Camping εξοπλισμος,πληροφοριες,tips and tricks

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
O καθενας βλεπει με διαφορετικο ματι την κατασκηνωση.Μεσα στα παρακατω αρθρα,μπορει να μαθει ο νεος κατασκηνωτης,αλλα να συμπληρωσει τις γνωσεις του και ο παλιος.

Εξοπλισμός κατασκήνωσης


Πολλοί από εμάς συνδυάζουν την εκδρομή με μοτοσυκλέτα με την κατασκήνωση. Είτε επειδή είναι τρόπος ζωής, είτε λόγω οικονομίας. Στο παρακάτω άρθρο συγκεντρώσαμε τις “γνώσεις” μας από τις δικές μας εμπειρίες, μοτοσυκλετιστικές αλλά και ορειβατικές (έχουμε και από δαύτους στο team) και τις οποίες παραθέτουμε. Όπως είναι φυσικό, οι προτάσεις μας είναι καθαρά προσωπικές επιλογές και επιπλέον είναι σίγουρο ότι όλο και κάτι θα μας έχει ξεφύγει. Αν έχετε κάποια διαφορετική πρόταση/επισήμανση θα χαρούμε πολύ να την μοιραστείτε μαζί μας. Πάμε λοιπόν:



Σκηνή
Οι ορειβατικές σκηνές αποτελούν ότι καλύτερο υπάρχει σε ποιότητα, καθώς είναι κατασκευασμένες για να αντέχουν σε αντίξοες συνθήκες. Αρκετοί πιστεύουν ότι οι ορειβατικές σκηνές ανταποκρίνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες πράγμα που κατά 90% είναι ψευδές. Οι ορειβατικές σκηνές είναι κατασκευασμένες για να είναι ελαφριές και μικρές σε μέγεθος, να “σπάνε”, ώστε να μπορούν να μοιράζονται τα αξεσουάρ περισσότερα τους ενός άτομα (π.χ. για σκηνές 2 ατόμων), να είναι ανθεκτικές στην βροχή, στο χιόνι ή στο χαλάζι! Προσφέρουν ένα ελάχιστο ποσοστό θερμομόνωσης λόγω μεγαλύτερης υδροστατικής προστασίας, αλλά αυτό που μας ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ σε συνθήκες κρύου είναι ο υπνόσακος μας, καθώς και το υπόστρωμα μας. Κορυφαία ίσως εταιρεία κατασκευής είναι η Terra Nova (όχι αυτή που βλέπετε στα carrefour :p) πανάκριβη όμως. Οικονομικότερα έρχεται η θυγατρική της εταιρεία η Wild Country και μετά ακολουθούν εταιρείες όπως η Hilleberg (αρκετά ακριβή), Vango (πολύ καλές τιμές, ποιοτικά προϊόντα), Marmot, Jack Wolfskin, Gelert, Robens. Για μοτοσυκλέτα οι Vango είναι σε πολύ καλές τιμές, για ορειβασία είναι όμως αρκετά βαρύτερες και μεγαλύτερες σε πακετάρισμα (για όσους ενδιαφέρονται να έχουν κάτι και για ορειβασία).
Οι ορειβατικές σκηνές συνήθως δεν απαιτούν μουσαμά και πλένονται στο χέρι στην επιστροφή. ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΠΑΚΕΤΑΡΟΥΜΕ ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΥΓΡΑΣΙΑ (μόνο αν πρόκειται για λίγη ώρα) διότι η σκηνή θα καταστραφεί από την μούχλα.
Αν η σκηνή μας είναι βρεγμένη και έχουμε χρόνο για να την στεγνώσουμε, την απλώνουμε στο έδαφος μέχρι το μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας να εξατμιστεί. Αν δεν έχουμε χρόνο ή ο καιρός δεν επιτρέπει, πακετάρουμε κανονικά όπως θα ήταν στεγνή, αλλά φροντίζουμε το ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ να την απλώσουμε να στεγνώσει.
Ο αριθμός των ατόμων που αναγράφεται στις σκηνές είναι ο αυτός που η σκηνή μπορεί να δεχτεί σε περίπτωση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (ή στην περίπτωση… που είστε αρκετά μικρόσωμοι). Αν η σκηνή μας αναγράφει 2 ατόμων η σκηνή είναι ιδανική για 1 άτομο με τα πράγματα του. Αντίστοιχα 3 ατόμων είναι για 2 άτομα με τα πράγματα τους. ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ 2 ατόμων για 2 άτομα, προτιμήστε πάντα μια μεγαλύτερη.
Οι σκηνές λόγω αδιαβροχοποίησης θέλουν πλύσιμο με σαπούνια ήπια! Δεν πλένουμε με σαπούνια για πιάτα, προτιμήστε ένα ειδικό σαπούνι (στην ανάγκη ένα αφρόλουτρο, μόνο να θυμάστε ότι το αφρόλουτρο προσελκύει τα ιπτάμενα…). Προσέξτε παράλληλα για ανεπιθύμητους επισκέπτες (κοριούς κλπ)!
Στις σκηνές τύπου τούνελ, στήνουμε την σκηνή με την ευθεία της εισόδου να κοιτά την φορά του ανέμου, ο πλευρικός άνεμος καταπονεί τις μπανέλες.
Σε περιοχές με μεγάλη υγρασία καλό είναι να αφήνουμε τις θύρες ανοιχτές (αν έχουν κουνουπιέρα). Οι υδρατμοί της αναπνοής συσσωρεύονται στην σκηνή και η υγρασία αυξάνεται ενώ με ανοιχτές τις θύρες η υγρασία σπάει.
Την προστασία της σκηνής από βροχή την μετράμε βάση του αριθμού που παραθέτει η εταιρεία. Τον αριθμό αυτό θα τον εντοπίσετε στις προδιαγραφές της σκηνής. Ξεκινάει από το 1000 (το minimum που απαιτείται για να χαρακτηριστεί αδιάβροχη) και ανεβαίνει. Όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερη η αντοχή της σε βροχές / καταιγίδες. Οι σκηνές 4 εποχών είναι κατασκευασμένες να αντέχουν σε αρκετά άσχημες καιρικές συνθήκες. Αν θέλετε μια σκηνή που θα αντέξει σε αρκετά άσχημο καιρό αναζητήστε σκηνές με βαθμό περίπου στα 5000. Συνήθως οι εταιρείες το αναφέρουν ως Hydrostatic Head.

Υπνόσακος
Υπάρχουν 2 κατηγορίες. Ο συνθετικός και ο πουπουλένιος. Η διαφορά τους είναι αρκετά μεγάλη. Ο πουπουλένιος είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά και είναι σίγουρο ότι θα σας κρατήσει ζεστούς ακόμα και σε extreme θερμοκρασίες. Το κακό με το πούπουλο είναι ότι αν βραχεί χάνει τις μονωτικές του ιδιότητες. Για τον λόγο αυτό είναι δύσκολος στον καθαρισμό και δύσχρηστος όταν ταξιδεύουμε με υγρασία ή βροχή (και ο υπνόσακος μας είναι εκτεθειμένος). Μόνη εξαίρεση είναι οι expedition υπνόσακοι που περιλαμβάνουν μεμβράνη προστασίας (για να είναι χρήσιμοι για ύπνο και σε χιόνι).
Οι συνθετικοί δεν χάνουν τις ιδιότητες τους στο νερό, δεν προσφέρουν όμως την μόνωση ενός πουπουλένιου. Μεγαλύτερο μειονέκτημά τους είναι το συμπιεσμένο μέγεθος καθώς και το βάρος τους το οποίο είναι αρκετά μεγαλύτερο από έναν αντίστοιχο πουπουλένιο.
Το πούπουλο δεν πρέπει να παραμένει για καιρό στην συσκευασία συμπίεσης, καθώς τα πούπουλα συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία με αποτέλεσμα να αφήνουν κενά (cold spots) και ο υπνόσακος να χάνει με τον καιρό την θερμομονωτική του ιδιότητα.
Οι υπνόσακοι φέρουν ενδείξεις ως προς την μονωτική τους αποτελεσματικότητα, πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι υπάρχουν 3 διαφορετικές σημάνσεις, comfort, lower limit και extreme. Ο κανόνας είναι ότι το comfort καλύπτει τις θερμοκρασίες χρήσης του υπνόσακου. Αν αναφέρει ως comfort το 0 αυτό σημαίνει ότι ο μέσος άνθρωπος (οι ανοχές αλλάζουν ανάλογα τα κιλά και τις αντοχές του καθενός) θα κοιμηθεί χωρίς έξτρα ρουχισμό άνετα. Στο lower limit αναφέρεται το σημείο ύπνου με ισοθερμικά φορεμένα. Τέλος το extreme αναφέρεται στον ύπνο με πλήρη ρουχισμό, κουλουριασμένη στάση (μικρότερη απαγωγή θερμοκρασίας) και με μεγάλο ρίσκο υποθερμίας.

