Νέα της Επιστήμης

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.656
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Βάζω μία φωτογραφία ή μάλλον πόστερ.Απεικονίζει όλη την ιστορία του Σύμπαντος 'μεταφερμένη' σε ένα έτος, 13,8 δισ. χρόνια προσαρμοσμένα σε 365 μέρες.
Το εντυπωσιακότερο είναι η εμφάνιση του ανθρώπου την τελευταία ημέρα του χρόνου, η σύγχρονη εποχή του το τελευταίο λεπτό και η άνθηση του πολιτισμού μας τα τελευταία 25 δευτερόλεπτα!

Αν το σκεφτεί κανείς λίγο βαθύτερα αυτό, αν μη τι άλλο λαμβάνει μια πιο ορθολογιστική προοπτική των καθημερινών δρώμενων ........
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Μπροστά σε μια ιστορική ανακάλυψη η σύγχρονη φυσική

gransasso.jpg

Το ανεξήγητο σήμα και το σωματίδιο της σκοτεινής ύλης

Οι φυσικοί του υπόγειου ανιχνευτή XENON1T στην Ιταλία, ανακοίνωσαν ότι το πείραμά τους έχει «πιάσει» ένα ανεξήγητο σήμα, που μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη της ύπαρξης του αξιόνιου, του έως τώρα υποθετικού σωματιδίου της σκοτεινής ύλης.


Αν αυτό επαληθευθεί – πράγμα που μένει να φανεί- τότε θα πρόκειται για μια ιστορική ανακάλυψη στη σύγχρονη Φυσική, η οποία επιτέλους θα φωτίσει τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη που αποτελεί το 85% της μάζας στο σύμπαν, αλλά η φύση της παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα.

Παρόλο που στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει ανακοίνωση κάποιας επιστημονικής ανακάλυψης, επικρατεί μεγάλη έξαψη στην κοινότητα των σωματιδιακών φυσικών διεθνώς. «Αυτό που λέμε, είναι ότι υπάρχει κάτι στον ανιχνευτή μας που κανείς δεν περίμενε και προς το παρόν κανένας δεν ξέρει περί τίνος πραγματικά πρόκειται», δήλωσε ο φυσικός του αμερικανικού Πανεπιστημίου Πέρντιου Ράφαελ Λανγκ, μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας του XENON1T. ‘Άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς η ιστορία της σκοτεινής ύλης είναι γεμάτη ελπίδες που στη συνέχεια διαψεύστηκαν.

Ο ανιχνευτής ΧΕΝΟΝ 1Τ στο Εθνικό Εργαστήριο Γκραν Σάσο της Ιταλίας, που λειτούργησε από το 2016 έως πέρυσι, ευρισκόμενος σε μεγάλο βάθος κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, είναι γεμάτος με ένα τόνο από πολύ καθαρό υγροποιημένο ξένον. Η ανίχνευση γίνεται, όταν τα άτομα του υγρού αλληλεπιδρούν με άλλα σωματίδια που διαπερνούν το «ρεζερβουάρ» του υπόγειου ανιχνευτή. Όταν αυτό συμβαίνει, δημιουργούνται μικρές λάμψεις φωτός και ελεύθερα ηλεκτρόνια.

Οι περισσότερες αλληλεπιδράσεις, γνωστές και ως «συμβάντα», γίνονται με γνωστά σωματίδια, όμως τώρα – κάτι που συνέβη για πρώτη φορά- οι επιστήμονες είδαν έναν υπερβάλλοντα αριθμό τέτοιων συμβάντων, μεγαλύτερο του αναμενομένου (285 αντί 232, δηλαδή 53 περισσότερα) και μάλιστα ίσως να μην προέρχονταν από γνωστά σωματίδια όπως τα νετρίνα. Υπάρχουν τρεις πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτό και η μία -που θεωρείται η πιθανότερη- αφορά το έως τώρα υποθετικό σωματίδιο αξιόνιο που είχε προταθεί θεωρητικά ήδη από τη δεκαετία του 1970. Μια δεύτερη εξήγηση σχετίζεται με την πιθανή «μόλυνση» του ανιχνευτή από τρίτιο (ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, που παράγεται στο εσωτερικό του ανιχνευτή), ενώ μια τρίτη εξήγηση είναι ότι το ανεξήγητο σήμα προήλθε από νετρίνα που αλληλεπιδρούν με τα μαγνητικά πεδία με τρόπο πιο ισχυρό του αναμενομένου.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο Arxiv, σύμφωνα με το “Science” και το BBC, ήδη εργάζονται για την αναβάθμιση του ανιχνευτή τους σε XENOnNT, ώστε να περιέχει περισσότερους τόνους υγρού. Αν το αρχικό αυτό σήμα προέρχεται όντως από το αξιόνιο της σκοτεινής ύλης, τότε λογικά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από ένα ισχυρότερο ανιχνευτή. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη ανάλογα πειράματα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Σκοτεινή ύλη – Το μεγάλο μυστήριο

Η σκοτεινή ύλη έχει αυτό το όνομα όχι μόνο επειδή παραμένει ένα μυστήριο, αλλά επειδή δεν αντανακλά ούτε εκπέμπει φως. Μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο έμμεσες ενδείξεις για την ύπαρξη της (κυρίως η βαρυτική επίδραση της στους γαλαξίες), αλλά δεν έχει βρεθεί κάποιο σωματίδιο που να σχετίζεται με αυτήν.

Υπάρχουν διάφορες σχετικές επιστημονικές θεωρίες και η επικρατούσα αφορά το «ασθενώς αλληλεπιδρόν σωματίδιο με μάζα» (WIMP). Όμως η αναζήτηση του τελευταίου για πάνω από μια δεκαετία από τον ανιχνευτή Xenon, απέβη άκαρπη. Ο αναβαθμισμένος ανιχνευτής XENON1T, που ήταν πιο ευαίσθητος στις σωματιδιακές αλληλεπιδράσεις, αναζήτησε και άλλα υποψήφια σωματίδια της σκοτεινής ύλης με μικρότερη μάζα, όπως τα αξιόνια, τα οποία μπορεί να προέρχονται είτε από την αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ) στο σύμπαν, είτε από πρόσφατες πυρηνικές αντιδράσεις μέσα στον Ήλιο, γι’ αυτό λέγονται και «ηλιακά αξιόνια».
 

thanosgp

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
11.519
Ηλικία
52
Περιοχή
Τρίκαλα
Μοτοσυκλέτα
Τίγρης ξεδοντιασμένος 220 τελική
Όνομα
Θάνος
Περιοχή
Τρίκαλα
Βάζω μία φωτογραφία ή μάλλον πόστερ.Απεικονίζει όλη την ιστορία του Σύμπαντος 'μεταφερμένη' σε ένα έτος, 13,8 δισ. χρόνια προσαρμοσμένα σε 365 μέρες.
Το εντυπωσιακότερο είναι η εμφάνιση του ανθρώπου την τελευταία ημέρα του χρόνου, η σύγχρονη εποχή του το τελευταίο λεπτό και η άνθηση του πολιτισμού μας τα τελευταία 25 δευτερόλεπτα!

View attachment 18006
Που θα είναι και τέλος πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας ( και του ίδιου)...

Στάλθηκε από το POCO F2 Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

stelios62

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
7.218
Περιοχή
Πειραιας
Μοτοσυκλέτα
Ducati Pantah 600 SL, Honda Cbr 500r , Honda Cbf 250
Όνομα
Στελιος
Περιοχή
Κερατσινι
Που θα είναι και τέλος πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας ( και του ίδιου)...

... συμφωνα με τον μεγαλο που ειπε οτι " ο δημιουργος δεν παιζει ζαρια" ... και ενω μας ξυνιζουν οι ραγδαια επερχομενες τεχνολογικες εξελιξεις και ανακαλυψεις που μονο ο ανθρωπινος νους μπορει να κανει .... ( και εναντια μαλιστα στις φιλοσοφικες και ιδεολογικες του θεσεις κατα καιρους ) ..... νομιζω οτι αυτο και μονο μας θα μας δινει λογο υπαρξεως μεσα στο απεραντο συμπαν ..... !cdefghigi

Υ.Γ. .... μην ξεχασω και τις κατσαριδες , αν ......!abcde
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Νεότερη του αναμενομένου η Σελήνη



Η Σελήνη σχηματίστηκε λίγο αργότερα από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα.

