μοτοσυκλετιστες στο χιόνι...

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.093
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μεταξύ ημών κι υμών υπάρχουν κάποιοι μοτοσυκλετιστές που δεν μπορούν να σταματήσουν να οδηγούν τη μοτοσυκλέτα τους ακόμα και στο χιόνι.

Εκτός λοιπόν του χειμερινού εξοπλισμού για τον αναβάτη λοιπόν πρέπει να «σταθούμε» πάρα πολύ και στην ασφάλειά μας. Ασφάλεια που κατά κύριο λόγο σχεδόν εξαρτάται από δύο τομείς. Τα ελαστικά μας και το πόσο εξοικειωμένοι οδηγοί είμαστε με τη λάσπη μιας και το χιόνι έχει κατά κύριο λόγο την ίδια περίπου «αντίδραση» με τη μοτοσυκλέτα μας.

Σε αρκετές χώρες υπάρχουν νόμοι που υποχρεώνουν οδηγούς κι αναβάτες να αλλάξουν ελαστικά από θερινά σε χειμερινά και χιονιού. Και φυσικά υπάρχουν και ελαστικά χιονιού για μοτοσυκλέτες. Λίγα μεν αλλά υπάρχουν. Και δε νομίζω όμως ότι οι εδώ αντιπροσωπείες να εισάγουν τέτοια. Εκτός βέβαια εάν υπάρξει καποια παραγγελία. Και φυσικά μιλάμε για αναβάτες μοτοσυκλετών σε περιοχές με χιόνια στην Ελλάδα. Ένα τέτοιο πολύ διαδεδομένο χειμερινό ελαστικό μοτοσυκλέτας είναι το Anlas Winter Grip Plus.


Τα κανονικά ελαστικά είναι ουσιαστικά ελαστικά πέλματος με μερικές αυλακώσεις «κομμένες» σε αυτές για να διώχνουν το νερό. Τα χειμερινά ελαστικά χιονιού έχουν ακόμα πιο βαθιές αυλακώσεις στα μπλόκ του πέλματος κι ακόμα μικρότερες αυλακώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν !!!!! το χιόνι. Κι αυτό γιατί το χιόνι «κολλάει» στον εαυτό του καλύτερα από ότι στο καουτσούκ. Έτσι λοιπόν τα ελαστικά χιονιού συλλέγουν ένα λεπτό στρώμα χιονιού πάνω τους για να «πιάνουν» καλύτερα στη χιονισμένη επιφάνεια του δρόμου.

Το δεύτερο κομμάτι της οδήγησης στο χιόνι έχει να κάνει με την πείρα του οδηγού-αναβάτη στην οδήγηση στη λάσπη. Οι άνθρωποι χωρίς τέτοια και μάλιστα αρκετή εμπειρία θα πρέπει να την αποκτήσουν με το χρόνο ή αλλιώς (το ασφαλέστερο) να αποφύγουν την οδήγηση σε τέτοια χιονισμένα τεραίν.

Η ελαστική ένωση των τακτικών ελαστικών είναι βελτιστοποιημένη για μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Αυτό από μόνο του τα κάνει πιο δύσκολα και λιγότερο καλά για πρόσφυση σε ψυχρότερες θερμοκρασίες. Τα χειμερινά ελαστικά χρησιμοποιούν ένα σύνθετο υλικό σχεδιασμένο για χαμηλότερες θερμοκρασίες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη πρόσφυση σε όλες τις χειμερινές βόλτες κι όχι μόνο στις χιονισμένες. Όμως όπως είπαμε παραπάνω δεν κάνουν για όλες τις εποχές του χρόνου που σημαίνει ότι όταν έρχεται η Άνοιξη θα πρέπει να αλλαχθούν. Όπως δηλαδή τα θερινά δεν κάνουν για το χειμώνα έτσι και τα χειμερινά δεν κάνουν για άνοιξη-καλοκαίρι.

Πρακτικά βέβαια αυτό σημαίνει περισσότερα έξοδα: ελαστικά θερινά, ελαστικά χειμερινά-χιονιού κι ελαστικά χωμάτινα-λάσπης (για την εξοικείωση κι απόκτηση εμπειρίας).

Κι όλα αυτά για την περίπτωση που δε θέλουμε να αποχωριστούμε τη μοτοσυκλέτα μας ακόμα και στις πιο “δύσκολες” μέρες του χειμώνα και στα πιο “δύσκολα” μέρη.


Πηγή: rideapart.com
 

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.093
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
οριστε λοιπόν και ορισμενα αλλα
kenda k701 winter

metzeler feel free wintec

michelin M/C city grip winter

hedenau k58 mod snowtex

Heidenau K66 LT Snowtex


εξυπακουεται οτι καποιος που θελει τετοια ελαστικά θα πρεπει να αναζητησει και συμφωνα με τις διαστασεις του γιατι δεν βγαζουν ολες οι εταιρείες σ ολες τις διαστάσεις....
 

giamar

Αφραπογιαννος
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
19.271
Περιοχή
Λεπτοκαρυά Κατερίνη
Μοτοσυκλέτα
Voge 300 & Αστρέα Grand 100 σε μπλε
Όνομα
Γιαννης
Περιοχή
Pieria
κι ομως αυτο λεγετε οτι ειναι..... απ τα καλυτερα
τι να κανουμε ...
Απ'τα καλυτερα λογω τιμης.
Δεν φανταζομαι να ειναι ανωτερα ποιοτικως απ'τα conti.

Απ'την αλλη ,περι ορεξεως.
Πρεπει να καταλαβουμε πως σ'αυτην τη ζωη ο,τι πληρωνεις παιρνεις.
Εγω δεν θα τα εβαζα ποτε στην ασπρουλα μου.
Εκτος του χρηματικου ,δεν θα επαιρνα οτιδηποτε τουρκικο,γιατι αυριο αυτο θα γινει σφαιρες που θα σκοτωσουν τα παιδια μας.
(Παρακαλω να μην εμβαθυνουμε στο παραπανω ,φτανει αυτο που εγραψα,ας υπαρχουν και αντιθετες αποψεις)

Δοξα τω θεω εχουμε επιλογες σε πρωτοκλασατες φιρμες.

Φιλος παλια αφρικανος πηγε και εβαλε κατι καταπληκτικα κινεζικα.
Τρεις φορες επεσε .
Μετα καταλαβε οτι εκανε μλκ.
 
Top Bottom