Περι οινου

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.472
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Σε συνεχεια της κουβεντας που ανοιξα στα αποσταγματα,να σας πω πως κανω το κρασι μου....η τουλαχιστον ενα απο τα κρασια μου.

Ειναι ισως ο πιο απλος τροπος και μπορει ο καθενας να κανει ενα κοκκινο απαλο κρασι οπως σχεδον το καναν οι προγονοι μας.

Οπως ειπα και στο αλλο θεμα παιρνω και παταω 70 κιλα ροδιτη και 30 καπερνε, η 35 ροδιτη και 15 καπερνε για καποιον που εχει ενα μικρο βαρελι και θελει να δοκιμασει.Πριν τα πατησω φυσικα βγαζω σαπια και πριν τα βαλω στο βαρελι βγαζω τα τσαμπια.

Φροντιζω να ειναι ζεστη η μερα για να ξεκινησει αμεσα η ζυμωση.Με το που θα μπει ο μουστος στο βαρελι αρχιζει να βραζει και να μεγαλωνει ο ογκος του.Δεν γεμιζουμε επομενως μεχρι πανω για να μην χυθει οσο γινεται η πρωτη ζυμωση.

Αφηνουμε ανοιχτο το βαρελι και ανακατευουμε καθε 2-3 μερες.Την δεκατη μερα ανοιγουμε την κανουλα και τραβαμε απο κατω το κρασι.Αν δεν εχει κανουλα το παιρνουμε με ενα σκευος σιγα σιγα απο πανω.Στο βαρελι μας θα μεινει λασπη και στεμφυλα τα οποια η τα πεταμε,η τα βαζουμε σε αλλο βαρελι για να τα κανουμε τσιπουρο.

Καθαριζουμε καλα το βαρελι και το σφραγιζουμε πολυ καλα.Καλο ειναι ,αλλα οχι απαραιτητο, το κρασι να ειναι μεχρι επανω για να μην εχει πολυ αερα.

Το αφηνουμε στην ησυχια του για καμμια 20ρια μερες χωρις να μας ανησυχει αν το βαρελι φουσκωσει και ανοιγουμε παλι για να κανουμε το πρωτο καθαρισμα,η συρσιμο οπως το λενε.

Αυτη τη φορα βγαζουμε το κρασι οπως την πρωτη φορα αλλα το περναμε απο καθαρα πανια για να κρατησουν τα σκουπιδια και οταν αρχισει να βγαζει λασπη σταματαμε,την πεταμε,καθαριζουμε το βαρελι και ξαναβαζουμε μεσα το κρασι μας.

Αυτο το κανουμε αλλες τρεις φορες και μεχρι τον Ιουνιο το κρασακι μας ειναι ετοιμο να το πιουμε.Το βγαζουμε και αν θελουμε το εμφιαλωνουμε.

Ολες οι διαδικασιες πρεπει να γινονται με θερμοκρασιες ανω των 20 και το βαρελι πρεπει να το εχουμε σε σκιερο και σχετικα δροσερο μερος.Σιγουρα οι λεπτομερειες κανουν την διαφορα,αλλα με αυτον τον τροπο μπορειτε μονοι σας να κανετε ενα κρασι πολυ ανωτερο απο τα περισσοτερα που κυκλοφορουν.

Το πραγματικα καλο κρασι ειναι ολοκληρο ταξιδι.Θελει αλλη διαδικασια και γνωσεις που δεν μεταφερονται γραπτως.Ξεκινηστε με αυτο και οσοι θελουν να πανε παρακατω θα βρουν μονοι τους τον τροπο.
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.408
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Ωραίος Πάνο.
Μια μικρή διόρθωση,αν μου επιτρέπεις:Η διαδικασία της μετάγγισης/απολάσπωσης πρέπει να γίνεται με κρύο καιρό,με χαμηλότερη θερμοκρασία τα ιζήματα επικάθηνται πιο εύκολα στον πατο.

ΥΓ. Γιατί όμως να σφραγίσεις το βαρέλι στις 10 κιόλας μέρες?
 

LAndreas

member
Δημοσιεύσεις
1.413
Ηλικία
60
Περιοχή
Ναουσαρα
Όνομα
Λειβαδιτης Ανδρεας
το οτι δεν φουσκωνει δεν συμαινει οτι εχει τελειωσει η ζημωση .Ο ζυμομυκητας ειναι ευαισθητος και στην θερμοκρασια ( πιο πανω η πιο κατω ) και στο ποσοστο των σακχαρων που μπορει να μεταλλαξει .. η μη ολοκληρωμενη ζημωση βγαζει κρασια απο αυτα που λεμε οτι ''βαρανε στο κεφαλι ''
οταν πιο παλια οι χρονιες εβγαζαν αδυναμα σταφυλια ( πολλες βροχες) προσθεταν ζαχαρη στον μουστο ...... και ηθελε μεγαλη προσοχη για να μην σε ''γελασει''
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.472
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Ετσι και αλλιως το εχουμε σε δροσερο μερος και εχει καθισει η λασπη.

Το συγκεκριμενο κρασι το κανω με αυτον τον τροπο.Καποια αλλα τα σερνω νωριτερα η αργοτερα για να παρουν εντονη γευση και γενικα ακολουθω αλλη διαδικασια.

Εδω προσπαθησα να ανεβασω εναν ευκολο δοκιμασμενο τροπο για να μπορεσει ενας αρχαριος να κανει το πρωτο βημα.

Εσυ σιγουρα γνωριζεις πολυ περισσοτερα για το κρασι και θα ηταν πολυ χρησιμες οι γνωσεις σου.

