Οι φιλοι μας,τα φιδια

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Ειναι κοινο μυστικο,οτι ενας απο τους μεγαλυτερους φοβους των κατασκηνωτων,ειναι τα φιδια.
Δυστυχως η λαθος και η ελλειπης ενημερωση μας κανει να φοβομαστε πολυ περισσοτερο απ οτι πρεπει.Στην προσπαθεια μας δε να προστατευτουμε απο αυτα,κανουμε ενα σωρο λαθη,χωρις να εχουμε κανενα αποτελεσμα.

Πριν αντιγραφω ενα αρκετα ενδιαφερον κειμενο που αναφερετε στα φιδια που μπορει να συναντησουμε στην Ελλαδα,αλλα και την επικινδυνοτητα τους,να πω μερικα πραγματα τα οποια εχω τσεκαρει,παρα πολλες φορες στην πραξη.

Καταρχας το θειαφι ΔΕΝ διωχνει τα φιδια.Σε μεγαλες ποσοτητες ειναι τοξικο,κανει ζημια στην φυση και στα μικροσωμα ζωα,παρολα αυτα δεν κανει τιποτε στα φιδια.

Τριχιες εμποτισμενες σε σκορδα,θειαφια και αλλα παραμυθια που ακουμε απο εδω και απο εκει ειναι αχρηστα.Προσοχη,πολλα απωθητικα φιδιων περιεχουνε ναυθαλινη η οποια θεωρειται οτι προκαλει καρκινο.Ασε που εχω διαπιστωσει οτι πολλα απο αυτα μαλλον ελκουνε τα φιδια,παρα τα απωθουν.
Καποιοι γεμιζουνε τον τοπο πετρελαια,χλωρινες και αλλα καυστικα που σακατευουνε το μερος που τα ριχνουνε,αλλα κανουνε περισσοτερη ζημια στα δικα μας κατοικιδια,παρα στον μεγαλο μας εχθρο.

Με δυο τρεις κινησεις μπορουμε να μειωσουμε παρα πολυ τις πιθανοτητες να ερθουμε σε επαφη με φιδι.Βασικοτερο ολων ειναι να κανουμε το παν για να μην εχουμε τρωκτικα.Τα φιδια δεν ερχονται για εμας, αλλα για τα ποντικια που τρεφονται απο τα δικα μας αποφαγια.Διωξτε τα ποντικια με τις γνωστες μεθοδους και θα εχετε λυσει σε μεγαλο ποσοστο το προβλημα.Επισης καθαριστε το μερος σας απο ξεροκλαδα,πετρες,ξυλα και κουρεψτε τα χορταρια.Τελος μην αφηνετε να λιμναζουνε νερα,γιατι τις ζεστες μερες πανε εκει για να δροσιστουνε.

Το κυριοτερο ομως απ ολα ειναι οτι τα φιδια στην Ελλαδα ΔΕΝ ειναι θανατηφορα.Η οχια ειναι το πιο επικινδυνο απο αυτα,αλλα και παλι οχι θανατηφορο.Η τουλαχιστον προκαλει τοσους θανατους οσες και οι μελισσες,και αυτο δεν ωφειλετε στο δηλητηριο αλλα σε αλλεργικο σοκ.Πρεπει φυσικα να πατε στο πλησιεστερο νοσοκομειο,αλλα πιθανοτατα δεν θα σας χορηγησουνε αντιοφικο ορο μιας και οι παρενεργειες του ειναι αρκετες.Απ οτι μου εχουνε πει ατομα που ασχολουνται με το αντικειμενο τεινει να καταργηθει.

Τα βασικότερα είδη φιδιών στην Ελλάδα: Επικινδυνότητα – Αντιμετώπιση τσιμπήματος

Ποια είναι η ερπετολογική πανίδα της Ελλάδας
Στην Ελλάδα το βασικό πρόβλημα ερπετών είναι οι έχιδνες (οχιές). Στα Νοσοκομεία χρησιμοποιείται ενίοτε ένας ήπιος αντιεχιδνικός ορός, (Serum Antivipera) Ιταλικής παραγωγής, ως αντίδοτο, αλλά σταδιακά τείνει να καταργηθεί λόγω παρενεργειών. Η σημερινή αντιμετώπιση των τσιμπημάτων φιδιών αναγράφεται κατωτέρω.

Τα φίδια χωρίς δηλητήριο λέγονται «άγλυφα». Τα φίδια με δηλητήριο στα μπροστινά δόντια λέγονται «προτερόγλυφα» (είναι πολύ επικίνδυνα) και τα φίδια με δηλητήριο στα πίσω δόντια λέγονται «οπισθόγλυφα» (είναι λιγότερο επικίνδυνα). Τα φίδια το χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη και ξυπνούν την άνοιξη.