Η κυρίαρχη θεωρία για τον σχηματισμό της Σελήνης είναι πως ένας πρωτοπλανήτης μεγέθους αντίστοιχου αυτού του Άρη συγκρούστηκε με τη Γη, δημιουργήθηκε ένα νέο σώμα- η Σελήνη. Πλανητικοί γεωφυσικοί στο DLR (Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής- Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt), υπό την καθοδήγηση του Μαξίμ Μορίς, μαζί με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μύνστερ, χρησιμοποίησαν ένα νέο αριθμητικό μοντέλο για την αναδημιουργία του χρόνου όπου έλαβε χώρα το γεγονός- περίπου 4,425 δισ. χρόνια πριν. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις για τον σχηματισμό της Σελήνης είχαν ως βάση μια ηλικία 4,51 δισ. ετών- 85 εκατ. ετών περισσότερο σε σχέση με τους νέους υπολογισμούς.


Οι επιστήμονες παρουσιάζουν την έρευνά τους στο Science Advances. Τεσσεράμισι δισεκατομμύρια χρόνια πριν, το ηλιακό σύστημα ήταν σε μια χαοτική κατάσταση: Η Γη μεγάλωνε ακόμα, συλλέγοντας ύλη υπό τη μορφή «πλανητοειδών» (planetesimals) που είχαν σχηματιστεί προηγουμένως στον δίσκο σκόνης και αερίων σε τροχιά από τον πρώιμο ήλιο. Η νεαρή Γη παγιώθηκε, και έγινε ακόμα θερμότερη στο εσωτερικό της. Όλο και μεγαλύτερα τμήματα του βραχώδους μανδύα έλιωσαν και σχημάτισαν έναν ωκεανό μάγματος. Σε εκείνη τη φάση η Γη απέκτησε τον φυσικό της δορυφόρο, που περιστρέφεται ακόμα γύρω της. Μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της Γης και ενός πρωτοπλανήτη είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη βράχων. Τα υλικά αυτά συσσωρεύτηκαν και συσπειρώθηκαν, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό της Σελήνης.

Επί της αρχής οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν όσον αφορά στο πώς σχηματίστηκε η Σελήνη, μα όχι στις λεπτομέρειες της διαδικασίας ή στον χρόνο. «Τα αποτελέσματα του τελευταίου μας μοντέλου υποδεικνύουν ότι η νεαρή Γη χτυπήθηκε από έναν πρωτοπλανήτη περίπου 140 εκατομμύρια χρόναι μετά τη γένεση του ηλιακού συστήματος, 4,567 δισεκατομμύρια χρόνια πριν» είπε ο Μορίς. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αυτό συνέβη πριν 4,425 δισεκατομμύρια χρόνια- με περιθώριο απόκλισης 25 εκατ. ετών- και γεννήθηκε η Σελήνη».

Σε εκείνη τη φάση η Γη είχε μόλις εξελιχθεί σε πλανήτη. Κατά την εξέλιξη αυτή, τα βαρέα, μεταλλικά συστατικά βυθίστηκαν στο κέντρο και σχημάτισαν έναν πυρήνα σιδήρου και νικελίου, που περιτριγυριζόταν από έναν παχύ μανδύα πυριτικών πετρωμάτων. Τα πυριτικά πετρώματα γίνονταν όλο και πιο θερμά, λόγω της διαδικασίας της επικάθησης και μέσω θερμότητας από την αποσύνθεση ραδιενεργών στοιχείων.

Σε αυτή τη φάση η Γη χτυπήθηκε από τη Θεία, έναν πρωτοπλανήτη στο μέγεθος του Άρη, προκαλώντας εκτόξευση υλικού από το οποίο σχηματίστηκε η Σελήνη. Κατά τη σύγκρουση αυτή σχηματίστηκε ένας ωκεανός μάγματος βάθους αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων. Σήμερα δεν παραμένουν απομεινάρια ή ίχνη της Θείας.

Η σύγκρουση των δύο σωμάτων είχε ως αποτέλεσμα να εξατμιστεί μια μεγάλη ποσότητα βράχου από τον πρώιμο μανδύα της Γης. Το υλικό αυτό εκτινάχτηκε και συνελέγη σε έναν δακτύλιο σκόνης γύρω από τη Γη πριν επανασυντεθεί εκεί, σχηματίζοντας βράχο. «Από αυτό σχηματίστηκε γρήγορα η Σελήνη, πιθανότατα μέσα σε λίγες χιλιάδες χρόνια» είπε η Ντόρις Μπρόιερ, άλλη μία εκ των συντελεστών της έρευνας.


DLR.DE
Οι επιστήμονες σε μεγάλο βαθμό συμφωνούν με την ιστορία του σχηματισμού της Σελήνης, αλλά δεν είναι σε θέση να τη χρονολογήσουν με ακρίβεια, καθώς κανένας από τους σεληνιακούς βράχους που έχουν επιστραφεί στη Γη δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Οι ερευνητές του DLR και του Πανεπιστημίου του Μύνστερ βρήκαν πότε σχηματίστηκε χρησιμοποιώντας μια νέα, έμμεση μέθοδο: «Οι υπολογισμοί μας δείχνουν πως αυτό πιθανότατα συνέβη κατά το τέλος του σχηματισμού της Γη» είπε η Σαμπρίνα Σβίνγκερ, άλλη μια εκ των ερευνητών.

Δεν ήταν μόνο η Γη που είχε έναν ωκεανό μάγματος στη «νιότη» της: Η ενέργεια από την επικάθηση οδήγησε επίσης στον σχηματισμό ενός ωκεανού μάγματος στη Σελήνη, που καλύφθηκε από αυτόν. Ο ωκεανός άρχισε να στερεοποιείται και σχημάτισε έναν φλοιό ελαφρών κρυστάλλων στην επιφάνεια, που έρχεται σε επαφή με το ψυχρό διάστημα. Ωστόσο κάτω από αυτό τον μονωτικό φλοιό, η Σελήνη παρέμεινε τηγμένη για πολύ καιρό. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να βρουν πόσος χρόνος χρειάστηκε για την κρυσταλλοποίηση του ωκεανού, και για αυτό δεν μπορούσαν να βγάλουν συμπέρασμα για το πότε σχηματίστηκε η Σελήνη.

Για να υπολογίσουν τη διάρκεια «ζωής» του ωκεανού μάγματος, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα νέο μοντέλο υπολογιστή, που για πρώτη φορά έλαβε υπόψιν σε βάθος τις διαδικασίες που εμπλέκονταν στη σταθεροποίηση του μάγματος. «Τα αποτελέσματα του μοντέλου δείχνουν πως ο ωκεανός μάγματος της Σελήνης “έζησε” για πολύ και χρειάστηκε περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια για να στερεοποιηθεί πλήρως σε βράχο» είπε ο Μαξίμ Μορίς. «Το χρονικό πλαίσιο είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι υπολογιζόταν σε προηγούμενες μελέτες» τόνισε ο Νίκολα Τόσι του DLR, άλλος ένας εκ των συντελεστών της έρευνας. «Τα παλαιότερα μοντέλα έδιναν περίοδο στερεοποίησης μόνο 35 εκατ. ετών».

Για να διαπιστωθεί η ηλικία της Σελήνης, οι επιστήμονες χρειάστηκε να πάνε ακόμα παραπέρα, υπολογίζοντας πώς η σύσταση των πυριτικών ορυκτών που σχηματίστηκαν κατά τη στερεοποίηση άλλαζε με το πέρασμα του χρόνου. Όπως διαπιστώθηκε, υπήρχε δραστική μεταβολή στη σύνθεση, καθώς προχωρούσε η στερεοποίηση. Το εύρημα αυτό επέτρεψε να συνδεθεί ο σχηματισμός διαφορετικών τύπων βράχου στη Σελήνη με ένα συγκεκριμένο στάδιο στην εξέλιξη του ωκεανού μάγματος. «Συγκρίνοντας τη μετρηθείσα σύσταση των βράχων της Σελήνης με την προβλεφθείσα σύσταση του ωκεανού μάγματος από το μοντέλο μας, ήμασταν σε θέση να ιχνηλατήσουμε την εξέλιξη του ωκεανού πίσω στην αρχή του- τον καιρό που σχηματίστηκε η Σελήνη» είπε η Σβίνγκερ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως η Σελήνη σχηματίστηκε 4,425 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, με απόκλιση 0,025 δισεκατομμυρίων ετών.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία


Τι έδειξε νέα έρευνα

H ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής για κάθε άνδρα, γυναίκα ή παιδί κατά περίπου δυο χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως η χαμηλή ποιότητα του αέρα είναι «το μεγαλύτερο ρίσκο για την ανθρώπινη υγεία».
O δείκτης Air Quality Life δείχνει πως όσο η ανθρωπότητα κάνει αγώνα δρόμου για να βρει ένα εμβόλιο για την πανδημία του COVID-19, η μόλυνση της ατμόσφαιρας συνεχίζει να οδηγεί σε συντομότερες και πιο άρρωστες ζωές τους ανθρώπους.