Για πες μας πως κανεις εσυ ενα αντιστοιχο κρασι;
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.472
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
το οτι δεν φουσκωνει δεν συμαινει οτι εχει τελειωσει η ζημωση .Ο ζυμομυκητας ειναι ευαισθητος και στην θερμοκρασια ( πιο πανω η πιο κατω ) και στο ποσοστο των σακχαρων που μπορει να μεταλλαξει .. η μη ολοκληρωμενη ζημωση βγαζει κρασια απο αυτα που λεμε οτι ''βαρανε στο κεφαλι ''
οταν πιο παλια οι χρονιες εβγαζαν αδυναμα σταφυλια ( πολλες βροχες) προσθεταν ζαχαρη στον μουστο ...... και ηθελε μεγαλη προσοχη για να μην σε ''γελασει''

Οταν δεν προλαβαινει να γλυκανει το σταφυλι το αφηνω καναδυο μερες στον ηλιο και ανεβαζει ζαχαρα.Στην χειροτερη των περιπτωσεων βραζω μουστο και κανω "ζαχαρη" απο το ιδιο το κρασι.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.303
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Η ιστορία του Κρασιού


Η καλλιέργεια της αμπέλου στην αρχαία Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη, όχι μόνον στην Αθήνα και την Πελοπόννησο, αλλά και στα νησιά, στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ειδικότερα στην περιοχή της Μακεδονίας το κρασί έχει μεγάλη ιστορία. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο τον Σολέα, ο πρώτος που ανακάλυψε την τέχνη της οινοποιίας ήταν ο Μάρων, ο γιος του Ευάνθη, που τον τιμούσαν στη Μαρώνεια της Θράκης. Όμως τα πρώτα δείγματα αμπελοκαλλιέργειας βρέθηκαν στην ανατολική Μακεδονία. Κοντά στις Κρηνίδες της Καβάλας σε πρόσφατη ανασκαφή βρέθηκαν σπόροι σταφυλιού, που ανάγονται στα τέλη της προϊστορικής περιόδου. Σπόροι σταφυλιών έχουν βρεθεί ακόμη στις ανασκαφές στην Τούμπα του Φωτολίβους της Δράμας, που χρονολογούνται στη Νεολιθική εποχή (περίπου το 4.000 π.Χ.). Επίσης, σπόροι σταφυλιών που μοιάζουν σε γενικές γραμμές με τις οινοποιήσιμες ποικιλίες, έχουν βρεθεί και στην ίδια περιοχή κοντά στο χωριό Σιταγροί σε μια περιοχή που υδρευόταν με τεχνητό τρόπο. Οι σπόροι αυτοί χρονολογούνται από το 3000 π.Χ. Ως πρώτη αμπελουργική περιοχή στην Ελλάδα θεωρούνται οι Φίλιπποι στην ανατολική Μακεδονία ήδη από την περίοδο 2800-2200 π.Χ.

Για τους επόμενους αιώνες μέχρι την ύστερη μυκηναϊκή περίοδο οι γνώσεις μας για το κρασί στη Μακεδονία είναι περιορισμένες. Η σημαντικότερη πληροφορία μας έρχεται από τον Όμηρο. Αναφέρει στην Οδύσσεια ότι ο Μάρων είχε προσφέρει δέκα αμφορείς κρασί στον Οδυσσέα, με το οποίο μάλιστα ο τελευταίος μέθυσε τον Κύκλωπα. Στον ίδιο οίνο, της πόλης του Ίσμαρου, έδειχναν προτίμηση και οι Αχαιοί κατά την Τρωική εκστρατεία. Για την αρχαϊκή και την κλασική περίοδο έχουμε πολλές πληροφορίες για την καλλιέργεια της αμπέλου και την οινοποιία στη Μακεδονία κυρίως από κείμενα της περιόδου, από παραστάσεις σε νομίσματα κυρίως του 6ου αι π.Χ. και σε μικρότερο βαθμό από παραστάσεις σε αγγεία της κλασικής περιόδου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρχαν αμπελώνες στη Χαλκιδική (στη Μένδη, Σκιώνη, Άκανθο και στη χερσόνησο του Αγίου Όρους), στη Θάσο, στην Πέλλα και στα Στάγειρα, όπου και ο ίδιος ο Αριστοτέλης διατηρούσε αμπελώνα. Επίσης, σε επιγραφή του 5ου αι. π.Χ. που βρίσκεται στη Θάσο σώζεται κείμενο που καθορίζει όλα τα θέματα σχετικά με τον τρύγο, την οινοποιία, αλλά και την πώληση του οίνου, ο οποίος πωλούνταν μόνο μέσα σε αμφορείς σφραγισμένους από τους ελεγκτές της αγοράς. Ο ίδιος νόμος, προκειμένου να προστατεύσει τη γνησιότητα του τοπικού οίνου, όριζε ότι απαγορευόταν σε κάθε πλοίο που μετέφερε κρασί να προσεγγίσει το λιμάνι της Θάσου, επί ποινή δημεύσεως του πλοίου.