Υπόστρωμα
Το υπόστρωμα είναι το Α και το Ω ΠΡΙΝ τον υπνόσακο, καθώς προστατεύει την συγκέντρωση υγρασίας από το έδαφος και τέλος μας παρέχει την απαιτούμενη άνεση για έναν σωστό ξεκούραστο ύπνο. Μπορεί να έχετε τον καλύτερο υπνόσακο της αγοράς αν όμως δεν συνοδεύεται από το αντίστοιχο ποιοτικό υπόστρωμα τότε ο ύπνος σας μπορεί να είναι κακός.
Τα φουσκωτά υποστρώματα εκτός του ότι καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο, προσφέρουν καλύτερη μόνωση καθώς ο αέρας δουλεύει μονωτικά ανάμεσα στον υπνόσακο και στο έδαφος προσφέροντας σας καλύτερες συνθήκες ξεκούρασης.
Τα ορειβατικά που φουσκώνουν μόνα τους παρέχουν εγγυημένα τον καλύτερο ύπνο σε άσχημες συνθήκες (υγρασία, χαμηλές θερμοκρασίες) καθώς στο εσωτερικό τους υπάρχουν μικρές κυψέλες που κρατάνε ζεστό τον αέρα από την υγρασία του εδάφους, πακετάρονται σε αρκετά μικρό μέγεθος και τέλος αντέχουν τις κακουχίες καθώς είναι σχεδιασμένα για χρήση σε κακοτράχαλα εδάφη.

Μαξιλάρι
Για μαξιλάρι, υπάρχουν συμπιεζόμενα διπλής όψεως (fleece για τις κρύες νύχτες και ύφασμα… για τις ζεστές). Επίσης υπάρχουν τα φτηνά φουσκωτά τα οποία όμως λόγω της μη συμπίεσης δεν επιτρέπουν στο κεφάλι σωστή στάση σώματος. Αν ο χώρος και το χρήμα σας περιορίζουν… πάρτε μαζί σας μια μαξιλαροθήκη, γεμίστε την με *****ά ρούχα και απολαύστε ύπνο…

Ισοθερμικά
Τα ισοθερμικά βουνού είναι συνήθως τα καλύτερα γιατί αναπνέουν. Πρέπει όμως να υπολογίζετε το γεγονός ότι στην μοτοσυκλέτα η κίνηση σας είναι σχεδόν μηδενική. Αν θέλετε ζεστό ισοθερμικό, τα περισσότερα προσφέρουν ένδειξη “έντασης άσκησης”. Θα πρέπει να αναζητήσετε αυτά με τον χαμηλότερο δείκτη (αν δεν έχουν δείκτη ρωτήσετε τον υπεύθυνο του καταστήματος).

...

πηγη: https://motoadv.gr/2015/02/09/camping/
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Fleece
Τα Fleece έρχονται σε διαφορετικό βάρος. Υπάρχει το 100άρι, το 200άρι και τέλος το 300άρι. Το 100άρι είναι το πιο ελαφρύ ενώ το 300άρι το βαρύτερο τόσο σε ζύγισμα άλλα και σε μονωτικές ιδιότητες. Το ατού του fleece είναι ότι προσφέρει ένα πολύ καλό ενδιάμεσο στρώμα μόνωσης (middle layer) που επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει. Οι τιμές αλλάζουν ανάλογα το υλικό κατασκευής. Τα Polartec είναι μια καλή και εγγυημένη λύση.
Προσοχή θέλει καθώς τα fleece δεν προσφέρουν ιδιαίτερη προστασία από τον αέρα, συνήθως συνδιάζονται με αντιανεμικά ή με ένα ζεστό μπουφάν.
Στις κρύες μέρες του χειμώνα ένα ισοθερμικό με ένα 100άρι και το μπουφάν της μηχανής θα σας προστατέψουν από το ψύχος. Αν χρειαστεί περισσότερο το 200άρι είναι το τελευταίο σκαλί (για μοτοσυκλέτα) καθώς το 300άρι έχει σχεδόν τον όγκο ενός μπουφάν.

Εστίες μαγειρέματος
Γκαζάκια ή Φιάλες; Για την μηχανή όλα λειτουργούν. Οι φιάλες έχουν το πάνω χέρι λόγω του ότι μπορούν να λειτουργήσουν και με καύσιμο. Στους ορειβάτες όμως συνήθως προσθέτουν βάρος και το μέγεθος τους είναι αρκετά μεγάλο (τα γκαζάκια χωράνε εντός της κατσαρόλας).
Τα ορειβατικά γκαζάκια είναι πανάκριβα αλλά πανάλαφρα και μικρά σε όγκο. Την περισσότερη δουλειά όμως κάνουν οι αποσπώμενες κεφαλές. Μια καλή κεφαλή θα βράσει το νερό σας (και θα κάνει οικονομία στο καύσιμο σας, είτε γκάζι είτε υγρό) κατά τον μισό χρόνο.
Οι κουζίνες οινοπνεύματος είναι αρκετά χρονοβόρες (παρά το οικονομικότερο). Το μεγαλύτερο πρόβλημα συνήθως είναι το υψόμετρο (που δεν απασχολεί ιδιαίτερα εμάς τους μηχανόβιους) καθώς και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Από ένα υψόμετρο και μετά τα συμβατικά γκαζάκια δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.
Επίσης θα πρέπει να έχετε στον νου σας την εξωτερική θερμοκρασία. Όσο μικρότερη τόσο περισσότερο χρόνο απαιτεί το βράσιμο του νερού, τα συμβατικά γκαζάκια επίσης παρουσιάζουν υγροποιήση με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν σωστά σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Σπινθηριστές και αναπτήρες
Στο εμπόριο (σε ορειβατικά καταστήματα συνήθως) υπάρχουν αρκετοί σπινθηριστές σε αρκετά χαμηλές τιμές οι οποίοι μπορούν να ανάψουν τα ξύλα μας ή το γκαζάκι μας. Για τα ξύλα θα χρειαστείτε ειδικό προσάναμμα.
Οι αναπτήρες θυέλλης είναι η ιδανικότερη λύση. Φροντίζουμε όμως να είναι πάντα γεμάτοι.

Μαγειρικά σκεύη
Υπάρχουν δεκάδες επιλογές. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι το μέγεθος και το πακετάρισμα τους. Συνήθως το ένα πακετάρεται μέσα στο άλλο ώστε ο όγκος τους να μειώνεται αισθητά. Όσον αφορά τα ποτήρια αρκετές εταιρείες βγάζουν αναδιπλούμενα για μείωση όγκου. Το ίδιο ισχύει και για τα μαχαιροπίρουνα. Υπάρχουν αναδιπλούμενα (τύπου σουγιά) αλλά και 3 σε 1 (δηλαδή ένα κουταλο-πιρουνο-μάχαιρο).
Τέλος υπάρχουν και τα γνωστά (σε όσους ασχολούνται και με το βουνό) πλαστικά σπορκ (πλαστικά κουταλο-πιρουνο-μάχαιρα), που καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο και είναι πανάλαφρα, είναι χρηστικά στις περιπτώσεις τροφής σε υγρή μορφή (π.χ σούπες) ή αφυδατωμένες τροφές ενώ γίνονται δύσχρηστα σε τροφές που απαιτούν κόψιμο (κρέας, σκληρά λαχανικά κλπ).

Τροφές
Οι ορειβατικές τροφές είναι σχεδιασμένες να δέχονται το βρασμένο νερό εντός της συσκευασίας. Μας γλιτώνουν μεγάλο χρόνο καθαρισμού, καθώς τα λύπη από τις αφυδατωμένες τροφές είναι δύσκολα στον καθαρισμό.
Οι ορειβατικές τροφές είναι μελετημένες ώστε να παρέχουν τις θερμίδες που χρειάζεται κατά μέσο όρο ένας ορειβάτης, αυτό σημαίνει ότι μια μερίδα είναι αρκετή για να σας παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια μιας δύσκολης μέρας.
Αν έχει αέρα, σκάβουμε έναν λάκκο που να μπορεί να χωρέσει το γκαζάκι ΜΕ ΤΗΝ ΦΛΟΓΑ, για να γλιτώσουμε καύσιμο και για να απολαύσουμε το φαγητό μας γρηγορότερα.
Καθαρίζουμε τα σκεύη μας με σεβασμό στην φύση, δεν χρησιμοποιούμε σαπούνια σε ποτάμια, πηγές, λίμνες ή θάλασσα. Για το λόγο αυτό οι ορειβατικές τροφές είναι ιδανικότερη λύση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΕΝΤΟΣ ΣΚΗΝΗΣ!