Ο δείκτης μετατρέπει την σωματιδιακή ρύπανση του αέρα, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, σε επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ανακάλυψε λοιπόν πως παρόλη την μείωση των σωματιδιακών ουσιών στην Κίνα, μια από τις πιο μολυσμένες χώρες στον κόσμο, τα συνολικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρέμειναν σταθερά τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Σε χώρες όπως η Ινδία ή το Μπαγκλαντες, η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν τόσο σοβαρή, που πλέον έχει μειώσει το προσδόκιμο ζωής σε κάποιες περιοχές για περίπου 10 χρόνια.

Σχεδόν το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μόλις 4 χώρες της Ασίας που ταυτόχρονα είναι μεταξύ των πιο μολυσμένων χωρών. Η Ινδία, το Μπαγκλαντες, το Νεπάλ και το Πακιστάν. Το AQLI έφτασε στο συμπέρασμα πως η διάρκεια ζωής αυτών των ανθρώπων θα μειωθεί 5 χρόνια κατά μέσο όρο, αφού εκτέθηκαν σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης 44% υψηλότερα από ότι 20 χρόνια πριν.

Στην νοτιοανατολική Ασία, το 89% του πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά το όριο που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και Η Ευρώπη έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα, η ρύπανση ακόμα μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο 2 χρόνια παγκοσμίως.

Το Μπαγκλαντες έχει την χειρότερη ποιότητα αέρα στον κόσμο, ενώ περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι που κατοικούν στην βόρεια Ινδία θα χάσουν 8 χρόνια κατά μέσο όρο από την ζωή τους αν δεν μειωθούν τα επίπεδα της ρύπανσης.

Άλλωστε, πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου και από τον COVID-19, με τον Greenstone να προτρέπει τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα σε αυτό μετά την πανδημία. «Η λύση βρίσκεται στην ισχυρή και αποφασιστική δημόσια πολιτική», συμπλήρωσε.
Οι ερευνητές σημείωσαν πως η ποιότητα του αέρα που πολλοί άνθρωποι αναπνέουν αποτελεί ένα πολύ υψηλότερο ρίσκο για την υγεία από τον COVID-19. «Αν και η απειλή του COVID-19 είναι πολύ σοβαρή και αξίζει όλη την προσοχή την οποία λαμβάνει, το να αποδεχθούμε την σοβαρότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με το ίδιο σθένος θα επέτρεπε σε δισεκατομμύρια ανθρώπους να ζήσουν μεγαλύτερες και πιο υγιείς ζωές», δήλωσε ο Michael Greenstone, δημιουργός του Air Quality Life Index (AQLI).
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.656
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Δεν θυμάμαι αν το είχαμε αναφέρει, αλλά ένα καλό βιβλιαράκι στα ελληνικά σχετικά με τη μορφοποίηση των μορφωμάτων ύλης (με αρκετή έμφαση στη Γη και κατ' επέκταση και Σελήνη) είναι το "Η προέλευση των πάντων" του Berkovici.

Μου το ξαναθύμισε το ποστ του Μιχάλη παραπάνω και είπα να το μοιραστώ από dropbox εδώ (δεν έχει μαθηματικά αλλά αρκετή λεπτομέρεια). Καλό και δημιουργικό διάβασμα για διακοπές.

Προς admin: αν δημιουργεί πρόβλημα η διαμοίραση του αρχείου στο φόρουμ, τις απολογίες μου και παρακαλώ διαγράψτε το !!!!
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.389
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Betelgeuse Supernova?

View attachment 14969

Not only is Betelgeuse Dimming Abruptly But its Shape is Also Changing Leaving Experts Stumped
Astronomers have captured the unprecedented of Betelgeuse in stunning new images that reveal the red giant in the constellation of Orion is not only dimming abruptly, but its shape is also changing.

https://curiosmos.com/not-only-is-betelgeuse-dimming-abrup…/

Υπερκαινοφανής ο Μπετελγκέζ?

Ο Betelguese όχι μόνο γίνεται αμυδρότερος αλλά και το σχήμα του αλλάζει αφήνοντας άναυδους τους επιστήμονες. Οι αστρονόμοι έχουν αποτυπώσει την πρωτοφανή κατάσταση του Betelguese σε εκπληκτικές φωτογραφίες που αποκαλύπτουν ότι ο ερυθρός γίγαντας του Ωρίωνα μεταβάλλει την φωτεινότητα αλλά και το σχήμα του.

Μετάφραση δική μου.

ΥΓ1 Άγγελε λες να έχουμε συνταρακτικά νέα σύντομα? Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα συζητείται παγκοσμίως για πολλά χρόνια!
ΥΓ2 Ευκαιρία τώρα που μετακομίζω έξω από την Καλαμάτα,θα στήσω το τηλεσκόπιο στην ταράτσα και θα το έχω να σημαδεύει τον Ωρίωνα μόνιμα!
Σιγά μην είχαμε την πολυτέλεια της αυτόπτους μαρτυρίας ενός supernova!
Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα η απροσδόκητη εξασθένιση της φαινόμενης φωτεινότητας του Betelgeuse πιθανότατα προκληθηκε από μια τεράστια ποσότητα υπέρθερμου νέφους που εμπόδιζε το αστρικό φως να φτάσει ως εδώ.
 

EvangeloSKG

member
Δημοσιεύσεις
1.693
Ηλικία
48
Περιοχή
Μαρούσι
Μοτοσυκλέτα
R1200GS
Όνομα
Βαγγέλης
Περιοχή
Μαρούσι
Δεν θυμάμαι αν το είχαμε αναφέρει, αλλά ένα καλό βιβλιαράκι στα ελληνικά σχετικά με τη μορφοποίηση των μορφωμάτων ύλης (με αρκετή έμφαση στη Γη και κατ' επέκταση και Σελήνη) είναι το "Η προέλευση των πάντων" του Berkovici.

Μου το ξαναθύμισε το ποστ του Μιχάλη παραπάνω και είπα να το μοιραστώ από dropbox εδώ (δεν έχει μαθηματικά αλλά αρκετή λεπτομέρεια). Καλό και δημιουργικό διάβασμα για διακοπές.

Προς admin: αν δημιουργεί πρόβλημα η διαμοίραση του αρχείου στο φόρουμ, τις απολογίες μου και παρακαλώ διαγράψτε το !!!!

Να'σαι καλά, Άγγελε! Έχει ήδη μπει σε λίστα ανάγνωσης.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Πώς το δηλητήριο της μέλισσας σκοτώνει καρκινικά κύτταρα σε 60′!
Σύμφωνα με μελέτη, μπορεί να εξολοθρεύσει τα καρκινικά κύτταρα του επιθετικού τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού μέσα σε μόλις 60 λεπτά

ImgSrc-6-4.jpg
Μια νεαρή ερευνήτρια στην Αυστραλία ανακάλυψε ότι οι μέλισσες πιθανώς κρατούν το «μυστικό» της θεραπευτικής αντιμετώπισης μιας από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με την 25χρονη δρα Κιάρα Ντάφι από το Ινστιτούτο Ιατρικής Ερευνας Harry Perkins και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, το δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να εξολοθρεύσει τα καρκινικά κύτταρα του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού σε μόλις 60 λεπτά.

Στο πλαίσιο εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής της η ερευνήτρια μελέτησε την επίδραση του δηλητηρίου 312 μελισσών και βομβίνων από την Αυστραλία και την Ευρώπη σε διαφορετικές μορφές καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένου του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.