Ο οίνος από τις περιοχές της Μακεδονίας και κυρίως της Θάσου έφθανε σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, μέσα σε αμφορείς οι οποίοι μεταφέρονταν με φορτηγά καράβια. Όμως, με την επικράτηση των Ρωμαίων στη Μεσόγειο, το κέντρο βάρους του εμπορίου οίνου μετατοπίστηκε από το βόρειο στο νότιο Αιγαίο και εκτός Ελλάδος. Παρ’ όλα αυτά η παραγωγή οίνου στη Μακεδονία συνεχιζόταν αδιάλειπτα. Η παρακμή και η κατάρρευση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας σήμαινε την εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας και την δραματική μείωση κατανάλωσης οίνου στη δυτική και κεντρική Ευρώπη. Το Βυζάντιο παραμένοντας ο θεματοφύλακας της ελληνικής και ρωμαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς στα χρόνια του Μεσαίωνα, διέσωσε την τέχνη της αμπελουργίας. Μάλιστα στα χρόνια του Βυζαντίου παρήχθησαν μερικά από τα καλύτερα κρασιά της εποχής. Η καλλιέργεια στις οινοπαραγωγικές περιοχές του Αγίου Όρους, της Πέλλας, της Θάσου, της Καβάλας και της Δράμας συνεχίστηκε ανελλιπώς. Αν και πολλές φορές οι αμπελοκαλλιέργειες καταστράφηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες, από αρρώστιες και από τις πολεμικές συγκρούσεις, ωστόσο γνωρίζουμε ότι τον 5οαι. μ.Χ. είχαν αυξηθεί οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ τα κρασιά χαρακτηρίζονταν πλέον από την περιοχή όπου παράγονταν. Ιδιαίτερα φημισμένη για το κρασί που παρήγαγε ήταν η περιοχή του Παγγαίου, την οποία επισκέφθηκαν και οι αυτοκράτορες Νικηφόρος Φωκάς και Ανδρόνικος Καντακουζηνός προκειμένου να γευτούν το κρασί της.

Εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη περιοχή για την οινοπαραγωγή στην περίοδο του Βυζαντίου ήταν η Χαλκιδική. Λόγω των πολλών μονών στο Άγιο Όρος -πολλών περισσότερων από ότι σήμερα- και της θέσης του κρασιού ως βασικού στοιχείου διατροφής των μοναχών, όλη σχεδόν η Χαλκιδική, τόσο στο νότο, όσο και στα βορειοδυτικά, μέχρι τη σημερινή Καλαμαριά, ήταν γεμάτη από αμπέλια που χρησίμευαν για οινοπαραγωγή. Η συστηματική καλλιέργεια των αμπελιών είχε ως αποτέλεσμα τον 10οαι. να υπάρχει αφθονία κρασιού στο Άγιο Όρος, να αρχίσει η εμπορία του πρώτα στη Θεσσαλονίκη και αργότερα η μεταφορά του με πλοία σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες χώρες. Το κρασί αποθηκευόταν σε ειδικές αποθήκες μέσα στις μονές, τα βαγεναριά, και σε αντίστοιχες αποθήκες στα μετόχια των μονών σε όλη τη Χαλκιδική. Το κρασί έγινε εκ νέου γνωστό στην Ευρώπη μέσω των Βενετών και των Γενουατών μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους. Οι Σταυροφόροι και οι δυτικοί φεουδάρχες κατά την επάνοδό τους στη Δύση ύστερα από βραχεία ή μακροχρόνια παραμονή τους στο Βυζάντιο μετέφεραν ποικιλίες αμπέλου, τις οποίες μεταφύτευαν κυρίως κοντά στα παράλια της Μεσογείου.

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας οι καλλιεργούμενες με αμπέλια εκτάσεις μειώθηκαν σημαντικά. Κύρια αιτία ήταν η εχθρική στάση των Μουσουλμάνων προς το κρασί, στάση που απορρέει από την απαγόρευση κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών που επιβάλλει το Κοράνι στους Μουσουλμάνους. Όμως η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποιία δεν έσβησε. Οι κύριες οινοποιητικές ζώνες ήταν πλέον αυτή της Σιάτιστας, των Σερβίων, του Αμυνταίου, της Νάουσας, της Γουμένισσας, του Κίτρους κοντά στην Κατερίνη, των Γιανιτσών, τα μετόχια των μονών του Αγίου Όρους στη Χαλκιδική και η περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπή που περιηγήθηκε το 17οαι. τη Μακεδονία σημείωνε ότι γύρω από τη Θεσσαλονίκη υπήρχαν 46.000 στρέμματα αμπέλια και σε ότι σε κάθε αμπελώνα υπήρχε και εντευκτήριο διασκέδασης.



Στη Χαλκιδική, η αμπελοκαλλιέργεια συνεχίστηκε χωρίς διακοπή, ακόμη και μετά την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς. Τόσο μέσα στο Άγιο Όρος, όσο και στα μετόχια, οι μοναχοί φύτευαν κλήματα της ποικιλίας λημνιό και σε μικρότερο βαθμό ποικιλίες φερμένες από τη Γεωργία. Καλύτερο κρασί θεωρούνταν το λημνιό που παρήγαγε η Μονή Διονυσίου από τον αμπελώνα Μονοξυλίτη. Στη Σιάτιστα η αμπελοκαλλιέργεια άκμασε από τα μέσα του 15ουαι. και παρέμεινε ζωντανή μέχρι τα μέσα του 20ουαι., οπότε και περιορίστηκε δραματικά λόγω της φυλλοξήρας και της μετανάστευσης. Τα κρασιά που παράγονταν και παράγονται ακόμη και σήμερα ανήκουν στις ποικιλίες ξυνόμαυρο (κυρίως), σταυρωτό, βαλάντοβο και μοσχόμαυρο. Άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές στη Μακεδονία με φημισμένα κρασιά ήταν αυτή της Νάουσας και της Γουμένισσας, όπου κυριαρχούσε το ξινόμαυρο και του Αμυνταίου. Από τον 17οαι. άρχισε να παράγεται κρασί και σε νοτιότερες περιοχές, όπως στη Ραψάνη και στα Αμπελάκια. Ο Γάλλος περιηγητής Cousinery που επισκέφθηκε τη Μακεδονία στις αρχές του 19ου αι. θεωρούσε το κρασί της Νάουσας ως το «καλύτερο στην Οθωμανική αυτοκρατορία μετά το κρασί της Τενέδου». Η Mary Walker που επισκέφθηκε τη δυτική Μακεδονία το 1860 επαινούσε τα κρασιά της Κοζάνης, της Νάουσας και της Καστοριάς για την ποιότητά τους.