Τελευταίο αλλά ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Όταν αναχωρούμε από το χώρο που κατασκηνώνουμε μαζεύουμε όλα τα σκουπίδια μας και βεβαιωνόμαστε ότι η εστία φωτιάς που πιθανόν έχουμε ανάψει έχει σβήσει έτσι ώστε ο χώρος να παραμείνει ακριβώς όπως τον βρήκαμε δείχνοντας σεβασμό όχι μόνο προς τη φύση που μας φιλοξένησε αλλά και στους επόμενους κατασκηνωτές.

πηγη: https://motoadv.gr/2015/02/09/camping/
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Τι θα χρειαστείς στο camping- Συμβουλές



Το camping (ελεύθερο ή οργανωμένο) πέρα από μόδα είναι και τρόπος ζωής. Για όσους έχουν κάνει camping η παρακάτω λίστα απλά θα σας υπενθυμίσει τι θα χρειαστείτε γιατί κάθε φορά κάτι ξεχνάς και το θυμάσαι στο πλοίο.Για όσους δεν έχετε κάνει στη λίστα θα δείτε πράγματα που δε θα πιστεύτε ότι μπορεί να χρειαστούν και θα σας βοηθήσει να είστε πιο οργανωμένοι γιατί στο camping ποτέ δεν είσαι τόσο οργανωμένος όσο θα μπορούσες να είσαι και πάντα θ’ αναρωτιέσαι “μα αυτό γιατί δε το πήρα”

1.Σκηνή Το προφανές. Δεν είναι όμως τόσο προφανές όσο φαίνεται. Η σκηνή σου πρέπει να είναι πολύ άνετη,να χωράς ν ‘άλλάζεις,να κινείσαι,παράλληλα με τους συγκάτοικους ή όχι. Η αγορά της σκηνής λοιπόν μετατρέπεται αυτομάτως σε ιεροτελεστία.Πρέπει να δείτε προσεκτικά τις διαστάσεις πριν την αγοράσετε. Μπορεί κάποιες να λένε για 2 άτομα αλλά να εννοούν ένα νάνο… Συνιστούμε επίσης να πάρετε έξτρα πασαλάκια. Είτε έχει αέρα είτε όχι το πιο πιθανό είναι τα πασαλάκια σας να χαλάσουν,να στραβώσουν,να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

2.Σκοινί Το σκοινί θα χρειαστεί είτε για να στηρίξεις με κάποιο αυτοσχέδιο τρόπο σ’ ένα δέντρο (ο οποίος εάν πετύχει σε μετατρέπει αυτομάτως σε χαμένο ταλέντο στη φυσική) ή σε απλώστρα. Που θ ‘απλώνεις το μαγιώ, τις πετσέτες; (προφανώς θα πάρετε και μανταλάκια!)

3.Καρέκλακι Όταν ήσουν μικρός κορόιδευες τους γονείς σου που έπαιρναν καρεκλάκια στις παραλίες αλλά στο camping θα τα χρειαστείς. Φυσικά όχι ακριβώς αυτά…Υπάρχουν κάτι ειδικά/ιδανικά καρεκλάκια για camping τα οποία κλείνουν, είναι ελαφριά και εύκολα στη μεταφορά. Εάν δεν έχεις ένα καρεκλάκι όταν θα μαζεύονται όλοι γύρω από την hot σκηνή του αγοριού με τη κιθάρα και την ωραία φωνή εσύ θα κάθεσαι όρθιος και θ’ αναρωτιέσαι γιατί δε πήρες καρεκλάκι!

4.Λάμπες/Φαναράκια Θα πάρετε ένα ο καθένας. Χρειάζεται για να κυκλοφορείς το βράδυ στο χώρο και για ν’ αλλάζεις. (Θα πάρετε και αρκετές μπαταρίες μαζί,τελειώνουν πιο γρήγορα απ’ότι νομίζετε.)Επίσης ένας μικρός βολικός φακός για να μη κουβαλάτε στις βραδινές εξόδους το φανάρι,είναι μια καλή επιλογή.

5.Μεγάλα μπουκάλια νερό Αυτά βασικά θα τα προμηθευτείτε από εκεί. Ο λόγος της ύπαρξης τους (πέρα απ΄το γεγονός ότι θα σας ξεδιψάσουν) είναι να ξεπλένουν τα πόδια σας πριν μπείτε στη σκηνή.(προφανώς θα τα γεμίσετε με νερό από τη θάλασσα ή από το ντους,μη χαλάσετε πόσιμο νερό για τα πόδια σας! ) Από εκεί που θα πλυθείτε μέχρι τη σκηνή υπάρχει σίγουρα μια απόσταση, πιθανότατα με χώμα..τα πόδια σας όσο και να προσέξετε θα βρωμίσουν.Έχει μεγάλη σημασία να διατηρείτε τη σκηνή σας καθαρή,να την αερίζετε συχνά (γεμίζει σκόνη και βρωμίζει πολύ εύκολα)

6.Μαξιλάρι Δεν είναι υπερβολή.Ακόμη και για τους ακραίους τύπους που δε χρησιμοποιούν μαξιλάρι,ένα μικρό μαξιλαράκι (τύπου καναπέ) θα χρειαστεί.Πάρτε και 2 μαξιλαροθήκες ν’αλλάζετε.

7.Αρκετό χαρτί υγείας Είτε το camping είναι οργανωμένο είτε όχι, το χαρτί υγείας πάντα χρειάζεται..

8.Ρούχα Αυτή η συμβουλή είναι κυρίως για τις γυναίκες.Μη πάρετε πολλά ρούχα,δε θα τα βάλετε.Όχι επειδή δε θα προλάβετε.Στη σκηνή δε θα έχετε ντουλάπα να τα βάλετε,τα περισσότερα θα τσαλακωθούν.Πάρτε ρούχα που μπορείτε να τα βάλετε τις περισσότερες ώρες.Αφιερώστε τον περισσότερο χώρο στα καθημερινά ρούχα της παραλίας και λιγότερα για το βράδυ. Αυτά είναι τα χρήσιμα.Πάρτε 2-3 μαγιώ να έχετε ν’αλλάζετε. Παρεό και είστε τέλεια.

9.Αθλητικά Αυτό εξαρτάται κυρίως από το νησί που θα πάτε και δεν έχει να κάνει πολύ με το camping αλλά έχουμε την εσωτερική ανάγκη να σας το πούμε. Σχεδόν σε ΚΑΘΕ ελληνικό νησί υπάρχουν μια ή δυο παραλίες που πρέπει να κάνεις αναρρίχηση,πεζοπορία για να φτάσεις.Τ ‘αθλητικά είναι απαραίτητα και κάθε χρόνο αναρωτιέσαι γιατί δε τα πήρες!

10.Εντομοαπωθητικά Θα πάρετε το κλασσικό/διαχρονικό/βρωμιστερό αλλά πολύ χρήσιμο ΦΙΔΑΚΙ.Το οποίο όμως θα χρησιμοποιήσετε πολύ προσεκτικά,μη πάρει φωτιά το camping (αφού το ακουμπάτε θα πλένετε τα χέρια σας).Σπρέυ για τα κουνούπια θα χρειαστείτε οπωσδήποτε.Η κουνουπιέρα στη σκηνή είναι παραπλανητική,τα ζουζούνια πάντα τρυπώνουν.

11.Μοιραστείτε τα πράγματα Σαμπουάν,αφρόλουτρα,μανταλάκια,χαρτί υγείας,ξηρά τροφή(να προτιμάτε μπισκότα χωρίς σοκολάτα για να διατηρηθούν)είναι πράγματα που θα χρησιμεύσουν σε όλη τη παρέα και αν ο καθένας κουβαλήσει όλα αυτά ξεχωριστά θα χρειαστεί 2 σακίδια. Μοιραστείτε τα πράγματα . Άλλος θα πάρει το σαμπουάν,άλλος το αφρόλουτρο,άλλος ξηρά τροφή,άλλος σπάγγο και πάει λέγοντας.Έτσι θα εξοικονομήσετε όλοι χώρο,δε θα ξεχάσετε κάτι και θα είστε όλοι ευχαριστημένοι.

Πηγή: https://frapress.gr/2014/07/ti-tha-chriastis-sto-camping-simvoules/
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Πρώτη φορά camping; Άκου να μαθαίνεις!
Απλές εξηγήσεις για όσους ψήνονται να κατασκηνώσουν, αλλά ακόμη δεν έχουν τολμήσει.

Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις κάποιον να απαρνηθεί τη θαλπωρή του ξενοδοχείου ή του ενοικιαζόμενου δωματίου και να επιλέξει έστω και μία φορά τον λιτό, φθηνό και φυσιολατρικό δρόμο του camping. Ωστόσο αν αυτός ο κάποιος είναι ακόμα στις σκέψεις και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε 5 και 5 εκατομμύρια αστέρια (όπως λέει και η γνωστή φωτογραφία που κυκλοφορεί τέτοια εποχή στα social media), τότε υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλίτσα.

