτό το σημείο είναι επικίνδυνο, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα παράσυρσης του οχήματος από τα ορμητικά νερά.

Ο λόγος ύπαρξής τους είναι γιατί διευκολύνουν τα οχήματα, με πρόχειρες κατασκευές για να μειώνεται η απόσταση ή όταν το σημείο που πρέπει να φτάσει κάποιο όχημα δεν έχει σύνδεση με το κεντρικό δίκτυο.

Πήραν το όνομα τους από τους δρόμους που έφτιαχναν οι Ιρλανδοί όταν πολεμούσαν με τους Βρετανούς, και παρέμεναν κρυφοί επειδή τους έκρυβε το νερό από τα ποτάμια ή τους χειμάρρους.

Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι δρόμοι για κάποιον που δεν γνωρίζει τα επικίνδυνα σημεία, και κυρίως τις νυχτερινές ώρες που δεν υπάρχει φωτισμός.

Πηγη www.e-daily.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Η φάρσα στον κινηματογράφο Πανόραμα που κατέληξε στην απόλυτη τραγωδία
Η φάρσα στον κινηματογράφο Πανόραμα που κατέληξε στην απόλυτη τραγωδία

Απο τις χειρότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας​

Μια μαύρη μέρα, η Κυριακή της 19ης Οκτωβρίου 1924. Μια μέρα που έχασαν τη ζωή τους 26 παιδιά. Και όλα αυτά εξαιτίας μιας κακόγουστης φάρσας που ούτε εκείνος που την έκανε δε θα διανοούνταν πως θα έφερνε τέτοια τραγωδία.​

Το κινηματοθέατρο Πανόραμα που βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Χαλκοκονδύλη και 3ης Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας έπαιζε την ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, ονόματι "Σκυλίσια Ζωή" σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδιοκτήτη.

Το φθηνό του εισιτήριο (3,20 δρχ. η πλατεία και 2,50 δρχ. ο εξώστης) οι προβολές να ξεκινούν από τις πρωινές ώρες ώστε να καλύψουν την τεράστια ζήτηση - έτσι ακριβώς ήταν και εκείνη την Κυριακή. Ο κόσμος είχε μαζευτεί από νωρίς έξω από το σινεμά - ενώ στην ουρά στέκονταν πάνω από 500 άνθρωποι - κυρίως παιδιά από 14 έως 18 ετών. Έξω από την αίθουσα, πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά για την επόμενη προβολή.

Μέσα στο σινεμά, πάνω από 1.000 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ανήλικοι που κάθονται δυο - δύο στα καθίσματα. Κάποια στιγμή ένας εκ των θεατών φωνάζει "Φωτιά!" και το κακό δεν άργησε να συμβεί. Μέσα στον πανικό, η αίθουσα γεμίζει κραυγές και άρχισαν με τη μία, οι πρώτες σπασμωδικές κινήσεις, με αποτέλεσμα ο πανικός να κυριαρχήσει στην αίθουσα.
«Ευρέθηκα μπρος εις ένα τρομερό θέαμα. Όλοι οι άνθρωποι στοιβαγμένοι εμπρός εις την πόρτα, κανείς τους δεν έβγαινε. Μέσα, οι φωνές και οι θρήνοι εγέμιζαν τον αέρα», ανέφερε ένας από τους πρώτους χωροφύλακες που βρέθηκαν στο σινεμά.

Ο κινηματογράφος και θέατρο είχε τρεις εξόδους, εκ των οποίων, σύμφωνα με τις καταγγελίες, μόνο η κεντρική ήταν ανοιχτή. Η δεύτερη ήταν κλειστή ενω η τρίτη, που λειτουργούσε ως έξοδος κινδύνου ήταν... στο υπόγειο. Φυσικά αυτό ήταν αρκετό για να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στην κεντρική έξοδο - όπου ο ένας πατούσε τον άλλον για να βγει, μια πλατεία κινηματογράφου η οποία είχε καλυφθεί ολόκληρη από άψυχα σώματα! 26 νεκροί, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν παιδιά, καθώς και δεκάδες τραυματίες.
Λέγεται πως, ο άνθρωπος που φώναξε "Φωτιά" ήταν κάποιος που επειδή δεν είχε ξαναδει σινεμά δεν μπορούσε να διαχωρίσει την ταινία από την πραγματικότητα - και πως τελικά η ταινία που παιζόταν ήταν αυτή του Τσάπλιν, όμως με τίτλο "Ο πυροσβέστης", στην οποία υπήρχαν σκηνές με φλόγες. Αλλά μικρή σημασία έχει. Σημασία έχει που χάθηκαν 26 ζωές. Η αστυνομική έρευνα παρόλ'αυτά έκρινε ως επαρκείς τις υπάρχουσες εξόδους κινδύνου του χώρου, αθωώνοντας έτσι τον επιχειρηματία και ρίχνοντας την ευθύνη της τραγωδίας στους θεατές

Πηγη www.e-radio.gr
 

Iraklis174

well know member
Δημοσιεύσεις
3.751
Ηλικία
53
Περιοχή
Κερατσινι
Μοτοσυκλέτα
Ότι κάτσει δεν υπάρχουν λεφτά χαχα
Όνομα
Ηρακλης
Νομίζω έχει βγεί και ταινία σε μορφή ντοκιμαντέρ ανατριχιαστική η όλη αλήθεια παιδιNetflix νομίζω ότι το παίζει
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