Ταχεία εξολόθρευση

Με βάση τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Nature Precision Oncology», το δηλητήριο των μελισσών και ιδιαιτέρως ένα κύριο συστατικό του που ονομάζεται μελιτίνη, μπορούσαν να καταστρέψουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καρκινικά κύτταρα του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού καθώς και καρκινικά κύτταρα του μαστού που εξέφραζαν την πρωτεΐνη HER2. «Ανακαλύψαμε ότι τόσο το δηλητήριο της μέλισσας όσο και συγκεκριμένα η μελιτίνη μείωναν σημαντικά, επιλεκτικά και ταχέως τη βιωσιμότητα των κυττάρων του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού καθώς και κυττάρων του μαστού που εξέφραζαν τη HER-2» ανέφερε η δρ Ντάφι και προσέθεσε ότι «το δηλητήριο της μέλισσας ήταν πάρα πολύ ισχυρό. Είδαμε ότι η μελιτίνη μπορεί να καταστρέψει πλήρως τις μεμβράνες των καρκινικών κυττάρων μέσα σε 60 λεπτά».

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αποτελεί μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού η οποία συνήθως διαγιγνώσκεται όταν έχει πλέον εξαπλωθεί ενώ είναι πιο πιθανό να υποτροπιάσει μετά τη θεραπεία σε σύγκριση με άλλες μορφές της νόσου.

Διακοπή των μονοπατιών σήμανσης του καρκίνου

Οπως προέκυψε, μια συγκεκριμένη συγκέντρωση του δηλητηρίου της μέλισσας οδήγησε στον θάνατο το 100% των καρκινικών κυττάρων με μηδαμινή επίπτωση στα υγιή κύτταρα. Συγχρόνως η μελιτίνη μπορούσε μέσα σε μόλις 20 λεπτά να μειώσει σημαντικά τα χημικά σήματα των καρκινικών κυττάρων τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους. «Εξετάσαμε πώς το δηλήτριο της μέλισσας και η μελιτίνη επιδρούν στα μονοπάτια σήμανσης των καρκινικών κυττάρων και ανακαλύψαμε ότι πολύ σύντομα αυτά τα μονοπάτια διακόπτονταν» σημείωσε η δρ Ντάφι.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι μέλισσες αναισθητοποιήθηκαν με διοξείδιο του άνθρακα και διατηρήθηκαν σε πάγο προτού οι ερευνητές αφαιρέσουν το κεντρί από την κοιλιά τους και στη συνέχεια εξαγάγουν το δηλητήριο το οποίο και ενέχυσαν στους όγκους.

Σημαντικός φυσικός «βοηθός» της χημειοθεραπείας

Η δρ Ντάφι και οι συνεργάτες της εξέτασαν επίσης σε ποντίκια την επίδραση της μελιτίνης σε συνδυασμό με υπάρχοντα χημειοθεραπευτικά φάρμακα και είδαν ότι η φυσική ουσία του δηλητηρίου της μέλισσας προκαλούσε οπές στις μεμβράνες των καρκινικών κυττάρων από τις οποίες η χημειοθεραπεία μπορούσε να βρει ευκολότερα την «είσοδο» ώστε να εισέλθει στα κύτταρα και να δράσει πιο αποτελεσματικά συρρικνώνοντας καλύτερα τους όγκους.

Ο καθηγητής Πίτερ Κλίνκεν του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας χαρακτήρισε τη μελέτη ως «άκρως συναρπαστική». «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η μελέτη δείχνει πώς η μελιτίνη παρεμβαίνει στα μονοπάτια σήμανσης μέσα στα καρκινικά κύτταρα του μαστού και μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων» ανέφερε ο καθηγητής και προσέθεσε ότι «τα ευρήματα αυτά παρέχουν άλλο ένα πολύ ωραίο παράδειγμα σχετικά με το πώς συστατικά της φύσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ανθρώπινων νόσων».

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες

Τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά ωστόσο η δρ Ντάφι τόνισε πως ο δρόμος είναι μακρός προτού μια θεραπεία με βάση το δηλητήριο της μέλισσας φθάσει ως τους ασθενείς με καρκίνο. Οπως είπε, θα απαιτηθούν περαιτέρω μελέτες ώστε να προσδιοριστεί η καλύτερη μέθοδος χορήγησης της μελιτίνης στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και η πιθανή τοξικότητα αλλά και οι ανώτατες ανεκτές δόσεις χορήγησης για τον άνθρωπο.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Ναυμαχία Σαλαμίνας: Πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν τον καιρό για να νικήσουν τους Πέρσες


Η στρατηγική του Θεμιστοκλή στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας που οδήγησε στη νίκη των Ελλήνων δεν ήταν καθόλου τυχαία. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τις κλιματολογικές συνθήκες και κινήθηκαν με βάση αυτές.

Η επιλογή του σημείου της σύγκρουσης με τους Πέρσες στη Σαλαμίνα ήταν άριστα μελετημένη από τους αρχαίους Έλληνες και καθόλου τυχαία, καθώς βασιζόταν στη γνώση των τοπικών κλιματολογικών συνθηκών. Αυτό δείχνει μία νέα μελέτη από το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Atmosphere.




Ο φετινός Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την επέτειο των 2.500 ετών από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. ο ελληνικός στόλος, με μικρές δυνάμεις αλλά με άριστη τακτική και υπό την ηγεσία του Θεμιστοκλή, πραγματοποίησε μία από τις αποφασιστικότερες νίκες της ιστορίας. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η εμπνευσμένη στρατηγική τού μεγάλου ηγέτη βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες και ο ίδιος ο Θεμιστοκλής γνώριζαν τις κλιματολογικές συνθήκες και ιδιαίτερα τους ανέμους που έπνεαν στο στενό της Σαλαμίνας, προσαρμόζοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό τους ανάλογα, ώστε να επωφεληθούν από την ημερήσια διακύμανσή τους.

Τα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν πως ο συνδυασμός ενός βορειοδυτικού ανέμου που έπνεε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τη θαλάσσια αύρα που σηκώθηκε μετά τις 10:00, σχημάτισε μία «λαβίδα» ανέμου, η οποία, όσο περνούσε η μέρα, εγκλώβισε τον περσικό στόλο στη Σαλαμίνα. Η κλιματολογική ανάλυση του ανεμολογικού πεδίου στην περιοχή όπου διεξήχθη η ναυμαχία βασίστηκε στις διαθέσιμες μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών στην περιοχή, καθώς και σε δεδομένα των κλιματικών και μετεωρολογικών μοντέλων ERA5 και WRF για το χρονικό διάστημα 1960-2019, παράλληλα με τις ιστορικές μαρτυρίες από τις αρχαίες πηγές («Ιστορίαι» του Ηρόδοτου, «Πέρσαι» του Αισχύλου κ.ά.).


Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην περιοχή είναι παρόμοιες με αυτές που επικρατούσαν πριν από 2.500 χρόνια. Η κυριότερη αιτία του μελτεμιού, που πνέει από βόρειες, γενικά, διευθύνσεις στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου, είναι ο συνδυασμός του μουσωνικού χαμηλού, δηλαδή ενός θερμικού χαμηλού που δημιουργείται πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Ινδικής Χερσονήσου, με τις υψηλές πιέσεις που επικρατούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πάνω από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.


Ο παραπάνω συνδυασμός έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ενισχυμένου βορείου ρεύματος στο Αιγαίο με την ονομασία «ετησίαι» (που σημαίνει «ετησίως επαναλαμβανόμενοι»). Οι εν λόγω κλιματολογικές συνθήκες περιγράφηκαν για πρώτη φορά από τον Αριστοτέλη στο βιβλίο του «Μετεωρολογικά». Σε τοπικό επίπεδο, η αποδυνάμωσή των μελτεμιών τον Σεπτέμβριο ευνοεί την επικράτηση μικρότερων συστημάτων κυκλοφορίας, όπως είναι οι θαλάσσιες αύρες (μπάτης-μπουκαδούρα).

Οι Έλληνες είχαν γνώση της τοπικής κλιματολογίας και προσάρμοσαν ανάλογα το στρατηγικό σχέδιό τους. Ο περσικός στόλος έλαβε θέσεις μάχης στην ακτή της Αττικής (Αμφιάλη-Πέραμα) κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, με το πρώτο φως της ημέρας τα ελληνικά πλοία, αντί να προσπαθήσουν να διαφύγουν, όπως περίμεναν οι Πέρσες, εμφανίστηκαν επίσης παρατεταγμένα σε σχηματισμό μάχης από την πλευρά της Σαλαμίνας.

