Πέντε ''παγίδες'' κατά την οδήγηση με Μοτό στις πόλεις.

karad-geo

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
8.539
Ηλικία
47
Περιοχή
ΑΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
HONDA Varadero 1000cc MK2
Όνομα
ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Στο θέμα που ακολουθεί, σας παρουσιάζουμε πέντε τέτοιες περιπτώσεις, τις οποίες σίγουρα συναντάτε καθημερινά στον δρόμο σας. Καλό είναι να τις αναγνωρίζουμε και να τις εντοπίζουμε και να προσαρμόζουμε την οδήγηση μας αναλόγως.

Σενάριο 1ο - Η συμπλήρωση του κενού.





Όταν η κίνηση είναι αρκετή και τα αυτοκίνητα κινούνται σε πυκνά διατεταγμένους στίχους, θα πρέπει να προσέχετε πολύ τυχόν ανοίγματα στις λωρίδες κυκλοφορίας. Πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων βιάζονται να τα καλύψουν αλλάζοντας κατεύθυνση απότομα. Θυμηθείτε ότι ξαφνικά δεν βλέπουν αυτοκίνητο δίπλα τους και νομίζουν ότι ο δρόμος είναι ανοικτός στην λωρίδα αυτή, στρέφουν γρήγορα λοιπόν το τιμόνι για να “καβατζώσουν” αυτά τα λίγα μέτρα ελεύθερου χώρου. Το θέμα είναι ότι πολύ πιθανόν, να μην σας έχουν δει πάνω στην βιασύνη τους. Πολύ προσοχή λοιπόν! Προετοιμαζόμαστε σαν να “πρόκειται να συμβεί”, αν υπάρχει “πηγμένη” λωρίδα αριστερά της κενής λωρίδας, διανύουμε αυτό το ελεύθερο τμήμα όσο το δυνατόν πιο δεξιά για να προφυλαχθούμε από τις απότομη είσοδο του αυτοκινήτου στην πορεία μας. Το αντίστροφο, αν η “πηγμένη” με αμάξια λωρίδα, βρίσκεται στα δεξιά του κενού χώρου. Αν τώρα πρόσκειται για την μεσαία λωρίδα και υπάρχουν εν δυνάμει “μπουκαδόροι” τόσο δεξιά όσο και αριστερά, καλύτερα ας περιμένουμε να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους, είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποιος θα βιαστεί να κάνει “κατάληψη” στο κενό, δυστυχώς χωρίς φλας και χωρίς να κοιτάξει για τυχόν διερχόμενα δίτροχα. Δεν χάθηκε ο κόσμος για λίγα μέτρα, οδηγούμε το πλέον ευέλικτο όχημα και μπορούμε να ανακτήσουμε το χαμένο αυτό έδαφος με μεγαλύτερη ασφάλεια στην συνέχεια.


Σενάριο 2ο - Οι στάσεις των Λεωφορείων.






Μπροστά σας έχετε ένα αστικό λεωφορείο, ένα τρόλεϊ ή ένα πούλμαν / βαν, το οποίο ετοιμάζεται να σταθμεύσει δεξιά ή έχει ήδη σταθμεύσει και αποβιβάζει επιβάτες. Μην βιαστείτε να το περάσετε ακόμα και αν κινείστε κανονικά στην αριστερή λωρίδα του δρόμου. Πολλοί επιβάτες μπορεί να θελήσουν να διασχίσουν κάθετα τον δρόμο μπροστά από το λεωφορείο και ενδέχεται να πεταχτούν απότομα μπροστά σας. Θυμηθείτε ότι δεν σας βλέπουν και δεν τους βλέπετε! Επιβραδύνετε, ανοιχτείτε όσο το δυνατόν πιο αριστερά του λεωφορείου και λίγο πριν φτάσετε στο μπροστινό μέρους αυτού, τσεκάρετε αν κάποιος πεζός ετοιμάζεται να κάνει την παράτολμη κίνηση "τυφλής" διάσχισης του δρόμου.


Σενάριο 3ο - Το στενό έκπληξη.




Είναι ένα παρόμοιο με την στάση του λεωφορείου σκηνικό, όπου ακινητοποιημένα αυτοκίνητα στο δρόμο που κινείστε έχουν αφήσει κενό για να περνάνε οδηγοί διερχόμενα κάθετα, από στενό. Το στενό μπορεί να το ξέρετε και να γνωρίζετε ότι έχει STOP αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Μπορεί επίσης, αν είστε σε μια άγνωστή περιοχή να αγνοείτε την ύπαρξη του. Σε κάθε περίπτωση, μόλις αντιληφθείτε κενό στην διάταξη των ακινητοποιημένων αυτοκινήτων του δρόμου που κινείστε, να είστε σίγουροι ότι… “κάτι παίζει”. Όπως είδαμε και στο σενάριο της “συμπλήρωσης του κενού”, οι οδηγοί τετράτροχων, δεν αφήνουν έτσι… ελεύθερους χωρίς λόγο τους κενούς χώρους. Άρα εκεί ενδέχεται να κινηθεί όχημα κάθετα ως προς την δική σας πορεία. Θυμηθείτε και πάλι δεν σας βλέπει, δεν τον βλέπετε. Φρένα λοιπόν, χαμηλή ταχύτητα και πολύ προσοχή όταν διέρχεστε από τέτοιος είδους “κενές οάσεις”, κρύβουν κινδύνους!


Σενάριο 4ο - Πόρτααααααα!




Σταθμευμένα αυτοκίνητα στα δεξιά του δρόμου, φαινόμενο καθόλου σπάνιο! Δυστυχώς όμως ακόμα και από τα αυτοκίνητα εν στάση κινδυνεύουμε. Γιατί την στιγμή που διερχόμαστε από δίπλα τους, μπορεί να ανοίξει διάπλατα καμία πόρτα. Αν συμβαίνει; Έλατε τώρα… κάθε μέρα!! Ιδιαίτερη προσοχή στα διπλο-τριπλοπαρκαρισμένα, ειδικά σε αυτά που έχουν σταθμεύσει κοντά σε περίπτερα, φούρνους και μαγαζιά με σφολιάτες / σάντουϊτς και καφέδες (μην γελάτε… ο οδηγός με στερητικό για κουρού και φρέντο εσπρέσο, ανοίγει την πόρτα όπως και όπου να ναι χωρίς να κοιτάξει!). Μακριά και αγαπημένα λοιπόν, τέρμα αριστερά και όχι “χωσίματα” και προσπεράσεις των κινούμενων οχημάτων από δεξιά… μπορεί να “φάτε πόρτα” και όχι, δεν μιλάμε για την περίπτωση που πάει κανείς "μπάκουρος" σε club.


Σενάριο 5ο - Δεν υπάρχει προτεραιότητα.





Αν ήταν προφητεία, θα αποτυπωνόταν κάπως έτσι: “Θα είναι σαν να έχετε προτεραιότητα αλλά δεν θα έχετε”… και σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν πέρα για πέρα αληθινό! Για να το θέσουμε απλά, θα πρέπει να οδηγούμε σαν να μην έχουμε προτεραιότητα πουθενά. Αφήστε στην άκρη φανάρια, STOP, “εκ δεξιών”, σήματα και ότι άλλο βάση του ΚΟΚ σας “εξασφαλίζει” προτεραιότητα. Δεν είναι σίγουρο ότι στις διασταυρώσεις θα συναντιέστε αποκλειστικά και μόνο με οδηγούς – υποδείγματα. Μειώνουμε ταχύτητα, τσεκάρουμε πάντα, ακόμα και αν έχει κατέβει σύσσωμη όλη η ΕΛ.ΑΣ και ρυθμίζει την κυκλοφορία. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας, δεν περνάμε “αέρα” τις διασταυρώσεις, ακόμα και αν τα φανάρια λαμπυρίζουν καταπράσινα λες και βρισκόσαστε σε φιέστα του Παναθηναϊκού, μετά από την κατάκτηση τoυ champions league! Σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και σε λεωφόρους, δεν μπορούμε φυσικά να επιβραδύνουμε αρκετά, καθότι και αυτό είναι επικίνδυνο για τα οχήματα που έρχονται γρήγορα πίσω μας. Τι κάνουμε λοιπόν; Διασχίζουμε παράλληλα την διασταύρωση με ένα αυτοκίνητο στην διπλανή μας λωρίδα, το οποίο λειτουργεί ως “ασπίδα”. Θέλει πολύ προσοχή βέβαια γιατί αν όντως έρχεται κάθετα κάποιος που έχει παραβιάσει την προτεραιότητα το πιθανότερό είναι ότι η “ασπίδα” μας θα κάνει απότομη τιμονιά προς το μέρος μας.
 

Coyote

member
Δημοσιεύσεις
866
Μοτοσυκλέτα
Βαρκαντέρο
Όνομα
Τάσος
Περιοχή
Αθήνα
Να προσθέσω ότι στο δεύτερο σενάριο μπορεί να πεταχτεί και αυτοκίνητο αν η στάση είναι μπροστά σε στενό...
 

Coyote

member
Δημοσιεύσεις
866
Μοτοσυκλέτα
Βαρκαντέρο
Όνομα
Τάσος
Περιοχή
Αθήνα
Και τα παιδάκια, ξεχάσαμε τα παιδάκια κοντά σε πλατείες φροντιστήρια γειτονιές κλπ.
 
Top Bottom