Το camping φίλε προβοκάτορα, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Στο ελεύθερο και στο οργανωμένο. Το πρώτο θεωρητικά απαγορεύεται και είναι για "μαθημένους", ενώ το δεύτερο μπορεί να το κάνει ο καθένας αν έχει την απαραίτητη διάθεση. Αυτό το κείμενο έχει σκοπό να σου λύσει βασικές απορίες σχετικά με το οργανωμένο camping αλλά και να καταρρίψει μύθους οι οποίοι μπορεί να έχουν ριζώσει στο κεφάλι κάποιου που δεν έχει κατασκηνώσει ποτέ.




Μιλάμε μόνο για οργανωμένο camping αφού το να επιλέξεις για πρώτη φορά να πας ελεύθερο, ίσως να μην είναι και πολύ καλή ιδέα.

"Πού θα κάνω μπάνιο;"
Αρχίζουμε με τα βασικά. Τα οργανωμένα camping είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι παροχές κάποιων εξ αυτών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και υπερβολικές. Έτσι αν βρεις εγκατάσταση για κατασκήνωση που δεν έχει ντουζιέρες και ζεστό νερό, κοίτα να φύγεις γρήγορα, γιατί ίσως οι ιδιοκτήτες να βλέπουν τα νεφρά σου με άλλο μάτι. Πέρα από την πλάκα, δεν υπάρχει οργανωμένο camping που να μην διαθέτει χώρο για να κάνεις το μπάνιο σου ή τη φυσική σου ανάγκη. Και ναι, τα περισσότερα είναι πεντακάθαρα.





"Και αν βρέξει;"
Αν βρέξει θα είναι σκέτη καύλα, τι εννοείς; Αν βρέξει θα κάτσεις να βραχείς και θα το ευχαριστηθείς. Όχι; Λοιπόν, απλά θα το απολαύσεις. Γιατί θα έχεις πάρει από πριν ένα διάφανο νάυλον και θα έχεις τυλίξει τη σκηνή σου για να γλιτώσεις την πλημμύρα. Πριν το κάνεις αυτό και αν το έδαφος σου δίνει τη δυνατότητα, σκάψε ένα μικρό αυλάκι περιμετρικά της σκηνής για να μην γεμίσει νερά από κάτω. Αυτό ίσως είναι το μοναδικό χρήσιμο πράγμα που μάθαμε στον στρατό. Αν δεν έχεις προνοήσει για τίποτα από τα δύο, κοίτα να γεμίσεις γύρω γύρω τη σκηνή από μέσα, με άπλυτα και πετσέτες για να συγκρατήσουν τα νερά και να μην τα αφήσουν να μπουν προς τα μέσα. Ε, αν δεν κάνεις ούτε αυτό, κάτσε και προσευχήσου, τι να σου πούμε άλλο;

"Και θα κοιμάμαι εγώ μέσα στα μυρμήγκια;"
Βασικά, ναι. Και δεν θα πάθεις τίποτα. Γενικά το camping είναι η φάση που σε ενδιαφέρουν όλα λιγότερο. Και τι έγινε που θα κοιμάσαι δίπλα στα αθώα μυρμηγκάκια; Θα φοράς το AUTAN σου το βραδάκι και δεν θα σε πλησιάζουν ούτε κουνούπια, ούτε μυρμήγκια, ούτε άνθρωποι. Ντάξει γι' αυτό το τελευταίο μπορείς να πάρεις άοσμο σπρέι.

πηγη:http://provocateur.gr/backpack/12751/prwth-fora-camping-akoy-na-mathaineis
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Τι να πάρεις μαζί σου στο κάμπινγκ – μια (διαχρονική) λίστα με τα απαραίτητα.

Παρακάτω, θα βρείτε μια γενική λίστα με όσα υπάρχει λόγος να κουβαλήσετε μαζί σας στο κάμπινγκ.

Τα βασικά:
  1. Σκηνή: Αν αγοράσετε καινούρια θυμηθείτε: Οι σκηνές “4 ατόμων” είναι για “2 άτομα”
  2. Στρώμα ύπνου: Κατά προτίμηση φουσκωτό. Θέλει ειδικό για κάμπινγκ, όμως, αφού τα στρώματα θαλάσσης δεν κάνουν.
  3. Μαξιλάρι: Ίσως το μόνο αντικείμενο που είναι απαραίτητο για τον ύπνο. Χωρίς στρώμα μπορείς, αλλά χωρίς μαξιλάρι θα δυσκολευτείς να αντέξεις. Φυσικά, πάντα μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν περίσσιο σάκο…
  4. Υπνόσακος: Ναι, αυτή είναι η ελληνική λέξη για το “sleeping bag”. Έχει τύχει να πάω για κάμπινγκ μονάχα με μια σκηνή κι ένα sleeping bag – και, για κάποιον λόγο, έκανα τους καλύτερους ύπνους της ζωής μου.
Αυτά τα τέσσερα αρκούν για να μπορείτε να κάνετε κάμπινγκ. Πάμε τώρα στα πράγματα που υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεχάσετε.

Τα (δευτερεύοντα) βασικά:
  1. Φακό: Εκτός αν όταν ήσασταν παιδιά είχατε πέσει μέσα σε πυρηνικά απόβλητα και από τότε βλέπετε στο σκοτάδι. Τώρα πια τα κινητά μας έχουν ενσωματωμένο, αλλά η μπαταρία τους τείνει να εξαφανίζεται στα κάμπινγκ.
  2. Κωλόχαρτο: Shit paper.
  3. Μπαλαντέζα: Χωρίς μπαλαντέζα (και πολύμπριζο) ακόμη και η φόρτιση του κινητού γίνεται σπαστική διαδικασία.
  4. Φορτιστές: Για το κινητό, τη φωτογραφική μηχανή κλπ.
  5. Πολυεργαλείο: Κάτι σε στυλ σουγιά, γιατί ποτέ δεν ξέρεις.
  6. Ομπρέλα: Ακόμη και εάν οι κοντινές παραλίες είναι οργανωμένες, μια έξτρα ομπρέλα σας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία.
  7. Αντικουνουπικό: Trivia: Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν αφανίσουμε τα κουνούπια, δεν θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στα οικοσυστήματα… Μου βάζουν ιδέες.
  8. Ηλεκτρική τρόμπα για τα στρώματα: Γιατί σας το εγγυώμαι, φυσώντας με το στόμα δεν γίνεται.
  9. Σεντόνια: Αν τελικά κοιμηθείς πάνω στο πλαστικό στρώμα, θα χρειαστεί κι ένα σεντόνι – αλλιώς θα ιδρώνεις και θα κολλάς όλη τη νύχτα.
  10. Καρέκλες και τραπεζάκι για κάμπινγκ: Κατά προτίμηση από τα “σπαστά” που δεν πιάνουν χώρο. Όλοι υποτιμούμε τις καρεκλίτσες, μέχρι που θέλουμε να αράξουμε έξω από τη σκηνή μας και δεν έχουμε που να κάτσουμε.
  11. Ψυγείο πάγου: Από εκείνα τα θερμομονωμένα κουτιά όπου βάζεις μέσα πάγο για να έχεις κρύες μπύρες, νερό κλπ.


Απαραίτητα πράγματα που φοράς ή βάζεις στη μάπα σου:
  1. Μαγιό.
  2. Αντηλιακό.
  3. Πετσέτα θαλάσσης και μπάνιου.
  4. Παντόφλες.
  5. Οδοντόκρεμα/Οδοντόβουρτσα/Σαμπουάν.
  6. Ξυριστικά.
πηγη:http://foithtips.com/list-for-camping-essentials/
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Camping: 5 συμβουλές για να κάνεις τις καλύτερες διακοπές της ζωής σου

Εμπειρία, κόλλημα, τρόπος ζωής ή ανάγκη; Ότι και αν σε έχει ωθήσει να κάνεις camping (οργανωμένο ή υπαίθριο), το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο.

Και επειδή είναι πολλά αυτά που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, για να μην σου ξεφύγει το παραμικρό, ακολούθησε τα 10 παρακάτω tips.