Όταν ο περσικός στόλος κινήθηκε εναντίον του ελληνικού, τα ελληνικά πλοία κινήθηκαν ανάποδα, κωπηλατώντας συντεταγμένα μέχρι την ακτή της Σαλαμίνας. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, αυτός ο ελιγμός αποτελούσε μέρος του στρατηγικού σχεδίου του Θεμιστοκλή και αποσκοπούσε στο να παρασύρει τους Πέρσες βαθύτερα μέσα στο στενό και να καθυστερήσει τη σύγκρουση, περιμένοντας την αλλαγή του ανέμου. Πράγματι, μετά τις 10:00 ο άνεμος στράφηκε σε νοτιοδυτικό (θαλάσσια αύρα) και μόνο τότε ξεκίνησε η ελληνική αντεπίθεση.

Η θαλάσσια αύρα, σε συνδυασμό με τη στενότητα του διαύλου, αποδιοργάνωσε τον περσικό στόλο. Τα ψηλότερα περσικά πλοία ήταν πιο δύσκολο να κυβερνηθούν, καθώς στρέφονταν πλάγια από τον άνεμο και το κύμα, και έτσι έγιναν εύκολος στόχος για τα έμβολα των ελληνικών τριήρεων. Επιπλέον, η ισχυρή νοτιοανατολική αύρα δεν επέτρεψε στους Πέρσες να ανοίξουν πανιά για να υποχωρήσουν γρήγορα προς τον ανοιχτό Σαρωνικό Κόλπο και να μεταφέρουν εκεί τη σύγκρουση.

Τελικά, ένα μεγάλο μέρος του περσικού στόλου χάθηκε, ενώ τα υπόλοιπα πλοία διέφυγαν προς τον Κόλπο του Φαλήρου κατά τις απογευματινές ώρες, όταν οι άνεμοι ολοκλήρωσαν τον καθημερινό κύκλο τους και γύρισαν ξανά σε βορειοδυτικούς. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο δυτικός άνεμος «Ζέφυρος» μετέφερε τα συντρίμμια του περσικού στόλου μέχρι την περιοχή του σημερινού Αγίου Κοσμά, σηματοδοτώντας το τέλος της περσικής παρουσίας στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η ερευνητική ομάδα περιελάμβανε, πέρα από τον Χρήστο Ζερεφό, τους ερευνητές της Ακαδημίας Αθηνών Σταύρο Σολωμό, Ιωάννη Καψωμενάκη και Χρήστο Ρεπαπή, καθώς επίσης τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Μελά. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.
 

karellen

old member
Δημοσιεύσεις
5.389
Ηλικία
61
Μοτοσυκλέτα
Honda DAX 72 Τρου Αντβέ
Όνομα
Νίκος
Περιοχή
Καλαμάτα
Τα βραβεία Νόμπελ Φυσικής για το 2020

Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2020 κατά τοπ ήμισυ στους Roger Penrose "για την ανακάλυψη ότι ο σχηματισμός μαύρων οπών είναι μια ισχυρή πρόβλεψη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας" και το άλλο μισό από κοινού στους Reinhard Genzel και Andrea Ghez "για την ανακάλυψη ενός υπερμεγέθους συμπαγούς αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας".



Οι τρεις αυτοί βραβευμένοι επιστήμονες μοιράζονται το φετινό βραβείο Νόμπελ στη Φυσική για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με ένα από τα πιο εξωτικά φαινόμενα στο σύμπαν, τη μαύρη τρύπα. Ο Roger Penrose έδειξε ότι η γενική θεωρία της σχετικότητας οδηγεί στο σχηματισμό μελανών οπών. Ο Reinhard Genzel και η Andrea Ghez ανακάλυψαν ότι ένα αόρατο και εξαιρετικά βαρύ αντικείμενο κυβερνά τις τροχιές των αστεριών στο κέντρο του Γαλαξία μας. Μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα είναι η μόνη γνωστή επί του παρόντος εξήγηση.
Ο Roger Penrose χρησιμοποίησε έφυείς μαθηματικές μεθόδους για την απόδειξή του ότι δηλαδή οι μαύρες τρύπες είναι άμεση συνέπεια της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Ο ίδιος ο Αϊνστάιν δεν πίστευε ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες, αυτά τα τέρατα βαρέων βαρών τα οποία συλλαμβάνουν και "καταβροχθίζουν" ό, τι υπάρχει κοντά τους . Τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει, ούτε καν το φως.
Τον Ιανουάριο του 1965, δέκα χρόνια μετά το θάνατο του Αϊνστάιν, ο Roger Penrose απέδειξε ότι οι μαύρες τρύπες μπορούν πραγματικά να σχηματιστούν περιγράφοντάς τες με λεπτομέρεια. Βαθιά στο εσωτερικό τους, οι μαύρες τρύπες κρύβουν μια μοναδικότητα (Singularity) στην οποία παύουν να ισχύουν όλοι οι γνωστοί νόμοι της φύσης. Το πρωτοποριακό άρθρο του εξακολουθεί να θεωρείται ως η πιο σημαντική συμβολή στη γενική θεωρία της σχετικότητας από την εποχή του Αϊνστάιν.
Ο Reinhard Genzel και η Andrea Ghez ο καθένας τους είναι επικεφαλής σε ομάδες αστρονόμων που, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, επικεντρώθηκαν σε μια περιοχή του η οποία ονομάζεται Τοξότης Α * η οποία βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας. Οι τροχιές των πιο φωτεινών αστεριών που βρίσκονται πλησιέστερα στο κέντρο του Γαλαξία μας έχουν χαρτογραφηθεί με συνεχώς και μεγαλύτερη ακρίβεια. Οι μετρήσεις αυτών των δύο ομάδων συμφωνούν, μιας και οι δύο ανακάλυψαν ένα εξαιρετικά βαρύ, και αόρατο αντικείμενο το οποίο έλκει συστάδες από αστέρια, αναγκάζοντάς τα να αναπτύσσουν απίστευτες ταχύτητες. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια ηλιακές μάζες συγκεντρώνονται σε μια περιοχή όχι μεγαλύτερη από το Ηλιακό μας σύστημα.
"Οι ανακαλύψεις των βραβευμένων αυτής της χρονιάς μας πρόσφεραν νέο έδαφος στη μελέτη των συμπαγών και υπερμεγέθων αντικειμένων. Αλλά αυτά τα εξωτικά αντικείμενα εξακολουθούν να γεννούν πολλές ερωτήσεις οι οποίες ζητούν απαντήσεις και παρακινούν τη μελλοντική έρευνα. Όχι μόνο ερωτήσεις σχετικά με την εσωτερική τους δομή, αλλά και ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο δοκιμής της θεωρίας μας για τη βαρύτητα κάτω από τις ακραίες συνθήκες που βρίσκονται κοντά σε μια μαύρη τρύπα" , δηλώνει ο David Haviland, πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ για την Φυσική.

Πηγή
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
Κίνδυνος κατάρρευσης για τα οικοσυστήματα στο ένα πέμπτο των κρατών του πλανήτη
Εκτός από τις επιπτώσεις για την ανθρώπινη ζωή, οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν σφοδρές και για την οικονομία, προειδοποιούν οι εδικοί


Το ένα πέμπτο των κρατών σε όλο τον πλανήτη κινδυνεύουν να δουν τα οικοσυστήματά τους να καταρρέουν, σύμφωνα με ανάλυση της ασφαλιστικής εταιρείας Swiss Re. Αιτία για αυτό η καταστροφή της άγριας ζωής και των βιότοπών της.

Φυσικές «υπηρεσίες», όπως η τροφή, το πόσιμο νερό, η καθαρή ατμόσφαιρα και η προστασία από τις πλημμύρες έχουν ήδη υποστεί απώλειες εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Πάνω από το μισό παγκόσμιο ΑΕΠ, δηλαδή $42 τρισ. εξαρτάται από την βιοποικιλότητα, σύμφωνα με την έκθεση, όμως ο κίνδυνο που αυτή αντιμετωπίζει αυξάνεται διαρκώς.

Τράπεζα Θεμάτων στην Α' Λυκείου - Τι θα αλλάξει στις προαγωγικές εξετάσεις
Χώρες όπως η Αυστραλία, το Ισραήλ και η Νότια Αφρική βρίσκονται στις θέσεις μεγαλύτερου κινδύνου για την βιοποικιλότητα και τις «υπηρεσίες» των οικοσυστημάτων, ενώ η Ινδία, η Ισπανία και το Βέλγιο επίσης κινδυνεύουν πολύ. Χώρες με εύθραυστα οικοσυστήματα και ανεπτυγμένους γεωργικούς τομείς, όπως το Πακιστάν και η Νιγηρία, απειλούνται επίσης.