Θεωρητικά όλα τα ανωτέρω φίδια μπορεί να δαγκώσουν. Ειδικότερα, τα ακίνδυνα «άγλυφα» ερπετά (χωρίς δηλητήριο) αφήνουν αποτύπωμα της σιαγόνας πάνω στο δέρμα. Στα «οπισθόφλυφα» μετά το δάγκωμα μένουν στο δέρμα εκδορές. Τέλος το δάγκωμα των «προτερόγλυφων» πού είναι τα πλέον επικίνδυνα αφήνει στο δέρμα δύο τρυπίτσες από τα δύο μπροστινά δόντια. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για το γιατρό ώστε να γνωρίζει από πού προήλθε το τσίμπημα και τι πρέπει να κάνει. Κατά κανόνα δύο τρυπίτσες σημαίνουν τσίμπημα έχιδνας.

Τα βασικότερα είδη φιδιών στην Ελλάδα με τα ονόματά τους είναι τα εξής:

1. Κοινή οχιά (Vipera ammodytes, έχιδνα η αμμοδύτης): Ζει στην ηπειρωτική χώρα, στις Κυκλάδες και τα Ιόνια Νησιά. Τρέφεται με ποντίκια, σαύρες και έντομα. Το αρσενικό, είναι χρώματος γκρι, ενώ το θηλυκό είναι χρώματος κεραμιδί. Είναι πολύ επικίνδυνο και δηλητηριώδες φίδι. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ένα μικρό κέρας στο εμπρόσθιο μέρος της κεφαλής του. Το δηλητήριο εκκρίνεται από τα μπροστινά δύο μεγάλα δόντια.



2. Οθωμανική Οχιά (Vipera xanthina, Έχιδνα η ανοιχτόχρωμος):Δεν φέρει το χαρακτηριστικό κέρας της κοινής οχιάς. Ζει στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο.
Τρέφεται με μικρά θηλαστικά και με πουλιά. Είναι πολύ επικίνδυνη. Το δηλητήριο εκκρίνεται από τα μπροστινά δύο μεγάλα δόντια.


Vipera xanthina, Έχιδνα η ανοιχτόχρωμος

3. Οχιά της Μήλου (Vipera lebetina): Είναι ενδημικό είδος. Ζει στη Μήλο, Κίμωλο, Σίφνο και Πολύαιγο. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά, σαύρες και έντομα. Φτάνει μήκος τα 120cm. Μια ποικιλία της έχει κόκκινο χρώμα (σπάνιο είδος). Προστατεύεται με το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 και ήδη το έτος 2005, Ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία απείλησε με πρόστιμο την Ελλάδα γιατί δεν έλαβε καμιά μέριμνα για τη διάσωση αυτής της οχιάς της Μήλου. Στη διάρκεια της δικτατορίας είχε επικηρυχθεί με 10 δρχ το κεφάλι, ενώ σήμερα παρουσιάζει συλλεκτικό ενδιαφέρον για ερπετάρια. Είναι δηλητηριώδες φίδι.


Οχιά της Μήλου (Vipera lebetina)


4. Σπάνια Οχιά της Ροδόπης ή Αστρίτης (Vipera berus): Zει στην οροσειρά της Ροδόπης. Το μέγεθός της είναι περί τα 75cm μέγιστο. Τρέφεται με μικρά πουλιά, σαύρες, βατράχια, και μικρά θηλαστικά. Είναι δηλητηριώδες φίδι.


Οχιά της Ροδόπης – Αστρίτης (Vipera berus) Φωτ. Ηλίας Στραχίνης

5. Μικρή Οχιά (Νανόχεντρα) (Vipera ursinii): Απαντάται στην οροσειρά της Πίνδου. Τρέφεται με μικρές σαύρες, θηλαστικά και μικρά έντομα. Μέγιστο μήκος είναι τα 50cm. Eχει δηλητήριο στα δύο μπροστινά δόντια.
Προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως απειλούμενο είδος.


Μικρή Οχιά (Νανόχεντρα) (Vipera ursinii)

6. Μαυρόφιδο ή Σαπίτης (Malpolon isnignitus): Είναι από τα μεγαλύτερα φίδια της Ελλάδας. Μέγιστο μήκος 200cm. Zεί σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Τρέφεται με πουλιά, μικρά θηλαστικά και σαύρες. Έχει δηλητήριο πού εκκρίνεται από τα πίσω δόντια της άνω γνάθου (οπισθόγλυφο). Δεν είναι πολύ επικίνδυνο. Συμπτώματα: Πρήξιμο και ελαφρύς πυρετός.


Μαυρόφιδο ή Σαπίτης (Malpolon isnignitus)

7. Σαΐτα (Coluber najadum): Ζει στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά. Μέγιστο μήκος 100cm. Είναι λεπτό φίδι και το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι μαύρες κηλίδες στα πλάγια του λαιμού, και επίσης όταν ενοχληθεί συσπειρώνεται και εκτινάσσεται σαν ελατήριο για να ξεφύγει. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά και σαύρες. Δεν έχει δηλητήριο.