Σκηνή, η σημαντική της υπόθεσης


  • Πριν διαλέξεις τι σκηνή θα πάρεις, υπολόγισε τα άτομα που θα είστε μαζί και σιγουρέψου ότι χωράνε όλοι γιατί το μάτι «ξεγελάει».
  • Αν επιλέξεις να πας με το αμόρε για camping, προτίμησε να πάρει μία σκηνή τύπου igloo, που είναι πιο απλή στο στήσιμο.
  • Μην στήσεις για πρώτη φορά την σκηνή εκεί, προτίμησε να κάνεις ένα test drive, παρατηρώντας αν το ύφασμα αντέχει και το φερμουάρ δουλεύει.
Τοποθεσία, το δύσκολο της υπόθεσης


  • Είτε κάνεις υπαίθριο camping ή οργανωμένο, αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι πως πρέπει να στήσεις την σκηνή σου σε ένα επίπεδο, ξηρό έδαφος (με χώμα). Ούτε βράχια, ούτε δίπλα στη λίμνη/θάλασσα.
  • Μην ξεχάσεις να σκάψεις ένα αυλάκι γύρω από την σκηνή που θα οδηγεί μακριά τα νερά. Μάλιστα στην αγορά θα βρεις ειδικό αντιοφικό σκοινί, το οποίο απομακρύνει τα έντομα
Αυτά θα πάρεις σίγουρα μαζί σου


  • Για να κοιμηθείς μπορείς να προμηθευτείς είτε έναν υπνόσακο (το πιο σύνηθες), είτε ένα καλό στρώμα θαλάσσης, ώστε να μην τρυπήσει στην πρώτη ευκαιρία, είτε ένα στρώμα από αφρολέξ.
  • Επίσης δεν πας πουθενά χωρίς φακό, πασαλάκια, και σκοινί για να απλώνεις τα ρούχα σου.
  • Τα κουζινικά είναι ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι, με τους περισσότερους να ξεχνούν το γκαζάκι, τα θερμός για νερό, σακούλες σκουπιδιών και φορητό ψυγειάκι.
Φαρμακείο, το θαυματουργό


Το first kit που θα πάρεις μαζί σου θα πρέπει να περιλαμβάνει σίγουρα κάποιο αντικουνουπικό gel, γάζες, βαμβάκι, ιώδιο, καθαρό οινόπνευμα, αντισηπτικό, αλοιφές για τα τσιμπήματα, αντιοφικό ορό, αλοιφή για εγκαύματα, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντισταμινικά, θερμόμετρο, σύριγγες, αιμοστατικούς επιδέσμους, κάτι για την πιθανόν αλλεργεία σας.

«Άγραφοι» κανόνες επιβίωσης

Στο οργανωμένο camping δεν θα είσαι μόνος σου και γι΄αυτό θα πρέπει να τηρείς κάποια πράγματα που θα ήθελες να κάνουν και οι άλλοι. Ειδικά αν υπάρχουν οικογένειες κάνουμε ησυχία κατά τις μεσημεριανές ώρες, κρατάμε καθαρό το μέρος της κατασκήνωσης, ενημερώνεις αν ανάψεις φωτιά ή ψήσεις, προσέχεις τον χώρο, όταν έρθει η ώρα να φύγεις και δίνεις πίσω όσα πράγματα χρειάστηκες από την ρεσεψιόν του κάμπιγκ.



Πηγή: Camping: 5 συμβουλές για να κάνεις τις καλύτερες διακοπές της ζωής σου [λίστα] | iefimerida.gr
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
29 χρήσιμες συμβουλές για το χειμερινό camping



Το χειμερινό camping είναι λίγο πιο απαιτητικό από το κλασικό καλοκαιρινό camping γιατί επηρεάζεται από διάφορους επιπλέον παράγοντες που αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας του. Η αντοχή και η διαβίωση σε χαμηλές θερμοκρασίες εξαρτώνται πολύ από τον μεταβολισμό του κάθε ανθρώπου, την ηλικία, την εμπειρία, τη φυσική του κατάσταση, το βαθμό ενυδάτωσης αλλά και τη συσσωρευμένη κούραση που μπορεί να έχει. Υπάρχουν φυσικά και οι εξωτερικοί παράγοντες όπως ο άνεμος, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το υψόμετρο, η σχετική υγρασία, η ποιότητα του εξοπλισμού κ.α).

Με τον κατάλληλο εξοπλισμό δεν είναι και τόσο δύσκολο να διανυκτερεύσει κανείς σε κρύες θερμοκρασίες ακόμα και κάτω των μείον δέκα. Διαβάστε παρακάτω 29 συμβουλές που θεωρούμε ότι είναι χρήσιμες για τους φίλους του χειμερινού camping. Μπορεί τα περισσότερα να είναι γνωστά στους έμπειρους πεζοπόρους & ορειβάτες, αλλά είναι πάντα χρήσιμο να τα διαβάσει κανείς συγκεντρωμένα. Επιπλέον, μια μικρή υπενθύμιση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Ξεκινάμε!

1. Μην αναπνέετε μέσα στον υπνόσακο για να ζεσταθείτε.
Η ζεστή σας ανάσα περιέχει υψηλά ποσοστά υγρασίας και παρόλο που στιγμιαία ζεσταίνει τον αέρα μέσα στον υπνόσακο του προσθέτει υγρασία. Η υγρασία αυτή μειώνει την μονωτική ικανότητα του αέρα μέσα στον υπνόσακο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοσή του. Κρατήστε επομένως το κεφάλι σας έξω από τον υπνόσακο.

2. Χρησιμοποιήστε ένα θερμαντικό για να ζεστάνετε τον υπνόσακο.
Ρίξτε ένα θερμαντικό μέσα στον υπνόσακο για να ζεσταθείτε πιο γρήγορα. Μια άλλη χρήση των θερμαντικών είναι να τα βάλετε στα βρεγμένα παπούτσια σας το βράδυ, ώστε το πρωί να τα βρείτε στεγνά. Το ίδιο και με τις κάλτσες: βάλτε ένα θερμαντικό και από πάνω τις κάλτσες σας. Θα τις βρείτε στεγνές το πρωί. Τα θερμαντικά μιας χρήσης παράγουν για πάνω από 5 ώρες ζέστη και είναι ιδανικά για διανυκτέρευση σε κρύες θερμοκρασίες.

3. Γεμίστε με βραστό νερό το παγούρι σας για να ζεσταθείτε.
Βράστε νερό και γεμίστε το ανοξείδωτο παγούρι σας. Στη συνέχεια τυλίξτε το με μια κάλτσα ή κάποιο άλλο ύφασμα και βάλτε το μέσα στον υπνόσακο για επιπλέον ζέστη. Θα σας κρατήσει ζεστό για λίγες ώρες. Μην πιείτε ή φτιάξετε καφέ/τσάι από το νερό αυτό το πρωί καθώς θα έχει άσχημη γεύση μετά το βράσιμο.

4. Αποφύγετε τα βαμβακερά ρούχα.
Επιλέξετε μόνο συνθετικά ρούχα (πολυεστερικά κυρίως) τα οποία στεγνώνουν γρήγορα αν βραχούν. Τα σύγχρονα υφάσματα αφήνουν το σώμα να αναπνεύσει και αποβάλλουν γρήγορα την υγρασία που δημιουργείται από τον ιδρώτα. Αντίθετα, τα βαμβακερά ρούχα δεν στεγνώνουν με τίποτα αν βραχούν. Αν φοράτε βαμβακερά ρούχα και βραχούν βγάλτε τα αμέσως και φορέστε στεγνά συνθετικά ρούχα.

5. Έχετε έτοιμο προσάναμμα για το πρωί.
Προετοιμάστε από το βράδυ τον τρόπο και τον χώρο που θα ανάψετε τη φωτιά σας το πρωί για το πρωινό σας καφεδάκι, Το πρωί είναι ήδη αρκετά δύσκολο να βγει κανείς από τη ζεστασιά του υπνόσακου, πόσο μάλλον να ψάχνει τα απαραίτητα για να ετοιμάσει τον καφέ του. Μην ανάβετε φωτιά και μην μαγειρεύετε μέσα στη σκηνή καθώς ο κίνδυνος να λαμπαδιάσουν όλα είναι μεγάλος.

6. Μην πάτε μόνος σας.
Το χειμερινό camping εμπεριέχει κινδύνους όσο έμπειρος κι αν είναι κανείς. Απαράβατος κανόνας είναι ότι κανείς δεν ανεβαίνει στο βουνό μόνος του. Είναι συχνά τα ατυχήματα και οι αναποδιές που συμβαίνουν λόγω της απότομης αλλαγής του καιρού, της απειρίας του πεζοπόρου, της επιλογής κακού εξοπλισμού ή της έλλειψης εξοπλισμού και της έλλειψης προετοιμασίας. Άλλωστε όλες αυτές οι εκδρομές είναι απείρως καλύτερες με καλή παρέα.

7. Ανάψτε τη φωτιά σας με προσοχή.
Στο χειμερινό camping η φωτιά είναι απαραίτητη για να ζεσταθεί κανείς αλλά και να φτιάξει ένα ζεστό ρόφημα ή να μαγειρέψει. Ανάψτε τη φωτιά σας με προσοχή, σύμφωνα με τις αρχές του σωστού πεζοπόρου και θυμηθείτε ότι μετά από σας θα έρθουν κι άλλοι για να απολαύσουν τη φύση, πιθανότατα στο ίδιο ακριβώς σημείο που κάτσατε κι εσείς.