Η αμπελοκαλλιέργεια στη Μακεδονία δέχθηκε ένα σοβαρότατο χτύπημα στα τέλη του 19ουαι. και στις αρχές του 20ου. Φυλλοξήρα προσέβαλε το 1898 για πρώτη φορά τους αμπελώνες στην Πυλαία έξω από τη Θεσσαλονίκη και μέσα στις επόμενες δεκαετίες επεκτάθηκε και στους αμπελώνες της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης. Η επέκτασή της ήταν ταχεία και καταστροφική, ιδιαίτερα στη Μακεδονία. Ολόκληροι αμπελώνες, όπως εκείνος της Σιάτιστας και της Μονής Μεγίστης Λαύρας καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Ακόμη και η εγκατάσταση των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία, την ανατολική Θράκη και τον Πόντο, οι οποίοι μετέφεραν νέες ποικιλίες κλημάτων, και είχαν άλλες γνώσεις και εμπειρίες, δεν κατόρθωσε να ανακόψει την πτωτική πορεία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στη Μακεδονία, πορεία που συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το 1938 η Μακεδονία παρήγαγε μόνο το 7,9% του οίνου της Ελλάδος.

Έγιναν βέβαια προσπάθειες να αντιμετωπιστεί με διασταύρωση με ποικιλίες αμπελιών από τη Γαλλία και τη Βουλγαρία και ευρωπαϊκές χώρες, με αμφιλεγόμενα όμως αποτελέσματα. Οι αμπελώνες σώθηκαν, αλλά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώθηκαν σημαντικά και η ποιότητα των παραγομένων κρασιών έπεσε δραματικά.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.303
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Όταν 93 άνθρωποι πέθαναν για ένα ποτήρι κρασί​

Όταν 93 άνθρωποι πέθαναν για ένα ποτήρι κρασί


Μια διαμάχη που κράτησε έξι αιώνες

Στις 10 Φεβρουαρίου του 1355
, συνέβη μια από τις πιο παράξενες και αξέχαστες γενικευμένες ταραχές στην Οξφόρδη, με τα επεισόδια να γίνονται μεταξύ των ντόπιων και των φοιτητών.
Δυο φοιτητές εκμεταλλευτήκαν την αργία της Αγίας Σχολαστικής και πήγαν στην παμπ Σουίντλστοκ Τάβερν. Εκεί διασκέδαζαν πίνοντας κρασί, αλλά κάποια στιγμή διαμαρτυρήθηκαν στον ιδιοκτήτη Τζον Κρόιντον για την ποιότητά τους. Ο καυγάς στις παμπ της Αγγλίας δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο ούτε τότε και δεν άργησε να ξεκινήσει. Οι δυο φοιτητές τον προπηλάκισαν και του πέταξαν στο πρόσωπο τα ποτήρια τους.
Το περιστατικό δεν άργησε να φτάσει στα αυτιά του δημάρχου της Οξφόρδης, ο οποίος ζήτησε αμέσως από τον πρύτανη του πανεπιστημίου να βρει τους δυο φοιτητές και να τους παραδώσει στις αρχές. Ο πρύτανης απάντησε πως δεν είχε δικαιοδοσία για κάτι τέτοιο, αφού το πανεπιστήμιο είχε άσυλο. Οι δυο φοιτητές πάντως, μόλις έμαθαν για την εντολή του δημάρχου, εξοργίστηκαν ακόμα περισσότερο. Πήγαν να τον βρουν λοιπόν και τον προπηλάκισαν και αυτόν. Και σαν δεν έφτανε αυτό, 200 ακόμα φοιτητές προσφέρθηκαν να τους βοηθήσουν, μπλέκοντας σε καυγά με τους ντόπιους.

Ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος ο Γ’ έτυχε να βρίσκεται σε μια κοντινή πόλη. Ο δήμαρχος ζήτησε αμέσως ακρόαση στις 11 Φεβρουαρίου, ενώ ο πρύτανης ζητούσε από τους φοιτητές να ηρεμήσουν και να αφοσιωθούν αμέσως στα μαθήματά τους. Ωστόσο μια ομάδα φοιτητών πήγε στην πόλη της Οξφόρδης και προχώρησε σε λεηλασίες σπιτιών.

Οι κάτοικοι αποφάσισαν να αντιδράσουν. Πήραν τα τόξα τους και επιτέθηκαν εναντίον των φοιτητών, ενώ έκαψαν αρκετά σπίτια μοναχών, οι οποίοι δίδασκαν στο πανεπιστήμιο. Η κατάσταση ξέφυγε το ίδιο απόγευμα όταν ο δήμαρχος με 2.000 αγρότες λεηλάτησαν τα κτίρια του πανεπιστημίου, φωνάζοντας «Σφάξτε, σφάξτε, σπείρετε τον όλεθρο, σπείρετε τον όλεθρο, χτυπήστε γρήγορα, χτυπήστε γερά!». Τότε ήταν που αναφέρθηκαν και οι πρώτοι νεκροί.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και τρίτη ημέρα. Ο πρύτανης έγινε δεκτός από τον βασιλιά Εδουάρδο (που είχε ήδη συναντήσει τον δήμαρχο). Αλλά οι ντόπιοι επιτέθηκαν ξανά στο πανεπιστήμιο, με τις συμπλοκές να οδηγούν σε πολλούς θανάτους. Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών έφτασε στα 93 άτομα, από τους οποίους 63 ήταν φοιτητές και 30 ντόπιοι.
Ο Εδουάρδος, μόλις είδε πως η κατάσταση έχει ηρεμήσει, διέταξε έρευνα για περιστατικό. Το αποτέλεσμα της έρευνας δικαίωσε το πανεπιστήμιο, με τους κατοίκους της Οξφόρδης να απογοητεύονται. Ο βασιλιάς απαίτησε από τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο να παρελάσουν στο κεντρικό δρόμο, να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία για τις κηδείες των φοιτητών, να δώσουν μια πέννα για κάθε νεκρό φοιτητή στο ταμείο υποτροφιών και να παραδεχθούν ότι σέβονται το άσυλο του πανεπιστημίου.