Χώρες όπως η Βραζιλία κι η Ινδονησία, είχαν μεγάλες περιοχές ανέγγιχτων οικοσυστημάτων αλλά και ισχυρή εξάρτηση της οικονομίας τους από τους φυσικούς πόρους, αναδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας των άγριων βιότοπων, σύμφωνα πάντα με τη Swiss Re.
«Είναι εντυπωσιακό ότι το ένα πέμπτο των κρατών σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να δουν τα οικοσυστήματά τους να καταρρέουν εξαιτίας της μείωσης της βιοποικιλότητας και των σχετιζόμενων «υπηρεσιών», αναφέρει η Swiss Re, ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστές του πλανήτη.

«Αν οι υπηρεσίες των οικοσυστημάτων συνεχίσουν να φθίνουν στις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο, θα δούμε τις ελλείψεις να ενισχύονται ακόμη περισσότερο, φτάνοντας σε σημεία καμπής», τονίζει ο Όλιβερ Σέλσκε, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Ο Τζέφρι Μπον, επικεφαλής των ερευνών της Swiss Re, εξηγεί: «Πρόκειται, από όσο ξέρουμε, για τον πρώτο δείκτη που συγκεντρώνει ενδείκτες βιοποικιλότητας και οικοσυστημάτων για να κάνει συγκρίσεις σε όλο τον πλανήτη, και στη συνέχεια συνδέει τα ευρήματα εκ νέου με τις επιμέρους οικονομίες».

Ο δείκτης έχει σχεδιαστεί να βοηθήσει τους ασφαλιστές να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις των απειλών για τα οικοσυστήματα, όταν ορίζουν ασφάλιστρα για επιχειρήσεις. Κατά τη γνώμη του Μπον, όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς, από τη στιγμή που «επιτρέπει σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη τους τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα στις οικονομικές τους αποφάσεις».
Τον Σεπτέμβριο, ο ΟΗΕ αποκάλυψε ότι οι κυβερνήσεις του πλανήτη απέτυχαν να εκπληρώσουν έστω και έναν από τους στόχους περιορισμού των απωλειών βιοποικιλότητας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ενώ κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούσαν το 2019 ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν από την επιταχυνόμενη μείωση των φυσικών συστημάτων υποστήριξης της ζωής που παρέχει ο πλανήτης μας. Περισσότεροι από 60 ηγέτες κρατών δεσμεύτηκαν πρόσφατα να δώσουν τέλος σε αυτή την καταστροφή.

Ο δείκτης της Swiss Re είναι σχεδιασμένος βάσει 10 υπηρεσιών-κλειδιά που παρέχουν τα οικοσυστήματα, όπως αυτές έχουν οριστεί από τους επιστήμονες. Επιπλέον, κάνει χρήση επιστημονικών στοιχείων για να καταγράψει την κατάσταση αυτών των υπηρεσιών. Ανάμεσά τους, η παροχή καθαρού νερού και αέρα, τροφής, ξυλείας, επικονίασης, εύφορης γης, περιορισμού της διάβρωσης και προστασίας των ακτών, αλλά και η μέτρηση της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων.

Όταν περισσότερο από το 30% μιας χώρας καλύπτεται από εύθραυστα οικοσυστήματα, αυτή θεωρείται ότι κινδυνεύει να τα δει να καταρρέουν. Μόλις μία στις επτά χώρες είχαν ακέραια οικοσυστήματα να καλύπτουν περισσότερο από το 30% των εδαφών τους.
Μεταξύ των χωρών του G20, μεγαλύτερο κίνδυνο φαίνεται πως διατρέψουν η Νότια Αφρική και η Αυστραλία, με την Κίνα να βρίσκεται στην 7η θέση, τις ΗΠΑ στην 9η και τη Βρετανία στη 16η.

Ο Αλεξάντερ Πφαφ, καθηγητής δημόσιας πολιτικής, οικονομίας και περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ, δήλωσε στον Guardian: «Οι κοινωνίες, είτε είναι τοπικές είτε παγκόσμιες, μπορούν να τα πάνε πολύ καλύτερα αν αναγνωρίσουν όχι μόνο τη σημασία της συνεισφοράς των φυσικών πόρων – όπως κάνει αυτός ο δείκτης – αλλά φροντίσουν και να τα λάβουν υπόψη τους στις πράξεις τους, ιδιωτικές και δημόσιες».

Ο Πφαφ τονίζει ότι θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της υποβάθμισης της φύσης ξεκινούν πολύ πριν την κατάρρευση των οικοσυστημάτων, προσθέτοντας: «Το να κατονομάζουμε ένα πρόβλημα μπορεί να είναι το ήμισυ της επίλυσής του, όμως το άλλο μισό έγκειται στην ανάληψη δράσης».

Η Swiss Re δήλωσε ότι οι αναπτυσσόμενες και οι ανεπτυγμένες χώρες κινδυνεύουν αν χάσουν την βιοποικιλότητά τους. Για παράδειγμα, η λειψυδρία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα και στον τομέα των κατασκευών, στις ιδιοκτησίες και στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ο Μπον σημειώνει ότι το 75% των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων δεν είναι ασφαλισμένα, εν μέρει εξαιτίας της ανεπάρκειας δεδομένων. Όπως λέει, ο δείκτης ενδέχεται να βοηθήσει στην ποσοτικοποίηση κινδύνων όπως είναι οι απώλειες καλλιεργειών και οι πλημμύρες.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ
«Αυτοποτιζόμενο χώμα» για τη γεωργία του μέλλοντος
Απορροφητικά τζελ κατακρατούν υγρασία τη νύχτα και την απελευθερώνουν στο έδαφος την ημέρα

Το νέο υπόστρωμα δοκιμάστηκε σε μίνι θερμοκήπια με ραπανάκια (University of Texas at Austin)

Ζαρζαβατικά που ποτίζονται μόνα τους; Ίσως και να είναι εφικτό, χάρη σε ένα υλικό που απορροφά υγρασία από τον αέρα και τη μεταφέρει στις ρίζες των φυτών όταν το χρειάζονται.

Το «αυτοποτιζόμενο χώμα» που ανέπτυξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν περιέχει υπερ-απορροφητικά τζελ που απορροφούν την υγρασία του αέρα τη νύχτα και την απελευθερώνουν όταν η θερμοκρασία ανέβει στη διάρκεια της ημέρας.

Το νέο υπόστρωμα υδρογέλης θα μείωνε την κατανάλωση νερού για άρδευση «και δυνητικά θα επέκτεινε τον χάρτη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε τοποθεσίες που θεωρούνται αφιλόξενες μέχρι σήμερα», εκτιμούν οι δημιουργοί του.

Κάθε γραμμάριο υποστρώματος, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση ACS Materials Letters, απορροφά 3 με 4 γραμμάρια νερού. Ανάλογα με τις απαιτήσεις των φυτών, μόλις 100 γραμμάρια έως 1 κιλό του νέου υλικού θα αρκούσε για την άρδευση ενός τετραγωνικού μέτρου γης, έδειξαν οι υπολογισμοί.

Ραπανάκια στην ταράτσα
«Τα περισσότερα εδάφη έχουν αρκετά καλή ποιότητα για να συντηρήσουν φυτά» σχολιάζει ο μεταδιδακτορικός φοιτητής Φέι Ζάο, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Στην πραγματικότητα ο βασικός περιοριστικός παράγοντας είναι το νερό, γι’ αυτό και αναπτύξαμε ένα υπόστρωμα που μπορεί να συλλέγει νερό από την ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν στην ταράτσα ενός κτιρίου στο πανεπιστημιακό συγκρότημα, συγκρίνοντας το νέο υπόστρωμα με τα αμμώδη εδάφη που απαντούν συνήθως στις ξηρές περιοχές.

Στη διάρκεια ενός πειράματος που κράτησε τέσσερις εβδομάδες, το νέο υπόστρωμα διατήρησε περίπου το 40% του νερού με το οποίο είχε αρχικά διαβραχεί. Συγκριτικά, το αμμώδες έδαφος έχασε το 80% της αρχικής ποσότητας νερού σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές φύτεψαν ραπανάκια, είτε στο νέο υπόστρωμα είτε σε φυσικό αμμώδες χώμα, μέσα σε μίνι θερμοκήπια που αφέθηκαν στην ταράτσα. Όλα τα ραπανάκια ποτίζονταν τακτικά μέχρι να εδραιωθούν και στη συνέχεια αφέθηκαν απότιστα για λόγους σύγκρισης.

Τα ραπανάκια που αναπτύσσονταν στο υπόστρωμα υδρογέλης επέζησαν για 14 ημέρες, ενώ κανένα από τα ραπανάκια που φυτεύτηκαν σε φυσικό χώμα δεν έζησε απότιστο για πάνω από δύο ημέρες, αναφέρει η ομάδα.

Παραμένει βέβαια άγνωστο αν η λύση της υδρογέλης θα ήταν οικονομικά βιώσιμη στην πράξη, ή αν προκαλεί άγνωστες μέχρι σήμερα παρενέργειες στο περιβάλλον. Άγνωστο παραμένει επίσης το εάν οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στην πορεία του 24ώρου είναι επαρκείς για να τροφοδοτούν τον κύκλο κατακράτησης-απελευθέρωσης του νερού σε άνυδρες περιοχές.

Οι ερευνητές πάντως οραματίζονται ήδη κι άλλες εφαρμογές, όπως η ψύξη φωτοβολταϊκών συστημάτων και κέντρων δεδομένων, ή ακόμα και η παραγωγή πόσιμου νερού από τον αέρα.
 

maik900

Administrator
Motoparea team
Δημοσιεύσεις
26.120
Ηλικία
62
Περιοχή
Αγρινιο
Μοτοσυκλέτα
KAWASAKI ΖΧR 900 1999
MODENAS X CITE 135 2009
Όνομα
ΜΙΧΑΛΗΣ
Περιοχή
ΑΓΡΙΝΙΟ

Υδροτζέλ για αποτελεσματικότερη θεραπεία τραυμάτων​

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 10:03

UPD:10:39


Ερευνητές στο UCLA, στο Duke University και σε άλλα συνεργαζόμενα ιδρύματα ανέπτυξαν ένα βιοϋλικό που μπορεί να μειώσει σημαντικά τον σχηματισμό ουλής μετά από έναν τραυματισμό, οδηγώντας σε αποτελεσματικότερη θεραπεία του δέρματος.

Το νέο αυτό υλικό, που αποσυντίθεται γρήγορα μετά το κλείσιμο του τραύματος, επιδεικνύει πως η η ενεργοποίηση μιας προσαρμοστικής ανοσοαπόκρισης μπορεί να εκκινήσει αναγεννητική θεραπεία τραύματος, αφήνοντας πίσω δυνατότερο και υγιέστερο δέρμα.

Η έρευνα αυτή βασίζεται σε προγενέστερες μελέτες πάνω σε πλαίσια/ «ικριώματα» υδροτζέλ που σχηματίζονταν από σωματίδια μικροκλίμακας, τα οποία συναρμολογούνταν για να δημιουργήσουν μια πολύ πορώδη δομή προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη του ιστού, επιταχύνοντας τη θεραπεία των τραυμάτων. Καθώς το τραύμα κλείνει, το τζελ αυτό (ΜΑΡ- microporous annealed particle) αποσυντίθεται αργά, αφήνοντας πίσω θεραπευμένο δέρμα. Στη νέα έρευνα, που έγινε πάνω σε ποντίκια, η ομάδα έδειξε πως μια τροποποιημένη έκδοση αυτού του υδροτζέλ ενεργοποιεί μια αναγεννητική ανοσοαπόκριση, η οποία μπορεί εν δυνάμει να βοηθήσει σε πιο αποτελεσματική θεραπεία τραυμάτων στο δέρμα, όπως εγκαύματα, κοψίματα και άλλα τραύματα που κανονικά αφήνουν πίσω τους ουλές οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε νέους τραυματισμούς.

«Όταν δημιουργεί ται ένα τραύμα, το σώμα σχηματίζει φυσικά ουλώδη ιστό, αποκαθιστώντας το φράγμα του δέρματος όσο ταχύτερα γίνεται για να μειώσει τον πόνο, τον κίδνυνο μολύνσεων και, σε μεγαλύτερα τραύματα, να αποφύγει την απώλεια νερού...αυτό γίνεται σε βάρος της αναγεννητικής θεραπείας, που αλλιώς θα αποκαθιστούσε τον ιστό με υψηλής αντοχής και πιο πολύπλοκες δευτερεύουσες δομές» είπε ο Dr. Μαάνι Αρτσάνγκ, ένας εκ των συντακτών του άρθρου και τελειόφοιτος του Scumpia Lab. «Το τροποποιημένο μας τζελ MAP επιτρέπει να θεραπεύεται το τραύμα μέσω αναγέννησης δέρματος αντί για σχηματισμό ουλής».

Αντί να δημιουργήσουν ένα εντελώς νέο τζελ με νέα υλικά, οι ερευνητές εστίασαν στον χημικό σύνδεσμο- τον χημικό δεσμό που κρατά ενωμένα δύο μόρια, ο οποίος επέτρεπε στο ικρίωμα να είναι φυσικά απορροφήσιμο.

«Προηγουμένως είχαμε δει πως, καθώς το τραύμα άρχιζε να θεραπεύεται, το τζελ ΜΑΡ άρχιζε να γίνεται λιγότερο πορώδες, που περιόριζε το πώς ο ιστός μπορούσε να αναπτυχθεί στη δομή» είπε ο Ντον Γκρίφιν, διδακτορικός και επίκουρος καθηγητής στο University of Virginia, ο οποίος ήταν άλλος ένας εκ των ερευνητών. «Υποθέσαμε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αποσύνθεσης του πλαισίου ΜΑΡ θα απέτρεπε το κλείσιμο των πόρων και θα παρείχε επιπλέον υποστήριξη στον ιό καθώς αναπτύσσεται, κάτι που θα βελτίωνε την ποιότητα του ιστού. Σε αυτή τη νέα δουλειά, το επιτύχαμε αυτό χημικά».

Το τροποποιημένο υλικό ενσωματωνόταν στο τραύμα και υποστήριζε τον ιστό καθώς το τραύμα έκλεινε. Αντί να διαρκεί περισσότερο, όπως περίμενε η ομάδα, το νέο τζελ εξαφανίστηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από το σημείο του τραύματος μέσα σε τρεις εβδομάδες, αφήνοντας πίσω του ελάχιστα σωματίδια.

Μετά από ένα τραύμα στο δέρμα, η έμφυτη ανοσολογική αντίδραση του σώματος ενεργοποιείται αυτόματα για να διασφαλίσει πως οι ξένες ουσίες που μπαίνουν στο σώμα καταστρέφονται γρήγορα. Εάν κάποιες ουσίες διαφύγουν, ενεργοποιείται η προσαρμοστική ανοσοαπόκριση. Επειδή το βελτιωμένο τζελ περιελάμβανε χημικούς συνδέσμους που δεν εμφανίζονται φυσικά σοτ σώμα, ενεργοποίησε το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα, που δημιούργησε αντισώματα και ενεργοποίησε μακροφάγα, που με τη σειρά τους στόχευσαν και εκκαθάρισαν το τζελ μετά το κλείσιμο του τραύματος. Απρόσμενα το θεραπευμένο δέρμα ήταν δυνατότερο και με πιο πολύπλοκες δομές, που κατά κανόνα απουσιάζουν από τις ουλές. Μετά από περαιτέρω έρευνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο λόγος για την ισχυρότερη θεραπεία ήταν μια διαφορετική ανοσολογική αντίδραση στο τζελ.