8. Κάντε τα φερμουάρ να ανοίγουν πιο εύκολα.
Πολλά φερμουάρ ανοίγουν δύσκολα όταν φοράει κανείς γάντια. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επίσης, το μέταλλο του φερμουάρ συστέλλεται, μπορεί να μπλοκάρει και γενικά ανοίγει πιο δύσκολα. Προσαρμόστε λίγο σκοινί ή ένα κρίκο σε κάθε φερμουάρ ή προσθέστε ένα κορδόνι επέκτασης ώστε να ανοίγουν πιο εύκολα. Ψεκάστε τα φερμουάρ και με λίγο λιπαντικό WD-40 για να ανοίγουν χωρίς κόπο.

9. Το κινητό σας ή η φωτογραφική σας σταμάτησε να λειτουργεί;
Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές με μπαταρίες μπορεί να σταματήσουν να δουλεύουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ειδικά οι παλιότερες μπαταρίες NiMh και οι αλκαλικές παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο κρύο. Ο λόγος είναι ότι σε χαμηλές θερμοκρασίες η κίνηση των ιόντων μέσα στη μπαταρία (η μεταφορά ρεύματος δηλαδή) γίνεται πιο δύσκολη. Βάλτε το κινητό ή το GPS σας εσωτερικά στο μπουφάν σας ώστε να ζεσταθεί λίγο και να ξαναλειτουργήσει. Οι πιο σύγχρονες μπαταρίες (ιόντων λιθίου) αποδίδουν καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

10. Αφαιρέστε ρουχισμό πριν αρχίσετε να ιδρώνετε.
Μην περιμένετε να ιδρώσετε για να βγάλετε το μπουφάν σας. Ανοίξτε το φερμουάρ ή αφαιρέστε το μπουφάν σας, βγάλτε το fleece ή ότι άλλο φοράτε, πριν αρχίσετε να ιδρώνετε. Αν ο ιδρώτας αρχίζει και "ποτίζει" τα ρούχα σας (ακόμα και τα συνθετικά) θα κρυώσετε πολύ τη στιγμή που θα σταματήσετε.

11. Έχετε μαζί σας αλυσίδες χιονιού παπουτσιών.
Είναι ελαφριές, μπαίνουν εύκολα σε όλα τα ορειβατικά παπούτσια και θα περπατήσετε με ασφάλεια σε παγωμένο έδαφος και στο χιόνι.

12. Μην αφήνετε πράγματα έξω από τη σκηνή.
Αν έχετε κατασκηνώσει σε υψόμετρο και η πιθανότητα χιονόπτωσης ή κακοκαιρίας είναι μεγάλη, θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε τα πράγματά σας αν τα ξεχάσετε έξω από τη σκηνή. Κατσαρολικά, πιρούνια, κουτάλια κ.λπ θα χαθούν κάτω από το χιόνι ή μπορεί να παρασυρθούν από τη βροχή και δε θα μπορείτε να τα βρείτε εύκολα. Μαζέψτε τα στον προθάλαμο της σκηνής, κατά προτίμηση όσο υπάρχει ακόμα φως.

13. Μείνετε ενυδατωμένοι.
Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. Παρόλο που ο καιρός είναι κρύος και νομίζετε ότι δεν διψάτε, το σώμα σας χρειάζεται αρκετό νερό για την καλή λειτουργία του και τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας. Αν αρχίσετε να κρυώνετε ή να κουράζεστε είναι πιθανό να οφείλεται (και) σε έλλειψη νερού.

14. Έχετε μαζί σας κερί, σπίρτα και σπινθηριστή.
Παρόλο που γενικά οι φακοί LED είναι τέλειοι για το φωτισμό στο camping, υπάρχει πιθανότητα να χαλάσουν ή να σταματήσουν να λειτουργούν αν η θερμοκρασία πέσει πολύ. Ένα κερί μπορεί να σώσει την κατάσταση γιατί προσφέρει φως και ζέστη. Τα σπίρτα και ο σπινθηριστής είναι επίσης απαραίτητα για να μπορείτε να ανάψετε φωτιά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

15. Έχετε μαζί σας μια κουβέρτα επιβίωσης ή ένα bivy.
Η κουβέρτα επιβίωσης λειτουργεί όπως ακριβώς όταν σκεπάζετε ένα ζεστό πιάτο φαγητό με αλουμινόχαρτο: βοηθάει να διατηρηθεί η θερμοκρασία του φαγητού περισσότερη ώρα. Χρησιμοποιήστε την κουβέρτα επιβίωσης σε περιπτώσεις υποθερμίας ή όταν κρυώνετε το βράδυ και ο υπνόσακος δεν είναι αρκετός. Σε περίπτωση ατυχήματος επίσης, τυλίξτε τον τραυματία με μια κουβέρτα επιβίωσης για να μείνει ζεστός μέχρι να μπορεί να μετακινηθεί με ασφάλεια. Χρησιμοποιήστε επίσης ένα bivy για να αυξήσετε τη θερμική απόδοση του υπνόσακού σας.

...
πηγη:https://www.lightgear.gr/blog/29-xrhsimes-symvoules-gia-to-xeimerino-camping/
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
16. Περάστε με κερί τα ορειβατικά μποτάκια σας.
Ακόμα και αν τα μποτάκια σας έχουν μεμβράνη Gore-Tex ή κάποια άλλη τεχνική μεμβράνη, το εξωτερικό δέρμα ή ύφασμα απορροφάει λίγο νερό το οποίο "ποτίζει" το παπούτσι. Μπορεί να να μην μπει νερό εσωτερικά στο παπούτσι, αλλά το νερό εξωτερικά μπορεί να παγώσει και να μειώσει κι άλλο την θερμοκρασία γύρω από το πόδι σας. Πριν ξεκινήσετε την εκδρομή σας, περάστε τα παπούτσια σας με κερί ή κάποιο άλλο αδιαβροχοποιητικό για να δημιουργήσετε την απαραίτητη υδροφοβία στο παπούτσι που εμποδίζει το νερό να "ποτίσει" τα παπούτσια σας.

17. Χρησιμοποιήστε γκέτες ορειβασίας.
Απαραίτητο αξεσουάρ για όσους σκοπεύουν να πεζοπορήσουν στο χιόνι. Κρατάει το νερό έξω από τα παπούτσια και τα πόδια σας παραμένουν στεγνά και ζεστά. Προστατεύει επίσης το ρουχισμό από αγκάθια, βρεγμένους θάμνους κ.λπ.

18. Έχετε μαζί σας 2-3 φίλτρα καφέ.
Θα χρησιμεύσουν αν θέλετε να λιώσετε χιόνι και να το φιλτράρετε από σκόνη, χώματα, φύλλα κ.λπ. Είναι πολύ ελαφριά και δεν επιβαρύνουν τον εξοπλισμό σας.

19. Έχετε μαζί σας 10-15 m σκοινί paracord.
Η αντοχή του σκοινιού αυτού είναι πασίγνωστη. Το paracord Τύπου ΙΙΙ έχει όριο θραύσης 250 kg περίπου. Έχετε μαζί σας λίγο paracord για να στηρίξετε καλύτερα τη σκηνή σας αν φυσάει, να δέσετε κάτι στο σακίδιό σας, να επισκευάσετε κάτι, να μεταφέρετε ή να ανυψώσετε εξοπλισμό κ.λπ. Οι χρήσεις του άπειρες.

20. Προστατέψτε τα άκρα σας.
Ένα παλιό ορειβατικό ρητό λέει: "Αν κρυώνουν τα πόδια σου, φόρα σκούφο!". Φορέστε ένα ζεστό σκουφί fleece για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας, καθώς και γάντια και ζεστές κάλτσες. Προτιμήστε συνθετικά, διαπνέοντα υφάσματα που δεν συγκρατούν την υγρασία και στεγνώνουν γρήγορα. Το μαλλί Merino είναι εξαιρετικό συστατικό για τέτοι

21. Μην πλησιάζετε σε φρεσκοχιονισμένες πλαγιές με κλίση 30-45°.
Οι πλαγιές αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες για τη δημιουργία χιονοστιβάδας. Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο Hiking Experience.

22. Τινάξτε τον υπνόσακο πριν τον χρησιμοποιήσετε.
Τινάξτε το υπνόσακο πριν κοιμηθείτε για να τον "αφρατέψετε" ώστε να αποκτήσει τη μέγιστη θερμική του απόδοση. Οι μικροί θύλακες αέρα που δημιουργούνται λειτουργούν μονωτικά και ο υπνόσακος αποδίδει καλύτερα. Θυμηθείτε να το κάνετε μόλις τον βγάλετε από τη θήκη του.