Η ποινή αυτή δεν εφαρμόστηκε μια φορά. Τα επόμενα 470 χρόνια, μέχρι και το 1825, συνέβαινε κάθε χρόνο, μέχρι που ο δήμαρχος Γουίλιαμ Σλάτερ αρνήθηκε να την εκτελέσει. Ο «πόλεμος» μεταξύ ντόπιων και φοιτητών τελείωσε οριστικά το 1955, ακριβώς έξι αιώνες μετά το συμβάν που ξεκίνησε για ένα ποτήρι κρασί. Τότε ο δήμαρχος της πόλης ανακηρύχθηκε σε επίτιμο διδάκτωρ, ενώ ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Οξφόρδης.
 

Lepanto

member
Δημοσιεύσεις
847
Ηλικία
63
Το συγκεκριμενο κρασι το κανω με αυτον τον τροπο.Καποια αλλα τα σερνω νωριτερα η αργοτερα για να παρουν εντονη γευση και γενικα


Όλα καλά παναγιώτη !!!
Ερώτηση: γιατί δεν έχουμε δοκιμάσει;;;
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.472
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
Gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Το συγκεκριμενο κρασι το κανω με αυτον τον τροπο.Καποια αλλα τα σερνω νωριτερα η αργοτερα για να παρουν εντονη γευση και γενικα


Όλα καλά παναγιώτη !!!
Ερώτηση: γιατί δεν έχουμε δοκιμάσει;;;

Αν εχει μεινει κατι στην ακρη μετα την καραντινα,κατι θα κανουμε.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.303
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Οι 3 νέοι κανόνες του κρασιού​

GettyImages-52836978-1.jpg

Γιατί το να πίνεις το κρασί που σου αρέσει πρέπει να είναι απόλαυση.​

Υπάρχει κάτι ρομαντικό στο wine & food pairing και σίγουρα ένας αξιόπιστος σομελιέ μπορεί να συμβάλει σε μία αξέχαστη εμπειρία φαγητού και κρασιού. Για παράδειγμα, ένα κρασί με υψηλές οξύτητες αναδεικνύεται ιδανικά με ένα παλαιωμένο τυρί ή ένα πιο φρουτώδες, θα ταίριαζε σε ένα πικνίκ. Ο ρόλος του σομελιέ και οι κανόνες γύρω από την επιλογή της κατάλληλης ετικέτας εξυπηρετούν τη μέγιστη απόλαυση φαγητού και κρασιού. Αν όμως έχουμε παρατηρήσει κάτι τα τελευταία χρόνια στη γαστρονομία, είναι μία τάση προς την απελευθέρωση και από αυτή τη νέα εποχή δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν και οι οινικές μας επιλογές.

Ο chef και επιχειρηματίας Βασίλης Καλλίδης είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια περίπου ένα «κίνημα» ενάντια στα «πρέπει» του κρασιού, βάζοντας απλώς πάγο στο ροζέ του. «Πιες το κρασί σου όπως θέλεις» έγραφε σε κάθε IG story του, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των πιστών θαυμαστών του και ταυτόχρονα σκορπίζοντας τον τρόμο στους τυπολάτρες. Το ροζέ με πάγο ή “a la piscine” σύμφωνα με τον Βασίλη, είναι απλώς ένα παράδειγμα για να τονίσουμε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει και – βασικά – ίσως και να μην υπάρχουν πια όταν μιλάμε για casual dining.

Οι νέοι κανόνες στο κρασί​

Ταίριαξέ το ανάλογα με την περίσταση και όχι με το φαγητό
Θα συναντήσεις έναν αγαπημένο φίλο ή θα δειπνήσεις με το αφεντικό σου; Κάθε σενάριο θα δώσει μία διαφορετική ενέργεια στο γεύμα σου, και τελικά θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα δοκιμάσεις το κρασί. Είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου το είδος του εστιατορίου που βρίσκεσαι ή τον χώρο γενικότερα αλλά και την παρέα. Ένα καλό wine house πρέπει να σε ρωτά περισσότερες πληροφορίες για το είδος της περίστασης και όχι μόνο για το φαγητό.
Δε θα έπινες απαραίτητα το ίδιο κρασί σε ένα οικογενειακό τραπέζι και σε μία συγκέντρωση με τους κολλητούς σου. Αν η περίσταση είναι ένα πάρτι γενεθλίων στην παραλία, θέλεις ένα παγωμένο ροζέ pet-nat που να μην είναι γλυκό, αλλά αναζωογονητικό και παιχνιδιάρικο καθώς απολαμβάνεις τον ήλιο. Αλλά αν το ίδιο πάρτι γενεθλίων είναι ένας μαραθώνιος ταινιών με τους κολλητούς σου, θα ήταν ιδανικό ένα chardonnay – κάτι εκλεπτυσμένο με μακρά επίγευση για πιο αργή απόλαυση. Από τον ρυθμό του πάρτι μέχρι τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν, είναι οι λεπτομέρειες της ατμόσφαιρας που υπαγορεύουν το είδος της εμπειρίας του κρασιού που θέλεις να έχεις. Και όσον αφορά το φαγητό και στα δύο σενάρια; Θα μπορούσες να τρως θαλασσινά ή κρύα σάντουιτς και το κρασί να ήταν πιθανότατα υπέροχο και στις δύο περιπτώσεις.