«Όταν τα περισσότερα βιοϋλικά τοποθετούνται στο δέρμα, αποκλείονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και εν τέλει αποσυντίθενται ή καταστρέφονται. Αλλά σε αυτή τη μελέτη η ανοσολογική αντίδραση στο τζελ προκάλεσε μια αναγεννητική αντίδραση στον θεραπευμένο ιστό» είπε ο Dr. Φίλιπ Σκούμπια, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα δερματολογίας στο UCLA Health και το West Los Angeles VA Medical Center.
«Η έρευνα αυτή μας δείχνει πως η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει την ισορροπία της θεραπείας τραύματος από την καταστροφή ιστού και τον σχηματισμό ουλής στην επιδιόρθωση ιστού και την αναγέννηση δέρματος» είπε η Τατιάνα Σεγκούρα, PhD, προηγουμένως καθηγήτρια χημικής και βιομοριακής μηχανικής στο UCLA, και πλέον στο Duke University.
 

angelthing

member
Δημοσιεύσεις
1.656
Μοτοσυκλέτα
F700GS, CRF300L
Όνομα
Angelos
Όχι ακριβώς άρθρο επιστημονικό απλά το πλέον εντυπωσιακό κανάλι στο youtube (κατά την άποψή μου προφανώς) για όποιον έχει ενδιαφέρον - ερασιτεχνικό κατά βάση αλλά ενίοτε και αρκετά βαθύτερο - για μαθηματικά υπό την ευρύτερη τους έννοια.
Αποτελεί ουσιαστικά το επόμενο βήμα από την πληθώρα βιβλίων με αριθμητικές, γεωμετρικές και αλγεβρικές σπαζοκεφαλιές (και κάποιες φυσικής ή υπολογιστών μια στο τόσο) ......
Ευρύτατα γνωστό και αποδεκτό σε παγκόσμια βάση αλλά είναι - όπως θα ήταν αναμενόμενο - στα αγγλικά.
Το θεωρώ εξαιρετικό και έχω ασχοληθεί πολλές ώρες με τα θέματα που παρουσιάζει !!!

Mind your Decisions
 

thanosgp

Μαθουσάλας member
Δημοσιεύσεις
11.519
Ηλικία
52
Περιοχή
Τρίκαλα
Μοτοσυκλέτα
Τίγρης ξεδοντιασμένος 220 τελική
Όνομα
Θάνος
Περιοχή
Τρίκαλα

Υδροτζέλ για αποτελεσματικότερη θεραπεία τραυμάτων​

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 10:03

UPD:10:39


Ερευνητές στο UCLA, στο Duke University και σε άλλα συνεργαζόμενα ιδρύματα ανέπτυξαν ένα βιοϋλικό που μπορεί να μειώσει σημαντικά τον σχηματισμό ουλής μετά από έναν τραυματισμό, οδηγώντας σε αποτελεσματικότερη θεραπεία του δέρματος.

Το νέο αυτό υλικό, που αποσυντίθεται γρήγορα μετά το κλείσιμο του τραύματος, επιδεικνύει πως η η ενεργοποίηση μιας προσαρμοστικής ανοσοαπόκρισης μπορεί να εκκινήσει αναγεννητική θεραπεία τραύματος, αφήνοντας πίσω δυνατότερο και υγιέστερο δέρμα.

Η έρευνα αυτή βασίζεται σε προγενέστερες μελέτες πάνω σε πλαίσια/ «ικριώματα» υδροτζέλ που σχηματίζονταν από σωματίδια μικροκλίμακας, τα οποία συναρμολογούνταν για να δημιουργήσουν μια πολύ πορώδη δομή προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη του ιστού, επιταχύνοντας τη θεραπεία των τραυμάτων. Καθώς το τραύμα κλείνει, το τζελ αυτό (ΜΑΡ- microporous annealed particle) αποσυντίθεται αργά, αφήνοντας πίσω θεραπευμένο δέρμα. Στη νέα έρευνα, που έγινε πάνω σε ποντίκια, η ομάδα έδειξε πως μια τροποποιημένη έκδοση αυτού του υδροτζέλ ενεργοποιεί μια αναγεννητική ανοσοαπόκριση, η οποία μπορεί εν δυνάμει να βοηθήσει σε πιο αποτελεσματική θεραπεία τραυμάτων στο δέρμα, όπως εγκαύματα, κοψίματα και άλλα τραύματα που κανονικά αφήνουν πίσω τους ουλές οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε νέους τραυματισμούς.

«Όταν δημιουργεί ται ένα τραύμα, το σώμα σχηματίζει φυσικά ουλώδη ιστό, αποκαθιστώντας το φράγμα του δέρματος όσο ταχύτερα γίνεται για να μειώσει τον πόνο, τον κίδνυνο μολύνσεων και, σε μεγαλύτερα τραύματα, να αποφύγει την απώλεια νερού...αυτό γίνεται σε βάρος της αναγεννητικής θεραπείας, που αλλιώς θα αποκαθιστούσε τον ιστό με υψηλής αντοχής και πιο πολύπλοκες δευτερεύουσες δομές» είπε ο Dr. Μαάνι Αρτσάνγκ, ένας εκ των συντακτών του άρθρου και τελειόφοιτος του Scumpia Lab. «Το τροποποιημένο μας τζελ MAP επιτρέπει να θεραπεύεται το τραύμα μέσω αναγέννησης δέρματος αντί για σχηματισμό ουλής».

Αντί να δημιουργήσουν ένα εντελώς νέο τζελ με νέα υλικά, οι ερευνητές εστίασαν στον χημικό σύνδεσμο- τον χημικό δεσμό που κρατά ενωμένα δύο μόρια, ο οποίος επέτρεπε στο ικρίωμα να είναι φυσικά απορροφήσιμο.

«Προηγουμένως είχαμε δει πως, καθώς το τραύμα άρχιζε να θεραπεύεται, το τζελ ΜΑΡ άρχιζε να γίνεται λιγότερο πορώδες, που περιόριζε το πώς ο ιστός μπορούσε να αναπτυχθεί στη δομή» είπε ο Ντον Γκρίφιν, διδακτορικός και επίκουρος καθηγητής στο University of Virginia, ο οποίος ήταν άλλος ένας εκ των ερευνητών. «Υποθέσαμε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αποσύνθεσης του πλαισίου ΜΑΡ θα απέτρεπε το κλείσιμο των πόρων και θα παρείχε επιπλέον υποστήριξη στον ιό καθώς αναπτύσσεται, κάτι που θα βελτίωνε την ποιότητα του ιστού. Σε αυτή τη νέα δουλειά, το επιτύχαμε αυτό χημικά».

Το τροποποιημένο υλικό ενσωματωνόταν στο τραύμα και υποστήριζε τον ιστό καθώς το τραύμα έκλεινε. Αντί να διαρκεί περισσότερο, όπως περίμενε η ομάδα, το νέο τζελ εξαφανίστηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από το σημείο του τραύματος μέσα σε τρεις εβδομάδες, αφήνοντας πίσω του ελάχιστα σωματίδια.

Μετά από ένα τραύμα στο δέρμα, η έμφυτη ανοσολογική αντίδραση του σώματος ενεργοποιείται αυτόματα για να διασφαλίσει πως οι ξένες ουσίες που μπαίνουν στο σώμα καταστρέφονται γρήγορα. Εάν κάποιες ουσίες διαφύγουν, ενεργοποιείται η προσαρμοστική ανοσοαπόκριση. Επειδή το βελτιωμένο τζελ περιελάμβανε χημικούς συνδέσμους που δεν εμφανίζονται φυσικά σοτ σώμα, ενεργοποίησε το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα, που δημιούργησε αντισώματα και ενεργοποίησε μακροφάγα, που με τη σειρά τους στόχευσαν και εκκαθάρισαν το τζελ μετά το κλείσιμο του τραύματος. Απρόσμενα το θεραπευμένο δέρμα ήταν δυνατότερο και με πιο πολύπλοκες δομές, που κατά κανόνα απουσιάζουν από τις ουλές. Μετά από περαιτέρω έρευνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο λόγος για την ισχυρότερη θεραπεία ήταν μια διαφορετική ανοσολογική αντίδραση στο τζελ.

«Όταν τα περισσότερα βιοϋλικά τοποθετούνται στο δέρμα, αποκλείονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και εν τέλει αποσυντίθενται ή καταστρέφονται. Αλλά σε αυτή τη μελέτη η ανοσολογική αντίδραση στο τζελ προκάλεσε μια αναγεννητική αντίδραση στον θεραπευμένο ιστό» είπε ο Dr. Φίλιπ Σκούμπια, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα δερματολογίας στο UCLA Health και το West Los Angeles VA Medical Center.
«Η έρευνα αυτή μας δείχνει πως η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει την ισορροπία της θεραπείας τραύματος από την καταστροφή ιστού και τον σχηματισμό ουλής στην επιδιόρθωση ιστού και την αναγέννηση δέρματος» είπε η Τατιάνα Σεγκούρα, PhD, προηγουμένως καθηγήτρια χημικής και βιομοριακής μηχανικής στο UCLA, και πλέον στο Duke University.
Ανυπολόγιστη η αξία στις κατακλίσεις και τα εγκαύματα που κάνω αλλαγές....
 
Top Bottom