23. Προστατέψτε τα ευαίσθητα από το νερό.
Βάλτε όλα τα αντικείμενα που δεν πρέπει να βραχούν σε έναν μικρό αδιάβροχο σάκο τον οποίο θα έχετε μέσα στο σακίδιό σας. Στο βουνό μπορεί να ξεκινήσει μια δυνατή μπόρα από το πουθενά και να σας μουσκέψει τα πράγματα, επομένως φροντίστε να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα.

24. Απομακρύνετε όλον το εξοπλισμό σας από τα τοιχώματα της σκηνής.
Το βράδυ δημιουργούνται υδρατμοί στα τοιχώματα της σκηνής, οι οποίοι σιγά σιγά τρέχουν προς το δάπεδο της σκηνής. Αν αφήσετε ρούχα και πράγματα δίπλα στα τοιχώματα, θα τα βρείτε βρεγμένα το πρωί. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται συμπύκνωση και μπορεί να σας καταστρέψει την εκδρομή αν δεν το προσέξετε.

25. Αφήστε τους εξαερισμούς της σκηνής ανοικτούς.
Αφήστε τους εξαερισμούς ανοικτούς όσο κρύο και να κάνει. Είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσετε το φαινόμενο της συμπύκνωσης και να βρείτε τον εξοπλισμό σας στεγνό το πρωί. Η λίγη υψηλότερη θερμοκρασία που θα κερδίζατε με κλειστούς τους εξαερισμούς, δεν αξίζει να βρείτε τον εξοπλισμό σας μούσκεμα το πρωί. Ο μόνος λόγος να κλείσετε τους εξαερισμούς είναι σε περίπτωση βροχής όπου με τον άνεμο μπορεί να μπουν σταγόνες μέσα στη σκηνή.

26. Χρησιμοποιήστε ένα αυτοφούσκωτο υπόστρωμα.
Προτιμήστε ένα αυτοφούσκωτο υπόστρωμα με τουλάχιστον 3,5 cm πάχος για να προστατευτείτε από το κρύο έδαφος. Θυμηθείτε ότι όσο καλό υπνόσακο και να έχετε, αν δεν έχετε ένα αξιοπρεπές υπόστρωμα, θα κρυώνετε. Αυτό συμβαίνει γιατί η χαμηλή θερμοκρασία του παγωμένου εδάφους μεταφέρεται στο σώμα σας. Ενισχύστε τη μόνωση από το παγωμένο έδαφος με ξερές πευκοβελόνες ή φύλλα.

27. Κάντε μερικές ασκήσεις πριν πέσετε για ύπνο.
Λίγα πους-απς και κοιλιακοί θα ζεστάνουν τους μύες σας και θα αυξήσουν την παραγωγή θερμότητας στο σώμα σας. Έτσι θα ζεσταθείτε γρηγορότερα μόλις μπείτε στον υπνόσακο. Μην το παρακάνετε και ιδρώσετε γιατί θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα.

28. Στήστε τη σκηνή σας με σωστό προσανατολισμό.
Για να εκμεταλλευτείτε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ζεστές ακτίνες του ήλιου, στήστε τη σκηνή σας με νότιο προσανατολισμό. Έτσι θα αξιοποιήσετε στο μέγιστο την πολύτιμη ηλιοφάνεια του χειμώνα. Αποφύγετε να στήσετε τη σκηνή σε κάποιο χαμηλό σημείο χαράδρας γιατί ο κρύος αέρας έχει την τάση να κατεβαίνει χαμηλά. Προτιμήστε υψηλότερα μέρη προστατευμένα όμως από τον άνεμο.

29. Τρώτε συχνά μικρά γεύματα.
Προτιμήστε να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας συχνά με μικρές ποσότητες φαγητού υψηλής ενέργειας (υδατάνθρακες & πρωτεΐνες) παρά να τρώτε μια μεγάλη ποσότητα φαγητού, 1-2 φορές την ημέρα. Ο οργανισμός εξαντλείται με τη συνεχή δραστηριότητα και την προσπάθειά του να παραμείνει ζεστός σε χαμηλές θερμοκρασίες. Γι αυτό είναι καλύτερα να τον κρατάτε συνεχώς "με καύσιμο" παρά να τον υπερ-τροφοδοτείτε 1-2 φορές την ημέρα.

πηγη:https://www.lightgear.gr/blog/29-xrhsimes-symvoules-gia-to-xeimerino-camping/
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.123
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
Το χειμερινό Camping δεν το αντέχω πιά...ουκ μόνον το γήρας....
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.123
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός
Υπαρχει χειμερινο και χειμερινο Θανο.
Μάνο ρεΐ Μάνος..χαχχαχαχααα!! Εχώ κάνει ότι χειμερινό μπορείς να φανταστείς...
 

SHOOTER045

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
12.101
Ηλικία
49
Περιοχή
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ /ΠΕΛΛΑΣ
Μοτοσυκλέτα
GLX 90
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Περιοχή
Ν.ΠΕΛΛΑΣ
Μάνο ρεΐ Μάνος..χαχχαχαχααα!! Εχώ κάνει ότι χειμερινό μπορείς να φανταστείς...
Πως κάνεις έτσι???
Θάνο σε είπε
Όχι Θάνου...



goalnews_LARGE_t_1041_1096055.JPG





RollingRollingRollingRollingRollingRolling
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Επειδη δεν υπαρχει ο χρονος η η διαθεση για διαβασμα,ειπα να μαζεψω το ζουμι απο τα παραπανω.

ΣΚΗΝΗ

. Αν αγοράσετε καινούρια θυμηθείτε: Οι σκηνές “4 ατόμων” είναι για “2 άτομα”.Η σκηνή σου πρέπει να είναι πολύ άνετη,να χωράς ν άλλάζεις,να κινείσαι,παράλληλα με τους συγκάτοικους ή όχι. Πρέπει να δείτε προσεκτικά τις διαστάσεις πριν την αγοράσετε. Μπορεί κάποιες να λένε για 2 άτομα αλλά να εννοούν ένα νάνο…
.Μην στήσεις για πρώτη φορά την σκηνή εκεί, προτίμησε να κάνεις ένα test drive, παρατηρώντας αν το ύφασμα αντέχει και το φερμουάρ δουλεύει.
.Είτε κάνεις υπαίθριο camping ή οργανωμένο, αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι πως πρέπει να στήσεις την σκηνή σου σε ένα επίπεδο, ξηρό έδαφος (με χώμα). Ούτε βράχια, ούτε δίπλα στη λίμνη/θάλασσα.
.Μην ξεχάσεις να σκάψεις ένα αυλάκι γύρω από την σκηνή που θα οδηγεί μακριά τα νερά.
.Οι ορειβατικές σκηνές συνήθως δεν απαιτούν μουσαμά και πλένονται στο χέρι στην επιστροφή. ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΠΑΚΕΤΑΡΟΥΜΕ ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΥΓΡΑΣΙΑ (μόνο αν πρόκειται για λίγη ώρα) διότι η σκηνή θα καταστραφεί από την μούχλα.
.Αν η σκηνή μας είναι βρεγμένη και έχουμε χρόνο για να την στεγνώσουμε, την απλώνουμε στο έδαφος μέχρι το μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας να εξατμιστεί. Αν δεν έχουμε χρόνο ή ο καιρός δεν επιτρέπει, πακετάρουμε κανονικά όπως θα ήταν στεγνή, αλλά φροντίζουμε το ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ να την απλώσουμε να στεγνώσει.
. Συνιστούμε επίσης να πάρετε έξτρα πασαλάκια. Είτε έχει αέρα είτε όχι το πιο πιθανό είναι τα πασαλάκια σας να χαλάσουν,να στραβώσουν,να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
.Οι σκηνές λόγω αδιαβροχοποίησης θέλουν πλύσιμο με σαπούνια ήπια! Δεν πλένουμε με σαπούνια για πιάτα, προτιμήστε ένα ειδικό σαπούνι (στην ανάγκη ένα αφρόλουτρο, μόνο να θυμάστε ότι το αφρόλουτρο προσελκύει τα ιπτάμενα…).
.Σε περιοχές με μεγάλη υγρασία καλό είναι να αφήνουμε τις θύρες ανοιχτές (αν έχουν κουνουπιέρα). Οι υδρατμοί της αναπνοής συσσωρεύονται στην σκηνή και η υγρασία αυξάνεται ενώ με ανοιχτές τις θύρες η υγρασία σπάει.
.Απομακρύνετε όλον το εξοπλισμό σας από τα τοιχώματα της σκηνής.
Το βράδυ δημιουργούνται υδρατμοί στα τοιχώματα της σκηνής, οι οποίοι σιγά σιγά τρέχουν προς το δάπεδο της σκηνής. Αν αφήσετε ρούχα και πράγματα δίπλα στα τοιχώματα, θα τα βρείτε βρεγμένα το πρωί.