“Τροφή”: Λοιπόν, μετά από σχόλια φίλων, αλλά και δικής μου εμπειρίας υπήρξαν κάποιες αμφιβολίες για την περιγραφή του συγκεκριμένου, δηλαδή: Από ότι θυμάμαι (αλλά και οι σχολιάσαντες), η σαΐτα (σαΐτούρα στο χωριό) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παιδικούς μου φόβους, καθώς αυτό το τίναγμα που αναφέρει τότε μας έλεγαν πως το χρησιμοποιεί για να επιτεθεί και όχι για να φύγει. Επίσης επικρατούσε η φήμη, πως είναι από τα ελάχιστα φίδια που επιτίθενται και χωρίς αιτία, και όχι όπως τα υπόλοιπα που το κάνουν μόνον εάν ενοχληθούν. Έκανα λοιπόν μία μικρή έρευνα για να διαπιστώσω την αλήθεια η οποία είναι αυτήν ακριβώς που περιγράφει το άρθρο, ότι δηλαδή είναι ακίνδυνο και χωρίς δηλητήριο!!!
Εάν κάποιος ξέρει κάτι περισσότερο, παρακαλώ να το μοιραστεί μαζί μας, ώστε κι εμείς με την σειρά μας να ενημερώνουμε σωστά…
Ευχαριστώ!


Σαΐτα (Coluber najadum)

8. (Coluber gemonensis): Zεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά όπως και στην Κρήτη. Μέγιστο μήκος 100cm. Τρέφεται με ποντίκια, αρουραίους, πουλιά, σαύρες και βατράχια. Είναι ακίνδυνη. Δεν έχει δηλητήριο.


(Coluber gemonensis)
.....

Πηγη:https://proionta-tis-fisis.com/ta-b...lada-epikindinotita-antimetopisi-tsimpimatos/
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
....
9. Δενδρογαλιά (Coluber nummifer και πλέον Hemorrhois nummifer): Aπαντάται κυρίως στα Δωδεκάνησα. Τρέφεται με σαύρες και πουλιά. Φτάνει τα 100cm μήκος. Είναι ακίνδυνο, δεν έχει δηλητήριο.

10. (Coluber caspius): Zεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά. Μέγιστο μήκος 100cm.
Τρέφεται με ποντίκια, αρουραίους, πουλιά, σαύρες και βατράχια. Είναι ακίνδυνη. Δεν έχει δηλητήριο.


(Coluber caspius)

11. Σπιτόφιδο (Elaphe situla): Ζει σε όλη την Ελλάδα. Απαντάται συχνά μέσα σε κήπους. Το μέγιστο μήκος του είναι 110cm. Τρέφεται με μικρά ποντίκια και σαύρες. Είναι ακίνδυνο. Δεν έχει δηλητήριο.


Σπιτόφιδο (Elaphe situla)


Και αυτό είναι εκείνο που βρήκαμε πρόσφατα στο πατρικό μου!

12. Φίδι του Ασκληπιού (Elaphe longissima): Απαντάται στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά. Μέγιστο μήκος 100cm. Διατροφή ίδια με του σπιτόφιδου. Είναι ακίνδυνο. Δεν έχει δηλητήριο.


Φίδι του Ασκληπιού (Elaphe longissima)

13. Λαφιάτης (Elaphe quatuorlineata): Είναι μεγάλο φίδι, ακίνδυνο. Μέγιστο μήκος 200cm. Ζει στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Τρέφεται με πουλιά, θηλαστικά και σαύρες. Είναι καλός αναρριχητής. Τρώει και αυγά πουλιών από τις φωλιές. Δεν έχει δηλητήριο.


Λαφιάτης (Elaphe quatuorlineata)

14. Τυφλίνος (Typhlus vermicularis): Ζει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, νησιωτική και ηπειρωτική. Μέγιστο μήκος 30cm. Τρέφεται μόνο με έντομα. Είναι ακίνδυνο. Δεν έχει δηλητήριο.


Τυφλίνος (Typhlus vermicularis)

15. Μικρός Βόας (Eryx jaculus): Απαντάται στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα. Μέγιστο μήκος 80cm. Τρέφεται με έντομα και μικρές σαύρες. Δεν έχει δηλητήριο. Είναι ακίνδυνο.


Μικρός Βόας (Eryx jaculus)

16. Ασινόφιδο (Coronella austriaca): Ζει στην ηπειρωτική χώρα και συνήθως σε μεγάλα υψόμετρα. Μέγιστο μήκος 100cm. Tρέφεται με μικρά θηλαστικά και δεν είναι δηλητηριώδες.


Ασινόφιδο (Asinella austriaca)

17. Αγιόφιδο (Telescopus fallax): Ζει στις Κυκλάδες αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική χώρα. Μέγιστο μήκος 70cm.
Τρέφεται με σαύρες, θηλαστικά και έντομα. Είναι οπισθόγλυφο. Το δηλητήριό του όμως δεν προκαλεί τίποτα σε έναν μέσο ενήλικα.


