Δημιουργία διαδρομών και φόρτωση σε GARMIN (.gpx αρχεία)

StepaS

well know member
Δημοσιεύσεις
3.187
Μοτοσυκλέτα
KTM 1290 Super Adventure S
Όνομα
Vagelis
Υπάρχουν αρκετά εργαλεία online στα οποία μπορεί κάποιος να δημιουργήσει ένα αρχείο .gpx. Μερικά από αυτά είναι αρκετά αξιόπιστα ενώ άλλα όχι!
Ένα που έχω χρησιμοποιήσει εγώ και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως είναι 100% αξιόπιστο είναι το Strava το οποίο επι το πλήστον είναι εργαλείο για ποδηλάτες και έχει απόλυτη συνεργασία με συσκευές Garmin. Φαντάζομαι πως όσοι ασχολούνται με το ποδήλατο θα το γνωρίζουν ήδη.

-ξεκινάμε λοιπόν κάνοντας εγγραφή στο site τους. www.strava.com

-Αφού ολοκληρώσουμε την εγγραφή βρισκόμαστε στην κεντρική οθόνη η οποία θα είναι κάπως έτσι:


Στο μενού πάνω αριστερά πηγαίνουμε το ποντίκι στην επιλογή "Dashboard" και στο αναδυόμενο μενού κάνουμε κλικ στο "My Routes".

Στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε το πορτοκαλί κουμπί "CREATE NEW ROUTE" και μεταφερόμαστε στην οθόνη που ουσιαστικά καλούμαστε να σχεδιάσουμε την διαδρομή μας.



Από αριστερά στα κουμπιά "+/-" φέρνουμε τον χάρτη σε ένα τέτοιο μέγεθος που να μπορούμε να βλέπουμε με μια σχετική ακρίβεια τον δρόμο στον οποίο θέλουμε να σχεδιάσουμε τη διαδρομή μας.
Έστω λοιπόν πως εγώ θελω να σχεδιάσω μια διαδρομή η οποία θε ξεκινάει από τη Βέροια και θα περνάει τις εξής πόλεις με τη σειρά:
Έδεσσα - Γιαννιτσά - Σερρες - Θεσσαλονίκη - Κατερίνη - Βέροια.

- είπαμε, zoom in/zoom out στο χάρτη με τα κουμπιά +/- πάνω αριστερά στην οθόνη του χάρτη.
- με κρατημένο κλικ και σύρσιμο του ποντικιού μετακινούμε τον χάρτη.
- με ένα αριστερό κλικ τοποθετούμε "waypoint".
- με δεξί κλικ πάνω στο "waypoint" (ή με τα πλήκτρα "Undo/Redo" πάνω από το χάρτη) μπορούμε να αφεραίσουμε ένα "waypoint" στο οποίο κάναμε λάθος (με το Redo επαναφέρουμε ένα waypoint που αφαιρέσαμε κατά λάθος).

* εάν για παράδειγμα θέλουμε να προσθέσουμε ένα ενδιάμεσο σημείο ανάμεσα σε δύο "waypoints" τότε θα πρέπει να το προσθέσουμε με τη σωστή σειρά του.
π.χ αν ολοκληρόνοντας τη διαδρομή μας αντιληφθούμε πως πριν την Έδεσσα θέλουμε να περάσουμε και από τη Νάουσα τότε θα πρέπει να ξανακάνουμε τη διαδρομή από την αρχή και να βάλουμε τις πόλεις με τη σωστή σειρά.
* εάν η διαδρομή που θέλουμε ανάμεσα από δύο σημεία δεν βγαίνει έτσι όπως θα θέλαμε τότε πρέπει να την κάνουμε πιο λεπτομερή. Δηλαδή πρέπει να βάλουμε περισσότερα ενδιάμεσα waypoints προκειμένου να οδηγήσουμε τη διαδρομή ακριβώς από τα σημεία που επιθυμούμε.


Όταν έχουμε ολοκληρώσει την όλη διαδικασία και είμαστε σίγουροι για τη διαδρομή μας κάνουμε κλικ στο κουμπί "Save" πάνω δεξιά και πληκτρολογούμε ένα όνομα στο "Route Name", π.χ "Βόλτα 03/11". Το πεδιο "private" έχει να κάνει με το αν θέλουμε άλλοι χρήστες του Strava να βλέπουν τις διαδρομές που χαράσουμε.
Πάνω σε αυτό το κομμάτι ο καθένας θα μπορούσε να δημιουργήσει επαφές μέσω του strava και ενδεχομένως να μοιράζεται τις διάφορες βόλτες που σχεδιάζει.