Άλλαξε το λεξιλόγιό σου
Τα κρασιά μπορεί να έχουν οξύτητες, τανίνες, δρύινη ή φρουτώδης γεύση, αλλά μπορούν επίσης να είναι γοητευτικά, κομψά και διασκεδαστικά. Η περιγραφή ενός κρασιού σύμφωνα με τη δεύτερη επιλογή δεν είναι μόνο πιο προσιτή αλλά σε βοηθά να εξηγήσεις τι θέλεις. Προτίμησε να ξεφύγεις από την παραδοσιακή ορολογία του κρασιού και να εξερευνήσεις τα συναισθήματα που θέλεις να σου δημιουργήσει.
Πιες απλά ό,τι σου αρέσει
Το κλειδί για τη γνώση του κρασιού είναι η προθυμία σου να το εξερευνήσεις. Το «λάθος» κρασί δε θα καταστρέψει ένα γεύμα. Το φαγητό είναι αυτό που φέρνει τις πολύπλοκες γεύσεις και μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία του κρασιού και όχι το αντίστροφο. Δώσε προτεραιότητα στη στιγμή και την περίσταση: Τι θέλεις από το γεύμα σου; Πρόκειται για την εμπειρία που θέλεις να έχεις, λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις, τη διάθεση, την παρέα και την περίσταση. Και σίγουρα, ναι, και το φαγητό.

Πηγη www.oneman.gr
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.303
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

10 υπέροχα ελληνικά κρασιά κάτω από 10€​

Ποιος είπε ότι το καλό κρασί πρέπει να είναι και ακριβό; Δοκιμάσαμε και προτείνουμε 10 εξαιρετικές ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, σε ωραιότατες τιμές.
10 υπέροχα ελληνικά κρασιά κάτω από 10€


Δεν είναι πια μυστικό πως ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει σπουδαίες προτάσεις για κάθε γούστο και συνδυασμό: Κρασιά που ταιριάζουν με τη μεσογειακή μας κουζίνα, και άλλα που συνοδεύουν πιο εξωτικές γεύσεις, ή και στέκονται αξιοπρεπέστατα μόνα τους, ως απεριτίφ. Ιδού δέκα από αυτά, που αξίζει να δοκιμάσεις, και που δεν θα εκτινάξουν το μπάτζετ σου στο ελάχιστο.

Τα λευκά…

Χρυσάμπελο Chardonnay, Κτήμα Λαντίδη

Τιμή: 9,90€

Πληθωρικό «βαρελάτο» Chardonnay από τη Νεμέα με αγάπη, αναδίδει διακριτικά αρώματα ροδάκινου, αγριολούλουδων και φύλλων λεμονιάς, ταιριάζει άψογα με καλαμάρι ψητό στα κάρβουνα, καπνιστά τυριά, πιάτα με σολομό αλλά και ψαρονέφρι στη σχάρα.

Φολόη, Κτήμα Μερκούρη
Τιμή: 8,60€

Από το ομώνυμο οροπέδιο της Ηλείας, έρχεται ένας Ροδίτης παντρεμένος με σταγόνες Viognier, που μας δίνει ένα πολυβραβευμένο λευκό κρασί με πλούσια οξύτητα και έντονα αρώματα ανθών εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και λευκόσαρκου ροδάκινου. Συνοδεύει ιδανικά οστρακοειδή και ψάρια, λευκά κρέατα, ζυμαρικά, αλλά και κρέατα με γλυκές ή λευκές σάλτσες.

Βιδιανό Διαμαντάκης
Τιμή: 7,90€

Το βιδιανό είναι μια κρητική ποικιλία που μέχρι πρόσφατα κινδύνευε με εξαφάνιση, και τώρα κάνει δυναμικό comeback σαρώνοντας διεθνή βραβεία. Το συγκεκριμένο κρασί, από το Κτήμα Διαμαντάκη στο Ηράκλειο, αναδίδει αρώματα πεπόνι, μάνγκο, βερίκοκο αλλά και νύξεις εσπεριδοειδών, μελιού και αμύγδαλου και ταιριάζει τέλεια με λαδερά φαγητά, ψητά ψάρια και θαλασσινά και κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες.

Σαββατιανό, Μυλωνάς
Τιμή: 7,40€

Από την μικροοινοποΐα Μυλωνάς στα Μεσόγεια της Αττικής, έρχεται ένα σούπερ αρωματικό Σαββατιανό που ευωδιάζει ροδάκινο, αχλάδι, μπανάνα και εσπεριδοειδή, και συνοδεύει άψογα τηγανιτά ψάρια, πράσινες σαλάτες και πιάτα με κοτόπουλο και γαλοπούλα.

Τα ροζέ…

Ροζ Βότσαλο, Κτήμα Ντουράκη

Τιμή: 7,30€

Απολαυστικό ημίγλυκο Grenache Rouge, γεμάτο αρώματα φράουλας, κερασιού, πορτοκαλιού, τριαντάφυλλου, καραμέλας και κανέλλας, πίνεται κάλλιστα ως απεριτίφ, αλλά συνοδεύει ωραιότατα και φρουτοσαλάτες, κέικ, τάρτες φρούτων και πιάτα με κάρυ και λοιπά εξωτικά μπαχαρικά.