Υπνόσακος
.Τινάξτε το υπνόσακο πριν κοιμηθείτε για να τον "αφρατέψετε" ώστε να αποκτήσει τη μέγιστη θερμική του απόδοση. Οι μικροί θύλακες αέρα που δημιουργούνται λειτουργούν μονωτικά και ο υπνόσακος αποδίδει καλύτερα. Θυμηθείτε να το κάνετε μόλις τον βγάλετε από τη θήκη του.
.Μην αναπνέετε μέσα στον υπνόσακο για να ζεσταθείτε.
Η ζεστή σας ανάσα περιέχει υψηλά ποσοστά υγρασίας και παρόλο που στιγμιαία ζεσταίνει τον αέρα μέσα στον υπνόσακο του προσθέτει υγρασία. Η υγρασία αυτή μειώνει την μονωτική ικανότητα του αέρα μέσα στον υπνόσακο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοσή του. Κρατήστε επομένως το κεφάλι σας έξω από τον υπνόσακο.
.Κάντε τα φερμουάρ να ανοίγουν πιο εύκολα.Πολλά φερμουάρ ανοίγουν δύσκολα όταν φοράει κανείς γάντια. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επίσης, το μέταλλο του φερμουάρ συστέλλεται, μπορεί να μπλοκάρει και γενικά ανοίγει πιο δύσκολα. Προσαρμόστε λίγο σκοινί ή ένα κρίκο σε κάθε φερμουάρ ή προσθέστε ένα κορδόνι επέκτασης ώστε να ανοίγουν πιο εύκολα. Ψεκάστε τα φερμουάρ και με λίγο λιπαντικό WD-40 για να ανοίγουν χωρίς κόπο.
.Ρίξτε ένα θερμαντικό μέσα στον υπνόσακο για να ζεσταθείτε πιο γρήγορα.

Υπόστρωμα
.Το υπόστρωμα είναι το Α και το Ω ΠΡΙΝ τον υπνόσακο, καθώς προστατεύει την συγκέντρωση υγρασίας από το έδαφος και τέλος μας παρέχει την απαιτούμενη άνεση για έναν σωστό ξεκούραστο ύπνο. Μπορεί να έχετε τον καλύτερο υπνόσακο της αγοράς αν ομως δεν συνοδεύεται από το αντίστοιχο ποιοτικό υπόστρωμα τότε ο ύπνος σας μπορεί να είναι κακός.

Ρούχα
.Μη πάρετε πολλά ρούχα,δε θα τα βάλετε.Όχι επειδή δε θα προλάβετε.Στη σκηνή δε θα έχετε ντουλάπα να τα βάλετε,τα περισσότερα θα τσαλακωθούν.Πάρτε ρούχα που μπορείτε να τα βάλετε τις περισσότερες ώρες.Αφιερώστε τον περισσότερο χώρο στα καθημερινά ρούχακαι λιγότερα για το βράδυ.
.Προσοχή θέλει καθώς τα fleece δεν προσφέρουν ιδιαίτερη προστασία από τον αέρα, συνήθως συνδιάζονται με αντιανεμικά ή με ένα ζεστό μπουφάν.Στις κρύες μέρες του χειμώνα ένα ισοθερμικό με ένα 100άρι και το μπουφάν της μηχανής θα σας προστατέψουν από το ψύχος.
.Αποφύγετε τα βαμβακερά ρούχα.Επιλέξετε μόνο συνθετικά ρούχα (πολυεστερικά κυρίως) τα οποία στεγνώνουν γρήγορα αν βραχούν. Τα σύγχρονα υφάσματα αφήνουν το σώμα να αναπνεύσει και αποβάλλουν γρήγορα την υγρασία που δημιουργείται από τον ιδρώτα. Αντίθετα, τα βαμβακερά ρούχα δεν στεγνώνουν με τίποτα αν βραχούν. Αν φοράτε βαμβακερά ρούχα και βραχούν βγάλτε τα αμέσως και φορέστε στεγνά συνθετικά ρούχα.
.Μην περιμένετε να ιδρώσετε για να βγάλετε το μπουφάν σας. Ανοίξτε το φερμουάρ ή αφαιρέστε το μπουφάν σας, βγάλτε το fleece ή ότι άλλο φοράτε, πριν αρχίσετε να ιδρώνετε. Αν ο ιδρώτας αρχίζει και "ποτίζει" τα ρούχα σας (ακόμα και τα συνθετικά) θα κρυώσετε πολύ τη στιγμή που θα σταματήσετε.


Σπινθηριστές και αναπτήρες.Στο εμπόριο (σε ορειβατικά καταστήματα συνήθως) υπάρχουν αρκετοί σπινθηριστές σε αρκετά χαμηλές τιμές οι οποίοι μπορούν να ανάψουν τα ξύλα μας ή το γκαζάκι μας. Για τα ξύλα θα χρειαστείτε ειδικό προσάναμμα.Οι αναπτήρες θυέλλης είναι η ιδανικότερη λύση. Φροντίζουμε όμως να είναι πάντα γεμάτοι.


Σκοινί Το σκοινί θα χρειαστεί είτε για να στηρίξεις με κάποιο αυτοσχέδιο τρόπο σ’ ένα δέντρο (ο οποίος εάν πετύχει σε μετατρέπει αυτομάτως σε χαμένο ταλέντο στη φυσική) ή σε απλώστρα. Που θ ‘απλώνεις το μαγιώ, τις πετσέτες; (προφανώς θα πάρετε και μανταλάκια!)

Λάμπες/Φαναράκια Θα πάρετε ένα ο καθένας. Χρειάζεται για να κυκλοφορείς το βράδυ στο χώρο και για ν’ αλλάζεις. (Θα πάρετε και αρκετές μπαταρίες μαζί,τελειώνουν πιο γρήγορα απ’ότι νομίζετε.)Επίσης ένας μικρός βολικός φακός για να μη κουβαλάτε στις βραδινές εξόδους το φανάρι,είναι μια καλή επιλογή.

Μαξιλάρι Δεν είναι υπερβολή.Ακόμη και για τους ακραίους τύπους που δε χρησιμοποιούν μαξιλάρι,ένα μικρό μαξιλαράκι (τύπου καναπέ) θα χρειαστεί.Πάρτε και 2 μαξιλαροθήκες ν’αλλάζετε.

Αρκετό χαρτί υγείας Είτε το camping είναι οργανωμένο είτε όχι, το χαρτί υγείας πάντα χρειάζεται..

Εντομοαπωθητικά Θα πάρετε το κλασσικό/διαχρονικό/βρωμιστερό αλλά πολύ χρήσιμο ΦΙΔΑΚΙ.Το οποίο όμως θα χρησιμοποιήσετε πολύ προσεκτικά,μη πάρει φωτιά το camping (αφού το ακουμπάτε θα πλένετε τα χέρια σας).Σπρέυ για τα κουνούπια θα χρειαστείτε οπωσδήποτε.Η κουνουπιέρα στη σκηνή είναι παραπλανητική,τα ζουζούνια πάντα τρυπώνουν.

Πολυεργαλείο,κάτι σε στυλ σουγιά, γιατί ποτέ δεν ξέρεις

Το φαρμακειο που θα πάρεις μαζί σου θα πρέπει να περιλαμβάνει σίγουρα κάποιο αντικουνουπικό gel, γάζες, βαμβάκι, ιώδιο, καθαρό οινόπνευμα, αντισηπτικό, αλοιφές για τα τσιμπήματα, αντιοφικό ορό, αλοιφή για εγκαύματα, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντισταμινικά, θερμόμετρο, σύριγγες, αιμοστατικούς επιδέσμους, κάτι για την πιθανόν αλλεργεία σας.

Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. Το σώμα σας χρειάζεται αρκετό νερό για την καλή λειτουργία του και τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας. Αν αρχίσετε να κρυώνετε ή να κουράζεστε είναι πιθανό να οφείλεται (και) σε έλλειψη νερού.

Έχετε μαζί σας μια κουβέρτα επιβίωσης ή ένα bivy.
Η κουβέρτα επιβίωσης λειτουργεί όπως ακριβώς όταν σκεπάζετε ένα ζεστό πιάτο φαγητό με αλουμινόχαρτο: βοηθάει να διατηρηθεί η θερμοκρασία του φαγητού περισσότερη ώρα. Χρησιμοποιήστε την κουβέρτα επιβίωσης σε περιπτώσεις υποθερμίας ή όταν κρυώνετε το βράδυ και ο υπνόσακος δεν είναι αρκετός.

Ένα παλιό ορειβατικό ρητό λέει: "Αν κρυώνουν τα πόδια σου, φόρα σκούφο!". Φορέστε ένα ζεστό σκουφί fleece για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας, καθώς και γάντια και ζεστές κάλτσες. Προτιμήστε συνθετικά, διαπνέοντα υφάσματα που δεν συγκρατούν την υγρασία και στεγνώνουν γρήγορα.
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Top Bottom