Αγιόφιδο (Telescopus fallax)

18. Θαμνόφιδο (Eirenis modestus): Είναι ανατολικό είδος ερπετού. Απαντάται στα Ανατολικά νησιά του Αιγαίου και στα παράλια της Τουρκίας. Μέγιστο μήκος 50cm.
Tρέφεται με σαρανταποδαρούσες, σκορπιούς, αρουραίους και μικρές σαύρες. Είναι ακίνδυνο. Δεν έχει δηλητήριο.


Θαμνόφιδο (Eirenis modestus)

19. Νερόφιδα (Natrix-natrix, Natrix tessellata): Είναι λεπτά φίδια με μέγιστο μήκος τα 100-150cm, συνήθως είναι 50cm. Zουν σε όλα τα γλυκά νερά.
Τρέφονται με γυρίνους, βατράχια, έντομα και μικρά ψάρια. Είναι ακίνδυνα. Δεν έχουν δηλητήριο.


Νερόφιδο (Natrix-natrix)

Eίναι συχνότατα σε λίμνες και ποτάμια ακόμα και στις εκβολές τους. Συνήθως είναι λεπτά σε πάχος και μη δηλητηριώδη. Είναι ακίνδυνα. Δεν έχει αναφερθεί ποτέ επίθεση σε άνθρωπο από νερόφιδο στην Ελλάδα. Στην Πρέβεζα είναι συχνά στη λίμνη Ζηρού, στο Λούρο ποταμό, σε όλο τον Αχέροντα ποταμό και ιδίως στις εκβολές του ανάμεσα στα καλάμια και τα φυτά της όχθης.


Νερόφιδο (Natrix tessellata)

Είναι δικαιολογημένος ο φόβος απέναντι στα φίδια στην Ελλάδα;

1. Ο φόβος απέναντι στα φίδια στην Ελλάδα, είναι μάλλον αδικαιολόγητος. Τα φίδια στην Ελλάδα, ΔΕΝ είναι όλα δηλητηριώδη, παρά μόνον ορισμένα εχιδνοειδή. Πιό πολύ κινδυνεύει κανείς από κεραυνό και από τροχαίο ατύχημα, παρά από φίδια. Αντιθέτως η ύπαρξη των ερπετών είναι μια οικολογική αναγκαιότητα, χρήσιμη γιά την οικολογική ισορροπία, δεδομένου ότι τα ερπετά τρώνε τα επιβλαβή τρωκτικά και έντομα.

2. Υπολογίζεται ότι ετησίως υπάρχουν στην Ελλάδα 300-500 περίπου περιπτώσεις τσιμπημάτων φιδιών. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν σε μεγάλο ποσοστό γεωργικό περιβάλλον εργασιών. Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις δεν καταγράφονται στατιστικά. Είναι ζήτημα εάν μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι θανατηφόρα.

3. Τα φίδια, το χειμώνα βρίσκονται σε χειμερία νάρκη και εμφανίζονται την πάλι την άνοιξη και το καλοκαίρι. Πιό συχνά θα βρούμε φίδια σε πεδινές περιοχές, ιδίως όπου υπάρχουν νερά (λίμνες, ποτάμια, στάσιμα ύδατα) παρά στο ορεινό περιβάλλον.

4. Τα φίδια στην Ελλάδα, ΔΕΝ επιτίθενται ποτέ αναίτια σε άνθρωπο. Δεν τσιμπούν ποτέ άνθρωπο, παρά μόνο όταν τα χέρια του ή τα πόδια του έρθουν σε επαφή μαζί τους, όταν αυτά βρίσκονται κάτω από πέτρες, μέσα σε χόρτα, κλπ.

Τι κάνουμε σε ένα τσίμπημα φιδιού σε άνθρωπο;

Η επικινδυνότητα των φιδιών της χώρας μας αναφέρεται και μόνο στην περίπτωση που καταφέρουν δάγκωμα στον άνθρωπο.

Η διαδικασία του δαγκώματος είναι ταχύτατη στα δηλητηριώδη φίδια και διαρκεί μόνο 1/3 του δευτερολέπτου. Σε ένα τρίτο του δευτερολέπτου το φίδι εκτινάσσεται, δαγκώνει και αποτραβιέται πίσω για να διασφαλίσει ότι δεν κινδυνεύει.

Συνήθως πριν το δάγκωμα το φίδι σχηματίζει ένα S με το σώμα του. Κατά την εκτίναξη για το δάγκωμα, τα σαγόνια μπορούν να ανοίξουν κατά 90°. Το δάγκωμα μπορεί να είναι στεγνό (να μην εγχύσει δηλητήριο δηλαδή). Εάν στο σημείο που δάγκωσε το φίδι υπάρχουν δυο μικρές οπές, αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως άφησε δηλητήριο.

