Στατιστική: Το να οδηγάς μοτοσυκλέτα, δεν είναι η πιο επικίνδυνη δραστηριότητα

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.132
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Φυσικά θα έχετε ακούσει πολύ κόσμο να σας λέει “τρελούς” για την επιλογή σας να οδηγάτε μοτοσυκλέτα ή scooter. Μπορεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να έχουμε ξεπεράσει –επιτέλους- το στερεότυπο του “αλήτη μηχανόβιου”, όμως οι μοτοσυκλέτες εξακολουθούν για του περισσότερους, να θεωρούνται επικίνδυνες.

Είναι όμως; Οι μοτοσυκλέτες πάσχουν στην παθητική ασφάλεια, δηλαδή συγκριτικά με το πιο διαδεδομένο μεταφορικό μέσο, το αυτοκίνητο, δεν προστατεύουν επαρκώς όταν το ατύχημα θεωρείται δεδομένο ότι θα συμβεί. Για αυτό τον λόγο, αν το εξετάσει κανείς ένα δείγμα 1000 ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα και 1000 με αυτοκίνητο, οι μοτοσυκλέτες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά τραυματισμών και θανάτων.

Εκεί οφείλεται λοιπόν η παγιωμένη αντίληψη ότι οι μοτοσυκλέτες είναι επικίνδυνες και ότι όλοι εμείς, παίζουμε κορώνα γράμματα την ζωή μας, παίρνοντας ένα –αδικαιολόγητο για πολλούς- μεγάλο ρίσκο. Συμπερασματικά λοιπόν, με βάση αυτή την λογική πάντα, το να μην οδηγά κανείς μοτοσυκλέτα μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να πάθει κάποιος κάτι κακό.

Είναι όμως έτσι; Όχι. Οι πιθανότητες θανάτου, είναι πολύ περισσότερες, από άλλα αίτια και αυτό ισχύει για όλους μας, μοτοσυκλετιστές ή μη. Για παράδειγμα, από την εποχική γρίπη πεθαίνουν 10 φορές περισσότεροι άνθρωποι, σε σχέση με αυτούς που χάνονται σε ατυχήματα με μοτοσυκλέτα.

Η κατανάλωση αλκοόλ επιφέρει 100 φορές περισσότερους θανάτους και δεν μιλάμε για κατανάλωση αλκοόλ που συνδυάζεται με οδήγηση. Το κάπνισμα είναι επίσης μια πολύ πιο επικίνδυνη δραστηριότητα από την οδήγηση μοτοσυκλέτας (300 φορές περισσότεροι θάνατοι), όπως επίσης δυνητικά επικίνδυνη είναι και η παχυσαρκία, αφού εξαιτίας της, προκαλούνται τρεις φορές περισσότεροι θάνατοι.

Δύο φορές μεγαλύτερες πιθανότητες έχει κανείς να πεθάνει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, παρά από την οδήγηση μοτοσυκλέτας, ενώ πολύ περισσότεροι θάνατοι (10 φορές) σημειώνονται ετησίως με αιτία… την πτώση από σκάλες. Το αυτό συμβαίνει και με τους σοβαρούς τραυματισμούς που προέρχονται από χρήση εργαλείων και από πολύ απλές δραστηριότητες στο σπίτι.

Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους, Μιλάμε για πράγματα, καταστάσεις και δραστηριότητες, με τα οποία σχετιζόμαστε καθημερινά όλοι μας, ανεξάρτητα αν οδηγούμε μοτοσυκλέτα ή όχι.

Πηγές στατιστικών: Forbes, Bennetts
www.bikeit.gr
 

duke200

member
Δημοσιεύσεις
1.310
Ηλικία
44
Όνομα
Alex
Μελέτησα κάποια ετήσια στατιστικά ελληνικά και πράγματι τα τροχαία που ενεπλακησαν μοτοσυκλέτες είναι αρκετά λιγότερα απο αυτά με ΙΧ. Όμως δυστυχώς τα ποσοστά αναπηριών και θανάτων είναι αρκετά πιο ψηλά στα δυστυχήματα με μότο.

https://www.statistics.gr/statistics/-/publication/SDT04/-

Στάλθηκε από το ASUS_X00HD μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

duke200

member
Δημοσιεύσεις
1.310
Ηλικία
44
Όνομα
Alex
συγκεκριμένα, βλέποντας τα συνολικά για το 2017, περίπου 200 ιχηδες πέθαναν (και άλλοι τόσοι έμειναν ανάπηροι), σχεδόν όλοι εκτός κατοικημένων περιοχών. Δυστυχώς σε πολυ λιγότερα ατυχήματα ισαριθμοι ήταν οι μοτοσυκλετιστές (λίγο πανω απο 200), μισοί μισοί σε κατοικημένες ακατοίκητες, περισσότεροι οι ανάπηροι, οι μισοί από τους νεκρούς δε φοραγαν κράνος και το πιο ανησυχητικό είναι ότι η δεύτερη σε νεκρούς ηλικιακή ομάδα είναι 50 - 54 ετών!

Στάλθηκε από το ASUS_X00HD μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Top Bottom