Κτήμα Αβαντίς Ροζέ
Τιμή: 7,10€

Δημοφιλέστατο και χιλιοβραβευμένο, ένα από τα πιο πικάντικα ροζέ κρασιά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ταιριάζει τέλεια με τα παραδοσιακά τηγανιτά κεφτεδάκια, αλλά και με τα περισσότερα κίτρινα τυριά. Μας έρχεται από την Εύβοια, και από την ποικιλία Syrah.

Bee, Κτήμα Παλυβού
Τιμή: 8,90€

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα ροζέ του ελληνικού αμπελώνα, το Αγιωργίτικο Bee είναι και ημίγλυκο και ημιαφρώδες, ευωδιάζει φράουλες, ρόδι και λουλούδια, και πίνεται καλά παγωμένο, μόνο του ως απεριτίφ –συνοδεύει όμως και ελαφριές μους σοκολάτας ή γιαούρτι με φρούτα.

Μικρή Αρκούδα, Κτήμα Ζαφειράκη
Τιμή: 7,20€

Δροσερό, φρουτώδες Syrah με αρώματα από φράουλες και κεράσια, νότες κανέλας, γαρίφαλου και καραμέλας. Συνοδεύει άψογα λαδερά της ελληνικής κουζίνας, ποικιλίες φρέσκων τυριών, σαγανάκια, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες και κοκκινιστό κοτόπουλο.

Και τα κόκκινα…

Laura Nera, Αχαιών Οινοποιητική

Τιμή: 9,70€

Την Μαυροδάφνη την ξέρεις για τα ημίγλυκά της… Καιρός να την γνωρίσεις και στην ξηρή εκδοχή της, σε μία φρέσκια, δροσερή και φρουτένια εκδοχή με αρώματα κόκκινων φρούτων, μαρμελάδας βύσσινο, σοκολάτας, βοτάνων και καραμέλας. Συνδυάζεται ιδανικά με καπνιστές μπριζόλες, κοκκινιστό κόκορα, πίτσες, γεμιστά με κιμά, κανελόνια, τόνο ψητό, χταπόδι στα κάρβουνα, ή κεφτεδάκια.

Χρυσός Λέων, Νίκος Λαζαρίδης
Τιμή: 9,40€

Αν αγαπάς τις τανίνες, εδώ είσαι. Από το Παγγαίο του ελληνικού βορρά μας έρχεται ένα κρασί με βαθύ πορφυρό χρώμα, γεμάτο αρώματα βατόμουρου και μπαχαρικών, που συνοδεύει τέλεια κόκκινα κρέατα, πουλερικά με έντονες σάλτσες και κίτρινα τυριά.

Πηγη www.in2life.gr
 

apache

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
24.149
Ηλικία
60
Περιοχή
AΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200GSA
KOVE MAVERICK 500 X
Όνομα
Mανώλης
Περιοχή
Κορυδαλλός

10 υπέροχα ελληνικά κρασιά κάτω από 10€​

Ποιος είπε ότι το καλό κρασί πρέπει να είναι και ακριβό; Δοκιμάσαμε και προτείνουμε 10 εξαιρετικές ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, σε ωραιότατες τιμές.
10 υπέροχα ελληνικά κρασιά κάτω από 10€


Δεν είναι πια μυστικό πως ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει σπουδαίες προτάσεις για κάθε γούστο και συνδυασμό: Κρασιά που ταιριάζουν με τη μεσογειακή μας κουζίνα, και άλλα που συνοδεύουν πιο εξωτικές γεύσεις, ή και στέκονται αξιοπρεπέστατα μόνα τους, ως απεριτίφ. Ιδού δέκα από αυτά, που αξίζει να δοκιμάσεις, και που δεν θα εκτινάξουν το μπάτζετ σου στο ελάχιστο.

Τα λευκά…

Χρυσάμπελο Chardonnay, Κτήμα Λαντίδη

Τιμή: 9,90€

Πληθωρικό «βαρελάτο» Chardonnay από τη Νεμέα με αγάπη, αναδίδει διακριτικά αρώματα ροδάκινου, αγριολούλουδων και φύλλων λεμονιάς, ταιριάζει άψογα με καλαμάρι ψητό στα κάρβουνα, καπνιστά τυριά, πιάτα με σολομό αλλά και ψαρονέφρι στη σχάρα.

Φολόη, Κτήμα Μερκούρη
Τιμή: 8,60€

Από το ομώνυμο οροπέδιο της Ηλείας, έρχεται ένας Ροδίτης παντρεμένος με σταγόνες Viognier, που μας δίνει ένα πολυβραβευμένο λευκό κρασί με πλούσια οξύτητα και έντονα αρώματα ανθών εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και λευκόσαρκου ροδάκινου. Συνοδεύει ιδανικά οστρακοειδή και ψάρια, λευκά κρέατα, ζυμαρικά, αλλά και κρέατα με γλυκές ή λευκές σάλτσες.

Βιδιανό Διαμαντάκης
Τιμή: 7,90€

Το βιδιανό είναι μια κρητική ποικιλία που μέχρι πρόσφατα κινδύνευε με εξαφάνιση, και τώρα κάνει δυναμικό comeback σαρώνοντας διεθνή βραβεία. Το συγκεκριμένο κρασί, από το Κτήμα Διαμαντάκη στο Ηράκλειο, αναδίδει αρώματα πεπόνι, μάνγκο, βερίκοκο αλλά και νύξεις εσπεριδοειδών, μελιού και αμύγδαλου και ταιριάζει τέλεια με λαδερά φαγητά, ψητά ψάρια και θαλασσινά και κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες.

Σαββατιανό, Μυλωνάς
Τιμή: 7,40€

Από την μικροοινοποΐα Μυλωνάς στα Μεσόγεια της Αττικής, έρχεται ένα σούπερ αρωματικό Σαββατιανό που ευωδιάζει ροδάκινο, αχλάδι, μπανάνα και εσπεριδοειδή, και συνοδεύει άψογα τηγανιτά ψάρια, πράσινες σαλάτες και πιάτα με κοτόπουλο και γαλοπούλα.

Τα ροζέ…

Ροζ Βότσαλο, Κτήμα Ντουράκη

Τιμή: 7,30€

Απολαυστικό ημίγλυκο Grenache Rouge, γεμάτο αρώματα φράουλας, κερασιού, πορτοκαλιού, τριαντάφυλλου, καραμέλας και κανέλλας, πίνεται κάλλιστα ως απεριτίφ, αλλά συνοδεύει ωραιότατα και φρουτοσαλάτες, κέικ, τάρτες φρούτων και πιάτα με κάρυ και λοιπά εξωτικά μπαχαρικά.

Κτήμα Αβαντίς Ροζέ
Τιμή: 7,10€

Δημοφιλέστατο και χιλιοβραβευμένο, ένα από τα πιο πικάντικα ροζέ κρασιά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ταιριάζει τέλεια με τα παραδοσιακά τηγανιτά κεφτεδάκια, αλλά και με τα περισσότερα κίτρινα τυριά. Μας έρχεται από την Εύβοια, και από την ποικιλία Syrah.

Bee, Κτήμα Παλυβού
Τιμή: 8,90€

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα ροζέ του ελληνικού αμπελώνα, το Αγιωργίτικο Bee είναι και ημίγλυκο και ημιαφρώδες, ευωδιάζει φράουλες, ρόδι και λουλούδια, και πίνεται καλά παγωμένο, μόνο του ως απεριτίφ –συνοδεύει όμως και ελαφριές μους σοκολάτας ή γιαούρτι με φρούτα.

Μικρή Αρκούδα, Κτήμα Ζαφειράκη
Τιμή: 7,20€

Δροσερό, φρουτώδες Syrah με αρώματα από φράουλες και κεράσια, νότες κανέλας, γαρίφαλου και καραμέλας. Συνοδεύει άψογα λαδερά της ελληνικής κουζίνας, ποικιλίες φρέσκων τυριών, σαγανάκια, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες και κοκκινιστό κοτόπουλο.

Και τα κόκκινα…

Laura Nera, Αχαιών Οινοποιητική

Τιμή: 9,70€

Την Μαυροδάφνη την ξέρεις για τα ημίγλυκά της… Καιρός να την γνωρίσεις και στην ξηρή εκδοχή της, σε μία φρέσκια, δροσερή και φρουτένια εκδοχή με αρώματα κόκκινων φρούτων, μαρμελάδας βύσσινο, σοκολάτας, βοτάνων και καραμέλας. Συνδυάζεται ιδανικά με καπνιστές μπριζόλες, κοκκινιστό κόκορα, πίτσες, γεμιστά με κιμά, κανελόνια, τόνο ψητό, χταπόδι στα κάρβουνα, ή κεφτεδάκια.

Χρυσός Λέων, Νίκος Λαζαρίδης
Τιμή: 9,40€

Αν αγαπάς τις τανίνες, εδώ είσαι. Από το Παγγαίο του ελληνικού βορρά μας έρχεται ένα κρασί με βαθύ πορφυρό χρώμα, γεμάτο αρώματα βατόμουρου και μπαχαρικών, που συνοδεύει τέλεια κόκκινα κρέατα, πουλερικά με έντονες σάλτσες και κίτρινα τυριά.

Πηγη www.in2life.gr
Και η Ραψάνη δεν έχει κάποια αξιόλογα κρασιά σε χαμηλές τιμές;;
Και για να μιλήσουμε για προσωπικά γούστα, θεωρώ τα κρασιά της Σαντορίνης τα κορυφαία στον πλανήτη...
 

Beast

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.282
Ηλικία
57
Μοτοσυκλέτα
SUZUKI GSF 1250 !!!
Όνομα
Κυριακος
Περιοχή
Nεα. Σμυρνη
Και η Ραψάνη δεν έχει κάποια αξιόλογα κρασιά σε χαμηλές τιμές;;
Και για να μιλήσουμε για προσωπικά γούστα, θεωρώ τα κρασιά της Σαντορίνης τα κορυφαία στον πλανήτη...
Μαζι σου!! Αν οχι τα κορυφαια ,απ τα καλυτερα!!!!
Ειδικα το ασυρτικο,με ενα καλο ψητο ψαρι ειναι κορυφη!!!!!
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.408
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Για τα γλυκόπιοτα τι έχετε να πείτε?ToothTooth
Ημίγλυκο ερυθρό από ποικιλία Φωκιανό.Το απόλυτο άρωμα.
Θα το πίνεις με το φαγητό,με φρούτο,με κεφαλοτύρι,ακόμα και ξεροσφύρι σαν ποτό.
Παρασκευασμένο φυσικά όμως,όχι τεχνητά.
 

dimitris777

new member
Δημοσιεύσεις
169
Ηλικία
52
Περιοχή
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μοτοσυκλέτα
SUZUKI VSTROM DL 650 XT
Όνομα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Περιοχή
Ν. ΧΗΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ρεπανης, ειναι ολα βιολογικα, ασπρο, κοκκινο, ροζε, τουλαχιστον ετσι λεει. Ειδικα ενα ροζε με ενα λουλουδι στο μπουκαλι ειναι φανταστικο κρασι!1623830954211.png
 
Top Bottom