Ένα τσίμπημα φιδιού σε άνθρωπο στην Ελλάδα κατά κανόνα είναι ΜΗ θανατηφόρο, πλην ελαχίστων σπάνιων εξαιρέσεων. Εάν πρόκειται για μη δηλητηριώδες φίδι ο ασθενής πρακτικά δεν κινδυνεύει από τίποτα.

Εάν πρόκειται για δηλητηριώδες φίδι (συνήθως έχιδνα), λίγα δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά μετά το τσίμπημα το μικτό δηλητήριο τοξινών εισέρχεται στην κυκλοφορία ΔΙΑ ΤΩΝ ΛΕΜΦΑΓΓΕΊΩΝ. Εάν το τσίμπημα γίνει πάνω σε άρβυλο, γάντια χοντρά, ή πάνω από σκληρά ρούχα, πρακτικά είναι ακίνδυνο διότι δεν μπορούν τα δόντια να διεισδύσουν στο δέρμα, ή και να διεισδύσουν το δηλητήριο εκχύνεται στο παρεμβαλλόμενο υλικό (κάλτσα, ύφασμα, κλπ).

Γενικά πιθανά συμπτώματα δήγματος φιδιού

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα του δηλητηρίου που έχει εγχυθεί και συνήθως είναι:

  • Πρήξιμο και έντονος καυστικός πόνος γύρω από το δήγμα.
  • Ερύθημα γύρω από το τραύμα.
  • Αιμωδία και αργότερα παράλυση του δαγκωμένου άκρου.
  • Ναυτία και εμετός.
  • Ασθενικός σφυγμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αδυναμία.
  • Αιμωδία της γλώσσας και του στόματος.
  • Μαζική εφίδρωση.
  • Πυρετός με ή χωρίς ρίγος.
  • Μυϊκός τρόμος.
  • Σπασμοί
  • Διπλωπία.
  • Πονοκέφαλος.
Για το πληρες κειμενο εδω:https://proionta-tis-fisis.com/ta-b...lada-epikindinotita-antimetopisi-tsimpimatos/


ΥΓ Ανεξαρτητα με το τι πιστευω εγω και ανεξαρτητα απο αυτα που μπορει να διαβασετε η να ακουσετε γενικα,πιστευω οτι μονο οι γιατροι ειναι αυτοι που θα σας πουνε τι ακριβως πρεπει να κανετε.Οποτε αν σας τσιμπησει φιδι,κανετε δυο τρια πραγματακια,τα οποια θα αναφερω στην συνεχεια, για να καθυστερησετε τα συμπτωματα και πατε νοσοκομειο.
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Σας δάγκωσε σκορπιός, σφήκα, μέλισσα, φίδι; Δείτε τι πρέπει αμέσως να κάνετε…

Το καλοκαίρι καταγράφονται τα περισσότερα τσιμπήματα από μέλισσες, σφήκες, μπάμπουρες σκορπιούς, σαρανταποδαρούσες, ακόμη και από φίδια.



Και αυτό γιατί λίγο η εξοχή, λίγο η χαλαρότητα των διακοπών μας καθιστούν ευάλωτους σε τέτοιου είδους περιπέτειες. Τι πρέπει να κάνουμε όταν μας τσιμπήσει ένα έντομο ή κάποιο φίδι; Κινδυνεύουμε και αν ναι πόσο πολύ; Διαβάστε ένα χρήσιμο οδηγό… επιβίωσης και μην ξεχνάτε, πάνω από όλα χρειάζεται ψυχραιμία.

Σφήκα- μέλισσα: Τα τσιμπήματα της σφήκας ή της μέλισσας δεν είναι θανατηφόρα και σε γενικές γραμμές μπορεί να πονάμε, αλλά δεν κινδυνεύουμε. Κινδυνεύουν μόνο όσοι είναι αλλεργικοί και δεν το ξέρουν. Εκείνοι που είναι αλλεργικοί και το γνωρίζουν και πιο προσεκτικοί είναι αλλά και εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα φάρμακα είναι (πχ ένεση αδρεναλίνης). Επίσης είναι επικίνδυνο για όλους μας να δεχτούμε πολλαπλά και απανωτά τσιμπήματα, κάτι που συμβαίνει εάν “πέσουμε” σε κυψέλη και ταράξουμε τα έντομα.

Όταν μας τσιμπήσει μια μέλισσα ή σφήκα το δέρμα πρήζεται και κοκκινίζει σαν τοπική φλεγμονώδη αντίδραση στο δηλητήριο του κεντριού. Ο πόνος είναι αρκετά έντονος και μπορεί να διαρκέσει από κάποιες ώρες, μέχρι λίγες ημέρες. Το πρήξιμο στην περιοχή εντείνει τον πόνο αυτό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουμε εάν η σφήκα ή η μέλισσα μας τσιμπήσει στον λαιμό ή μέσα στο στόμα και αυτό γιατί το πρήξιμο μπορεί να φράξει τον αέρα και να δυσκολέψει την αναπνοή μας.