5 χώρες της Αφρικής που δεν υπάρχουν πια​

5 χώρες της Αφρικής που δεν υπάρχουν πια

Η αλλαγή ονομάτων στην αφρικανική ήπειρο δεν είναι σπάνια​


ΗΑφρική είναι μια πανέμορφη ήπειρος που όμως ταλανίζεται ακόμα από τα κατάλοιπα της αποικιοκρατίας. Στην ταινία «Fight Club», ο Edward Norton κάποια στιγμή παλεύει με τον Jared Leto. Αφού τον ρίχνει στο έδαφος συνεχίζει να τον χτυπάει αλύπητα στο πρόσωπο, με τους γύρω να κοιτούν αποσβολωμένοι. Όταν αποφασίζει να σταματήσει, κοντοστέκεται φεύγοντας και λέει «Ήθελα να καταστρέψω κάτι όμορφο».​

Αυτό ακριβώς συνέβη στην Αφρική από τους αποικιοκράτες. Απλά αισθάνθηκαν ότι ήθελαν να καταστρέψουν κάτι όμορφο. Μέχρι κάποιο σημείο τα κατάφεραν, αλλά η παράδοση της Αφρικής δεν την άφησε να καταστραφεί. Παρολ’ αυτά, οι εμφύλιοι, οι γενοκτονίες και η τρομοκρατία, δεν την έχουν αφήσει μνα ορθοποδήσει.
Το λιγότερο που θα έπρεπε να απασχολεί τα αφρικανικά κράτη είναι τα ονόματά τους. Ωστόσο, αυτά φαίνεται να αλλάζουν συχνά. Και σε αυτό ρόλο παίζουν η παράδοση που αναφέραμε νωρίτερα, οι φυλές που ζουν στην περιοχή εκατοντάδες χρόνια και ίσως η ανάγκη να πετάξουν το αποικιοκρατικό παρελθόν από πάνω τους.

Όπως και να έχει, ορισμένα κράτη που ξέραμε ότι υπήρχαν στο 2ο μισό του 20ου αιώνα, δεν υπάρχουν πλέον. Κάποια άλλαξαν όνομα τη δεκαετία του 1960, όπως η Τανζανία και κάποια άλλα πολύ πρόσφατα, όπως η Σουαζιλάνδη.
Ροδεσία → Ζιμπάμπουε

Το 1965, η βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας κήρυξε την ανεξαρτησία της και η νέα χώρα πήρε το όνομα Ροδεσία. Η κατάσταση όμως δεν άλλαξε και οι λευκοί συνέχισαν να έχουν το πάνω χέρι στη χώρα, με τον ρατσισμό να κυριαρχεί παντού. Αμέσως ξεκίνησε ένα αντάρτικο το οποίο κράτησε συνολικά 14 χρόνια. Μετά από διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός Ιαν Σμιθ ήρθε σε συμφωνία με τους μαύρους ηγέτες της πλειοψηφίας. Έτσι το 1980 δημιουργήθηκε το νέο κράτος της Ζιμπάμπουε, που σημαίνει «πέτρινο σπίτι», που προέρχεται από τα τεράστια πέτρινα οικοδομήματα, ερείπια της αρχαίας πόλης της Μεγάλης Ζιμπάμπουε.

Ταγκανίκα - Ζανζιβάρη → Τανζανία

Εδώ κάνουμε λόγο για δυο ουσιαστικά χώρες που έγιναν μια. Η Ταγκανίκα εκτός από λίμνη υπήρξε και χώρα από το 1916 μέχρι και το 1964. Φυσικά, οι Βρετανοί την ονόμασαν έτσι χάρη στην τεράστια λίμνη που βρίσκεται στο έδαφος τεσσάρων συνολικά χώρων. Οι Βρετανοί τη μετονόμασαν έτσι μετά την ήττα των Γερμανών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι τότε η περιοχή λεγόταν Γερμανική Ανατολική Αφρική. Το 1961 κέρδισε την ανεξαρτησία της αλλά μετονομάστηκε 3 χρόνια αργότερα.
Η Ζανζιβάρη είναι νησί στον Ινδικό Ωκεανό. Αποικήθηκε πρώτα από τους Πορτογάλους, αργότερα έγινε Σουλτανάτο και αργότερα προτεκτοράτο των Βρετανών. Οι τελευταίοι δεν είχαν ποτέ απόλυτη κυριαρχία στο νησί, γι’ αυτό και υπήρξε ουσιαστικά προτεκτοράτο και όχι αποικία σαν την Ταγκανίκα. Το 1963 το πολίτευμά της άλλαξε σε Συνταγματική Μοναρχία και θα παρέμενε στην Κοινοπολιτεία υπό την ηγεσία του Σουλτάνου. Μόλις όμως έναν μήνα αργότερα ήρθε η επανάσταση της Ζανζιβάρης. Ο Σουλτάνος εκδιώχθηκε και για τρεις μήνες υπήρξε σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Τον Απρίλιο του 1964, η Ταγκανίκα και η Ζανζιβάρη ενώθηκαν και από την ένωση των δυο ονομάτων τους προέκυψε η Τανζανία.
Ζαΐρ → Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
https://www.powerengineeringint.com/decentralized-energy/democratic-republic-of-congo-investment-hotspot-for-off-grid-solar/

Αυτή χώρα πρέπει να έχει αλλάξει όνομα πάνω από πέντε φορές. Από το 1879 που την αποίκισαν οι Βέλγοι, ονομάστηκε αρχικά «Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό» και μετά «Βελγικό Κονγκό». Όταν ανεξαρτητοποιήθηκε το 1960, μετονομάστηκε σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για 7 χρόνια, ώσπου το 1971 μετονομάστηκε πάλι σε Ζαΐρ. Όταν γεννηθήκαμε έτσι λεγόταν. Μετά τον πρώτο πόλεμο του Κονγκό το 1997, ή όπως τον είπαν κάποιοι «Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τη Αφρικής», μετονομάστηκε ξανά σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μια ονομασία με την οποία παραμένει μέχρι και σήμερα. Σε λίγο καιρό θα σπάσει ρεκόρ.
Σουαζιλάνδη → Εσουατίνι