- Αφού πληκτρολογήσουμε "Route Name" κάνουμε κλικ στο "Save".
- Στην επόμενη οθόνη κάνουμε κλικ στο "View my Route" και περνάμε στην επόμενη η οθόνη η οποία είναι και το τελευταίο βήμα μας για την εξαγωγή του αρχείου .gpx


- Πάνω από τον χάρτη βλέπουμε το κουμπί "Export .GPX". Κάνουμε κλικ και αποθυκεύουμε στον υπολογιστή μας το αρχείο του οποίου η ονομασία θα είναι αυτή που δώσαμε στο παραπάνω πεδίο "Route Name" φυσικά με κατάληξη .gpx.



Η διαδικασία περάσματος του αρχείου .gpx στο Garmin θεωρώ πως είναι κάτι απλό.
1. Συνδέουμε το Garmin μας με usb στον υπολογιστή μας.
2. Μέσω του εικονίδιου "Ο υπολογιστής μου" βλέπουμε το Garmin μας σαν μονάδα αποθύκευσης. Κάνουμε διπλό κλικ.
3. Στους φακέλους που έχουμε σε αυτό το νέο παράθυρο βρίσκουμε το φάκελο με ονομασία GPX. Κάνουμε διπλό κλικ και στη συνέχεια αντιγράφουμε εδώ μέσα το αρχείο που δημιουργήσαμε παραπάνω.

Υπόψην! δεν είναι όλες οι συσκευές Garmin ικανές να διαβάσουν αρχεία .GPX.
Επίσης επειδή τυχαίνει να έχω μια από αυτές τις συσκευές δεν μπορώ να σας βοηθήσω περαιτέρω για το πως να περάσετε το αρχείο στη συσκευή σας.


- Αφού αντιγράψουμε στη συσκευή μας το αρχείο .gpx την αποσυνδέουμε και της κάνουμε restart.
- Στη συνέχεια ανάλογα με το μοντέλο της συσκευής Garmin που έχουμε θα πρέπει να βρούμε τη διαδρομή που σχεδιάσαμε μέσα από το menu
-->"Εργαλεία/tools" της αρχικής οθόνης.
--> "Τα δεδομένα μου / My Data"
--> "Εισαγωγή δεδομένων / Import Data"
--> "Διαδρομή / Route"
--> click στη διαδρομή μας και "εισαγωγή/IMPORT"
Στη συνέχεια πάμε ξανά στην κεντρική οθόνη...
--> Κάνουμε κλικ στο εικονόδιο που πρέπει να εισάγουμε προορισμό.
--> Κατεβαίνουμε στο μενού στο εικονιδιο "Custom Routes" (δεν ξέρω στα ελληνικά πως είναι το συγκεκριμένο εικονίδιο)
--> Click στη διαδρομή που δημιουργήσαμε
--> "GO!!!!"

Αυτό το τελευταίο βήμα ίσως διαφέρει από συσκευή σε συσκευή, αλλά να έχετε υπόψην πως θα πρέπει να τη βρείτε τη διαδρομή που σχεδιάσατε κάπου μέσα στη συσκευή σας. Δε θα την εμφανίσει απευθείας στον χάρτη σας.

Υπάρχουν κι άλλα προγράμματα όπως το BaseCamp που απ`ότι βλέπω χρησιμοποιεί πολύς κόσμος αλλά θεωρώ πως το strava είναι ευκολότερο και μπορεί να δουλέψει από οποιονδήποτε υπολογιστή χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουμε κάποιο πρόγραμμα! Παρόλα αυτά εάν υπάρχει απαίτηση από φίλους που δεν εξυπηρετηθούν από τον συγκεκριμένο οδηγό τότε θα προσπαθήσω να κάνω έναν και από το "Basecamp".
 
Τελευταία επεξεργασία:

StepaS

well know member
Δημοσιεύσεις
3.187
Μοτοσυκλέτα
KTM 1290 Super Adventure S
Όνομα
Vagelis
Ξαναλέω... επειδή δεν έχω στη διάθεσή μου κάποιο ZUMO (εάν κάποιος θέλει να μου χαρίσει ένα πολύ ευχαρίστως θα το δεχτώ!!) δεν μπορώ να επικυρώσω τα τελευταία βήματα του οδηγού. Οπότε όποιος φίλος έχει καλύτερη εικόνα από `μένα ας μας δώσει τα "φώτα" του αν κάνω κάπου λάθος, ή αν τα εικονίδια του Garmin έχουν άλλες ονομασίες από αυτές που γράφω. :)
 
Τελευταία επεξεργασία:

rantanplan

member
Δημοσιεύσεις
864
Ηλικία
55
Περιοχή
φραπεδούπολη, χαλλλλαρά,
Μοτοσυκλέτα
ένα από αυτά που φτιάχνουν αυτοί με τα πιάνα...
Όνομα
Γιώργος
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
το ξαθάβω.....

Μπάς και κανένας ξετρύπωσε και τίποτις άλλο εξ' ίσου καλό για gpx αρχεία???
 
Top Bottom