Μόλις μας τσιμπήσει μια μέλισσα/σφήκα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βγάλουμε το κεντρί, προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι. Προσοχή μην πιέσετε το κεντρί για να το βγάλετε γιατί μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα, ή ακόμη με την πίεση να χυθεί περισσότερο δηλητήριο μέσα μας.

Μόλις το αφαιρέσουμε πρέπει να τοποθετήσουμε πάγο, ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή. Εάν έχουμε την δυνατότητα μπορούμε να πάρουμε και ένα αντισταμινικό χάπι που θα μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα.

Αν ύστερα από λίγη ώρα νιώσουμε δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, ιδρώνουμε, ή μελανιάσουμε, τότε είμαστε αλλεργικοί και δεν το ξέρουμε και έχουμε πάθει σοκ. Σε τέτοια περίπτωση, πρέπει ΑΜΕΣΩΣ να πάμε στο νοσοκομείο δίχως άλλη καθυστέρηση.

Οι αλλεργικοί θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ειδική ταυτότητα, περασμένη στον λαιμό ή στο χέρι, που θα αναφέρει την αλλεργία τους, γιατί μπορεί να χάσουν τις αισθήσεις τους από το τσίμπημα και κανείς να μην γνωρίζει τι έχουν πάθει.

Σκορπιοί-Φίδια: Ευτυχώς στην Ελλάδα τόσο τα φίδια, όσο και οι σκορπιοί δεν είναι τόσο επικίνδυνοι για θάνατο, όσο στην Αφρική, ή την Αυστραλία. Σε κάθε περίπτωση όμως το τσίμπημα, ή το δάγκωμα τους και επώδυνο είναι και εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να σκοτώσει.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις το δέρμα κοκκινίζει και πρήζεται. Ό πόνος όμως είναι ασύγκριτα δυνατότερος σε σχέση με το τσίμπημα της μέλισσας.

Αμέσως πρέπει να τοποθετήσουμε πάγο ενώ απαραίτητη είναι η χορήγηση αντισταμινικού χαπιού, μαζί με ισχυρό παυσίπονο, γιατί πραγματικά ο πόνος δεν αντέχεται. Η μεταφορά στο νοσοκομείο πρέπει να είναι ΑΜΕΣΗ. Εκεί θα χορηγηθεί κορτιζόνη (εάν έχουμε χάπι κορτιζόνης μαζί μας το λαμβάνουμε αμέσως) και οροί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: παλιά έλεγαν ότι πρέπει να χαράξουμε με ξυράφι την πληγή και να πιέσουμε για να βγει το μολυσμένο αίμα. Αυτό δεν ισχύει. ΜΗΝ το κάνετε. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να χυθεί περισσότερο και πιο γοργά το δηλητήριο στον οργανισμό. Επίσης το ρούφηγμα της πληγής θα πρέπει να γίνει με προσοχή και όχι από άτομα που στο στόμα τους έχουν ανοιχτές πληγές (πχ ουλίτιδα).

Σε κάθε περίπτωση η ψυχραιμία σώζει. Ενώ και το θύμα δεν πρέπει να πανικοβληθεί και να βρεθεί σε κατάσταση σοκ

Πηγη:http://www.newsnowgr.com/article/10...sa-fidi-deite-ti-prepei-amesos-na-kanete.html

YΓ Στο μονο που θα διαφωνησω ειναι το ρουφηγμα του δηλητηριου.Απο την μια δεν ξερουμε αν εχουμε πληγη στο στωμα μας και απο την αλλη σε δυο τρια λεπτα απο τη στιγμη που θα δεχτουμε το τσιμπημα,εχει μεταφερθει το δηλητηριο σε ολο μας το σωμα.
 

jtnakos

member
Δημοσιεύσεις
1.876
Ηλικία
46
Περιοχή
Σάμπως ξέρω; Σιάτιστα- Πτολεμαΐδα- Γιάννενα
Μοτοσυκλέτα
Fiat Punto Adve
Όνομα
Γιαννης
Περιοχή
Πτολεμαΐδα
Για τα ενδοφορουμικα φίδια δεν είδα κάτι να γράφει
Πως μπορώ να σας αντιμετοπησω ;
Είστε δηλητηριώδες ή κάνετε ΜΌΝΟ πρήξιμο;
Ποιό πολύ ρωτάω γι'αυτά που καβαλάνε Ιαπωνικά


RollingRolling
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Για τα ενδοφορουμικα φίδια δεν είδα κάτι να γράφει
Πως μπορώ να σας αντιμετοπησω ;
Είστε δηλητηριώδες ή κάνετε ΜΌΝΟ πρήξιμο;
Ποιό πολύ ρωτάω γι'αυτά που καβαλάνε Ιαπωνικά


RollingRolling

Για αρχη σταματα να ψαχνεις για θειαφι,οπως βλεπεις δεν κανει τιποτε.abcdefghgkabcdefghgkabcdefghgk

Απο εκει και περα τα Ιαπωνικα φιδια δεν ειναι τοσο επικινδυνα,αντιθετα με αρκετα Αφρικανικα η Αυστραλεζικα.Ενα απο αυτα που θα μπορουσε να ειναι Γιαπωνεζικο,ειναι το Μαυρο Μαμπα.