Η Σουαζιλάνδη κέρδισε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς το 1968. Από τότε συνέχιζε να ονομάζεται Σουαζιλάνδη μέχρι και το 2018. Τότε ο βασιλιάς Μσουάτι Γ’, ανακοίνωσε σε ένα κατάμεστο στάδιο στην πόλη Μανζίνι ότι «η Σουαζιλάνδη θα ξαναπάρει το αρχικό όνομα της», με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ανεξαρτησία της. Συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι η μόνη που έχει διατηρήσει το όνομα από εκείνη την περίοδο. Το κράτος λοιπόν της ΝΑ Αφρικής ονομάζεται πλέον Εσουατίνι, που σημαίνει «η χώρα των Σουάζι». Η ονομασία «Σουαζιλάνδη» είναι μια μίξη των σουάτι και των αγγλικών.
Άνω Βόλτα → Μπουρκίνα Φάσο
https:///works/asamblea-nacional-de-burkina-faso-3

Παραπάνω αναφέραμε χώρες στην ανατολική και κεντρική Αφρική. Ας πάμε και σε μια χώρα της δυτικής Αφρικής λοιπόν. Η μικρή περίκλειστη χώρα ήταν γαλλική αποικία και κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1960. Για τα επόμενα 24 χρόνια, το όνομά της ήταν Άνω Βόλτα. Τα πρώτα έξι χρόνια, ο νικητής των πρώτων εκλογών κατάργησε τα υπόλοιπα κόμματα και εγκαθίδρυσε δημοκρατία ενός κόμματος(!). Από το 1966 και μετά οι δικτατορίες διαδέχονταν η μια την άλλη. Το 1983, εκείνη του Thomas Sankara ήταν εκείνη που αποφάσισε τον επόμενο χρόνο την αλλαγή του ονόματος σε Μπουρκίνα Φάσο. Το οποίο σημαίνει «Η χώρα των αδιάφθορων ανθρώπων». Λίγο ειρωνικό μοιάζει αυτό…

Πηγη www.e-radio.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Το ελληνικό νησί που ήθελαν να αγοράσουν οι Beatles​

Το ελληνικό νησί που ήθελαν να αγοράσουν οι Beatles


Λίγο η γραφειοκρατία, λίγο η Γιόκο, χάσαμε τους Beatles πατριώτες..​


Οι Σποράδες έγιναν παγκοσμίως γνωστές μέσα από τη θρυλική ταινία Mamma Mia και έγινε αγαπημένος προορισμός κυρίως των Βρετανών. Όσοι έχουν επισκεφθεί τις Σποράδες, ξέρουν πως η Σκιάθος είναι η κοσμοπολίτισσα του συμπλέγματος, η Σκόπελος έχει καταπληκτικές παραλίες και φοβερή κουζίνα και η Αλόννησος είναι το μέρος όπου η ψυχή σου γαληνεύει μόλις πατήσεις στεριά.​

Λίγοι όμως γνωρίζουν ένα πραγματικό διαμάντι που βρίσκεται απέναντι από τη Σκιάθο, το μικρό νησάκι Τσουγκριά, όπου οι ντόπιοι αλλά και αυτοί που ξέρουν το προσεγγίζουν με σκάφος για τις τρομερές παραλίες του. Extra μυστικό, το ερημονήσι είναι καταπληκτικό μέρος για ψάρεμα.
Όμως αυτόν τον μικρό παράδεισο συνοδεύει και μια απίστευτη ιστορία, αφού το αγαπημένο συγκρότημα Beatles ήταν πραγματικά μια ανάσα από το να αγοράσουν το νησί.

Το συγκρότημα βρέθηκε καλεσμένο ενός Έλληνα εφοπλιστή και όταν τους πήγαν για ημερήσια εκδρομή στη Τσουγκριά, οι Beatles ζήτησαν από τον οικονομικό διαχειριστή τους να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αγορά του.
Λίγο η ελληνική γραφειοκρατία, λίγο η Γιόκο που έκανε άνω κάτω το συγκρότημα, η αγορά χάλασε στο παρά ένα και μαζί του ναυάγησαν και τα σχέδια για τη δημιουργία ενός μουσικού παραδείσου, αφού εκεί σχεδίαζαν να χτίσουν το στύντιο των ηχογραφήσεών τους.

Πηγη www.e-radio.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Αυτός ήταν ο πραγματικός Mindhunter​

Αυτός ήταν ο πραγματικός Mindhunter


John Douglas, o ντετέκτιβ του FBI που μίλησε στους πιο διάσημους serial killers​

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ


Ο John Douglas είναι ένας πρωτοπόρος στην εγκληματολογία και ο πρώτος που ασχολήθηκε με τα προφίλ των δολοφόνων κατά συρροή.
Το αυτοβιογραφικό βιβλίο Mindhunter του πρώην αντιπροσώπου του FBI - και η σειρά στο Netflix - εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ο Douglas βοήθησε σε έρευνες για δολοφονίες "μπαίνοντας" στο μυαλό των πιο στυγερών δολοφόνων.
Μετά από τέσσερα χρόνια στο στρατό, ο Douglas εντάχθηκε στο FBI το 1970 όταν ήταν μόλις 25 χρονών. Κατά τα πρώτα του χρόνια στο FBI, ειδικεύτηκε στις διαπραγματεύσεις με ομήρους, βοηθώντας παράλληλα τη λύση σε υποθέσεις με βίαια εγκλήματα.
Το 1976, μεταφέρθηκε στην BSU με έδρα το Quantico της Βιρτζίνια στην Ακαδημία του FBI για να διδάξει εγκληματική ψυχολογία σε νέους πράκτορες. Τότε αισθάνθηκε ότι υπήρχε κάτι που θέλει να κάνει - ήθελε να αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο τους βίαιους εγκληματίες. Ο Douglas συνεργάστηκε μαζί με τον συνάδελφό του Robert Ressler.

Κατανοώντας ότι οι παραβάτες διαπράττουν τα εγκλήματά τους λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, ορθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να συλληφθεί ένας serial killer ήταν να καταλάβει τι ψυχολογική ανάγκη έχουν εκπληρώσει τα εγκλήματα γι 'αυτούς.
Aν καταλάβαινε κανείς το μοτίβο των εγκλημάτων θα μπορούσαν στη συνέχεια προβλέψει την επόμενη κίνηση του δολοφόνου. Ετσι πήρε συνεντεύξεις από τους πιο διαβόητους δολοφόνους στην αμερικανική ιστορία, όπως ο Ted Bundy, ο Charles Manson και ο John Wayne Gacy.


Πηγη www.e-radio.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Το “νησί της ελιάς” στην Ιαπωνία έχει… άρωμα Ελλάδας​



Λίγο από το χρώμα των ελληνικών νησιών και το πράσινο της ελιάς προσπάθησε να… κλέψει η Σοντοσίμα στην Ιαπωνία. Ένας ολόλευκος, νησιώτικος ανεμόμυλος καλωσορίζει τον ταξιδιώτη στο μακρινό νησί που βρίσκεται στην Εσωτερική Θάλασσα Σέτο, γνωστή και ως η Μεσόγειος της Άπω Ανατολής εξαιτίας του κλίματός της.
Το νησί της ελιάς στην μακρινή Ιαπωνία
Η παρθένα φύση με τους άγριους πιθήκους, τα φαράγγια με γνωστότερο το Φαράγγι Κάνκα και οι ατέλειωτες παραλίες εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, ωστόσο ένα άλλο παράξενο χαρακτηριστικό είναι αυτό δίνει στο νησί το όνομα «νησί της Ελιάς» όπως αποκαλείται η Σαντοσίμα. Περισσότερα από χίλια ελαιόδεντρα υπάρχουν στο νησί που είναι η πρώτη περιοχή της Ιαπωνίας όπου καλλιεργήθηκε επιτυχώς η ελιά και παράγει ελαιόλαδο για περισσότερο από ένας αιώνα τώρα.
Το νησί της ελιάς στην μακρινή Ιαπωνία
Στο νησί το 1973 ανεγέρθηκε μέσα σε έναν ελαιώνα ο ναός της Ελιάς, σε αρχιτεκτονική μορφή ενός αρχαίου ελληνικού ναού θυμίζοντας ακόμη περισσότερο Μεσόγειο.
Η Σιντοσίμα έχει αδελφοποιηθεί με τη Μήλο από το 1989, ενώ διαθέτει ένα εντυπωσιακό πάρκο και ένα μουσείο, όπου ο επισκέπτης ανακαλύπτει την ιστορία της παραγωγής λαδιού στην κλασική Ελλάδα.
Μάλιστα στο λιμάνι υπάρχουν επιγραφές στην ελληνική γλώσσα που καλωσορίζουν τους επισκέπτες.
Το νησί της ελιάς στην μακρινή Ιαπωνία
Το νησί της ελιάς στην μακρινή Ιαπωνία
Το νησί της ελιάς στην μακρινή Ιαπωνία

Το νησί της ελιάς στην μακρινή Ιαπωνία
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ο πρώτος άνθρωπος που πήδηξε από τη γέφυρα του Brooklyn δεν ήθελε να αυτοκτονήσει​

Ο πρώτος άνθρωπος που πήδηξε από τη γέφυρα του Brooklyn δεν ήθελε να αυτοκτονήσει

Ο λόγος που τελικά έχασε τη ζωή του​

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ


Μια από τις πιο διάσημες γέφυρες του κόσμου είναι η γέφυρα που ενώνει το Manhattan και το Brooklyn, γνωστή και ως Brooklyn Bridge. Η διαφορά της με τις υπόλοιπες είναι ότι είναι παλαιότερη και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο. Ολοκληρώθηκε το 1883 όταν και έγινε η πρώτη κρεμαστή γέφυρα με σύρμα από χάλυβα στον κόσμο. Έχει μήκος περίπου 1.800 μέτρα και ύψος 85 μέτρα και τότε την περιέγραψαν ως ένα από τα «7 θαύματα του βιομηχανικού κόσμου».​

Περισσότεροι από 20 άνδρες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατασκευής της. Ο πρώτος ήταν ο σχεδιαστής της, John Roebling, και ακολούθησαν αρκετοί εργάτες. Μια εβδομάδα μετά τα εγκαίνιά της, περισσότεροι από 20 χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν πάνω της και μια φήμη ότι θα καταρρεύσει άρχισε να κυκλοφορεί, προκαλώντας πανικό. 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους, αφού ποδοπατήθηκαν από τον όχλο.
Αυτοί οι αριθμοί όμως δεν πλησιάζουν καν εκείνους των ανθρώπων που αυτοκτόνησαν πέφτοντας από τη γέφυρα του Brooklyn. Μέχρι το 2003, τα μη επίσημα στοιχεία μιλούσαν για 1.300 αυτοκτονίες. Υπάρχει μια φήμη, ότι κάθε 15 ημέρες, ένας άνθρωπος πεθαίνει αφού πέφτει στον ποταμό East. Πολλές φορές υπήρξε η ιδέα της κατασκευής ενός φράγματος, αλλά απορρίφθηκε λόγω μηχανολογικών εμποδίων.

Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πήδηξε από τη γέφυρα; Το όνομά του ήταν Robert Emmet Odlum και δεν πήδηξε με σκοπό να αυτοκτονήσει. Αυτό που ήθελε να αποδείξει στον κόσμο ήταν ότι ένας άνθρωπος δεν πεθαίνει πέφτοντας στον αέρα. Το έκανε αυτό ώστε να δώσει κουράγιο σε άλλους ανθρώπους, ώστε να μη φοβούνται να πηδούν στο δίχτυ της πυροσβεστικής από ένα φλεγόμενο κτίριο. Φυσικά, η δόξα ήταν ακόμα ένα κίνητρο.

Παρόλο όμως που απέδειξε ότι οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν στον αέρα, δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι δεν πεθαίνουν και όταν πέσουν στο νερό. Ο Odlum ήταν καθηγητής κολύμβησης. Είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη, 34 χρόνια πριν από το μοιραίο άλμα. Από μικρός η κολύμβηση έγινε η δεύτερη φύση του. Επτά χρόνια πριν τον θάνατό του, άνοιξε μια σχολή στην Ουάσιγκτον, που είχε μεγάλη επιτυχία.
Μαθητές του ήταν τα παιδιά του προέδρου των ΗΠΑ και πολλών ακόμα αξιωματούχων. Έγινε διάσημος στην πόλη, λόγω των πολλών επιτευγμάτων του. Κολύμπησε στον ποταμό Πότομακ, έπεσε από τους καταρράκτες Οκόκουαν και γενικά έκανε πολλά ριψοκίνδυνα πράγματα γύρω από την κολύμβηση.

Η σχολή του άρχισε να έχει οικονομικές ζημιές και εκείνος περιορίστηκε σε μια θέση καθηγητή στη Βιρτζίνια, αλλά η δίψα του για δόξα ήταν τεράστια. Προσπάθησε να πηδήξει από την Brooklyn Bridge το 1882, αλλά τον σταμάτησε η αστυνομία. Τα κατάφερε 3 χρόνια αργότερα.
Προπονήθηκε και η αστυνομία αυτή τη φορά ήταν ενημερωμένη. Αύξησαν την ασφάλεια στη γέφυρα αλλά ο Odlum δημιούργησε έναν αντιπερισπασμό. Έστειλε τον κολλητό του να περάσει τη γέφυρα, αλλά ο ίδιος ήταν κρυμμένος σε άλλο αυτοκίνητο. Οι αστυνομικοί σταμάτησαν ρο πρώτο αυτοκίνητο και ο Odlum πέρασε ανενόχλητος. Πήδηξε αμέσως από τη γέφυρα, με αυτόπτες μάρτυρες να κοιτούν από ένα πλοίο.

Έπεσε στα παγωμένα νερά με μια ταχύτητα που άγγιξε τα 96 χιλιόμετρα την ώρα. Μπορεί να έπεσε με τα πόδια, αλλά ο δυνατός αέρας αποδείχθηκε μοιραίος αφού άλλαξε τη γωνία προσγείωσης. Βρήκε για λίγο τις αισθήσεις του και ρώτησε αν το άλμα ήταν καλό. Ύστερα από λίγο τις έχασε ξανά οριστικά. Πέθανε περίπου 45 λεπτά μετά το άλμα. Το ασθενοφόρο καθυστέρησε και ίσως αν ερχόταν στην ώρα του να του έσωζε τη ζωή.
Έναν χρόνο αργότερα, ένας άνδρας που ονομαζόταν Steve Brodie, έγινε ο πρώτος που πήδηξε από τη γέφυρα και επέζησε. Αλλά αφού δεν υπήρχαν μάρτυρες, κατηγορήθηκε για απάτη. Έναν μήνα αργότερα, ο Larry Donovan έκανε το ίδιο, αυτή τη φορά με μάρτυρες. Ο πρώτος επιβεβαιωμένος επιζήσαν που πήδηξε από τη διάσημη Brooklyn Bridge ήταν γεγονός. Το ζήτημα της δόξας του πρώτου άλματος, είχε φτάσει στο τέλος του.

Πηγη www.e-radio.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Η θυσία ενός μικρού χωριού που σταμάτησε την εξάπλωση του «Μαύρου Θανάτου»​

Η θυσία ενός μικρού χωριού που σταμάτησε την εξάπλωση του «Μαύρου Θανάτου»

Τα μέτρα που αργότερα έγιναν κανόνας​


Ήταν τότε ένα χωριό 800 κατοίκων. Ένας από αυτούς, ο George Viccars άπλωσε μια ημέρα ένα ύφασμα δίπλα από τη φωτιά να στεγνώσει. Δεν γνώριζε όμως ότι είχε μολυνθεί με τον «Μαύρο Θάνατο», δηλαδή τη βουβωνική πανώλη που θα εξαπλωνόταν σε όλο το χωριό του Eyam, στη βόρεια Αγγλία. Ο ίδιος ήταν το πρώτο θύμα.​

Η επιδημία έφτασε από το Λονδίνο μέσω των εμπορικών δρόμων. Η βουβωνική πανώλη ήταν μια άκρως θανατηφόρα ασθένεια που εξαπλώθηκε τον 17ο αιώνα. Τότε κανείς δεν ήξερε πως και γιατί προκλήθηκε η επιδημία. Η επιστήμη δεν είχε κάνει τα άλματα που έκανε αργότερα και πολλοί ήταν εκείνοι που προσπαθούσαν να την αντιμετωπίσουν με προσευχές, καπνίζοντας ή καθαρίζοντας τα σκουπίδια, θεωρώντας πως είναι θεϊκή τιμωρία ή κακή ποιότητα αέρα. Γι’ αυτό και κάποιοι κυκλοφορούσαν με βότανα και μπαχαρικά. Για να τα μυρίζουν και να «ξορκίζουν» τον «κακό αέρα». Στην πραγματικότητα η ασθένεια προκαλούνταν από βακτήρια που μεταδίδονταν από ψύλλους. Και το ύφασμα ήταν γεμάτο από αυτούς.
Η βουβωνική πανώλη έφτασε στο Eyam το καλοκαίρι του 1655. Και οι κάτοικοι πήραν μια σειρά από αποφάσεις που ως έναν μεγάλο βαθμό έσωσαν ολόκληρη την περιοχή. Ο Viccars πέθανε και ακολούθησαν οι γιοι του και ο εργοδότης του. Τους επόμενους τέσσερις μήνες, εξαπλώθηκε σε όλο το χωριό.

Την άνοιξη του 1666, ο νέος εφημέριος του χωριού, William Mompesson, μαζί με τον προκάτοχό του Thomas Stanley, συνέταξαν ένα σχέδιο το οποίο θα αποσοβούσε την μετάδοση της ασθένειας στα γύρω χωριά. Έφτιαξαν λοιπόν μια «ζώνη καραντίνας» και συμβούλεψαν τους κατοίκους να μένουν στα όρια της. Στα νέα «σύνορα» υπήρχαν πινακίδες που προειδοποιούσαν τους ξένους να μην πλησιάσουν.


Η καραντίνα δεν ήταν κάτι καινούργιο. Είχε χρησιμοποιηθεί παλαιότερα με τους λεπρούς, ενώ στην Ιταλία είχε εφαρμοστεί από τον 15ο αιώνα. Στην Αγγλία δεν ήταν συνηθισμένη πρακτική, αλλά ο νέος εφημέριος ήταν ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος και τη γνώριζε.
Το Eyam δεν ήταν αυτόνομο ως προς τα εφόδια του, κάνοντας εμπόριο με τα γύρω χωριά. Μαζί λοιπόν με τις γύρω κοινότητες έφτιαξαν ένα σύστημα για να φτάνουν σε αυτό όλα όσα χρειάζονταν οι κάτοικοι. Τοποθέτησαν λοιπόν μια μεγάλη πέτρα στα σύνορα με το χωριό Stoney Middleton, η οποία είχε 6 τρύπες και χρησίμευε ως σημείο παράδοσης και παραλαβής εμπορευμάτων. Τα χρήματα τα άφηναν στις τρύπες, οι οποίες ήταν γεμάτες με ξίδι, το οποίο πίστευαν ότι σκότωνε το βακτήριο.

Ο Mompesson τελούσε τη λειτουργία εκτός του ναού, αφού θεωρούσε ότι υπήρχε λιγότερος κίνδυνος μετάδοσης σε ανοιχτούς χώρους. Για να αποτρέψει μάλιστα τον κόσμο να συναθροίζεται, προέτρεψε τους χωρικούς να θάβουν τους νεκρούς όσο πιο κοντά στο σημείο θανάτου γινόταν. Μια γυναίκα έθαψε σε ένα χωράφι δίπλα από το σπίτι της τον σύζυγό της και τα έξι τους παιδιά. Αυτό θα πει δέσμευση στο κοινό καλό.
260 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Eyam. Ο τελευταίος πέθανε 15 μήνες μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στο χωριό. Όταν φάνηκε πως τελείωσε, η τελευταία συμβουλή του Mompesson σε όλους ήταν να κάψουν ρούχα, έπιπλα και σεντόνια ώστε να εκμηδενιστεί η πιθανότητα να εξαπλωθεί ξανά.
Και παρόλο που το Eyam πλήρωσε ακριβά το πέρασμα της βουβωνικής πανώλης. Κατάφερε να σώσει χιλιάδες ζωές σε όλη τη βόρεια Αγγλία. Σύμφωνα με τη Washington Post, η πανώλη δεν έφυγε από τη ζώνη καραντίνας του χωριού.
Η δραστική απάντηση της μικρής κοινότητας είχε ακόμη μεγαλύτερα, πιο μακράς διάρκειας αποτελέσματα. Η προνοητικότητα του Mompesson επηρέασε τη μετέπειτα ιατρική πρακτική, καθώς η καραντίνα έγινε κανόνας στην αναστολή της εξάπλωσης ασθενειών, από την πολιομυελίτιδα μέχρι τον Ebola και τον COVID-19.

Πηγη www.e-radio.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Σκοτώνει το αλκοόλ τα εγκεφαλικά μας κύτταρα;​

Τι είναι η «λευκή» και τι η «φαιά» ουσία του εγκεφάλου μας;​

10-reasons-to-say-goodbye-to-alcohol (1).jpg

Μια κοινότυπη έκφραση που λέμε έτσι ώστε να παροτρύνουμε τους αγαπημένους μας να κόψουν τις κακές συνήθεις (αλκοόλ, κάπνισμα) είναι ότι αυτή η συνήθεια θα «σκοτώσει τα εγκεφαλικά τους κύτταρα». Είναι όμως αυτό κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί;​

Η εθιστικές μας συμπεριφορές μπορούν πραγματικά να αποσυνδέσουν και να επανασυνδέσουν τον εγκέφαλό μας με τρόπο τέτοιο που να του δημιουργήσουν την έξη.

Έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι το ποτό βλάπτει τη «λευκή ουσία» του εγκεφάλου ή τον ιστό βαθιά μέσα στον εγκέφαλο που μας βοηθά να επεξεργαστούμε τις σκέψεις και να ορίσουμε τις κινήσεις μας, καθώς εμποδίζει την μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ του νευρικού συστήματος και άλλων περιοχών του εγκεφάλου.
Ενώ η νόσος του Πάρκινσον, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν επίσης να βλάψουν τη «λευκή ουσία», το αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει αυτή τη σωρευτική βλάβη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ καταστρέφει εκτενώς τη λευκή ουσία στα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο των παρορμήσεων, καθιστώντας λιγότερο πιθανό τα άτομα να μπορούν να περιορίσουν ή να σταματήσουν το ποτό.
Ευτυχώς, οι ερευνητές είδαν «φως στο τούνελ», καθώς φάνηκε ότι αυτή η κατεστραμμένη «λευκή ουσία» θα μπορούσε ενδεχομένως να επουλωθεί εάν σταματήσουμε να πίνουμε πολύ αλκοόλ στην ηλικία των 50 ετών.
Ωστόσο, τα άτομα που έχουν καταναλώσει αλκοόλ σε χρόνια βάση για πολλά έτη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αυτού του είδους της βλάβης.

Μια ερευνητική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Psychiatry το 2015, έδειξε ότι άτομα που άρχισαν να πίνουν πολύ όταν ήταν στην εφηβεία τους παρουσίασαν βλάβη στη φαιά ουσία του εγκεφάλου τους, η οποία ευθύνεται για την επεξεργασία των συναισθηματικών αποκρίσεων, των αναμνήσεων και των αισθήσεων. Ταυτόχρονα, είχαν πιο αργή και μειωμένη ανάπτυξη «λευκής ουσίας» στον εγκέφαλό τους.
Μια πρόσθετη μελέτη διαπίστωσε ότι η βλάβη στη «λευκή ουσία» του εγκεφάλου είχε ως αποτέλεσμα μια «πιο αργή και λιγότερο αποτελεσματική σκέψη», η οποία μπορεί να επηρεάσει τα άτομα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ειδικά εάν υπέστησαν βλάβη στον εγκέφαλό τους από το αλκοόλ σε μικρότερη ηλικία.
Δεδομένου ότι τόσο η λευκή όσο και η φαιά ουσία διαδραματίζουν κρίσιμους ρόλους στη ρύθμιση των συναισθημάτων, στη λήψη αποφάσεων, στη συμπεριφορά και στην κίνηση, είναι σημαντικό όποιος παλεύει με τον εθισμό στο αλκοόλ να αναζητήσει επαγγελματική θεραπεία για να επιβραδύνει τη βλάβη στον εγκέφαλο.

Πηγη www.e-daily.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Η σκωτσέζικη Βουλή έδωσε χάρη σε χιλιάδες γυναίκες ύστερα από 300 χρόνια​

Η σκωτσέζικη Βουλή έδωσε χάρη σε χιλιάδες γυναίκες ύστερα από 300 χρόνια

Ο κόσμος ίσως αλλάζει με πολύ αργά βήματα​


Μετά από 300 χρόνια, χιλιάδες γυναίκες που κατηγορήθηκαν για μαγεία στη Σκωτία, θα λάβουν χάρη και θα καθαρίσουν το όνομά τους έστω και μετά θάνατον. Τα εγκλήματά τους ήταν πολύ ρεαλιστικά. Κάποιες κατηγορήθηκαν πως λόγω της μαγείας τους μερικοί άνδρες είχαν hangover μετά από μια όχι και τόσο νηφάλια νύχτα.​

Κάποιες άλλες κατηγορήθηκαν ότι μεταμορφώθηκαν σε κουκουβάγιες, ενώ η πιο «σοβαρές» κατηγορίες ήταν πως συναντήθηκαν με τον διάβολο και πως προκάλεσαν τις καταιγίδες που βύθισαν το πλοίο που μετέφερε τον βασιλιά Ιάκωβο τον 6ο. Πολύ κατόπιν εορτής και ύστερα από επίσημο αίτημα, όσες γυναίκες κατηγορήθηκαν για μαγεία μεταξύ 1563 και 1736, θα πρέπει να είναι σίγουρες εκεί που βρίσκονται ότι το όνομά τους είναι πλέον καθαρό.
Από τους 4.000 ανθρώπους που κατηγορήθηκαν, περισσότεροι από τους μισούς εκτελέστηκαν, ενώ το 85% ήταν γυναίκες ή κορίτσια. Η πρόταση νόμου ενός βουλευτή στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο, κατάφερε μετά από δυο χρόνια να κερδίσει την υποστήριξη της πρωθυπουργού της Σκωτίας και να ψηφιστεί. Το αίτημα έγινε από την Claire Mitchell, την επικεφαλής της οργάνωσης «Μάγισσες της Σκωτίας», μιας οργάνωσης που ζητά δικαίωση των γυναικών και την ανέγερση μνημείου προς τιμήν τους.

@bbc.com
Ο φόβος για τις μάγισσες πριν από μερικούς αιώνες είχε πυροδοτηθεί από τη θρησκεία. Η Καθολική Εκκλησία είχε αποφανθεί πως οι αιρετικοί και οι μάγισσες θα έπρεπε να καίγονται. Ο βασιλιάς Ιάκωβος ο 4ος της Σκωτίας πέρασε νόμους εναντίον της μαγείας και αυτό ξεκίνησε το λεγόμενο πλέον «κυνήγι μαγισσών» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, που έμεινε γνωστό ως το «Μεγάλο κυνήγι μαγισσών του 1597». Ήταν το δεύτερο από τα πέντε πανεθνικά κυνήγια μαγισσών στην ιστορία της Σκωτίας. Όλα κάτω από τα προστατευτικά φτερά του στέμματος.

Η Mitchell ευαισθητοποιήθηκε από την περίπτωση της Lilias Adie. Είχε παραδεχθεί ότι έκανε σeξ με τον διάβολο και κάνοντας κακόβουλα ξόρκια. Καταδικάστηκε σε θάνατο στην πυρά, αλλά πέθανε στη φυλακή πιθανότατα από αυτοχειρία. Το 2019, πολλοί άνθρωποι μαζεύτηκαν στο σημείο ταφής της για να τιμήσουν την ίδια και χιλιάδες άλλους, άνδρες και γυναίκες, που εκτελέσθηκαν επειδή έκαναν μάγια.

Γενικότερα στην Ευρώπη, από το 1450 μέχρι το 1750, χιλιάδες γυναίκες εκτελέστηκαν σαν «μάγισσες». Τα «κυνήγια μαγισσών» ξεκίνησαν από τη Δυτική Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελβετία, όπου το αυξημένο αίσθημα δεισιδαιμονίας οδήγησε σε συλλήψεις και εκτελέσεις για όσους πιστευόταν ότι ασκούσε μαγεία.
Στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι εκτελέσεις ήταν σπάνιες. Η μείωση στο κυνήγι μαγισσών έγινε πολύ σταδιακά, αλλά μέχρι τότε 3 στις 4 που κατηγορήθηκαν κατέληξαν στην πυρά. Πολλές φορές οι εκτελέσεις αυξάνονταν όταν ο καιρός χαλούσε, ενώ πολλοί κατηγορούσαν εκείνες για την κακή σοδειά ή ακόμα και τις επιδημίες.
Επίσης, όσο η διαμάχη μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών μεγάλωνε, οι δυο πλευρές χρησιμοποιούσαν το κυνήγι μαγισσών ως έναν τρόπο κατευνασμού των μαζών.

Πηγη www.e-radio.gr
 

Lepanto

member
Δημοσιεύσεις
846
Ηλικία
63
Το αλκοολούχο ποτό που είναι superfood και αυξάνει τον μεταβολισμό


Μπορείς να πίνεις πλέον, πάντα υπεύθυνα

Ποιος δεν θέλει να πιει ένα ποτό μετά από μια κουραστική ημέρα ή όταν βγαίνει για να ξεσκάσει; Πολλές φορές μάλιστα το μέτρο με τα ποτά χάνεται ακόμα και αν ξέρεις ότι αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την υγεία σου. Υπάρχει όμως ένα νέο σχετικά με το αλκοόλ που θα σε κάνει να χαρείς.

Φαίνεται ότι πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν κάποια εκπληκτικά δεδομένα για ένα συγκεκριμένο ποτό, το οποίο παρέχει οφέλη στην υγεία του οργανισμού και μπορεί να έχει θετική επίδραση στην λειτουργία του, αρκεί φυσικά να καταναλώνεται με μέτρο.

Πρόκειται για ένα ποτό αρκετά δημοφιλές, το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος αφού όπως αποδείχτηκε αυξάνει τις καύσεις του μεταβολισμού. Ο λόγος για το τζιν, ένα προϊόν που ανακαλύφθηκε αρχικά ως θεραπευτικό ελιξίριο, την περίοδο του μεσαίωνα και μετεξελίχτηκε σε ποτό και το οποίο παρασκευάζεται από μούρα κέδρου.



Αυτά τα μικροσκοπικά μούρα θεωρούνται superfood και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για το ανθρώπινο σώμα. Είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πρόληψη των μολύνσεων, την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, την πρόληψη των νεφρικών και των ηπατικών νόσων και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Πως έφτασαν όμως οι ερευνητές σε αυτό το συμπέρασμα για το τζιν; Όλα ξεκίνησαν με μια ομάδα ποντικών. Οι μισοί από αυτούς στην διάρκεια της έρευνας έπιναν νερό και οι άλλοι μισοί τζιν. Οι επιστήμονες παρατήρησαν πόσες θερμίδες κατάφεραν να κάψουν σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Τα ποντίκια στην ομάδα του τζιν είχαν αύξηση του μεταβολικού τους ρυθμού, πράγμα που σημαίνει ότι έκαψαν αυξημένη ποσότητα θερμίδων σε σύγκριση με την ομάδα του νερού. Ορισμένα ποντίκια παρουσίασαν ακόμη την απίστευτη αύξηση κατά 17% όσον αφορά το ρυθμό μεταβολισμού.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες αποκαλούν «φαινόμενο μετά την καύση». Αυτό προκαλεί την αύξηση του μεταβολισμού ενώ το ήπαρ καταστρέφει το αλκοόλ.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τζιν μπορεί δυνητικά να βοηθήσει τους ανθρώπους να αδυνατίσουν, παρόλο που επισήμανε πως η δοκιμή πρέπει να γίνει και σε ανθρώπους, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι απολύτως έγκυρο.

Όμως το συγκεκριμένο ποτό έχει κι άλλες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Για παράδειγμα μπορεί να έχει καταλυτική δράση ενάντια στις ενοχλητικές αλλεργίες της άνοιξης. Σύμφωνα με το Asthma.org, «Τα καθαρά οινοπνευματώδη όπως το τζιν και η βότκα θεωρούνται πιο «φιλικά προς το άσθμα» επειδή περιέχουν λιγότερη ισταμίνη και λιγότερα θειώδη.»

Ακόμα το τζιν μπορεί να κάνει θαύματα για το δέρμα, λόγω της μεγάλης ποσότητας αντιοξειδωτικών που περιέχονται στα μούρα από τα οποία παράγεται, μπορεί να συμβάλει στη μείωση εμφάνισης των ρυτίδων και να διατηρήσει την επιδερμίδα λεία και φωτεινή.


BcdeBcdeBcdeBcde
Για ψαξου μιας και το έχεις..........τι λέει για το τσίπουρο;;;;;
 
Top Bottom