οι ατίθασες αδελφές Van Buren

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.132
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)

του Θανάση Χούντρα από το Newsbeast.gr

Δοκίμασε να οδηγήσεις 8.800 συνεχόμενα χιλιόμετρα στην άσφαλτο και θα φτάσεις στα όριά σου.

Τόλμησέ το από χώμα και λάσπη κι αν δεν χρειαστείς γενική επισκευή, είσαι έτοιμος για τον αγώνα “Iron Man” ή το Δέκαθλο της επόμενης Ολυμπιάδας.

Μιλάμε για σήμερα, το 2017, με μια σύγχρονη μοτοσυκλέτα.

Τώρα φαντάσου τις ίδιες προκλήσεις πριν 100 χρόνια. Και στη σέλα της μοτοσυκλέτας (ο Θεός να τη κάνει σέλα...) βάλε μία γυναίκα. Ή καλύτερα δύο.

Ταινία φαντασίας; Όχι, όταν οι δύο αυτές γυναίκες είναι οι αδερφές Van Buren, Αugusta (Gussie) και Adeline (Addie).

Διαβάστε την ιστορία τους και μετά αναθεωρήστε... Ακόμη και σαν κόμικ η Wonder Woman (DC Comics) δεν εμφανίστηκε παρά 25 χρόνια αργότερα.

Πρόσφατα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον άθλο τους, η ιστορία τους δημοσιεύτηκε σε κάποια, λίγα, site. Και έτσι μάθαμε για το πώς οι Gussie και Addie κατάφεραν να διασχίσουν οδηγώντας τις μοτοσυκλέτες τους τις ΗΠΑ από τον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Κόντεψαν να παγώσουν στα Βραχώδη Όρη και να πεθάνουν από αφυδάτωση στην αλμυρή έρημο της Utah, αλλά κατανίκησαν κάθε εμπόδιο με το ατσάλι της θέλησής τους και των μοτοσυκλετών τους (αυτές πρέπει να είχαν πολύ μικρότερα αποθέματα).


Οι δύο αδελφές γεννήθηκαν προνομιούχες, σε μια από τις καλές οικογένειες των ανατολικών ΗΠΑ τους Van Buren. Ένας από τους προπάτορές τους ήταν ο Martin Van Buren, 8ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η περιπέτειά τους δεν ήταν καπρίτσιο κάποιων πλουσιοκόριτσων που σκυλοβαριούνταν στα χλιδάτα σαλόνια της ανατολικής ακτής, αλλά ένα ταξίδι διαμαρτυρίας. Είχαν ζητήσει να υπηρετήσουν όπως και οι άντρες τη θητεία τους στον αμερικάνικο στρατό, αλλά όχι σαν νοσοκόμες ή γραμματείς σε κάποιο γραφείο.

Μοτοσυκλετίστριες και οι δύο αιτήθηκαν λοιπόν μια θέση στις Διαβιβάσεις σαν στρατιωτικοί αγγελιοφόροι. Φυσικά η απαίτησή τους απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων. Κάτι τέτοιο ήταν ανήκουστο, αν και δεν απαγορευόταν κιόλας. Ακόμη και το δικαίωμα στην ψήφο το απέκτησαν αργότερα οι Αμερικανίδες.

Οι δύο Van Buren όμως δεν καταλάβαιναν από τέτοια και αντέδρασαν με έναν ανήκουστο τρόπο: καβάλησαν τις μοτοσυκλέτες τους, δύο καινούργιες Indian (μοντέλα 1915) και ξεκίνησαν ανήμερα 4ης Ιουλίου του 1916 (όταν γιορτάζεται η Μέρα της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ) για να αποδείξουν ότι μπορούν όσα και οι άντρες και ακόμη περισσότερα.


Διέσχισαν εγκάρσια την τεράστια χώρα και πράγματι, δύο μήνες αργότερα παρκάριζαν θριαμβευτικά τις ταλαίπωρες Indian στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

Για να υποδηλώσουν ακόμα περισσότερο την αντίδρασή τους, οι δεσποινίδες Gussie και Addie οδήγησαν φορώντας στρατιωτικό ρουχισμό, δηλαδή δερμάτινα παντελόνια και αμπέχωνα. Αυτό αποτελούσε τότε πραγματική προσβολή. Οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να ντύνονται με αντρική περιβολή στις Ηνωμένες Πολιτείες και γι' αυτό τις συνέλαβαν πολλές φορές στη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Οι δύο αδελφές, ωστόσο, δεν μάσησαν. Στη διάρκεια της περιπέτειάς τους κατέκτησαν ακόμη και το Pikes Peak, όπου σήμερα διοργανώνεται μια φοβερή ετήσια ανάβαση (ο Αγώνας προς τα Σύννεφα) που προσελκύει όχι μόνον τους αμερικανούς αναβάτες, αλλά και πολλούς διεθνείς. Να σημειωθεί πως η ανάβαση πρωτοδιοργανώθηκε το 1916, δηλαδή μόλις λίγες εβδομάδες πριν την κατακτήσουν οι Van Buren!

Μετά, οι δύο γυναίκες κόντεψαν να πεθάνουν της δίψας διασχίζοντας τα Αλίπεδα της Γιούτα κοντά στην Σολτ Λέικ Σίτυ των Μορμόνων και τελικά κατέβηκαν στην Καλιφόρνια. Έπειτα, με τη φόρα που είχαν, αποφάσισαν μια μικρή επέκταση του ταξιδιού τους ως το... Μεξικό

Τρέλα; Θυμηθείτε πως οι μοτοσυκλέτες της εποχής δεν είχαν πίσω ανάρτηση, αντί για φώτα έφεραν γκαζολάμπες πάνω από τη μπροστινή ρόδα και οι κινητήρες τους έβγαζαν λίγα καχεκτικά άλογα που στο υψόμετρο γίνονταν... πόνυ.

Το τέλος της ιστορίας μας; Οι εφημερίδες γέμισαν εντυπωσιακές ιστορίες από τον άθλο, αλλά απέκρυψαν το γεγονός πως οι δύο Van Buren ήταν γυναίκες! Οι αδερφές πάντως δεν έγιναν δεκτές ως αγγελιοφόροι στον Στρατό.

Αργότερα η μεν Augusta έγινε πιλότος και βιβλιοθηκάριος (τρελός συνδυασμός), η δε Adeline δικηγόρος. Συνέχισαν να μάχονται με πάθος για τα γυναικεία δικαιώματα και να οδηγούν (φανταζόμαστε) μοτοσυκλέτες.

Υστερόγραφο: Προς τιμήν των δύο αδερφών πέρσι το καλοκαίρι διοργανώθηκε η Sisters Centennial Ride από τις 3 ως τις 23 Ιουλίου, στη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντας ακολούθησαν τα ίχνη των δύο αδελφών από τη Νέα Υόρκη ως το Σαν Φρανσίσκο
 

VKon

GS is a great way to spend time on the roads
Δημοσιεύσεις
1.339
Ηλικία
56
Περιοχή
Καβάλα
Μοτοσυκλέτα
F 800 GS
Όνομα
Κώστας
Περιοχή
Καβάλα
Πραγματικά ενδιαφέρον, γυναίκες με πολλά......

Στέλιο οι φώτο δεν από ταπατοκ

GS is the best way to spend a lot of time on the road
 
Top Bottom