"Το πολυθρύλητο μαύρο μάμπα το συναντάμε σε πολλές αφρικανικές γωνιές ως ένα από τα πλέον επιθετικά είδη φιδιού με εξίσου μυθική ακρίβεια στο χτύπημα. Όντας το γρηγορότερα κινούμενο φίδι του κόσμου."


12.jpg

Αν τυχει και το συναντησεις το μονο που μπορει να σε γλυτωσει ειναι να καβαλησεις μια μηχανη της προκοπης και να εξαφανιστεις.Και οταν λεω της προκοπης δεν εννοω αυτα τα παρταλια που βλεπεις και ξερογλυφεσαι.
 

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.093
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
η να αποκτησεις ενα φερινγκ απο ιαπωνικο μηχανάκι ....εχω καποιο υπ οψιν μου
αν θες Γιαννη να σου το προτεινω,,αχαχαχαχαχαχαχαχα
RollingfunnyRollingfunnyRollingfunny
 

jtnakos

member
Δημοσιεύσεις
1.876
Ηλικία
46
Περιοχή
Σάμπως ξέρω; Σιάτιστα- Πτολεμαΐδα- Γιάννενα
Μοτοσυκλέτα
Fiat Punto Adve
Όνομα
Γιαννης
Περιοχή
Πτολεμαΐδα
η να αποκτησεις ενα φερινγκ απο ιαπωνικο μηχανάκι ....εχω καποιο υπ οψιν μου
αν θες Γιαννη να σου το προτεινω,,αχαχαχαχαχαχαχαχα
RollingfunnyRollingfunnyRollingfunny
Σε μαύρο χρώμα είναι Στελιο ;;αν ναι ΤΟ Θ Ε Λ Ω
 

esel

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
17.093
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)
Μοτοσυκλέτα
BMW GS1200 ADV LC
Όνομα
Στελιος Τζιανετοπουλος
Περιοχή
μαγευτική Μεσογειων (Αθήνα)

tasosbmw

new member
Δημοσιεύσεις
448
Ηλικία
58
Περιοχή
Κιάτο
Μοτοσυκλέτα
BMW R 1200 GS ADV LC
Όνομα
tasosbmw
Περιοχή
Κιάτο
Είχα κάποτε ένα corn snake. Πανέμορφο. Τις πρώτες μέρες πήγα να το χαϊδέψω, και το βλαμένο μπαίνει στο μανίκι της μπλουζας, και πήγε κατευθείαν στην πλάτη.
Κυριολεκτικά χέστηκα. Χαχαχαχα Μέχρι να βγάλω την μπλούζα και να την πιάσω φαντάζεσται πως πήδαγα. χαχαχα
 

evangelos

member
Δημοσιεύσεις
1.717
Ηλικία
50
Περιοχή
Ιωάννινα
Μοτοσυκλέτα
Triumph Tiger 800 - GAS GAS EC300
Όνομα
EVANGELOS
Πω πω!!

Ανατρίχιασα και σφίχτηκε το στομάχι μου από αυτό το θέμα!!

Ως αλλεργικός ... έχω ένα έντονο αίσθημα του φόβου στα τσιμπήματα!! cdefghi



Αυτό με τα φίδια που δεν επιτίθενται αναίτια στους ανθρώπους .... εγώ το διάβασα το ξέρω! .... το φίδι το ξέρει? ή θα πιαστεί αδιάβαστο? cdefghigi
 

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Πω πω!!

Ανατρίχιασα και σφίχτηκε το στομάχι μου από αυτό το θέμα!!

Ως αλλεργικός ... έχω ένα έντονο αίσθημα του φόβου στα τσιμπήματα!! cdefghi



Αυτό με τα φίδια που δεν επιτίθενται αναίτια στους ανθρώπους .... εγώ το διάβασα το ξέρω! .... το φίδι το ξέρει? ή θα πιαστεί αδιάβαστο? cdefghigi


Λοιπον σημερινη περιπτωση,πριν απο λιγο.

Πανικοβλητα τα παιδια απο την αποθηκη αρχισαν να ουρλιαζουνε λες και επεσε ο ουρανος στο κεφαλι τους.Μια δενδρογαλια σχεδον ενος μετρου κοιμοτανε διπλα απο κατι παλετες.
Κατεβηκα απο το γραφειο και πηγα να δω τι γινεται.Την σκουντηξα λιγο,μας κοιταξε και γυρισε απο το αλλο πλευρο.Δεν ενοιωσε κινδυνο.

Φερανε φτυαρια για να την σκοτωσουμε.Τους εξηγησα για χιλιοστη φορα οτι αν μου την πειραξουνε,θα στους τα βαλω στον .....Ειναι αρκετα συχνες οι επισκεψεις της Βαγγελη.Για εμας (και για σενα) που βρισκομαστε σε αγροτικες περιοχες ειναι μια καθημερινοτητα.Καλο ειναι να μαθουμε να συμβιωνουμε μαζι τους.

Το φιδι σχεδον ποτε δεν επιτιθεται,εκτος αν το στριμωξεις και προσπαθησεις εσυ να του επιτεθεις.Φυγε και αυτο θα παρει τον δρομο του.
 

evangelos

member
Δημοσιεύσεις
1.717
Ηλικία
50
Περιοχή
Ιωάννινα
Μοτοσυκλέτα
Triumph Tiger 800 - GAS GAS EC300
Όνομα
EVANGELOS
ο φιδι σχεδον ποτε δεν επιτιθεται,εκτος αν το στριμωξεις και προσπαθησεις εσυ να του επιτεθεις.Φυγε και αυτο θα παρει τον δρομο του.


Οτι φεύγω ... φεύγω!! Τρέχοντας!!Bike
 

tasosbmw

new member
Δημοσιεύσεις
448
Ηλικία
58
Περιοχή
Κιάτο
Μοτοσυκλέτα
BMW R 1200 GS ADV LC
Όνομα
tasosbmw
Περιοχή
Κιάτο
Ρε αφήστε τα φίδια ήσυχα. Μη ξεχνάτε πριν λίγα χρόνια σε χωριά του Πύργου σχεδόν εξαφάνησαν τα φίδια, με αποτέλεσμα τρομερή αύξηση του πλυθησμού ποντικιών. Το αποτέλεσμα το θυμόσαστε φαντάζομαι. Πόσοι πέθαναν από λεπτοσπύρωση.
 

elis_gs

member
Δημοσιεύσεις
524
Ηλικία
36
Περιοχή
Tirana - Albania
Μοτοσυκλέτα
BMW R1200 GSA LC
Όνομα
Elis
Περιοχή
Tirana - Albania
Για τα ενδοφορουμικα φίδια δεν είδα κάτι να γράφει
Πως μπορώ να σας αντιμετοπησω ;
Είστε δηλητηριώδες ή κάνετε ΜΌΝΟ πρήξιμο;
Ποιό πολύ ρωτάω γι'αυτά που καβαλάνε Ιαπωνικά


RollingRolling

Ναι ναι , καλα τα λεει abcdefghgkabcdefghgkabcdefghgkabcdefghgk
 

MIKEARMY

motoparea...what else?
Δημοσιεύσεις
266
Ηλικία
57
Μοτοσυκλέτα
BMW 1200 RT 2011
Όνομα
mike
αν και δεν εχει καταγραφει καμια θανασιμη επιθεση απο κατσικα η κοτα...αν βαλεις στο μπαλκονι τετοια ζωακια θα σε πουν υποαναπτυκτο....ενω φιδι εισαι και ο πρωτος.....παντως πολυ καλο το αρθρο ευγε Πανο
 

evangelos

member
Δημοσιεύσεις
1.717
Ηλικία
50
Περιοχή
Ιωάννινα
Μοτοσυκλέτα
Triumph Tiger 800 - GAS GAS EC300
Όνομα
EVANGELOS
Πάνο .... τα ΦΙΔΙΑ είναι ΦΙΔΙΑ! !

Όλων των κατηγοριών!! ;)

είτε σέρνονται είτε περαπάτανε!!

και με ανατριχιάζουν!
 

Dionisis

new member
Δημοσιεύσεις
22
Ηλικία
60
Περιοχή
Αιγαλεω
Μοτοσυκλέτα
BMW 1200GS
Όνομα
Διονύσης
Περιοχή
Αιγάλεω
Ο άνθρωπος δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα από τα φίδια , το λένε οι στατιστικές άλλωστε .Εδώ και δεκαετίες αμφιβάλλω αν έχει υπάρξει θάνατος στην χώρα μας από επίθεση φιδιού .
Τα φίδια όμως έχουν να φοβηθούν πολλά από την άγνοια των ανθρώπων, που κάθε χρόνο τα σκοτώνουν κατά χιλιάδες, χωρίς να ξέρουν πόσο κακό κάνουν στην ισορροπία του οικοσυστήματος .
 
Τελευταία επεξεργασία:

Pan-dvs

well know member
Δημοσιεύσεις
15.447
Περιοχή
Ιωαννινα
Μοτοσυκλέτα
tiger 955i-gs 1200
Όνομα
Πανος
Περιοχή
Ιωαννινα
Ακριβως ετσι Διονυση.Σε περιοχες που τα εξαφανισανε γεμισε ο τοπος τρωκτικα και αρωστιες.Καλο ειναι ο κοσμος να σταματησει να τα φοβατε και να αρχισει να τα σεβετε.Στα μερη που θα κατασκηνωσουμε αν πεσουμε πανω σε καποιο απο αυτα ας του δωσουμε απλα χωρο για να φυγει.
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom